Koll på SHL del 4 – från Skellefteå till Örebro


► SHL-premiären 2019/2020 närmar sig med stormsteg: på lördag är det dags.
► Jag tittar närmare på lagen, tar på mig både positiva och negativa glasögon, ger er mina tankar och funderingar.
► Först ut i fredags: Brynäs, Djurgården, Frölunda och Färjestad.
► I lördags: HV71, Leksand, Linköping och Luleå.
► I söndags: Malmö, Oskarshamn och Rögle.
► I dag avslutar vi med Skellefteå, Växjö och Örebro. 

Rakapuckar.com bild


## Skellefteå

JAA …!

* Backarna Niclas Burström och Arvid Lundberg är hemma i schtaan igen  efter ett antal år ute i förskingringen. Var och en förstår ju vad det betyder för kvalitén, för stabiliteten, för identiteten. Putta in dominanten Jonathan Pudas i den backbesättningen, addera trygge Petter Granberg, underhåll sedan tanken att Edmonton Oilers kanske låter AIK-förvärvet Philip Broberg göra en SHL-säsong så har ni skäl till optimism i Västerbotten.

* Erik Forssell, Skellefteåikonen, har tagit över som GM, borta är tränaren Bert Robertsson, det är på sätt och vis en nystart, lik förbaskat med mycket trygghet och igenkänning. Skellefteå vill något, uppåt igen, och tycks arbeta målmedvetet för att nå dit. Efter lite hattande tror jag Forssell kan vara den stadiga hand som behövs.

* Det här bör vara vintern då 19-åringarna Jonatan Berggren (Detroitdraftad) och Albin Eriksson (Dallasdraftad) får sina stora genombrott, Rickard Hugg är superintressant, Linus Lindström redo för mer, Andreas Wingerli lyfte en klass förra vintern, Jacob Olofsson vill göra det nu – och över allt svävar eviga stjärnorna Joakim Lindström och Oscar Möller. Kom inte och säg att det inte finns potential här.


HMM …?

* Är Gustav Lindvall en matchvinnarmålvakt när Mantas Armalis är långtidsskadad? Är Armalis det när han är hel? Har Skellefteå målvaktsspelet för att vinna nog med matcher? Osäkert, va?

Rakapuckar.com bild

* Det är kanske elakt att yra om att Skellefteå känns på nedgång, efter de sex (!) finalerna i rad har klubben en kvartsfinal, en final, en kvartsfinal. Vem kan klaga? Egentligen. Men flera år i rad med miljonförluster, Jocke Lindström orkar knappast bära pianot hur länge som helst, och det finns nog viss oro i norra Västerbotten. Om det inte lyfter i vinter, om det istället går nedåt, om kapitalet fortsatt minskar … hmm, som sagt. Nog kvalar tankarna in under H-rubriken.

* Är inte risken stor att a) Tuomas Kiiskinen är skadedrabbad och på nedgång och b) rutinerade Tom Pyatt, 32, får problem att spela offensiv SHL-hockey? 

Min favorit: Jonathan Pudas. Gillade honom redan i Brynäs, skönt spelskicklig back som kan göra det lilla extra.


Funderingar:

* Publiken i Skellefteå blev bortskämd av alla framgångar. Hur påverkar det om det blir ännu en … vad ska vi kalla det, mellansäsong?

* Har Skellefteå kvar förmågan att utveckla spelare, få dem att växa? Var Andres Wingerlis 18/19 ett bevis på det? I så fall goda nyheter för killar som Jacob Olofsson och Richard Hugg?

* Spelar Robin Alvarez fram till några mål i grundserien i vinter? 13+0 var märkliga siffror.

 

## Växjö

JAA …!

* Två starka målvakter är kvar, och sedan har Henrik Evertsson öppnat plånboken och bara daskat in den ena kvalitetsspelaren efter den andra. Vad sägs om Tim Erixon och Mat Bodie till ett redan starkt försvar som redan bärs av Daniel Rahimi? Och på forwardssidan ... så många matchvinnare att jag inte vet var jag ska börja. Emil Pettersson kom tillbaka, Jakob Forsbacka Karlsson valde Växjö trots NHL-debut i Boston. Brendan Shinnimin och Roman Horak valde att stanna. Undrar vilket som visar sig viktigast. Oklart än, känner jag. Men bingoläge rakt över.

Rakapuckar.com bild

* Richard Gynge är just en sådan målgörare som gör skillnad i SHL. Han har producerat i KHL också, även om fjolårsvintern var jobbig. Det här sena tillskottet smakade mumma i Småland.

* Bland alla nya är det lätt att glömma: Filip Cederqvist, 19, hade en lovande fjolårsvinter, belönades med att draftas av Buffalo. Skarakillen bör kunna ta ett steg till nu.  


HMM …?

* Jag räknar till inte mindre än elva nya spelare i truppen. Det var säkert nödvändigt, Henrik Evertsson brukar ha sällsynt god fingertoppskänsla, men det är på intet sätt givet att ett sådant ombygge/nybygge får till det riktigt som man önskar. Kan ta tid. Kan ibland visa sig inte gå alls. 

* Får Marcus Davidsson verkligen en så mycket större roll i Växjö än i Djurgården? 

* Emil Pettersson var dominant under den halva säsong han gjorde i Växjö 16/17. Två rätt fina AHL-år på det, men ingen NHL-chans. Hur har det påverkat honom, den besvikelsen?

Min favorit: Daniel Rahimi. Lika stenhård på gränsen till elak som han är på isen, lika mjuk, klokt tänkande och vänlig är han utanför. 


Funderingar:

* När Frölunda skickade sin Linus Nässén till Timrå (skadad ännu, dock) så plockade Växjö in en annan kille med samma namn. Den två år äldre nässénaren (21) är back, Floridadraftad, gjort två säsonger i kanadensisk juniorhockey. Kul att följa. 

Rakapuckar.com bild

* Viktor Fasth har fyllt 37, är det i vinter som namnen Andrén, 25, tar över?

* Kan Brendan Shinnimin ägna sig mer åt det han är fantastiskt bra på, spela hockey, reta upp motståndare, och mindre åt att fuska? Ja, ”fuska”; det är precis vad det är när man kastar sig till isen och leker fotbollsspelare.

 

## Örebro

JAA …!

* Ett tag tycktes Örebro på väg att rasa samman när spelare som Nick Ebert, Aaron Palushaj, Tom Wandell och Rodrigo Abols lämnade. Men sportchefen Niklas Johansson behöll lugnet och fick ihop ett rätt välbyggt lag vilket födde en viss optimism under sommaren. Försäsongen har förstärkt intrycket, och inte ens när Kerby Rychel hux flux lämnade (och sedan landade i KHL) så förändrades känslan. Det måste inte alls bli sämre än förra vinterns åttondelsfinal – tvärtom. För:

* En riktigt bra målvakt i tjecken Dominik Furch, en spännande back i Aaron Irving som kan göra Kodie Currans resa, Kristian Näkyvä är kvar, Jonathan Andersson är en late bloomer som kan blomma än vackrare nu, och framåt blir det jättespännande att följa Mathias Bromé (Mora) och jätten Ryan Stoa (193/102) som har fina siffror i KHL.

* Det är ett sjuhelsikes tryck i Behrn Arena. Örebros spelare bärs fram. Underskatta inte den fördelen.


––––––

THE FLORENCE ACADEMY OF ART erbjuder kurser inom traditionell konst. Har du drömt om att lära dig teckna, måla eller skulptera realistiskt? Eller är du en erfaren konstnär som vill spetsa till ditt hantverk? På FAA finns kurser för alla ambitionsnivåer.

––––––


HMM …?

* Örebro har inte kommit förbi åttondelsfinal sedan våren 2015, två åttondelar, två missade slutspel, och det finns ytterst lite vinnarvana i klubben. Det tar tid att arbeta in sådan, svårt när tränare och spelare kommer och går.

* Det går att sätta stora, stora – eller kanske till och med STORA – frågetecken för offensiven, helt enkelt om det är nog med kvalitet bland forwards för att hålla över 52 omgångar.

* Ludvig Rensfeldt har, efter den fina juniorlandslagstiden, aldrig blivit mer än en okej SHL-spelare, vare sig i Rögle eller Timrå har det riktigt lyft. Jag vet inte varför det skulle vara annorlunda i Örebro.

Min favorit: Marcus Weinstock. Första hela SHL-säsongen som 29-åring, nu är han 35 och jag tycker den Varbergsfödde (bara en sådan sak) anfallaren håller riktigt bra SHL-klass. Spelar hårt, gör allt för sitt lag. 

Rakapuckar.com bild


Funderingar:

* Efter all turbulens som har varit på tränarsidan, tycks som lite ordning och reda nu och i framtiden. Niklas Eriksson basar, synnerligen viktigt med smarte Jörgen Jönsson som assisterande, nu även med Christer Olsson som Eriksson behjälplig.

* 20-årige backen Lukas Pilö fick fin utveckling på lån i Örebro. Han vill ta den vidare i Närke.

* Så bra som Mathias Bromé ofta var i Mora så var det enormt viktigt för Örebro att inte även han hamnade i NHL. Om Bromé får till det kommer rubrikerna bli många och trevliga.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 19500000000

***

Hoppas ni gillat den här genomgången. Dela gärna om ni vill att andra ska se. 

Så här spelas premiäromgången, TV4-matchen är Leksand–Malmö. Notera namnändringen i Ängelholm, Lindab har blivit Catena.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Sothöna, 10 månader sedanSvara

  Gedigna genomgångar överlag!
  Oskar och Örebro ryker.
  VF-FBK i final och givetvis vinner vi. Igen.

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 10 månader sedanSvara

   Jag har nu samtliga SHL-lag uttryckta, för att i lung o ro studera om dem på min kammare. Men kunde inte låta bli att redan nu kika lite på vad som skrevs om SAIK, då detta motståndarlag för mig alltid varit den största "antagonisten" till Frölunda, t.o.m. större än FBK, åtminstone det senaste decenniet.
   Tager fasta på 'funderingen' med raden: "Publiken i Skellefteå blev bortskämd av alla framgångar". Rätt träffat och hoppas att inte så ska ske bland oss Frölunda-fans, när det kanske inte alla gånger går precis som vi vill. Men vad som helst, så vill jag i alla fall inte att Frölunda någon gång mer ska bli kallade för "SAIK-light". ;)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 10 månader sedanSvara

    *För fasiken, LUGN o ro! ;)

  • Kommentar avatar
   Carl Hamilton , 10 månader sedanSvara

   Leksand och Linköping får kvala.

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 10 månader sedanSvara

    Då jag är Sveriges sämsta tippare så tippar jag att Frölunda inte vinner SM guld. / Claes

     Kommentar avatar
     TC Uddevalla, 10 månader sedanSvara

     Bra tippat Rallyclay..Hoppas du har rätt. (fel).

   • Kommentar avatar
    JW , 10 månader sedanSvara

    Tack för mycket bra genomgångar av varje lag. Man får svårt att förutse vilka lag som kommer hamna i topp, för så här bra lag överlag har vi nog sällan sett. Längtar så det värker att det ska bli lördag.

    • Kommentar avatar
     Oliver, 10 månader sedanSvara

     Det är nog snarare Växjö kommun som öppnat plånboken än Henrik Evertsson. Värre kommundopaat lag får man leta efter. (saik)

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Om jag bara fick välja ETT ord att sätta upp på fånigast-listan så vore det "kommundopat."

      Kommentar avatar
      Oliver, 10 månader sedanSvara

      Okej, för mig hade det varit "damhockey".

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Vilken tråkig attityd du har. Man behöver verkligen inte gilla damhockey, men varför se det som fånigt bara för att just du inte tycker om det?

      Kommentar avatar
      Oliver, 10 månader sedanSvara

      Ungefär som ordet "kommundopat" menar du ? Bara för att du inte tycker om ordet ?

    • Kommentar avatar
     Martin, 10 månader sedanSvara

     Hej Henrik,
     Grymt!
     Vågar du dig på en gissning av tabellen vid grundseriens slut...?
     Kanske har du redan gjort detta men som jag missat.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Kommer tisdag morgon. :)

    • Kommentar avatar
     Herr Lakers, 10 månader sedanSvara

     Davidsson får får nog inleda som vinge i tredje om man nu bryr sig om nummer.
     Gynge-pettersson-horak,........shin-JFK-Lundberg,.......McDavid-långben-holmberg,......MrOskarshamn-josef-lillsylve

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Långben? ;)

      Kommentar avatar
      Herr Lakers, 10 månader sedanSvara

      Karlström. Ser extremt ranglig ut men varit överraskande bra i träningsmatcherna och lagt beslag på en centerplats i tuff konkurrens. Håller med. Kiiskinen känns tveksam. Varit in och ut i Växjö i två år pga skada i en bakdel och oklart läge på honom. Att han är de stora matchernas man råder det ingen tvekan om men frågan om hans kropp håller för då är han riktigt farlig och smart.

    • Kommentar avatar
     Manne, 10 månader sedanSvara

     Kval blir det för Lyxfällans IF och... Örebro. Säsongens flopp blir Lakers som missar slutspel. Säsongens överraskning blir Oskarshamn.

      Kommentar avatar
      Daniel B, 10 månader sedanSvara

      Manne, håller inte med om Oskarshamn. Tror dom kommer sist.

    • Kommentar avatar
     Ruth Hunt, 10 månader sedanSvara

     Jag är en privat långivare och investerare. Behöver du en legitim, ärlig, ansedd och snabb finansiering? Jag kan hjälpa dig med 100% garantilån, jag erbjuder affärer, fastighetsfinansiering och individuell utlåning. Jag finansierar också alla slags projekt. Ansök idag via e-post: ruthhuntfinancialservice@gmail.com för mer information.


     Lämna en kommentar