Nu ska Frölunda utvärdera, "inte sopa under mattan"


► I coronakrisens spår ska Frölunda utvärdera vad som gick snett när ett guldtippat lag missade topp 5 i SHL:s grundserie:
► –  Vi kommer inte sopa det här under mattan, absolut inte, säger sportchefen Fredrik Sjöström.
► Roger Rönnberg är ”jättejättemissnöjd” men påminner att det bara är tre matcher som skiljer från en toppen:
► – Jag kan lätt hitta de bottennappen.

Rakapuckar.com bild

Roger Rönnberg och Fredrik Sjöström ger er tankar om säsongen som gått. Läsning nedan.


JAG MÅSTE ERKÄNNA att jag har väldigt svårt att fokusera på hockey just nu.

Varje text jag skriver måste liksom värkas fram.

De blir väl därefter, antar jag.

Men trots coronavirusets härjningar, trots ovissheten som kastat in oss alla i något slags limbo, så måste Fredrik Sjöström, Roger Rönnberg och de andra i Frölundas sportsliga ledning ha den där förmågan jag saknar för tillfället – alltså att fokusera på hockey.

Säsongen ska utvärderas.

Vad gick fel? Vad ska göras bättre?

Och så vidare.

Rakapuckar.com bild

Man kan annars tänka sig att när det inte ens blev ett slutspel så skulle tittandet i backspegeln vara minimalt, blickande framåt i det stora fönstret maximalt.

Icke så. Sjöström säger:

– Vi kommer inte sopa det här under mattan, absolut inte. Vi har en hel grundserie att utvärdera, en hel CHL-säsong att utvärdera. Det som skiljer är att i år har vi inget slutspel.

** Det är ändå det som definierar säsongen?
– Så klart. Men vi gjorde en bra höst, bra CHL, sedan hade vi en dipp, det var inget toppenavslut på säsongen, det vet vi om. Nu behöver vi se varför det var så.

** Spontant svar?
– Nej, inget på rak arm. Det finns säkert flera faktorer, men vi spelade inte tillräckligt bra efter CHL-finalen, det är det enkla konstaterandet.

** För tuff träning? Borde ni dragit ner något i samband med matchandet i både CHL och SHL?
– Nej, jag tycker egentligen inte det, vi gjorde inget annorlunda i år, så jag skulle inte säga det.

Rakapuckar.com bild

** Avsaknad av fler offensivt skickliga backar än Theodor Lennström?
– Hur vi byggde laget ska vi självklart titta på. ”Teddan” var otroligt viktig för oss med sin skridskoåkning, sina offensiva kvalitéer. Det var ett tungt tapp för oss, det går inte att komma ifrån.

Roger Rönnberg (den ”obotlige optimisten”, ni vet) hade inte varit Roger Rönnberg om han inte hittat en hel del positivt att balansera den missade topp 6-platsen med:

– Högstanivån är högre än någonsin, det är lätt att hitta fakta och bevisning för det. Vi har gjort ett väldigt bra säsong statistiskt. Det är inte hela sanningen, statistiken, men den fakta vi har, den data vi har – allt är inte nattsvart för att vi kom sjua. 

– Högstanivån har funnits, vi har varit väldigt bra i cupspel, väldigt bra i många matcher, men också alldeles för dåliga i många matcher. Lägstanivån gör att vi klappar igenom, det är lätt att utvärdera och analysera. 

Till syvende og sidst, högstanivå eller inte, så var Frölunda inte bra nog för topp 6. Detta, för ett lag med gyllene ambitioner, är förstås inte godkänt.

Rönnberg vet och är tydlig när han säger:

– Vår lägstanivå var alldeles för låg, det är den som gör att vi förlorar tre matcher för mycket för att vara topp 6, topp 4, topp 3. Det är tre matcher; jag kan lätta hitta de bottennappen.

Rakapuckar.com bild

”Bara” tre matcher,  se tabellen här bredvid, ni upptäcker snabbt vad sju, åtta, nio poäng ytterligare betytt. Ett Frölunda på andra, tredje plats hade hade hyllats snarare än sågats.

Större är inte skillnaden.

Samtidigt – nu hade ju Frölunda de där bottennappen, de berodde dessutom på något, den där icke acceptabla lägstanivån.

** Så summa summarum, Roger?
– Resultatet är för dåligt. Att vi inte kommer topp 6 … vi är jättejättemissnöjda. Det är jättedåligt. Men att bara prata resultat, supportrar får vara där, men journalister är yrkesmänniskor, och vi (inom hockeyn) måste vara mer pålästa, mer kunniga än att bara på resultaten.

– Vi kommer vara oerhört självkritiska, men när vi vinner är vi också självkritiska. Vi behöver få snöbollen att växa, skapa tillväxt, där ar vi många saker vi vill göra bättre.    

** Den ”alldeles för låga lägstanvån”, Roger – beror den på spelarna, träningarna, eller vad har du för tankar här och nu?
– Allt spelar roll. Vi kollar allt från truppbygge, hur vi tränar, hur ledarskapet varit, ledarnas ledarskap och spelarnas ledarskap, hur lagandan varit, och så vidare. Vi vänder på varenda sten, letar egentligen inte efter ett svar. Vi har vunnit anfallsytan offensivt ganska klart i SHL, passerat lag som Färjestad och så vidare. Det är bra. Vad finns det i det vi kan fortsätta göra? Vad finns det statistiskt framför allt på den defensiva sidan som vi behöver förbättra för att få upp vår lägstanivå? Det är stora frågeställningar som vi i coachteamet behöver landa på riktigt och sedan tillsammans med spelarna reflektera över hur vi ska spela, träna och leda för att höja lägstanivån men också höja högstanivån.

Rakapuckar.com bild

***

Om ni missat i dag:

a) Den offentliga hemligheten med att Ryan Lasch lämnar Frölunda, ni som inte trodde på mig, ni som levde på hoppet, ni vet nu vad som gäller.

b) Lönebudgeten är den där Frölunda kan spara pengar. Om det skulle behövas. Klubbdirektören Christian Lechtaler uttalar sig här.

***

Den här måndagen var dagen efter det slutgiltiga beskedet, alltså att hockeysäsongen 19/20 ställs in på grund av coronakrisen, närmast stryks ur rullorna. Det blev liksom inget av den. Som ett pågående stavhopp där ribban blåste bort.

– Lite extra chockartat. Det är alltid så när en säsong tar slut, oavsett om det är SM-guld eller man blir utslagen så är det den där tomheten som kommer. Men nu är det en tomhet med en ganska olustig känsla med världsläge och en mycket, mycket större osäkerhet med vad som händer med oss den närmsta framtiden och lite längre fram, säger Roger Rönnberg.

Kaptenen Joel Lundqvist:

– Man har väl landat i det nu. Mer orolig som människa vart allt det här tar vägen, hur påverkas Sverige och världen?

** Du har tre barn. Hur agerar ni där?
– De går i skola och på dagis, det har mer blivit att tävlingar, matcher, cuper blivit inställda. Man går på rekommendationer, är de friska, och de tillhör ju ingen riskgrupp … vi håller oss till de rekommendationer som finns.

Joel Lundqvist i fokus under måndagens pressträff i Frölundaborg.


***

Tack för att ni förstår, inte minst i det här läget:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Jan Westerberg, 7 månader sedanSvara

  Även om 5 av 7 backar var kvar sedan ifjol så var backbesättningen sämre i år. Stollery var ingen ny Sigalet och bara Ekbom och Moverare höll samma nivå som ifjol.

   Kommentar avatar
   Prins, 7 månader sedanSvara

   Glöm inte Prinsen, bättre än förra året, Ekbom också bättre, övriga sämre, Lennström ingen Genoway, Bergman helt ok när han fick spela

   Kommentar avatar
   McNorrman , 7 månader sedanSvara

   Prinzen var grym... så otroligt mycket back för inga pengar alls... Kan inte nog upprepa detta faktum...Sen är Ekbom på väg att ta rollen som den " Nya sigalett "... Bastant och bestämd.

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 7 månader sedanSvara

  In med Henke i buren! Lite sådant som kan dra igång hockey ekonomin är allt badwill.

   Kommentar avatar
   McNorrman , 7 månader sedanSvara

   Varför tror du att det är lösningen??... Vi behöver först av allt ett fungerande backspel, och forwards som jobbar åt båda hållen... När det är på plats då har vi redan två bra målvakter som båda kan vinna matcher och stå på huvudet när det behövs... men utan hjälp av medspelare så gör det ingen skillnad vem som står i målet...

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 7 månader sedanSvara

   Tror inte det det är någon lösning på Frölundas spel, men det är ett bra namn att få hem för Frölunda och även SHL. Han har inte mycket att hämta i NHL. Är sugen på att sitta och rulla tummarna i USA nu?

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 7 månader sedanSvara

  Läste text-tv precis och där står det att lasch lämnar efter drygt 8 år i klubben. Har han inte totalt drygt 5 år i klubben?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Fyra och en halv säsong, knappt.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 7 månader sedanSvara

   Precis, han kom i mitten på säsongen 14/15. Bättre koll får ni ha text-tv..:)

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 7 månader sedanSvara

  Ja, nä just nu orkar jag inte ens tänka på vad som gick snett o hur framtiden ser ut för hockeyn.

  • Kommentar avatar
   Affe, 7 månader sedanSvara

   Vänta, du hade en tid med Sjöström. Ändå frågar du inte om när dom kan börja presentera nya spelare eller lämnade spelare. Du frågar alltså inte det folk vill veta.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Du kanske skulle läsa den förra texten också.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Dessutom vet du ju redan att Mursak, Norlinder, Johansson kommer, att Lasch, Peterson, Fagemo, sannolikt Rakhshani, Stollery, Gormley, Moverare och sannolikt Printz lämnar.

  • Kommentar avatar
   Texas , 7 månader sedanSvara

   Utvärdera Sjöströms värvningar.. Han misslyckades totalt denna säsongen! Laget blev av med två väldigt offensiva/defensiva backar. Man lyckades med att värva en.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Lagbygget kommer garanterat att utvärderas. Lennström knappast misslyckad, Stollery inte vad Frölunda hade hoppats på.

  • Kommentar avatar
   Pippo, 7 månader sedanSvara

   Hört rykten om att det rycks i Victor Stråhle, hur troligt är det att han skulle lämna? Har väl ett eller två år till på kontraktet om jag inte missminner mig.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Ett år, tror jag. Men sådant har ju mest moralisk betydelse, ingen annan.

  • Kommentar avatar
   Johan L , 7 månader sedanSvara

   Ligger det något i att Stråhle skulle vilja vara ass i Brynäs???

    Kommentar avatar
    Janne, 7 månader sedanSvara

    Varför skulle han vilja gå till ett bottenlag?

  • Kommentar avatar
   Mattias, 7 månader sedanSvara

   Lämnar Stråhle trots ettt år kvar är det något lurt.

   • Kommentar avatar
    Nils, 7 månader sedanSvara

    Stämmer det att stråhle lämnar så är det bästa nyheten på hela året! In med någon likt Jonas Johnson eller dylikt i tränar trojan!

    • Kommentar avatar
     Aha!, 7 månader sedanSvara

     Printz är ett gott föredöme. Är det uteslutet med en säsong till?
     Det behövs en rimlig nivå på diciplinen där det brast genant mycket. Färre super egon. Alla vet väl vilka som faller på det repet?

     • Kommentar avatar
      Janne, 7 månader sedanSvara

      Frågade nyss i en tidigare tråd (men den är väl död på kommentarer nu). Hur kommer det sej att Växjö har så god ekonomi? Knappt någon publik men ändå många bra men dyra spelare....

      • Kommentar avatar
       Richard, 7 månader sedanSvara

       Blir fundersam över spelarbudgetar. Örebro som satsar stenhårt på namn och Växjö likaså. Har verkligen Frölunda högre spelarbudget än dessa lag? Vi har ju många unga som är på väg upp. Kanske betalar vi för mycket för rollspelare som en yngre förmåga kan axla.Tråkigt att vi inte väljer att förlänga med Pettersson /eller att han själv vill lämna för bättre utveckling. Han har framtiden framför sig med grym teknik. Kanske något som försvann nu när Lasch stod för 70% av Frölunda i hur man behandlar en hockeyklubba.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

        Frölunda "valde" inte att förlänga, Peterson valde att lämna.

        Kommentar avatar
        Richard, 7 månader sedanSvara

        Ok, tack för info! Grymt tråkigt, men han ville väl få mer utveckling då han kanske känner att han kört fast hos oss. Kan inte klandra honom för det. Men Färjestad gör jätteont för en supporter som mig. Undrar om han verkligen har pratat med polaren Dahlin om detta val :)

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

        Det har han säkert. De är bästa vänner och pratar nog om allt. Men vad skulle Dahlin ha att invända, menar du?

      • Kommentar avatar
       Richard, 7 månader sedanSvara

       Jag har aldrig upplevt en bättre importspelare än Lasch i Frölunda. Jag var och är en stor fan av Kallio och Peltonen som följer tätt efter, trots att Peltonen spelade bara ett år. Men jag tror han låg över 50 poäng den säsongen.
       Som person håller jag Kallio högst då hans ödmjukhet smittar av sig med ett leende.

        Kommentar avatar
        LW, 7 månader sedanSvara

        Medhåll. Kallio skulle haft sin tröja i taket! Tandlöst brett leende med champagneflaskan i näven lite smått packad efter SM guldet. Haha, så j-a underbar!


      Lämna en kommentar