Frölunda behöver göra något, det har gått för långt


► Vad händer i Frölunda? Framför allt – vad måste hända?
► Något. Garanterat. Jag tror inte situationen löses av att allt bara rullar på. På något sätt måste spelare, och kanske tränare, ruskas om lite.
► Exakt hur? Sorry, jag sitter inte inne med svaren, men låt mig ge er mina tankar.
► Häng med, läs detta långa epos, fundera, diskutera. Den som vill – vi kör en Facebook live 19.30. Länken här.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Finns lite att fundera på i Frölunda med formpil som pekar brant nedåt.


SNABB TILLBAKABLICK FÖRST, bara för att ge en bakgrund:

Ryan Lasch bar Frölunda i några år, framför allt i power play, när spelet hackade, och det gjorde det ibland, så lyckades Lasch ofta svinga sitt trollspö i PP och vända/vinna matcher.

Inte alltid men ofta.

Jag går så långt som att säga att ett fungerande PP-spel och Frölunda hade varit ett stabilt topp 4-lag i dag.

Rakapuckar.com bild

Nå, Lasch ville lämna, Frölunda valde ny väg, satsade på att Jan Mursak skulle vara den han en gång var, att Johan Sundström skulle hitta tillbaka, att Lucas Raymond skulle få fin utveckling, att Max Friberg skulle ta steg, att spelskickliga backar som Stefan Eliiott, Jesper Sellgren och Mattias Norlinder skulle ge offensiven ett helhetslyft och få den mer poängproducerande.

Förutom Friberg har inget slagit speciellt väl ut. Kan finnas skäl till det, förklaringar, men fakta är det lik förbaskat.

Svårt att göra mål, spelarna har märkt det, blivit osäkra, otåliga, och ju längre säsongen gått desto mörkare har det blivit. Trenden är sedan en tid den samma som i fjol så hår års, klart nedåtgående.

Misslyckat lagbygge? Ja, så här långt. Kritisera Frölunda? Kan man förstås göra, samtidigt som det är lätt att vara efterklok. Själv ställer jag mig inte först i kön, det såg lovande ut i höstas, jag såg inte Frölundas framtid på det här viset. Topp 4 kändes rimligt.         

Nå, Frölunda valde väg inför säsongen, man valde också att under säsongen inte ringa Ryan Lasch och be om hjälp, det kan man tycka bu eller bä om, den diskussionen kan och får gärna tas en annan gång, Frölundas framtida vägval är självfallet ett hett ämne – men här och nu är det fullständigt ointressant.

En enda sak gäller – detta arbetarlag, där tänkt spets som Mursak och Sundström är just det, hårt arbetande spelare snarare än stjärnor, måste ur den onda spiralen, få stopp på snöbollen, kalla’t vad ni vill.

Laget är kanske inte fullt så bra som flera av oss trodde, men kom igen – så här jäkla illa ska det inte behöva se ut! Jag är inte den som skriker ”kris” i första taget, stor respekt för ”vargen kommer”, men det har gått för långt nu.

Rakapuckar.com bild

Malmömatchen (0–4) hade kunnat viftas bort om det inte var åttonde (!) gången Frölunda blev nollat i vinter, nionde förlusten på tolv matcher, och de fyra hemska PP-minuterna gett besked om att detta är ett lag med synnerligen svagt kollektivt självförtroende.

Grubblande, tveksamma, osäkra spelare måste ruskas om, enheten Frölunda behöver på något sätt komma samman med ett unisont: ”Nu får det fan vara nog.”

Hur? Ja, det är the million dollar question, det. Lätt att tala om reset-knappen, svårare att hitta rätt på tangentbordet.

Poängsnittet för lagen i SHL sedan mitten av januari.


Jag reagerade starkt härom veckan när Roger Rönnberg talade om att man behövde en match som CHL-finalen mot Red Bull München för att liksom få tillbaka självförtroendet, tron.

Det är illa om det är på den nivån.

Jag tycker mig se en del uppgivna spelare, inte för att de inte vill (de vill massor) men för att de inte får till det och misströstar. Det har varit för många genomklappningar i vinter, för många gånger där gruppen sett allt annat än harmonisk ut, den gemensamma tanken har ofta saknats, och det säger mig att allt int står rätt till.

Dålig effektivitet, få målskyttar eller ej, dagens Frölunda är ett lag som utan problem ska kunna spela en rejäl, beslutsam ”fem man tillsammans”-hockey av smör och bröd-typ och i alla fall alltid ha chansen att vinna.

Så är det inte alls i dag (man går till match utan att ha en aning om vad man kommer få se) och jag tror inte det hjälper att bara fortsätta träna, fortsätta öva på ingångar, utgångar, ta pucken mot mål et cetera.

I motgång försvinner lätt glädjen. Om Frölunda inte tar in en ny röst (det gör man inte) så kanske Roger Rönnberg behöver ändra sin?

Han kan bli, något som Joel Lundqvist flera gånger påpekat, väldigt mörk i motgång.

Kanske ska Rönnberg ta ett steg tillbaka bara för en stund, stanna hemma och städa huset en dag, låta kapten Lundqvist leda en träning eller två, om inte annat så för att få spelarna att fatta att mycket av det här är på deras ansvar?

Kanske behöver Rönnberg modifiera sitt tränartänk när det går emot, vara en tuffare matchcoach?

Rakapuckar.com bild

I går hade jag bänkat Stefan Elliott efter 0–1, inte för att sänka honom, jag hade klappat om, bedyrat min kärlek, mitt framtidsförtroende, men som en markering till övriga spelare: ”Det här duger inte.”

Synd om Elliott? Kanske, men för en större sak får man utstå en del. Ibland. Som en undantagsgrej.

Jag hade också övervägt att i vissa matcher inte fullt ut spela Frölundahockey. Som mot Malmö, till exempel, varför inte backa hem några gånger, köra lite styrspel ett tag, säga till Oliver Lauridsen och Patrik Hersley: ”Okej, få se nu om ni kan vara konstruktiva och styra spelet.”   

När jag tävlade i tennis servade jag inte alltid på min starka sida, jag gick mot backhand/forehand lite beroende på var motståndaren var sämst. För mig var det en självklarhet.

Respekt för det här med tro på sig själv, vilja styra och bestämma, inte anpassa sig, jag menar inte alls att Frölunda totalt ska lägga om kurs, men man kan väl ändå anpassa sig lite, försöka göra det lite svårare för motståndaren? Jag förstår faktiskt inte varför ledningen vägrar sätta myror i huvudet på motståndarna ibland, förändra lite, chocka lite, så som Conny Evensson gjorde när han förändrade spelsättet i kvartsfinalen mot Djurgården 2002.

Nå, vad det kommer ner till är detta:

Gruppen Frölunda måste komma samman, bestämma sig för något. Så här kan det inte se ut, då fortsätter raset.

Spelarna behöver ta ett ansvar.

Tränarstaben behöver göra det.

Det är en vacker tanke det här med att alla fem ska anfalla, det borgar för en attraktiv, rörlig hockey, problemet är ju alla tvivel som sås när den inte ger utdelning.

Rakapuckar.com bild

Fram till mitten av februari var Frölunda rent spelmässigt helt okej, ni som intresserar er för det här med corsi vet att den var fantastisk, sedan kom bottennapp mot Malmö och Linköping – och nu har Roger Rönnbergs gäng gått från ”spela bra men inte göra mål” (det är ett stort problem, tro inget annat) till att ha oerhört svårt att ens få till ett spel värt namnet, ett stabilt uppträdande som över 60 minuter ändå ger viss segerchans.

Tre vinster och nio förluster på de tolv senaste. Mentalt stukade spelare som ofta faller ihop vid motgång.

Max Friberg & Co är, för att tala med Bruce Springsteens språk, riders on a downbound train.

Låt mig upprepa: jag sitter verkligen inte inne med svaren. Men det krävs mer än att bara fortsätta jobba, köra på i samma spår. Det leder inte till något bra ställe.

Några funderingar till sist:

## Släpp alla tankar på att slåss om SM-guld, strunta i placeringar i tabellen, fokusera på små saker, en bättre prestation nästa byte, nästa period, nästa match. Visar det sig leda till räddad topp 6? Bingo! Betyder det i alla fall att formen inför en åttondel är okej? Bra. Går det ändå åt pipan där? Okej, världen går inte under. Ska man någon gång ha en misslyckad säsong är det i år när ett långt slutspel bara är en kostnad.

## Kom samman som grupp, ”nu gör vi det här”, tala ut, låt alla lyfta sina tankar, sina funderingar, enas om en gemensam tanke. Betona glädjen, lyft alla goda prestationer, framhåll det som varit och är bra.

## Ta lite ledigt, gör något annat. Läs en bok, njut av små saker, fungerande avlopp, rinnande vatten, sådant som är en lyx för många i världen. Hockeyproffs lever privilegierade liv. Rensa skallarna. Hämta energi.

## På en rent spelmässig not, sluta med det här att Stefan Elliott ska vara quarterback i PP. Sätt Patrik Carlsson där. Han har hockeyhjärnan och händerna.

## Sorry, Modo – men Theodor Niederbach ska förstås stanna i Frölunda. 

Rakapuckar.com bild

***

Om någon vill diskutera dessa rader, Facebook live 19.30 i kväll onsdag.

Kanske är indianen ett ämne, den blir ju kvar ett extraår.

Om det på allvar är folk som tycker att Roger Rönnberg borde sparkas och vill diskutera detta så kan jag redan nu slå fast vad jag tycker: absolut inte!


TILLAGT: Så här såg det ut när vi körde Facebook live.

 

Rakapuckar.com bild


***

Bland det sjukaste jag läst på ett tag.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
50 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Alfred, 1 månad sedanSvara

  Kanske ta en paus från hockeyn? Låta gubbarna vila någon/några dagar. Rensa hjärnorna. Tror jag hade varit nyttigt. Känns som att Frölunda försöker ”träna” sig stenhårt i form. Kanske välja den andra vägen? Typ fixa någon lagaktivitet utanför hockeyn, fotboll, bowling? Vad som helst.
  Bra text.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Jag skrev faktiskt det på slutet. :) Men jag förstår att du inte kan ha hunnit läsa hela detta epos än. Haha.

 • Kommentar avatar
  Hammar’n, 1 månad sedanSvara

  Roger Rönnberg ska ingenstans!
  Han ska ha livstidskontrakt istället.
  Finns ingen headcoach som är i närheten av lika bra.
  Den som säger att han ska sparkas eller avgå förstår inte ett jävla dugg (ja, man får kritisera men att ropa efter avgång är fullständigt galet).
  Den supporter till Frölunda kommer med något så korkat måste fullständigt ha glömt hur det såg ut mellan 2005 fram till Roger tog över.
  Efter det två SM-guld, flera CHL-titlar. Aldrig sämre än trea i grundserien (första gången blir i år), infört en träningskultur med stark professionalitet och dessutom lyckats med att fostra ofärdiga spelare till NHL samtidigt som framgångarna har haglat in.
  Stöttar Roger (med stab) Freddan, Grauers, Christian och övriga till tusen procent! ????
  ????????????

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Är det verkligen så många som vill sparka Roger? Har svårt att tro det. Vore ju vansinnigt dumt.

   Kommentar avatar
   Anders, 1 månad sedanSvara

   Skönt att höra, jag håller med!

   Kommentar avatar
   Adam, 1 månad sedanSvara

   De är nog bara en liten klick, dom mesta uppskattar nog Roger som de bästa som hänt Frölunda någonsin, vilket han också är

   Kommentar avatar
   Svante, 1 månad sedanSvara

   Det är väl självklart att vi har Roger att tacka för massor. Men nu har han kört vilse totalt, då måste han se nya vägar. Att bara fortsätta rulla på, då kommer det sluta illa tror jag

   Kommentar avatar
   Mattias Wahlgren, 1 månad sedanSvara

   Ett litet fel smög sig väl in. Var de inte 7a i grundserien ifjol och ryckte upp sig sista gruppspelsmatchen bara

 • Kommentar avatar
  Pupule, 1 månad sedanSvara

  Tror fortfarande att signalvärde är en viktigt detalj om man vill skapa en homogen grupp där alla jobbar för varandra. Du skadar en hierarkisk struktur när iskalla spelare får samma förtroende, och ibland större förtroende i matchavgörande lägen. Spelare som varit bättre får stå till sidan för "namn". Det bygger inte en grupp - det tär sönder den. Spelare X får spela PP, gång efter gång utan att egentligen prestera något över huvud taget. Alla vet att det är coachen som bestämmer, men jag kan garantera att det finns en del frågetecken hos en del spelare över det tillvägagångssättet. Energiläckage. Att sedan självförtroendet är i botten just nu är en annan femma, men det är nog inte det enda skälet till att vi underpresterar gång efter annan.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 1 månad sedanSvara

   Ja, något måste göras. Detta är väl första gången som RR får känna på hur det är i motgång. Förra året var väl inte riktigt så illa som i år. Fan, första gången på 7-8 år. Jag tar gärna ett mellanår var sjunde år..:)

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 månad sedanSvara

    *vart

  • Kommentar avatar
   Mackan , 1 månad sedanSvara

   Läste på GP
   Att RR ifrågasätter vad han gör!
   Håller med till 100 procent

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Det var ju redan i går. Det kunde du läsa här inne. Han sa det i C More efter matchen.

  • Kommentar avatar
   VF, 1 månad sedanSvara

   Stefan Elliott ska inte vara quarterback i PP. Sätt Patrik Carlsson där.
   Det där har Daniel B sagt för ett bra tag sen och höll med om de, riktigt klokt resonemang. Han kan skjuta slagskott och är bedyligt mer röligare och snabbare än Elliott.

    Kommentar avatar
    VF, 1 månad sedanSvara

    betydligt*

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Det konstigavi den här text är två saker. Att skellefteå ligger före växjö och att ni på att Rönnberg ska ge upp båset nu när det roliga börjar, om än för några matcher.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Var skrev jag om Skellefteå och Växjö? Eller syftar du på en kommentar?

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Tabellen.

  • Kommentar avatar
   Svante, 1 månad sedanSvara

   Rönnberg ska vara kvar, om han kan inse att han styrt skeppet fel. Gör om, gör rätt!
   Fortsätter han dikeskörningen, då är det nog läge att han byter miljö

   • Kommentar avatar
    Petey, 1 månad sedanSvara

    Rör inte R. Rönnberg tack! vad han har gjort för föreningen talar för sig själv oavsett!
    Tragiskt att se Frölunda efter jul, Vi ser ju alla att det är självförtroende torsk på spelarna, för vi vet alla att dom kan mycket mer för det har dom bevisat många gånger tidigare!
    Jag återkommer som jag sakt hela säsongen att Frölunda saknar riktig spets och skill, sedan kan man tycka vad man vill men det är fakta! Och som HL skriver har det blivit frustration i laget när inte pucken går in på alla chanser Frölunda har skapat, och just detta har blivit ett huvudproblem som ligger latent i spelarna.
    Just detta ser man tydligast i motgång, mjölksyran flödar i både huvudet och kroppen när spelarna blir frustrerade, nästa förlamade av prestation ångerst!
    Ett lag i dissharmoni som måste hitta spelglädje igen annars blir en lång vår med många frågeteckan!

     Kommentar avatar
     Ovster, 1 månad sedanSvara

     Snälla Petey, kan du inte försöka att använda nåt rättstavningsprogram? Jag har varit på dig förut, och ja, jag förstår din innebörd i texterna men man blir så irriterad på alla stavfel samt särskrivningar så din text blir irrelevant....varför vågar du inte sätta samman ord bara för att det blir ett långt ord? Hatar alla dessa särskrivningar, inte bara ifrån dig, tyvärr!

   • Kommentar avatar
    Jonas, 1 månad sedanSvara

    Om Figge (R Figren) hade varit kvar i laget så hade det definitivt blivit bärs och bowling för hela gänget. Det är lätt att skämta om men i det här läget, som du nämner Henrik, så är kan det faktiskt vara på sin plats att lätta upp stämningen.
    Människor är vanemänniskor så jag hoppas att laget/teamet på något sätt vågar utmana sig själva och bryta mönstret. Nu menar jag inte bara på isen utan framförallt rutinerna vid sidan om.

    • Kommentar avatar
     The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

     Bygger man verkligen självförtroende genom att ruska om spelarna?
     Gamla beprövade arbetshästar som Rosseli, Hjalle, Lasu, Friberg och Joel tänder till när det blir allvar i slutspelet. Den energin och framåtandan smittar av sig på unghingstarna. Minst semifinal är vad jag tror, men även fin chans på final och väl där säger jag fifty fifty.

     • Kommentar avatar
      Walle, 1 månad sedanSvara

      Då är väl dags att den mentala coachen kliver fram. Varför inte i båset?
      Måste vara ett enormt misslyckande för den delen. Hur fungerar hjälptränarna? Burström ser ofta ganska frånvarande ut, annat var det med Robban

       Kommentar avatar
       Mikael , 1 månad sedanSvara

       Burström sitter å kollar nån gammal serie på paddan......

     • Kommentar avatar
      Pupule, 1 månad sedanSvara

      Rönnberg skall vara kvar, men och tränarstaben får nog tänka om lite spelmässigt, för fortsätter djupdykningen så kommer han tvinga bort sig själv.

       Kommentar avatar
       pupule, 1 månad sedanSvara

       *men han och

     • Kommentar avatar
      Nilsson, 1 månad sedanSvara

      Mycket bra text-men jag skulle väl bara vilja påstå att Mursaks storhetstid de senaste säsongerna innefattar endast ett tiotalet grundseriematcher-17. Samt att Lasu borde man väl ha kunnat begära skyhögt mer av.

      • Kommentar avatar
       HL, 1 månad sedanSvara

       Sundström är tyvärr en stor flopp. Lasu har jag aldrig trott något annat än att han är en brunkare. Extremt uppskriven efter två år i Finland :-), nu skulle han bli en stor målskytt. Jojo. dessa kontraktsförlängningar med Mustonen är ofattbara. Vi har ingen målvaktsstjärna. Man kan inte bara ha hårt arbetande forwards...redan före säsongen såg dom som är hyfsat hockeyinitierade att målskyttar och kreativa spelare saknas i lagbygget. En total övertro på Mursak dessutom, som är en halvflopp.Förutom naturliga poängspelare och kreativitet, så saknas det också styrka och tyngd i försvaret. Ekbom är den ende som har sådant, storlek, men man kan ifrågasätta tuffheten rätt av i Frölundas försvar. Det skall även värvas unga talanger som stannar i typ 1-2 år och sedan drar vidare till NHL. Supportar bry sig inte om detta, man vill se framgång. Så trist. Och att man nu behåller indianen för att inget förslag dög, är en slags indikator på att ngt är sjukt i föreningen nu. Sjukt oproffsigt hanterat. man tar sig för pannan. Börjar Grauers bli senil?

       • Kommentar avatar
        Mikael , 1 månad sedanSvara

        Henrik. Måste säga att du fått med en hel massa vettiga frågeställningar i din text! Grymt bra för övrigt!
        Du borde verkligen ta dessa med dig och ta en timme ihop med Roger.
        VARFÖR anser man sig såååååå förträfflig att man VÄGRAR att anpassa sig???? Även frågan, 4 "producerande" 5:or? Fan vi kan ju inte ens få ihop 1. Ja många av dina frågor borde verkligen Roger få höra, att han skulle ändra på Sig/något är iofs. Lika troligt som att man kramar vatten ur en sten, men ändå....
        Lyssnade på vikegård tidigare, Frölunda är "Kvantitet" Mycket jaga.... Mycket skott..... Mycket åka skridskor...... KVANTITET! KVALITET? Not so much.

        • Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

         Nu kör vi lite livesnack inne på Facebook för den som vill. facebook.com/rakapuckarcom

          Kommentar avatar
          Freddan, 1 månad sedanSvara

          Lyckas inte komma in i Live:en..

        • Kommentar avatar
         Undran sa flundran, 1 månad sedanSvara

         Varför gullas det med Sothönan helt plötsligt? Var inte den pajsaren bannad?

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

          Han sköter sig bättre nu. Alla värda en andra chans.

        • Kommentar avatar
         SS, 1 månad sedanSvara

         När inget längre fungerar är det en ”norsk reset”som gäller. De är omöjligt att träna bort rädsla för att misslyckas. En karatefylla och pizzaafton hemma hos Rogge imorgon? Men skippa trollholken pga dopingprov osv osv.
         När sedan giftet gått ur skallarna så kör vi.
         ????

         • Kommentar avatar
          Slapshot, 1 månad sedanSvara

          Minns ni att Norlinder i den tidigare delen av säsongen alltid hade ett leende på läpparna i de första omgångarna? I stort sett alltid under eller efter ett byte skrattade han och log så till och med cmore kommenterade det. När såg man det senast? Numera ser han mest vilsen ut och tar dåliga beslut konstant likt hela laget. Laget är för tillfället alldeles för bekvämt och saknar ett attack-psyke genomgående. Ingen går in och tar tag i det utan det är just nu ett kollektivt vattentrampande och mycket enkelt att försvara sig mot. Det är för mycket misstag genomgående som skapar en osäkerhet och osynk mellan backar och forwards, därav att man hela tiden överarbetar och inte sätter in attack-psyket i alla situationer och hotar motståndaren. Kolla friläget Sigalet hade, istället för gå rakt på mål tvekade han och letade istället en passning och ingenting hände. Spelarna måste hota i alla situationer för få motståndaren att tveka och bli passiv. Våga vara självisk och ta avslut för att göra mål och inte bara för att få till ett skott i magen på motståndarens målvakt.

           Kommentar avatar
           VF, 1 månad sedanSvara

           Har inte den rörligheten efter sina axelskada och spelar med speicalskydd för sitt knä. Det syns så otroligt mycket att de hämnar hans spel, har påpekat detta. Han kommer aldrig se så bra ut som han gjorde i början av säsongen.

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

           Det är viktigt att minnas detta, ja. Riktigt.

         • Kommentar avatar
          Robert, 1 månad sedanSvara

          Eftersom det verkar vara mentalt sammanbrott borde första steget bli att dumpa idrottspsykologen och ta hjälp av någon som klarar jobbet bättre att lyfta folk i motgång. Ta fram den stora kartan och hitta den individ/föregångsman som tillfälligt kan stötta RR och genom att visavad ett uträknat gäng kan åstadkomma. Typ en Herb Brooks. RR har ju själv varit uträknad mängder av gånger och vänt. Nu kanske han behöver lite stöttning av någon som visar att att så länge det finns liv så finns det hopp.

          • Kommentar avatar
           Jan, 1 månad sedanSvara

           Av erfarenhet av att mäta personals prestationer vet jag att det man mäter får man resultat på. Vilket får mig att fundera på om FHC har halkat efter i just den biten. Om spelarna möts på avslut i slottet så kommer dom skyffla iväg en puck mot mål så fort dom är i den zonen. Mäts dom på kontringar så kommer dom backa hem och leverera just detta. Så även om RR menar at deras underliggande statts är bäst i SHL så kan det ändå innebära att dom mäter fel saker.

            Kommentar avatar
            VF, 1 månad sedanSvara

            Känns som all statistik tagit över allt. Hur mycket procent man skapar i zon, Corsi och osv. Tränaren litar för mycket på allt sånt och inte kollar hur spelet sitter. För de är enbart snack om all procent hit och ditt

          • Kommentar avatar
           Daniel B, 1 månad sedanSvara

           HL, vi som ej har facebook, kan vi se snacket i efterhand?

            Kommentar avatar
            Manne, 1 månad sedanSvara

            Går att se när det sker live också. Bara att gå in på länken som Leman skickade.

            Kommentar avatar
            Manne, 1 månad sedanSvara

            facebook.com/rakapuckarcom

            Kommentar avatar
            Manne, 1 månad sedanSvara

            Scrolla ner en liten bit så ser du videon där.

          • Kommentar avatar
           Daniel B, 1 månad sedanSvara

           Jag tryckte på länken och försökte gå in men det gick inte.

            Kommentar avatar
            Daniel B, 1 månad sedanSvara

            Oj, svar till dig manne.

            Kommentar avatar
            Manne, 1 månad sedanSvara

            Kopiera länken och klistra in i webbläsaren.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

            Daniel: Sändningen finns här på sajten nu.

          • Kommentar avatar
           Mattias L, 1 månad sedanSvara

           Kommer ihåg i höstas en Filip Johansson som bara skrattade på bänken efter ett byte. Han formligen sken. Det är många matcher sedan nu och det syns lite hos alla spelare tycker jag.

           • Kommentar avatar
            E23, 1 månad sedanSvara

            Vare sig Sellgren (spelskickligaste backen) eller Ehn (80+ matcher i detroit, hade växt enormt i frölunda om han fått större förtroende) används tillräckligt mycket.
            Ledsen, men det är under all kritik.

            • Kommentar avatar
             Lövet, 1 månad sedanSvara

             Briljant analys som vanligt och när det gäller att anpassa sig efter motstånd så gör jag likadant i badminton som du gjorde i tennis. Tror det är melodin för VF just nu...

             • Kommentar avatar
              Johan Carlander, 1 månad sedanSvara

              Jag hoppas att detta leder till att Roger, som kan vara envis som få, omvärderar sina heliga principer lite. När han en gång kom in så kändes hans hockey som en frisk fläkt efter ökenvandringen med Kentas dito! Den har ju även burit frukt mer än en gång med, men det känns som att detta har gjort Roger lite övermodig. Om det givit flera guld så måste ju jobba-häcken-av-sig-hockeyn vara det enda rätta! Att det blivit fler gnuggare & färre lirare har ju alla redan konstaterat, men det känns som att det även kväver de som har potential och talang för att kunna vara något mer! Hur ofta har man inte hört att klubbens lovande juniorer måste lära sig "Frölunda-hockeyn" innan de på allvar ska få chansen? Tyvärr verkar det vara på bekostnad av det andra!
              Det är nog som du skrev lika bra att detta blir en skitsäsong när det ändå inte är någon publik! Bara det leder till förändring på riktigt, alltså i Rogers huvud! Jag tror även att han saknar Robert Olsson, de gör i.a.f. jag!

              • Kommentar avatar
               Ricky , 1 månad sedanSvara

               Tror att det stora felet ligger i spelsystemet. dom senaste matcherna efter jul så är det ingen som står framför motståndarnas målvakt skymma ,styra eller tar returer. Såg att dom gjorde detta lite grann mot Luleå i 3 per och då kom målen. För gör man inte detta så är målvakterna i shl alldeles för bra skotten tar i magplattan och då finns det inte någon där för returtagning. Inte ens i pp har man någon framför mål. Är jag fel ute HL ?

               • Kommentar avatar
                Ricky , 1 månad sedanSvara

                Tror att det stora felet ligger i spelsystemet. dom senaste matcherna efter jul så är det ingen som står framför motståndarnas målvakt skymma ,styra eller tar returer. Såg att dom gjorde detta lite grann mot Luleå i 3 per och då kom målen. För gör man inte detta så är målvakterna i shl alldeles för bra skotten tar i magplattan och då finns det inte någon där för returtagning. Inte ens i pp har man någon framför mål. Är jag fel ute HL ?

                • Kommentar avatar
                 Julius, 1 månad sedanSvara

                 Fullt av sk stjärnor som underpresterar de grövsta. Lasu, Mursak,Sundström, Joel, Elliot, sedan om det beror på att de inte gillar RR spelsystem eller annan anledning men när alla rollspelare underpresterar så kan det inte funka. Också trött på cyklandet med Raymond han håller inte för SHL ännu punkt. Det finns ingen som fått sitt genombrott i år! Tyvärr kommer det bli svårare att få in spelare som vill
                 "lyckas" i VF.

                  Kommentar avatar
                  Julius, 1 månad sedanSvara

                  *gullandet med Raymond

                • Kommentar avatar
                 Danne, 1 månad sedanSvara

                 Bra tankar HL! Har själv hänvisat till det du skriver: " Mursak och Sundström är just det, hårt arbetande spelare snarare än stjärnor". Det är här det mesta fallerar, hur RR vill att laget skall "göra jobbet", alla måste bidra på liknande sätt.
                 Sen är jag tveksam till att modellen med "5 anfallande spelare" skulle ge någon slags "attraktiv och rörlig hockey", vilket vi ser att det INTE blir. Spelet blir låst kring sarg och blir mer brunka, stånka och kriga.
                 Hade man haft en annan tanke på HUR man spelar in sig i zon, hade det självklart kunnat bli annorlunda, men RR verkar besitta ovilja att förändra, utan kör på sin filosofi. Trots att det uppenbart inte fungerar. Jag är övertygad om att det skulle räcka med små små förändringar hur man spelar i mittzon och in i off zon för att detta lag skulle lyfta sig!
                 Just nu är det menlöst att prata om spetsspelare, nyförvärv mm. skulle inte förändra något. De spelarna skulle hamna i samma spelmönster.
                 Finns kvalitet i laget, men hjälper inte om man inte optimerar dessa egenskaper och ger dom bäst förutsättningar.
                 Som att köpa en ny dyr tv, 75 tum, men använda antenn på taket. Ganska meningslöst köp.

                  Kommentar avatar
                  Christer, 1 månad sedanSvara

                  Håller med i det du skriver. Vi måste få till ett annat spel, för så som det är nu anfaller vi nästan alltid mot ett samlat försvar och hamnar som regel på utsidan och längs sargerna. Jag tror mycket på att ”släppa upp” motståndarna, så att de sprider ut sig och sedan kan vi anfalla. M a o mer av ett styrspel än den här flängiga forechecken som helt tröttar ut våra spelare.

                • Kommentar avatar
                 TL, 1 månad sedanSvara

                 Jag gillar RR och tycker han ska kvar men blir lite fundersam när jag såg senaste klippet på Frölundas FB. Lite samma snack som tidigare, hitta självförtroendet, ledde serien i början, sikta på guld etc. Jag hade hellre hört: Nu har vi tryckt på resetknappen, spelarna har haft ett eget möte igår med ett långt snack hur dom vill spela, vi måste förstå att statistiken inte riktigt stämmer med verkligheten och anpassa spelet efter våran nivå...

                  Kommentar avatar
                  TL, 1 månad sedanSvara

                  *ska vara kvar

                • Kommentar avatar
                 Per, 1 månad sedanSvara

                 Man kan inte bara stirra sig blind på spelsystem även om det finns en del att göra där. Minst lika viktigt att se vilka spelare vi har. Jämför gärna med laget vi hade 2016. Sjukt stor skillnad i spets, spelskicklighet och skills båda bland backar och forwards. Laget 2016 är ju helt fantastiskt.

                 • Kommentar avatar
                  Benji, 1 månad sedanSvara

                  Låt oss säga att vi slutar 7a i år igen och åker ut direkt, vad blir konsekvenserna av det? Vi har i stort samma lag nästa säsong och helt klart har inte strategin att alla skall bidra fungerat! Vad händer nästa säsong? Skall Lasu träna hårdare på att hitta målet? Klart orolig.

                   Kommentar avatar
                   The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                   Låt oss säga att Frölunda gör ett bra slutspel med minst semifinal. Vad blir konsekvenserna av det?

                   Kommentar avatar
                   Manne, 1 månad sedanSvara

                   Att det blir guld nästa säsong istället.

                   Kommentar avatar
                   The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                   Nästa säsong? Du autognäller på det här laget och så stora skiften blir det ej. Såvida inte du med dina guldfärgade fingrar tar över efter Rönnberg. För du verkar ju ha alla svaren...

                   Kommentar avatar
                   Matteus, 1 månad sedanSvara

                   Det blir inte alls samma lag nästa säsong, det finns gott om utrymme för förstärkningar. Hjalmarsson, Ehn, Alvarez och Raymond lär försvinna. Kanske tvingas man bryta med Mustonen. Det kan således bli fem nya forwards till nästa säsong. Edvinsson in på backsidan där det också kommer att fyllas på med ett nytt namn. Även på målvaktssidan blir det förändringar.

                   Kommentar avatar
                   The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                   Spännande att du redan nu vet vilka som försvinner...

                   Kommentar avatar
                   Matteus, 1 månad sedanSvara

                   "...LÄR försvinna" "KANSKE tvingas..." "Det KAN..." Hur kan du få det till att jag "vet"...?

                   Kommentar avatar
                   The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                   "Blir inte alls samma lag."

                   Kommentar avatar
                   Manne, 1 månad sedanSvara

                   Lägg ner skitsnacket, Sothöna! Autognäller, då är du långt ifrån läskunnig. Ta bort sotet ifrån ögonen och kom in i matchen. Du har sagt minst semifinal, men med nuvarande form så är det inget jag tror på. Måste höja oss ett antal snäpp om semifinal ska bli verklighet.

                   Kommentar avatar
                   The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                   Ok, Manne, så när gnäller du ej? Hela jävla säsongen har du gnällt oavsett vad... Guld eller ej kommer inte spela någon roll för det skall vara guld OCH underhållning. Inga dåliga krav. Som om Frölunda vore Harlem Globetrotters...

                   Kommentar avatar
                   Manne, 1 månad sedanSvara

                   Som sagt, ta bort sotet från ögonen och läs igenom inläggen. Snacka du om serielunk och att laget kommer lyfta sig när slutspelet börjar. Du ser saker som ingen annan, magiskt.

                 • Kommentar avatar
                  Marlowe, 1 månad sedanSvara

                  Bra text, HL! Du har alldeles rätt i att Frölunda måste fokusera på nuet och ett gott skratt förlänger livet. Bara åka baklänges på en träning? Det blir lättare på match sedan... :)

                  • Kommentar avatar
                   JanneBD , 1 månad sedanSvara

                   Kan någon som spelat på elitnivå svara på en dum fråga.
                   Kan man ändra spelsätt nu utan att det blir mer kaos? Man brukar tala om att det tar 10 - 15 omgångar innan laget och spelsättet sitter.
                   Eller har de redan börjat ändra? Kanske därför det är totalt kaos nu på isen.

                   • Kommentar avatar
                    JanneBD , 1 månad sedanSvara

                    Kan någon som spelat på elitnivå svara på en dum fråga.
                    Kan man ändra spelsätt nu utan att det blir mer kaos? Man brukar tala om att det tar 10 - 15 omgångar innan laget och spelsättet sitter.
                    Eller har de redan börjat ändra? Kanske därför det är totalt kaos nu på isen.

                     Kommentar avatar
                     Danne, 1 månad sedanSvara

                     Har inte spelat i SHL, men elitnivå som junior och hyfsad nivå på senior. Ja, man kan ändra, men absolut inte för mycket. Då faller allt man tränat på sen augusti. Justeringar görs normalt, men man skall vara försiktig med att ändra spelsystem helt. Sker nog väldigt sällan, om det inte handlar om överlevnad och man lägger 100% fokus på enbart försvarspelet. Min lilla erfarenhet iaf.

                     Kommentar avatar
                     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                     Man kan ändra, men vad jag tar upp är inte på något sätt att man ska ändra fullt ut. Absolut inte. Bara att man i någon match, i delar av matcher, kan anpassa sig efter motståndet, luras lite, jävlas, förändra och sätta lite myror i huvudet på motståndarna.

                   • Kommentar avatar
                    The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                    Så många kommentatorer som har minnen som guldfiskar. Frölunda ÄR ett cuplag. Cuplag vinner titlar. Det gör inte serietoppar som Luleå och RBK.

                     Kommentar avatar
                     Per, 1 månad sedanSvara

                     Varför inte komma med egna funderingar (utöver att vi är ett cuplag) istället för att pissa på alla andras funderingar?

                     Kommentar avatar
                     JanneBD , 1 månad sedanSvara

                     Som mindre kunnig inom hockey, men väldigt engagerad så kan det kännas lite surt när man blir nedvärderad när man försöker förstå.

                   • Kommentar avatar
                    Hockeyråttan, 1 månad sedanSvara

                    Fantastiskt bra text, du fick ut alla mina tankar så att man får en liten ro i själen. Återstår bara att be en bön om att Rönnberg och Sjöström läser detta. Något utöver det vanliga må till, ta en fisketur eller skogstur utan hockeysnack

                    • Kommentar avatar
                     The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                     Att fiska eller bowla är tydligen framgångsformeln. Frölunda kanske redan gör sånt? Allt behöver inte förmedlas i media.
                     Spela roll, snart börjar den enda intressanta delen av säsongen och då lär en del få hjärnskakning när Frölunda varvar upp jetmotorerna på full effekt.

                      Kommentar avatar
                      Manne, 1 månad sedanSvara

                      Vad du tjatar... Om samma sak hela tiden!

                      Kommentar avatar
                      The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                      Läs inte då...

                    • Kommentar avatar
                     Göran A, 1 månad sedanSvara

                     Roger skall vara kvar, han är den bästa tränaren/ ledaren Frölunda haft sedan Conny E.
                     Däremot borde spelsystemet anpassas efter eget spelarmaterial. Och efter motståndet i varje separat match. Frölunda är inte CCCP och kan styra och ställa i matcherna som man vill.
                     Under själva matcherna måste man våga förändra. Som t ex sätt att spela med finjusteringar för stunden. Och att våga bänka spelare som har en dålig dag.
                     Snegla gärna lite på internationell fotboll där både spelsystem, spelare och taktik tar stor hänsyn till hur motståndet är.
                     Ett bara tuta och köra med ett spelsystem i match efter match, ja vi ser ju vad det leder till.

                     • Kommentar avatar
                      The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                      Goda förslag Leman, men tror du inte Rönnberg & Co redan gjort det eller liknande?
                      Oui, oui som vanligt lyfter Frölunda när det vankas slutspel. Cuplag de Luxe oavsett om det är SHL eller CHL.

                      • Kommentar avatar
                       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

                       Sparka känns fel. Ibland är laget inte bätte. Ibland underpresterar lag och ibland överpresterar de. Borde ju faktiskt vara att börja förändra truppen till nästa år.

                        Kommentar avatar
                        Allen , 1 månad sedanSvara

                        Håller med Herr Lakers. Kolla på vad Sam Hallam fått ut av laget i år tillskillnad från dom två tidigare säsongerna. Så bara att inse att det är spelarmaterialet som inte är tillräckligt bra i år helt enkelt..

                        Kommentar avatar
                        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

                        Ja, framörallt backsidan varbinte tillräckligt bra i början av förra åretboch egentligen âr det bara Tim Erixon kvar. Förutom peter Andersson som är långtidsskadad men fick ett nytt kontrakt. Identifiera svagheter och byt ut lite spelare.

                        Kommentar avatar
                        Allen, 1 månad sedanSvara

                        Exakt, bygg om, bygg rätt:)

                        Kommentar avatar
                        Pupule, 1 månad sedanSvara

                        Allen; Man byggde om, fast det blev snett :). En trög backsida blev en mer spelskicklig dito. Problemet är att ingen stått ut offensivt samtidigt som det blev klara brister bakåt. Grönlund, JO, Sigalet godkända. Övriga underkänt. Framåt trodde man att Mursak skulle leverera. Likaså Sundström. Att Raymond skulle ta kliv. Det är väl att konstatera att ibland blir det fel. Kan inte lyckas jämt.

                      • Kommentar avatar
                       Marlowe, 1 månad sedanSvara

                       Roger bör ju absolut vara kvar! Självklart för mig. Han försöker hela tiden utvecklas och ingen kan väl tvivla på att han brinner för Frölunda?
                       Frågan är hur stort inflytande han har över valet av spelare och hur mycket ekonomin styr, jag tror RR är väldigt lojal mot klubben i det hänseendet.
                       Ett skäl till att så många äldre spelare får nya kontrakt är troligen för att få kontinuitet i truppen, de unga försvinner tidigt till NHL och spelaromsättningen har varit för stor under de framgångsrika åren. En oavsiktlig effekt av detta är att truppen kan bli lite seg och mätt, men förhoppningsvis bara under seriespelet...

                        Kommentar avatar
                        The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                        Instämmer kring Rogers vara eller inte vara. Fattar inte ens att det är ett issue, men säg den rubrik som inte stötts och blötts. Mängder med experter som säger hur det skall gå till och att Rogers tid är över. Min motfråga. Vem skulle göra det bättre? Sam Hallam kanske lika bra, men övriga hoppjerkor övertygar inte direkt. Rogers resultat talar för sig självt. Kontinuitet är dessutom framgångens moder. Har man väl funnit ett fungerande koncept är man direkt korkad om man byter. Grauers tog ut riktningen för snart tio år sedan. Rönnberg tackade för förtroendet. Tillbaka - givetvis är det ett samarbete mellan sportchef och tränare vilka spelare som skall värvas och inte värvas.

                      • Kommentar avatar
                       The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                       Stor humor det här med att autognälla på exempelvis Hjalle. Säsong efter säsong är han hygglig eller medioker i serielunken för att se när den riktiga hockeyn börjar leverera med både energi, styrka, mål och assist.
                       Samma med Lasu och Roselli. Wikegård om Lasu när slutspelet spelas: Tänk om Frölunda hade fem Lasu, de vore oslagbara. Det blev guld ändå. Med en enda Lasu.
                       Samma med Sundström. En fältherre när det vankas slutspel. Vad han pysslar med för dagen är totalt ointressant.
                       Skall man gå efter en del här inne lär det bli veckans chock när Frölunda minst går till semifinal och RBK ryker direkt. Att vinna serien säger inget alls. Skillnad om det var en rak serie som Allsvenskan i fotboll där varenda poäng är viktig. Det är inte Frölunda som är felbyggt. Det är upplägget med groteskt mänga serielunksmatcher. Allt för att pumpa in pengar. Något av karma det här med Corona. Det sportsliga med en serielunk på bisarra 52 rundor är något de borde ta tag i men lär inte hända med jätten Glufs Glufs around. 14 lag med varsin hemmamatch hade inneburit 26 omgångar i stället för sjuka 52. Eller köra linan ut med 104 omgångar med säsong från augusti till juli? Kanske 208 omgångar och bara semifinal och final i bäst av tre? Så att serielunken blir mer tydlig än idag. Oui, oui vi får väl se vad SHL och förbund tycker om framtidens upplägg.

                       • Kommentar avatar
                        The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                        Med 26 omgångar och inget jävla hokus pokus i form av play in kunde man istället köra bäst av nio, elva eller tretton. Och gärna bowling på is som pausunderhållning. De spelare i VF som sitter på läktarn aktuell match utmanas av tre från publiken. Roselli vill nog gärna vara med på plan och spela lite bowling.

                        • Kommentar avatar
                         The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                         Kanske skulle Frölunda testa med att ta Håkan Hellström till Frölundaborg. Säg att spelarna står kvar på isen och in glider Håkan med gitarr och en kille på trumpet. Rofyllt och harmoniskt hörs Valborg där Azalea besjungs. Borde bli grejer det. Speciellt då Borgen ligger nästgårds Azalea. Tror det skulle få igång spelarna.
                         Kanske även korvgrillning i Slottsskogen. Blir någon magsjuk är det bara att ta vagnen upp till Sahlgrenska.
                         Vill man ta det ett steg längre vore Poetry Slam tänkbart. Elliott med skönsjungande poesi från Canada. Mursak säger något vackert på slovenska. Roselli några rader från de fagra vyerna längs med Hurtigrutten. Rönnberg diktandes om det karga kustsamhället i Luleå och Elmer Söderblom skaldandes om havet i Hovås. Kan spelarna i ÖFK dansa balett för att nå Europa League borde Frölunda Boys köra poesi för att nå ytterligare framgång i CHL

                         • Kommentar avatar
                          The real Sothöna no1, 1 månad sedanSvara

                          Ständigt verkar arenafrågan hamna i kölvattnet. Anser att Ullevi borde rivas och ge plats för en multiarena som kan ställa om från 10.000 till 50.000 åskådare. Ullevi används i bästa fall fem gånger per år. Att den jättekolossen står kvar med så lite bruksvärde känns fullständigt galet och bisarrt.

                          • Kommentar avatar
                           Steffo, 1 månad sedanSvara

                           Bra analys..målskyttar bakar man inte man köper in.bänka sundström. Riktigt usel..kanske lika bra vi åker i play in.. blir billigare. O ja indianen.. gör om gör rätt..Fråga fans o medlemmar..ompröva..


                           Lämna en kommentar