Tystnad – när det hade varit läge för ett nödrop


► Jag fascineras, och förvånas, av tystnaden som råder inom svensk idrott. 
► Varför gör ingen en Jonas Gardell?
► Varför protesterar inga tunga ledare?
► Varför denna foglighet?

Rakapuckar.com bild


DET HAR GÅTT två veckor sedan folkhälsomyndigheten (FHM) snabbt tog ner hela idrottsrörelsen på jorden, effektivt dödade den optimism som väckts i och med inrikesministern Mikael Dambergs och kultur- och idrottsministern Amanda Linds presskonferens.

Ena dagen pratade FHM:s Anders Tegnell om att noga följa fotbollens exempel (supercupfinalen) där 30, 40 procents publikkapacitet var tanken.

Andra dagen berättade han om rekommendationen – endast en höjning från 50 till 500 personer.

Oavsett arena. Samma krav i Scandinavium som i lilla Oasen i Kungälv.

Många var vi som tog oss för pannan och undrade vad det var frågan om, fotbollens Mats Enquist uttryckte sig på ett talande vis: ”Den här förändringen är helt meningslös”, sa Sef-chefen.

Okej, så vad har hänt sedan dess?

Rakapuckar.com bild

Massor med protester? Ilskna idrottsledare som klättrat på barrikaderna, som tänt eld på fotbollar och hockeyklubbor utanför riksdagshuset?

Nix. Det här är Sverige, långt från Frankrike med dess upproriska bönder som lastar av koskit utanför presidentpalatset när de inte får som de vill.

Från kulturens håll hade vi Jonas Gardell som skrev ett ilsket debattinlägg och krävde Amanda Linds avgång.

Från idrottens … i princip tystnad. 

Det fascinerar mig. Förvånar mig.

I Schweiz kommer man jobba med två tredjedelar av sittplatskapaciteten från oktober, i Finland gäller 500 åskådare per sektion, alltså förutsatt att en arrangör kan sektionsindela på ett så bra sätt att personerna i de olika i sektionerna inte kommer i kontakt med varandra.

Det går förstås. 

Om man vill.

Givetvis kombinerat med andra åtgärder, noga kontrollerade insläpp, enkelriktade trappor, inga gästande supportrar, ingen ståplats, munskyddskrav, et cetera.

Rakapuckar.com bild

Igen: det går – om man vill.

I SHL finns det smått overkligt lukrativa C More-avtalet, men även där riskerar en publiklös höst (och mer?) slå mycket hårt.

För klubbarna i allsvenskan kan det bli en sportslig katastrof.

Säkert är läget lika allvarligt inom fotbollen (och andra idrotter).

Det är här jag undrar varför inga idrottsledare ställer sig upp och skriker högt, protesterar, med emfas ställer krav på att få släppa in fler åskådare under ordnade former.

När folk trängs i kollektivtrafik och köpcentra varje dag, när pandemin inte tar ny fart utan snarare lättar (en del experter hävdar till och med att faran är över), varför denna passivitet från idrottsrörelsen, varför denna foglighet?

Jag förstår faktiskt inte.

Det hade varit läge för ett nödrop, ett S.O.S, ett mayday.

Istället mer eller mindre radiotystnad.

Rakapuckar.com bild

En miljard ska i höst portioneras ut via RF (riksidrottsförbundet). Är den verkligen nog för att dämpa alla oroliga röster?

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Remissvaren är inne från alla instanser, från idrotten, från FHM, från polisen. Vi väntar nu på ett regeringsbeslut där det slås fast vad som gäller från oktober, vad det där undantaget i ordningslagen betyder i praktiken.

Max 500 åskådare, rekommenderade FHM.

Idrotten ville få ta in betydligt fler.

Polisen gick ut och sa att man inte ens kunde klara 500.

Snart borde vi veta vad hur det blir. 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Gary, 4 månader sedanSvara

  Håller med Lehman viss skillnad på 500 i Scandinavium vi 500 i Kungsbacka ishall.....

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 4 månader sedanSvara

   Mycket bra text!
   Ja, det är helt tyst. Trodde också vi skulle få något besked inom en snar framtid... Tre veckor till 1 oktober nu.

   • Kommentar avatar
    Anders, 4 månader sedanSvara

    Vi har expertmyndigheter av en anledning, vi har en Pandemi, folk har skött sig bra rent generellt i Sverige utan att vi behövs stänga ner som i dom flesta andra länder. Att tro att detta är över är ju att blunda för hur det ser ut i andra länder. Känns som att det skulle krävas väldigt mycket folk/poliser för att kontrollera att allt går korrekt till.I vissa lägen kan jag tycka att vi i Sverige borde protestera högre men i detta tillfället är det bra om vi låter experterna styra.

     Kommentar avatar
     Christian, 4 månader sedanSvara

     Anders, bra skrivet. Håller fullständigt med dig.

     Kommentar avatar
     Daniel, 4 månader sedanSvara

     Word. Ser inget konstigt i att det inte protesteras. Bra idrotten tar sitt ansvar. Brukar vara ner några matcher per år i vanliga fall. Klarar mig bra vid TVn för tillfället. Tycker det är ren idioti det ens diskuteras vilka gränser som skall råda. Bättre klargöra - säsong utan publik. Punkt. Sen ser man nästa höst.

     Kommentar avatar
     Daniel, 4 månader sedanSvara

     Word. Ser inget konstigt i att det inte protesteras. Bra idrotten tar sitt ansvar. Brukar vara ner några matcher per år i vanliga fall. Klarar mig bra vid TVn för tillfället. Tycker det är ren idioti det ens diskuteras vilka gränser som skall råda. Bättre klargöra - säsong utan publik. Punkt. Sen ser man nästa höst.

   • Kommentar avatar
    Daniel B, 4 månader sedanSvara

    Ja, jag kan också tycka att det är konstigt att man får ta in 500 pers i oasen och 500 i Scandinavium. Det är ju lite skillnad i storlek på arenorna. Man hade lätt kunnat ta in 2000-3000 in till Scandinavium och ändå ha gott om distans till varandra. Detta med trängsel innan och efter, jag ser dagligen där det är mycket folk, i butiker och annat och man har faktiskt distans. Jag tycker vi tar detta på allvar och håller distans till varann. Ett ex är när jag kör grabben till träningarna. Utanför omklädningsrummet är det en del föräldrar och vi brukar tjöta lite och vi står en bit ifrån varann. Vi har lärt oss detta nu och tycker generellt människor håller bra distans. Jag kan vara helt ute och cykla men så upplever jag att det är.

    • Kommentar avatar
     håkan, 4 månader sedanSvara

     Tycker väl egentligen som Anders här. Vi är ett lydigt folk. Detta är en ingrediens som Anders Tegnell å co tagit med i sin strategi. Denna lydighet kan vara en av huvudanledningarna till att vi går mot strömmen just nu.

     • Kommentar avatar
      Bäckman, 4 månader sedanSvara

      Är det inte så att FHM är orolig för när man ska ta sig till och från arenan.
      Kollektivtrafik får ju en topp just då och det blir trängsel och högre smittorisk.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 4 månader sedanSvara

       Jo, visst kan det bli trängsel men det var ju som värst under sommaren och dom varma dagarna. Då var det knökat på bussar och spårvagnar. Nu vet jag inte hur det ser ut under dagtid och på eftermiddagen men jag tror inte det hade blivit så stor trängsel om man släppte in 2-3000 pers till Scandinavium. Folk åker ju bil, vissa går.

     • Kommentar avatar
      Sektion H:Rad 32:Stol 4, 4 månader sedanSvara

      Detta är min stol i Scandinavium och jag hade förhoppning om att få sitta där i september och titta på Frölunda. Man förstår inte hur våra kära politiker tänker? 3000 personer på GEKÅS är helt ok men 3000 personer i Scandinavium är otänkbart i dagsläget! Som privatperson som har levt i denna verklighet i 6 månader nu förstår man inte riktigt hur tankarna går uppe på FHM i Stockholm. Man blir bara så väldigt, väldigt trött. Håller med dig Leman, vi svenskar är för flata och timida. Det är därför det räcker med en rekomendation i Sverige och vi svenskar följer slaviskt.

       Kommentar avatar
       håkan, 4 månader sedanSvara

       Alltid denna jämförelse med GEKÅS. Du kan titta runt om i världen just nu. I länder där "flathet" inte råder så ökar smittan.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 4 månader sedanSvara

       Håkan, jag tycker FHM har skött denna pandemi på ett bra sätt. Jag har absolut ingen kritik mot tegnell och co för jag anser att man har gjort rätt med den vägen Sverige valde att ta. Det är bara det som vissa skriver att det är ju redan trängsel på bussar, spårvagnar, gekås(bara för att retas..:), nordstan och andra platser. Hade det blivit så stor skillnad om man släppte in 2000-3000 pers in i Scandinavium?

       Kommentar avatar
       Peter T, 4 månader sedanSvara

       Det är väll klart man kan gämnföra med Ullared. Och Nordstan som har tusental besökare varje dag och att det jobbar 13500 på volvo i Torslanda osv

       Kommentar avatar
       håkan, 4 månader sedanSvara

       Kanske, Kanske inte. Jag är glad över att inte behöva svara på den frågan:)

     • Kommentar avatar
      Micke, 4 månader sedanSvara

      "Skött pandemin på ett bra sätt" är väl nåt som vi vet först när pandemin är över. Sverige är väl top 8 på listan i antalet döda per miljoner invånare. Räkna bort antal avlidna utanför äldreboenden och vi har fortfarande fler döda än Norge,Finland och Danmark tillsammans.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 4 månader sedanSvara

       Givetvis får vi vem ha ett år innan vi vet men hittills så tycker jag FHM har skött det bra. FHM kan inte hjälpa att äldrevården har monterats ner under många år.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 4 månader sedanSvara

       Oj, blev lite fel där. Vi får se om ett år hur allt har gått. Sen såg jag nån statistik igår att av de 5800 döda så var det 5200 som var 70+.

     • Kommentar avatar
      Aha!, 4 månader sedanSvara

      Idrotten är väl infiltrerad av politiken. Därför är den mer politiskt korrekt än enskilda kulturarbetare som tex herr Gardell.
      För övrigt behöver vi nog tyvärr färre stora folksamlingar och inte fler. De stormarknader som nämns kan gärna sättas under restriktioner om det i sin tur leder till exempelvis säkrare kollektivtrafik och idrottsplatser. Men vill vi det?

      • Kommentar avatar
       Peter T, 4 månader sedanSvara

       Är det nån som hört nått om Henrik Lundqvist?

       • Kommentar avatar
        Markus, 4 månader sedanSvara

        Anledningen är kanske att den generella uppfattningen är att respektera myndigheten som lägger ner sina liv och själar i att arbeta med just smittskydd?
        Då duger inte att fippla med lite munskydd här och var.

        • Kommentar avatar
         Markus, 4 månader sedanSvara

         Anledningen är kanske att den generella uppfattningen är att respektera myndigheten som lägger ner sina liv och själar i att arbeta med just smittskydd?
         Då duger inte att fippla med lite munskydd här och var.

         • Kommentar avatar
          Martin, 4 månader sedanSvara

          Jag tycker man borde kunna få ett svar från FHM snart men inte självklart att ledare eller spelare skall göra en "Gardell". Även ledare/spelare har anhöriga som drabbats hårt av denna fruktansvärda sjukdom.
          Om man räknar att det finns 1 ledig plats mellan varje åskådare blir det 1 av 9 platser (grovt räknat). Även om familjer givetvis kan sitta ihop men då blir å andra sidan alla platser framför och bakom dessa tomma så 12044/9 är kanske en rimlig summa i Scandinavium om man väljer mer än 500 personer. Kanske tänker jag fel? Längtar så till Scandinavium...

          • Kommentar avatar
           Rasmus, 4 månader sedanSvara

           Jag säger som jag gjort hela tiden. Ju tidigare alla inser att denna säsongen blir en publikfri säsong desto bättre. Sen kommer det gnällas otroligt från olika håll där ekonomin är förstörd att ”vi behöver stöd och stöttning, stackars oss!”, då tycker jag en motpol är att kräva redovisning för vilka extra utgifter med värvningar och spelarlån man har skaffat sen i mars. Har man värvat, lånat, och ”räknat med publik” får man sen fan skylla sig själva.

           • Kommentar avatar
            Janne2, 4 månader sedanSvara

            Ändå fascinerande att de argument som framförs egentligen mest handlar om att andra får göra dumma saker så det vill vi också.

            • Kommentar avatar
             Per, 4 månader sedanSvara

             Idrottens ledare visar prov på ansvar. Att i dagsläget riskera liv för att få se idrott på plats är naturligtvis ren idioti. Och det inser våra ledare inom idrotten. Jag tar av mig hatten för deras ansvarstagande.
             Ingen vet hur smittan kommer att spridas. Och att i det läget chansa. För att se personer sparka på en boll. På plats. Är så jäkla onödigt. Varför riskera liv? Man kan ju se samma idrott på tv. Jag tar mig för pannan.

             • Kommentar avatar
              Roberto, 4 månader sedanSvara

              Bra artikel! Har också funderat på varför inte fler ledare har stått på barikaderna.
              Snacka om att inte snacka

              • Kommentar avatar
               Martin2 (ngn annan kallar sig Martin), 4 månader sedanSvara

               Idrotten, med fotboll, hockey och handboll i fronten, har haft möte med Idrottsministern. Det var inte många veckor sedan jag läste om det. Vad jag förstod från det mötet förde man konstruktiv dialog. Det tycker är en bättre strategi än att kräva ”motpartens” avgång. Ponera att Gardell lyckas peta ministern, tror han att det kommer att förändra regeringens hållning i frågan. Sannolikt inte, är mitt tips. Så vad har man vunnit med det, förutom liten egen tid i rampljuset. Sanningen är väl den att vi har en situation som för vissa kan handla om liv och död. I sådana fall anser jag att försiktighetsprincipen är en bra princip. Även om jag älskar hockey är hälsan viktigare än ett powerplay. Svårare än så är det egentligen inte.
               Med min begränsade insikt tror jag att vi ska värna hockeyn i det längre perspektivet och därmed vara mer återhållsamma i det korta perspektivet.
               För övrigt behåller jag gärna Indianen.

               • Kommentar avatar
                Simon, 4 månader sedanSvara

                Därför att även i politik, är människan ett vanedjur, för att tala med David Hume.
                Nå, expertmyndigheten, som vissa skriver om, kan knappast kallas för det efter vad den sysslade med i januari-mars - ni vet, då när Tegnell och FHM VISSTE att Covid-19 skulle bli som SARS 2003 och inte det minsta värre. Alla invändningar var okunniga och ej underbyggda.
                Svensken står med mössan i handen mot överheten, och har gjort sedan Gustav Vasa sa till svenskarna att hålla klaff.
                Idrotten har heller inte tradition av att sitta på höga hästar gentemot politiken, inte minst då den ofta är beroende av den. Politiken är beroende av kultursektorn för maktlegitimering, varför den kan ta sig ton. Idrotten behöver nya arenor, aktivitetsstöd och ett eget rättsväsende, vilket är en annan grej.


                Lämna en kommentar