Skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på


► Hej. Vi är tillbaka. Båda mina jag, såväl det frågande som det svarande.
► Något är på gång i Frölunda. Har jag fått reda på.
► Låt oss fortsätta diskussionen från i går.
► Häng med.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Spännande att se vart Frölunda och Roger Rönnberg är på väg. Foto (matchbilden): C MORE (skärmdump)


NI VET JU att Frölundas sportchef Fredrik Sjöström vänligen avböjde en intervju, finns tydligen inte så mycket att ”kommunicera” som det så vackert heter på modern svenska.

Gott så, tänkte mina hjärnhalvor och tog er med i det här samtalet i går, det som egentligen hade sin grund i att Frölunda har ett större problem än sitt omskrivna pressa-pressa-pressa-spelsystem.

Nyckelmening i går: ”Här är mitt grundproblem, att spelare inte växer, inte sätter personbästa, att de inte uppvisar spelglädje och därför inte bygger ett starkt lag. Utan en lösning på det problemet kan Fredrik Sjöström värva vilka spelare han vill. Han och övriga i ledningen måste verkligen våga ställa tuffa frågor till sig själva.”

Rakapuckar.com bild

Egentligen skulle vi hållit oss från det där med spelsystem nu, tänkte …

** Hallå! Lägg av, du hade ju en en nyhet om det där, det avslöjade du för mig innan vi började här?
– Se där, ja. Där var du igen. På hugget även i dag, tydligen.

** Kom igen, vad är nyheten?
– Äh, man ska inte överdriva, men så här: Frölundas juniorlag, spelare och ledare, har fått veta att sättet att spela på ska  förändras till nästa säsong. Och då kan en femåring räkna ut att det även gäller A-laget eftersom spelmodellen ska vara den samma i hela organisationen.

** Yes! Jippi!! Jawohl!!! Nu är det slut på det jävla (oj, förlåt) jagandet i tid och otid.
– Nja, nu ska detta inte övertolkas. Ja, Frölunda har efter två lite svagare säsonger givetvis sett över sitt sätt att spela, noterat att lag blivit allt bättre på att försvara sig mot den höga pressen, kommer säkert att modifiera en del, men jag vill se det här i höst innan jag uttalar mig. Knappast någon helomvändning, mer en modifiering, förädling, typ ”inte jaga och sätta press i precis varje läge.” Det är min gissning så här när sköna maj står för dörren.

** Men det är väl bra?
– Absolut. Vad som framför allt vore bra, och nu snöar vi in på detta ändå, är om det från tränarhåll kunde finnas en större flexibilitet rent generellt, att inte köra en plan A in i kaklet, må denna A-plan innehålla ditt eller datt.

** Jag är i alla fall glad, det här trodde jag aldrig.
– Jaså? Jag var, som du ju visste eftersom vi bor i samma skalle, säker.

Rakapuckar.com bild

** Mm, men varför?
– Frölundas styrelse innehåller starka namn som ordföranden Mats Grauers och Kurt Carlsson. Inte en chans att de tänkte luta sig tillbaka, lugnt konstaterande  ”Äh, men kör ni på som vanligt, det vänder nog, det blir nog bra.” Inte. En. Chans. Det samma gäller spelartruppen, spelare som uppbär hög lön, spelare på vilka det ställs höga krav. Jag ser här och var att en del fans – rätt bittert, måste jag säga – talar om att Frölunda inte kommer göra mer än vända på några stenar och sedan lägga tillbaka dem. Det där tror jag är direkt felaktigt. Som jag förstått det kommer både styrelse och sportslig ledning verkligen se över saker och ting. I sig inga konstigheter, måste jag säga.

** Men Roger Rönnberg sitter väl säkert?
– Inte om han skulle säga ”Jag ändrar inte på något, jag har haft rätt i allt.”

** Men det gör han väl inte?
– My point exactly. Jag tror, och för fansens skull får vi hoppas det blir så, att Roger och hela staben kommer granska precis allt, inte bara sättet att spela utan att sättet att träna, jobba, kommunicera … rubbet. För du minns min huvudpoäng i går, va?

** Ja, du tjatade så mycket att jag nästan fick väx-värk.
– Haha, fyndigt. Sorry, men detta är huvudpoängen – Frölunda behöver knäcka koden, se varför laget två år i rad fallit ihop efter nyår, få spelare att sitta ihop som en grupp, växa både individuellt och lagmässigt, sprudla av spelglädje så som varit fallet tidigt om höstarna. Släppa loss, se ut som de tror på det de gör.

** Och så måste Fredrik Sjöström värva målskyttar.
– Sjöström och Rönnberg måste hitta målskyttar.

** Men Sjöström är väl sportchef?
– Jodå, men inget görs utan Rönnbergs okejande. Han är en enormt stark profil i Hockeysverige, jag kan se honom gå vidare som ett slags Alex Ferguson-figur, agera i en GM-roll, när han lämnar båset. Om han nu kan tänka sig att göra det, vad vet jag.

Rakapuckar.com bild

** Räcker det med några målskyttar, det här laget är ju rätt kasst?
– Nej, det är det verkligen inte.

** Va? 3–20 mot Rögle, nästan sämst i ligan under 2021.
– Ja, det stämmer, till slut något slags mental kollaps ju längre säsongen led, svårigheterna att göra mål skapade dåligt tålamod som betydde dåligt försvarsspel som gav förluster som … tja, du fattar.

En av många Frölundaträningar den gångna säsongen. En av förhållandevis få som vi i media fick se. 


** Så med lite mental träning hade allt varit bra?
– Nej, nej, nej. Snälla, ta fram gråskalan nu. Jag försöker bara nyansera. Så här: länge dominerade Frölunda spelmässigt mot de flesta lag, var bäst på att skapa chanser, så att laget var sämre än sämst, att spelarna inte kan behandla en puck, inte mäta sig med Rögle och Skellefteå på något vis, det stämmer helt enkelt inte. Men, och detta är viktigt, är man något så in i helsike dålig på att göra mål, har så få spelare som på kontinuerlig basis kan skjuta så pass bra att man sätter målvakter på prov – då är man ju inte bra nog. Punkt. Detta är enormt, jag understryker, enormt viktigt för Frölunda att adressera. Så givetvis behöver klubben få in några spelare med bättre kvalitéer här, man behöver också träna och spela på ett sätt som får Patrik Carlsson att leverera igen (han kan ju faktiskt skjuta), som får talanger som Elmer Söderblom och Kalle Henriksson att ta steg framåt, som får Mattias Norlinder att få ut max av sin spelskicklighet samtidigt som han blir tryggare i defensiven. Och hela defensiven behöver anpassas till verkligheten så att målvakterna får en bättre tillvaro. Och målvaktsspelet behöver i sin tur bli bättre. Till exempel. Med mera. Yada yada. Bla bla. Gör jag mig förstådd?

** Puh! En jäkla utläggning, det där.
– Jag vet. Det är ju därför de lata ser allt i svart och vitt (”Byt spelsystem, sparka dem, värva dem!”), men det är alltså inte alls så enkelt. Och du vet ju hur envis jag är, har ett närmast patologiskt behov av att berätta hur saker ligger till.

** Mm, det ska gudarna veta …
– Ja, ja, alla har vi våra sidor. Men ”You’ve got to stand for something, or you'll fall for anything” som Aaron Tippin sjunger.

** Åh, du och din jäkla hästjazz.
– Kom igen, söta countrylåtar är aldrig fel. Och Aaron har så klart en poäng.

** Skit i Aaron, förklara istället ”anpassa till verkligheten”?
– Okej. Minns du Roger Rönnberg på presskonferensen efter att Frölunda åkt rutschkana ur slutspelet?

** Ja …?
– Rönnberg sa: ”Förmodligen tror vi att vi är skickligare än vi är, vi har inte anpassat oss till det lag vi är.” Det kändes som en passning till spelarna, men jag hoppas han inkluderade sig själv och ledarstaben. Frölunda är inte längre ett topplag, inte det ”power house” som Rönnberg gjorde klubben till under sin framgångsrika resa som startade 2013.

Rakapuckar.com bild

** Det där minns jag. Du skrev något om att det var dags för en nystart, en ny resa, ”Vart är vi på väg?” och allt det där. Den texten var faktiskt rätt bra.
– Åh, tack. Betyder mycket när det kommer från dig.

** Ja, ja – fortsätt.
– Så här: Frölunda är nu en mittenklubb som ska utmana sig tillbaka upp i toppen, med detta kommer allt det där vi diskuterat, se över spelsätt, hur man tränar, coachar, jobbar mentalt med individer, grupp et cetera. Men det betyder också, menar jag, om man tittar just på försvarsspelet, att Frölunda behöver se lite var man är, att man inte längre är så bra att man ska spela sig ur varje trång situation, ta hem pucken, vara så där vackert konstruktiv. Fint när det lyckas, gick an när Frölunda var konstant topp 3 och hade folk som kunde sätta pucken i nät (och hade ett PP värt namnet), men i det här läget kostar det att bjuda motståndaren på momentum, på mål. Har du sett hur Rögle spelar?

** Jag har en känsla av att du kommer berätta det för mig.
– Tänk, du känner mig. Nå, Rögle spelar snabbt i egen zon, sätter sig inte i trassel i onödan, back-back i sidled, pucken i rundeln för att byta sida, snabbt långt pass upp i banan – men när alternativ saknas, när det är trångt och skrynkligt, då skickar man ut pucken, via plexit eller bara ut. Det är en vuxen hockey. Frölunda, i sitt nygamla läge, behöver förstå att det är okej att spela likadant. Det är inte att ge upp inställningen att försöka styra spelet via att ha pucken, det är att ”anpassa sig till det lag man är”, till verkligheten.

** Är inte det tråkigt?
– Tråkigt? Tråkigt är väl att förlora hockeymatcher? Har du sett någon som klagat på att Rögle spelar tråkigt? Nä, tänkte väl det. Cam Abbotts gäng spelar hårt och rejält, enkelt när läget kräver det, fin passningshockey när man har möjlighet till det. Det samma gäller ju Skellefteå som en gång stod som modell för Rönnbergs ”Nya Frölunda” och som skulle kunna göra det igen; man vill absolut vårda pucken men för den sakens skull spelar man inte naivt utan vuxet. Det kanske är förklaringen till att en back som Roland McKeown såg bättre ut än Stefan Elliott?

** Hm.
– Fick jag dig att tänka lite? Började lukta bränt.

Rakapuckar.com bild

** Hm. Lite. Men du – Frölunda ska ha in några forwards, varför händer det inget?
– Kom igen, vi är inte i maj än. Och bara för inget är presenterat betyder det ju inte att Fredrik Sjöström & Co sitter och rullar tummarna. Erik Källgren och Michael Spacek ska vara klara, sedan kan Sjöström ha fler namn som är klara eller nära, det vet vi ju inget om. Ibland vet inte ens Mr Madhawk.

** Lägg av.
– Jo, det har faktiskt hänt.

** Men Frölundas trupp är ju nästan full?
– Dumheter.

** Va?
– Dumheter.

** Ja, jag hörde! Men … va?
– Så här, på backsidan vet vi inte om den NHL-klubb som draftar Simon Edvinsson (säkert topp 5) vill plocka över över honom direkt eller inte, kan bli en, kan bli två platser att fylla. På forwardssidan är det lite osäkert hur det blir med Max Friberg (NHL-intresse), om Joel Mustonens kropp håller (låt oss innerligt hoppas), kanske ska skadedrabbade (förra säsongen) Daniel Torgersson börja i allsvenskan – och det kan också vara så att Frölunda tittar på att köpa ut någon spelare.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

** Varför?
– För att han inte levererar nog med bang for the buck eller för att det finns för många av dennes sort. Säger inte att det blir så, men det kan bli så. Dessutom ska Frölunda lira SHL, CHL och Spengler Cup så det skulle inte förvåna mig om man går med en rätt stor trupp.

** Så du menar att fans inte ska vara oroliga, i alla fall några forwards som har viss förmåga att spela fram till mål och göra mål ska in?
– Det menar jag. Det skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på med typ samma lag. Eller … nej, det kommer helt enkelt inte att hända.

Rakapuckar.com bild

** Men ekonomin? Nästa säsong kommer väl också bli tuff?
– Nu är ju C More-avtalet närmast obeskrivligt bra, men visst … du har rätt här. Det är därför jag undrar lite hur Sjöström & Co tänker med sina högst avlönade, som Johan Sundström, som Jan Mursak, som nämnde Elliott. Kan man fortsätta betala så mycket i pandemiska tider utan att få ut mer? Kan man få ut mer genom att träna/spela på annat vis? Spännande.

** Så de tre har varit sämst, menar du?
– Nej, nej. Har du redan gjort dig av med gråskalan?

** Förlåt, jag tappade den faktiskt.
– Okej. Men trion ovan är den som kostar Frölunda mest, typ 800 000 i månaden – plus sociala avgifter. Klart det är där man tittar först om ekonomin är en ”issue.”

** Karl Henriksson, förresten?
– Ja?

** Han måste väl få spela center nästa säsong?
– Absolut. Annars är det hål i huvudet någonstans.

** Men vem ska då flytta ut på en vinge? Nicklas Lasu, Joel Lundqvist?
– Vi vet ju inte ens hur truppen ser ut, låt oss ta det sedan. Men om det behövs, visst.

** Lasu, förresten, han blev inte den offensive stjärna det var tal om när han kom hem från Finland?
– Helt annan roll i Frölunda, Lasu fick en enda träningsmatch mellan Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson, sedan sattes han (i princip) tillbaka i en gammal roll. Men absolut, Lasu är en av flera som behöver fundera över hur han ska spela bättre nästa säsong. En av flera. Och jag tror inte allt hängde på individerna. Som jag varit inne på, Frölunda behöver återskapa en miljö där spelare …

** … växer. Vi börjar lära oss det där nu, jag och dina läsare.
– Ett subtilt sätt att säga att det får vara nog nu, eller?

** Mm, finns inte plats kvar i hjärnan för mer. Men jag har en känsla av du snart är tillbaka med fler texter?
– Det vet du. Lördag är det SM-final 1 – och det kommer alltid finnas saker att diskutera om Frölunda. Bara läsarna fortsätter betala så fortsätter den här sajten att leverera.

** Okej, tack för i dag då. Vad ska vi göra nu, förresten?
– Upp på träningscykeln.

** Men åh, att du alltid ska hålla på så där …
– Hihi. Vi ses på sadeln.

** Suck.

***

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
42 kommentarer
 • Kommentar avatar
  DD, 2 veckor sedanSvara

  Ännu ett strålande alster! Som du säger, med Grauers m.fl. i styrelsen så finns det inte en chans att man tycker att detta är en OK säsong. Kommer ni ihåg hur kritisk Rönnberg var när man åkte ut mot Malmö i kvarten? Efter den säsongen lyckas man ju få till en förändring. Finns ingen som är mer självkritisk än Rönnberg. Han kommer säker hitta ett sätt att få upp laget på banan igen. Tror absolut att det kan bli aktuellt med att spelare köps ut. Jag hävdar med en dåres envishet att PP är enskilt största faktorn som måste rättas till. Självklart bara en liten del men det där dåliga självförtroendet kom ofta från att man inte ens i PP kunde få in pucken. Det gick troll i det, helt enkelt. Gäller att få utveckling på det yngre gardet till nästa säsong men också att de ledande spelarna steppar upp. Rejält. Ta gärna ett snack med Lasu och Sundström någon dag och fråga varför de inte fick ut mer av sina respektive säsonger.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   Har du redan läst? ;)

   Kommentar avatar
   DD, 2 veckor sedanSvara

   Japp. Kom in på sidan precis när du hade publicerat.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   Imponerad. :)

 • Kommentar avatar
  Thompa, 2 veckor sedanSvara

  Fantastiskt kul o se dig prata med dig själv! Måste vara kul????

  • Kommentar avatar
   Thompa , 2 veckor sedanSvara

   Gjorde en smiley men blev ???

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

    Man får göra så här. :)

  • Kommentar avatar
   Her Lakers, 2 veckor sedanSvara

   Hej, hallå. Är det här en monolog eller en intervju av något slag? Fattar inte.

    Kommentar avatar
    Ponken, 2 veckor sedanSvara

    Han pratar med sig själv, låtsas ha multipla personligheter.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

    Det är lite lättsamt skrivet, herr Lakers. Med humor. Jag som göteborgare är uppvuxen med sådan. Full förståelse för att texten inte går hem hos alla, då kan man ignorera, gå vidare med dagen och ha en fin valborg.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

    Okej. Kanon. Tack för info.

    Kommentar avatar
    Stora Norrland, 2 veckor sedanSvara

    Den är bra skrivet HL. Ett nytt grepp, intervjuas av sig själv. Men du är ju oxå innovativ. Funderat på att flytta till Norrland............ kalla vintrar, men ren luft och bilarna rostar inte. -:)

    Kommentar avatar
    RF, 2 veckor sedanSvara

    Hmmm, tror att det finns en medicinsk term här :) men kul och intressant... gillar låten..

  • Kommentar avatar
   Henrik, 2 veckor sedanSvara

   Låter ju som att åtminstone en av hjärnhalvorna håller på Frölunda. Att det finns andra känslor utöver vilja att göra ett bra jobb. Tycker valen av adjektiv pekar på det iaf. Men kanske missar nån gråskala.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

    Då tolkar du alldeles fel. En oväntad tolkning, måste jag säga. Men det kan helt bero på min otydlighet. Ber om ursäkt för detta. Det här är ju skrivet som ett försök att med lättsamhet och humor adressera en del viktiga frågor. Min "andra hjärnhalva" får helt enkelt agera förlängd arm till läsarna här. Och de flesta av läsarna tror jag har Frölundasympatier. Igen, förlåt för ev otydlighet.

    Kommentar avatar
    ulf friman, 2 veckor sedanSvara

    Jag har frågat många gånger om HL har sympatier för FHC men aldrig har han yppat ett ord om det. Jag tror att det är lättare att få HL gå på glödande kol än avslöja vilket lag han håller på om det finns något. Som sann journalist ed. Tummen upp för dig HL jag önskar dig en Trevlig sommar och hoppas att du varvar upp till Strömstad Classic.

  • Kommentar avatar
   Andy, 2 veckor sedanSvara

   Dum fråga kanske, men vad är Spengler cup?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

    Klassisk jul & nyårs-turnering som spelas i Davos. Frölunda inbjudet kommande säsong. Ett ryskt lag, ett kanadensiskt "landslag" brukar också vara med.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 2 veckor sedanSvara

   Underbart att få ta del av ”ert” samtal!
   Trevlig valborg!

   • Kommentar avatar
    Marlowe, 2 veckor sedanSvara

    Ha ha, HL, din text täcker väl in det mesta av de frågor vi oroar oss för och klagar på. Nu gäller det bara att Frölunda sätter igång i verkstaden... Personligen vill jag bara fråga mig, om du ville lägga till något, vad skulle det vara? Jag svarade: Förbättra passningsspelet, det behövs oavsett spelstil! Kolla på Skellefteås stenhårda långpasssningar, som sitter på bladet... :)

    • Kommentar avatar
     Rallyclay, 2 veckor sedanSvara

     Dessa två "intervjuver" var riktigt bra. Självklart så kommer det att hända saker annars vore jag förvånad. Ha en trevlig Valborg, Leman / Claes

     • Kommentar avatar
      Allen, 2 veckor sedanSvara

      Grym text som alltid! Trevlig Valborg och helg alla!

      • Kommentar avatar
       JonasG, 2 veckor sedanSvara

       Det är ett kul upplägg detta, HL men om du inte pausar lite nu finns det en klar Gollum-risk....

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

        Gollum? Är det någon Sagan om ringen-figur? För övrigt är samtalet slut nu, så Gollum och du kan vara lugna. ;o)

        Kommentar avatar
        Marlowe, 2 veckor sedanSvara

        Det är smart att tala med sig själv, man får så kloka svar! :)

      • Kommentar avatar
       Munkebäck, 2 veckor sedanSvara

       Oj Leman! Har sällan eller aldrig läst en sådan dualistisk artikel. När ska du få Sportjournalisternas stora pris eller vad det heter? Tror du är helt spot-on. Nu får vi ha tålamod. Alldeles inom kort får vi besked om The new Frölunda setup for 21/22. Och i höst kommer läktarna sakta men säk ert fyllas i Scandinavium. Denna kombo borgar för en gruvlig revansch som kan leda än till Götaplatsen.

       • Kommentar avatar
        Julius, 2 veckor sedanSvara

        Jag har svårt att se att ett ändrat spelsystem skulle rädda den spelartrupp Fröluda besitter. Vi har 4st 3-4e kedjor helt utan stjärnor och en väldigt skral backbesättning. Jag tror att vi förblir ett mitten/bottenlag tills flera kontrakt är utspelade och innan en föryngring kan komma ifråga. Vi är oerhört antika i vårt spel inte alls hängt med topp 6 lagen i utveckling utan slått oss för bröstet och konstaterat att vi har varit bra. Kliv ned, gör om, gör rätt.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

         Om det varit så illa som du beskriver hade det ju varit direkt underkänt av ledningen att inte redan nu köpa ut ett antal spelare.

         Kommentar avatar
         S Karl, 2 veckor sedanSvara

         Det har ju varit så bedrövligt. Det är därför jag undrar varför vi inte läser mer om Frölunda? Det är många som inte har levt upp till sina löner.

         Kommentar avatar
         Nolte, 2 veckor sedanSvara

         Får hålla med Julius lite här, tror också att vi har en hel del kontrakt som behöver spelas ut innan det kan vända. Ledningen trodde garanterat inte att det skulle vara så här dåligt den här säsongen heller? Många här inne trodde inte på laget, samtliga i Frölunda gjorde det, vad blev resultatet?

         Kommentar avatar
         Matte, 2 veckor sedanSvara

         Julius kanske har rätt?

       • Kommentar avatar
        Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

        Shinnimin påväg till Luleå. Sug på den.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

         Fansen kommer snabbt lära sig att älska honom. ;)

         Kommentar avatar
         Luleåsupporter, 2 veckor sedanSvara

         Herr Lakers, vad är din syn på Shinnimin?

         Kommentar avatar
         Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

         Hoppas han har kvar sin gula kycklingdräkt som gled in o Luleåhallen med.

         Kommentar avatar
         Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

         En spelare som gör allt för laget för att vinna. En spelare som jag främt tycker gör sig i en andra eller tredje. Han fick eller tog en för stor roll i växjö sista året. Han ska inte ses som en poängspelare. Många tycker att han gå över gränsen, filmar och har sig och visst gör han det ibland. Mem det gör alla lag. Dock kan jag tycka att det vore konstigt om bulan avcepterat han i luleå efter vad han sagt. Shinnim hade ju nästan slagit ut luleå ensam när han gav klacken fingred och fick ett märkligt hårt straff. Så hålls han på en bra nivå och inte ska göra för mycket poäng eller jag fokus utanför isen så är han ganska unik i shl.

         Kommentar avatar
         Luleåsupporter, 2 veckor sedanSvara

         Bulan kan nog få ordning på honom om han signar. :)

         Kommentar avatar
         Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

         Haha. Bulan och Shinnimin i samma lag.

       • Kommentar avatar
        Mattias, 2 veckor sedanSvara

        Intressant nyhet, HL. Att det gått ut info till juniorlag tyder ju på att det inte är små "korrigeringar" av spelet utan mer betydande än så.
        Intressant att läsa intervju med Lasse Johansson i CSKA när han uttalar sig om finalmotståndarna Omsk. Låter som Frölunda när han beskriver CSKA...
        "Dom spelar på ett lite speciellt sätt. Det kändes som vi dominerade matcherna totalt, men sedan kom dom, var giftiga som tusan och fruktansvärt effektiva. Både mot Kazan och tidigare lagen har Omsk gjort att dom andra lagen känt en falsk trygghet. Sedan sätter dom dit den efter en kontring eller i powerplay, vilket gör att luften går ur lite.
        Jag är imponerad över att dom orkade spela så i omgång efter omgång. Dom gjorde det väldigt bra medan vi tyvärr inte fick ut max, var för ineffektiva och inte gjorde tillräckligt många mål framåt."

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

         Lite kul, läste just samma text

       • Kommentar avatar
        Kalle Kula, 2 veckor sedanSvara

        Vet du om man har tagit hjälp utifrån med utvärderingsarbetet?

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

         Det kan jag inte tänka mig.

       • Kommentar avatar
        Ingemar B, 2 veckor sedanSvara

        Tack för en mkt intressant och underhållande text!

        • Kommentar avatar
         E23, 2 veckor sedanSvara

         Bra tankar, tror som jag trott hela tiden. Spelare kommer att köpas ut från kontrakt, någon eller några. Byter man, eller korrigerar kraftigt, spelsystem så måste man ha spelare som värvats till det också.
         Helt klart är att spelsystemet man haft inte fått ut max av våra toppspelare Sunny, Mursak, Sellgren, Elliott.
         Tror också att minst två spelare kommer bli fysiska praktexemplar. Rögle har visat med all tydlighet vad det är värt.

         • Kommentar avatar
          Henke, 2 veckor sedanSvara

          En som ser SHL i Göteborg utan att vara Frölunda fan har ett antal frågor om Frölunda,
          Hur kan Friberg dra till sig NHL intresse ?
          Brunkar typ original kämpar och står i men med begränsad offensiv förmåga.
          Johan Sundström är de alla skador som han haft gjort att han tyvärr är en skugga av sig själv?
          Lasu,varför får han inte spela med offensiva kedjekompisar ?
          Vad hände med Raymond?
          Backsidan
          Som jag ser det behöver Frölunda 2 st defensiva backklippor
          Frölunda har 3 st kreativa unga backar i Edvinsson,Norlinder och Johansson .
          Låt de göra misstag utan att bänka
          Dem, ibland måste man våga för att lyckas
          Sorry för min novell...
          Med frågor och påståenden...
          Jag önskar er en trevlig Valborgsmässoafton!

           Kommentar avatar
           E23, 2 veckor sedanSvara

           Bra frågor. Ja, Lasu kan definitivt växa i en mer offensiv roll. Ja, offensiva backar som finns i överflöd i laget måste kompletteras med nya fysiska backar. Ja, Sunnys skador hindrar honom från att vara det han kan vara - bästa forwarden i SHL. Han har den potentialen, se för några år sedan. Ja, NHL-intresset för Friberg är lite märkligt, han har ingen edge som inte finns i deras AHL-lag, där dräller det av kämpaspelare som dessutom är större fysiskt.

           Kommentar avatar
           Kålle, 2 veckor sedanSvara

           +1 på den Henke, att Friberg skulle ha intresse från NHL är ju en ofattbar skröna helt i Trump-klass.

         • Kommentar avatar
          Kalle, 2 veckor sedanSvara

          Mycket bra å trevlig läsning till afterwork ölen! Men till nästa år tror jag att vi behöver se Joel med lasu och rosseli som någon slags "identitet kedja" att starta alla matcher med och plocka ner motståndarnas stjärnor!
          Frölunda behöver verkligen sina rollspelare och tror alla dom kan köpa sina begränsningar!
          Låt två kedjor gå endast offensivt (kanske inte finns så många offensiva spelare i Frölunda kvar men) med mursak och Sundström som centrar sen en antingen ungdomskedja (elmer-karl-raymond om han skulle bli kvar) lr en alltiallo kedja ledd av Carlsson!
          Av backarna skulle en riktig backklippa som folin sitta gudomligt och sen skulle jag helst se Elliots kontrakt brytas och en ny spelförande back!

          • Kommentar avatar
           VF1944_Robin, 2 veckor sedanSvara

           Fantastiskt skrivet! Lätt det roligaste jag läst av dig på år och dar.
           Helt fantastiskt.
           All heder till dig Leman!

           • Kommentar avatar
            BENGT ANDERSSON, 2 veckor sedanSvara

            Det är ändå Rönnberg som har nyckeln till framgång i VF !
            Svaret är rätt enkelt, bänka dyra lirare som inte presterar utifrån vad dom en gång kom till VF för, det är då man skapar vinnarkultur ! Det är då andra kanske unga förmågor växer med uppgiften, detta har ju Rönnberg upplevt med råge i Just VF tidigare år. Annars ring Jörgen Jönsson , Nordström , Pelle P. m.f.l. i FBK, om hur det gick till på deras storhetstid inte så länge sedan, där fans inga genvägar till guld, det sitter i väggarna !!!

            • Kommentar avatar
             Kålle, 2 veckor sedanSvara

             Det kommer aldrig bli något med Friberg i NHL, det tror jag de flesta förstår. Han är oerhört nyttig och en solid brunkare, men långtifrån NHL klass.

             • Kommentar avatar
              Magnus J, 2 veckor sedanSvara

              Härliga texter!
              En reflektion är att vi har fyra femmor som spelar, idag spelar alla på exakt samma sätt. I princip kan varje femma ha sin game-plan, alla måste ju inte spela på samma sätt. En scoring-line, en checking-line, en junis-line tex. Sedan är det trist att vi satsar på ”brunkare” och släpper Jacob P, Fabian Lysell mfl... spelare som är unga och talangfulla, som känner att de inte utvecklas i Frö.

              • Kommentar avatar
               Mogge , 2 veckor sedanSvara

               Bra och kul skrivet, där du även lyfter många bra/dåliga saker. Absolut inte platt.

               • Kommentar avatar
                Mikael , 2 veckor sedanSvara

                Henrik. Du överträffade dig själv igen..... eller Leman menar jag..
                IDAG sätter jag in en peng.

                • Kommentar avatar
                 Matte, 2 veckor sedanSvara

                 Det är Ok HL - som jag även skrev igår: Det mest intressanta frågorna rör frågor om sina konkurrenter och hur de ser andra spela och speciellt hur de i framtiden bedömer att FHC skall kunna bli konkurrenskraftigt.
                 Tydligt är att de inte har samma system eller spelartyper....
                 Två vårar i rad har man varit sämst i det mesta (12-14), i princip all statistik - det behövs ingen Einstein att förstå att man har ett djupt problem. Om man kunde skruva och snackas sig framåt - varför är det inte gjort?
                 En dålig början till hösten (Ht 21) - som mycket väl kan inträffa - då är FHC riktigt illa ute. Hur ser prognosen ut då?
                 FHC har lagt och lägger pengar på omkringpersonalen typ mentala coacher, video coacher, analytiker med AI mm.
                 Min slutkläm är att jag skulle vara försiktig med att analysera FHC ( det blir tyvärr alltid för hemmablint) utan istället titta på topp 6 - vad de gör och inte gör. Hur de värvar och vad de lämnar - hur de spelar och varför? Mmm frågor som kan ställas...

                 • Kommentar avatar
                  robert ström, 2 veckor sedanSvara

                  Skärpning nu..Lasu stjärna...han har aldrig varit en utan han är enbart en arbetshäst som gör skitjobbet..även han ovanligt blek efter jul....men han som alla andra kan ju inte göra mål...

                  • Kommentar avatar
                   Molly, 2 veckor sedanSvara

                   Jag tycker vi ska hugga på Shinnemin.
                   Vi behöver en ful spelare,samt en skådis och han är ju målskytt.

                    Kommentar avatar
                    Manne, 2 veckor sedanSvara

                    Håller inte alls med. Vi behöver inte Shinnimin.

                  • Kommentar avatar
                   R@Y, 2 veckor sedanSvara

                   Ni som skriver att det inte kommer bli något med Friberg i NHL. Varför inte? Han har gritten som få har. Han har spelat i ALH i ex antal år, han kan rinkarna och spelet. Kraken kommer in som ett nytt lag till nästa säsong. Friberg kommer bli en grinder, döda utvisningar, stänga ner förstakedjor. Det är väl ingen som tror att han kommer bli en stjärna i NHL? En nyttig 3-4 line spelare. Det gör han minst lika bra som en AHL brunkare om inte bättre. Tror jag.

                    Kommentar avatar
                    Kålle , 2 veckor sedanSvara

                    Ofattbart, det går 1000 Friberg i AHL, varför skulle de vara intresserade av en brunkare från Sverige? Vakna.

                    Kommentar avatar
                    Kålle, 2 veckor sedanSvara

                    Friberg NHL ????????????

                    Kommentar avatar
                    Kålle, 2 veckor sedanSvara

                    Friberg NHL ????????????

                  • Kommentar avatar
                   Håkan G , 2 veckor sedanSvara

                   Kul att man inte är den enda som resonerar mig sig själv runt Frölunda. Källgren var en viktig pusselbit. Om han kan utvecklas lite till har vi det vi behöver mest av allt. Om man bryter ett kontrakt bör det vara Elliott, jag tycker inte att han ens varit i närheten av en toppback, knappt ens visat potential (katastrofvärvning). Rönnberg sa ju dessutom att han förlorat coachmatchen på knockout så hans kommentar gällde såklart även ledarstaben. Själva stommen i laget kommer vara ganska lik nästa säsong. Om man kryddar den helt rätt kan det kanske bli top 6 (tror jag). Att sikta högre kommer ta 2-3 säsonger då den nuvarande stommen delvis är felbyggd och då man inte kan förvänta sig utveckling på äldre spelare - snarare tvärtom

                   • Kommentar avatar
                    VF, 2 veckor sedanSvara

                    Har du en önskelista på exakt vilka spelare du vill ha in?
                    –Svar ja. Vi har också sagt under året att vi tagit ansvar för föreningen och inte tagit in den typen av spetsspelare – för det kostar. Vi har en förening som blöder. Vi har en personal på kansliet som går permitterad, jag är permitterad. Spelarna har gått ner i lön. Där tycker jag att vi har tagit ansvar, men det är det ingen som har diskuterat. Folk tror att jag och Fredrik Sjöström är idioter som inte tar in spets. Det är väl klart att vi ser det, men jag tycker fan att vi har ett ansvar för föreningen långsiktigt. Det är inte bara det här året som kommer att bli tufft ekonomiskt, utan även nästa år kommer att bli tufft för klubbarna. Det vore högst egoistiskt av oss om vi vill rädda våra egna skinn med att göra dyra inköp under säsongen

                    • Kommentar avatar
                     VF, 2 veckor sedanSvara

                     Så en normal säsong hade ni tackat ja när Ryan Lasch hörde av sig och ville komma tillbaka till klubben?
                     –Ja, det är ju ett scenario – men det är ett högst troligt scenario.

                     • Kommentar avatar
                      Anders, 2 veckor sedanSvara

                      Jag har en väldigt dålig känsla inför nästa säsong. Frölunda är de nya HV71 nästa år o åker ur högsta serien. Jag tror lite som sunny Lindström skrev att Rönnberg o Frölunda är för upptagna med sin egen storhet för att göra nått ordentligt åt detta problem!

                      • Kommentar avatar
                       Mackan , 2 veckor sedanSvara

                       Läs Johan Rylanders intervju med Roger Rönnberg på GP verkligen intressant läsning!!!

                        Kommentar avatar
                        VF, 2 veckor sedanSvara

                        Mackan drog en paste från Rylander intervju, lite längre upp

                        Kommentar avatar
                        VF, 2 veckor sedanSvara

                        Klart man förstått att Frölunda vill ha spets men inte velat sätta sig i den diskussionen som Roger berättar. Rögle, Leksand, Skellefteå, Växjö har investerare som pumpar in pengar klart de kan värva spets utan klubban går på knäna. Men Frölunda har dessvärre inte de!!

                        Kommentar avatar
                        Manne, 2 veckor sedanSvara

                        Frölunda har pengar för att värva spets. Allt beror på vad man gör med pengarna, hur man förvaltar de.

                      • Kommentar avatar
                       Mattias, 2 veckor sedanSvara

                       Intressant att Rönnberg i GP anmärker på lagsammanhållningen, att de inte kommit samman, haft för få teambuildningsövningar på grund av covid.
                       Men: är ju också risk att det är karaktärer som inte passar in,
                       Anders Grönlund var ju redan i mitten av januari ute och sa att det gnälldes för mycket, att de var dåliga på att "bygga varandra". Det var ju ganska anmärkningsvärt då och när man nu läser vad Rönnberg säger stärker det bilden av ett lag i disharmoni.
                       De återkommande storförlusterna tyder ju också på att lag som saknar sammanhållning, som är i harmoni.

                        Kommentar avatar
                        JanneBD , 2 veckor sedanSvara

                        Tror också att det är någon form av disharmoni i laget. Detta är det absolut viktigaste att lösa. Om inte LAGET är iordning hjälper det inte men stjärnor

                        Kommentar avatar
                        ??, 2 veckor sedanSvara

                        Har för mig att det var under en match där bl a GP mfl. som reagerade över ordväxlingar i båset som hördes tydligt när ingen publik var på plats. Håller med JanneBD. Senaste guldet så kom de samman som lag/grupp när de vann CHL vilket gjorde att de gick hela vägen.

                        Kommentar avatar
                        Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

                        Ja, detta är ju något som Rönnberg och jag pratade om i vårt långa snack för ett tag sedan, svårigheten med att få gruppen att komma samman. Jag har tagit upp det här X antal gånger också, att det allra viktigaste för Frölunda inte är vilka spelare man värvar utan hur man bättre får en grupp som drar åt samma håll, där spelare fler växer, där gruppen därmed växer. Så ... detta är inget nytt, men det är en mycket viktig fråga för föreningen Frölunda, och det är för mig en självklarhet att det är den som Sjöström, Rönnberg m.fl jobbar hårdast med.

                      • Kommentar avatar
                       Mattias, 2 veckor sedanSvara

                       Tycker det blir lite konstigt när Rönnberg delvis hänvisar till Corona och brist på teambuildingresor osv.
                       Samma för alla.
                       Vi var ju dessutom lika svaga säsongen innan.
                       Jag tror att det handlar om individer och bristen på tydliga roller.

                        Kommentar avatar
                        ??, 2 veckor sedanSvara

                        som man brukar säga: Låt laget bli viktigare än jaget.

                      • Kommentar avatar
                       Mattias, 2 veckor sedanSvara

                       Tycker det blir lite konstigt när Rönnberg delvis hänvisar till Corona och brist på teambuildingresor osv.
                       Samma för alla.
                       Vi var ju dessutom lika svaga säsongen innan.
                       Jag tror att det handlar om individer och bristen på tydliga roller.

                       • Kommentar avatar
                        Mattias, 2 veckor sedanSvara

                        Mer: så här i efterhand obegripligt att vi värvade Mursak då Sjöström direkt slog fast att han kom som center.
                        Galet konstigt.
                        Vi hade ju då Joel, Lasu, Sundström, Hjalle, Purre, Karl H....

                        • Kommentar avatar
                         X, 2 veckor sedanSvara

                         Brilliant Leman! :)

                         • Kommentar avatar
                          Mackan , 2 veckor sedanSvara

                          Många som putsar Lemans SKOR!!!

                          • Kommentar avatar
                           Danne, 1 vecka sedanSvara

                           Jag läser mellan raderna på flera intervjuer att RR alltid tar spelarna och truppen i försvar. ”Jag blev taktiskt utmanövrerad”, ”truppen har inte riktigt kommit samman”, ”mitt fulla ansvar”, mm mm....problemet är att årets säsong var en kopia av förra årets, så liksom ingen isolerad händelse.
                           Truppen är inte tillräckligt bra helt enkelt, man lutar sig mot spelare som Carlsson, Lasu, Hjalle, Mustonen mfl, som normalt skulle få spela 4e line, om ens det, i något av semifinallagen.
                           Truppen, ihop med hur Roger använt spelarna, gjorde att säsongenen fallerade. Det som gör mig lite förvirrad är att, förra säsongen hade vi betydligt bättre offensiv i spelartruppen, men såg lika illa ut. Så jag lutar mer åt spelsättet i första hand.


                           Lämna en kommentar