Lasch ingen Zlatan – Lundskog vill pumpa in självförtroende


► Håller Frölunda på att få ett Zlatan-problem i Ryan Lasch?
► Vågar inte power play-kompisarna ta egna intitiativ när spelsnillet från USA är på isen?
► Tvärnej från Johan Lundskog när vi snackade i går.
► I dag behöver spelarna ge honom rätt.
► Brandon Gormley ser ut att göra oväntat tidig debut, däremot inget spel för Chay Genoway. Men Patrik Carlsson är tillbaka, som jag förstod det.

Rakapuckar.com bild

Nej, det ska inte finnas risk för något Zlatan-syndrom i Frölunda, Ryan Laschs spelgenialitet ska kunna ge andra utrymme att skina, menar assisterande tränaren Johan Lundskog. Foto: TOMMY HOLL 


DET ÄR MÖJLIGT att ni tycker det är tjatigt, fast … nä, det är ju allvar.

Power play. Frölundas. På tok för dåligt.

Kommer gå åt helsike.

Om det inte förbättras.

Snabbt. Och rejält.

Så är läget när Frölunda – inför lördagens resa till Växjö – plötsligt är näst sämst i ligan i numerärt överläge.

Johan Lundskog (bilden), Frölundas assisterande tränare med offensivt ansvar, var supertydlig när vi snackades vid:

– Det har gått troll i det. Vi är bortskämda med att ha ett bra PP, som konsekvent legat på en hög eller jättehög nivå.  Men det har gått troll i det på den senaste tiden.

På min fråga om Ryan Lasch, den lille kaliforniern med de magiska passningarna, är på väg att bli ett sänke av Zlatan Ibrahimovic-typ, alltså att övriga fyra i PP-femman tar ett steg tillbaka, närmast av respekt lämnar över allt ansvar till Lasch, var Lundskog snabb med att säga:

– Ryan utmanar de fyra andra i PP-femman – men de utmanar och ställer krav på honom också. De utmanar varandra alla fem för att få bort passiviteten. Vi vill ha fyra som sliter som djur för att bli spelbara, samtidigt som Ryan vägrar att stå still. 

Rakapuckar.com bild

** Högt i tak, alltså?
– Absolut. 

På isen ser det annars lätt ut som om att Lasch får/tar för stort ansvar, som att poängen med att vara övertalig, den att man kan hota på fler ställen än motståndaren kan täcka upp, gärna försvinner för Frölundas del.

Det blir ibland rätt mycket Lasch. Och inte så mycket mer.

Frölunda är näst sämst i
SHL:s power play-liga,

Men Lundskog gav prov på sjukdomsinsikt. Har sett vad ni på läktaren sett. Upprepade till stor del vad Joel Lundqvist sa i den här texten:

– Pucktempot måste upp. Vi måste bli rakare, enklare, snabbare. Det är det viktigaste, om vi ska välja en grej. Pucktempot, det är prio 1, och passningskvalitén, så att nästa gubbe kan göra något kvalitativt med den (pucken). Annars drar ju det ner tempot.

Det här jobbar Frölunda med nu för att hitta rätt igen:

## Våga tro, trots att det just nu går emot.
– Vi måste pumpa in självförtroende i grabbarna. Bröstet ut. Klart att det kan bli resultatstyrt, men vi vet ju att vi kan vara skickligast i ligan, så .., upp med pondusen, ut med bröstet, komma ihåg hur skickliga vi faktiskt är, när vi håller oss till grunderna.

## Gå tillbaka just till dessa grunder.
– Upp med pucktempot, byta sida, hitta attacken, spela med attackmentalitet, med skottmentalitet, ha fem spelare med tåspetsarna mot mål. Det tycker jag vi kommit ifrån. 

** Det såg spännande ut när Sebastian Stålberg ersatte Ryan Lasch under dennes frånvaro. Finns det en gräns för hur länge PP1 kan misslyckas? Skulle ni kunna flytta Lasch till annan omgivning, eller är ni låsta?
– Inte alls. Inga konstigheter där, vi kan ändra och flytta på spelare hit och dit, in och ut, men jag tror inte problemet med att PP inte levererar sitter i vilken spelare som har vilken position. Det handlar mer om bristen på mentaliteten vi vill ha. Självförtroendet. Pondusen.

Rakapuckar.com bild

** Risk för moment 22 här? Eller kan man få självförtroende innan man levererat, innan man gjort mål?
– Det tror jag. Vi kan bygga vårt eget självförtroende genom att ha förtroende i våra aktionerna på isen, alltså att vi vet vad vi ska göra där ute. Oavsett om det är (Jonathan) Sigalet  eller Chay (Genoway) eller Gurra (Gustav Lindström) uppe på ”pointen” så vet de vad de ska göra, och gör man det konsekvent, då bygger man sitt eget självförtroende, då är man inte beroende av att pucken studsar in eller ut. Vi vill kontrollera våra egna känslor, inte vara känslostyrda, det har vi blivit och det vill vi komma ifrån.

***

Jag hör att Frölunda fick arbetstillstånd för Brandon Gormley snabbare än förväntat, därmed spel redan borta mot Växjö i kväll. Dock vilar Chay Genoway som det verkar. Säkert klokt.

Patrik Carlsson (sjuk senast) är tillbaka efter sjukdom, enligt vad jag förstod. Viktigt för Frölunda. Därmed är Jesper Emanuelsson kvar hemma i Göteborg och spelar med J20.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
30 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Bros, 1 år sedanSvara

  Klart att inte Lundeskog erkänner det, men just nu så måste vi sluta med att Allt spel ska gå genom Lasch i PP! Blir för mycket fjuttpassningar istället för skott på mål! Kämpa Frölunda!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, oerhört viktigt att det finns variation, attack och mod från samtliga spelare i Laschs PP-femma.

 • Kommentar avatar
  FHC, 1 år sedanSvara

  Tror att Patrik Carlsson spelar för Jesper Emanuelsson är med i j20-uppställningen hemma idag. Om inte Linus Nässén är med a-laget.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Stämmer säkert. Återkommer.

 • Kommentar avatar
  Mats H., 1 år sedanSvara

  Får hoppas att Gormley får en "lidners knäpp" i sin debut efter en seg start i Finland.

  • Kommentar avatar
   Åsa, 1 år sedanSvara

   Det ska bli väldigt spännande att se Gormley ikväll! Går han med Grönlund eller som sjunde?
   Finns det fortfarande risk att Genoway fick en hjärnskakning i samband med näsomlokaliseringen?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Vi får se. Jag vet inte. Vad gäller Genoway ... risken finns, förstås – men fanns inga sådan indikationer i går enligt Frölunda. Förhoppningsvis bara omtumlad och vilar.

    Kommentar avatar
    Molly, 1 år sedanSvara

    Kanske behöver tillverka ett specialskydd till Genoway Mata lite mer skott från blå kan studsa hursomhelst

  • Kommentar avatar
   GöranE , 1 år sedanSvara

   Powerplay bygger ju på pucktempo. Det bygger ju på passningskvalitet, rörelse och att det finns mer än ett hot. Jag saknar direktpassningarna och direktskotten. En ytter med Olofssons skott på högerkanten igen funkade ju rätt bra

   • Kommentar avatar
    MordApan , 1 år sedanSvara

    Intressant artikel!
    Min känsla är att Lundeskog lägger mycket fokus på spelarnas inställning/känsla. Visst det är viktigt, men är orolig över att det tar blicken från det verkliga problemet.

    • Kommentar avatar
     Mikael , 1 år sedanSvara

     Det är ju väldigt konstigt att Lundskog inte sett samma match som vi såg från läktarplats. Gubbarna sår ju för fan med ryggen mot mål i pp och det ser ut som dom absolut INTE vill göra mål..... men såklart DET såg inte Lundskog.... det löser sig säkert av sig självt.
     Nog bättre att blunda för problemet istället, och JOOOOOO det är stereotypt och sönderläst!!! Det är EN typ av genomspelning som ska slås varje gång.
     Ooooootroligt få hot eller direktskott från blå.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Nu förstår jag inte, fick du känslan att Lundskog blundade? Då skrev jag verkligen en dålig text. Jag ber verkligen om ursäkt för det. Grejen var ju annars att Lundskog, och andra i Frölunda, verkligen ser och diskussionen handlade om hur arbetet går för att få igång det som just nu inte alls fungerar.

      Kommentar avatar
      Mikael , 1 år sedanSvara

      Hur många inom organisationen Sv. Fotboll erkännde Zlatan syndrom? Du var inte otydlig, menbdet känns som man blundar när man bara rullar på med "saft å bulle" det känns oerhört stereotypt!

      Kommentar avatar
      Mikael , 1 år sedanSvara

      Och det känns oerhört trubbigt offensivt overlag.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Du menar att man inte byter i formationerna? Testar andra spelare? Ja, det kan förstås vara en väg. Samtidigt så tror jag mycket handlar om att oavsett vem som spelar med vem så måste de kaxa upp sig, inte spela Lasch varje gång – samtidigt som han förstås ska utnyttjas eftersom killen har ett spelsinne utöver det vanliga. Det är inte helt lätt. Viktigast, tror jag - spelarna måste våga tappa pucken, om du förstår. Pucktempot måste upp, sluta spela safe, tappar man den ... ta tillbaka den, in i zon igen, nytt försök.

      Kommentar avatar
      Mikael , 1 år sedanSvara

      Jo precis så..... och som sagt det är väldigt uddlöst offensivt, väldigt ofta....alltså INTE bara pp. Ser man det offensiva spelet som ett problem eller rullar man bara på? VAD gör man? Kanske snart dax att statuera och bänka någon trots att det står 200000kr på lönekuvertet

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Vem skulle du vilja ha bänkad? Tänker du bort från PP eller inte med i matchen alls, så att säga?

      Kommentar avatar
      Mikael , 1 år sedanSvara

      Jag tänker inte på någon speciell så, utan att det borde markeras under match ibland. Men det känns som det bara får rulla på...... så får man se om det löser sig. Ofta handlingsförlamat så att säga. Sen att det är upp till Joel att besluta om timeout

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Ah, okej, då förstår jag. Med på hur du tänker, absolut.

    • Kommentar avatar
     GöranA , 1 år sedanSvara

     Special teams är viktigt. Avgör jämna matcher enligt alla experter.
     Lär bli än viktigare i slutspel.
     Blir intressant att följa vår nya back i em.

     • Kommentar avatar
      GöranA , 1 år sedanSvara

      Frölunda har uppfunnit rullator-powerplay, dvs går lååångsamt....

      • Kommentar avatar
       Svante, 1 år sedanSvara

       Dessa frågor om PP får man ett till 100% väntat svar från tränaren :)
       Vi alla såg ju skillnaden när Lasch inte var med. Han är grym, men nu måste verkligen pucken till honom varje PP och han drar ner tempot, oerhört sällan han använder sig av direktpass

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 år sedanSvara

        Japp, därav mantrat: pucktempot MÅSTE upp. Nu är det upp till bevis på isen.

        Kommentar avatar
        Svante, 1 år sedanSvara

        Han skall inte bänkas utan justera sitt spel

      • Kommentar avatar
       CG, 1 år sedanSvara

       Skulle vara intressant om man vågar bänka Lasch eller alltid börja med PP2, sen droppet som man gör när man ska in i zon är nog det mest söndärlästa i ligan! Sen en nakdel med droppet är att Lasch får 8 spelare framför sig! Inte lätt och hitta yta att åka på då!

       • Kommentar avatar
        Nolte, 1 år sedanSvara

        Har ju ingen speciell insyn i laget. Men känslan är att Lasch är väldigt olik Zlatan, där det handlar om att han måste vara störst bäst och vackrast. Med det menar jag att känslan är att resterande 4 ger honom ansvarade snarare än att han tar/kräver den, vilken va känslan med Zlatan. Lik förbannat är det ett problem, som måste lösas snarast.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Menar inte alls att det finns någon hundraprocentig likhet mellan Lasch och Zlatan, syftade bara på att det kan bli problem när för mycket ansvar lämnas åt en mycket skicklig spelare.

         Kommentar avatar
         Nolte, 1 år sedanSvara

         Absolut, vet att du inte förespråkat det, utan att liknelsen kom upp för att många i forumet användt den.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Aha. :) Ville bara förtydliga.

         Kommentar avatar
         Danne#1, 1 år sedanSvara

         Men du har insyn hur Zlatan var i sina lag? Vad jag förstått av vänner som spelat med Zlatan och håller till inom elitfotbollen är Zlatan inte alls som media utmålar honom som. En riktigt skön och go gubbe i omklädningsrummet. Men en jävla vinnarskalle som smittar av sig. Vinner ju allt han tar i! Man blir inte lagkapten i världslag och landslag om man är en diva och dryg.

       • Kommentar avatar
        Laine, 1 år sedanSvara

        Håller helt med Lundskog här. Jag tycker det vore helt fel att flytta ligans skickligaste passningsspelare till en PP-formation med fyra offensivt sämre spelare. Tror inte heller som Johan säger att det hänger på vem som spelar var här utan nyckelordet är tålamod. Ge det några försök. Det kommer garanterat släppa!

         Kommentar avatar
         Mikael , 1 år sedanSvara

         Ge det några försök???????? HUR många enligt dig? Detta gäller inte bara matchen mot Färjestad

       • Kommentar avatar
        mike, 1 år sedanSvara

        Spelar man i ultrarapid så "har det inte gått troll i det", då är helt enkelt utförandet för jävla dåligt. Har man sedan knappt någon variation, då är det väl inte så konstigt att PP slutar fungera efter ett tag, när motståndaren vet precis vad man vill göra. Lundskog får nog ta upp kartan och rita om, och det gäller både PP och 5 mot 5.

        • Kommentar avatar
         Bäckmörten , 1 år sedanSvara

         Är ju inte bara spelet i anfallszonen som hackar i pp, vägen dit är ju ofta både omständig och krånglig, och inte sällan är det just Lasch som är för duttig.

         • Kommentar avatar
          Julius, 1 år sedanSvara

          Alla lag i SHL hade haft Ryan i första pp. Självklart är han värdefull på isen, han har alltid full fokus på sig under pp deras backar är ofta både 1 och 2 man som jagar Lasch detta borde med lite fart öppna för spel på andra kanten! jag tycker snarare att Lundqvist är för ensidig för pp det är ofta han som drar ned tempot! Kämpa ner Växjö idag!!

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 år sedanSvara

           Lundqvist kan väl ändå inte dra ner tempot? Hans position är (oftast) framför mål där han ska nypa till. Du kan möjligen kritisera honom för att han missar, men tempot har han ju inget med att göra.

         • Kommentar avatar
          Rallyclay, 1 år sedanSvara

          Man ser ju hur stressade PP1 är av att det inte fungerar. Då blir det långsamt och överambitiöst. Tycker Färjestads Rickard Wallin beskrev detta väldigt bra i en intervju förra året. Man pratar om det, man tränar på att lösa det men när man går ut på isen vill man inte ta i klubban. Hoppas på ett skitmål för PP1 så kan det vända. Väljer Stefan Andersson ikväll hoppas och tror på poäng för Frölunda/ Claes

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 år sedanSvara

           Njut av Stefan!

         • Kommentar avatar
          Bäckmörten , 1 år sedanSvara

          Har även en känsla att det inte riktigt klickar mellan Lasch och Rhakshani, båda verkar vilja vara den som styr i pp. Lite tydligare roller kanske inte vore så dumt, eller att sära på dom?

           Kommentar avatar
           mike, 1 år sedanSvara

           Oavsett kemi, så bör det inte vara en "rightare" som spelar med Lasch. Låt dem styra varsitt PP, med vänsterskytt.

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 år sedanSvara

           Fast just det där har ju gått bra tidigare, ex med Sundström.

           Kommentar avatar
           mike, 1 år sedanSvara

           Sundström hade en helt annan position, lite högre upp i banan. Nu spelar man på "Olofssons plats", och då är det är givetvis att föredra att ha en vänsterskytt på den positionen, det måste du hålla med om. Så länge Lasch står där han står, då skall det vara en vänsterskytt som väntar. Allt annat är bara att konstra till det.

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 år sedanSvara

           Patrik Carlsson är ju i Olofsson position, om du vill jämföra så.

         • Kommentar avatar
          Per, 1 år sedanSvara

          Vi har ju alla skrikit oss blåa om det långsamma pucktempot.
          Mer intressant att man så ofta tappar pucken i pp ett par meter in i offensiv zon innan man fått igång pp. Fattar inte varför puckföraren som tar pucken in i zon nästan alltid stannar ett par meter från blå och börjar kladda med puck för att sedan tappa den. Fattar inte varför man inte tar djup.

          • Kommentar avatar
           Magnus , 1 år sedanSvara

           Frölle var väl lätt bäst senaste matchen? Saknar honom i din topp 5 ;)

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 år sedanSvara

            Maskot-Frölle? Haha ...

            Kommentar avatar
            Magnus , 1 år sedanSvara

            Självklart maskot Frölle, hen spred ju lätt mest kärlek och hopp den kvällen..

          • Kommentar avatar
           #18, 1 år sedanSvara

           Förefaller som Lundskog vill fortsätta att göra som man gjort hittills och att utfallet skall bli annorlunda framöver. Att vägra göra förändringar när något inte fungerar brukar inte vara speciellt framgångsrikt. Hade föredragit om Lundskog hade replikerat något i stil med att..”jo, det kan vara så att vårt PP är sönderläst och att effektiviteten har gått ned just därför, vilket är anledningen till att vi tränar på ett par andra alternativ”. Just nu förefaller man vara väl dogmatisk när det gäller vårt anfallsspel.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 år sedanSvara

            Fast jag tror inte alls det är sönderläst på det sättet. Det betyder INTE att jag menar att man inte ska hitta nya spel, nya vägar, men drar men ner tempot och spelar omständligt, försiktigt, så är det ALLTID lättläst.

          • Kommentar avatar
           Peter, 1 år sedanSvara

           Som jag har upplevt R, Lasch i år i SHL, har har varit slarvigt med passningsspel och sätt allment trög ut. I CHL har det funkar bättre men tyvärr får han inte lika lång tid med pucken i SHL längre, och det kan påverka att han tidvis varit helt borta i 5 mot 5 spelet.
           Men samtidigt är det ett stort svaghets bevis för dom andra spelarna i läget om vi står och faller med Lasch och Rhett.

            Kommentar avatar
            J_A, 1 år sedanSvara

            Jag har också tänkt på det, Lasch ser lite trög ut och verkar leta det svåraste passet men tänker att det kanske inte alltid är så utan en hel del hänger på medspelarna. Om de inte rör sig eller visar sig blir passningarna fel om Lasch spelar "på instinkt" och då kan det väl se slarvigt ut. Sen måste han ju börja dra ner på tempot själv om medspelarna inte är med på noterna och som den kreativa spelare han är finns väl risken att han börjar tänka lite för mycket och då kanske det ser trögt ut. Sen lite ond cirkel på det hos både honom och medspelarna.. Det är ju ändå människor och inte maskiner som är programmerade att utföra saker enligt ett förprogrammerat schema så den psykologiska aspekten ska man nog inte bortse från.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 år sedanSvara

            Klokt resonerat.

          • Kommentar avatar
           Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

           Intressant att ta del av Lundskogs tankar här...
           Bra att du ställer frågorna vi vill ha svar på!

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 år sedanSvara

            Ja, alla dörrar måste inte slås in, man kan låta folk få svara på frågor och ge läsarna chansen att tänka själva också.

          • Kommentar avatar
           Dallasm3, 1 år sedanSvara

           Spännande att se om och hur Frölunda studsar tillbaka till rätt spår. Spännande att se en ny back. Spännande att se PP nu när P Carlsson är tillbaka. Spännande match helt enkelt.

           • Kommentar avatar
            Håkan G, 1 år sedanSvara

            Problemet är att vi är sönderlästa i PP. PC tillför ett bra skott och ett hot från sin kant vilket är enormt viktigt. I den ideala femman har man en vänster och en högerskytt som är duktiga på direktskott samt kan placera handledare. Dessutom en rörlig back med ett bra skott och dessutom en stark spelare på kassen. Alla skall dessutom kunna passa i ett högt tempo. Vi saknar många av dessa komponenter och därför är det svårt att variera

            • Kommentar avatar
             Manne , 1 år sedanSvara

             Reportaget på Cmore med Bulan. Tror ni att det ställs samma krav på våra spelare från Rönnberg och Co?

             • Kommentar avatar
              Manne , 1 år sedanSvara

              PP kommer nog se likadant ut ikväll som den senaste tiden, långsamt och sönderläst. Någon som säger emot?

              • Kommentar avatar
               Daniel B, 1 år sedanSvara

               Pucktempot är ju det absolut viktigaste. Har du inte det så spelar det nästan ingen roll vad man gör. Sen måste vi skjuta mer från blå och skymma målvakten. Kolla andra lags pp, det står ta mig fan en gubbe med röven i ansiktet på målvakten men vi har ingen i närheten. Nä, skymning och mer skott så blir det genast bättre. Sen får man väl vänta in läget som Frölunda vill göra, dvs hitta Joel i slottet. Har man tempo, mer skott så boxen får röra sig så kommer ytorna.

                Kommentar avatar
                Manne , 1 år sedanSvara

                Håller med. ALLT ska dock gå via Lasch hela tiden så övriga vågar inte göra något själva. Väntar på att #81 ska lösa allt. Det håller inte, utan alla måste ta ansvar och våga skjuta. Det ska komma skott hela tiden, inte bara passa runt och runt.

                Kommentar avatar
                Daniel B, 1 år sedanSvara

                Manne, så är det. Alla lämnar över ansvaret till lasch och det går ju naturligtvis inte. Purre som ör en väldigt bra spelare borde kunna avlastalasch tycker jag.

              • Kommentar avatar
               Danne, 1 år sedanSvara

               Lundeskog kan pumpa sig själv ifrån Frölunda. Tyvärr, men han verkar inte bidra med så mycket.

               • Kommentar avatar
                Danne, 1 år sedanSvara

                Lundeskog ”ser” alltså det vi ser? Men ändå fortsätter dom i samma spår och pratar massa saker om attityd, vilja osv. Rent skitsnack om ni frågar mig! En ledares uppgift är att förbereda spelarna optimalt och mata in självförtroende och en tro på spelidén och anpassa spelet efter spelarnas form och kvalitet. Just nu kör dom bara på utifrån namn, oavsett prestation. Eller brist på densamma. Det, om något, får mig att ifrågasätta allt snack från ledarstaben. Snackar bara massa klyschor hit o dit. Verkar faktiskt inte finnas någon sjukdomsinsikt alls. Näst sämst i shl i PP. Smaka på det ett tag. Lägg därtill annan statistik som corsi mm. Ingen positiv vår till mötes utifrån det iaf.


                Lämna en kommentar