Axelsson: "Hur skolar man de unga spelarna i dag?"


► Anton Axelsson, mästare med Frölunda 2016, är orolig för svensk hockeys utveckling.
► Individen i fokus. Men laget, då? 
► Hur agerar man som lag när det går emot? Som för Sverige i JVM mot Schweiz, till exempel.
► – Spelarna blir lite som robotar. Hur skolar man de unga spelarna i dag? Hockey är fortfarande en lagsport. Hur mycket pratar man om det? frågar sig Axelsson.

Rakapuckar.com bild

BORTA I NHL är två unga svenskar dominanta rookies: Elias Pettersson, 19, och Rasmus Dahlin, 18.

Just nu spelar 82 svenskar i NHL (enligt eliteprospects.com).

Sverige spottar ur sig toppspelare.

Talangutvecklingen – kickstartad av förbundets Tommy Boustedt och juniorutredningen i början av 2000-talet – är av yppersta klass; Sverige är världsledande när det gäller att utveckla hockeyspelare. 

Den individuella färdigheten hos svenska spelare (Erik Karlsson, John Klingberg, Filip Forsberg med flera) tar inte alls en baksätesroll som fallet var om vi går tillbaka 20, 30 år i tiden.

Anton Axelsson, mångårig elitspelare i Frölunda och Timrå, berättar om sin oro för svensk hockey. Han saknar förståelsen för att hockey i grund och botten är en lagsport.


Anton Axelsson, numera hockeypensionär vid 33 års ålder, har funderat över det här, han känner oro för att svensk hockeyutbildning tappade bort något på vägen.

Något överdrivet kan man kortfattat sätta ord på hans oro så här:

## En gång var svensk hockey mycket mer av ett kollektiv, laget skulle alltid övertrumfa jaget. Det var inte bra.

## I dag ska jaget bilda laget, men det låter sig inte göras per automatik. Dagens situation är inte heller bra.

** Känner du att pendeln slagit för långt åt andra hållet, Anton?
– Det började redan på min tid, vi var nästan för mycket kollektiv, om man ser vårt JVM-lag så ser man att det var ganska många "brunkare" med, vi hade inte en chans mot Kanada och Ryssland. Då började arbetet som Boustedt och de här, Torgny Bendelin, Roger Rönnberg, Magnus Hävelid ... något behövde göras, då började man med sådana här "russinläger" med individuell träning. Jag var med på ett sådant, tyckte faktiskt det var ganska tråkigt. Jag har alltid sett hockey som en lagsport, så åka träna en mot en nere i sarghörnet, det är jättebra träning, det var jag som tänkte fel, men jag har alltid brunnit för spel fem mot fem, fyra mot fyra, tre mot tre, hitta kombinationer, träna på det man faktiskt ska utöva (under match). 

– Nu blir det liksom för mycket individuellt tänk, och jag tror det smittar av sig hos ungdomarna i dag. Det hade det gjort på mig också om jag varit ung i dag, jag hade inte varit bättre, men nu när jag inte spelar ser jag ett större perspektiv. Jag tycker mig se det hos många lag, att spelarna ... går det lite troll i det, då har de inget botemedel. Jag tycker inte det finns det här: "Nu ska jag gå in och sätta en tackling, jag ska bara lösa detta.” Ligger man under med några puckar så är det nästan så matchen slutar varje gång.

Rakapuckar.com bild

** Saknas det spelförståelse, menar du? Glömmer man bort att utbilda unga spelares hjärnor?
– Spelarna blir lite som robotar. Det man blivit lärd att göra kan man utöva om och om igen, men så går det lite troll i det när man möter motståndare som gör andra saker än vad man hade tänkt. Jag ställer mig frågan: "Hur skolar man i dag de unga spelarna?" Förbundet lägger ut en massa om hur de kör individuell träning på sina camper, men hockey är fortfarande en lagsport. Hur mycket pratar man om det? Det är jag nyfiken på. Hur mycket pratar man om att ett starkt kollektiv kan vinna SM-guld oavsett trupp, egentligen?

** Risken med att inte göra det?
– Ta junior-VM som exempel. Nu gick Sverige ju till final förra året, men de har haft några år där de presterat som sämst när det gäller. Jag tror helt enkelt det är så att killarna är inte skolade för den uppgiften. De är inte vana, man ser hur det låser sig för dem. Det här individuella tänket, börjar hockeyförbundet högst upp gå ut med det så smittar det av sig, på ledarna ända ner till killarna. Ungdomar i dag har väldigt bråttom. Man är så medveten om Rasmus Dahlin, men han är ett unikum.  Att gå den vägen, det händer kanske vart 20:e år, vart tionde i bästa fall.

** Och det förstår inte unga spelare i allmänhet?
– Det är det de inte gör, vad jag fått höra.  Jag vet inte ... nu är jag väldigt luddig, men – hur kommuniceras det från förbundet att hockey är en lagsport? När man sett landslag, juniorlandslag, jag tycker mig ofta se att man spelar sämre ju viktigare det blir, och det gör mig nyfiken, det gör mig fundersam, och ... nu låter jag lite negativ, men när man såg tyskarnas match mot Sverige i OS (2018) – jag tycker de var bättre än Sverige. De var bättre förberedda, de hade bättre roller, de var ett bättre lag. Men individuellt hade de definitivt inte bättre spelare.  

Anton Axelsson under tiden som spelare i Frölunda. Foto: TOMMY HOLL 


** Om jag får vara djävulens advokat för ett ögonblick – kan inte bra individer ge ett bättre lag? Är det inte så förbundet tänker?
– Jag förstår att de tänker så, men man får inte glömma av det viktiga lagspelet. Jag tror vi gjort det lite i svensk hockey. Egentligen hockeyn överlag. Du glömmer vad hockey från grunden är, det är en lagsport.  Och jag tror inte vi kommunicerat det tillräckligt bra. Förr i tiden var det ju extremt lagtänk, du fick nästan inte sticka ut. Den som stack ut hos oss var ju Nicklas Bäckström, och det gör han ju inte i dag längre. Träffar du en ödmjukare kille? Han har blivit lärd på ett visst sätt, och visst, det var tråkigare förr, och därför tycker jag inte det var bättre förr, men nu har det också slagit över ganska rejält, tycker jag mig se. Nu tycker jag det blir för mycket individualister, spelare som skriver på för olika klubbar, är redan i andra klubbar redan innan de skrivit på för en SHL-klubb, till exempel. 

** Kanske ett stickspår, men det här vet jag att många supportrar reagerar på. De saknar klubbkänslan, killar som vill slåss för laget de är i där och då, som inte så snabbt som möjligt vill vidare.
– Den utvecklingen har väl oroat mig i många år, just hur alla spelare som kommer till olika klubbar … vi har sett det i Frölunda också, de pratar egentligen mer om NHL än vad de pratar om vad de ska göra för Frölunda kommande säsong.  Det stör väl mig inte jättemycket, men jag tycker det är en märklig syn på det. För fansen måste det rimma ganska illa när en förening i SHL betalar en viss summa pengar varje månad för at de ska vara där och göra allt för den föreningen. 

– Många SHL-klubbar kommunicerar ju utåt att man vill vara en språngbräda, det är helt upp till varje förening att göra. Men hur kommunicerar man: "Du får gärna komma hit och ha som mål att komma till NHL, men nu är det så att vi betalar din lön?" Det vet inte jag, nu spekulerar jag, pratar högt, skapar gärna någon form av debatt med detta. 

Rakapuckar.com bild

Med elva SHL-säsonger (Frölunda, Timrå) och ett junior-VM har Anton Axelsson lång erfarenhet, han har sett mycket, kan underbygga sitt resonemang.

Och när det handlar om unga, svenska hockeytalanger pratar han gärna.

Det märks att Axelsson tänkt mycket, funderat, ”känner oro”, som han uttrycker det. 

– Dagens yngre är ju fantastiskt mycket bättre än vad vi var när vi kom upp, när man ser TV-pucken i dag… klasskillnad, vi hade inte haft en chans. Skridskoåkning, teknik, allt är bättre – för att de tränar mer. De är starkare, större, det har gått ner i åldrarna, och det är ju bra på det sättet att vi fostrar spelare till NHL nu, där har vi ett facit på att spelarutvecklingen individuellt är jättebra. Men hur mycket pratas det om laget? Det jag tycker mig se ibland är att folk kämpar väldigt hårt, men det känns som de kämpar för att behålla sin istid, inte för att hjälpa sin kompis. Man kämpar hårt för att göra tränaren nöjd mer än att man kämpar hårt för att hjälpa sina bröder i laget.

** Hur menar du?
– Folk åker väldigt fort, de åker dit tränaren pekat att de ska åka i maxfart. Men man ser ingen som gör något extra. Jo, det gör man absolut, men jag ser det mindre i dag, så ska jag säga. Att man verkligen hjälper sin kompis att bli bra, eller hamna i ett bättre läge. Så jobbade man mycket förr, om någon var dålig i kedjan, då försökte de andra två se till att han blev bra. Om alla tre i kedjan är bra ökar ju chanserna betydligt att laget gör en bra match. Jag vet inte hur mycket det pratas om det i dag, man ska skjuta så här hårt och man ska träna så här hårt, hela den biten, och det är ju bra, men det är fortfarande en lagsport vi håller på med.

***

Spännande resonemang. Tyckte jag. Vad tyckte ni?

Det här är långt ifrån allt Anton Axelsson och jag berörde i ämnet unga hockeyspelare, texten blev lång nog ändå, annars kunde ni fått läsa även om hur Zlatan Ibrahimovic-tänket kanske smittat hockeyn, vad Anton tycker om en del fotbollspelares märkliga klubbval med mera,med mera.

Men det fick stå åt sidan. Långläsningen blev lång nog ändå.

Kul om ni tog er igenom. Ännu roligare om ni har åsikter.

***  

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Jätteintressant, kloka tankar och funderingar från Anton.
  Man vill ju att de som spelar för vårt lag ska ha sitt fokus där...
  Utmärkt återgivet av dig, kändes lite som att sitta och smyglyssna när ni pratade... :)

  • Kommentar avatar
   DD, 1 år sedanSvara

   Finns absolut många bra tankar från den gode Anton. Om man ser till VM historiskt så hade Sverige alltid goda chanser just på grund av kollektivet. Hade inte bäst spelare men spelare med bra spelförståelse som gjorde helheten bättre än vad varje spelare var. Nu har vi ju vunnit VM två år i rad men det är ju för att det i princip bara är NHL-spelare nu. Det blir ju ett slags vinst via "brute force", vi är snabbast, skjuter hårdast o.s.v. men det är inte lika mycket lagspel längre.
   När det gäller J-VM har han helt rätt. Finns inte så mycket till system på den nivån. Spelarna åker mest runt själva och dribblar och det ser bra ut så länge det är sämre motstånd. Mest oroväckande är väl att Montén och co inte såg att det var en kollektiv kollaps utan man fick för sig att det var oflyt. Åtminstone vad man har kommunicerat utåt. Ska man vara ärlig skapade inte Sverige mycket av värde i den matchen även om man hade ett visst övertag. Samma fälla har Frölunda gått i många gånger genom åren mot Malmö, Leksand m.fl. som har sämre lag på pappret men som jobbar hårt, i ett system.

   • Kommentar avatar
    Ray, 1 år sedanSvara

    Intressant och bra artikel. Kan till en viss del hålla med, men det är ju en vågskål. Klimatet är ju inte som för 10-15 år sedan, och det speglar ju av sig på både ledare och spelare.

    • Kommentar avatar
     Szymon Szemberg, 1 år sedanSvara

     Det andra temat som Anton tar upp - NHL - tycker jag är intressant. (Kan för lite om det första...) Jag tror att det kan skada svensk hockey och framförallt SHL om klubbarna positionerar sig som språngbrädor till NHL. Typ "kom till oss och vi kommer att utveckla dig till NHL-spelare".
     Visst, NHL är en realitet för alla svenska klubbar sedan Salming drog 1973, men det är ändå en skillnad mellan å ena sidan att acceptera att vara en utvecklingsliga åt NHL och å andra sidan att agera med självaktning gentemot både sig som klubb och gentemot spelarna att klubben satsar oerhörda pengar på att vinna SM-guld, och även att bli bäst i Europa. Det är DET som är målet med vår verksamhet.
     Att sedan de bästa spelarna går till NHL blir en följd av detta. Men att SHL klubbarnas roll ska vara att fostra spelare för NHL och att det är så det kommuniceras - det kan komma stå svensk hockey dyrt.

      Kommentar avatar
      Per, 1 år sedanSvara

      Om du tittar närmare på svensk hockeys utbildning gör ungdomar är det en klar inriktning på NHL. Om man sen ser till praktiken att fart överskuggas allt annat och att långsamma men med spelsinne plockas bort i tidiga tonåren blir det än värre. Frölundas väg attvars språngbräda till NHL ställer jag mig tveksam till. Särskilt i år där det tycks som om man inte får ihop ett lag.

      Kommentar avatar
      Epoe, 1 år sedanSvara

      Per: problemet den här säsongen har delvis varit att man inte haft språngbrädespelare i anfallet. Ingen Lehkonen 15-16, ingen Olofsson 17-18. dock en massa spelare födda 92 som inte tar och aldrig kommer ta större kliv

      Kommentar avatar
      Per, 1 år sedanSvara

      Språngbrädespelare rar ett tag på sig att blomma ut. Lehkonen gjorde ett bra slutspel. Sen drog han. Vi behöver en Conny Strömberg från Göteborg. En lokalis med grymt spelsinne som är för långsam för NHL. Men sånna utbildar vi tyvärr inte.

    • Kommentar avatar
     Mats H, 1 år sedanSvara

     En ögonöppnare för mig. Måste erkänna att jag har missat detta. Eller inte velat ta tag i det.
     Mycket kloka ord av Anton.
     Väldigt bra intervju HL.
     Hade du koll på förändringen över tid ?

     • Kommentar avatar
      håkan schoultz, 1 år sedanSvara

      Han har rätt, det finns alltid 2 sidor på ett mynt. En annan detalj som har en koppling till hans resonemang är att barn och ungdomar idag inte har tid för att ägna sig fler idrotter. Jag hör fler idrottsprofiler (Wayne Gretsky, Niclas Jidhe) uttala sig att spelförståelsen är sämre idag hos unga spelare, generellt sätt. Kan hålla med om det. Jag är 50+ och när jag var ung så hade jag baskunskap för att kunna utöva många idrotter. Ja ser på mina barn att den helt klart är sämre. Jag tror helt enkelt att den alltför tidiga specialiseringen får en oss att se den andra sidan på myntet

      • Kommentar avatar
       Per, 1 år sedanSvara

       Fan ta mig det mest intressanta jag läst nånsin om hockeyn! Anton imponerar verkligen med sin analys. Jag håller med honom till 100%. Hockeyn har utvecklats till en individuell sport där spelare tänker mer på sin egen utv än på laget och det gäller från väldigt unga år. Pappor ska ha NHLbarn. Skickar barn till camper såsom select över hela Europa för att skapa stjärnor.
       Det viktigaste av allt är att vinter längre får fram spelare som är mindre snabba men som kan göra det lilla extra. Svensk hockey satsar på skridskoåkare till 100%. Bland den finns några med spelsinne som sticker till NHL. Kvar i Sverige blir de andra och de som är lite av Conny Strömberg plockas bort i 15 årsåldern till förmån för Mustonen- typen vilket innebär att lagen måste köpa från USA eller canada, Lasch, Rhett, little, Spencer osv. Om inte svensk hockey hittar ett sätt att utbilda de med mindre sprintgener men med spelsinne kommer svensk hockey bli skittråkig. Jag tycker vi ser tendenser till det redan nu. Alla lag spelar likadant, alla lag byggs likadant, alla spelare är likadana och därför är serien jämn, helt utan spets.

       • Kommentar avatar
        Jonny Mattes, 1 år sedanSvara

        Ligger nog säkert mycket i det.
        Men kan det inte spegla samhället vi nu lever i, vi jobbar mot jaget o inte teamet, både i arbete, skolan osv.
        Helt klart något vi behöver jobba med både på jobbet och framför allt i idrotten!
        Med barn och ungdomars träning bör det börja, men väldigt svårt. Som fotbollstränare ser man ju barnen vill bli en ny Messi, Zlatan osv.

        • Kommentar avatar
         Conta, 1 år sedanSvara

         Mycket intressant artikel, Anton säger många kloka ord.
         JVM är extra intressant för där brukar Sverige vara som sämst när det verkligen gäller. Anton gav i allafall järnet för Frölunda.
         Något för dagens spelare i Frölunda att ta efter.
         Har sett för slappt och likgiltig t ut för många gånger den här säsongen.

          Kommentar avatar
          Manne , 1 år sedanSvara

          Enig.

          Kommentar avatar
          Matte, 1 år sedanSvara

          Conta som vanligt kloka kommentarer. Måste än en gång säga att Anton är klok både i tänket och analysen. Blivande klubbdirektör/ sportchef?

        • Kommentar avatar
         Mathias, 1 år sedanSvara

         Äntligen! Har följt utvecklingen under några år och det är oroväckande hur även media älskar att framhäva egoister som spelar för baksidan av tröjan istället för framsidan.

         • Kommentar avatar
          Dallasm3, 1 år sedanSvara

          Grymt intressant artikel. Mycket tänkvärt

          • Kommentar avatar
           Per, 1 år sedanSvara

           Blåvitts spanska konsulter har pekat på något intressant man inte alls verkar tänka på inom hockeyn. I deras modell ska man satsa på de smarta spelarna. Inte på de snabbaste. Hockeyn har lite att fundera på där. Med tanke på att hockeyn är mycket snabbare blir det än viktigare med snabbtänkta spelare.

           • Kommentar avatar
            #18, 1 år sedanSvara

            Vet inte om det finns så mycket att tillägga egentligen. Höjer möjligen ett ögonbryn över att man förvånas av detta. Ponera att man väljer en karriär som professionell hockeyspelare som 10-11 åring (oftast ivrigt påhejad av en eller två föräldrar) så har man faktiskt bara sitt CV (stats) att se till. Av detta följer en naturlig utvecklingskurva - bättre att spela i en bra kedja och få fina stats än att spela för att göra en svag spelare i sin kedja bättre. Om man helt har missat att professionell idrott handlar om individer som har idrotten som sin profession och därmed har att maximera utkomsten under en ganska kort karriär så kan jag inget annat än bli förvånad över att man förundras över detta. Det finns inga lukrativa kontrakt någonstans för en bra "lagspelare". Föreningar och publik betalar för skills&stats.

             Kommentar avatar
             Per, 1 år sedanSvara

             Du missar poängen helt. Självklart utgörs ett lag av ett antal individer. Men skillnaden mellan ett bra lag och ett dålig lag beror inte alltid på att det bättre laget har bättre individer. Du har lagkänsla och lagspelare. Ta en sån som Joel tex. Han hade aldrig slagit igenom i dagens ungdomshockey där endast snabbhet premieras.

             Kommentar avatar
             #18, 1 år sedanSvara

             Jag är helt enig med dig, jag försvarade inte utvecklingen, bara konstaterade densamma. Lag som koncept i svensk hockey finns inte längre. Ungdomarna byter klubb för att få ditt och datt från 11-års åldern. En spelare som Joel, skulle ha riktigt svårt att slå igenom idag, helt enig. En Lasch skulle inte ha en chans. Inte Shinnimin heller. Tvivlar på att vi får se spelare som Josefsson heller. Därför är Johan Sundström så viktig att få tillbaka enligt mig.

             Kommentar avatar
             Per, 1 år sedanSvara

             Man jobbar annorlunda over there, därför kommer spelare som lasch och Spencer fram där men inte i Sverige. Jag håller tummarna för att nån hockeyprofessor lyfter blicken och vågar satsa på spelare med hjärna.

           • Kommentar avatar
            Nike, 1 år sedanSvara

            Anton, de var en grabb med hjärtat för laget de, så förstår helt hans resonemang, nyttig läsning och tankegång för oss alla.

            • Kommentar avatar
             Sulan, 1 år sedanSvara

             Väldigt bra intervju. Kanske
             Frölunda som uttalat att de vill utveckla unga spelare kunde använda Anton i ungdomsutvecklingen. Han kan ju bidra med såväl hjärta som smartness och förmedla lagkänsla. Kommer ihåg JVM när ett individuellt misstag gjorde att vi missade medalj, Dahlin blev syndabock men INGEN tröstade honom.

             • Kommentar avatar
              Mats A, 1 år sedanSvara

              Kom på mig själv under CHL med att njuta av matcher där fler spelare faktiskt hann med att spela både sitt spel och lagspelet lite mer, jämfört med SHL. För publiken är farten inte allt. Men resultat är till slut roligare än välspelade matcher med fint spel...så, dags att tagga upp i SHL!

              • Kommentar avatar
               Sothöna , 1 år sedanSvara

               AA har 100 procent rätt. Dagens spelare är vattenkammade gossar med ett enda fokus: den egna karriären. De har stenkoll på allt det innan de spelat en sekund i Frölundas A-lag.
               Robotar it is.

               • Kommentar avatar
                GöranA , 1 år sedanSvara

                På tal om unga spelare som vill utvecklas. Forna leksandsjunioren vänder hem - till Skellefteå!!!

                 Kommentar avatar
                 GöranA , 1 år sedanSvara

                 Rickard Hugg. Glömde ju namnet....

               • Kommentar avatar
                Jannegl, 1 år sedanSvara

                HL, bra intervju med Anton Axelsson.
                Intressanta synpunkter, både ifrån Anton och ifrån många som kommit med kloka funderingar i sina inlägg.
                Vill komma med ett lite kul tillägg till det du inleder din text med; Elias petterssons och Rasmus Dahlins framgångar i NHL. Faktum är att i topp i NHL´s poängliga för rookies är det TRE stycken svenskar. På tredje platsen efter Elias och Rasmus skuggar Andreas Johnsson! Och Andreas har likt Elias också missat en del matcher då han inte tog plats i inledningen av säsongen, men nu går han riktigt bra.

                 Kommentar avatar
                 Henrik Leman, 1 år sedanSvara

                 Stämmer att Johnsson är trea, men ... äh, jag ser ju inte riktigt Johnsson som rookie på samma sätt, givet att han lirat lite förut plus är 24 år. Men absolut, han ÄR rookie och gör det jättebra. Och är svensk. :)

               • Kommentar avatar
                Håkan G, 1 år sedanSvara

                I GP dissar RR Växjös sena värvningar. Han menar att om laget är välbyggt från början skall man inte behöva värva i sista minuten. Det säger mig två saker.
                1. Det blir inga nyförvärv
                2. Han är inte rätt man att leda Frölunda till fler guld

                 Kommentar avatar
                 Henrik Leman, 1 år sedanSvara

                 Även i min text redan i förra veckan uttryckte han tveksamhet kring Versteeg, det såg du kanske. Det tycker jag i och för sig man kan göra, men samtidigt – om Frölunda valt att ta in någon spelare så hade det givetvis låtit annorlunda, då hade Roger pratat om vikten av att spetsa ... Det här är ju ett sätt att bygga sitt eget lag, visa att han tror på spelarna. Jag ser inget konstigt i det.

                 Kommentar avatar
                 Håkan G, 1 år sedanSvara

                 Klart han skall peppa sitt lag. Håller med om det. Men att han tycker att laget är byggt för att slåss om guld från början...bara det jag reagerade emot. Han skall göra allt han kan för att lyfta det vi har - självklart

               • Kommentar avatar
                Q, 1 år sedanSvara

                Håller med till 100%

                • Kommentar avatar
                 Johan, 1 år sedanSvara

                 Jag vill snarare se mer fokus på individuell skicklighet. Vi får fram otroligt många duktiga backar men för få poängforwards (Elias Pettersson är ett undantag). Kanada må ha fler utövare men kolla bara på hur många bra centrar de har fått fram: McDavid, Barzal, Scheifele, Point, Tavares, Seguin, MacKinnon, Stamkos mfl. Skulle inte kalla dom för individualister även om de har fått mycket skills training. Man behöver den individuella skickligheten för att använda spelsinnet och hitta kreativa lösningar när det låser sig.

                 • Kommentar avatar
                  Carlos Valderrama, 1 år sedanSvara

                  Vi måste bli duktigare på att scouta spelintelligens. Kanske ta lärdom av fotbollen som kommit långt (Barcelona är ju välkänt, men tror även vi är väsentligt lägre komna i svensk fotboll än svensk hockey). Den där extra halvsekunden/tiondelen, förmågan att se isen uppifrån etc - den är i mycket större grad medfödd (och omöjlig att träna sig till) jämfört med motorik/teknik.


                  Lämna en kommentar