Morning Mailbag #13 – matchfritt men inte snackfritt?


► SHL-fri vecka – men vi snackar förstås hockey ändå. Om ni vill.
► Måndag. Morning Mailbag. Välkomna.

Rakapuckar.com bild


FÖR EN DEL av er gäller kanske en veckas vila från hockeyn när SHL ligger nere under landskampsuppehållet.

För andra … då finns jag här, denna som alla andra måndagar.

## Frölundas sätt att spela hockey på slutet? Lirare som varit bra, lirare som kan mer? 

## Corona, smittan, uppskjutna matcher?

## Juniorlandslaget som JVM-laddar i Malmö?

## Ett ungt SHL All Stars som med tre stycken kronor på tröjorna matchar i Karjala Tournament?

Kanske är det något av detta ni vill ta upp – eller något helt annat. Släng iväg vad ni har så ser vi var ni landar.

Rakapuckar.com bild

***

Läste ni om Lucas Raymond i lördags? Gör det gärna här nu om ni missade. Jag tyckte 18-åringen resonerade väldigt moget; det vore synnerligen värdefullt, tror jag, för Frölunda om fortsättningen av den här säsongen verkligen innebar skottår för Raymond.

***

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.
FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."

Rakapuckar.com bild

***

Inte ofta jag ser Sportspegeln, råkade ha TV:n på i går, hamnade i inslaget från Karlskoga där det uppmärksammades att 300 nu får går på (till exempel) hockey.

Gulligt reportage. Lätt hängande frukt, kanske – men bra visat vad idrott betyder, inte minst för något äldre (en sådan man var huvudpersonen här).

Nå, jag vet inte om jag var ensam att reagera, men:

## Damen som tog emot och kontrollerade biljetter stod nära de som skulle in i arenan.

## Publikvärden var bara några centimeter från den 70-årige ”Sportspegeln-mannen.”

Ingen av dem bar mask eller visir.

Nu tror jag ju inte alls att den här typen av kortkorta kontakter kommer med speciellt stor smittorisk, men är det ändå inte så att vi behöver bestämma oss? Antingen är det väldigt farligt med covid-19, distans måste hållas i samtliga sammanhang, evenemang där folk kommer i tillfällig kontakt med varandra är oerhört riskfyllda – eller inte?

Rakapuckar.com bild

Här blev det lite som: ”Vi kan inte ha fler än 300 på ett evenemang, men de 300 som väl får gå, med dem är det inte så noga.”

Nå, detta är inte världens största sak, tror som sagt ingen blev smittad i samband med Karlskoga–Modo, men det var tillräckligt för att jag skulle höja på ögonbrynen.

***

SHL ökar testandet. Se/läs här.

***

Det har drällt in återbud till seniorernas hemmalandslag, så även till juniorlandslaget.

Skäl har inte givits. Lätt att bli fundersam.

Nå, för den som glömt, Frölundas bidrag:

Seniorerna: Niklas Rubin, Jesper Sellgren, Mattias Norlinder, Max Friberg.

J20: Simon Edvinsson, Lucas Raymond, Karl Henriksson, Theodor Niederbach (Elmer Söderblom tvingades lämna återbud).

Rakapuckar.com bild

U18: Viggo Andrén, Erik Fernhall, Fabian Lysell, Liam Dower Nilsson, Noah Hasa, Ludwig Persson.

Lite osäkert här med Lysell, förstod det som att han varit sjuk, inget spel i helgens matcher, kanske kommer det ett återbud här.

Nå, som ni ser, Roger Rönnberg kommer ha långt ifrån full trupp när han kickar igång träningsveckan på tisdagen.

För den som hade önskat reportage från Frölundas öden och äventyr i veckan, fortsatt så att media bara släpps in dagen före match,

Frölunda matchar i Luleå tisdag den tionde november, om precis en vecka är det alltså dags för nästa Frölundaborgsbesök. Bara så ni vet vad som gäller.    

***

Okej, som ni märker hade jag inte mycket att komma med i dag. Men jag lovar att försöka svara var och en av er efter bästa förmåga.

Morning Mailbag. Välkomna! 

Rakapuckar.com bild

***

Så här gjorde Samuel Fagemo i går när Södertälje besegrade självaste Björklöven.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
33 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Tommy, 2 månader sedanSvara

  Gjorde exakt samma reflektion på inslaget och sa till frugan att detta inte var bra reklam för idrottsrörelsen. Total avsaknad av distans och skydd vid insläppet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Intressant att jag inte var ensam. Jag tror som sagt inte att folk löper stor risk att smittas vid så snabba kontakter, men det kändes lite udda ändå, Å ena sida, å andra sidan, och så vidare. :=)

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 månader sedanSvara

   Missade reportaget men som jag har förstått det så är det en liten risk att smittas vid en så kort tid. Men som du säger, håll avstånd oavsett.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Vill verkligen understryka det jag skrev: inte världens största grej, tror inte snabba kontakter är så farliga, men jag höjde alltså på ögonbrynen. Tyckte det kändes konstigt med så närgånget när läget är som det är. Mest så.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 månader sedanSvara

   Håller med. Såg reportaget precis. Man borde kunna sträcka ut armen och personen som tar emot sträcker ut armen. Då håller vi avstånd..:)

   Kommentar avatar
   Kjelle, 2 månader sedanSvara

   Tycker även publiken har ett ansvar. ANVÄND MUNNSKYDD!

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 2 månader sedanSvara

  Inte så mycket en fråga, men jag noterade i fredags att det åter är dags att nominera till ”årets sportjournalist”...
  Naturligtvis tycker jag att du är värd att nomineras, så jag slängde i väg ett mejl till Lasse Granqvist på lassegpab@gmail.com
  :D

   Kommentar avatar
   Ruttger, 2 månader sedanSvara

   +1

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Så snälla ni är.

 • Kommentar avatar
  Petey, 2 månader sedanSvara

  Känner att upptakten på SHL säsongen har varit konstig på alla sätt, domarnivån med alla utvisningar som påverkat både spel och resultaten.
  Flera tippade topplag som börjat oroväckande svagt, HV 71 och Färjestad! Samtidigt som Oskarshamn har övertygat stort!
  Känner att Luleå och Rögle är lagen att slå i år, och att Örebro och Frölunda som kan utmana just nu.
  Tycker Frölunda började bra men spelmässigt tappat en del i skärpan det sista 5 matcherna.
  Känner också att dom övriga topplagen har bättre spets framåt och att Frölunda får jobba mycket mer för att skapa målchanser, skall bli intressant och se om det blir Frölundas fall i år.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Känns det inte som att det här med slashingutvisningar ändå satt sig lite, att spelare lärt sig, att det inte blir lika sönderblåst? I övrigt håller jag med, Luleå och Rögle känns starka, men vi bör minnas att det är rätt tidigt, finns lag som kan börja röra på sig. Men visst, ligan börjar ”sätta sig”, absolut. Vad gäller Frölunda … japp, jag känner just så, bristen på individuell anfallsspets ställer krav på att göra mål på annat sätt, få ut mer av konstant tryck, långa anfall, et cetera. Intressant att följa detta.

   Kommentar avatar
   #18, 2 månader sedanSvara

   Jag skulle vilja anknyta lite till kommentaren från Petey ovan då jag till viss del kan hålla med om att slashingarna beivrades väldigt friskt i början men min uppfattning är att domarna inte tycks orka hålla i nivån. Senaste matchen mot Örebro tyckte jag mig se ett antal solklara slashingar som inte bestraffades. Jag minns en på last som var solklar precis i skottögonblicket och en på Sundström där tom klubban gick av. Nåväl... det som jag skulle vilja fråga någon som kan hitta och tolka statistik effektivt är hur många box-out utvisningar som fallit under den är första fjärdedelen av serien samt hur dessa har fördelats på de olika lagen. Mot Oskarshamn tyckte jag att motståndarnas försvarsspel under långa perioder var en ren satir över ligans uttryckliga önskemål om att förhindra skydd av ytan framför eget mål genom att göra det omöjligt att komma in där.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Det här med "boxa ut" är en annan grej. Slashing, där tycker jag faktiskt spelarna lärt sig plus att domarna säkert också hittat mer rätt, inte letar utv, mer tillåter kamp så länge det inte är slag mot handskar. Boxa ut, den är svår, man ser så lite av krafttag emot att jag ofta glömmer bort att man ens talat om det.

 • Kommentar avatar
  Rille, 2 månader sedanSvara

  Jag skulle vilja diskutera PP i Frölunda. Visst klart som korv spa att man kämpar å försöker men när man inte gör som man säger att man skall göra varför ändrar man då inte på uppställningen? I min värld så är och kommer direktskott alltid att vara det bästa. I NHL har vi ett lysande exempel som heter Alexander O, han gör detta jämnt och det fungerar. Varför är det så svårt i SHL? tycker överlag att det inte är så många lag som skjuter direkt i SHL. Söker efter lite data men har svårt att få fram något gällande direkt skott. Tycker med att man inte just nu skall spela Joel i första pp, han ser seg ut faktiskt jag älskar honom men det är många matcher och det känns som om det tar ut sin rätt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Rent allmänt, för att skjuta bra direktskott behöver förarbetet, alltså passningsspelet, ffa sistapasset, vara av hög klass. Att du ser det oftare i NHL än i SHL har mycket med kvalitén på spelare att göra. Sedan ... ena uppställningen Frölunda har tycker jag är helt okej. Den andra ... dels är Norlinder och Raymond unga och håller på att lära sig, dels kämpar Mursak rätt hårt med att komma loss, få till det. Jag kan på så vis förstå Rönnberg när han vill ge enheten tid. Jag kan också känna att den tiden nog är begränsad. Sedan tycker jag fortfarande att Raymond borde ha en position bakom förlängd mållinje, sedan växla med Mursak. Mer rörelse överlag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Joel, den kritiken är jag inte med på. Han vinner tekningar, han ser till att man kan behåll pucken i offensiv zon. Att spelet strular beror inte på honom.

   Kommentar avatar
   Rille, 2 månader sedanSvara

   Jag håller inte med dig om att det inte finns kvalitet på att skjuta direktskott i SHL, jag vill absolut inte gämnföra med Ovi han är extrem men han är ett bra exempel. Men att inte försöka skjuta direkt utan spela runt å runt för att sedan leta efter Joel det går ibland. Direktskott borde väll tränas på varje dag??? När man hör Ovi mfl i NHL kan dom stå å skjuta 1000 puckar veckan, det borde väll göras i SHL med. Tittar man på pp 5 mot 3 är direktskott det som ger mål. Vad jag menar med Joel i pp 1 är att man kanske borde vila honom iblad då han faktiskt ser seg ut. Han kan komma in närsomhelst å göra det jobbet han är bra på. Jag skulle vilja veta om man i SHL tittar på små ditaljer hur målvakter agerar, exempel åter igen från NHL var när man såg att en målvakt vek sitt benskydd och skridsko på så sätt att han lämnade tillfälle för skytten att skjuta just där och det blev mål. Gör man sådan koll i SHL??

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Naturligtvis GÅR det att skjuta direktskott, naturligtvis är det också en attitydsfråga, vilja spela mycket runt och leta bra lägen eller ta snabba skott. Självklart är det så. Vad jag försökte få fram var att kvalitén på spelarna i NHL är högre, då blir det också högre kvalitet på snabba pass och direktskott. Ta Simon Hjalmarsson, till exempel – han han fått ett enda pass i höst där han peggats upp perfekt? Vad gäller målvakter så studeras det säkert, precis som hur boxen rör sig o.s.v. Det finns målvaktstränare, det finns videoanalytiker, därmed ingen ursäkt för att inte vara noggrann.

 • Kommentar avatar
  Rikard S, 2 månader sedanSvara

  Härligt att se att det går bra för Sebastian Stålberg, som leder interna poängligan i Sport! Kanske inte blir förrän senare men hade varit kul med en liten update kring spelarna som lämnade Frölunda inför säsongen. Ser att många fortfarande står utan lag..

   Kommentar avatar
   Pupule, 2 månader sedanSvara

   Bara 5 poäng efter Lasch. Inte illa. Tror nog inte Stålbergs produktion håller i sig över hela säsongen (även om den finska liga är sämre), men kul att det har börjat bra för honom.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Man borde nog se mer av Liiga. ;)

   Kommentar avatar
   JT, 2 månader sedanSvara

   HL .Bra fart på matcherna. Mer likt NHL än SHL

 • Kommentar avatar
  Fransson, 2 månader sedanSvara

  Är sällan inne på Twitter, men kollade i tisdags kväll och då såg jag dig på lite gubbigt ”Boork-manér” diskutera corsi och du skrev något i stil med att Frölunda inte kan vänta sig att positivt corsi ska ge utdelning. Man måste ju ha avslutare, kunna slå den avgörande passen, ha trafiken osv. Om man vänder på det – Oskarshamn har ju då (enligt dig vid den här tidpunkten) uppenbarligen avslutarna, PP-spelet, trafiken osv, men tror du över tid att det kommer att hålla i sig att ha ursvag corsi, men att de kan leva på sin otroliga effektivitet?‬ Låter ju så.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Vad tråkigt att du inte läste (den rätt långa) Twitterväxlingen mer noggrant. Och vad tråkigt att du använder "gubbigt" som nedvärderande ord. Är äldre män per definition inte värda att att tas på allvar? Jag diskuterade corsi med några stycken, spännande diskussioner, tyckte jag. Vi hade lite olika åsikter, därför bra snack. Corsi för mig är EN detalj av flera, ETT verktyg av flera, självfallet något att tas på stort allvar, däremot vänder jag mig emot att sätta allt för stort värde vid just att driva spel, skapa chanser, kallt räkna med att bara man skjuter mkt, kommer till många okej lägen, så får man med tiden bra utdelning. Men - utdelning är inget man FÅR, man behöver kvalité i skott, trafik et cetera för att utnyttja sitt spelövertag. Jag har stor respekt för värdet av corsi, vänder mig dock mot en övertro på siffror i en sport som är så mycket mer. Kött och blod. Kamp. Känslor. Detta togs upp i Twitterdiskussionen. Gå gärna tillbaka och titta. :) Allt gott. /H

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Vad gäller Oskarshamn så skrev i dag t.o.m. hyllade och aktade Sanny Lindström om Oskarshamn som ett potentiellt slutspelslag. Om ett "eget spel." Själv var jag mer tveksam till det i krönikan dagen efter ovan nämnda Twitterväxling (eller om det var även där) - men jag hade verkligen älskat om Filander & Co var med och fajtades om slutspel hela vägen.

 • Kommentar avatar
  Per, Lysekil, 2 månader sedanSvara

  Ja, att Corsi inte är hela sanningen visar Frölundas egen statistik. Under 2018/19 hamnade Frölunda i grundserien (52 matcher) på 9:e plats i Corsi-tabellen med 49,23. I slutspelet (16 matcher) hade man ett Corsi på 48,52 och hade där 6 lag med högre Corsi. Men det gick ju ”rätt” bra ändå :-)
  Efter förra säsongen (52 matcher) hade man högst Corsi av alla lag med 53,40.
  Men bara en 6:e plats i tabellen!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Precis. Corsi är EN detalj av flera.

 • Kommentar avatar
  E23, 2 månader sedanSvara

  Spelare som varit bra?
  Sunnys senaste matcher - outstanding. Julklappstips: skillad offensiv partner.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Mm, det där är ingen dum synpunkt. :)

 • Kommentar avatar
  Manne, 2 månader sedanSvara

  Är det inte 50 personer som gäller överallt, eller är jag helt ute och cyklar?
  De gick tillbaka till 50 efter att ha höjt till 300 eftersom spridningen nu ökar ordentligt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   De höjde till 300, vissa regioner inte på grund av smittspridningen.

   Kommentar avatar
   Christoffer , 2 månader sedanSvara

   Det är 300, men vissa kommuner har sänkt till 50 igen.

 • Kommentar avatar
  Micke, 2 månader sedanSvara

  En fråga Henrik, Frölunda som klubb tar till sig talanger för att utveckla och som sedan kanske lyckas väldigt bra och tar steget till Nhl. Det negativa i detta är ju att omsättningen på spelare i laget blir hög. Ta tex backbesättningen , den har väl byts ut ett antal ggr sedan guldet 2016. Om du skulle jämföra Frölundas omsättning av spelare säg senaste 5 säsongerna, är den hög jämfört med övriga shl lag, lägre eller lika.
  Det jag vill komma fram till är om du tror Frölunda har haft en tuffare uppgift att snickra ihop ett lag jämfört med övriga lag. Självklart har alla lag i ligan tugg uppgift med detta men upplever det som att Frölunda har haft tufft med omsöttningen sedan guldet 2016. Ok mellan säsongen 18/19 och 19/20 var den inte så stor men annars. Tänker bortsett corona

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Har man ett utvecklingstänk, visst är risken att man förlorar spelarna om de lyckas. Samtidigt lyckas inte alla, och även klubbar som kanske satsar mer på färdiga spelare ... det ÄR stor omsättning i dag. I alla klubbar. Känner inte att det är så mkt värre i Frölunda än i andra klubbar. Men jag skulle behöva studera detta för att ge ett bra svar.

 • Kommentar avatar
  Patrik L, 2 månader sedanSvara

  En fråga ang korttids kontrakt vid skada,djukdom eller JVM. Får man ersätta med NHL spelare då ?
  Frölunda gjorde ju det för ett antal år sedan och kommer inte NHL igång så finns ju Dahlin Olofsson osv. tillgängliga

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Nix. Inte tillåtet med kortidsskontrakt för andra spelare än sådana som har tid kvar på sina SHL-kontrakt. Lennström, Bromé, Händemark, de hade tid kvar. Därför var det okej. Däremot inte okej att ta in "vem som helst" från NHL.

 • Kommentar avatar
  Edmund, 2 månader sedanSvara

  We stumbled over here from a different website and thought I should check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to finding
  out about your web page yet again. Maglie Calcio Bambino

  • Kommentar avatar
   Maynard, 2 månader sedanSvara

   Hello! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
   Your blog provided us valuable information to work on. You have done a marvellous job!
   fotballdrakter barn

   • Kommentar avatar
    Azucena, 2 månader sedanSvara

    I am not sure where you are getting your info, but great topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.
    Fotbollskläder

    • Kommentar avatar
     Kandis, 2 månader sedanSvara

     Yes! Finally something about fodboldtrøjer. Fodboldtrøjer

     • Kommentar avatar
      Louella, 2 månader sedanSvara

      For the reason that the admin of this web site is working, no question very rapidly it will be well-known, due to its quality contents.
      fodboldtrøjer

      • Kommentar avatar
       Rachele, 2 månader sedanSvara

       Nice weblog right here! Also your website loads up fast!
       What web host are you the use of? Can I get your affiliate
       link for your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol camiseta fútbol niños

       • Kommentar avatar
        Chelsea, 2 månader sedanSvara

        Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform
        are you using for this site? I'm getting tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking
        at options for another platform. I would be awesome if you
        could point me in the direction of a good platform.
        Jalkapallo pelipaita netistä

        • Kommentar avatar
         Justin, 2 månader sedanSvara

         Hello there! This article couldn't be written much better! Going
         through this post reminds me of my previous roommate!
         He continually kept preaching about this. I'll forward this information to him.
         Pretty sure he will have a great read. Many thanks for sharing!
         maillot de foot

         • Kommentar avatar
          Delphia, 2 månader sedanSvara

          Its like you read my mind! You appear to know a lot
          about this, like you wrote the book in it or something.
          I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit,
          but other than that, this is magnificent blog. A fantastic read.
          I will certainly be back. Magliette Calcio Donne

          • Kommentar avatar
           Charlene, 2 månader sedanSvara

           Yes! Finally something about voetbalshirts.
           voetbaltenue

           • Kommentar avatar
            Jacob, 2 månader sedanSvara

            Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
            I'll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
            I will certainly return.
            Fotbollskläder

            • Kommentar avatar
             Darci, 2 månader sedanSvara

             Hi there are using Wordpress for your site platform?
             I'm new to the blog world but I'm trying to get started
             and set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
             Any help would be really appreciated! Fodboldtrøjer

             • Kommentar avatar
              Sherlyn, 2 månader sedanSvara

              Hey there excellent website! Does running a blog similar to this take a large amount of work?
              I have no expertise in coding however I was hoping to start my own blog in the
              near future. Anyways, should you have any recommendations or tips for new blog
              owners please share. I know this is off topic but I just
              had to ask. Many thanks! jalkapallo pelipaidat lapsille

              • Kommentar avatar
               Roscoe, 2 månader sedanSvara

               Its not my first time to visit this web site, i am visiting this web page dailly and get good facts from here daily.
               camisetas futbol

               • Kommentar avatar
                Roscoe, 2 månader sedanSvara

                Its not my first time to visit this web site, i am visiting this web page dailly and get good facts from here daily.
                camisetas futbol

                • Kommentar avatar
                 Roscoe, 2 månader sedanSvara

                 Its not my first time to visit this web site, i am visiting this web page dailly and get good facts from here daily.
                 camisetas futbol

                 • Kommentar avatar
                  Roscoe, 2 månader sedanSvara

                  Its not my first time to visit this web site, i am visiting this web page dailly and get good facts from here daily.
                  camisetas futbol

                  • Kommentar avatar
                   Mohamed, 2 månader sedanSvara

                   Greetings! Very helpful advice in this particular article!
                   It's the little changes that produce the biggest changes.
                   Thanks a lot for sharing! Maillot Foot

                   • Kommentar avatar
                    Rico, 2 månader sedanSvara

                    I just could not leave your site before suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual supply to your visitors?
                    Is going to be again incessantly to check out new
                    posts Maglie Calcio

                    • Kommentar avatar
                     Cleta, 2 månader sedanSvara

                     You actually make it seem so easy with your presentation but I find this
                     topic to be actually something that I think I would never understand.
                     It seems too complex and extremely broad for me. I am looking
                     forward for your next post, I will try to get the hang of it!
                     voetbalshirt kind

                     • Kommentar avatar
                      Art, 2 månader sedanSvara

                      Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told was a
                      leisure account it. Look complicated to more added agreeable from you!
                      By the way, how can we keep up a correspondence? Magliette Calcio

                      • Kommentar avatar
                       Eartha, 2 månader sedanSvara

                       Good article. I will be experiencing a few of these issues as well..
                       Kjøp Fotballdrakter


                       Lämna en kommentar