Jag gillar tydligheten, från Frölunda, från Nilsson


► Jag gillade Jacob Nilssons ödmjuka självsäkerhet när vi talades vid (nyhetstexten här).
► ”Göra 15, 20 mål? Visst.”
► Frölunda behöver en sådan spelare. Frölunda skulle må bra av att Nilsson kunde backa upp orden på isen.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Jacob Nilsson scoutades av Fredrik Sjöström redan under tiden i Rockford. Foto (Nilsson): STEFAN ERIKSSON 


VI GÖR DETTA  i väntan på att deadline för NHL-övergångar (midnatt) ska passeras; inga indikationer ännu på att någon av Max Friberg och Michael Spacek ska lämna, det berättade Frölundas sportchef Fredrik Sjöström förut, men han var också tydlig med att … man vet aldrig.

Nä, man gör ju inte det. Men här och nu räknas skaraborgaren och tjecken in (troligast) så får vi ta allt annat när det kommer.

Rakapuckar.com bild

Jacob Nilsson? En liten chansning i och med att säsongen i Färjestad var sisådär, att blekingen (ska ha nummer 67) inte dominerade som en del förväntat. Jag kände så här, eftersom Frölunda redan har en del forwards man förväntar sig mer av (jag tänker på Nicklas Lasu, Johan Sundström, i viss mån Jan Mursak) så trodde jag kanske att Roger Rönnberg och Fredrik Sjöström var ute efter ett säkrare kort när det handlade om ”den där vänsterskjutande målskytten.”

Å andra sidan dök ju Nilsson upp lite från ingenstans, Färjestads alla värvningar gjorde honom överflödig som center, inte jättedyr efter utköpet – och då tyckte Frölunda man kunde hugga på honom som ytterforward, vinge med rätt schyst målnäsa, med potential att utveckla den ytterligare.

Detta är ju en spelare jag gillade skarpt i Mora, en som Fredrik Sjöström dessutom scoutat på plats i Rockford (det blev inget då), en som Frölunda följt och uppskattat länge, och tar man in att centern Nilsson lika gärna spelar på en kant (och själv bestämt hävdar att han kan göra många mål) så känns det här inte så dumt.

Ingen given succé, absolut inte, för Jacob Nilsson behöver lyfta ett snäpp jämfört med förra säsongen, han ska hitta rätt i ny miljö, men tror man att det är en spelare från ”Färjestads överskottslager” så är man naiv.

Rakapuckar.com bild

Jacob Nilsson, 27, är i grund och botten en spelare av god SHL-klass. Det är svårt första säsongen tillbaka i Sverige efter en tung tid i AHL, nu är den gjord (i Färjestad), nu hoppas Frölunda skörda frukterna.

Jag gillade Jacob Nilssons sätt att resonera när jag frågade om han borde kunna göra 15, 20 mål: ”Det tycker jag”, sa han snabbt. Ingen fjantig kaxighet på Zlatan Ibrahimovic-vis, mer en ödmjuk självsäkerhet.

Nilsson tycker helt enkelt att han är en bra forward med målskytte som en av kvalitéerna.

Revanschsugen reser han till Göteborg för att visa det.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

Igen, succén är inte alls given, så många mål har han inte öst in i karriären, men intrycket jag fick var gott.

Dessutom gillade jag tydligheten, både vad gäller rollen och hur Fredrik Sjöström uttryckte sig.

## Jacob Nilsson är ytterforward.

## Tänkt att bistå med målskytte.

## Tänkt att ta en PP-position i höger cirkel.

Rakapuckar.com bild

Jag (som närmast är sjukligt besatt av tydlighet och raka puckar, som avskyr svammel och vaga/inga besked lika mycket som katter inomhus) nickade gillande åt detta.

Till sist, det här med Jacob Nilssons ”dåliga attityd”, det är inget jag hört något om före förra säsongen i Färjestad, jag minns han blev bänkad en gång till exempel.

Nystart i höst, kanske går det bättre på isen, gladare miner, inte svårare än så.

Skulle motsatsen gälla – då har Rönnberg och Sjöström givetvis gjort ett dåligt förarbete, ett dåligt jobb, och då får vi kritisera det där och då.

Rakapuckar.com bild

***

Kika på Frölundas lag? Låt mig återkomma onsdag när vi vet med säkerhet huruvida både Max Friberg och Michael Spacek blir kvar.

Men att Frölunda har en bred trupp (2+8+15) är medvetet, man ska spela SHL, CHL och även Spengler Cup (nyår), plus att Daniel Torgersson och Theodor Niederbach säkert ska vara borta ett tag för junior-VM.

På backsidan är det sannolikt så att Mattias Norlinder kommer tillbaka från Montreals camp, däremot blir det intressant att följa första rundan av NHL-draften 23/7, det kan bli så att NHL-klubben som nyper Simon Edvinsson vill ta över honom direkt.

I det läget lär Frölunda agera. Inte annars. Åtta backar är, tycker jag, max om alla verkligen ska få chans att spela.

Rakapuckar.com bild

***

***

Rakapuckar.com bild

***

Ni såg kanske att Färjestad får ha backen Albert Johansson på lån kommande vinter. Härligt besked.  Viss oro resten av dagen/kvällen råder dock vad gäller Gustav Rydahl.  Men med förra säsongens knäskada i minne, nog skulle han må bra av ännu en dominant SHL-säsong?

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 månad sedanSvara

  Intressant med Nilsson, den trodde jag inte skulle komma.
  Spännande att se hur RR & Co bygger kedjorna, många som skall ha plats.
  Dribblandet vid bokslut kan ju vara av Gretzkyklass :-)
  Tur att man har en revisor! / Claes

  • Kommentar avatar
   Mattias, 1 månad sedanSvara

   Lite knäckande att en spelare som alla initierade länge sett inte kommer få plats i FBK anses vara given i Frölundas PP (och jag säger inte emot med tanke på konkurrensen, hoppas dock att Elmer får chansen).
   Säger mycket om FBK:s offensiva kraft. Och en hel del om vår.

    Kommentar avatar
    FHC, 1 månad sedanSvara

    Du är fel ute. Färjestad har byggt en forwardssida som är makalöst stark. Nilsson hamnar för långt bak i det laget. Frölunda var, som Leman skriver, i behov av en spelare som kan stå till höger i PP, som vet var målet finns (till en okej peng) ... och då fanns den här lösningen. Frölunda har ett på pappret riktigt starkt lag, men man saknade den här pusselbiten. Inte svårare än så.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Precis så. Olika lag i behov av olika saker vid olika tidpunkter. Detta som principresonemang, alltså. Hur det blir med Nilsson i Frölunda får vi se.

  • Kommentar avatar
   Johannes , 1 månad sedanSvara

   Fanns tendenser till hans attityd under tiden i Mora också dock, fråga leksingar vetja

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    SKULLE det vara så att detta är ett problem i Frölunda, som jag skriver, då finns skäl att kritisera Frölunda. Jag kan inte detta, har inte hört, kan därför inte uttala mig. Vet dock att sådant här gärna sprids bland supportrar och blir till en sanning.

    Kommentar avatar
    FHC, 1 månad sedanSvara

    "Fråga leksingar". Ja, det var ju de som utsattes för att Nilsson var en jobbig spelare att möta. Om du ska belägga att han nu, mot förmodan, har en taskig attityd borde det väl vara de som håller på Mora som bäst kan beskriva det? Det där är trams.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Jag tror ni gör bäst i att släppa det där med "dålig attityd", boys. Kollade lite med folk som bör veta och ... det där är ingen issue.

    Kommentar avatar
    Manne, 1 månad sedanSvara

    Han lägger energin på fel saker ibland, tex på domarna. Lite som herr Dick Axelsson. Kan ha med viss frustration att göra, att han inte får ut allt han vet att han har inom sig.

    Kommentar avatar
    robert ström, 1 månad sedanSvara

    Ja djungeltrumman bland supporters den är som den är...

  • Kommentar avatar
   Allen , 1 månad sedanSvara

   Härlig läsning som alltid! Tror detta blir riktigt bra. Lite Zlatan kaxighet är inte fel, då Zlatan som oftast backar upp sin kaxighet:) Är ju bara ett se vad den mannen åstadkommit!

   • Kommentar avatar
    Hugo, 1 månad sedanSvara

    Tanken slog mig ungefär varje match förra säsongen, att Nilsson borde spela ytterforward. Han matchades ständigt som center mellan Lindqvist och Åslund - vilket uppenbarligen inte fungerade. Men han har rätt bra fart och ett väldigt bra skott. Han är verbal, socialt uppskattad, och värvades som assisterande kapten. Jag tror definitivt att han kan göra succé i rätt miljö. Kanske hade den kommit i FBK om man inte föredragit de la Rose (& Åslund?).
    Men blir han sådär frustrerad på isen som man kunde ana att han var, speciellt vid förra säsongens slut, ökar nog sannolikheten att man kommer kunna skönja ett rött ansikte i båset, på CMore-bilderna. Eller ser man det under varje sändning? Blir intressant att följa, hur som helst.

    • Kommentar avatar
     P, 1 månad sedanSvara

     ”Vänsterskytten kanske finns i Färjestads Jacob Nilsson?
     Bra skott, van vid att spela PP, kan gå vinge, lite av en humörlirare som haft det lite tungt/svårt i Färjestad. Kanske kan få en nytändning i en av två toplines i Frölunda?
     Hade varit spännande och se honom med Friberg/Mursak eller Lasch/Spacek”
     När jag skrev detta för en vecka sedan, var du bra skeptisk Leman, men nu är det positiva vibbar och en tro på att J.Nilsson KAN vara rätt man för att vara den utpräglade målskytten, det svänger fort ;)

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Nej, det svänger verkligen inte fort, P. Jag har i inte mindre än två texter i detalj förklarat mitt resonemang. Får be dig läsa dessa och sedan återkomma. Då tror jag att du förstår. Allt gott!

    • Kommentar avatar
     P, 1 månad sedanSvara

     Om du menar sista raden i förra artikeln ”att du haft tokfel” så…
     Dock tycker jag personligen fortfarande se en svängning i din ”bedömning” om jag nu får kalla det så!
     Se det inte som kritik! Man kan inte ha rätt varje gång:)
     Allt gott!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Tar det inte alls som kritik, du får mer än gärna säga emot. :) Dessutom i trevlig ton. Men i två texter har jag nu noga förklarat a) varför jag inte ser det som en given succévärvning, b) varför jag trodde Frölunda skulle gå med ett säkrare kort, c) varför jag ser att det här KAN bli bra, detta på grund av en tydlig vinge-roll för Nilsson, hans vilja att ta den rollen, hans skott, behovet av en vänsterskytt och att lönen är överkomlig. Trodde nog att detta förklarades nog i texterna – men nu gjorde jag det en gång till. :)

    • Kommentar avatar
     HL, 1 månad sedanSvara

     GP: tydligen ”snor” Frölunda Jacob Nilsson från den sk rivalen. Har GP ingen koll?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Det kan nog vara så att rubriker sätts av sådana som inte jobbar på sporten, som inte alls kan detta. Men det ser förstås tokigt ut för er som kan mer.

      Kommentar avatar
      HL, 1 månad sedanSvara

      ”Plockar rivalens stjärna”…heter det nu:-).. Rival? Stjärna? Eftersom jag själv är en oerhört van skribent så mår man nästan dåligt med alla dessa kassa rubriksättningar, syftningsfel, ord som fattas mm.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Här handlar det antingen om webbredaktörer som inte har koll på sport eller om att vara frikostig med sanningen för att locka till läsning. Du kan väl skriva till dem och kolla vilket det är?

      Kommentar avatar
      HL, 1 månad sedanSvara

      I vintras skrev jag ett kort email till Rylander om att han uttryckte sig felaktigt om att Frölunda hade xx miljoner ”i kassan”. Det är ett felaktigt ekonomiskt uttryck, totalt tokigt. Pratar man om kassan menar man likviditet, men antar att Rylander inte har ngn ekonomisk utbildning såklart, liksom många sportjournalister som ändå då och då skriver om ekonomiska spörsmål. Jag fick givetvis inget svar och inte ändrade man rubriken/formuleringarna heller…så spiller ingen mer tid på GPs journalister:-).

      Kommentar avatar
      Manne, 1 månad sedanSvara

      Underbart ändå, HL.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Förstår, HL. :) Men Johan är säkert utan skuld här.

      Kommentar avatar
      Stora Norrland, 1 månad sedanSvara

      hl: ja du , det går inte att få rätt mot en journalist. Har försökt flera gånger i olika sportfrågor. Kommit fram till samma slutsats som dig dvs bortkastad tid att ens försöka..

    • Kommentar avatar
     Per, 1 månad sedanSvara

     Sveriges bästa fotbollsspelare är alltså fjantig. Där ser man. I mellanmjölkens land finns det inte särskilt stort utrymme att vara någon annan än en välkammad gosse.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Z har genom kaŕriären uttryckt sig nedlåtande mot kvinnor, rasist-anklagat Janne Andersson, haft ett konstant behov av att trycka ner andra, haft en spelad, fånig egoattityd där han bl.a. talat om sig själv i tredje person. Med mera. En fjant, alltså. Om du tror att detta är enda alternativet till att vara vattenkammad gosse, då är det ju bara för sorgligt. Detta sagt - killen tycks till slut ha vuxit upp lite, uttryckt sig lite bättre, ödmjukare. Jättebra! Det är aldrig för sent.

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Alla kan ju inte vara som Persbrandt.

      Kommentar avatar
      Henrik, 1 månad sedanSvara

      Uppfriskande att läsa någon som skriver rakt ut vad de tycker om Zlatan.

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Var har du varit de senaste 20 åren? Finns det någon person i Sverige som fått mer kritik än just Zlatan under de senaste två decennierna?

    • Kommentar avatar
     David, 1 månad sedanSvara

     Kan ändå inte låta bli att ställa värvningen av Nilsson mot det faktum att Frölunda sa adjö till Alvarez. I mina ögon är det två likvärdiga spelare med snarlika uppsidor, även om Nilsson ev har lite mer skills. Hade varit intressant att höra hur du tror att Frölunda resonerat kring ovan, då det primärt inte kan ha handlat om pengar.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Nog inte svårare än att man inte viille betala RA så.mkt mer men känner det är mer värt i JN:s fall, uppsidan upplevs större där.

    • Kommentar avatar
     Manne, 1 månad sedanSvara

     Leman: Katter inomhus är fint det. Höra V8:an dra igång, efter endast ett drag med handen över ryggen.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Haha ... jag vet att folk tycker det. Och det får ni. ;o) Jag skojar lite...

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Men jag är en hundmänniska åtta dagar i veckan. :)

      Kommentar avatar
      Stora Norrland, 1 månad sedanSvara

      Manne: i'm with you på den punkten Har haft många norska skogkatter. Älskar ljudet av V8: an ....och när pucken släpps. Lessnar aldrig.

    • Kommentar avatar
     Acke, 1 månad sedanSvara

     Vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här värvningsstrategin, att plocka in spelare som floppat i sina tidigare klubbar. Rent ekonomiskt finns det givetvis mycket att vinna på det, men samtidigt har de blivit åsidosatta av sina tidigare klubbar av en eller flera anledningar. Gillade vad jag såg av Nilsson i MIK, men efter det har det inte hänt särskilt mycket. Förhoppningsvis kan han överbevisa mig, vilket gärna även Tomkins får göra, förövrigt.

      Kommentar avatar
      Philip Lindberg, 1 månad sedanSvara

      Man kan ju hoppas på en ny Huselius-effekt när han kom från FBK =)

    • Kommentar avatar
     E23, 1 månad sedanSvara

     Nästa säs kommer niederbach, söderblom och norlinder brejka. Kommer inte bli förvånad om elmer får topp-två-lina-plats.

      Kommentar avatar
      Acke, 1 månad sedanSvara

      Hoppas verkligen att Söderblom får en ärlig chans. I och med Nilssons intåg börjar jag tveka, men Elmer har en enorm potential som måste ges utrymme.

    • Kommentar avatar
     Göran A, 1 månad sedanSvara

     Kanske inte det nyförvärvet jag hoppades på. Men detta kan bli riktigt bra. En erkänd målskytt och poängspelare kommer till oss.
     Jacob Nilsson känns spännande, hur spännande återstår att se.

      Kommentar avatar
      Mattias, 1 månad sedanSvara

      Nilsson är ingen stor målskytt eller poängspelare. Har i princip aldrig varit under sin karriär. Gjorde 8 mål för Mora i SHL un der debutsäsongeb. 13 mål för Färjestad förra året. Som mest 15 i AHL (på 61 matcher). Som bäst 20 mål för Mora men det var i Hockeyallsvenskan. Så jag förstår inte varför han beskrivs som en mål och poängspelare av många? Talas också om hans fart men Nilsson är ganska långsam. Han är väl en klassisk svensk tvåvägscenter, skulle jag säga. Nu är det ju dock inte i den rollen han ska användas i Frölunda. Kan säkert lyckas bättre än i Färjestad men minns: han var petad i slutspelet, var 13;e forward. Hade 26:e bäst plus minus av de som spelade i FBK förra året (typ sämst alltså). Jacob Nilsson är en chansvärvning som har mycket att bevisa. Det går inte att se på något annat sätt., Sedan hoppas jag att han gör en kanonsäsong, överbevisar alla tvivlare osv.

    • Kommentar avatar
     Christos, 1 månad sedanSvara

     ” Ingen fjantig kaxighet på Zlatan Ibrahimovic-vis”. Vad menar du med det?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Precis det jag skrev, den där överspelade "vara dryg mot andra & tala om sig själv i tredje person"-stilen. Han har ju varit en rätt obehaglig individ under större delen av sin karriär, fällt väldigt nedlåtande kommentarer om kvinnor t.ex. Men jätteglädjande att han tycks ha mognat, innan han blev skadad, när han kom tillbaka till landslaget, en helt annan människa, mogen, såg andra än sig själv. Det är aldrig för sent. :)

      Kommentar avatar
      Göran A, 1 månad sedanSvara

      Kan bara hålla med om vad du skriver om den där zlatan.

    • Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Med två timmar kvar har Frölundas sportchef Fredrik Sjöström "inte hört ett ljud" om att Max Friberg och/eller Michael Spacek ska lämna för NHL.
     Två timmar kvar. Men Frölundas fans bör rätt snart veta att truppen är som den är.
     Även om man aldrig vet med säkerhet förrän ...

      Kommentar avatar
      Mattias, 1 månad sedanSvara

      Färjestad ser ut att få behålla Rydahl. Han är ju seriens kanske bästa center om han kommer tillbaka i formen han hade innan skadan förra säsongen. Svårt se att de inte ska ta sitt guld nästa vår.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Jättespännande att se hur Rydahl studsar tillbaka. Magnifik före knäskadan. Men det är INTE bara att komma tillbaka efter en sådan. Att han skulle lämna för NHL nu kändes som ett långskott.

      Kommentar avatar
      Stora Norrland , 1 månad sedanSvara

      HL: jodå fbk har på papperet ett mycket starkt lag, och inom friberg mfl stannar så verkar Frölunda oxå få det. MEN det handlar också om att få ihop ett sådant lag, både på och utanför isen. Se på Frölunda i vår. Var helt övertygad om att indians var ett lag för final , men sedan hände något.

    • Kommentar avatar
     Thomas s, 1 månad sedanSvara

     Om han nu mot förmodan är lite kaxig så kan väl det vara lite gött, vi har ganska många svärmors drömmar redan i laget.

     • Kommentar avatar
      H72, 1 månad sedanSvara

      Tack för bra och saklig läsning, mkt därför jag mkt hellre läser här än ex.vis GP som jag tycker numera mest försöker få till sensationsrubriker. Hoppas du inte tar sommarsemester riktigt än, den här silly season är kul att följa, inte minst här!

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Tack, kul att du känner så. La just ut några rader om att Max F stannar, sannolikt Spacek också.

     • Kommentar avatar
      Line up, 1 månad sedanSvara

      Jacob blir en fin värvning, fart, teknik vinnarskalle kanske målsinne med. Att han fick stå åt sidan i fbk är inget att bry sig om, attityd/tjurighet är bra att ha om den fokuseras rätt men det gillades inte av Tränare pennerborn. Som för övrigt inte kan ha gjort ngn fbk supporter lycklig och kommer inte göra det nästa säsong heller då dem tror att få hem massa spelare som ger upp utlandskarriärerna och är bekväma ska ge dem
      Guld.så snacka om att jacob inte platsade i fbk e bara snack. massa gamla mätta fbk spelare i Europa o ahl platsade inte och ville hem till Karlstad och dem togs emot med öppna armar med fina kontrakt men dem kommer inte uträtta någonting vettigt denna gången heller för dem är mätta. Tror vartenda som spelar i den grön/vit/röda dressen i år kommer va oerhört revanschsugen och att speletsystemet kommer likna våren 2016.

      • Kommentar avatar
       FHC, 1 månad sedanSvara

       Varför skulle Nilsson göra 15-20 mål i SHL. Inte gjort tidigare och kommer aldrig göra. Tippar på att han hamnar i Lasu, Sundström och Mursak-nivå, dvs 3-7 mål i grundserien.

        Kommentar avatar
        Affe, 1 månad sedanSvara

        Dålig säsong i Färjestad med 13 mål. 15 absolut rimligt med PP1 speltid och topp2 kedja.

        Kommentar avatar
        MH , 1 månad sedanSvara

        FHC Väldigt vad negativa du är

        Kommentar avatar
        MH , 1 månad sedanSvara

        FHC Väldigt vad negativa du är

        Kommentar avatar
        MH , 1 månad sedanSvara

        FHC Väldigt vad negativa du är

      • Kommentar avatar
       Allen , 1 månad sedanSvara

       Han gjorde en sådär säsong i Färjestad och landade på 13 mål.
       Tror han kommer ta ytterligare kliv i Frölunda tröjan, plus att om han får mackor av Lasch lär han få lite enkla mål.

       • Kommentar avatar
        Gurra, 1 månad sedanSvara

        Plockar dom Simon Edvinsson i år blir jag oerhört trött på NHL!

        • Kommentar avatar
         R-G, 1 månad sedanSvara

         Jag misstänker att det i slutändan handlar om lön, men hade man inte kunnat behålla Robin Alvarez istället för att plocka in Nilsson? Pålitlig SHL-målskytt, insatt i Frölundas spelsystem, 10+10 under en ganska svag säsong...


         Lämna en kommentar