Det våras för SHL – Brynäs och Skellefteå


► Låt oss tänka bort corona för ett ögonblick.
► Låt oss drömma om SHL-hockey i höst.
► Låt oss kika på hur klubbarna ser ut i dag, vart de kan tänkas vara på väg.
► I den här texten: Brynäs och Skellefteå.

Rakapuckar.com bild


NI HAR TIDIGARE kunnat läsa om Växjö Lakers och Malmö Redhawks, och ni som gjorde det vet redan vad som gäller.

För er andra, kort förklaring:

Inga kan de olika SHL-lagen så bra som lokaltidningsjournalisterna. Jag tog därför hjälp av dessa för att ge er en bild av läget här och nu.

Med ungefär fyra månader kvar till SHL-starten (igen: låt oss hoppas och drömma, vi löser inte coronakrisen genom att deppa) kastade jag ut fyra frågor till kolleger ute i landet:

1. Lagbygget så här långt, plus och minus.
2. Var står klubben just nu som du ser det?
3. Vad saknas? 
4. Rimlig förväntning 20/21: slåss om guld, topp 6, slutspel, undvika negativt kval? 

Om varje lag låter jag alltså en expert tycka till (förutsatt att jag får svar av alla), plus att jag avslutar med mina tankar om berört lag.

Rakapuckar.com bild

Ingen rankning, ingen speciell ordning på lagen, de kommer som de kommer, efter Växjö och Malmö är det nu dags för:


## Brynäs
Journalist: Daniel Sandström, gd.se 

1. 
Plus: förstakedjan intakt, har fått in två intressanta backar i rutinerade Kristofer Berglund från Dinamo Riga (KHL) och talangen Tom Hedberg från Modo. Ser något starkare ut på målvaktssidan där unge Samuel Ersson förväntas ta ytterligare ett steg nu med uppbackning av Viktor Andrén från Växjö. Viktigaste pusselbiten är nya tränarstaben med Peter Andersson i spetsen. 
Minus: Har inte lyckats värva någon toppspelare/spets. En forward in – Adam Pettersson mot trotjänaren Jacob Blomqvist som ej fick nytt kontrakt. Tappar backlöftet Victor Söderström. Har återigen för många så kallade breddspelare i laget. 


2. 
Brynäs står lågt i kurs under försäsongen. Återigen ska Gävlelaget starta om maskineriet som har hackat sedan ”Bulan” Berglund lämnade efter finalen 2017. Tränare har avverkats på löpande band och fansen är oroade över den nuvarande truppens utformning och kvaliteter. Hoppet står till att Peter Andersson ska kunna lyfta spelare som stått och stampat under ett antal år. 

3. 
Rent numerärt saknas en back (Simon Bertilsson är erbjuden ett flott kontrakt att återvända från KHL). I övrigt är det i praktiken fullt. Men Brynäs hade behövt stärka upp forwardssidan med ett eller ett par namn. Sitter dock på flera kontrakt på spelare som kan bli svåra att låna ut eller sälja. 
Hoppet står återigen till Anton Rödin och Greg Scott i första hand att vinna matcher. 

Rakapuckar.com bild

4. 
I nuläget är faktiskt inte förväntningarna högre än en ”åttondelsfinal”. Brynäs har på papperet ungefär lika slagkraftigt lag som missat slutspel de två senaste säsongerna.


* Lemans tankar:

Skriver i princip under på ”Sasses” tankar här ovan. 

Snäppet bättre målvaktssida med Viktor Andrén in, men framför allt för att Samuel Ersson bör utvecklas och bli ännu bättre. Det kan i och för sig räcka en bra bit, det; såväl för Ersson som för Brynäs.

Snäppet bättre backsida med stabile Kristofer Berglund och spännande Tom Hedberg, en 20-åring många klubbar var ute efter. Skulle sedan Simon Bertilsson nappa, då skålar nog gävleborna i annat än Gevalia på kvällen.

Men annars … rätt mycket same old, same old.

Det betyder att ingen individ är viktigare är den nye chefen, Brynäs egen capo di tutti capi, grillmästaren i Arboga, a.k.a Peter Andersson.

Jag har under de senaste säsongerna upplevt Brynäs som ett lite för mjukt lag.

Jag har väldigt, väldigt, väldigt svårt att se Peter Andersson acceptera den typen av tendenser från spelarna. 

På så vis kan den lite trulige – men kravställande – tränaren vara sportchefen Michael Sundlövs absolut viktigaste värvning. Andersson vill vinna, kosta vad det kosta vill.

Rakapuckar.com bild

Anton Rödin och Greg Scott är klasspelare, Nicklas Danielsson till lägre lön var en bra signal. Och Adam Pettersson från Skellefteå – tänk om det är nu han får till det fullt ut? Det kan behövas. Och att Adam drar med sig några fler som ”överpresterar.”

Nyfiken på: Emil Molin, hajpad i Modo, kom till Malmö, skadad länge, kom tillbaka, fick inte till det, trejdades till Brynäs, nu återförenad med Peter Andersson. Trivs de två bättre med varandra nu?

 

## Skellefteå
Journalist: Arvid Marklund, norran.se

1. 
Plus: Skellefteå har fått behålla stora delar av fjolårets trupp, framförallt på forwardssidan som ser både vass och bred ut. Gustaf Lindvall är också kvar, så här har man det väl förspänt. Positivt också att väldigt många är på väg uppåt i sin utveckling vilket betyder att förutsättningarna är stora för att lagets kapacitet blir högre och högre under resans gång. 
Minus: Tappen av Filip Berglund och Jonathan Pudas på backsidan är tuffa samtidigt som spelarna som kommit in inte håller samma hög klass, i alla fall inte på papperet. Så här lär en värvning till trilla in innan säsongen kickar igång. 


2. 
Skellefteå har två målvakter, där en håller toppklass och en är en stor talang (Arvid Söderblom), på backsidan finns åtta klara, och på forwardsidan är tolv officiellt spikade, 13 med Darren Nowick som ska vara överens enligt uppgifter. Så truppen är i stort klar och tittar man på hur de avslutade förra säsongen med ett vansinnigt starkt 2020 så känns det som man har det gott ställt just nu.

3. 
På backsidan vore en rutinerad toppback att föredra för Skellefteå, och gärna en högerskytt då ultradefensive Petter Granberg är den ende med högerfattning. Förhandlingarna med Robin Alvarez har varit knepiga, men skulle man hitta en lösning här har man en urstark forwardssida då man dessutom plockat in allsvenska poängkungen Jonathan Johnson och spännande centern Tyler Morley

Rakapuckar.com bild

4. 
Med tanke på hur man avslutade förra säsongen, och då gick från ett mittenlag till en guldkandidat, så skulle jag säga att Skellefteå har kapacitet att tillhöra toppen och slåss om guldet kommande säsong. Men då får man inte tappa Gustaf Lindvall till KHL/NHL. Det vore ytterst tungt för klubben. 


* Lemans tankar:

Jag gillar en hel del med Skellefteå (återkommer till det) men är fundersam vad gäller en sak.

Eller snarare tre. 

Tränarna.

Andreas Falk kommer från en tjänst som spelarutvecklare i HV71, har aldrig stått i ett seniorlags bås. Nu är han en av tre som ska basa för Skellefteås SHL-lag, kompletterar rutinerade Stefan Klockare och namnen Hedlund.

Falk var en grymt smart spelare. På intet sätt dömer jag ut hans tränaregenskaper. Tvärtom, snarare. Och inte är jag heller ute efter att såga idén med triss i tränarhjärnor. Visst kan det lyckas. Men jag kan inte riktigt slita mig från känslan att när det sprack med Tommy Samuelsson, när Skellefteå inte hittade hans ersättare, då ”fick det bli” så här. 

Delat ledarskap på det här viset? Vem bestämmer i slutändan? Jag är … tja, fundersam. Men –  Skellefteå har varit uppe och kört på det här spåret tidigare, det är kul när klubbar inte gör som ”alla andra”, och visst vore det fräckt om tre rätt jämbördiga individer, utan en ”head honcho”, matchade Skellefteå till framgång.

Joakim Lindström och Oscar Möller, tillsammans är de en konstant i norra Västerbotten. Nye centern Tyler Morley kommer med goda vitsord, Jonatan Johnson är spännande värvning, Jesper Frödén var årets rookie förra vintern, Tuomas Kiiskinen har kvalitetsgaranti, Jacob Olofsson vill studsa tillbaka efter skadeproblem, framåt finns verkligen fog för optimism. På backsidan, där bör Philip Broberg vara ännu bättre sista vintern före NHL, här är redan stabilt och bra, lyckas GM Erik Forssell sedan hitta ännu en kvalitetsback, då är det här ett lag – vilande på målisen Gustaf Lindvall – som ska vara topp 4 och drömma om guld. 

Nyfiken på: Arvid Söderblom ville inte vänta ett år på SHL-chansen i Frölunda, den unge målvakten nappade på Skellefteås locktoner. Hur många matcher får han av Lindvall? Hur går det? Intressant att se.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Någon som inte hängde med på "grillmästaren i Arboga"? Friska upp minnet här då.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

  Brynäs är för beroende av sin förstaline för att vara riktigt intressanta. Skellefteå ser bra ut och roligt att Broberg stannar en säsong till. Även om är ung hade jag trott att han skulle blomma ut lite mer men det kommer nog detta år istället. Bra av Oilers att att ta det lugnt. Ersätter Persson med en Frölunda it som sedan kommer ersättas av Broberg, tror jag

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 5 månader sedanSvara

   Fortsatt bra läsning. Du är verkligen produktiv. Med den här takten är du klar redan på fredag...

   • Kommentar avatar
    Stefan Hansson, 5 månader sedanSvara

    Riktigt kul läsning, Henrik!
    Dock tycker jag du ska trappa ner på tempot, vill ju ha texter under så många dagar som möjligt under den här Coronatiden ;)

    • Kommentar avatar
     tompa889, 5 månader sedanSvara

     Du är för jäkla bra HL. Hur hinner du? Värt varenda krona. Jätteintressant

     • Kommentar avatar
      Richard, 5 månader sedanSvara

      Intressant. Brynäs floppade förra året men det fanns många nya då. Nu kan de nog bli vassare om Peter får ihop gruppen. Jag är inte helt hundra, men han känns inte som en vinnare. För mycket känslor kan bli en belastning också. Till hans försvar om det går dåligt år ett, ska sägas att han inte byggt klart sitt lag. Vi får se men visst känns Brynäs lite närkampssvagt jämfört med de upplagor jag sett från Mr Andersson

      • Kommentar avatar
       Jonas Wallin, 5 månader sedanSvara

       Grymt kul läsning, superbra gjort.

       • Kommentar avatar
        Manne , 5 månader sedanSvara

        Brynäs hamnar i dem nedre regionerna. Blir kul att se deras offensiv, med Stråhle vid rodret. Sarghörnen, grabbar.. Sarghörnen.

        • Kommentar avatar
         Stora Norrland, 5 månader sedanSvara

         : "den blomstrande framtid är vår "
         Efter några förlorade år med en sportchef som inte höll måttet ( Micke Lindgren ) det vi åter ljuset i tunneln för skellefteå AIK.

         • Kommentar avatar
          Mattias, 5 månader sedanSvara

          Offensiva, kreativa spelare misslyckas i regel under Peter Anderssons ledning. Se bara Emil Molin. Stjärna offensivt i Modo, svag i Malmö, lysande i Brynäs när han kom tillbaka.
          Finns ju fler exempel där Andersson verkar kväva kreativa spelare. Andy Mieli, Daniel Zaar och senast Nicolai Meyer . poängkung i allsvenskan men gavs få offensiva chanser i Anderssons Mif.
          Brynäs kanske kan bli stabilare men svårt se dem som ett semifinallag.
          Skellefteå därmed ser ju riktigt intressant ut. På väg mot en ny storhetstid?

          • Kommentar avatar
           danpåkuul, 5 månader sedanSvara

           Tackar Herr Leman för din (eran) mycket bra och detaljrika koll på lagen

           • Kommentar avatar
            Christer, 5 månader sedanSvara

            Tack för alla bra reportage Henrik! Så oerhört efterlängtat i dessa tider.

            • Kommentar avatar
             Saik-Småland, 5 månader sedanSvara

             Nä Leman det blir bra i Skellefteå! Du ser ju när EN bestämmer som tex i VF då slutar ju tränarna.

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

              Det KAN mycket väl bli bra. Skrev bara att det spontant gör mig lite fundersam. Men också kul med någon som går annan väg.

            • Kommentar avatar
             Benji , 5 månader sedanSvara

             Tycker de flesta trupper ser starkare ut i år, dock inte vår. Vem skall göra målen? Skitsnack att fler skall dubbla sin målskörd. Lasu?? Rosse? Joel? Mustonen? Friberg? Carlsson? Hjalmarsson? Känns som vi direkt saknar en sniper!!! Många kompletterings spelare av varierande kvalitet. Rimligt, liknande placering som i år 6-7. Hoppas jag har fel men truppen imponerar inte och skrämmer ingen motståndare. En trupp byggd för samma tråkiga dump and chase hockey som i år.

             • Kommentar avatar
              Manne , 5 månader sedanSvara

              Rent placeringsmässigt geografiskt så ska alltid Skellefteå hålla till högt upp i tabellen.

              • Kommentar avatar
               Håkan C, 5 månader sedanSvara

               Off topic lite grann men tjötet att Henke skall göra ett sista år i Frölunda. Ett Frölunda som har två bra målvakter under kontrakt, #41 Niklas Rubin, mv, 30/4 2021, #33 Johan Mattsson, mv, 30/4 2021.Inte konstigt att Arvid Söderblom sökte sig till ett annat SHL lag. Fast kontrakt kan brytas, spelare lånas ut. Fast kommer Henke in sent så blir väl det på ett billigare kontrakt rent skattemässigt, eller?

               • Kommentar avatar
                Lorenza, 5 månader sedanSvara

                I have been browsing online more than 4 hours today, yet
                I never found any interesting article like yours. It's pretty
                worth enough for me. In my opinion, if all webmasters
                and bloggers made good content as you did, the internet will be much more
                useful than ever before. Maglietta Liverpool Poco Prezzo ZitaSpiva fotbollströjor
                barn AdrianGop

                • Kommentar avatar
                 Shavonne, 2 månader sedanSvara

                 Valuable information. Lucky me I discovered your website
                 by accident, and I am surprised why this coincidence did not took place in advance!
                 I bookmarked it. Maglie juventus

                 • Kommentar avatar
                  Caleb, 2 månader sedanSvara

                  Hello all, here every one is sharing these familiarity, thus it's
                  good to read this website, and I used to visit this website everyday.
                  Borussia Dortmund Trikot


                  Lämna en kommentar