Nu har Frölunda utrymme att plocka in toppback


► Hoppsan – Adam Almquist säger hej, Schweiz.
► Aftonbladets nyhet, klart jag höjde på ögonbrynen, men jag ser det snarast som en möjlighet för Frölunda.
► En sådan har Johan Sundström också. Att i blågul tröja göra något bra av den här skitsäsongen.

Rakapuckar.com bild

Säger hej då till Frölunda, gör Adam Almquist. I alla fall enligt Aftonbladet. Foto: TOMMY HOLL


AFTONBLADET BERÄTTADE I morse att backen Adam Almquist ska till Schweiz.

Gissningsvis hade han utlandsklausul i kontraktet.

Eller så var det så att Frölunda inte stred nämnvärt för att behålla smålänningen när schweiziska francs kom in i bilden?

Almquist var poängstark (6+23) i Frölunda, men ändå ser jag inte det här som ett svårt tapp.

Frölunda behöver få in en ännu bättre power play-back, en som agera quarterback i ett PP1, som kan få  igenom skotten, och som helst också kan försvara det egna målet på ett bra sätt.

Henrik Tömmernes saknades verkligen den här säsongen.

Om inte Frölunda vill ge honom ett 300 000-kronorsbud och testa om det finns möjlighet att få värmlänningen att komma hem från Schweiz i förtid (svårt, kontrakt med Geneve–Servette) så öppnar Almquists tidiga adjö en möjlighet för Frölunda att snappa upp något riktigt bra på marknaden.

Inte så mycket lönemässigt (förstår jag det rätt tillhörde Almquist inte de högavlönade) som istidsmässigt.

En riktigt vass back ska ju ha bra med speltid. Det var Almquist värvad för att han. Men alla kan inte käka stora minuter.

Nu finns ett hål (eller flera) att fylla i Frölundas backbesättning.

Intressant att följa fortsättningen.

Rakapuckar.com bild

Fredrik Sjöström, sportchefen, svarade artigt på SMS men ville i te säga mer än att allt om truppen får vänta till senare i veckan när ledningen haft individuella samtal med alla spelare.

Frölundas backsida just nu, utan Almquist:

Kristoffer Gunnarsson, Mattias Nörstebö, Jonathan Sigalet, Jakob Stenqvist, Filip Westerlund.

Ny: Viktor Ekbom, Örebro

***

Det ”landslag” som ska möta Slovakien femte och sjätte april (Norrköping, Oskarshamn) är väl på nivån D, E eller F.

Få saker känns mer meningslösa än att ett ”landslag” ska spela matcher samtidigt som SM-slutspelet är inne i sitt avgörande skede.

Inga spelare från de fyra semifinallagen.

Inga spelare (förstås) från NHL.

Får förbundskaptenen Rikard Grönborg med så många spelare som han vill har det här ”landslaget” inget med VM att göra, det är mest till för att bära upp varumärket ”Tre Kronor.” 

Rakapuckar.com bild

Ni vet min åsikt, gör som Kanada och USA, sätt ihop ett VM-landslag när SM-slutspelet är över, ta in de NHL-killar som är aktuella, träna några dagar – och kör.

De här matcherna som nu ska ta fokus från SM-semifinalerna – meningslösa.

Men – inte så för Johan Sundström.

För ex-frölundaiten är det en chans att göra något bra av en säsong där han bara spelade fem grundseriematcher för nya klubben Avangard Omsk på grund av skada.

Blickar mot VM? Ja, kanske inte när den här bilden togs, men just nu gör nog Johan Sundström det. Foto: TOMMY HOLL 


Tillbaka just före slutspelet, nu är han frisk, och ett starkt VM (Danmark) skulle förstås vara en skön avslutning på vad som varit en riktig skitsäsong för göteborgaren.

Johan Sundström är en av få som är med för att Rikard Grönborg ser honom som en trolig VM-spelare.

Magnus Hellberg, Anton Rödin, Patrik Zackrisson, John Norman – de är nog rätt nära en resa till vårt rödvita grannland de också.

I övrigt: John Nyberg, Adam Almquist, Carl Grundström och Victor Olofsson från Frölunda.

Huruvida någon av anfallarna går hela vägen hänger som vanligt på hur många NHL-spelare som kan och vill.

Lawrence Pilut kan mycket väl vara en VM-back. Känner jag. Borde nästan vara det.

Olle Liss är knappast en VM-anfallare. Men vilken resa dalkarlen gjort.  

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
28 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Adam, 2 år sedanSvara

  Du tror inte det är så enkelt så Frölunda velat göra sig av med Adam för att dom inte tycker han uppfyllt dom krav som Frölunda hade ? Sjöström sa ju att dom skulle vara hänsynslösa.

   Kommentar avatar
   M, 2 år sedanSvara

   Tror inte de var så missnöjda att de arbetade för att bli av med han, men samtidigt så var det säkert ingen hög prio att se till att han stannar

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Är nog på M:s linje här, utan att ha exakt kunskap.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  Oavsett vad som låg bakom det så ser jag positivt på det! Adam hade absolut en offensiv uppsida, men va ändå inte den toppbacken i PP som man skulle vilja ha och samtidigt så hamnade han fel väldigt fel ofta vilket gav 2 mot 1 bakåt. Sen får du säga till dina bransch-kollegor att sluta använda ord som stjärna varje gång någon lämnar :D

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Fast måste lägga till att det här är bra OM man utnyttjar denna lucka till att värva en toppback. Väljer man istället spåret att ersätta Adam med något oprövat och utvecklingsbart så kan det bli rent av dåligt. För Adam va en OK shl-back, det ska vi inte ta ifrån honom ändå.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Adam är absolut en okej SHL-back, hoppas alla insåg att jag menade att Frölunda behöver få in en ÄNNU bättre back, en som kan logga mycket istid. Almquist är självfallet ingen dålig spelare, då gör man inga 29 poäng. Vad gäller "stjärnor" ... tyvärr har jag ingen möjlighet att påverka här. :)

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Kan inte svar för alla, men jag förstod precis vad du menade och jag delar din åsikt!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Härligt!

 • Kommentar avatar
  #55, 2 år sedanSvara

  Oops, tomten kom tidigt i år. Adam är säkert en trevlig prick på alla sätt men att han lämnar Frölunda är ingen förlust. Tyckte framför allt han hade dåligt kroppsspråk, såg liksom aldrig "het" ut, inte ens i slutspelet. Ville liksom aldrig käka puck i sarghörnen. Ibland måste man det även om man är konstruktivt lagd. Skickade liksom dåliga signaler hela tiden. Jaja, hoppas det går bra för Adam i fortsättningen. Nu behöver Frölunda verkligen hitta en ledande back, gärna med lite erfarenhet (typ Fantenberg).Något säger mig att Frölunda drar i Lucas Carlsson från Brynäs.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ska inte Lucas över till Nordamerika och Chicago då? Kanske väntar ett år. Men frågan är om Frölunda bör vara så kortsiktigt.

   Kommentar avatar
   Mattias, 2 år sedanSvara

   Bra beskrivning av Adams kroppsspråk. Håller med. Var minus 2 i grundserien, direkt svag defensivt. Ang Lukas hade han ett par vaga uttalande när han lämnade Brynäs somnhag tolkade som att det kan bli en annan svensk klubb innan Nordamerika.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Hade jag varit sportchef i Frölunda hade jag gått efter back/backar som ville stanna längre än ett år.

   Kommentar avatar
   Manne , 2 år sedanSvara

   Jag med. Men med nuvarande ledning så är det mycket utveckling osv. Kan de utveckla Lucas under en säsong innan han tar steget över till Nordamerika så ser de det som en kanonchans. Tyvärr.

 • Kommentar avatar
  Daniel K, 2 år sedanSvara

  Blir nog bra att få den luckan på backsidan. Adam fyllde aldrig den platsen som han värvats för att fylla och det är väl inte direkt Adams fel utan snarare en övertro från ledningen på hur Adam skulle gå att utveckla. Önskar honom lycka till i Schweiz!
  Hoppas verkligen att en ”färdig” ledande back står högt på inköpslistan. Dumt att chansa med en så viktig byggsten i lagbygget.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ja, jag förutsätter faktiskt att Frölunda den här gången går efter en riktig toppback. Men jag kan ha fel, förstås. Frölunda vill ju utveckla.

 • Kommentar avatar
  Conta, 2 år sedanSvara

  Almqvist producerande hyfsat med poäng men en hel del felpass.Och verkade obekväm i försvarszon.Men lvka till Adam i Schweiz.Frölunda får hitta en rejäl powerplay back nu.

  • Kommentar avatar
   Stefan, 2 år sedanSvara

   Behövs nog inte bara en toppback utan snarare två. Med all respekt för de 6 backar som finns med i truppen just nu så skrämmer de nog inte slag på motståndarlagens forwards eller supportrar...
   De kan ju givetvis utvecklas nästa säsong men det är känslan just nu.

   • Kommentar avatar
    Kalle Kula, 2 år sedanSvara

    Väljer att avvakta med att ropa hej tills en ersättare är presenterad. Även om Adam inte glänste så gjorde han ändå 29 poäng, var fyra i backarnas poängliga och hade kanske med en mer defensivt stabil backpartner fungerat bättre. Lägg därtill att det tar en stund att komma in i Frölundas spelsystem och att det inte råder ett överflöd på backar som motsvarar det som HL nämner så väljer jag att avvakta med jublet tills vi ser vad som kommer in istället.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Tror absolut inte man ska jubla som Frölundasupporter, inte på något vis så att Adam Almquist är en dålig SHL-back, kanske sett ännu tryggare ut med t.ex Sigalet istället för Dahlin. Men det blir intressant att se vad som kommer in på backsidan.

   • Kommentar avatar
    E23, 2 år sedanSvara

    Han hade offensiva uppsidor, absolut, men ojämn och en av de sämsta backarna i egen zon. Detta är mer en möjlighet än utmaning för frölunda.
    Och: tänk även defensivt. Inte många sådana backar i laget... BP ser ut som en mardröm nu.

    • Kommentar avatar
     Erik, 2 år sedanSvara

     Vad tror du/ni om en återkomst för Mathias Porseland till Frölunda? Eller Frölunda kanske inte alls är intresserade? Vet att Kenny Jönsson pratade gott om honom när han gjorde sin första säsong i Rögle.

      Kommentar avatar
      Rw, 2 år sedanSvara

      Porseland var helt urusel i Brynäs, så tror inte de är en bra idé.

      Kommentar avatar
      Manne , 2 år sedanSvara

      Porseland hänger inte riktigt med i tempot i SHL. Därav svag säsong i Brynäs när han spelade där.

    • Kommentar avatar
     Gustav, 2 år sedanSvara

     Nörstebö - Sigalet
     Ekbom - Westerlund
     Gunnarsson - Stenqvist
     Sämre backsida än Karlskrona...

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 år sedanSvara

      Nu är det ju bara april ... ;)

      Kommentar avatar
      E23, 2 år sedanSvara

      Minst två till måste in. Tror på tre.

    • Kommentar avatar
     Sapper, 2 år sedanSvara

     Inga problem med hans spel. Det jag fann oerhört provocerande var hur obrydd Almqvist såg ut. Tyckte han såg nonchalant ut i vissa situationer, t.ex efter en dum utvisning. Såg någon annan här som dela samma tankar...

     • Kommentar avatar
      JB, 2 år sedanSvara

      Skall man verkligen satsa på Gunnarsson.?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Jag har inte fått några indikationer på motsatsen. Men Frölunda ska ju göra en översyn av allt, vara oerhört noggranna, som Fredrik Sjöström poängterade, så mycket kan väl hända.

       Kommentar avatar
       Gustav, 2 år sedanSvara

       Det verkar ju inte bättre...men det är långt ifrån bara Gunnarsson. Som jag ser det består i nuläget vår backsida av 3 backar (Gunnarsson, Westerlund och Stenqvist) som max är sjundebackar i ett SHL-lag med guldambition och 2 backar (Nörstebö, Ekbom) som möjligen håller för ett tredje backpar. Sigalet lär få dra ett omänskligt tungt lass nästa säsong.

       Kommentar avatar
       Manne , 2 år sedanSvara

       Håller helt med Gustav. De tre du nämner håller inte måttet för spel på 6 backar, möjligtvis Stenqvist. Nörstebö tycket jag var en av de bättre när han kom tillbaka.

     • Kommentar avatar
      Manne , 2 år sedanSvara

      Finns ett ord jag spontant kommer på. Underbart!

      • Kommentar avatar
       Thomas, 2 år sedanSvara

       Perfekt, nu ska vi bara ha bort JG med så vi kan värva en toppmålvakt.

        Kommentar avatar
        Gustav, 2 år sedanSvara

        ...och Sedinarna när vi ändå håller på.

        Kommentar avatar
        Manne , 2 år sedanSvara

        In med Marcus Svensson.

      • Kommentar avatar
       Wilhelm, 2 år sedanSvara

       Om Timrå åker ut ikväll är inte Erik Karlsson en möjlig hemvändare?

        Kommentar avatar
        Gustav, 2 år sedanSvara

        Det känns som att vi har nog med dussinspelare framåt.

        Kommentar avatar
        Wilhelm, 2 år sedanSvara

        Tror inte det är en dussinspelare han har sett vass ut

      • Kommentar avatar
       Johan L , 2 år sedanSvara

       Det är inte så att Frölunda sade till Almquist att han fick söka sig utomlands om han ville. Då bryter inte Frölunda något kontrakt och Almquist får heller inte "sparken". Eller är jag bara ute och överanalyserar. Hur som känns det helt ok.

       • Kommentar avatar
        Conta, 2 år sedanSvara

        Tycker det känns som man under hela säsongen misslyckades med att hitta rätt backpar och rätt kedje formationer.Besvkan att Ehn aldrig fick chansen i första kedjan istället för Joel.Kommer sakna Eh mycket.Absolut den Frölunda spelare som tagit störst kliv denna säsongen.

        • Kommentar avatar
         Danne, 2 år sedanSvara

         Förstår inte riktigt kritiken mot AA.. relativ låg lön och poängbäst av backarna väl? Sett över säsongen nr 2 av backarna i laget! Tror ni att vi hittar och får in en ”Tömmernäs”? Haha.. välkommen till näringskedjan. Ni är väl samma personer som tror att vi hade fått hit en frisk Weber? Kommer bli ett tufft jobb för Sjöström o Lechtaler under sommaren. Mycket tuff! Men att vara i Frölunda skall heller inte vara en Walk in the park!

          Kommentar avatar
          Manne , 2 år sedanSvara

          Tömmernes stavas med E inte Ä. Många som går bom där. Håller med dig. Kommer bli tufft att hitta något riktigt vasst, men de har satt sig i en knepig sits och det började redan inför denna säsongen.

        • Kommentar avatar
         Håkan G, 2 år sedanSvara

         Med AA och Dahlin borta försvinner många baklängesmål. Vi har definitivt chansen att stabilisera defensiven och bli starkare framför eget mål, det saknades under säsongen! Klart det är bra att han sticker!
         Starka backar och ett par offensiva centrar kommer att vara helt avgörande

          Kommentar avatar
          Freddan, 2 år sedanSvara

          Ja vem vill ha kvar Rasmus Dahlin........

          Kommentar avatar
          Peter, 2 år sedanSvara

          Dahlin va OKEJ denna säsongen, inte bättre än någon annan alls. Men hans spel i försvar zoon va ju katastrof, att man sedan spelar RD och AA tillsammans då är det som om man vill ha mål i röven.. Jag JUBLAR över att AA försvinnar, talanglös försvare och tror nog en P12 skjuter både hårdare och bättre en honom..

          Kommentar avatar
          N, 2 år sedanSvara

          Haha exakt Freddan, vem vill ha kvar den största talang hockey-Sverige fått fram på decennium. Nhl klubbarna skriker efter honom , Frölunda fans är mer - Jaja skit samma att han drar, han är ju bara ok.

        • Kommentar avatar
         Conta, 2 år sedanSvara

         Almqvist slog många felpass och vek i egen zon.håller me om kroppsspråket.När han blev utvisad så verkade han ej bro sig ett skit.Ja han orsakade många baklänges mål.

         • Kommentar avatar
          Peter Smögen, 2 år sedanSvara

          Växjö valsar runt efter behag i Malmös försvar, inga problem alls för dom vet att målet är i mitten, inte som VF som trodde sarghörnen var mål....

          • Kommentar avatar
           mike, 2 år sedanSvara

           Bra, för det ger utrymme att plocka in en härförare. AA hade inte tillräckligt med offensiv spets så man kunde köpa det lite sämre defensiva. Man hade väl önskat att han kunde fylla Tömmernäs skor lite bättre, men men. Blev lite mellanmjölk av den värvningen, precis som så många andra av de nya i VF, tyvärr.

           • Kommentar avatar
            Richard, 2 år sedanSvara

            Tror vi måste ha tydliga roller. Naturligtvis blir det lättare med kvalitetsbackar. Adam hade jag gärna behållt men han hade nog fått mindre stor roll bla i PP. Då blir det bättre för oss att få en ny back i den rollen. Jag tycker det är värre att vi släpper spelskicklige Donovan som har fler verktyg. Men allt har ett pris och tydligen bjuder HV bättre annars är det tjänstefel av Sjöström om det handlar om det som presteras på isen.

             Kommentar avatar
             Manne , 2 år sedanSvara

             Donovan har för bra betalt gentemot vad han presterar. Kostar mer än vad man får ut helt enkelt.

             Kommentar avatar
             Peter, 2 år sedanSvara

             haha, du vill ha kvar både AA OCH Donovan? vill du Frölunda så illa en säsong till eller skojar du bara? kan inte tro att du är seriös... :/

             Kommentar avatar
             mike, 2 år sedanSvara

             Nej, Donovan bör man verkligen inte göra allt för att behålla. Han lyfte dock rejält mot slutet, men behöver ha rejält med speltid, och då är han inte ens en toppback, utan rätt medelmåttig. Vi behöver lägga pengarna på någon annan.

             Kommentar avatar
             Richard, 2 år sedanSvara

             Svar på om jag skämtar om de lämnande backarna. Jag tror på kontinuitet och ser därför att både AA och Donovan helst stannar. Men allt har ett pris och jag sitter inte inne med budget och spelarkostnader, vilket några gör här verkar det som. Är inne på att vi sett ett taktiskt misslyckande när vi ska stöta upp laget. Kan inte peka på individnivå lika mycket som många i forumet gör. Det dåliga försvaret har varit symptomet men är det rotorsaken?

           • Kommentar avatar
            Sören, 2 år sedanSvara

            Kollar på VLH - MIF nu, mot en riktig målvakt har inte Malmö lika roligt som emot vår clown. Men bra RR, JG vinner massor av matcher åt oss...vilken kung han är!

             Kommentar avatar
             Manne , 2 år sedanSvara

             Sluta älta om JG hela tiden. Säsongen är över!

             Kommentar avatar
             Sören, 2 år sedanSvara

             Undra varför den tog slut så snabbt va ?

             Kommentar avatar
             Håkan G, 2 år sedanSvara

             Fasth tog 90 procent, inte heller så imponerande enligt er ”JG-kritiker”?

             Kommentar avatar
             Sören, 2 år sedanSvara

             JG tog 77% sista matchen mot Malmö så 90% är väl helt fantastiskt om man jämför mot clownen.

             Kommentar avatar
             Manne , 2 år sedanSvara

             Clownen. Börjar bli komiskt.

             Kommentar avatar
             Peter, 2 år sedanSvara

             Nu får du ta å välja sida "manne" ena stunden spyr du på JG, andra, som nu, försvara du honom.. Blir svårt att ta dig seriöst. Sören jag håller med dig helt.

             Kommentar avatar
             Manne , 2 år sedanSvara

             Peter: Jag spyr inte över JG, så där har du fel. Jag har kritiserat honom för dålig skridskoteknik och att agera simskoleelev för mycket. Att han har en gammal målvaktsstil där allt går på känsla, saknar ett grundspel. Inte mer än så.

             Kommentar avatar
             Einar Berg, 2 år sedanSvara

             Mycket märkligt att du komenterar här Sören. På en sida som drivs av journalist som du inte tar på allvar. Du som har så höga studielån och är så smart borde istället ängna dig åt några avancerade forskningsprojekt i procenträkning eller motsvarande. Istället väljer du att skriva dumma komentarer som gör att du, återigen, skämmer ut dig. Lustigt, minst sagt. PS. Borde man inte som en jättesmart och välutbildad människa som du ändå är, ha bättre koll på att man sätter frågetecknet direkt efter frågan och inte efter ett mellanslag? "Undra varför den tog slut så snabbt va ?" Fick du inte lära dig det på SFI-kursen?

           • Kommentar avatar
            Sven, 2 år sedanSvara

            Hur är det med Lagesson i Djurgårn? Han är ju från Frölundaorganisationen? Tycker han var bra det lilla jag sett honom den här säsongen.

             Kommentar avatar
             Danne, 2 år sedanSvara

             Nja, pratat med några initierade Difsupportrar och dom är nöjda med Lagesson. Men inte mer med det. Dom säger att han gör sitt jobb inget tysta och är en perfekt 4e lineback.

           • Kommentar avatar
            Sven, 2 år sedanSvara

            Förresten borde väl Philip Larsen och Jonas Ahnelöv ha tjänat nog med rubel snart? Skulle vara ett grymt backpar!

            • Kommentar avatar
             Gustav, 2 år sedanSvara

             Ahnelöv har utgående kontrakt, men känns lite som en Fredrik Pettersson-typ. Jag trodde mycket på honom, att man kunde bygga något långsiktigt kring honom, när han kom inför Rönnbergs första säsong 2013/2014. Sedan gjorde han en obegriplig flytt till Modo redan efter en säsong, så jag tvivlar på att Ahnelöv någonsin kommer att spela i Frölunda igen. Känns mer som en AIK-värvning där han kan spela med Dicken igen. Philip Larsen har kontrakt till 2020, samtidigt som en viss Oliver Lauridsens kontrakt också går ut. Det hade ju suttit fint med ett heldanskt backpar från säsongen 2020/2021 :)

             • Kommentar avatar
              Henrik indian i exil, 2 år sedanSvara

              Tack för intressant update Leman. AA har blandat och get. Har en update I det offensive, men tyvärr hade jag hoppats på högre kapacitet I det defensive. Här finn alla möjligheter för VF att trumfa med ett bätre nyförvärv. Backsidan inför nästa år ser undantaget Sigalet alarmerande svag ut så här behövs minst två riktigt bra nyförvärv.Ekbom är oprövad, men jag blir lite orolig då man värvar en femteback från ett bottenlag i SHL.


              Lämna en kommentar