Små egenföretagare på is – utvecklade av HockeyPT


► KUNGSBACKA: Den hockeyspelare som vill uppåt i karriären i dag – det är princip is året om som gäller.
► – Spelarna inser att de är små egenföretagare, de investerar i sig själva, säger spelarutvecklaren Andreas Larsson, mannen bakom HockeyPT.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Andreas Larsson (blå jacka) ger instruktioner till lirarna i Kungsbacka ishall. 


JAG HAR HÄNGT nere i Kungsbacka ishall några dagar den här veckan. Utanför leker barn med sina föräldrar i värmen, det skejtas och klättras, Kungsbackaån rinner somrigt och idylliskt förbi hallen – men där inne är det fruset vatten som gäller.

Det må vara sommar, men för hockeyspelare av i dag är det sällan semester.

– Jag tycker det blir mer och mer vanligt, berättar skridsko- och fystränaren Andreas Larsson, att de unga förstår att man har en begränsad tid i livet när man har möjlighet att bli så bra som möjligt.

Rakapuckar.com bild

Larsson, tidigare skridskocoach i Frölunda, driver sedan flera år företaget HockeyPT där han och kollegerna hjälper spelare med framför allt skridskoteknik och fysträning.

Andreas Larsson

Anaheims Hampus Lindholm och Minnesotas Kevin Fiala är sannolikt största stjärnorna på Kungsbackacampen, yngst är spännande Frölundatalangen Ville Oksanen, 13. Där emellan en jäkla massa lirare ni säkert känner till, som Anton Blidh (Boston), Simon Ryfors (Tampa), William Lagesson (Edmonton), Filip Roos (Skellefteå), Eric Hjorth (KalPa), Lucas Raymond (Detroit), Eric Engstrand (Malmö) … och då har jag säkert glömt en fem, sex man.

En imponerande samling, och på sitt sätt sticker Hampus Lindholm ut. HockeyPT jobbar mer med yngre än äldre, spelare på väg uppåt i karriären, men Lindholm åker tur och retur Ängelholm–Kungsbacka för att fortsätta det jobb han påbörjade redan när Andreas Larsson var verksam i Rögle för runt tio år sedan.

– Han är ett bra exempel på en redan etablerad spelare som vill investera i sig själv, säger Larsson om Lindholm.

Rakapuckar.com bild

Alla med ambition att bli ännu bättre på sitt yrke, på så vis skaffa sig bättre jobbmöjligheter, kan förstås använda sig av Andreas Larssons tjänster.

Men det är mest unga/halvunga killar på väg någon vart. In i seniorvärlden. In i SHL. Från SHL till en annan, bättre liga.

Och så NHL-killarna då, hemma på Sverigebesök.

– De har ju inga ”options”, skojar Larsson, väl medveten om att när NHL-säsongen är över, då är det stängt och spelarna får sköta sig själva.

Kommer de inte tillbaka i bra form …

– … så står 20, 30 man i kö för ta deras plats.

Rakapuckar.com bild

Andreas Larsson (ursprungligen från Närke, det hörs så där lite lagom) är den före detta tävlingsskrinnaren som efter karriären var nyfiken på hur han kunde hjälpa hockeyspelare utveckla sin skridskoteknik och även förbättra sin fys:

– I Frölunda var jag ju skridskotränare, men egentligen är jag spelarutvecklare. Mer fystränare än skridskotränare, men jag har ju skridskor som bakgrund, kan se vad som hjälper. Det vi gör på gymmet eller på isen, det ska resultera i bättre hockeyspelare.

Larsson poängterar att de flesta SHL-klubbar i dag har bra hockeytränare, fystränare, mentala tränare och rehabteam. Inte så att varje 30-årig SHL-spelare borde ägna julisemestern åt att drillas av Larsson och hans team.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

Men de yngre, de något äldre som kanske inte slagit igenom än, de som  vill uppnå något, här är målgruppen. En del av den, i alla fall.

– Mitt segment, säger Andreas Larsson och målar med den breda penseln, är de som är på väg till SHL och vill ha en puff dit eller kanske är i en SHL-klubb och ska till Nordamerika.

Rakapuckar.com bild

Han förklarar om värdet med specialträningen:

– Ju tidigare du kan ”pinpointa” vad som behövs göras för att förbättra sig desto bättre. Olika spelare har olika roller: ”Vad är rätt för mig?” För spelarna handlar det om ”Hur ska jag kunna få jobb?” Det är en chans mellan … säg 15 och 25 att göra en resa, det upplever jag att spelarna blivit bättre på att förstå.

Kamp längs sargen när Simon Ryfors trycker på mot Lucas Raymond. 


Inne i ishallen är det tuffa tag när det liras tvåmål på tvären. Inte tufft som i fult, men den som tror det är någon semesterhockey rekommenderas att kliva in i hallen och se efter med egna ögon.

Det är spelare som brinner.

Det är spelare som vet varför de är där.

Det är spelare som vill någon vart.

Rakapuckar.com bild

Efteråt sätter Andreas Larsson och kollegan Oscar Forell upp ett litet utegym, och det är inget fuskande där heller. Kevin Fiala tycker att Larsson borde berätta exakt hur vikterna ska lyftas snarare än att låta sig intervjuas av en icke så hårfager journalist.

Schweizaren – en attraktion i Minnesota Wild den gångna säsongen – är alltid ambitiös, vad han än tar sig för.

Till och med på sin 25-årsdag …

***

I HockeyPT:s team ingick till och med i våras Pierre Johnsson. Ni minns säkert varför han slutade? Pierre ska assistera Robert Ohlsson som tränare för Skellefteå.

Övriga i HockeyPT:
Elin Hallberg (skridsko)
Joel Eriksson (skridsko)
Karoline Pettersson (näringscoach)
Mattias Hadders (fys)
Oscar Forell (målvaktsträning, dietist)

Rakapuckar.com bild

***

Ni missade väl inte storyn om Simon Ryfors som jag "hittat en plats åt" i Tampa?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
4 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 6 dagar sedanSvara

  Kul läsning! Betalar jag gärna för.

  • Kommentar avatar
   Mattias, 6 dagar sedanSvara

   En del surr i Montreal om att Norlinder åker över direkt. Hört ngt HL?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 dagar sedanSvara

    Lustigt, pratade med en Montrealkännare om detta i dag. Att Norlinder åker över är redan klart, frågan är om han tar en plats och blir kvar. Shea Weber tvingas sluta, Erik G sajnar väl inte nytt, Romanov ska ha mer speltid, Weber ska ersättas ... kanske övertygar Norlinder så mkt på camp att han blir kvar, kanske inte. Vi har nog inte svaret förrän sent september, början oktober.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay , 6 dagar sedanSvara

   En viktig del i mitt hockeyintresse, nörderiet i detaljer. Me like :-) / Claes

   • Kommentar avatar
    Håkan , 6 dagar sedanSvara

    Draften närmar sig, kommer de en artikel?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 6 dagar sedanSvara

     Kanske något, ja. Skrev långt om Simon Edvinsson tidigare i somras, har gjort några texter med rankingarna – men något mer kan det väl bli. :)


   Lämna en kommentar