Därför tror Rönnberg på Jan-Lucas i Frölunda


► Jan Mursak och Lucas Raymond tillsammans.
► Värdet av en ”signaturkedja.”
► Drömmen om att kunna klona Max Friberg.
► Jag hade en diskussionsstund med Frölundatränaren Roger Rönnberg i dag. Häng med, den som vill.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Jan Mursak och Lucas Raymond, här nedan förklarar Roger Rönnberg varför han spelar de två tillsammans. Foto: C MORE (skärmdump) 


DET HÄR ATT slovenske veteranen (32) Jan Mursak och göteborgske supertalangen (18) Lucas Raymond fortsatt används tillsammans, jag är inte ensam om att undra en del över det.

Kemin har till stor del saknats i fem mot fem.spelet, i alla fall vad som gått att se från läktarhåll.

Känslan: de blir lite för lika, båda vill – och ska – ha pucken mycket.

Rakapuckar.com bild

Men i Frölundas tränarstab ser man det hela på annat sätt, Roger Rönnberg sa när jag tog upp ämnet:

– Det de gjorde i de första tio matcherna, det är det vi bygger på när vi håller fast vid dem. Då spelade de väldigt bra ihop, var vår bästa kedja. Men jag förstår att folk funderar, de har inte spelat lika bra tillsammans den senare delen av säsongen. Sedan har Lucas varit borta, håller på att ställa om sin dygnsrytm. Är han själv i toppform? Det tror inte jag, det vore konstigt. Det är nummer 1.

– Jag vill ju bygga laget från två olika håll, det ena är att vi får balans i fyra kedjor så vi blir jobbiga att möta både med och utan puck, det andra hållet är att få alla spelare i form, för då kan alla spela med alla. Oftast när man börjar titta på sådant här så är det någon spelare som inte är riktigt nära sitt personbästa som är inblandad, då är det lätt att tycka att det har med kemin att göra.

Att inte stirra sig blind på det här med kemi är andemeningen i Rönnbergs resonemang. Så är det givetvis, jag var inne på det i helgens texter, att det finns detaljer i spelet (attackpsyket, på mål-attityden, snabbt ur egen zon, viljan att ta pucken framåt) som är betydligt viktigare för Frölunda än vem som spelar med vem.

Här förstår jag Rönnberg. Samtidigt går det inte att komma ifrån att vissa spelare fungerar mer eller mindre bra med varandra. Just i fallet Raymond och Mursak är juryn i min skalle fortfarande ute och överlägger – men den vet vad den lutar åt.

Rakapuckar.com bild

Rönnberg om när det inte stämmer för vissa spelare, vissa kedjor:

– Det kan finnas andra orsaker (än kemi), det kan också vara så att man kan få ut mer av att testa dem i olika kedjor, klart vi pratar om det.

Max Friberg (lilla bilden) och Jan Mursak var en hit. När Lucas Raymond kom tillbaka från JVM återgick dock Friberg till Joel Lundqvists kedja.

Spontant reagerade jag på det, förklaringen jag fick i dag var intressant.

** Du funderade aldrig på att låta Friberg fortsätta med Mursak, Roger?
– Skulle jag haft två Friberg så hade jag gjort så. Jag tycker han är en spelare som lyfter en enhet var han än spelar med sitt tempo. Att begära att Lucas Raymond ska jobba lika hårt, klara lika många åkningar, vinna lika många närkamper som Max gör … de är väldigt olika, därför får man olika bidrag. Men jag håller med dig, de spelade väldigt bra ihop.

** Är det inte en tanke då att köra de två tillsammans? Friberg med Mursak, Lucas med Joel Lundqvist, och så gamle radarpartnern Karl Henriksson som ett extra Lucas-plus där?
– Jodå, så kan det vara. Sedan tror jag på att vi har en signaturkedja i Joels kedja (Lundqvist, Friberg, Henriksson), den är viktig för oss just genom att vara en Frölundakedja fullt ut. Den har också varit duktig för oss. Men skulle jag ha fyra Max Friberg och sätta en i varje kedja så skulle jag vara glad.

Rakapuckar.com bild

Mm, säg den SHL-tränare som inte hade tagit det åtta dagar i veckan.

Men nu är ju Friberg inget Dolly-får utan en enkel grabb från Skövde som må spela sin bästa hockey i karriären – men det finns bara en av honom.

Därför rullar Rönnberg på med unge herr Raymond och något äldre herr Mursak (Linus Nässén är i dag tredje länk), när jag bad Frölundatränaren i detalj förklara varför sa han:

– Det de framför allt ger varandra är att vi har en veteran där som … det fans inte ser är ju ledarskapet som Jan har tillsammans med Lucas. Lucas när han spelar bra är en kille som kan göra många saker för att dyrka upp ett defensivt lag med sitt spel med puck, med passningar framför allt. Jan ska vara en rak spelare, han ska vara rakt mot motståndarmålet, han vill vinna många returer, han vill åka mycket med pucken … i  sina bästa stunder, i höstas, då hade vi (Simon) Hjalmarsson där, då var de vår bästa kedja, en av de bästa i SHL statistiskt fem mot fem. Ganska lätt att se hur de spelade då, jag tycker vi fick ett väldigt bra bidrag från deras kedja.

Kanske var Simon Hjalmarsson kittet som fick det hela att fungera, kanske har Frölundas tränare stirrat sig halvblinda på statistik från förr, kanske är det bara jag som inte begriper att Raymond och Mursak är en som en vacker blomma på väg att slå ut.

Rakapuckar.com bild

Men jag kan ändå inte släppa tanken att det inte stämmer riktigt, Lucas Raymond ska ha väldigt mycket puck som den skicklige arkitekt han är, Mursak – som enligt Rönnberg ska vara rak – upplever jag som raka (flåt) motsatsen när han (i frustration?) bär pucken till förbannelse, vill massor, men nästan alltid bågar ifrån snarare än mot mål.

Han jobbar, jooobbar, jooooobbar.

Men det händer inte alltid så mycket.

Rönnberg lyssnade, höll nog inte med (sådant är alltid kul) och sa:

– De får inte nog långa anfall. Det är min stora grej med dem, de andra kedjorna är bättre på att bita sig fast i anfallszonen, vinna tillbaka pucken, täcka pucken.  Jag tror att … vi jobbar mycket nu med Nässéns och Lucas spel över puck, att de ska kunna täcka pucken, klara av sin ”en mot en” bättre, längre. Då kommer Jan hamna närmare mål, men om inte de klarar av det så kommer Jan hamna där han åker ut och hjälper till.

** Det behövde han inte tänka på lika mycket när han spelade med Max Friberg?
– Går Max på en 50/50-situation i ett sarghörn, då kan du stanna kvar på mål för att du vet att han har stor sannolikhet att vinna den. Det är där jag jobbar individuellt med Lucas att han ska vinna fler av de här duellerna.

Det tycker jag han gör, redan. I alla fall vinner klart fler än i fjol. I min värld är 18-åringen betydligt bättre här än han ibland får credd för. Grabben från Göteborg vänder bort folk längs med sargen, kan söka ny, fri yta, lite som när han låg bakom Elmer Söderbloms 2–0 hemma mot Färjestad.

Rakapuckar.com bild

Rönnberg:

– Det gör han. Sedan vann han ännu fler av de duellerna första tio omgångarna och var ännu starkare. Men det är inget konstigt, jag har tålamod med Lucas, han kommer från JVM med konstiga förberedelser, med karantän, han har inte tränat bra fysträning på nästan en och en halv månad, han har inte samma tryck i kroppen, det har ingen av de här JVM-killarna. Så vi måste ha lite tålamod. Jag är mer där, att få alla spelare att vara nära sitt personbästa, då kan de spela med alla, som vi kanske behöver göra i ett slutspel.

Tålamod är nog ordet för dagen. Att man har det med en 18-årig supertalang är en självklarhet för mig, att man har det med kombon Jan-Lucas, att man tror den duon ska fixa ljuv musik … jag är inte lika övertygad. Än. Men jag följer med spänning. Säkert ni också.

Roger Rönnnberg i Frölunas bås under en av vinterns många matcher. Foto: C MORE (skärmdump).


***

Mattias Norlinder var med på måndagspasset, Viktor Ekbom borta med ryggskott. Ni som missade kan läsa här – snack med nyblivne pappan Stefan Elliott har ni framför allt.

Tisdag kväll kommer Linköping på besök. Utan Bert Robertsson (det vet ni), utan Oula Palve (nu i Brynäs), men kanske med nya David Rautio (Luleå) och/eller Tyler Morley (Skellefteå).

***

Massor med glädje på dagens Frölundaträning. Roger Rönnberg kommenterade:

– Kul när det blir glatt utan att det blir slappt, att glädjen inte gör att man blir okoncentrerad och slarvig. Så har det varit någon gång.

Inte denna måndag. Inte ens nära. Det tävlades fullt ut.

– Jag älskar när det blir så här, just att de tävlar mot varandra, tjabbar och pratar och är närvarande, kan vara de här leende krigarna vi vill vara, sa Rönnberg.

Ett eget driv. Som inte behöver tränarinitieras.

– Jag tror det år det du reagerar på. När (Nicklas) Lasu spelar mot Joel (Lundqvist) så vill han verkligen slå Joels kedja, det sätts prestige i det här.

***

Väntat. Och bra.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

  Raymond måste ju bara bli kvar ett år till.

   Kommentar avatar
   Erka , 1 månad sedanSvara

   Herr Lakers: Enig, måste bli mer dominant på denna nivån först. Det som talar för hans chanser därborta är väl att Detroit är såpass svaga men samtidigt spelar ju Bromé i en fjärdelina där och han var ju SHLs bästa spelare enligt många.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Om Detroit plockar Raymond till nästa säsong är det säkert för att han ska utbildas på små rinkar i AHL. Nu handlade ju inte alls texten om detta, men ... visst kan vi väl ta upp det ändå. ;)

   Kommentar avatar
   November, 1 månad sedanSvara

   Kommer aldrig ske

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Vad kommer aldrig ske?

   Kommentar avatar
   Pupule, 1 månad sedanSvara

   Ja, nog känns det allt som att Raymond skulle behöva det, men som sagt - allting beror ju på vad Detroit vill.

 • Kommentar avatar
  CG, 1 månad sedanSvara

  Visst kan det hända att Jan-Raymond kommer funka på sikt. Det jag tycker händer väldigt ofta är den kedjan som är inne när motståndarna får långa anfall på Frölunda.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

   Bra snack! Spännande att höra hur Roger tänker...

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

    Anna: Jag tror det blev en riktigt allvarsam och långvarig diskussion mellan RR och HL i dag.

  • Kommentar avatar
   CC, 1 månad sedanSvara

   Intressant att höra (läsa) Rönnbergs tankar här, och han verkar inte alls ha surat för att du var ”tjatig” ;)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Frågan är hur mycket det gav, dock. Men jag tror rätt mkt vikt ska läggas vid att RR verkligen gillar sin signaturkedja, vill inte ta bort Max därifrån.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 månad sedanSvara

    Vad menas med signaturkedja?

    Kommentar avatar
    Christoffer, 1 månad sedanSvara

    Dom spelar så som RR vill att alla kedjor i Frölunda skall spela, tunga att möta, tryck i anfallszon etc.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Ja, förlåt, det borde jag förstås ha förklarat, men precis som Christoffer skriver, den ska på något vis visa just vad Frölunda står för, vara signaturen som visar vilket lag det är. Typ. Änna. ;)

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 månad sedanSvara

    Tack Stoffe och HL. Det är jag som är trög, alla andra verkar ha förstått..:)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

    Daniel: Jag själv, väntade bara på att Du skulle få svar. ;)

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 månad sedanSvara

    Haha.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay , 1 månad sedanSvara

   Bra snack med RR, mycket intressant att få läsa hur han tänker. / Claes

   • Kommentar avatar
    Tom Sawyer ☠️, 1 månad sedanSvara

    Synd att han inte svarade att han ska ändra på kedjan, men tack för att du tog upp det igen o riskerade att känna dig tjatig ♡. Kan du tänka dig ta upp det imorgon också tror du? 〠☻〠

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Haha ... nä, nu får det vara nog. För ett tag. :)

     Kommentar avatar
     Daniel B, 1 månad sedanSvara

     Men HL, kan du inte fråga igen? Du ska inte ge upp så lätt..:)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Saknade du något? :)

     Kommentar avatar
     Daniel B, 1 månad sedanSvara

     Haha. Vi får släppa detta tyvärr. Han har svar på allt vår käre RR. Jag håller med dig, jag hade bytt plats på Friberg och Raymond.

   • Kommentar avatar
    Manne, 1 månad sedanSvara

    Envishet, envishet. Någon skrev att den kedjan ofta får tryck emot sig. Håller med om det. Jag tror inte att det kommer fungera mellan dessa herrar, oavsett hur länge herrarna ska spela ihop.

    • Kommentar avatar
     Simon, 1 månad sedanSvara

     Tycker Rönnberg tar den enkla vägen. Sällan alla spelare samtidigt är i toppform, så det här med att alla ska kunna spela med alla låter väldigt naivt. Det finns en anledning till varför man komponerar ihop kedjor och det handlar i mångt och mycket om att spelarna ska kunna komplettera varandra, dra nytta av varandras styrkor och neutralisera svagheterna. Tydligen vill Rönnberg och hans crew att alla ska spela exakt likadant, i alla kedjor. Och det hade man förstås kunnat om det vore så att hela forwardsuppsättningen bestått av Fribergs. I verkligheten är inte så fallet och då får man försöka komponera kedjorna så att man får bästa möjliga utfall.

      Kommentar avatar
      Manne, 1 månad sedanSvara

      Härligt Simon! Riktigt bra skrivet. Precis så är det. Alla kan inte göra ett likadant "arbete", det är därför man har olika typer av spelare. Det lyser också upp när man ser att Ekbom tex ska föra upp pucken från egen zon och sköta många uppspel, kunna dra en gubbe osv. Det är inte hans styrkor. Han ska spela hårt, enkelt och rejält. Föra upp pucken osv det ska backar som Elliott, Norlinder och Sellgren sköta tex. Jag gillar inte när man ska försöka göra om spelare, utan låt varje individ spela efter sina styrkor och få en bra helhet istället för en sämre.

      Kommentar avatar
      #18, 1 månad sedanSvara

      Jag tycker RR är väldigt tydlig med att Lukas och Linus behöver bli bättre i man/man spelet för att kedjan skall kugga i. En utbildning om man så vill. Denna utbildning tror RR att både Lukas och Linus skall klara av att tentera lagom till slutspelet då man skall vara som bäst. Det är coachning på riktigt hög nivå och en inställning som gör att vi kan fortsätta på att locka till oss supertalanger i framtiden. Jag, personligen, fick en mycket bättre förståelse för RR vill uppnå med kedjan nu. Att den så att säga skall blomma ut lagom till slutspelet.

      Kommentar avatar
      Daniel B, 1 månad sedanSvara

      #18, kan hålla med dig. Jag skojade lite förut med HL men jag fick faktiskt också lite andra tankar nu när han förklarade för HL hur han tänker.

      Kommentar avatar
      Johan Carlander, 1 månad sedanSvara

      Haha, såg precis ett lag med 13 Friberg framför mig, stackars satar till motståndare! :-D

      Kommentar avatar
      Manne, 1 månad sedanSvara

      Att göra andra bättre, brukar man prata om. Putte är en sådan spelare. Av rang. Varför inte ha Mursak tillsammans med honom. Men som sagt, Roger är envis som sjutton. Även när Lukas är i form så blir det kaka på kaka, då både han och Mursak vill ha mycket puck. Vi får se om den kedjan lyfter framöver.

      Kommentar avatar
      #18, 1 månad sedanSvara

      Full respekt för den åsikten Manne, men efter Att få ta del av den här intervjun så förstår jag i alla fall hur RR tänker och inser att han kommer låta kedjan få tid att kugga i. Funkar den inte med fem matcher kvar till slutspelet så kan det nog bli ändring för att få ut max av Musak.

      Kommentar avatar
      Christer, 1 månad sedanSvara

      Och varför kan inte Raymond och Nässén utbildas på att bli bättre över puck, i en annan omgivning. Det handlar ju om individuella brister, mer än kemi i en kedja...

    • Kommentar avatar
     Pupule, 1 månad sedanSvara

     Tycker inte att Musse och Raymond har funkat en enda gång, så inte ens i början. Friberg lyfter vilken kedja som helst? Jo, det gör han säkert, men både Max och Musse spelade bättre tillsammans än åtskilda. Så det verkade som att de gjorde varandra bättre.

     • Kommentar avatar
      Daniel B, 1 månad sedanSvara

      Jag vet att vi snackar hockey här men denne jäkla Zlatan... 12 mål på 7 matcher som snart 40-åring. Det är imponerande.

      • Kommentar avatar
       Richard , 1 månad sedanSvara

       Väldigt bra intervju HL. Intressant att höra RR prata om femmorna. Hoppas att vi luftar Elmer lite i PP. Han är stark på kassen. Synd eller otur eller bra att vi har en till som är det. Nr20. Men varför inte PP2?

       • Kommentar avatar
        J, 1 månad sedanSvara

        Janne-Lucaz. Bandet som inte får det att svänga än :)

         Kommentar avatar
         Stefan. J., 1 månad sedanSvara

         Roger hallå hallå hallå!!

       • Kommentar avatar
        Pippo, 1 månad sedanSvara

        Mycket bra intervju!

        • Kommentar avatar
         Håkan G, 1 månad sedanSvara

         Intressant läsning, en riktigt spännande intervju.

         • Kommentar avatar
          Göran A, 1 månad sedanSvara

          Tjurskallen lär aldrig sära på Mursak och Raymond. Men han är ju huvudtränare och bestämmer.

          • Kommentar avatar
           Mogge , 1 månad sedanSvara

           Bra intervju. Även om du förmodligen anade svaren. Så var det intressant att höra det från hästens mun.

           • Kommentar avatar
            Christer, 1 månad sedanSvara

            Signaturkedja i Frölunda säsongen 2020/2021: dumpa in pucken i zon och jaga sönder motståndarna!

             Kommentar avatar
             Christoffer , 1 månad sedanSvara

             Och så undrar man varför de mer spelskickliga spelarna inte gör så mycket poäng :)

             Kommentar avatar
             Christoffer , 1 månad sedanSvara

             Och så undrar man varför de mer spelskickliga spelarna inte gör så mycket poäng :)


           Lämna en kommentar