Lasch inte aktuell för Frölunda, i alla fall inte nu


► Eftersom så många undrar så snackade jag Ryan Lasch med Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.
► – Dialogen har varit att han vill testa annan liga. Vi har inte stängt några dörrar, men det är inget som är aktuellt i dag, säger Sjöström.
► Men oj – det kan bli forwardsbrist runt jul.

Rakapuckar.com bild

Fredrik Sjöström pratar Ryan Lasch i texten nedan.


DET GÅR INTE en dag utan att ni frågar om Ryan Lasch, eller så ser jag fans på diverse Facebooksidor göra det.

Amerikanen fick inget napp i KHL, det har i alla fall ännu inte hänt något i Schweiz och NLA, lönetak/lönesänkningar och coronapandemin spelar givetvis in.

Naturligt att Frölundafans vädrar morgonluft. Kanske, kanske, kanske …?  

Men – rätt tydligt Lasch-svar från Fredrik Sjöström här:

– Det är inte aktuellt i dag.

Det betyder inte att det aldrig kan bli det, men det är ingen trolig utveckling.

Rakapuckar.com bild

Två skäl till det:

a) För att Laschs uttryckliga vilja varit att spela i annan liga och Frölunda förberett sin 20/21-trupp därefter, bland tagit in en annan stjärnspelare: Jan Mursak.

b) För att coronapandemin fortfarande lamslår världen, därmed också den professionella idrotten. Pengar kastas inte ut som vanligt när inkomsterna är strypta.

Känslan är inte att dialogen mellan Sjöström och Lasch är speciellt aktiv, den har förstås funnits, de delar goda minnen, men Frölundas sportchef poängterar:

– Dialogen har varit att han vill testa annan liga, det är hans förstaval. Skulle det inte bli fallet, skulle SHL vara på tapeten, då tror jag säkert någon dialog kommer att finnas, men vad det kommer sluta i är svårt att säga. Det har ju en del med ekonomin att göra. Vi har inte stängt några dörrar, det vore dumt, men det är inget som är aktuellt i dag heller.

** Om Ryan Lasch skulle stå utan klubb om någon månad, tar du ändå steget och ringer, behöver han göra det, eller hur fungerar det?
–  Det beror på, det är nog båda sidor i så fall. Då måste vi veta om vi har möjligheten, om vi har plats och så vidare.

Rakapuckar.com bild

Framför allt, skulle jag vilja hävda, om Frölunda har råd.

Coronapandemin slår hårt, det kan bli en höst utan publik, i det läget snackar vi med all sannolikhet sänkta spelarlöner, må det bli centralt via SHL/Sico eller klubb för klubb.

Att plocka in en obudgeterad dyr stjärna som Lasch hade varit tufft ett vanligt år.

Nu … tja, ni förstår själva. Inget är omöjligt, men det känns väldigt långt bort i ett läge då Frölundas publikinkomster kommer vara noll.

** Skulle ni ha pengar eller blir det en ny diskussion, om nu Lasch-läget ändå skulle dyka upp?
– Det blir en ny diskussion i så fall. Allt hänger ju på publiken, hur länge måste vi spela utan? Det är inget normalläge nu, inte bara att … hur ska jag säga … tuta och köra.

Sjöström fortsätter:

– Vi har åtta backar, eller sju och en halv med (Theodor) Lennström, och 13 forwards. Vi är bekväma med det. Vi känner ingen oro för att starta så. Sedan följer vi förstås med vad som händer, publiken (när den får se hockey) kommer avgöra.

Rakapuckar.com bild

Men det här är intressant – för Frölunda riskerar bli riktigt forwardstunt runt jul/nyår, förutsatt att junior-VM verkligen kan avgöras som planerat (Edmonton/Red Deer, Kanada).

Klicka själva upp Tomas Monténs första träningstrupp för säsongen så ser ni; inte mindre än fyra forwards från Frölunda, tre från A-truppen (Lucas Raymond, Karl Henriksson, Elmer Söderblom), och även han som sannolikt står först i J20-kön (Daniel Torgersson).

Vi ska förstås inte räkna in alla i JVM här och nu, men Raymond och Henriksson är givna, mycket goda chanser även för Söderblom och Torgersson.

Risken är att Frölunda under JVM bara har tio forwards från A-truppen tillgängliga. Fredrik Sjöström vill inte gå händelserna i förväg, poängterar att i J20 finns till exempel Theodor Niederbach (som också kan vara aktuell för JVM),medger dock att man kan behöva förstärka truppen om JVM-truppen innehåller många Frölundaforwards.

Nå, nu går vi händelserna i förväg. Men intressant, likväl.

Hannes Kollén är förresten en av två målvakter. Göteborgaren, urfrölundaiten, har tidigare bara tre U16-landskamper på meritlistan. Är på väg till Nordamerika och universitetslivet.

Rakapuckar.com bild

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Jag utlovade en text om en ung frölundait i kväll. Kan bli i morgon förmiddag på den istället. 

Här förresten hur Frölunda ställde upp på dagens träning, om ni missade förut. Vad gäller Stefan Elliott beräknas han anlända 14:e augusti och göra första träningspasset den 17:e. 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anders ASM Olsson , 1 månad sedanSvara

  Finns det risk att några av de yngre odraftade spelarna exempelvis Raymond försvinner efter draften i oktober eller finns där nått avtalat om att de spelar i Frölunda säsongen ut?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Inga spelare som väljs i den av corona försenade draften i höst kan spela i Nordamerika i vinter. Redan bestämt. Nu hade det inte hänt i Raymonds fall ändå med stor säkerhet, men nu finns inte ens möjligheten.

 • Kommentar avatar
  Sandra, 1 månad sedanSvara

  Vem är det som Roger kallar "Bagge" upprepade gånger idag på isträningen :-D

   Kommentar avatar
   Pippo, 1 månad sedanSvara

   Troligen norrbaggen mro

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Japp. Rosseli.

   Kommentar avatar
   Sandra, 1 månad sedanSvara

   Såklart! Tack!

 • Kommentar avatar
  Sune , 1 månad sedanSvara

  Hur mycket pengar skulle behöva samlas in från fansen för att lösa Lasch?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Jättesvårt att säga. Kan ju kanske finnas partners redo att gå in i sådant läge också.

   Kommentar avatar
   Göran, 1 månad sedanSvara

   Bra Sune! Jag har tagit upp frågan här tidigare, synd att Henrik inte frågade Sjöström om det fanns möjlighet till insamling för Lasch. Jag har frågat Lechtaler som har svarat att så jobbar inte Frölunda. Funderar på varför, för det funkar ju i Luleå och Örebro som exempel. Om 5000 pers ger 200kr var så har vi ju en miljon. Jag och fler med mig ger dessutom betydligt större summor. Hoppas på detta ändå. Heja Frööööööölunda

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Vad skulle jag frågat Sjöström om det för, menar du? Han bestämmer väl inte om fans vill göra en insamling. Eller du menar om Frölunda aktivt skulle be partners och fans om ekonomisk hjälp? Där är det nog som Lechtaler sagt, att så jobbar inte Frölunda. Men om supportrar tar eget initiativ, det är ju inget som Frölunda kan styra.

   Kommentar avatar
   Håkan Schoultz, 1 månad sedanSvara

   Frölunda kan köpa glass å korv för pengarna. Med andra ord, så jobbar inte Frölunda. Kan man tolka det så?

 • Kommentar avatar
  Dan, 1 månad sedanSvara

  Nu är Elias Pettersson igång och spelar. Han får inte mycket gjort, mer överskattad spelare får man leta efter.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Nä, Wild matchar bra med stora spelare på honom. Markström är ruggig just nu. Stabil som få.

   Kommentar avatar
   R@>Y, 1 månad sedanSvara

   Överskattad? Han har redan bevisat sig i NHL. Vad har Dan lyckats med?

   Kommentar avatar
   R@Y, 1 månad sedanSvara

   Pettersson scores....lol

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

  1+1 trots en mindre bra match av Elias. Hyfsat ändå.

   Kommentar avatar
   Dan, 1 månad sedanSvara

   Nja...första assisten var ifrån ett skott som målvakten räddade. Hans mål var öppetmål där skulle även Rosén satt pucken. Så jag vidhåller att EP är väldigt överskattad.

   Kommentar avatar
   Jock, 1 månad sedanSvara

   Hans assist blev ju pga att han har ett så pass bra skott så målvakten precis klarade av att rädda, men returen slogs in. Om man inte gillar en spelare är en sak. Men om du inte kan hockey så behöver du ju inte uttala dig, tack!

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

  Förmodlugen därför NHL-klubbarna skulle stå på kö för att signa Elias med 100 miljoner/år nästa år.

  • Kommentar avatar
   Janne, 1 månad sedanSvara

   Skulle tro att Dan mest säger detta för att reta upp "Herr Lakers"..... Det är väl få unga svenskar som spelat så bra i NHL som just Elias.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Ja, och även det är ju konstigt för det var 2 år sedan han lämnade växjö.

    Kommentar avatar
    Dan, 1 månad sedanSvara

    Janne: Nej så är det inte. Jag har alltid tyckt att EP är överskattad. Oavsett vad Herr Lakers eller någon annan tycker om det. Och EP skulle jag säga är förenad med Timrå inte med Växjö.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    "Överskattad" kan man förstås vara utan att vara dålig. Man kan vara mycket bra men ändå överskattad, om vi i media skriver upp till än högre nivåer än spelaren presterar på. Så kan det nog vara med många svenska idrottare, deras bedrifter skrivs upp ännu mer just för att de är svenska. Men detta betyder ju inte att spelarna är dåliga, lik förbaskat är de jäkligt bra. Som i fallet Elias.

  • Kommentar avatar
   caroline, 1 månad sedanSvara

   hoppas verkligen inte att frölunda skulle gå ut med en laschinsamling. då tappar jag förtroendet för ledningen. så ansträngd ekonomi som många familjer har eller inom en snar framtid kommer o få är det respektlöst. hjälper klubben eller killarna mig om jag en dag inte kan sätta mat på bordet? nä fy skäms att ens tänka tanken på att vi som har köpt seriekort ska ge o sponsra mer. då ska jag fan ha mitt namn på alla spelares tröjor för sponsring.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Du kan vara lugn, Caroline. Jag tror INTE det är något som Frölunda planerar att göra.

    Kommentar avatar
    Matte, 1 månad sedanSvara

    Stort medhåll Caroline - dessutom har man många väldigt bra spelare i dagen trupp. Låt laget få sätta sig. Tycker faktiskt detta laget ser bättre ut än på flera år. Ja just även jämfört med Guldlaget 2019. Vinsten då är nog mer beroende på de andras oförmåga i slutspelet. Nu är de andra lagen bättre rustade. Dvs ingen garanti för Ett nytt FHC guld.

  • Kommentar avatar
   E23, 1 månad sedanSvara

   Hör hela tiden argumentet mot värvningar som är ungefär "om Frölunda har råd".
   Tröttsamt.
   ALLA lag i KHL eller någon annan liga utanför NHL har ekonomiska utmaningar, de som har det MINST är lag med bra ekonomiskt kapital - som Frölunda.
   Exempel Lasch: han får alltså vara beredd på lägre lön oavsett var han spelar i Europa/KHL.
   Frölunda, med sund ekonomi, kan faktiskt tvärtom vara vinnare på Corona, hur märkligt det än låter.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Det skulle, i princip, till och med kunna vara så att om coronaskiten håller sig länge så spelar Lasch i SHL för mindre pengar än han tidigare gjort. SKULLE kunna, jag understryker, för vi vet så lite. Löner lär sänkas i höst om publik inte tillåts, med det fantastiska TV-avtalet så står svenska klubbar ändå på mindre osäker grund än sådana som sköts mer av enskilda, rika välgörare.

  • Kommentar avatar
   Mogge, 1 månad sedanSvara

   Jag skulle med nöje lätta på lädret, om rätt spelare vill komma till Ind... förlåt Frölunda.

   • Kommentar avatar
    Kjelle, 1 månad sedanSvara

    Tror inte läget vad det gäller corona förändrats nämnvärt till årsskiftet. Så varför skulle JVM spelas om inte ”stora” VM gjorde det?


    Lämna en kommentar