Koll på SHL del 1 – från Brynäs till Färjestad


► SHL-premiären 2019/2020 närmar sig med stormsteg: 14/9 är det dags.
► Jag tittar närmare på lagen, tar på mig både positiva och negativa glasögon, ger er mina tankar och funderingar.
► Först ut: Brynäs, Djurgården, Frölunda och Färjestad. Fortsättning följer lördag, söndag, måndag.

Rakapuckar.com bild

 

## Brynäs

JAA …!

* Två starka målvakter där unge (19) Samuel Ersson är superspännande. Konkurrerar han ut rutinerade Joacim Eriksson? Kanske inte fullt ut, men bra blåslampa för Eriksson i alla fall.

* Backbjässar i Jonathan Sigalet och Niclas Andersén. Naturligtvis lämnar Simon Bertilsson och Ryan Gunderson hål efter sig, men det här ser ändå ut att hålla rätt hög klass. Trygghet i Niclas Lundgren och Lukas Kilström, spänning i en kille som Alexander Lindelöf (fotbolls-Victors brorsa). 

* Anton Rödin och Greg Scott är tillbaka, och Linus Ölund på det … wow! Tränaren Magnus Sundquist (som förresten är med från start nu) bör matcha ett lag med defensiv trygghet, en förstklassig toppkedja och ”supporting cast” som kan räcka riktigt långt. Och tänk om, tänk om Victor Söderström och/eller Jesper Boqvist kommer tillbaka. Tack för kaffet, säger fansen i Gevalialand.

HMM …?

* Finns det nog med spelskicklighet från bakplanen?

* Tänk om Anton Rödin nu (efter skador) inte alls är vad Anton Rödin var då? Tänk om Greg Scott tappat offensiv styrka i KHL? Tänk om förväntningarna är alldeles för höga?

* Om det hackar för för förstakedjan (Rödin, Scott, Jaedon Descheneau), finns det verkligen nog med secondary scoring då? Finns det verkligen en massa mål kvar i Nicklas Danielsson, kan en hel Tomi Sallinen få fart på karriären igen?

Min favorit: Jonathan Sigalet. Man kan inte göra annat än att gilla en kille som dödsföraktande täcker skott och utan sömn (nattflyg över Atlanten) går rakt in och spelar sisådär 25 bra minuter i en SM-semifinal.

Rakapuckar.com bild

Funderingar:

* Håller Jaedon Descheneau hela vägen? Man vet aldrig med nordamerikaner från tyska ligan där de fysiska kraven är lägre. Men han har tydligen sett bra ut, och poäng kan han göra.

* Är det nu som Adam Brodecki får till det fullt ut? Han har, tycker jag, lovat gott, men det har liksom inte lossnat.

* Trashtalkar Johan Alcén fortsatt hål i huvudet på folk? Hur klarar sig käken från att hoppa ur led? Kolla en Brynäsmatch, specialstudera Alcén. Fascinerande.

 

## Djurgården

JAA …!

* Vilken sjuhelsikes backsida! Styrka, spelskicklighet, rutin, talang … hur ska alla ens få plats om LA Kings skickar hem Tobias Björnfot

* Patrik Berglund, Jacob Josefson … i samma lag! Två SHL-stjärnor med solglasögonkrävande lyskraft. Och liten chans fortfarande att Emil Bemström kommer tillbaka från Columbus.

* En supertalang i 17-årige Alexander Holtz, en samling smarta spelare i övrigt, framburna av Sveriges i särklass bästa och tryckskapande publik. 

HMM …?

* Målvaktssidan … är Robin Jensen verkligen redo, kan Niklas Svedberg växa efter svag fjolårssäsong i Timrå? Osäkerhetsfaktor här.

* Patrik Berglund kommer från en jobbig NHL-tid och rätt lite hockey förra vintern, är det verkligen realistiskt att förvänta sig stordåd direkt? Tunga krav på hans axlar.

* Om inte Emil Bemström återvänder, finns det nog med mål i den här offensiva kadern?

Rakapuckar.com bild

Min favorit: Linus Hultström. Dansar på blålinjen, en PP-back av högsta SHL-kvalité.

Funderingar:

* The Return of Marcus Högström är förstås bingo de luxe, men han var rejält skadedrabbad förra säsongen. Hur påverkar det?

* Sebastian Strandberg (27) hade ett sent genombrott förra säsongen. Spännande att se vad han gör av det.

* Jag är rätt förtjust i norske Michael Haga som hade en bra säsong (32 poäng) i nedflyttade Mora. Har jag något för det?

 

## Frölunda

JAA …!

* Behållit en stark kärna av den trupp som tog SM-guld i våras, inte mindre än 17 spelare (då räknar jag in Samuel Fagemo) är kvar. Ovanligt att ett guldlag inte värvas sönder mer än så. Självfallet en stor fördel.

* Johan Mattsson var en absolut toppmålvakt i SHL förra säsongen, en matchvinnare. Niklas Rubin sätter press, har sett vass ut på försäsongen.

* Vilka forwards! Bakom ligans vassaste (Ryan Lasch) har Johan Sundström kommit hem, Rhett Rakhshani är mer bekväm från start,  återvänder sedan Samuel Fagemo från Los Angeles Kings (det är ursprungsplanen) ser det otäckt vasst ut.

HMM …  

* Johan Sundström har plågats svårt av skador de två senaste KHL-säsongerna, fullt tänkbart – och förståeligt – om han behöver tid för att nå upp till statusen som toppspelare i SHL. Tänk om det dröjer länge?

Rakapuckar.com bild

* Tunga, tunga backtapp i Chay Genoway och Jonathan Sigalet. Krävs utveckling (Theodor Lennström, Julius Bergman) och anpassning (Karl Stollery) för att det ska bli bra. Men om den inte kommer då?

* Enormt höga förväntningar i Göteborg, i hela Hockeysverige. Och så krånglar det direkt i de två inledande CHL-matcherna. Hm. Var torsdagslyftet i Graz verkligen nog? 

Min favorit: Anders Grönlund. SHL-debut som 29-åring, njuter av varje sekund i Sveriges bästa liga – och bättre debutsäsong än någon (tror jag) hade vågat drömma om.

Funderingar: 

* Fixar Nicklas Lasu steget till mer av en offensiv center som han var i Finland?

* Mats Rosseli Olsen hade ett produktivt slutspel. Tillfällighet? Tecken på att han kan mer?

* Tuff forwardskonkurrens om Samuel Fagemo gör ännu en SHL-vinter. Kan supertalangen Lucas Raymond slå sig in? Beskedet i går torsdag: japp!

 

## Färjestad

JAA …!

* Markus Svensson är en toppmålvakt som ger trygghet och vinner matcher. Hela organisationen, förresten, andas numera trygghet och har hittat tillbaka på ett vinnande spår.

* Tunga backtapp (Mikael Wikstrand, Jesse Virtanen), men baske mig, det här ser brutalt bra ut. Linus Arnesson, Jonathon Blum och Vojtech Muzik har kommit in och bibehållit den riktigt höga FBK-klassen.

* En raket som Joakim Nygård är förstås saknad, men Victor Ejdsell tycks som ett superduperförvärv, Ville Leskinen gör en spännande start och … kom igen, det är bara att titta på forwardsbesättningen, Micke Lindqvist, Jesper Olofsson, Linus Johansson, även här har  Färjestad en kvalitetsstämpel med en jäkla massa trycksvärta.

Rakapuckar.com bild

HMM …?

* Kan Ville Leskinen ta med sig sina mål och poäng från SM-Liiga och överföra dem till SHL? Inte alltid det fungerar.

* Hur mycket bensin har Johan Ryno kvar i tanken? Förra vintern var hans poängmässigt sämsta på ett tag. 

* Håller SHL-debutanten Arvid Holm om Markus Svensson går sönder eller behöver vila?

Min favorit: Linus Johansson. Inte bara för att han är en toppspelare på isen, varje C More-intervju är en fröjd att få ta del av.

Funderingar:

* Backen Lucas Ekeståhl Jonsson, 24, har sett spännande ut, lite okänd för SHL-publiken, tagit fart via två år i Finland.

* Gustav Rydahl hade ett skönt genombrott förra säsongen, bevarat ilskan, fysiken, retstickeattityden, men får nu ut mer i själva spelet. Ett steg till nu?

* Peter Popovic, The Gentle Giant, är ny som assisterande tränare. Intressant att se vad han kan tillföra.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 19500000000

***

Kan inte sägas nog: tack till förnämliga, förträffliga, fantastiska eliteprospects.com.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 10 månader sedanSvara

  Och tack till dig som förser oss med den här eminenta genomgången!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Tack för att någon läser. :)

   Kommentar avatar
   Janne, 10 månader sedanSvara

   Vi är väl rätt många som läser dina utmärkta krönikor HL! Har du koll på hur många som följer dej?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Vågar inte kolla. ;) Men väldigt glad för gott tugg här inne.

 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 10 månader sedanSvara

  Jag tycker det finns ett litet frågetecken kring poängproduktionskapaciteten hos Djurgårdens ytterforwardsbesättning. Haga och Guter har producerat, men bara i bottenlag, hur översätts det? Berglund och Hedman har främst andra styrkor än att ösa in poäng även om de såklart kommer plocka sina. Bergfors, vilket håll är han på väg åt? Fortsätter produktionen dala? I övrigt är det bara spelare med traditionellt låg produktion eller inhämtade direkt från J20/Allsvenskan, där det finns ännu större frågetecken på "översättningen". Vad är din uppfattning?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Lite det jag menar med "... finns det nog med mål i den här offensiva kadern?" En del frågetecken här. Samtidigt, nog med bra spelare för att vara ett topplag, tycker jag.

   Kommentar avatar
   Patric Agblad, 10 månader sedanSvara

   Ja, absolut, jag tror inget annat än att de är topp 6 åtminstone, men tror inte att de kommer vara lika bra som ifjol. Ska bli spännande att se.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Mycket. :)

 • Kommentar avatar
  Mogge, 10 månader sedanSvara

  Känns som SHL generellt har blivit bättre kommande säsong?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Ja, det är min känsla också. Bättre. Fler, större profiler.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 10 månader sedanSvara

  Detta är mumma för oss läsare. Skall man verkligen behöva vänta tills imorgon på nästa text? :-) / Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Yes. Här portioneras det. :) Men kul att du uppskattar.

 • Kommentar avatar
  Sothöna, 10 månader sedanSvara

  Gedigen genomgång - tack för det!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Roligt att du uppskattar den! :)

 • Kommentar avatar
  Sothöna, 10 månader sedanSvara

  Tror att FBK med en slagkraftig trupp är Frölundas svåraste konkurrent.
  Brynäs tror jag landar på en sjätteplats. Spets saknas verkligen inte, men tillåter mig tvivla på att bredden är tillräcklig för att nå semifinal eller längre.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Färjestad ser otäckt bra ut, måste jag säga.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 10 månader sedanSvara

   Fbk har en jättebra trupp men tycker ändå förra säsongens trupp var bättre.

   Kommentar avatar
   Manne, 10 månader sedanSvara

   Färjestad värvar alltid "tunga" namn, sedan blir det sump av det hela ändå. Ut i kvarten.

 • Kommentar avatar
  Håkan Schoultz, 10 månader sedanSvara

  Henrik! Jag har 2 frågor som intresserar mig en aning som inte alls är kopplad till denna artikel.
  Fråga 1: Wikegård tar upp fusk, filmningar inom hockeyn och uppmanar ledarna att visa att man verkligen bryr sig. Vad har Rönnberg för uppfattning om detta?
  Fråga 2: Jonathan Hedström har på ett oerhört modigt sätt offentligjort en av sina svagheter med ”manlig” ätstörning bland elitidrottare. Förmodligen ett stort mörkertal. Skulle du kunna undersöka med Rönnberg hur de arbetar med dessa frågor. Tack

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Nästa gång jag gör något längre med Rönnberg ska jag försöka minnas att ta med detta.

 • Kommentar avatar
  Anders, 10 månader sedanSvara

  Bra där Leman!
  Det skall bli intressant att se hur Frölundas organisation, för första gången i klubbens historia, kommer att klara av att bära ett favoritskap. Blir det mentalt för jobbigt? Jag tror att det finns en risk att Frölunda blir en besvikelse fram till nyår.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Det finns onekligen mycket höga krav på Frölunda. Det är absolut en faktor, att klara att hantera sådana.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 10 månader sedanSvara

  Kommer trycka ut dessa rader i pappersformatet om alla SHL-lagen som nu ska komma efterhand och ha dem som god nattlektyr. Hade önskat att Du HL, skulle ha sparat Frölunda till sist. ;) Men förstår att Du går i bokstavsordning med presentationen.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 10 månader sedanSvara

   *...hela presentationen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Trevlig läsning då. Hoppas du inte somnar av den, eller det kanske är meningen? ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 10 månader sedanSvara

   Ja och att få drömma skönt om Frölunda, när man väl har fått läst till sist om dem. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Haha ... :)

 • Kommentar avatar
  Janne, 10 månader sedanSvara

  Haha tja om det dröjer med att Sundström hittar formen senare så lär det bli succé med tanke på hur bra han ser ut redan! Sedan kan ju han och övriga laget göra som förra säsongen och bli mer eller mindre oslagbara från slutet av Januari.... :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Ja, är ett maratonlopp, SHL och slutspelet. Handlar om att skaffa sig okej position när det börjar närma sig avgörande skede.

 • Kommentar avatar
  LarsL, 10 månader sedanSvara

  Tack för utmärkt genomgång. En eloge till dig HL!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Tack! Kul att du gillade.

 • Kommentar avatar
  Conta , 10 månader sedanSvara

  Ypperligt bra genomgång av shl lagen. Del 1.Del 2 imorgon?
  Vilken spelare i shl tror du kommer överraska mest?
  Vilken spelare i shl kommer bli största besvikelsen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Del 2 kommer snart ... Ska lura på överraskning/besvikelse. Om jag får tid. Så mycket nu. :)

 • Kommentar avatar
  Conny, 10 månader sedanSvara

  Kul å bra läsning !
  Älskar att läsa de du skriver !
  Swishar en slant !
  Kör faktiskt vårat älskade Frölunda då å då med bussen riktigt kul jobb ....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Glad att du gillar! Tack för att du betalar för dig.

 • Kommentar avatar
  Hugo, 10 månader sedanSvara

  Alltid trevligt att läsa dina texter!
  En fråga bara: Finska högstaligan heter väl sedan en tid tillbaka ”Liiga” och inte SM-Liiga?


  Lämna en kommentar