Hockey i framtiden, med eller utan tacklingar?


► Leif Boork twittrar om att han inte känner igen den sport han vigde sitt liv åt.
► Framför allt farten, tror jag, ligger bakom.
► Men hur ska den bli, hockeyn?
► Med eller utan tacklingar?
► Det som hände i Finland nyligen fick mig fundera. Häng med – och få en nyckel mot slutet.

Rakapuckar.com bild

Bilden från youtubeklippet nedan.


LITE TYPISKT ATT jag skriver de här raderna samma dag som Elias Fälth offentliggör att en lång, fin karriär är över, i alla fall på elitnivå (Munkedal, division III).

Vi brukade ett tag diskutera just tacklingar, fysiskt spel i allmänhet, i direkta meddelanden på Twitter.

Han kunde tackla, Elias.

Han kunde också avstå.

Pudelns kärna, på något vis, pudelns kärna i den moderna hockeyn där det går så fort att varje tuff tackling (och den kan  vara schyst), har potential att vara karriärsdödande; de stenhårda axelkåporna har självfallet en del i skulden här också.  

Avstå för att visa respekt, avstå när motståndaren är i en sårbar position, är nobelt, respektfullt. Ytterst få hockeyspelare vill ju skada en kollega.

► Men hur långt kan man egentligen sträcka den där respekten?
► Hur mycket kan man jobba med att ”avstå” om viljan ändå finns att behålla fysiskt spel i ishockeyn?

Vill man inte det, anser man att det inte går, att damhockeyns regler bör gälla (respekterar fullt ut men delar inte åsikten), då är det i princip bara att strunta i den här texten.

Om inte, då kan ni gärna hänga med ett tag till.

Rakapuckar.com bild

Såg ni veckans snackis i Finland, Panu Miehos tackling på Patrik Puistola? Ni har den här annars, jag tycker den är ett bra exempel på dagens problematik.


Väl medveten om att åsikten är kontroversiell skriver jag:

Jag ser egentligen inga fel med tacklingen. Inte enligt regelboken.

Att jag anser mig vara en empatisk människa, att jag känner med skadade Puistola, att jag önskar honom god bättring, det är en helt annan sak.

Tacklingen. Enligt regelboken. Inga fel. Menar jag.

Puistola (18 år) agerar som många unga spelare gör i dag, stirrar på pucken, har något slags tro på att han ska vara fridlyst och har inte koll på omgivningen.

► Puistola respekterar inte faran.
► Precis som om jag skulle gå ut på motorvägen och titta ner i mobiltelefonen.

Panu Mieho blev avstängd i fyra matcher, och det fick mig att fundera:

Om detta bestraffas, om den här typen av nord/syd-tacklingar inte är tillåtna, hur ser hockeyn då ut om något eller några år?

Finns då det fysiska spelet som en del av hockeyn?

Rakapuckar.com bild

Möjligt att jag inte bara är gammal utan även gammaldags, men jag tycker att en del av hockeyns charm är att det inte är bandy, att tekniskt skickliga spelare inte har fribrev att åka som de vill, att en tackling alltid lurar runt hörnet.

Låt oss minnas poängen med fysiskt spel, det finns som ett skrämselmoment, ska tvinga skickliga spelare att hellre göra sig av med pucken än att få en (schyst) smäll.

► Detta ställer krav. 
► De bästa spelarna klarar dem.

Kunde Panu Mieho ha avstått att tackla? Visst.

Men var det hans ansvar?

Kunde Panu Mieho försökt ha sänka kroppen något, tackla lägre, därmed inte ens i ett andraskede träffa huvudet? Säkert (och detta kan absolut lyftas fram; två tankar i huvudet samtidigt).

Men var det hans ansvar?

Jag träffade Leif Boork i Scandinavium i går, i dag twittrade han om sina intryck, ni kan klicka upp hans tweet här bredvid.

”Boorken” är förstås vare sig först eller sist med funderingen, men den såg i alla fall till att jag fick tummen ur.

Hur ska hockeyn agera om det fysiska spelet inte ska röna samma öde som en gång dronten?

Rakapuckar.com bild

Jag skriver om, för att jag tror faktiskt det är ett ”om”, föräldrar ska vilja sätta sina telningar i hockeyskola, och X antal hjärnskakningar varje säsong är ta mig fasen ingen strålande reklam.

Å andra sidan, och här är ju problemet:

Vi är många som tycker att hockey utan tacklingar, utan en i alla fall hygglig dos av fysiskt spel, den aggression och den hetta detta medför, sänker sportens attraktionsvärde betänkligt.

► Idrott är underhållning.
► Människor ska vilja betala.
► Just nu gör de det, men gör de det om sporten fortsätter förändras?

Kanske. Eller kanske inte. Era gissningar är så goda som mina, men jag är tveksam till att hockeyn som vi lärt känna den överlever om det är okej att sänka huvudet och därmed bli fridlyst.

Ja, svensk hockey har tagit steg i rätt riktning här, påpekat puckinnehavarens ansvar, det är jättebra, men jag tror det måste tjatas om, gång på gång på gång.

Så fort går det på isen att ouppmärksamhet nära på medför livsfara.

Hockeyn behöver, tror jag, jobba på flera fronter samtidigt.

## Pränta in hos alla spelare vikten att se upp, att de har ett ansvar för sin egen hälsa: ”Spela inte snabbare, försök inte svårare saker med pucken, än att du hinner ha koll.”

## Jobba med respekt, tackla ska man göra för att vinna puck, inte för att sänka motståndare för all framtid; late hit-regeln är alldeles utmärkt.

## Undersök varje tänkbar möjlighet att ta fram axel- och armbågsskydd som är mjukare men ändå skyddar. Kanske hjälper det inte, kanske är farten största boven, men undersök, försök, vänd på varje sten. 

Det finns säkert mer, men detta bara taget snabbt ur huvudet en grå söndag.

Rakapuckar.com bild

Låt mig avsluta så här, apropå Elias Fälth-referensen ovan:

Det är fullt möjligt att vilja se tacklingar men ändå prata om att visa respekt.

Nyckeln är att spelare även måste visa det mot sig själva.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Håkan G, 9 månader sedanSvara

  Jag har följt den här debatten och till slut handlar det ju om varje enskild situation. Likt ditt resonemang angående coacing igår HL så tror jag att det är meningslöst att diskutera att sänka farten i modern hockey - det kommer ALDRIG ATT HÄNDA. Det handlar om att visa framfötterna, att få ett guldkantat kontrakt i NHL eller KHL eller kanske bara om att vinna ett SM-guld eller att behålla kontraktet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Var i texten diskuterar jag att sänka farten? Jag KONSTATERAR att den är högre än förr, därför krävs stor uppmärksamhet hos spelare med puck, plus respekt hos den som tacklar. Inte någonstans framförde jag åsikter om att, eller hur, hockeyn ska få ner farten. Jag är ingen fan av att t.ex tillåta hakningar och fasthållningar.

   Kommentar avatar
   Håkan G, 9 månader sedanSvara

   Hockeyn utvecklas, ALLT handlar om att vinna. Fart är också underhållning och det kommer fortfarande tacklas. Delat ansvar kan man ta till när man bedömer avstängningar osv, men i 250 km/h kommer det ALLTID vara svårt att tänka till, avbryta en tackling osv. Dessutom är inte alla som spelar hockey supersmart eller empatiska. Bägaren kommer då och då att rinna över och då kommer det smälla. Låter bra att diskutera sånt här men det kommer smälla idag och i framtiden. Bättre skydd är såklart en utmärkt idé...

   Kommentar avatar
   Håkan G, 9 månader sedanSvara

   ## Pränta in hos alla spelare vikten att se upp, att de har ett ansvar för sin egen hälsa: ”Spela inte snabbare, försök inte svårare saker med pucken, än att du hinner ha koll.” Alla försöker utvecklas, göra saker snabbare. Vara lite bättre än andra pga olika anledningar som jag beskrev ovan..

 • Kommentar avatar
  Sothöna , 9 månader sedanSvara

  Killen tittar upp och letar passningsalternativ. Du menar att han samtidigt skall ha koll på de som vill proppa honom? Han är heller inte i låg position. Fyra matcher är för lite.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Självklart ska han ha koll på att det kan finnas någon som kan vilja tackla när han har pucken. Det är ju därför fysiskt spel är en ingrediens i hockeyn, för att göra det svårare för puckskickliga spelare. Vill man ta bort tacklingar från hockeyn är det en åsikt jag respekterar, men annars måste en spelare som Puistola vara beredd.

   Kommentar avatar
   Jöns, 9 månader sedanSvara

   Det är lite det som är grejen med hockey. Att man måste ha koll på både pucken och motspelare.

 • Kommentar avatar
  Sothöna , 9 månader sedanSvara

  Självklart är det kul med fysiskt spel, men aldrig till priset av det som Kahnberg och många med honom råkat ut för. Aldrig. Då får man hellre ta bort det helt.

   Kommentar avatar
   Guppy, 9 månader sedanSvara

   Sothöna. Att ens jämföra denna tackling med den första som Kahna råkade ut för säger ju lite om din syn på hockey. Vill du helt ha bort tacklingar i hockey börja med att gå på basket istället

 • Kommentar avatar
  Sothöna , 9 månader sedanSvara

  Det är väldigt egoistiskt att tycka att det är en del av hockeyn no matter what.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Vem tycker det? No matter what? Handlar om respekt från båda håll. Som jag skrev. Du läste säkert,.

 • Kommentar avatar
  fjodor, 9 månader sedanSvara

  Hade Lasch fått en sån här tackling så hade Rönnberg gastat om långa avstängningar och respekt hit och dit. Hade Lundqvist delat ut en sån här tackling så hade han hyllat den och lagt allt ansvar på mottagaren. Det är väldigt knepigt detta. I SHL hade denna tackling med all säkerhet gett några matchers avstängning, för i shl är allt ansvar på den som utdelar tacklingen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Här är också ett problem, att det är lätt för klubbledare – och inte minst fans! – att bara se till sitt eget. Har dock hört tränare som inte alls lagt skulden på motståndaren utan egen spelare, som t.ex Rönnberg. Jag tycker SHL är på rätt väg.

 • Kommentar avatar
  Bamse, 9 månader sedanSvara

  Den dagen då det inte tacklas längre så kommer jag sluta kolla hockey. Är ju kontaktsport!!

  • Kommentar avatar
   Martin, 9 månader sedanSvara

   Kan man inte vara säker på att inte träffa huvudet måste man avstå att tackla. Tycker Joel visar att det går att tackla utan att skada. Borde även andra kunna.
   Självklart hellre bort med farliga tacklingar än hjärnskadade spelare. Nu har ju hockeyspelare åkt på flera hjärnskakningar innan de ens blivit seniorer...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Respekt för åsikten. Och ska man aldrig få tackla om risk finns att träffa huvudet, då MÅSTE tacklingar förbjudas. Om en spelare borrar ner huvudet i isen finns ju inget att tackla, då blir han fridlyst.

  • Kommentar avatar
   Per, 9 månader sedanSvara

   Många ansåg att slagsmål var en central del av NHL för något decennium sedan. Betydligt färre tycker så idag. Tror att våldsamma tacklingar kommer att gå samma öde tillmötes. De kommer att dö ut.

   • Kommentar avatar
    Per, 9 månader sedanSvara

    Vad gäller tacklingen är det ett mycket gott exempel på vad som måste bort om hockeyn ska ha ett liv om 20 år. Hockeyn kommer att gå än fortare i framtiden tack vare teknik- och produktutveckling och därför hoppas jag att man tänker till. Just denna tackling, vad har han att vinna på den? Mer än att sänka en junior och kanske hela dennes framtida karriär och liv.

    • Kommentar avatar
     Håkan G, 9 månader sedanSvara

     Det finns ALLTID en risk, man kan ALDRIG vara säker på att inte träffa huvudet. Man kan minska sannolikheten men det finns alltid en risk. I högre och högre fart minskar tiden att tänka till och risken ökar samtidigt. Jag tror inte att många spelare har för avsikt att skada redan idag.

     • Kommentar avatar
      Putte, 9 månader sedanSvara

      Veva detta ett par ggr nu och han som hämtar puck tittar ju inte upp i banan en enda gång innan han hämtat pucken, först efter han har pucken efter förlängd mållinje blickar han upp men då e det försent... Spelförståelsen borde vara bättre än så, se ytorna innan för pass eller om du ska bära pucken. Riktigt tuff tackling, överkörning och då träffar man inte bara axeln utan det mesta som kommer i vägen. Min åsikt fortsätt tacklas, lär hur man tacklas och när man tar emot/undviker, vänd inte in mot sargen följ med den istället med fart mm...

      • Kommentar avatar
       Svante, 9 månader sedanSvara

       Jag tror att problemet är att spelarna inte får med sig att ta emot tacklingar från start. Jämför det med kanada där småbarnen tacklas för fullt vilket medför att man även lär sig ta emot tacklingar. Kollade tyska ligan nyligen som innehåller många begränsade nordamerikaner, men samtliga är alltid redo att motståndarna kommer och vill köra över dem när de är puckförare.
       I SHL svänger forwards numera undan 9 av 10 gånger istället för att tackla backarna. Risken att åka på den nya mupputvisningen late hit är för stor.
       Vem vill se ishockey utan tacklingar och känslor? Blir som bandy isåfall och det är döden

       • Kommentar avatar
        Kalle, 9 månader sedanSvara

        Denna tackling är ju total perfekt tamjad, det är även därför den blir så hård!
        Ska man hämta pucken sådär måste man ju antingen åka snabbare upp i banan när motståndaren kommer eller vända om, (kolla in moverare snurrningar tex) grabben gör ju absolut ingenting för att ens se om det kommer någon! Enda tacklaren skulle kunna göra annorlunda är väl att sänka sig själv lite så han ser till att den bara tar i bröstet!
        Men det är väldigt många juniorer i alla ligor som släpps fram å det kanske inte alltid är helt perfekt det heller när man ser så många av dom som åker på huvudsmällar för korkade saker! (tex raymond när han helt i onödan sträcker sig efter en puck när han ser motståndaren framför sig)
        Så min åsikt ligger i att man ska lära sig vara uppmärksam från tidig ålder för när man väl får spela A-lag då smäller det vilken division det än är i!

         Kommentar avatar
         Sothöna , 9 månader sedanSvara

         Det ni kräver är att spelarna håller mer koll på eventuella tacklingar än passningar och skott. I fotboll, även det en fysisk sport, skall man ha samma koll eller? En prio som känns helt sinnessygt. Serge Boisvert torgförde ett tillåtet slagsmål utan straff per match. Lika galet det, men så blev det heller inte verklighet.

         Kommentar avatar
         Jöns, 9 månader sedanSvara

         Ja, i hockey måste du ha koll på motståndare. Tacklingar är tillåtna, du måste ha koll, du måste skydda dig. Åker du och letar snygga pass och samtidigt kollar på skridskorna kommer du att bli skadad. Det kommer att kunna hända även om tacklingar blir förbjudna, då kollisioner kommer att inträffa.

       • Kommentar avatar
        Sothöna , 9 månader sedanSvara

        Det är jävligt lätt att säga att tacklingar tillhör spelet när man sitter på läktaren och själv inte behöver ta konsekvenserna av hjärnskakningar.
        Dahlin är ett exempel. Killen är inte ens 20 år. Men bara kör på så finns det snart inga spelare kvar...

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

         Jag tror alla förstår utmaningen att spela hockey och kunna bli överkörd. Vad du argumenterar för är hockey utan tacklingar, och det är verkligen okej. Respekterar det. Men du kan inte ta upp Dahlinsmällen här. Det var en ful armbåge, ingen tackling

         Kommentar avatar
         Facemelter, 9 månader sedanSvara

         Söthöna ser ingen skillnad på rena tacklingar och fula sådana.

       • Kommentar avatar
        EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

        Leif Boork har väl alltid förordat fysisk hockey och dessutom känd för sina oortodoxa mångfassetterade träningsmetoder, där han bl.a. i början av 80-talet hade ett samarbete med smisksekt-ledaren Hans Scheike(nyligen avliden), men då (obs!) endast i syftet av Hans Scheikes också innehavande grafologiska(handstilsforskning) kunskaper. :)

         Kommentar avatar
         EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

         * mångfasetterade...

       • Kommentar avatar
        Håkan C, 9 månader sedanSvara

        Naturligtvis ska tacklingar som är "blind side", "late hit" "boarding" mm bestraffas men dagens hockey är snabbare än nånsin så puckhållare måste lära sig att titta upp och bestämma sig för att antingen undvika eller ta emot tacklingen. Har fortfarande Ryan på näthinnan när han undviker tackling och Malmö spelaren tacklar sin egen medspelare i slutspelet. Tacklande spelare har även ett ansvar att se om puckhållaren är beredd, handlar om respekt för varandra. Skydden måste vidareutvecklas, bli mjukare och hjälmar skydda huvud bättre.

        • Kommentar avatar
         Herr Lakers, 9 månader sedanSvara

         Man får slashas då melart drog en hyfsat hård slashing ran på motståndarens klubba. 2 min och inte när handlarna. Sedan två spelare i närkamp frsmförmål. En liten spelsre och en melart. Båda faller och melart två minuter. Ut över det drog Växjö på sig ett gäng riktiga utvisningar också. Tycker ofta den stora spelaren blir straffad för tacklingar som små spelare inte blir. Ska vi ha det så tycker jag det är bättre att förbjuda tacklingar helt. Man måste få läsa lite med klubban brottas lite framför mål och ja. Sätta tuffa open ice tacklingar som tyvärr ibland tar illa. Och i mitt tycke håller de flesta stora spelare igen mot mindre och tror även de ibland har koll vem det är som kommer. I situationen som visas ovan måste han ju tackla. Annars blir han bortgjord. Inte mycket att säga om. Ser hellre än hög nivå än den låga nivå som gäller under endel grundseriematcher. Slutspelsregler gör hockey till hockey och blir mer människor om spelarna får läsa lite på varandra.

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 9 månader sedanSvara

          Tacklingar några nära sargen kan dock bestraffas då skaderisken ökar om man flyger in i den okontrollerat.

        • Kommentar avatar
         Philip Glucksman, 9 månader sedanSvara

         Kan ju alltid använda gallerhjälmar eller störtbåge då skulle hjärnskakning minska dramatiskt. Sen är jag inne på samma som någon ovan att det är många svenskar i NHL som drabbas, dålig utbildning?

         • Kommentar avatar
          Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

          Det går för fort, så fort att spelarna inte alltid hänger med. En annan konsekvens är sämre kvalitet på hockeyn. Farten måste ner, hur man får till det är inte lätt att svara på....

          • Kommentar avatar
           JT, 9 månader sedanSvara

           Helt ok tackling. Spelaren med pucken ser ju honom komma rakt framifrån. Ingen armbåge eller blindside.

           • Kommentar avatar
            #18, 9 månader sedanSvara

            Spelarna måste få tacklas från dag 1 i hockeyskolan. Däremot tycker jag fortfarande att man bör ha vikt/storleksindelning av knattar och juniorer som i amerikansk fotboll snarare än slaviskt följa åldern på spelarna.

            • Kommentar avatar
             Tommy, 9 månader sedanSvara

             Det är inte ok att tackla i svensk hockey när man är upp till, tror det är 12-13år. så man lär sig inte att se upp i spelet utan man invaggas i en känsla av att det är ok att stirra puck i fel lägen.

             • Kommentar avatar
              Ture, 9 månader sedanSvara

              Mjukare skydd borde vara en väg att gå. Varför är axelkåporna så hårda?
              Att "köra över" någon lockar mindre om det gör ont även för den som "kör över".


              Lämna en kommentar