Lyssna på Johan Hedberg om domarna


► Bara några fredagsrader om:
► Johan Hedbergs kloka resonemang om domarrespekt.
► Hur SHL-tabellen egentligen ser ut.
► Trevlig helg!

Rakapuckar.com bild

Domare ska respekteras. En självklarhet. Men jag delar Johan Hedbergs åsikter om Hockeyallsvenskans punkter som riskerar bli kontraproduktiva. Men Foto: C MORE (skärmdumpar)


SÅG NI DE direktiv som Hockeyallsvenskan kommit med? Handlade om uppträdande gentemot domare, och även om grundtanken givetvis är god så var allsvenskans regler så långtgående, så verklighetsfrämmande, så känslodödande att jag omedelbart tänkte:

Det här kommer få motsatt effekt.

Folk kommer få ännu mindre respekt för domare.


Mycket riktigt, i sociala medier-flödet fanns ditt och datt om  ”lättkränkta domare”, ”dödar sporten”, med mera.

Skyll er själva, tänkte jag och suckade till exempel åt att det ska vara olämpligt uppträdande att ”vifta med armarna efter utvisning” eller ”ha ett kroppsspråk som syftar till att visa domaren sitt missnöje.”

Rakapuckar.com bild

Hockey är passion och känslor. Detta måste få finnas kvar. Men självfallet inte gå till överdrift. Spontana reaktioner en sak. Upprepat dåligt beteende ett helt annat. Sunt förnuft. Tycker jag. 

I min värld har landets hockeydomare ett svinsvårt jobb som de oftast sköter alldeles utmärkt. Gör de misstag ibland? Japp. Som jag. Som ni. Som alla. För att de är människor.

I dag läste jag Tomas Ros utmärkta intervju i Aftonbladet med Moratränaren Johan Hedberg, och det var glädjande att ta del av Hedbergs tankar. 

– Jag är förvånad över hur det skriks och gapas hela tiden på isen och i båset mot domarna. Vid varje domslut vrålas det. Så är det inte i NHL, bland annat. Det finns en större acceptans där och det tjafsas inte hela tiden. Klart att det finns irritation mot domarna i NHL, men inte alls som det blivit i Sverige. Jag är faktiskt chockad.

– Jag vet inte hur den kulturen fått kraft eller vuxit fram. Och den borde vi stävja. Kanske inte på det sätt som hockeyallsvenskan nu gör, men via en diskussion hur man 2020 uppför sig. 

Rakapuckar.com bild

Hundra procents medhåll från mig. Även här när Hedberg fortsatte:

– Man måste kunna lyfta upp händerna om man får en straff emot sig. Det går inte att stoppa känslorna som uppstår. Och vi hjälper inte domarna via de här tuffa pekpinnarna. Det blir en kontraproduktivitet på matcherna. Vi kan väl uppföra oss på ett sätt som vi själva vill bli behandlade på. Det är ganska enkelt.

”Uppföra oss på ett sätt som vi själva vill bli behandlade på.”

”Ganska enkelt.”

Jag har absolut inget mer att tillägga. Nothing further, your honor.

Rakapuckar.com bild

***

Tre lördagsmatcher kvar innan SHL tar uppehåll. Nedan ser ni vanliga tabellen och en bättre tabell – baserad på poängsnitt.


Största positiva överraskningen: Oskarshamn.

Största negativa överraskningen: Färjestad.

Mest väntade: Luleå.

Vad tycker ni?

Trevlig helg!

Rakapuckar.com bild

***

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.
FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."

Rakapuckar.com bild

***

Naturligtvis är, som jag skrev ovan, Hockeyallsvenskans grundtanke god. Det förstår man av det här klippet. Men ibland kan det bli för mycket.


 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Pupule, 6 månader sedanSvara

  Tycker nog HV är en större negativ överraskning så här långt med tanke på Färjestads alla skador.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 6 månader sedanSvara

   Jag förstår varför dom vill bli tuffare mot protester och annat men har det verkligen varit så mycket mot domarna? Att RR blir arg och sparkar 2-3 ggr mot plexiglaset är väl inte så farligt, eller? Står man och skäller och gestikulerar mot domarna så köper jag att det ska straffas men generellt så tycker jag att tränarna sköter sig. Jag upplever att det är bra i SHL, kan givetvis ha helt fel. Rätta mig gärna i så fall.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

    Ser för lite allsvensk hockey för att ha enn uppfattning. Detta gällde alltså HA.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 6 månader sedanSvara

    Ja, jag förstod det. Fick tyvärr inte med det i texten..:) Jag har sett nån match i HA och har inte reagerat på att det varit skrik och gap mot domare.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

    Inte jag heller. Grundtanken säkert bra, som sagt. Kändes dock som lite overkill.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay , 6 månader sedanSvara

   Känslor är bra i alla sammanhang, för stora upprepade känslostormar är aldrig bra i något sammanhang. Kloka ord av Hedberg. Trevlig helg alla, Claes

   • Kommentar avatar
    Göran A, 6 månader sedanSvara

    Tror säkert att domarna i shl osv redan idag har full rätt att visa ut för "abuse....." och osportligt uppträdande. Så mitt sätt att se på detta är: Domaren avgör och bestämmer vilken "gnällnivå" han vill ha under matchen.

     Kommentar avatar
     Daniel B, 6 månader sedanSvara

     Håller med.

     Kommentar avatar
     Pippo, 6 månader sedanSvara

     Så är det säkerligen idag, svårigheten är att olika domare accepterar olika mycket och att det blir inkonsekvent med vad som är okej och vad som inte är tillåtet. Ena matchen är det okej att sparka i plexit, andra är det inte acceptabelt att gestikulera. Blir en svår situation att förhålla sig till för samtliga inblandade.

   • Kommentar avatar
    Richard , 6 månader sedanSvara

    LHC förstås. Sist i tabellen. De har alltid varit ett topplag men sett till förra året har de parkerat i mitten. Men nu....
    Djurgården är väl också en besvikelse. Satsa på Dicken istället för Berglund. Snacka om nedköp.

    • Kommentar avatar
     #18, 6 månader sedanSvara

     Jag anser att det är viktigt att signaturen ”Manne” fortsätter att känna sig trygg här på forumet. Vad koketta domare i HA tycker är sekundärt för mig. ”Sticks and stones may break my bones, but words will never hurt me” gäller proffs. Skall dock inte gälla dök som ger mer än de tar. Sådana som ”Manne”. Som skänker glädje.

      Kommentar avatar
      Pippo, 6 månader sedanSvara

      Absolut! Det svåra med kommunikation i textform är att nyanser så som minspel, tonlägen osv. går förlorade vilket medför att tolkningar kan göras på diverse olika sätt av en kommentar eller text. Inte alla förstår heller att majoriteten av individer här inte skriver för att starta konflikter, utan för att debatera åsikter där känslor kan vara inblandade. Tycker att de som är frekventa besökare/kommentatörer här på sidan är duktiga på att säga ifrån när någon gått över gränsen. Likaså sätter Leman ner foten när han känner detsamma.

    • Kommentar avatar
     Mikael, 6 månader sedanSvara

     Helt enig Leman!

     • Kommentar avatar
      Ture, 6 månader sedanSvara

      Det är väl mer en reaktion man ska få visa?
      Visa mer känslor säger parterapeuten.

      • Kommentar avatar
       Kristoffer/KdeV , 6 månader sedanSvara

       Mest nöjd över att VF är bäst i Sverige !

       • Kommentar avatar
        Abris, 6 månader sedanSvara

        Så dem flesta här inne tror att en dag vaknade det upp vuxna personer som plötsligt var elitdomare? Ingen som kan se helheten? Jag har lobbat för en sundare kultur mot domare i många många år, för jag har suttit i domarrummet efter match och tröstat en ung lovande domartalang som gjort sin första match som huvuddomare på distriktsnivå, men som fått hot och verbala kränkningar för att han igentligen inte gjort något fel utan för att nån vuxen inte tyckte lik. jag tror ingen förstår hur många talangfulla domare som slutar, för det är inte kul eller "härdande" när en 130 kg fullvuxen man står och tömmer lungorna på en 70 kilo tung 17 åring i en korridor efter en match. Försök förstå, så kan vi ändra klimatet och få bort det onödiga i den hockey som syns på tv så kommer det genomsyra hela ungdomsverksamheten, vi kommer få bättre domare över tiden om inte så väldigt många väljer att sluta. En gång tröttnade jag på en tränare som gå på och skrek på allt hela tiden, det var fel på alla andra, så när hans lag åkte på 0-8 i baken så åkte jag fram och började gapa och skrika på honom, ifrågasatte han vänsterbacksval, hur man kunde sätta in den centern i boxplay som inte vunnit en tekning, etc etc etc.. den tränaren förstod faktiskt poängen och slutade. jag skämdes efteråt, tänk hur det skulle se ut om alla domare behandlar vuxna på samma sätt som vuxna behandlar domare...
        Dem flesta tränare och föräldrar i ungdomshockyn är helt fantastiska, men dem som inte är, är för många...


        Lämna en kommentar