Frölunda behöver energi för att vinna – mer än andra


► När benen och skallarna sviker är det svårt att vinna hockeymatcher.
► Ibland blir det så.
► Alla lag har sådana kvällar, för offensivt svaga Frölunda är det viktigt att de är väldigt få.
► Mina fem bästa här – och en improviserad Morning Mailbag. Jag ska nämligen lämna er ett litet tag.

Rakapuckar.com bild

Här, i egen zon, hade Frölunda ofta problem mot Växjö, i alla fall i två perioder. Då blir det som det blir med offensiven. Den börjar nämligen bakifrån. Med pigga ben och kvicka skallar. Foto: C MORE


LÄTT ATT SKRIKA sig hes över Frölundas brist på målskytte en torsdag i Småland.

Roger Rönnbergs gäng hade dock varit bra nog för tio av 15 poäng i SHL-starten.

Allt börjar i egen zon – och där havererade Frölunda i Vida Arena, i alla fall i period 1 och 2.

Allt som var bra i Malmö var länge dåligt i Växjö, närkamper vanns inte, spelare stod still, fick bristfällig hjälp av kompisarna, därför tog allt för lång tid, och så här är det:

Kan man inte ta sig ur egen zon snabbt, antingen sätta förstapasset eller chippa ut till spelare som ligger på rulle, då blir det inte mycket av offensiven.

Tyckte ni Frölunda hade mycket av den varan i fem mot fem, frånsett delar av period 3?

Nä, tänkte väl det.

Nyckeln till ett fungerande anfallsspel är hur man uppträder i egen zon, att man snabbt tar sig ut. När det fallerar krävs a) ett power play som fungerar eller b) X antal stjärnspelare som kan avgöra en match på egen hand.

Rakapuckar.com bild

I fallet ”a” var Frölunda i alla fall nära några gånger.

I fallet ”b” … tja, Frölunda modell 18/19 har inte riktigt de kvalitéerna, det vet ni ju.

Alltså: det är av yttersta vikt att det finns energi i Frölunda, energi nog för att vinna närkamper, energi nog för att snabbt hitta vägar bort från egna tredjedelen, så är det förstås med alla lag, men när Ryan Lasch är enda stjärnan – och han är framspelare, inte målskytt – så krävs det att alla orkar göra jobbet och driva upp tempot.

Så var det inte riktigt i Småland. Saknades både fysisk och mental ork, upplevde jag.

Ändå bara en Viktor Fasth-skridsko från 1–1. Sämre var inte Frölunda, eller – bättre var inte Växjö. Ni väljer.

Alltså: inget nytt under solen, den offensiva besättningen är kanske inget man skrämmer barn med, men det är för lätt att skylla 0–1 på dåliga forwards.

Det är viktig poäng att ta till sig.

Sedan kan fans önska att Fredrik Sjöström skulle ha shoppat loss i somras ändå, full respekt för det.

***

Välkommen till verkligheten, Rasmus Dahlin.

De Buffalo-fans som trodde 18-åringen skulle vara frälsare från dag 1 skakar nog på huvudet i dag.

Den här texten, från Buffalo News, är tuff, rak och ärlig efter 0–4 mot Boston.

Konstigt? Nej, Dahlin är ung, kommer till NHL utan att ha stått ut i SHL, har en läroprocess att göra, skulle inte förvåna om den tagit viss fart redan till NHL-match 2. Men det är nog en god idé att ha rimliga förväntningar.

Rakapuckar.com bild

Minns att en sådan som Erik Karlsson gjorde en del AHL-matcher första säsongen, ett tag ringde och ville hem till Sverige.

Det gick rätt bra för Karlsson ändå. 

Det kommer det göra för Dahlin också. 

Klicka förresten på klippet här bredvid, från 2008 i lokaltidningen NLT i Lidköping. Tack, Mattias Larsson. för morgonens leende.

För övrigt gäller ju samma sak fortfarande, Rasmus vill inte gå av isen nu heller ...

***

Hade varit kul att se Roger Rönnberg göra om i några kedjor för att se om det gett effekt.

Å andra sidan blev det snäppet bättre i tredje ändå.

Å tredje sidan var det få som kändes bra nog för att ge någon kedja energi.

***

Det är kul med duktiga unga, men ni fick ett bra bevis på varför det inte är så lätt som en del av er skriver: ”Peta den och den och satsa på juniorerna.”

Samuel Fagemo och Jonatan Andersson Lundin syntes knappt den här gången, Lucas Raymond var klart godkänd givet sin låga ålder (16), men ingen kan påstå att det hände så mycket runt honom.

Är jag kritisk? Inte alls. Detta är fullt normalt med unga spelare, en sak att vara bra ibland, en annan match efter match.

Och att en 16-åring som Raymond över huvud taget går in borta mot Växjö och ser trygg ut, det är imponerande i sig. 

Linus Nässén? Honom räknar jag snart som vuxen. Det säger en del.

Rakapuckar.com bild

***

Snart måste verkligen PP1 hitta vägar till skott. Och om motståndarna skär av passningen till Chay Genoway, då måste det till mer rörelse för att skapa övertalighet.

Just nu står alla och väntar på Ryan Lasch. Medspelare och motståndare.

***

Jag tar ledigt från och med i morgon, låter de stora tidningarna sköta NHL-festen i Scandinavium, ni får faktiskt klara er utan CHL-förhands på måndag också, men jag tar fakirflyget hem från Berlin tisdag morgon – så matchen mot Ålborg tänkte jag se.

Hoppas ni klarar er utan mig.

För säkerhets skull: jag var ironisk …

Ingen Morning Mailbag på måndag, således – men vi kan köra en i den här texten om ni vill, en improviserad; jag lovar att svara så mycket jag kan. 


***

Mina fem bästa i Frölunda mot Växjö:

1 – Chay Genoway
* Dominant, en av få med energi, som hela tiden såg ut att vilja saker.

2 – Anders Grönlund
* Går från klarhet till klarhet, spelar enkelt, kan också med kraft driva pucken ur egen zon.

3 – Max Friberg
* Han har inga dåliga dagar. Existerar inte i hans arbetsbeskrivning.

4 – Jacob Moverare
* Var det här en riktigt bra värvning? Svar ja.

5 – Joel Lundqvist
* Kaptenen tog ansvar, jobbade hårt, drev på.

Bubblare: Johan Gustafsson, Kristoffer Gunnarsson, Gustav Lindström.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
31 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Vi kan börja med det positiva: målvaktsspelet o försvarsspelet sitter bättre ihop i år. Bra!
  Det Sjöström skulle gjort var att inte prata strunt utan visat lite ryggrad. Han skulle löst två av följande: Stålberg, Hjalmarsson, MRO, Po Westerholm. På dom platserna skulle två skickligt offensiva spelare in. Att se detta Frölunda är i det närmaste helt befriat från glädje, fruktansvärt tråkig offensiv.
  Sen tycker jag poängen missas angående juniorer. Tex: Stålberg tillför absolut ingenting på isen 5v5. Där kan man lika gärna investera i erfarenhet i en junior som kan bli en bra SHL- spelare för många år framöver

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Nej jag förstår, det är inte enkelt att avskeda folk i arbetslivet heller. Men laget är otroligt felbalanserat offensivt. RR tvingas matcha 20-81-72-5 så oerhört hårt så att kvalitén sjunker på dom istället. Dom måste ta några obekväma beslut bland forwards om det ska bli ordning på offensiven

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag har förståelse för din tankegång, ni var många som tyckte Sjöström borde ha rensat i truppen. Samtidigt är det tufft att dra slutsatser efter EN match, i blott den sjätte omgången. Och när spelare har kontrakt är det inte bara att bryta dem, något jag fortsätter tjata om. Plus att Rosseli Olsen, Stålberg, Hjalmarsson är lite av kulturbärare i Frölunda, det är inte bara att göra sig av med sådana hur som helst. Notera IFK Göteborg, detta haveri till fotbollsklubb, vad som händer när kärnan försvinner. Summa summarum: jag vill bara poängtera att det inte är så lätt som du och flera andra tror, finns fler aspekter att ha hänsyn till.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Rakhshani ska in, tid ska ges, sedan vet du hur det är – lag förstärker nästan ALLTID under säsongen. Frölunda är nog inget undantag skulle det behövas december/januari.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Ja, målskyttet måste dom ju åtgärda under resans gång. Kan man skapa en bra grund så kanske vi hittar en Kallio-värvning... fan vet. Njut av Berlin!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tack! :)

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   OM man skulle göra sig av med folk, säger OM så tycker jag att man skickar iväg tvinsen och kanske musten för rosse och Stålberg ska vara kvar. Dels att de har hjärta och dels att det är bra defensiva spelare. Det är inga poängspelare och det vet vi alla men de gör så mycket nytta om man använder dom rätt. Hjalle har gått ner sig nu i början men annars tycker jag han är bra. Han kommer igång snart hoppas jag. Men som HL och nån mer sa, det är inte bara att kicka folk och definitivt inte kicka folk med hjärta och defensiva kvaliteer.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Glömde nämna en sak. Nr 7 tycker jag inte riktigt få chansen att visa vad han går för. Menar med en annan omgivning. Byt plats på honom och hjalle och låt 7:an lira med Tim och stålis. Eller i en annan kedja, bara så man vet vad han går för. Tycker som jag sagt innan att han hämmas av sin bror.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Det såg blekt ut i går…
  Jag vet att man absolut inte kan vinna alla matcher men när det ser ut som i går, kan man ju inte ens säga att det såg ut som de kämpade väl… Växjö såg ju också sega ut… Roligare match har jag sett! Hoppas laget tackade klacken…
  Glad att JG platsade dina "bubblare", tycker jag faktiskt han förtjänar.
  Jag blir också frustrerad och gillar verkligen inte när de förlorar, herregud, fick jag bestämma skulle de vinna alla matcher, men en del som kommenterar här kanske borde tänka en gång till hur de formulerar sig?
  Ha en trevlig resa nu, flyger du från Landvetter, kanske du ser mina föräldrar som likt flyttfåglarna drar söderut i morgon… :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Visst var det en sällsynt tråkig hockeymatch? Två bleka lag. Japp, Landvetter. Lovar vinka om jag ser några jag känner igen.

 • Kommentar avatar
  Janne, 1 år sedanSvara

  Fakirplanet?

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Planet fullt av bagare:) Nä, han flyger alltså hem i ottan....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mm. Går 07 eller något liknande.

 • Kommentar avatar
  Ingemar Bernthsson, 1 år sedanSvara

  Morning! Tycker att JG gott kunde fått en placering bland de fem... men å andra sidan vet jag inte vem som skulle "petas". Det var verkligen personliga insatser igår. Var var laget. Sen håller jag med om att pp är helt sönderläst och det som kan vara så elegant hela tiden är en millimeter från totalt misslyckat. Nu är jag ju inte experter, men ibland funderar jag på att det vore kul att se nåt helt nytt och så oväntat att det oväntade blir det som tar... säkert korkat... men ändå... Trevlig resa!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Delar uppfattningen att ibland vill man ändra för att se vad det oväntade kan ge. Rönnberg är rätt mycket tvärtom. Tror på trygghet. Svårt att argumentera emot hans resultat ... Men som sagt, jag förstår hur du tänker.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Ska väl börja med och säga att 10p efter 6 omgångar är helt okej, på inget vis katastrof. Sen är det för tidigt att säga så mycket om placeringen än så länge då det är 2 förlust ner till botten och 2 vinster upp till toppen så vi lämnar väl det där. Sen så måste man inte göra 4-5 framåt varje match om man bara släpper 1-2, MEN det blir väldigt jobbigt att match efter match gneta sig till uddamålsvinster, när man inte på ren skicklighet kan få något gratis och få en enkel resa ibland och spara lite energi. Det är jobbat att spela så 52 omgångar, men tror att det kommer vara fallet. Så med detta sagt är inte allt skit,men det finns en hel del oroar. Till exempel vem/vilka kliver fram när inte förstkedjan är på hugget, för handen på hjärtat så kan vi inte förvänta oss att dom skall producera som dom gjorde första matcherna, så bra är dom inte offensivt, även om det är en bra balanserad kedja. Jag ser en helt dysfunktionell kedja i Tim-Hjalle-Stålberg, dom matchar inte för 5 öre. I tvillingarna + någon kan man hävda att tvillingarna har tendenser och att det lovar gott, men kollar man krasst på det så har dom levererat 0+1 hitills och har minusstatistik. Sen har vi junisar som jag inte förväntar mig så mycket mer av än hårt jobb och så har vi ju friberg, försäsongens kung som nu åter igen skulle behöva ett bandymål för att hänga en kasse, tror tyvärr inte att han kommer göra fler mål än förra säsongen. Så hur ska RR få offensiven att lyfta? vill bara poängtera att "stjärnförvärv" inte per automatik är rätt svar, det handlar mycket om kemi, men vilka skall hitta kemi med varandra? har varit inne på det flera gånger med tydliga roller och att "lika barn leka bäst" och tänker på när Rosse-Lasu-Stålberg lirade ihop och hur mycket dom fick ut tillsammans kontra vad dom får ut individuellt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tabellen är ointressant, bortsett från det – mycket, mycket vettigt skrivet allting. Nyanserat, utan att se allt svart & vitt sätter du fingret på läget. En enda kedja hotar, övriga kan lova gott ibland, sticka upp ibland, men det händer inte mycket. Krävs, som jag är inne på, energi och hårt jobb, och så vinna 2–1 på bra försvarsspel. Gott så, när det går. Jag tror så här: man inväntar Rakhshani, ser vart det tar laget, behövs mer så kommer det säkert senare i vinter.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Ja det blir väl kanske inte så mycket laborerande med kedjor innan Rhett är på plats. En känsla jag har är att Tim hade bättre kemi med Joel/Lasch än vad han haft med Hjalle/Stålis/Tvillingarna. Jag va lite tveksam till honom när han värvades och jag är det tyvärr fortfarande då jag tycker att det är för mycket försöka ta pucken i mittzon och åka igenom hela laget själv, han använder liksom inte sina medspelare för att skapa lägen. Men om man nu tror på honom och skall spela honom så tycker jag nog att han skall in med Joel/Lasch sen igen på prov och att Purre kliver in med Rhett/Hjalle, då jag tror att han behövs mer där än i förstakedjan. Sen får vi hoppas att Musten kommer tillbaka för Rosse-Musten-Friberg kommer inte ösa in mål, men dom höll uppe spelet bra och va jobbiga att möta, dom hade ändå en kemi som fungerade. Sen kommer våra älskade tvillingar och där vet jag inte riktigt vad vi skall göra....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tveksam till att flytta PC från Joel och Lasch, om jag ska vara ärlig. Men fråga mig nästa vecka och jag tycker kanske annorlunda. Spännande att fundera över, i alla fall. Några slags förändringar blir det ju när Rakhshani kommer sedan. Jag hoppas verkligen Mustonen kommer tillbaka, framför allt i ett mänskligt perspektiv.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Förstår dig, inte heller helt övertygad. Men känslan är att Lasch/Joel skulle klara sig bättre med Tim än vad Rhett/Hjalle skulle göra, men det är bara en känsla. PC kan fortfarande spela PP med första PP för det är där poängen gjorts, i 5 mot 5 har dom inte producerat så mycket. Men men tiden får utvisa helt enkelt....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, jag säger inte emot, jag funderar och är osäker. :)

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Vi kan väl runda av med att konstatera att det inte är riktigt lika smaskigt att spekulera i olika formationer i år som det varit senast 3-4 åren.

   Kommentar avatar
   Martin, 1 år sedanSvara

   När kommer Rhett?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Trolig debut 23/10. LHC borta.

 • Kommentar avatar
  Stefan Hansson, 1 år sedanSvara

  Trevlig resa och hoppas du unnar dig en go oktoberöl bland all umpa-umpa-musik :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Just, ja – det är oktober ... Tack!

 • Kommentar avatar
  Staffan Dahn, 1 år sedanSvara

  Jag är nog ganska nöjd med seriestarten så här långt men jag förstår inte var tålamodet med #7, #27 bottnar i?
  Åker runt men får inte mycket uträttat.
  Borde få varsin 2 minutare, avtjänas framför mål och inte i hörnen.
  // S

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Håller inte med om hörnen, tycker nu mer än förut att de försöker ta sig in, men det händer inget ändå, blir inget gjort.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Nej, det blir inget gjort. Varför? För att de precis som flera andra inte passar in i Frölundas sätt att spela, så som de vill spela. Nu dumpas det mest puck och det är inte lätt heller att varje gång börja med att behöva böka längs sargen. När man väl erövrar puck, ja då är man trött i både ben och skalle.

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Såg trögt ut igår men samtidigt så är det defensiva spelet mycket bättre än förut även när det inte stämmer till 100% Man går inte bort sig fullständigt, släpper inte så många 2 mot 1, 3 mot 2, frilägen o.s.v. Växjö skapade ju faktiskt inte särskilt mycket trots sitt övertag i spelet. BP är också mycket bättre än tidigare.
  Får hoppas offensiven kan få sig ett lyft med Rakshani men Sjöström kommer nog behöva få in 1 eller 2 riktigt bra offensiva spelare till våren.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Se svaret till Nolte. Jag tror det är precis så det tänks.

 • Kommentar avatar
  Christoffer, 1 år sedanSvara

  Oj, den artikeln om Dahlin var väldigt hård...
  Jag var uppe och kollade på matchen, och tyckte att Dahlin var buffalo bästa spelare åtminstone under de 2 första perioderna (i 3e började fler spelare spela).
  Journalisten glömde att nämna alla bra saker Dahlin gjorde, främst i egen zon.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Förstår. Menade mest på att visa hur folk i Nordamerika kan ha haft en övertro på Rasmus baserat på X antal youtube-klipp. Verkligheten består av mer. Dahlin kommer bli bra, inget snack. Bara att han inte är stjärna direkt, som en del nog trott och hoppats på.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   Ja det är klart att har man förväntningar att Dahlin redan match 1 skall vara EK65, då blir man besviken. Men tycker att det är väldigt oseriös att som journalist ha den bilden, En sak om ett fån har det. (Journalisten i fråga kan inte ha sett en enda utav försäsongsmatcherna då Dahlin såg bättre ut i denna än vad han gjort i dem tidigare matcherna).

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   Oj auto korrekt, skall vara Fan inte fån.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag förstår vad du menar, och som jag är inne på i texten – inget tvivel hos mig, Dahlin (med all sin smartness och sitt mogna tänk) kommer bli en utsökt NHL-back. Handlar bara om hur lång tid det tar.

   Kommentar avatar
   LG, 1 år sedanSvara

   Den journalisten har nog hämtad inspiration från majoriteten av skribenterna på denna eminenta sida :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Hihi ...

   Kommentar avatar
   Johan Dalin, 1 år sedanSvara

   Här i USA är de flesta hockeykunniga personer imponerade av Rasmus första match, få personer förväntade sig att han skulle vara en av Buffalo's bättre backar redan första matchen, framför allt var hans defensiva spel imponerande. Vi vet samtidigt att hela Buffalo är fullt av talanger som kommer vara till stor hjälp för klubben om 2-3 år. Det som vi diskuterar här är taget från en artikel skrivet av en journalist, det är inte taget från verkligheten.

 • Kommentar avatar
  Anders Olsson, 1 år sedanSvara

  Tröttsam match! Ingen Energi i FHC, Bra jobbat av juniorerna som fick vara med men va fan va blekt det är bakom första kedjan, var ju detta man sa innan säsongen. Hur tror RR och Sjöström att förstakedjan ska orka matchas så här? Det märktes ju redan igår att det inte håller. JG gör en bra match,

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det är riktigt, i längden är det omöjligt att en enda kedja hotar. Har svarat på detta ovan.

   Kommentar avatar
   Danne, 1 år sedanSvara

   Men i ärlighetens namn hotar ju inte ens den kedjan, i 5-5 spelet.. eller?

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Matchen igår var ett riktigt sömnpiller. Vi mötte ett Växjö som åker runt och hakar sig igenom mittzon precis som vanligt utan att domarna beivrar det. Ett Växjö som har en fullständigt förutsägbar forecheck som har sett likadan ut i tre år, men som våra backar tydligen inte hade en aning om hur de skulle lösa upp. Gång på gång lyckades två checkande Växjöforwards binda upp tre eller fyra av våra spelare i egen zon. Tjänstefel i mstchpreppen om man frågar mig. Att skicka upp en "hail Mary" pass på en ensam forward är inget framgångsrecept mot Växjös stora backar. Visst kan man ha åsikter om att vi borde varit bättre ut ur egen zon, men eldkraften hos vårt lag förefaller vara av knallpulver-karaktär. Mitt i madrassen, eller isare utan styrfart var de avslut jag såg idag, möjligen ett Lundquistavslut som Fasth med fri sikt kunde nicka bort. Faktum är att PaW är den enda av våra centrar som idag verkar båda vilja och faktiskt kan hålla i pucken. I förstakedjan är det ju Purre som vågar hålla i pucken och han spelar ju ytter. Sedan väntar jag med spänning på om du, Henrik, skulle vilja ta ett snack med JG om hur han ser på sin plockhandske. Den förefaller både vara tung och oregerlig. Men vad fan, det kommer nya matcher. Dock surt att inte ta Växjö en sån här dag när de var både försvagade av spelartapp samt i övrigt mycket beskedliga att tas med. Tillhör kategorin Mora hemma - tre bortkastade poäng som kan visa sig vara mycket avgörande fram i vår. Se nu till att ha en ruggigt skön helg i Berlin. Rekommenderar varmt en Currywurst, ursprungsreceptet kommer tydligen från Berlin.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Curry äter jag inte om jag så får betalt, men det finns annat gott. ;) Ja, jag håller med, Växjö den här kvällen var inget lag som skrämde, ett Frölunda med mer kräm i ben och klarare skallar hade vunnit detta. Det gick för långsamt för att ta sig loss från Växjös forecheck. Knallpulver-karaktären på avsluten är ju inget nytt, vi visste att ytterst få har målskyttet i sig, det kommer behöva slitas hårt för att göra mål, vinna matcher.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 år sedanSvara

  Så här ser jag det, stabila målvakter, bra backar och ett bra försvarsspel. Trubbig offensiv men när Rhett kliver in så innebär det att man måste röra runt i kedjorna. Hjalles lina och Pa W`s lina klickar inte. Rhett lär gå in hos Hjalle men hur formera Pa W`s lina?
  Tycker fortfarande att man har en bra grund att bygga på. Någon junior som etablerar sig ordentligt och sedan lite spets under våren sådan det bli kul. / Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Sex matcher är inte mycket, men nu börjar saker och ting sätta sig. Jag tycker Pathrik Westerholm gör mycket bra, det hade varit intressant att se honom i annan miljö. Men vilken? Hm ...

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Funderar idag på följande kedjor. 72-20-81, 49-7-12, 9-59-27 och 51-40-17. 46 är extra eller tar 27s plats. / Claes

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Delar fullständigt din aversion mot curry, men lova att du provar en currywurst. Enda gången jag gillar curry - då förstår du att curryn inte har en framträdande smak i rätten. Jag lovar att swischa dig för utlägget om du mot all förmodan inte skulle gilla den!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... du är ju go! Tack. :)

 • Kommentar avatar
  L johansson, 1 år sedanSvara

  tänker inte älta om matchen i går ser ju alla vad som fattas! Men det jag inte förstår är hur vi inte fick hem Sundström? Absolut den som är den mest intressant att få hem som är realistiskt förut va det F Petersson men nu är det Johan inget snack vet att det är skatter och stora pengar men en stad som Göteborg och Frölunda som varumärke måste det väl kunna finnas en plan när han fanns till hands typ privata pengar fans pengar Frölunda pengar vet många andra lag gjort så varför inte Frölunda en gåta för mig och strax efter tappade vi Abbot också där hängde jag inte med vad som hände att han kunde hamna i Mora han hade passat perfekt i år men där kanske jag missat något har ju inte sätt den här sidan före nyligen tyvärr gp är ju rätt stängd tycker även Lukas Bengtsson borde varit här vet att han gillar Österman men vad vet jag hur mycket dom försökte

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror inte du förstår vilka pengar det handlade om i fallet Sundström. INGEN SHL-klubb hade råd/möjlighet att lösa detta, för att täcka skatterna snackar vi sex, sju miljoner. Bara att glömma. Frölunda högg på Abbott i våras, då ville han inte, nu fick han inget annat än SHL och då bjöd Mora rätt mycket, samtidigt som Frölunda inte hade plats i truppen. För detta hade krävts att bryta kontrakt, det kostar pengar, och då hade Abbott blivit ÄNNU dyrare. Lukas Bengtsson ville till LHC, inte Frölunda – du kan inte tvinga någon. :) Kul att du hittat hit!

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   En fråga till idag. Det faktum att Sundström signade nytt kontrakt i Ryssland, hur påverkar det honom skattemässigt om han skulle återvända till sverige? Innan han skrev på för Kunlun så talades det om februari va? Förlängs den tiden nu lika länge som han är i ryska ligan? eller är det rent av Kina man skall förhålla sig till nu? Anledningen till att jag frågar är för att jag noterar 7 matcher och 0 poäng så här långt, totalt på 20 matcher i KHL har han 4 poäng. Så inte för att jag tror det, eller för att det är troligt, finns säkert andra KHL-klubbar eller NLA-klubbar som hugger OM han skulle få sparken framåt jul/nyår. Men skulle det skattemässigt vara möjligt att avsluta säsongen i Frölunda om han skulle få sparken? Och notera jag tror inte på det och ser det inte hända, samtidigt vet man hur Ryska ligan fungerar (Lex Mursak)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag tror han snackade om mitten januari, skrev jag inte något sådant? Jag är lite osäker på hur det faktum att han var hemma några dagar och sedan stack iväg igen påverkar, om det faktum att han är ute på en ny turné i nytt land har något med saken att göra. Har hört gluntas om det. Men jag medger min okunnighet. Johan har statistiskt sett inte imponerat, men över tid tycker jag han borde få till det. Nå, vi får se. Förstås alltid kittlande att tänka sig en hemkomst. Men det ska nog mycket till för det.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Januari stammer säkert, vet att du skrev om det. Johan har absolut mer I sig än vad han fått ut i KHL än så länge, om det kommer eller inte får vi se, men som sagt att SHL och frölunda skulle vara första alternativet om det skulle sluta illa i Kunlun är ju ytterst tveksamt. Så som sagt, inget jag tror på, men intressant att veta hur det ekonomisk ligger till om läget skulle uppstå.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Kan bara hålla med dig angående de unga, men gillade att RR spelade Fagemo i slutet, och även Raymond fick lite mer i offensiven (lite PP), den typ av spelare som de är kan göra skillnad när de blir varma i kläderna. Talang finns i alla fall. Trots allt så har man chansen igår att ta poäng, försvarsspel och målvaktsspel är bra, och en puck kan ju alltid trilla in ibland. Ha det trevligt i Berlin, gott med ett break ibland.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Absolut, de unga får chansen, och på sikt kommer det betala sig. Ville mest få fram att man bör förstå att unga inte är färdiga SHL-spelare, det vore att underskatta ligan. Tack, ska försöka koppla bort det här i några dagar ...

 • Kommentar avatar
  Manne , 1 år sedanSvara

  Det måste in två spelare till, minst förutom Rakhshani med kvalité framåt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det lär du få vänta på. Länge. Rakhshani. Sedan vänta och se ... möjligen någon mer, men då måste det lånas ut eller brytas kontrakt. Säkert kommer Sjöström agera i vinter om behovet finns.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Behovet finns nu. Att släppa in ett mål på bortaplan, ska innebära seger.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Men inte ens ditt favoritlag kan vinna JÄMT. :) Liite mer tålamod tror jag är bra.

 • Kommentar avatar
  Matte, 1 år sedanSvara

  Bra val HL. Inbördes ordning kan man ha lite diskussion om. Chat tycker jag faktiskt var den svagaste. Men kul att Du uppmärksamma Grönlund och Moverare. Gunnarsson och Lindström hade jag inte tyckt var fel.
  Som Din överskrift antyder (bra analys) så måste samtliga (mest forwards? ) slita hårt med mycket energi för att FHC skall vara med.
  Likaså håller jag med om att PP måste ge utdelning - 25% (eller var fjärde PP) är ingen hög siffra för ett lag som FHC som baserar mycket av sina stora/dyra värvningar på att de fungerar. Tror dock som tidigare (förra säsongen oxå) att det är bra mycket bättre, om man får två fungerande uppställningar och gav dem lika med istid. Nu är sliter man som sagt bara på PP1 och det ser inte bättre ut utan snarare går det långsammare och långsammare - helt naturligt tröttas första uppställningen. Kanske någon fråga till RR om hur han ser på det vid tillfälle? Jag vet att Rhett kommer in, men man skall inte tro att han själv löser just detta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lite alla ägg i samma korg-varning, va? Grejen är ju att i PP2 vill RR så gärna tro att tvillingarna ska få till det, plus att han vill inte sätta in spelare som matchar i box play, Carlsson, Hjalmarsson till exempel. Jag tillhör de som inte alls förstår gnället på Max Friberg i PP, med Rakhshani (sedan) in i PP1 kan Friberg och Tim Söderlund kanske leka i PP2, sätta upp skott från blå.

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Delar helt Din uppfattning om Max och visst där finns en stor möjlighet med tex Tim (och senare även Rhett). Vad vi kan hoppas på är att de får speltid också. Alla som har sådana roller måste få chansen att lyckas i sin roll. Tycker kanske att RR (eller vem ?) varit lite enögd att bara PP1 skall lyckas...

 • Kommentar avatar
  Peter, 1 år sedanSvara

  Det var soppa torsk i går, detta var huvudproblemet i matchen.
  Växjö är också ett lag med många skador, men hanterande detta bättre än Frölunda i matchen.
  Det var som alla såg en riktigt, skit match och att Frölundas spel haltade betänkligt! Men samtidig helt förståligt efter matchen mot Malmö 2 dagar innan.
  Frölunda gjorde en bra match mot Malmö, men tyvärr som jag skulle straffa sig mot Växjö.
  Sedan ser väl alla här inne att vissa spelare underpresterat och att vi har bara en femma som riktigt kan hota! Men samtidigt har vi ingen offensiv spelare som gör dom där skit målen och som ständigt är ett hot i 60 minuter!
  Tror fortfarande Frölunda kan bli ett kollektivt bra lag när truppen blir intakt, för det finns en del mera att hämta hos samtliga spelare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, precis så – soppatorsk. Man bör förstå att det blir så ibland. Men som jag är inne på, för Frölundas del får det INTE hända ofta.

 • Kommentar avatar
  LG, 1 år sedanSvara

  Jag undrar lite över de s k värmningarna på matchdag. Vad är syftet? ETT syfte skulle ju kunna vara att läsa av inställning, koncentration mm och att - som tränare - glida omkring och småsnacka (peppa) gänget. Det krävs dock att tränaren då är på isen. Men denna 25-minuters seans kanske har andra syften.....
  Den värmning jag såg igår var av den karaktär att jag INTE blev förvånad av prestationen några timmar senare. Lite imponerad blev jag dock av JG:s grymma plockhandske!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Intressant, var det slött, menar du? RR är sällan på is utöver den obligatoriska värmningen, första matchdagen i veckan. Kan i och för sig känna att det är okej, hans röst hör spelarna ändå. Värmning är ju väldigt mycket en individuell grej, få igång benen, få upp känslan, inte så att man måste ha en slavdrivare som skriker igång tempot.

   Kommentar avatar
   LG, 1 år sedanSvara

   Ja, jag upplevde det som slött o ointresserat, till skillnad från förra värmningen (innan MIF ?). En snubbe kom in till det avslutande "alla mot alla" hade sprittande glädje och spring i benen. #5! De hör absolut RR tillräckligt ofta och de assisterande (på isen) kanske har "pepp-uppgiften". Vad vet jag? Ha en skön helg och när du kommer hem har du säkert lite på lager när det gäller Mattias Porseland, som tränar i minirinken varje dag!?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Porseland? Nä, vet inget mer än att han inte får kontrakt någonstans. Sorry.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Det mesta är ju sagt och jag kan bara stämma in. Man kan inte kasta in 3-4 juniorer och tro att det är lösningen. I min värld skall dom matchas in försiktigt när laget är i flyt och man har råd med misstag m.m. Kultbärare är viktigt så att kicka dom vi har bara för att dom inte gör mål nja tveksamt tycker jag. Intressant är väl att det är flera lag som har problem med målproduktionen lag som förväntas göra fler mål än VF. Tidens tand kanske? För 5 år sedan ville alla lag lira som Skellefteå, fart och fläkt med massor av mål. Nu? Känslan är att alla sätter försvarsspelet i första hand och tränarna är noga med att påpeka det vid intervjuer. VF har kört fast i PP helt klart, Ryan står på noll poäng, frågan är om Rhett löser upp den knuten? Själv har jag lika svårt att se honom som en frälsare framåt likväl som att jag inte kan se dom andra "icke-målgörarna" hänga 8-12 mål per säsong. Mitt tips är minst en skarpskytt framåt efter jul, frågan är om det räcker?
  Ha en go resa nu och glöm inte att currysmak sköljs med fördel ner av ett par kalla....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Rakhshani plus någon till, det är väl ungefär det jag kan se också. Sedan går en del kontrakt ut till nästa säsong. Och det är bra att du noterar detta, inte bara Frölunda har trassel med målskyttet. Våra bästa spelare lämnar för NHL, de gör det av en anledning.

   Kommentar avatar
   Lövet, 1 år sedanSvara

   Så är det ju tyvärr....

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  "Rena Rama Leif Boork-Falk hockeyn" ifrån Växjö Lakers sida igår kväll och visst blev Frölunda också med det, tyvärr väldigt uddlösa framåt.
  Man får väl kanske då försöka utnyttja en sådan snabbskrinnande spelare som Tim Söderlund mera i de lägena, att hinna upp t.ex. en slagen puck in i moståndarens sarg-kortsida istället, när de nästan alla står uppställda på blå-linjen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, man borde få ut mer av hans fart än att han ska dribbla sig igenom fyra man.

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Igår i den mycket tråkiga sega hockey matchen var juniorerna största glädjeämnet.
  Märkligt segt,lamt,kraftlöst,likgiltigt uppträdande av Frölunda igår.Såg ut som dom inte vilja vinna.I egen zon så måste man få ur pucken ur zon och i trängt läge slå sarg ut eller chippa ut den ur egen zon.Gång på gång igår så slogs zombie passningar i egen zon till Växjö spelare.Jag haderagit timeout ch frågat laget vad fan dom håller på med?
  Rönnberg sid i båset och såg mest förvånad ut?
  Westerholm bröderna och Hjalmarsson är bedrövliga. Genoway var vimsig i egen zon.
  Lasch Purre och Joel försökte men hände inte mycket. Mycket som behöver förbättras.
  Räcker inte med Rhaksani.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tycker faktiskt inte Pathrik Westerholm var dålig på något sätt. Vann puckar, försökte, men han var ensam i sin omgivning.

 • Kommentar avatar
  Johan , 1 år sedanSvara

  Även om Frölunda spelade under sin normal kapacitet igår har jag en känsla av att Roger övervärderar sitt lag en aning. Förstår fsktiskt inte hur han i princip kunde vara nöjd med spelet efter första perioden som i mina ögon var mycket segare än vanligt från Frölundas sida där spelarna inte riktigt kändes fullt påslagna... Just oförmågan att få dit puckarna har stundtals varit och är likväl fortfarande ett av lagets större bekymmer. Frölunda kan föra matcherna och spela bra hockey fram tills det lilla sista där de bränner lägen, skjuter utanför, försent eller inte alls medan motståndarna allt för ofta hänger puckarna i kryssen så fort de får en mer eller mindre öppen gata som vi alla vet förekommit för eller senare (oftast via misstag eller stressade/förhastade beslut när i det här fallet Frölunda INTE lyckas göra mål trots speldominans...
  Hela Frölundas (Rogers) spelidé om att föra spelet, sätta hög press och anfalla med hög fart etc fallerar fullständigt när motståndarna istället få de här "billiga" målen då det givetvis sättet sig hos spelarna som blir stressade, frustrerade och tappar ramarna helt och glömmer alla de mest grundläggande detaljerna i spelet.... Vi såg det mot Malmö i våras när Frölunda ångade på utan att få med sig utdelning mot ett starkt försvarade Malmö som successivt stängde ner Frölunda och fick ofta även en ledning att gå på och tvingade då Frölunda att jaga ännu mer och öppna upp sig bakåt för fler baklängesmål...
  I nuläget har Frölunda inte riktigt varken spelet eller spelarna för att framgångsrikt genomföra det här spelet Roger tänkt. Först och främst är backarna alldeles för långsamma i uppspelsfasen, slår allt för ofta passningar med för dålig kvalité till markerade spelare eller spelare utan fart eller passningar som helt missar sitt mål.... De blir allt för ofta bromsade i mittzon och hamnar på utsidan i anfallszon där de mycket lättare kan avvärjas av motståndarna än om de får åka in kontrollerat i slottet... Sen när avsluten väl kommer måste våra spelare ha högre kvalité på sina avslut om det skall hålla I längden! Allt för många skott går rakt på eller utanför mål, för många skott kommer försent eller inte alls, alternativt fastnar påvägen... Märks inte minst i powerplay där passningarna är för slarviga och långsamma.. Lasch går inte heller helt att känna igen än så länge.. Han har svårt att få ut något, dels för att han blivit mer bevakad men också för att vi inte verkar ha tillräckligt skickliga spelare som kan utnyttja de chanserna han fixar fram då han fortfarande skall vara den stora kreatören offensivt.
  Försvarsspelet i egen zon har blivit bättre och JG har öppnat väldigt starkt och gett laget möjligheten att ta poäng vilket är positivt!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Men nu är ju inte Frölunda längre det här laget som ska anfalla med full fart framåt hela tiden, som trycker på och snurrar med långa anfall och sedan åker på omställningar, billiga mål som du skriver. Spelet ser ju annorlunda ut nu, mer försvarsinriktat, snabbare till anfall, ett försök att ta sig in på mål tidigare. I går gick det inte alls, för att mental och fysisk energi inte fanns där, men det förtar ju inte att jag tycker du är snett ute i din analys här. Däremot är ju svaga avslut ett jätteproblem. För många förmår inte mer än att träffa magplattan.

 • Kommentar avatar
  Johan, 1 år sedanSvara

  Tror förväntningarna på Dahlin var orimliga (precis som jämförelserna med McDavid). Finns få backar som dominerar vid den åldern, till skillnad från forwards. Sätt McDavid i SHL så gör han förmodligen uppe 70-80p. Erik Karlsson vann sin första Norris när han var 22 och jag kan inte minnas en yngre vinnare på senare år.

  • Kommentar avatar
   GöranA , 1 år sedanSvara

   Helt ok match i Växjö givet förutsättningarna. Rhett målskytt ansluter snart. Vårt lag bli bättre allteftersom. Godkänd säsongsinledning av frölunda i en jämn elitserie. Alla kan slå alla, så lite som avgör matcherna.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Mm. Godkänt, det tycker jag absolut. Fortsättningen blir intressant att följa.

    Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    GöranA: Elitserie? Då minns jag tillbaka till Forsbergs dagar då han knäckte klubban och var besviken på Börje.

  • Kommentar avatar
   Conta, 1 år sedanSvara

   Njut av god öl i Tyskland bäste Leman.
   Koppla av och njut av ledigheten.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Tack, du! Det ska jag försöka. :)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 1 år sedanSvara

    Goe Conta, har förstått att Du också gillar musik, mycket. Tänker på Leornad Cohens "diffusa" låt: "First we take Manhattan then we take Berlin". Den får HL ha i åtanke, med tanke på den resa han snart skall företa sig! Många tankar här. ;)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Underbar låt! They sentenced me to twenty years of boredom, for trying to change the system from within. I'm coming now, I'm coming to reward them ... och så vidare. ;)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 1 år sedanSvara

    Ja, Du också Goe HL, Du är säkert alla gånger klart mycket bättre än jag på "lyric", men för den skull, är den även för mig en underbar låt, rent melodiöst om ingenting annat som kan passa min sinnesstämning många gånger emellanåt. :)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 1 år sedanSvara

    *men frånsett det...(låter bättre) ;)

    Kommentar avatar
    Conta, 1 år sedanSvara

    Jo du Edward51,klart man gillar musik. Bra låtval. Cohen först,Sen kan ju Leman som låt.Nr2 Lyssna på Berlin- Take my breath away. Då får man Berlin både i text och grupp

    Kommentar avatar
    Matte, 1 år sedanSvara

    Berlinerwise...

  • Kommentar avatar
   Airikr, 1 år sedanSvara

   Måste ha fler än Lundqvist, Lasch och Friberg som konstant levererar högsta klass och arbete på offensiven.

   • Kommentar avatar
    EDWARD 51, 1 år sedanSvara

    *än vad jag är...

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     :)

   • Kommentar avatar
    Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

    Jag har ju varit kritisk mot JG tidigare och gärna sett JM som klar etta, men efter JGs tre inledande matcher så ser jag gärna att han fortsätter ett tag till. Lite flaxande emellanåt, men han håller ihop det.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Det blir säkert två rätt jämna i vinter också, tror du inte?

     Kommentar avatar
     Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

     Jo, det känns inte som en högoddsare. När vi gick in i säsongen så var ju målvaktsfrågan ett frågetecken, men det håller sakta på att bli ett utropstecken. Kul!

   • Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Shinnimin.. Sicken filmare.

     Kommentar avatar
     Matte, 1 år sedanSvara

     Manne - Ja som någon annan oxå skrev. Det är nog svagt med etiken på den personen. Stor medhåll!

     Kommentar avatar
     Manne , 1 år sedanSvara

     Han slänger sig mer än ett litet barn som lär sig gå.

   • Kommentar avatar
    Silver, 1 år sedanSvara

    Instämmer i dina kommentarer och betyg som oftast, men jag tycker att vi möter en riktigt bra motståndare som troligtvis gör sin bästa match för säsongen när det gäller arbetsinsats. Jämfört med matchen mot Malmö fick vi väldigt lite tid, speciellt i PP. Skönt att se JG som förbättrar sig hela tiden och är mycket lugnare i kassen.


    Lämna en kommentar