Karriären kan vara över nu för Stålberg, 35


► En lång och framgångsrik hockeykarriär kan vara över. Viktor Stålberg, 35, har en sommar av familjefunderande framför sig.
► Intressant snack här om:
► Den publiklösa coronasäsongen: ”En parodi.”
► Frölunda: ”Om Sebastian varit kvar …”
► Svensk hockey: ”Alla bara åker runt och kämpar.”

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Blir det någon mer professionell hockey för Viktor Stålberg? Återstår att se. Foto: SPORT-CH (skärmdump)


PÅ MERITLISTAN FINNS en Stanley Cup-titel med Chicago Blackhawks 2013, VM- och OS-spel med Tre Kronor, 488 NHL-matcher, 137 kamper i schweiziska NLA, och så då elva i SHL med Frölunda den där lockouthösten 2012.

35 år gammal kan Lerums BK-fostrade Viktor Stålberg se tillbaka på karriären med stolthet.

Frågan är om han även kan se framåt?

Rakapuckar.com bild

Hemma efter andra säsongen i Fribourg-Gottéron säger Stålberg:

– Jag har inte bestämt om jag ska lägga av eller fortsätta. Jag ska väl ta en månad eller två, fundera på vad jag känner, se om jag fortfarande orkar med ett år eller två till.

Fribourg valde att inte förlänga trots Stålbergs 60 poäng på 81 matcher, ville göra plats för en annan utländsk stjärna. Det satte igång en process hos familjen Stålberg, Viktor, Matilda och de två små barnen (3 respektive 1):

– Hade jag kunnat stanna i Fribourg så hade jag nog gjort det direkt, det var ganska smidigt, man hade allt på plats, barnen hade förskola, kände lite folk, men att flytta igen, jag vet inte … vi är lite tveksamma. Vi har sagt att vi avvaktar lite, ser hur det känns att vara hemma under sommaren, om något dyker upp som känns kanon både för mig och familjen så … absolut är det aktuellt, men i dagsläget känns det som vi får avvakta och se hur det känns.

Med två små barn är det inte bara ett hockeybeslut.

– Man märker att de har roligare när de kommer hem, de har kompisar och kusiner och så där.  Tufft att dra iväg dem en sväng till. Men som sagt, vi tar det lite som det kommer. Hittar vi ett bra ställe där vi känner lite folk … man vet aldrig, jag har inte stängt dörren, men … tiden får lite utvisa om jag har det i mig.

Rakapuckar.com bild

** Hockeysuget, menar du?
– Det är fortfarande skitkul att spela matcher och tävla, men i ärlighetens namn, träningar, biten runt hockey, den är inte lika rolig länge, så är det ju. Ju äldre man blir desto mer tid behövs för att hålla sig i form och skadefri. Tuffare att hålla sig på samma nivå, helt enkelt. Sedan fungerade det bra i år, hockeyn gick bra i år, både för laget och personligen, det känns fortfarande som att jag kan vara en ganska bra spelare på hög nivå, men … det är många faktorer att ta hänsyn till när man har familj, inte bor hemma och så.     

** Sverige och SHL – om du ändå väljer att fortsätta?
– Nej, ska jag spela någonstans då är det nog i Schweiz igen. Korta resor, man är hemma lite mer, inte resa matchdagar, det är också en sådan grej som är tuff när du blir äldre. Sätta dig på flyg reguljärt upp till Skellefteå, det är inte så jäkla kul.

Många Frölundafans har haft Viktor Stålbergs namn på läpparna under flera år. Men som jag skrivit ett antal gånger – det har varit en fåfäng förhoppning.

Rakapuckar.com bild

Stålberg och den typ av hockey som Roger Rönnberg förespråkar, väldigt mycket forechecking och ”pressa-pressa-pressa”, det kändes aldrig som en match made in heaven. Kanske inte Stålberg och Sverige över huvud taget?

– Hockeyn i Sverige är rätt annorlunda, känns som alla bara åker runt och kämpar, liksom. Händer inte så mycket i matcherna, säger 35-åringen som följt med en del via C More nere i Schweiz.

** Du och Frölunda, det har inte funnits så mycket kontakt, va?
– Nej, det har det väl inte gjort egentligen om jag ska vara ärlig. Båda sidor har väl förstått att det inte varit superaktuellt. Vi har trivts bra i Schweiz, det är en annan typ av hockey där nere, annat liv. Visst, det hade varit kul att spela i Frölunda, skitkul när jag fick göra det under lockouten, testa på det, en barndomsdröm att spela där. Och det kanske hade blivit bra nu också, men det är en annan grej, och det får man ta hänsyn till. Köra sommarträning där 09–15, det är inte aktuellt för mig, det har jag inte gjort sedan jag var 18; den biten fungerar inte.

– Men jag följer Frölunda, jag har sett en del matcher.

** Ingen hit i vinter, dock?
– Nej, men den här säsongen går inte att ta för seriöst, en parodi på hockey. Helt annan grej utan publik. Det gynnar de lag som inte är bra under press.

** En sak som slutspelsrutin kändes oviktig.
– Helt bortblåst, du tjänade mer på skickligheten. Frölunda, som pressar och sätter tryck, tappade mycket på att inte ha publik. Du blir ju aldrig stressad utan publik. Det märkte man själv, det blev som träningsmatcher, bra nivå på träningsmatcher.

Rakapuckar.com bild

Viktor lämnade Frölunda 2006 som 20-åring, gick på University of Vermont i tre år, skrev på för Toronto Maple Leafs samma år som lillebrorsan Sebastian (skiljer fyra år) kom in på samma universitet.

Så nära var det att LBK-bröderna fått spela tillsammans.

Nu – när Sebastian spelar för Sport i finska Liiga – lär det aldrig bli verklighet. I alla fall inte på hög nivå (kanske kan bli division III-spel med LBK?). 

– Nej, det känns rätt långsökt att jag ska åka och spela i Finland nästa år, det tror jag … haha. Hade Sebastian varit kvar i Frölunda nu så kanske det varit en annan situation, då kanske jag tyckt det var värt att göra det. Men nu när han inte är det, så …

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

Återstår att se om Viktor Stålberg gjort sin sista match på hög nivå eller inte, men om det blir så, då kan 35-åringen se tillbaka på en finfin karriär där Stanley Cup-titeln med Chicago är den självklara juvelen i kronan.

** Gott att ha den om du nu lägger av, va?
– Ja, absolut. Jag känner inte att det är något jag missat i min karriär. Jag lämnade NHL på mina egna premisser, jag kunde ha stannat, hade erbjudande om envägskontrakt men tyckte att det var läge att få spela mer igen. Inga regrets. Lite det jag känner nu, min kropp håller, inga problem, jag är förmodligen fortfarande det snabbaste som finns i en rink, så jag kan säkert spela i fem år till på hög nivå. Men men man tappar lite för varje år, ska man mjölka det bara för att fortsätta, då kanske du får problem efteråt. Jag har varit rätt förskonad från skador, man vill kunna leka med barnen och inte ha problem med något. Det finns mycket att väga in, beslutet får ta den tid det tar.

Rakapuckar.com bild

***

Ilari Melart valde spel i Mannheim. Men det var ju heller inte grejen med texten jag skrev i går, snarare det faktum att Frölunda var intresserat av den typen av back. 

*** 

För den som inte minns, Viktor Stålberg fick faktiskt inte fortsätta i Frölundas juniorverksamhet efter U16, var i Mölndal och vände, men efter att han vuxit till sig fysiskt under två år kom han tillbaka till Frölunda och öste in poäng sista junioråret.

Stålberg valde då att avstå A-lagschansen, detta för att satsa på universitetspaketet ”utbildning + hockey”, ett beslut han beskrivit som det bästa han fattat i sitt liv.

Han läste finans med toppbetyg, skaffade sig en NHL-karriär, och resten kan ni. Hela proffskarriären ser ni nedan. Länken till eliteprospects.com har ni här.

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mackan , 1 månad sedanSvara

  Då är det inte mycket att snacka om Stålberg lägger av med hockeyn!

  • Kommentar avatar
   Van Zandt, 1 månad sedanSvara

   Stålberg känner samma som Hersley och flertalet andra fd SHL-lirare som jag haft förmånen att få spela med på ålderns höst i lägre serier: SHL och spelet är trist, både att spela och se på. Detta borde uppmärksammas mer. Mkt roligare att se ligor som Schweiz o Tyskland

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 månad sedanSvara

    Lite mindre fart och mer lir tänker du? Vill minnas att Fredrik Bremberg sa det i nån intervju för ett par år sedan, att nu lönar det sig att vara en sämre spelare men jäkligt bra på skridskorna.

    Kommentar avatar
    Per, 1 månad sedanSvara

    Håller med. Shl måste värna sin produkt bättre. Som det är nu gräver man sin egen grav.

    Kommentar avatar
    Van Zandt, 1 månad sedanSvara

    Dels det, och det fruktansvärda presspelet Som ex RR förespråkar. Finns inget utrymme för spelet, alla ska stöpas i samma form. Rent ut sagt trist att se på.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 månad sedanSvara

    Spelsättet Frölunda hade när man vann guld 2016 och nåt år efter var kul att se på. Då hade man iofs andra spelartyper.

  • Kommentar avatar
   Danne, 1 månad sedanSvara

   Blir uppriktigt ledsen och besviken över att läsa detta!
   Stålis SR skulle tveklöst vara en superstjärna i SHL.. minns hur det såg ut under lockouten, med sin grymma fart och spelskicklighet ägde han varje byte och sprutade in poäng under sina få matcher.
   Men, förstår honom. Varför skall han slösa tid på att åka och jaga puck och spela presspel? Liksom inget han är van vid eller gjort under sin karriär.
   Hockeyn VF spelar är fruktansvärt deprimerande och enkelspårig. Precis som flera andra lag.
   Sagt det innan, jag bryr mig knappt längre om vare sig matcher eller resultat för VF... Förstår att inte Stålis gör det heller....

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Nu var det ju inte bara Frölunda utan svensk hockey Viktor uttalade sig om.

    Kommentar avatar
    Marlowe, 1 månad sedanSvara

    Tråkig hockey i SHL, ja iaf i år, tycker det blir mindre lir för varje år och mer kamp. Men högt tempo. Samtidigt kan man inte komma ifrån att de svenska klubbarna dominerar i CHL. Den finska ligan, som många verkar skratta åt, producerade ett lag som kunde vinna senaste VM, trots att ligan anses ha ett långsammare spel, med mindre struktur. Förklara det, den som kan.

    Kommentar avatar
    Manne, 1 månad sedanSvara

    Det handlar inte bara om fart, fart och fart. Krävs taktik, smartness, finurlighet och skicklighet tex. Bara för att Finska ligan anses vara långsammare med mindre struktur, så går det bra ändå. I alla fall i senaste VM. Slutsats, fart är inte allt. Bara att titta på tex Rosén. Inte någon raket på rören, men oj så smart ute på isen. Placerar sig rätt och använder krafterna på rätt sätt. Han tänker hockey, medan många andra i SHL tutar hockey. Det är skillnad det.

    Kommentar avatar
    Danne, 1 månad sedanSvara

    Har du rätt i HL, men Stålis skulle ändå få ta def ansvar och jaga puck... inget han är speciellt intresserad av. Av hans svar att döma.

  • Kommentar avatar
   Conta, 1 månad sedanSvara

   Ja Viktor Stålberg var ett krutpaket under lockouten. Men förstår om han lägger av.

   • Kommentar avatar
    E23, 1 månad sedanSvara

    Envisas med att tycka att det är inte fel på frölundas spelsystem, felet är att spelarna inte kan spela det tillräckligt bra.
    Alltså, spelsystemet matchar inte spelartyperna. Sjöström är nyckeln nu, och jag litar på att han ser vad som behövs.
    Han har värvat, med några undantag senare år, varit grym värvare.

     Kommentar avatar
     Marlowe, 1 månad sedanSvara

     Med undantag för de senaste två åren, tendensen nu är att han inte värvar alls. Men RR sa ju HL:s intervju att han hoppas på att de gamla ska bli bättre och juniorerna ska ta ett steg fram. Men en back och en forward har lovats, det borde vara dags nu, innan tåget puffar iväg.

     Kommentar avatar
     Manne, 1 månad sedanSvara

     De kör ett högt spel när de hoppas på att de äldre ska bli bättre. Snarare så att man ska räkna med att de tappar litegrann för varje säsong, men blir det tvärtom så är det en bonus. Jag tror inte att man ska luta sig mot det för mycket.

     Kommentar avatar
     Marlowe, 1 månad sedanSvara

     *i HL:s...

     Kommentar avatar
     Marlowe, 1 månad sedanSvara

     Håller med om det, Manne. Men så svaga som flera av dem var i sista delen, så kan det finnas utrymme för förbättringar. Men nog är det högt spel att lita på det...

   • Kommentar avatar
    Petey , 1 månad sedanSvara

    Förstår Stålberg fullt ut! Frölundas spel ide och många lag i SHl är mördande tråkigt att se på! Och har man inte spelarna för detta så blir det ännu mycket tråkigare att se!
    Ingent fel på Stålberg han levererar! Men nu måste frölunda få in något under 30!
    Komma hem och avsluta karriären i Frölunda känner jag är ointressant om du passerat zenit!

    • Kommentar avatar
     Roland, 1 månad sedanSvara

     Jag tycker att fler lag skulle ta efter hur Skellefteå o Rögle spelar! (Då är det inget problem för hockeyns framtid)

     • Kommentar avatar
      Göran A, 1 månad sedanSvara

      Viktor hade jag gärna sett i Frölunda nästa säsong.

      • Kommentar avatar
       Nolte, 1 månad sedanSvara

       FBK ligger inte på latsidan. Lilliz, Wikstrand och nu Linus Johansson på det, klassvärvningar rakt igenom.

        Kommentar avatar
        Gustav, 1 månad sedanSvara

        Nygård blir klar snart också. Sanslöst vad de gasar!

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        De har värvat både många dyra och kända spelare. De brukar inte då ihop det. Mem laget ser bra ut som alltid.

        Kommentar avatar
        VF, 1 månad sedanSvara

        Problemet är att Färjestad har alltid så bra lag på pappret, men underpresterar något grövsta!! Kommer hända precis samma nästa säsong.

        Kommentar avatar
        Nolte, 1 månad sedanSvara

        Medhåll om att dom som gott som alltid har spännande lag på papperet, men inte fått ihop det på flera år. Har inte sett dom tillräckligt för att kunna analysera vad som felar. Men känslan är att dom hade mått bra av ett tränarbyte?

      • Kommentar avatar
       Allen , 1 månad sedanSvara

       Ett litet underbetyg till spelarna som ger upp så lätt och kommer hem till trygga lilla Karlstad igen..:) Frölunda för ju inte hem några gamla spelare som tyvärr har nyckelroller i sina klubbar... Men inget snack om att Färjestad blir bra nästa år!

       • Kommentar avatar
        VF, 1 månad sedanSvara

        Timrå går upp sen lämnar alla stjärnor och Timrå åker ner nästa säsong.
        Rätt solklart scenarium.

         Kommentar avatar
         Manne, 1 månad sedanSvara

         Kan mycket väl bli så. Alla hyllar Dahlén till skyarna, men av det jag sett så är det inte han som är tungan på vågen. Det är snarare Hartmann, Lööke och Johansson i mål.

         Kommentar avatar
         Guppy, 1 månad sedanSvara

         Och Nubben som förstörde Frölunda lyckas i lågbudget lag

       • Kommentar avatar
        STM, 1 månad sedanSvara

        Bra intervju som vanligt. Intressant läsning med Stor-Stålis!
        Får man önska så önskar jag att du haffar tag i Freddan Pettersson flr intervju och tankar också. Vore sjukt kul att läsa! En favorit man hade önskat "hem" igen! Tack!

         Kommentar avatar
         Van Zandt , 1 månad sedanSvara

         Nej tack! Girigbuken Pettersson vill jag inte se i Frölunda, påklistrad sk klubbkänsla o dessutom passerat zenit sen länge...

         Kommentar avatar
         Manne, 1 månad sedanSvara

         Inte jag heller. Vill komma hem en saga och avsluta karriären. Frölunda ska inte bli något slags avskedsfest-lag.

         Kommentar avatar
         Facemelter, 1 månad sedanSvara

         Petter$$on gillar bara pengar. Frölunda har inte råd med honom. Bra det

         Kommentar avatar
         Manne, 1 månad sedanSvara

         säsong, inte saga*

         Kommentar avatar
         STM, 1 månad sedanSvara

         Kan vara så. Men skjuta kan han minsann!

         Kommentar avatar
         Van Zandt , 1 månad sedanSvara

         Arto Sirviö hade bättre skott... o han hade mer klubbkänsla än moneyball Pettersson, glöm bort honom. Jag skulle iaf bua ut honom.

       • Kommentar avatar
        Frippe, 1 månad sedanSvara

        Matt D, Viktor och Fabian ”floppen” Brunnström vilken kedja....

        • Kommentar avatar
         VF, 1 månad sedanSvara

         En säsong stanna Arvid i SHL nu NHL, tycker de var rätt bra att man inte satsa på han.
         Tråkigt för SAIK och bli av med en bra målvakt.
         Men tycker folk lämnar SHL för snabbt o inte ha tålamodet , sen blir de harv i AHL sen tillbaks igen.
         Bara kolla på alla som kommer tillbaks till Skellefteå från misslyckade i NHL!!

         • Kommentar avatar
          Jonte , 4 veckor sedanSvara

          Tack vare Stålberg fick jag och sönerna chansen att kyssa Stanley Cup bucklan. Passade då på att fråga om inte hockeyn är roligare på större rink, att detta nord syd som svängdörrar i NHL. Alla där i veckan sa han. Visst finns det fantastiska NHL matcher och spelare, men större rinkar ger utrymme för kreativitet. Dock håller jag med att SHL går åt fel håll. Frölunda Skellefteå var en fröjd för några årssedan men nu känns det än mer uppstyrt. Mer kreativitet och bryta mönster, låt dom kreativa spelarna få utrymme

          • Kommentar avatar
           Jonte , 4 veckor sedanSvara

           Tack vare Stålberg fick jag och sönerna chansen att kyssa Stanley Cup bucklan. Passade då på att fråga om inte hockeyn är roligare på större rink, att detta nord syd som svängdörrar i NHL. Alla där i veckan sa han. Visst finns det fantastiska NHL matcher och spelare, men större rinkar ger utrymme för kreativitet. Dock håller jag med att SHL går åt fel håll. Frölunda Skellefteå var en fröjd för några årssedan men nu känns det än mer uppstyrt. Mer kreativitet och bryta mönster, låt dom kreativa spelarna få utrymme

           • Kommentar avatar
            Jonte , 4 veckor sedanSvara

            Tack vare Stålberg fick jag och sönerna chansen att kyssa Stanley Cup bucklan. Passade då på att fråga om inte hockeyn är roligare på större rink, att detta nord syd som svängdörrar i NHL. Alla där i veckan sa han. Visst finns det fantastiska NHL matcher och spelare, men större rinkar ger utrymme för kreativitet. Dock håller jag med att SHL går åt fel håll. Frölunda Skellefteå var en fröjd för några årssedan men nu känns det än mer uppstyrt. Mer kreativitet och bryta mönster, låt dom kreativa spelarna få utrymme


            Lämna en kommentar