Bra signal med tre matcher för Söderlund


► Tre matchers avstängning för Tim Söderlund.
► Inget konstigt i min bok. Tvärtom.
► Hockeyn måste värna även om målvakters skallar.

Rakapuckar.com bild

Situationen från i går kväll med Söderlund och Svedberg. Foto: C MORE


MAN BEHÖVER INTE på något vis hänga ut Tim Söderlund som en ful spelare (det är han inte) för att konstatera:

Det här är en bra dom.

Det här är en vettig, viktig dom.

Speciellt i tider då tränare och tyckare snackar vitt och brett om att ”vi vill ha fler mål” så är det oerhört betydelsefullt att målvakter skyddas, att inte vad som helst tillåts på den blåa färgen.

Målvakters hjärnor kan också skadas. De är till och med mer utsatta, målvakterna, eftersom de inte är vana vid att behöva skydda sig; de är ju inte tacklingsbara.

I det aktuella fallet störtar Tim Söderlund mot mål i för hög fart, han kan inte undvika att träffa Niklas Svedberg även om han försöker hoppa förbi och självfallet inte är ute efter att skada  Det spelar dock ingen roll. Vårdslöst beteende. Därför straffet.

”Men Timråbacken står ju i vägen?”, skrev någon till mig.

Precis. Denne gör sitt jobb. Tim – som gör helt rätt när han driver på kassen – gör däremot helt fel när han struntar i den stängda dörren, försöker öppna den med kraft, och tar med sig Svedberg längs vägen.

Rakapuckar.com bild

Spelade Svedberg över? Det tror jag inte. Han blev träffad. Rätt tydligt, till och med.

Har han spelat över förut? Ja. Är det ett otyg? Ja. Måste han lägga ner det där? Ja. Absolut!

Men det har ingen som helst bäring på Tim Söderlunds avstängning.

För några år sedan, när diskussionen rasade som värst om huruvida man ska tillåta en spelares skridsko i målgården när den inte stör, ett ben här, en kropp där, så skrev jag:

Jag hade gärna sett att utespelare inte fick vara i målområdet. Punkt.

Det är målvaktens del av isen. Ingen annans.

Då hade vi sluppit alla jäkla tolkningar hit och dit där någon randig ska berätta för en målvakt att … nej, sörru, du var inte alls störd.

Nå, dit kommer vi väl inte.

Därför är det viktigt att målvakterna skyddas ordentligt.

Rakapuckar.com bild

Således tycker jag tre matchers avstängning för Tim Söderlund skickar en bra signal.

Att Frölundafans inte håller med … tja, det är kanske förståeligt. Men jag gjorde i alla fall ett försök att förklara här.

***

David Printz anmäldes inte för sin crosschecking på Ponthus Westerholm. Sett till liknande situationer tidigare förvånade det mig.

Men inte heller detta har den minsta bäring på Tim Söderlunds straff.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

*** 

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
28 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anders, 6 månader sedanSvara

  Helt rätt o matchstraffet va solklart enligt mig! Målvakten ska vara fridlyst i målområdet, håller med dig om att i målgården ska ingen annan vara än målvakten.punkt. Någonsin alltså! Svårare än så bör det inte vara, så får hoppas dom ändrar det där med hur en utespelare vara eller icke vara i målgården

  • Kommentar avatar
   Lars, 6 månader sedanSvara

   Håller med om avstängningen till 100%. Inget att orda om. Däremot är jag mer tveksam. (Läs tveksam) till att inga spelare ska få vara i målgården. Nu får de vara där om och endast om pucken är där också. Det tycker jag räcker. För om de inte får vara där alls. Så ska målvakten ej heller få vara utanför. Men att målvakten är utanför målgården är en del av försvarspelet. Och att det går inte ”bara” att ändra. Därav min åsikt om utespelare i målgården. Det är redan en restriktion som sagt. Det räcker. Sen även om pucken är där. Får man inte störa (interference) på målvakten. Det borde räcka tillsammans med sunt förnuft hos spelarna att inte åka in i målgården i 100km/t bara för pucken är där.

    Kommentar avatar
    Kjelle, 6 månader sedanSvara

    Men nu var ju pucken just där, eller......

  • Kommentar avatar
   Martin , 6 månader sedanSvara

   Nog vettigt.
   Oturligt men bara att köpa. Dock tror jag Svedberg passade på att ligga kvar. Han är väl skyddad i ansikte/huvud och klarar puckar i 200km/h i ansiktet...
   Hursomhelst, vinsten var glädjande för mig.
   God Jul Henrik!

    Kommentar avatar
    J, 6 månader sedanSvara

    Lite skillnad på en puck och en människa va? Speciellt när människan kommer från sidan också, testa själv och sätt på dig en hjälm och be en kompis springhoppknäa dig i sidan av huvudet, kom sen tillbaka och säg att du bara reste på dig körde på som om inget hänt. Klart som fan att han ligger kvar, klart som fan att han går ut spel. En krock i sidan av huvudet kan innebära hjärnskakning, whiplash eller andra mindre trevliga konsekvenser. Och om ditt levebröd står på faller på din förmåga att använda kroppen så tror utövar man väl ändå största möjliga försiktighet när någon hoppar in i ens huvud? Söderlund är för aggressiv i situationen, svårare än så är det inte. Synd att han sätter sig i denna sitsen nu när han fick chans till mer speltid - inte bra för honom eller kedjekamraterna.

    Kommentar avatar
    Anders, 6 månader sedanSvara

    Då jag själv är målvakt kan jag informera dig om att en puck i masken känns. Speciellt vid sidan då masken sviktar vid träffen. Som en hård örfil ungefär plus att pucken luktar ganska bränt gummi. Lägg där till ljudet. En puck rakt framifrån som du kontrollerat styr undan märks knappt. Den hörs bara. Vid pannan är masken som hårdast. Att däremot bli pååkt och träffad i huvudet känns betydligt mer. Framförallt tar nacken mycket stryk. I det här fallet tror jag Svedberg får mest känningar i nacken.

    Kommentar avatar
    Erik, 6 månader sedanSvara

    Inte för att vara petig men 71 kg Tim Söderlund i 25 km/h har 7 gånger mer rörelseenergi än 170 g puck i 200 km/h. Så hellre en puck.

    Kommentar avatar
    J, 6 månader sedanSvara

    Haha ja, jag sa inget om att en puck INTE känns. Jag säger bara att det är en jävla skillnad på en puck och en människa. Och med detta menar jag att jag alla dagar i veckan hellre tar en "örfil" än en person som hoppar in i mig från sidan.

  • Kommentar avatar
   GöranA , 6 månader sedanSvara

   En rättvis bedömning av d- kommittén.
   Ställer mig bakom förslaget om att målgården skall vara en fredad zon för målvakten.

   • Kommentar avatar
    Arvid, 6 månader sedanSvara

    Absolut, detta är en jätte vettig dom och helt rätt att det beivras, problemet ligger i att de ska göras från första match under en säsong. Man kan inte helt plötsligt när liknande incidenter varit komma på att - nu tar vi nog några matcher för detta trots allt..
    Jag tycker som sagt en avstängning är befogad , men var är konsekvensen i handlingar vad gäller våld mot huvud? Ingen vet ju från gång till gång om spelaren blir friad eller fälld 5 matcher för liknande incidenter.

    • Kommentar avatar
     Mattias, 6 månader sedanSvara

     Mycket klokt resonerat och formulerat. Hade varit stor skillnad om han blivit inknuffad, och inte haft någon möjlighet att undvika en kollision. Nu valde han det själv, och precis som i trafiken kan du inte skylla på att det stod en bil parkerad i vägen - kör du på den har du inte varit uppmärksam, haft för hög fart. Det går liksom inte att snacka bort.
     Sen håller jag med, målvaktens blå område borde bara tillhöra målvakten. Nu är det väldigt godtyckligt, tolkningar hit och dit.

     • Kommentar avatar
      Karl, 6 månader sedanSvara

      Bra! passa nu på att lösa hans 1 år kontrakt och skicka honom vidare, han är en flopp värvning som inte passar in i frölundas system.
      En spelare som kan ersättas med vilken Frölunda junior som vi har tillgängliga.
      En billig värvning som tyvärr inte blev vad vid trodde!

      • Kommentar avatar
       Christoffer, 6 månader sedanSvara

       Kan hålla med om att målgården ska vara målvaktens, men då skall målvakten vara tacklingsbar när han är utanför den samma.

       • Kommentar avatar
        Bengan, 6 månader sedanSvara

        Det låg lite i luften, har ju varit en del smällar på målvakterna denna säsong, och det är ju inget att säga om avstängningen. Bara Tim fortsätter att komma in på mål och inte blir rund i spelet, får lära sig att slå stopp.

        • Kommentar avatar
         Mats, 6 månader sedanSvara

         Att Söderlund fick 3matcher kan jag leva med. Men att inte man blir avstängd för crosschecking i ansiktet är ju helt horribelt. Han var ju ute efter att skada spelaren uppsåtligt. Printz skulle ochså ha minst 3 matcher. Det är för okonsekvent tycker jag.......

         • Kommentar avatar
          Freddan, 6 månader sedanSvara

          Håller med, avstängning rätt.
          Borde rimligtvis varit det på Printz oxå, verkligen uppsåt att skada! Kan inte fatta att cross-checking är så lågt på straffskalan.

          • Kommentar avatar
           Niklas, 6 månader sedanSvara

           Problemet är att man inte är konsekvent i sina avstämningar . Crosschecking i ansiktet!!!! Ingen avstämning ? Hängde de bara på att inget blod och tänderna satt kvar??? Nä tycker de e dåligt. 3 matcher kan ja nog tycka är tufft om man jamför andra avstämningar.

           • Kommentar avatar
            Dallasm3, 6 månader sedanSvara

            Helt ok med straffet på Tim. En sak stör mig. Kör du på en målvakt med ett försök att undvika/hoppa över, 3 matcher avstäning. Använda klubban som tillhygge och slå någon i ansiktet är bara game????? Disciplinnämnden eller lotteri? Varför är dom inte konsekventa??

            • Kommentar avatar
             Jan Westerberg, 6 månader sedanSvara

             Håller med dig Henrik. Har heller inga invändningar mot matchstraffet. Bra formulerat och nyanserat, tycker också att Söderlund kunde ha agerat annorlunda.

             • Kommentar avatar
              Manne , 6 månader sedanSvara

              Per Kenttä, där hade vi haft en sportchef..

               Kommentar avatar
               Frippe, 6 månader sedanSvara

               Är de garanti för succé ? Var väl så man plockade Nubben som gjorde ett fantastiskt jobb i Timrå med små resurser för att sedan vara nära på att köra Frölunda i konkurs...

             • Kommentar avatar
              Jenny, 6 månader sedanSvara

              För litet straff, han borde bli dömd i domstol, och straffet -nått år i fängelset. Det var väl så ni ville ha det ? Man får inte hoppa in i folks huvuden på avenyn heller.

               Kommentar avatar
               Kjelle, 6 månader sedanSvara

               Får man slå folk i ansiktet med en hockeyklubba på Avenyn???

             • Kommentar avatar
              Richard , 6 månader sedanSvara

              Helt ok straff, men kan någon tycka annorlunda? Åtminstone vi som sett reprisen. Huvudskador måste stoppas/beivras. Det som borde kommenteras är crosscheckings i huvudnivå. Särskilt efter den uteblivna domen. Jag förstår inte varför Printz inte får följdstraff. Kan det vara så att Pontus hinner få upp handskarna? I så fall är det patetiskt, men så kan det inte nog inte vara.
              Kanske är jag superfärgad Frölundait men det överfallet bör ge mer än en match.

              • Kommentar avatar
               #18, 6 månader sedanSvara

               Nja säger jag om tre matcher. Enkel utväg för DN, ge en mindre namnkunnig spelare 3 matcher för en förstgångsförseelse. En match hade räckt gott tycker jag. En markering. Tim försöker ju undvika kollisionen genom att hoppa. Gällande anfallare i målområdet så kan jag köpa att de inte skall få vara där, men i så fall måste området minskas betydligt. Annars kan vi glömma fler mål.

               • Kommentar avatar
                Richard, 6 månader sedanSvara

                Inte lätt att få fram budskap till supporters/organisationer etc. Visst har du rätt Lehman i sak, men vad är syftet med reportaget? Nu blir det en jämförelse mellan straff och då tappar du kanske det du vill framföra?! En tankeställare bara....

                 Kommentar avatar
                 Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

                 Jag förstår överhuvudtaget inte vad du menar med den kommentaren. Jämför? Hur?

                 Kommentar avatar
                 Richard, 6 månader sedanSvara

                 Jag menade att det inte är lätt att få fram reportagets budskap till hängivna supporters. Nu vinklas det nästan över till det straff som inte tilldelades (crosschecking mot huvud).

               • Kommentar avatar
                tony, 6 månader sedanSvara

                varför fick inte prince något straff
                för crosstjeckingen

                • Kommentar avatar
                 Puckonen, 6 månader sedanSvara

                 Avstängning? Tja, gränsfall. Detta är ju ändå hockey, som åtminstone brukade kallas kampsport förr. Undra på att publiken börjar misströsta. Fia med knuff snarare. Broström skulle aldrig fått spela en minut med dagens dagismentalitet...

                 • Kommentar avatar
                  ,,, , 6 månader sedanSvara

                  Ojämn nivå under säsongen, vissa överfall skiter dem i och helt plötsligt matchstraff på denna, tycker han åtminstone försöker undvika svedberg, matchstraff, fine! Men hade nog räckt med 1-2 matcher, då får vi hoppas att nästa pååkning renderar i matchstraff med, men i mina ögon så känns det som att det är lite skådespeleri, inte fasen ligger man helt okontaktbar på isen för att vid ett senare tillfälle återigen spela, möjligtvis så att Timrå har okunnig personal i båset,

                  • Kommentar avatar
                   ,,, , 6 månader sedanSvara

                   Ojämn nivå under säsongen, vissa överfall skiter dem i och helt plötsligt matchstraff på denna, tycker han åtminstone försöker undvika svedberg, matchstraff, fine! Men hade nog räckt med 1-2 matcher, då får vi hoppas att nästa pååkning renderar i matchstraff med, men i mina ögon så känns det som att det är lite skådespeleri, inte fasen ligger man helt okontaktbar på isen för att vid ett senare tillfälle återigen spela, möjligtvis så att Timrå har okunnig personal i båset,

                   • Kommentar avatar
                    Manne , 6 månader sedanSvara

                    Proppen ur ikväll, 6-1 mot Ridå IK.

                    • Kommentar avatar
                     Molly, 6 månader sedanSvara

                     Har sett åkningen från nån vinkel
                     Svedberg slänger sej efter att Söderlund åkt förbi honom

                     • Kommentar avatar
                      Niklas, 6 månader sedanSvara

                      Med facit i hand hade det varit bättre om Tim åkt rakt på Svedberg. Då hade det blivit en 2:a för Charging!!!

                       Kommentar avatar
                       Manne , 6 månader sedanSvara

                       Jag kan köpa en avstängning, men att inte Printz blir avstängd för en crosschecking i ansiktet - det är horribelt. Bedömningarna är åt helsike, ingen kontinuitet alls. Att crosschecka någon i ansiktet är alltså helt okej, bedrövligt.

                       Kommentar avatar
                       Kjelle, 6 månader sedanSvara

                       Ja det lär ju bli svårt för lotterinämnden att döma straff för crosschecking i ansiktet framöver...... eller inte när det gäller dom!!

                     • Kommentar avatar
                      Hansson, 6 månader sedanSvara

                      Timrås bägge målvakter filmade, den nye igår filmade han med! Vi som hatar fotbolls fjollor som ser ut att behöva ambulans vid varje knuff! Vill inte ha in det i hockeyn (aldrig) sedan skärpning på max Friberg och lasch! Dessa kommer att åka för diving snart! Sluta förstärk!! Crosschecking i ansiktet på westerholm, är givetvis avstängning !! Var det inte Carl Söderberg LHC som gjorde samma för ett antal år sedan! Avstängd och dryga böter! Sedan finnen med skägg igår! Crosscheckade vf spelare i nacke o rygg hela tiden!! Pajas domare! Och DN är ett skämt! God jul

                      • Kommentar avatar
                       Hansson, 6 månader sedanSvara

                       Timrås bägge målvakter filmade, den nye igår filmade han med! Vi som hatar fotbolls fjollor som ser ut att behöva ambulans vid varje knuff! Vill inte ha in det i hockeyn (aldrig) sedan skärpning på max Friberg och lasch! Dessa kommer att åka för diving snart! Sluta förstärk!! Crosschecking i ansiktet på westerholm, är givetvis avstängning !! Var det inte Carl Söderberg LHC som gjorde samma för ett antal år sedan! Avstängd och dryga böter! Sedan finnen med skägg igår! Crosscheckade vf spelare i nacke o rygg hela tiden!! Pajas domare! Och DN är ett skämt! God jul


                       Lämna en kommentar