PP-tid för Jesper, 18 – viktig Frölundasignal


► Frölunda–Skellefteå är alltid heta fajter. Och efter förra matchen…
► – Uppretad tiger, kallade Roger Rönnberg torsdagens motstånd.
► Han ger färske Jesper Emanuelsson chansen i power play – läs gärna varför, det är intressant, det är en bra signal.

Rakapuckar.com bild

DEN 18-ÅRIGE ANFALLAREN från Skövde fick PP-tid redan i tisdagens CHL-match mot Liberec, och på onsdagsträningen i Slotsskogsrinken (varmare än vanligt: tack!) tog Jesper Emanuelsson åter plats i PP2-uppställningen med Rasmus Dahlin, Matt Donovan, Lias Andersson och Carl Grundström.

Spännande, kände jag.

Och förklaringen tränaren Roger Rönnberg gav var bra.

– Vi har inte lyckats lyfta in offensiva forwards sista tiden, från ”Ante” Johnson, ska vi bli bättre på det måste vi (tränare) bli bättre på att verkligen släppa fram dem i de roller de ska spela.

A-lagsspel och PP-tid spelar ingen roll, är man junior får man bära puckar ... 

 

Emanuelsson (bilden ovan) kom från Skövde som en renodlat offensiv och spetsig forward, har fått lära sig mer av det defensiva jobbet.

Men trubbig har han inte blivit. Tvärtom. 

Rönnberg:

– Jag ser honom i juniorlaget, ser en spelare som är duktig i den spelformen (power play).

Jag gillar det här. Inte bara ha med juniorer som ska checka och jobba hårt, har du offensiva spetskvalitéer ska de också testas mot bra motstånd.

Jag hade en lång intervju med assisterande sportchefen Björn Liljander i våras, just om det här att Frölunda varit bra på att få fram backar men sämre på offensivt skickliga forwards.

Liljander pratade om att skapa en forwardsprofil, så som funnits för backar (Dahlin, Filip Westerlund, John Nyberg, Kristoffer Gunnarsson till exempel).

Rakapuckar.com bild

Det handlar också om att ge talangen chansen.

Kul att se Jesper Emanuelsson försöka ta den.

***

Mats Rosseli Olsen är ännu inte på is, och spelar han inte heller mot HV71 på lördag är väl frågan om Frölunda släpper iväg honom på landslagsäventyr med Norge.

Oliwer Fjellström gick av träningen, men som jag fattade var det ingen fara.

Roger Rönnberg

”Samma lag?” frågade jag Roger Rönnberg.

– Mest troligt, svarade han.

Inte länge sedan Skellefteå var här, då – när Niklas Anderssons tröja hissades – avgjorde Victor Olofsson i förlängningen, en puck som kanske aldrig var inne.

Det går att ana viss revanschlust hos Skellefteå den här gången …

– Känslan är att vi står inför en jävligt het match. Vi måste förstå att Skellefteå kommer från två förluster mot Djurgården, de är säkert inte nöjda, inte nöjda med hur de förlorade senast i Scandinavium heller. Vi får en uppretad tiger till motstånd, slog Frölundatränaren fast.

Som om inte de här Frölunda vs Skellefteå-drabbningarna var heta nog ändå, med Rönnbergs och Bert Robertssons  lilla beef alltid med i bakgrunden, småputtrande i grytan, färdig att koka upp om ingredienserna är de rätta.

– Det kommer bli en het match, gäller att kontrollera känslorna. Ytterligare ett test för vårt grundspel, resonerade Rönnberg.

Rakapuckar.com bild

Precis så; som vanligt finns nyckeln till framgång i egen zon, ni vet vad ni ska titta efter vid det här laget:

Aggressivitet.

Synkat uppträdande.

Ödmjukhet, förståelse för att nöja sig med det lilla när så krävs.

***

7500 biljetter var sålda på onsdagen, pekar mot 9000, kanske uppemot 9500.

***

Målvakstränaren Kristoffer Martin körde lite extra med Johan Mattsson före ordinarie träning, något som skulle kunna indikera att det blir Johan Gustafsson mot Skellefteå. Men ... det där är ingen exakt vetenskap, återkommer i morgon om hur det ser ut med målvaktstänket.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
3 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

  Jag kan ju tycka att det vore lämpligt att låta JM stå igen...
  Men jag tycker ju också att Roger kan ta timeout tidigare än med 1 min kvar att spela...

   Kommentar avatar
   Rasmus, 11 månader sedanSvara

   Jag håller med. På båda punkterna. Är för aktiv coachning i matcherna.

   Kommentar avatar
   Tommy, 11 månader sedanSvara

   Japp

 • Kommentar avatar
  Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

  Frågan är om RR har planer på att ge PP2 mer istid? Kan tycka att PP1 får väl mycket istid emellanåt utan att prestera och att det kunde vara läge att låta PP2 starta ibland.

   Kommentar avatar
   Mange, 11 månader sedanSvara

   Håller med dig kalle! PP ska ses som en belöning för bra jobb och spel. Spelar man dåligt i pp, ska det också märkas. Detta kan ju även göra det lite rörigt för motståndarnas box om de förväntar sig ett första pp av Frölunda.

   Kommentar avatar
   mike, 11 månader sedanSvara

   Rent generellt kan jag hålla med. Å andra sidan har ju inte PP2 rosat marknaden direkt. Kan gissa att det är därför....

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

   Å andra sidan är det svårt att bedöma hur bra de har varit när de i princip alltid får börja med pucken i egen zon med ~40 sekunder kvar av PP:t.

   Kommentar avatar
   mike, 11 månader sedanSvara

   Nja, det håller jag inte med om. Självfallet har de inte fått lika bra förutsättningar som PP1, men tycker ändå att jag har sett dem tillräckligt i anfallszon utan att egentligen ha skapat någonting. PP2 har inte varit ett hot att räkna med.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Fast jag måste säga emot här, tycker i senaste matcherna, jag har sett klar uppgång här. Svårare ta sig in i zonen, svårare sätta upp spel, men väl där ... rakare, skott, trafik, tryck på kassen.

   Kommentar avatar
   mike, 11 månader sedanSvara

   Ja, vi ser det lite olika, ger olika betyg. Kan väl kanske enas om att det behöver bli bättre? Samtidigt tycker jag att man borde satsa på Dahlin som ensam back, precis som Almmquist är ensam back i första uppställningen. Vet inte riktigt varför man ändrar "tema" till andra PP.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   De gör ofta så, vill inte vara lika offensiva i båda PP-uppställningarna. Och ge RD ansvar som ensam back ... nä, det hade jag inte vågat.

   Kommentar avatar
   Johan Carlander, 11 månader sedanSvara

   Om man nu vill säkra upp backsidan i PP2 så hade jag nog valt någon annan än MD, han känns som en större risk bakåt än RD. John Nyberg kanske?

   Kommentar avatar
   Matte , 11 månader sedanSvara

   Men Donovan ... han gör betydligt mer misstag - om det hade varit Sigalet, men än hellre Nyberg eller Gunnarsson Nu är det Rasmus som får ta höjd för PP2. Kolla noga nästa gång, så ser Du det som är uppenbart.

 • Kommentar avatar
  Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

  Alltid intressant med olika perspektiv på saker och ting. Jag kan hålla med om att PP:t sett bättre ut den senaste tiden med PP-mål i tre raka matcher. Men kan ändå tycka att PP1 får lite väl mycket istid och tror att det skulle vara positivt att emellanåt låta PP2 börja för att överraska motståndaren lite och störa deras matchning på framförallt hemmaplan när man har sista byte.


  Lämna en kommentar