Läget i SHL – 14 små texter om 14 lag


► Okej, det är nästan fyra månader till SHL-premiär, men kom igen – lite nyfikna är ni allt?
► Hur står sig ert favoritlags trupp jämfört med övriga?
► Och vad tycker den där Leman?
► Svar på båda frågorna får ni nedan.
► Här en lååång text att bokmärka för framtida bruk.

Rakapuckar.com bild


VAD NI ÄN gör, ta nu inte detta som ett färdigt SHL-tips från mig redan i maj.

Omöjligt så här års.

Trupper ska fyllas på, spelare kommer chocklämna, lag kommer supervärva.

Däremot är det ett slags lägesrapport, en ranking i nuläget.

14 lag. 14 små texter. 

… och en jäkla massa funderingar.

En del sportchefer är i princip klara med sina lagbyggen, en del har rätt mycket kvar, och jag delade in lagen i sex olika grupper, med sex olika rubriker.

Inom varje grupp är lagen i bokstavsordning, så än en gång: det är ingen 1–14-rankning, bara ett sätt för mig att delge er mina tankar och funderingar sent i maj.

Jag kan se mig själv ha fel som fasen, men så här tycker jag här och nu. Ta’t för var det är värt. 

Klicka på trupperna för att se dem ordentligt.

## Det här är bra (redan i dag, alltså)
DJURGÅRDEN

Trots att flera bra spelare lämnat är min känsla: oj, spännande! Centersidan är ju tokbra, och då är jag optimist och räknar med att Andreas Engqvists huvud mår fint (låt oss alla hålla våra tummar). Engqvist, hemvändande Jacob Josefson, Marcus Davidsson, Lukas Vejdemo – det är kvalitet i mitten, det.
NHL-intresset kan förstås ställa till det, Vejdemo är signad av Montreal, Davidsson kan bli det av Buffalo, men mycket talar för att båda blir i Sverige en vinter till. 
Kul för Djurgården, kul för oss som gillar SHL.
Tänk sedan om Dick Axelsson väljer blåränderna också. För det gör han väl? Som om det inte var livat nog på Hovet redan.
Adam Reideborn backas upp av spännande Robin Jensen, backsidan fortsatt stark, och framåt … Jakob Lilja vill ta nästa steg, en frisk Daniel Brodin bör sprudla av energi, bland annat.
Äldre Davidsson-brorsan Jonathan skrev nyss kontrakt med Columbus, väldigt värdefullt för Djurgården om han blir kvar ett år till, speciellt sedan publikfavoriten Axel Jonsson Fjällby dragit till USA:s huvudstad.
Det här är ett jäkla bra hockeylag redan nu, som jag ser det, uppbackat av en hysterisk hemmapublik, lett av smarte coachen Robert Ohlsson.
… men hur Dif kunde låta Mikael Ahlén gå övergår fortfarande mitt förstånd. Jag hade gett honom livstidskontrakt så länge det där bultande hjärtat slog
Spännande: Emil Bemström, snart 19, är en stor talang, bör bli snäppet vassare än pappa Jörgen.
Notabla förluster: René Bourque, slutat, Markus Ljungh, HV71, Linus Johansson, Färjestad, Calle Ridderwall, Düsseldorf, Patrik Lundh, Kunlun (KHL), Axel Jonsson Fjällby, Washington, William Lagesson, Edmonton, Mikael Ahlén.

FÄRJESTAD
Hoppla – här har det verkligen satsats. Jäklar – nu ska sola skina över Karlstad i vinter.
Markus Svensson är en toppmålvakt, framåt är Linus Johansson en toppcenter, Daniel Viksten och Jesper Olofsson har hög inneboende kapacitet och vill få fart på karriärerna, Axel Ottosson, 22 (från Björklöven), var centern som SHL-klubbarna slogs om, och när Tomi Sallinen nyss skrev på var det ju extra spännande eftersom han och Johan Ryno har en Leksandshistoria ihop.
Kanske tappar Färjestad Mikael Wikstrand efter dennes fina VM, men sportchefen Peter Jakobsson sägs leda jakten på Robin Press (som haft problem att ta plats i starka AHL-laget Rockford).
Förlängningen med Jesse Virtanen var viktig, backsidan är bra, framåt ser det närmast otäckt starkt ut. 
I alla fall på papperet.
Titta själva på truppen.
Vasst på riktigt.
Det finns skäl till optimism i Färjestad, inte minst är det intressant att höra spelare uttala sig positivt om klubben, att spelsättet lockar.  
Rasmus Asplund? Skrev som väntat på för Buffalo.
Spännande: Martin Johansson och Daniel Viksten har aldrig varit så bra som under Örebrotiden med Derek Ryan som center. Är Linus eller Alexander Johansson rätt här?
Notabla förluster: Lars Haugen, Stefan Steen, Örebro, Dick Axelsson, Djurgården (?), Rasmus Asplund, Buffalo, Michael Lindqvist, New York Rangers, Morgan Ellis, Köln, Linus Persson, Leksand, Christoffer Törngren, HV71.

Rakapuckar.com bild

## Det här blir bra (när det fyllts på som det ska) 
VÄXJÖ

En hel del osäkerhet, men också mycket trygghet. Den stavas målvakten Viktor Fasth plus en grym backsida.
Niclas Burström valde Växjö före Skellefteå när han flyttade hem från KHL, ett år till med Edmonton-signade Joel Persson, spännande Karl Johansson som före Oskarshamn lirade division I-hockey precis som Persson. 
Daniel Rahimi, Arvid Lundberg, Oliver Bohm, Linus Högberg, kompetente Peter Andersson … jo, tack – Sam Hallams gäng ska nog kunna försvara sig i vinter också.
NHL-rykten kring målvakten Viktor Andrén – men skulle det bli något finns alltså namnen Fasth.
Frågetecknen hittar vi framåt. Och de är både stora och många.
Nog blir det väl NHL eller AHL (förstarundare, får spela där) som gäller för Vancouver-draftade supertalangen Elias Pettersson?
Andy Miele och Robert Rosén drog till KHL, och nu funderar alla Lakerfans på detta:
Dennis Rasmussen vill tillbaka till NHL men kan också landa i KHL, är Växjö verkligen med i matchen?
Inte otänkbart att det blir Ryssland även för Andrew Calof och Brendan Shinnimin, kan någon av dem bli kvar i Småland?
Här kommer finnas luckor att fylla, svårighetsgraden ökar ju fler de är – men ska någon klara det är det Lakers sportchef Henrik Evertsson. 
Han har byggt bra lag förr, med tanke på hans kvalitéer och de skickliga spelare som är kvar i truppen blir det förstås ett starkt Lakers även kommande säsong.
Men hur starkt?  
Spännande: Dominik Bokk, den 18-årige tysken som använder klubban lite grand som trollspö.
Notabla förluster: Eric Martinsson, Minnesota Wild, Robert Rosén, Sotji, Andy Miele, Torpedo, Noah Welch, Elias Pettersson, Vancouver (?), Dennis Rasmussen (?), Andrew Calof (?), Brendan Shinnimin (?), Adam Brodecki, Linköping.

## Det här bör bli bra (jag gillar det jag ser)
MALMÖ

Jag fortsätter att vara imponerad av sportchefen Patrik Sylvegård och dennes tydliga vägval.
Man har valt (tvingats) att hålla i pengarna, satsa på utveckling av spelare, såväl unga talanger som något äldre i allsvenskan. Grymt bra resultat så här långt, nu hoppas Malmö på liknande resultat med Emil Molin, 25 (Modo), Martin Janohls, 27 (Pantern) och Anton Öhman, 22 (Skellefteå/Leksand).
Nå, Molin var ju en stjärna i Modo, höga förväntningar här, men det är ändå intressant att se hur Malmö allt mer väljer bort utländska stjärnor och vill agera drivhus för svenska (och danska) spelare.
Rhett Rakhshani kostade för mycket sett till vad han presterade. Bye-bye, Rhett.
Robin Alvarez (oklart var han hamnar) och Daniel Zaar (Rögle) gav inte Malmö nog med bang for the buck, tydliga besked trots kontrakt: ”Ni är fria att hitta andra klubbadresser.”
Hålla i stålarna, utveckla spelare, mer arbetarlag än flashigt stjärngäng … kan man få det att fungera räcker det långt på den plats SHL är i hockeyhierarkin.
Malmöcomeback för Henrik Hetta, den är jag nyfiken på, plus att bröderna Sylvegård (Emil kommer från Linköping, Marcus såg spännande ut redan förra vintern) kommer göra det jobbigt att möta Malmö.
Bästa målvaktsparet i ligan efter Växjö?
Spännande: Blir det SHL-genombrott för Emil Molin? Hur bra är en hel Carl-Johan Lerby, killen som alltid får mig att tänka på Sören?
Notabla förluster: Jonas Gunnarsson, HV71, Rhett Rakhshani, Erik Forssell, Nils Andersson, Daniel Zaar, Rögle, Robin Alvarez, Tuukka Mäntylä, Tappara.

LULEÅ
Det här är jag förtjust i på förhand. Men först: tolv backar? Nä, Kim Johansson och Viktor Grahn lär väl lånas ut, Ryan Johnston avslutade i Lugano och det blir nog en flytt, då är vi i alla fall nere på nio. 
Men – med en stark värvning i Erik Gustafsson (inte Chicago-Erik), med en spännande dito i JVM-killen Jesper Sellgren, finns det verkligen plats och speltid över för en högavlönad import som Brendan Mikkelson då? Nå, överflödets förbannelse är väl ändå den bästa av förbannelser …
En sak är klar: supertalangen Nils Lundkvist ska spela mycket. Punkt.
Jag gillar forwardssidan som Röglecentern Jack Connolly förstärker, Isac Lundeström (som Frölunda högg på) med Emil Larsson och Einar Emanuelsson var en het trio förra vintern, Patrick Cehlin med Niklas Olausson och en allt bättre Robin Kovacs går inte heller av för hackor, släng in Johan Harju och att det nog ska in en forward till så är det ett kvalificerat Luleålag vi snackar om.
Ett nära på intakt jämfört med förra säsongen. Viktigt.
22-årige målvakten Niklas Rubin, från Kungsbacka, följer jag med spänning, har gjort det bra i Tingsryd, ska nu utmana Joel Lassinantti.
Spännande: Är det här säsongen som Isac Lundeström tar ett steg till och blir en dominerande spelare i SHL? Eller … han lär ju gå i första rundan av NHL-draften, tänk om klubben ger honom ett erbjudande han inte kan säga nej till?
Notabla förluster: Jan Sandström, slutat, Andreas Falk, Joey Hishon, Per Ledin.

## Det här kan nog bli bra (om sportcheferna träffar rätt, om tränarna utvecklar)
BRYNÄS

Kollar backsidan och får en Povel Ramel-text i huvudet: ”Oj, du milde! Tack, du milde!”
Niclas Andersén hemma, Simon Bertilsson nobbade KHL och stannade, Ryan Gunderson, Lukas Kilström, intressant miljöombyte för stabile Niclas Lundgren, och så läge för ett massivt genombrott för Adam Boqvist, om nu inte den NHL-klubb som draftar honom (topp 3, topp 5) vill plocka över Hedemorakillen direkt, förstås.
Jösses … det finns kvalité här. Och då har ändå Lucas Carlsson lämnat för Chicagos organisation.
Joacim Eriksson som utmanare till David Rautio är en tilltalande målvaktslösning.
Med adjö till Kevin Clark (KHL), Juuso Ikonen (NHL) och som det ser ut också Aaron Palushaj var det viktigt att få hem Nicklas Danielsson, här blir även Joel Kellman (Karlskrona) ett fräscht kort att följa.
Brynäs dräller av spännande spelare på forwardssidan, som Boqvistbrorsan Jesper, 19, som store Marcus Westfält, 18, som Alexander Bjurström, 20, som lika gamle Samuel Asklöf.
God utveckling här, en bättre Jesper Jensen, en Jacob Blomqvist som fortsätter bli bättre med åren, då ser det inte så pjåkigt ut.
Brynäs är en av klubbarna som sägs visa intresse för Robin Alvarez.
Spännande: Går inte att komma runt Adam Boqvist – hoppas verkligen det blir en full SHL-säsong. Men det får han bara om Brynäs kan garantera draftande NHL-klubb gott om speltid.  
Notabla förluster: Lucas Carlsson, Chicago, Drew Miller, Jörgen Sundqvist, Elias Fälth, Linus Ölund, Pittsburgh, Juuso Ikonen, Washington, Kevin Clark, Dinamo Riga, Aaron Palushaj (?).

FRÖLUNDA
Det är många mål som lämnat i Victor Olofsson, Jan Mursak, Carl Grundström, och det gör supportrarna oroliga:
Vem eller vilka ska näta i vinter?
Sportchefen Fredrik Sjöström är tydlig med att ytterligare en forward ska in, en erfaren vinge med målsinne, men han är lika tydlig med att han förväntar sig mer av befintliga spelare som måste prestera bättre än förra säsongen.
Här finns det stora frågetecknet på förhand: vilka av tvillingarna Westerholm, Max Friberg, Sebastian Stålberg, Mats Rosseli Olsen med flera kliver plötsligt fram och gör tio, tolv, kanske 15 mål?
Nye Tim Söderlund, kanske? Spännande med sin fart. Och hemvändande Patrik Carlsson gör alla runt omkring sig bättre, plus att han håller hög klass själv.
På målvaktssidan, där Frölunda som vanligt kör med sitt ”50/50” och ”utveckla båda”-tänk är frågorna två: 
Studsar Johan Gustafsson tillbaka efter en statistiskt svag säsong?
Är det kanske Johan Mattsson som andra SHL-året ska stå för de stora insatserna?
Båda lär gynnas av ett bättre försvarsspel. På förhand, med nye backtränaren Kristofer Näslunds ord ringande i mina öron, låter det som att det finns en lite större förståelse för att backar ska kunna försvara, inte bara prestera fin corsi. Viktor Ekbom, allroundkunnige JVM-backen Gustav Lindström – båda bör vara bra förstärkningar, och offensivt ställs hoppet inte längre till amerikanen Matt Donovan utan kanadensaren Chay Genoway som kan Europa efter flera KHL-år.
Ryan Lasch måste ösa in poäng igen, Joel Lundqvist behöver vara bättre och måla oftare, Simon Hjalmarsson likaså, och det blir kul att se vad en hel Pathrik Westerholm kan göra.

Rakapuckar.com bild


Jesper Emanuelsson – en mycket lovande 19-åring från Skövde som jag håller högt.    
Frölunda tror på sitt lag. En bra forwardsvärvning till och några fler fans kanske också gör det?
Spännande: Filip Westerlund fick en halv säsong i allsvenska Björklöven, har ett stort backspel i sig, får han ut det med större förtroende? 
Notabla förluster: Adam Almquist, Bern, Rasmus Dahlin, John Nyberg, Dallas, Matt Donovan, Jan Mursak, Bern, Victor Olofsson, Buffalo, Carl Grundström, Toronto, Christoffer Ehn, Detroit.

HV71
Jonas Gunnarsson var resande i målvaktstjänster förra säsongen, nu får han en fast plats och kan ge HV trygghet, utmanad av Felix Sandström som har ett stort spel i sig.
Lawrence Pilut och Erik Brännström lämnar givetvis hål efter sig på backsidan, men det är kittlande värvningar som HV slagit till med, som ska komplettera Berglund, Persson och Ytterell.
Guldbacken Mikko Lehtonen tyngsta namnet, Martin Fehervary är en intressant slovak som gick hockeygym i Malmö och var i Oskarshamn förra vintern, Didrik Strömberg är en rejäl pjäs (187/88) som var med om att ta upp Timrå i SHL, Markus Lauridsen (Olivers lillebror) har också kvalitéer.
För ett lag som lite oväntat miste hela trion David Ullström (trea i interna poängligan), Pierre Engvall (åtta), Victor Ejdsell (tvåa) och Kevin Stenlund (sexa) var det förstås bingo att guldhjälten Simon Önerud redan ville komma hem från KHL.
Ledande spelare på SHL-nivå. HV-hjärta. Enormt viktigt värvning.
Kul att se om en hel Joakim Andersson kan blir en bärande SHL-center på regelbunden basis, det samma gäller Markus Ljungh som Djurgården inte hade råd att behålla.
Funderingar kan man ha kring målskyttet, en frisk Sebastian Wännström, veteraner som Mattias Tedenby och Martin Thörnberg, här ställs utdelningskrav. 
Det är verkligen svåra forwardstapp som HV drabbats av. 
Men se här: tio man i truppen har ursprung i Småland. 
Spännande: David Gustafsson, 18, övertygade verkligen under sin rookiesäsong. Ett steg till nu?
Notabla förluster: Linus Söderström, NY Islanders, Fredrik Pettersson Wentzel, Düsseldorf, Topi Jaakola, Erik Brännström, Vegas, Lawrence Pilut, Buffalo, David Ullström, Arizona, Pierre Engvall, Toronto, Victor Ejdsell, Chicago, Bill Sweatt, Max Wärn, Erik Andersson, Kevin Stenlund, Columbus.

LINKÖPING
Sparkad av Brynäs, sparkad av Björklöven – Tommy Jonsson hoppas på tredje gången gillt nu när han ska efterträda Dan Tangnes som ska bli lokförare i Schweiz.
Spårade ni ur?
Äh, den norske skåningen ska ju träna Zug – klubben där svenskarna Viktor Stålberg och  Carl Klingberg spelar.
Nå, LHC har det väl förspänt på målvaktssidan, och vad gäller försvaret … ingen SHL-konkurrent kan väl visa upp två så vassa värvningar som Lukas Bengtsson och Mattias Bäckman?
Åtta starka försvarare (jag räknar bort Patrick Mullen), hoppas bara Adam Ginning får sin istid,
Framåt är det ju tummen upp av ett antal anledningar:
a) Broc Little är tillbaka,
b) Andrew Gordon stannade.
Derek Roy är kvar, Adam Brodecki kommer med ett sug att kickstarta karriären efter att ha kört fast i Växjö, och förutsatt att sportchefen Fredrik Emvall lyckas få in två bra forwards till så är det här bröderna Olimb-lösa LHC-laget absolut inte offensivt sämre än förra vintern – snarare tvärtom.
Men det måste fyllas på framåt. Intressant se vilka. 
Spännande: Lukas Bengtsson har haft ett helsike med POTS sjukdom och skador efter SM-guldet med Frölunda 2016, var står han nu?
Notabla förluster: Niklas Persson, slutat, Tony Mårtensson, Niclas Lundgren,Brynäs, Kristian Näkyvä, Örebro, Ken André Olimb, Düsseldorf, Mathis Olimb, Emil Sylvegård, Malmö, Jakob Lilja, Djurgården, Tony Mårtensson, Almtuna.

SKELLEFTEÅ
Tommy Samuelsson in som nygammal tränare gör att Skellefteå får en tränartrojka igen, inte längre så att Bert Robertsson och Stefan Klockare ensamma står i centrum.
Det är nog en bra rekrytering, roligt med ”Samme” tillbaka i svensk hockey.
Målvakten Mantas Armalis gör intressant SHL-comeback, hemvändande Petter Granberg gör en rätt bra backsida bättre där det också blir spännande att se ny (Leksand) Patrik Norén.
Det är framåt luckorna finns.
En klasscenter måste till för att ersätta Pär Lindholm, ytterligare två, kanske tre, forwards ska in, det hör jag från Västerbotten, det behövs verkligen, speciellt om Bud Holloway ska fortsätta vara en bra bit från den han en gång var.
Jag hoppas verkligen att Jimmie Ericsson orkar en säsong till. För ligans skull. För Skellefteås. För Joel Lundqvists … 
Med Jimmie och ett par vassa forwards till kan Skellefteå nog vara ett topplag med höga ambitioner; ser för övrigt fram emot att följa Edwin Hedberg och se om han kan prestera på jämnare nivå.  
Skellefteå är en av klubbarna som sägs visa intresse för Robin Alvarez.
Spännande: Jonathan Berggren, 18 i sommar. Enköpingskillen kan bli hur bra som helst. Albin Eriksson är en annan 00:a med massiv talang. 
Notabla förluster: Pär Lindholm, Toronto, Mark Katic, Mannheim, Michael Kostka, Sebastian Ohlsson, Timrå, Tim Söderlund, Frölunda, Henrik Hetta, Malmö, Joni Ortio, Vitiaz Podolsk, Jesper Olofsson, Färjestad, Pontus Petterström.

## Det här ser spännande ut
RÖGLE

Tvillingarna Chris (sportchef) och Cam (tränare) fick en fantastisk fart på Rögle sisådär halvvägs in i förra säsongen, det känns som att det finns en tydlig plan för vad klubben vill och vart den är på väg.
Uppåt.
Det hade varit värdefullt om Bryan Lerg valde en fortsättning i nordvästra Skåne snarare än en flytt till KHL, förhoppningen är att det stundande giftermålet ska väga över i Rögles favör.
Men Chris Abbott har förstås mer på gång. Det behövs. I alla fall två bra forwards till. Säkert kommer något nordamerikanskt. Eller får Daniel Widing en ny chans?
På backsidan var kanadensaren Kodie Curran jagat byte efter succé i Storhamar, Norge, Abbott vann den matchen och kan mycket väl få bra utväxling på den värvningen. Daniel Bertov är ingen dum lågbudgetlösning, sedan får vi väl se vad NHL-draften gör med Rasmus Sandin, utlånad till kanadensiska juniorlaget Sault Ste. Marie förra säsongen. 
Framåt var det viktigt att få hem rutinerade skåningen Mattias Sjögren, 30, Daniel Zaar hoppas få ut mer några mil norrut, rutin och klass i Ted Brithén, talang i bröderna Elvenes – och så finns ju SHL:s kanske fräckaste 2018-forward – Olle Liss.
Rögle är sevärt bara för hans skull.
In med någon/några till så …
Enligt MrMadhawk är Erik Andersson, HV71, intressant.
Spännande: Christopher Bengtsson, 24, tror jag kan bli sensationellt bra om han fixar SHL-hockeyn bättre än för några år sedan. Mycket bra i Södertälje. Leon Bristedt (University of Minnesota-utbildad Stockholmskille) blir också kul att följa. 
Notabla förluster: Juhamatti Aaltonen, Bern, Stephen Perfetto, Filip Karlsson, Linköping, Daniel Sylwander, Modo, Ludvig Rensfeldt, Timrå, Sebastian Collberg, Timrå, Jack Connolly, Luleå, Edwin Hedberg, Skellefteå, Kevin Gagné, Mora, Bryan Lerg (?), Daniel Widing (?).

Rakapuckar.com bild

TIMRÅ
Jonathan Dahlén till Vancouver, Henrik Haukeland till TPS Åbo, Erik Karlsson till KooKoo, Didrik Strömberg och Johan Johnsson till HV71 – sportchefen Kent Norberg fick verkligen bygga om och bygga nytt trots avancemanget till SHL.
På målvaktssidan är NHL-meriterade Richard Bachman hetaste spåret, enligt Sundsvalls Tidning. Göteborgaren Victor Brattström tänkt som lovande backup.
Inga fixstjärnor som värvats på backsidan, men det är intressanta spelartyper, från store, tunge Skellefteåkillen Andreas Söderberg (två säsonger i Pantern är en kvalitetsstämpel nu för tiden) till kvicke, rörlige och spelförande Oskar Drugge (Västervik). Alexander Falk kommer med rutin från Djurgården.
På anfallssidan är supertalangerna (båda födda 2000) Jacob Olofsson och Filip Hållander kvar, det blir spännande att se vad de kan göra på högsta, svenska nivå.
Men sedan .. oj, ”Nubben” Norberg har fått in en hel del vasst varav två namn sticker ut:
Mattias Guter, Karlskrona.
Ludvig Rensfeldt, Rögle.
Släng in kvicksilvren Sebastian Ohlsson (Skellefteå) och Sebastian Collberg (Rögle) som båda vill visa sig värdiga större roller, Henrik Törnqvist som kommer från LHC med samma inställning, och så spelskicklige Vita Hästen-centern Rickard Palmberg som vid 29 års ålder äntligen når SHL.
Känns inte så dumt, detta – även om Norberg tvivelsutan vill ha in något mer.
Spännande: Svårt att komma ifrån ungdomarna Hållander och Olofsson här. Men också Palmberg, 29. 
Notabla förluster: Jonathan Dahlén, Vancouver, Erik Karlsson, KooKoo, Henrik Haukeland, TPS Åbo, Didrik Strömberg, Jonas Johnsson, HV71.

## Det här ser jobbigt ut
MORA

Kevin Gagné är tillbaka, rutinerade Adam Masuhr (en gång Andersson) också; vips, så ser backsidan ett snäpp starkare ut trots adjö till Steven Seigo och Keaton Ellerby.
I mål visade Christian Engstrand förra vintern att han var en klart duglig SHL-etta, det behöver han göra igen, för ni vet vad man säger om andra året …
Anfallaren David Kase skrev på för Philadelphia Flyers (brorsan Ondrej finns redan i Anaheim), och hela Mora håller nu tummarna för att förra säsongens succéspelare, Jacob Nilsson, inte ska nappa på något hastigt nedrafsat NHL-förslag.
Nilsson, 24, är redan en late bloomer.
Ett bra SHL-år till kan ge honom bättre betalt i världens bästa liga – 2019.
Mycket kommer hänga på Nilsson, på Matt Bailey, på Mathias Bromé, John Persson, speciellt om inte Andrew Rowe kommer tillbaka, och i alla fall sett till hur det ser ut just nu är det rätt tunt.
Men det är säkert något mer på gång, och om inte annat så kanske Mats Lusth ledarskap betyda en och annan poäng?
Han är i alla fall snusförnuftig så det förslår.
Bra målvaktsspel, bra försvar, hårt arbete, och Mora kan spela SHL-hockeyn även 2019/2020?
TILLAGT 24/5 10.18: Mora berättade i dag att Andrew Rowe är klar för ännu en säsong. Grymt viktigt, det.
Spännande: 19-årige slovaken Matej Galbavy gjorde 37 poäng på 34 matcher i J20 och belönades med ett A-kontrakt.
Notabla förluster: David Kase, Philadelphia, Andrew Rowe (?), Jason Akeson, Keaton Ellerby, Steven Seigo, Jacob Lagacé, Brandon Gormley.

ÖREBRO
Blytung smäll när Sakari Manninen valde att utnyttja sin KHL-klausul. Blytung.
Det ser inget vidare ut, detta. I alla fall inte på papperet.
Målvaktssidan är inte dum, Kristian Näkyvä är ett bra tillskott på backsidan, Marcus Björk var poängstark i Oskarshamn, och Victor Bartley är jag väldigt, väldigt förtjust i.
Skulle få större rubriker i bättre klubb.
Jonathan Andersson imponerade förra vintern, Linus Arnesson är kompetent, så bakåt är det väl okej.
Men framåt? 
Tom Wandell, Jere Sallinen, tvillingarna Tylor och Tyson Spink – sedan är det inte så att man anar konkurrenternas skräck.
Inte dåligt. Bara inte bra nog för annat än bottenstrid, om nu inte sportchefen Niklas Johansson har något riktigt intressant på gång.
Det kanske han har?  
Spännande: 19-årige Glenn Gustafsson är en friskus, gillar att smälla på, om Chicago-Eriks brorsa kan utveckla sitt spel blir det riktigt bra. 
Notabla förluster: Sakari Manninen, Jokerit, Daine Todd, Axel Brage, Leksand, Joakim Andersson, HV71, Ari Gröndahl, KalPa, Daniel Viksten, Färjestad, Johan Wiklander, Viktor Ekbom, Frölunda, Nick Ebert, Jeremy Williams, Straubing.

***

Tack till Linus Ahlin på Helsingborgs Dagblad, Daniel Enestubbe på Smålands-Posten, Adam Savonen på Norran för er input där min kunskap fallerade.

Tack också till Norrbottens-Kurirens Sofie Lundström vars utmärkta blogg gav mig stor hjälp.

Framför allt: tack till fantastiska eliteprospects.com – Guds gåva till många av oss.

Är det lik förbaskat ett och annat fel i detta evighetslånga epos ovan?

Vad kan jag säga – jag är mänsklig …

***

15:e september. Premiärdags. Så här ser första omgången ut:

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Kandel, 10 månader sedanSvara

  Grymt bra sammanfattning o i det stora hela åsikter/tankar som även jag kan stå bakom. / p

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 10 månader sedanSvara

   Jäklar vilket jobb du har gjort! Störtimponerad!

   • Kommentar avatar
    Oskar Åsman, 10 månader sedanSvara

    Grym sammanfattning! Unga talangen i Skellefteå nämnd som ”Albin Berggren” heter ”Jonatan Berggren”

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

     Men – det VET jag ju! Bara för många namn i hastigheten, blev för många Albin. Fixat nu. Tack, snälla, för att du hörde av dig.

   • Kommentar avatar
    Julius , 10 månader sedanSvara

    Tack för ditt stora engagemang!
    Det är sådan läsning som gör oss glada!
    Ser dock väldigt tunna ut jämfört med många tror på 8-10 plats ..

    • Kommentar avatar
     Mattias C, 10 månader sedanSvara

     Älskar den här typen av sammanställningar. Delar din bild i det stora hela.
     Mest skrällvarning: Luleå. "Bulans" andra år och han har fått tid att skapa sin trupp och sätta sitt system. Som i Brynäs, Flera unga som kommer ta stra kliv. Minst semi, tror jag.
     Störst flopprisk: Linköping. Osäkerhet med Lukas Bengtsson men inte minst i trönarvalet. Jonsson vann ju visserligen guld med Brynäs men känns som att det var en one hit wonder. Tror de missar slutspelet.

     • Kommentar avatar
      Rallyclay, 10 månader sedanSvara

      Fantastisk läsning så mycket information att ta in :-)
      Blir till att läsa och fundera/ Claes

      • Kommentar avatar
       Henrik indian i exil, 10 månader sedanSvara

       Grym genomlysning av lagen, tusen tack för detta HL. Ska bli en fröjd att läsa.

       • Kommentar avatar
        Stora norrland, 10 månader sedanSvara

        Bra sammanställning. AIK kan få problem att fylla luckan efter Pär Lindholm

        • Kommentar avatar
         Loa, 10 månader sedanSvara

         Jättebra sammanfattning, sen kan man ju alltid diskutera graderingen! T ex Rögle, som från nyår hade 1,7 poäng i snitt och laget ser starkare ut nu. Samma snitt under nästa säsong ger 88 poäng.......... Malmö är överskattat. Det blir Frölunda och Färjestad som gör upp om guldet.

          Kommentar avatar
          Kba, 10 månader sedanSvara

          Tror snarare att det är du som överskattar Frölunda.

          Kommentar avatar
          G, 10 månader sedanSvara

          Det var det sämsta jag hört Frölunda i final

        • Kommentar avatar
         GöranA, 10 månader sedanSvara

         Tack för denna sammanfattning - mycket lärorik.
         Läget just nu:
         Timrå, Örebro och Frölunda får slåss om de tre sista platserna.
         Vilken tur att trupperna inte behöver spikas nu.
         Alla lag jagar de sista pusselbitarna i sina lagpussel.
         To be continued.................

          Kommentar avatar
          Henrik indian i exil, 10 månader sedanSvara

          Har nu läst igenom denna eminenta sammanfattning och jag är enig med GöranA. Timrå, Orebro, Frölunda och Mora kommer högst sannolikt att slåss för att undvika kvalserien. Endast en ytterligare forward till VF lär inte ändra på den saken. :-(

          Kommentar avatar
          Kjelle, 10 månader sedanSvara

          Ja tyvärr inga höga odds på det tipset :-(

          Kommentar avatar
          Matte, 10 månader sedanSvara

          Bra kommentar - man skall nog ha väldigt låga förväntningar för 18/19 - kanske man kan överraska att man blir kvar i SHL? Vem tar skulden när det inträffar? Ingen?

          Kommentar avatar
          GöranA , 10 månader sedanSvara

          Ja jag glömde ju Mora


        Lämna en kommentar