"Vi behöver inte ändra allt för mycket"


► Frölunda grävde en 0–1-grop hemma i Scandinavium.
► Viktigast om man vill komma upp: inse att allt inte var kass, skruva på det som behöver förbättras.
► Kaptenen Joel Lundqvist var inne på just det inför den fortsatta kvartsfinalserien mot Malmö:
► – Det gäller att vara skarp i alla situationer, det är utmaningen i ett slutspel.

Rakapuckar.com bild

Joel Lundqvist intervjuad av radiosportens mästerpratare Christian Olsson.


DET VAR UNGEFÄR samma ansiktsuttryck hos Malmös succékeeper Oscar Alsenfelt som hos Frölundas Joel Lundqvist.

Rätt nollställda.

Inget stort jubel hos Alsenfelt, självklart tillfreds inombords, men väl medveten om vad som gäller:

– Viktigt att vi stod emot i början, vi var på hälarna då, sedan fick vi ihop försvarsspelet bättre och jag fick bra hjälp. Någon av räddningarna i början är jag mest nöjd med.

Lundqvist såg inte ut som sju sorger och åtta bedrövelser:

– Det finns ett lugn i laget. Vi har varit med förr, vet att en serie svänger, det är först till fyra som gäller, vi driver matchbilden och behöver inte ändra allt för mycket.

** Men?
– Vi behöver vara skarpare, både i avsluten och i andra situationer. Som att få ner pucken djupt vid byte (Robin Alvarez 0–2). Men vi spelar oss till bra situationer, det finns mycket bra också, om vi gjort tre, fyra mål hade vi stått här och varit nöjda.

## Två träffar i ramen i tredje perioden.

## Ett interference på Jan Mursak som nog borde ha gett 5/3-spel.

Rakapuckar.com bild

Små detaljer skilde, och ska Frölunda vända 0–1 och ta sig till semifinal är det förstås viktigt att inte få panik.

Fortsätta driva spel. Vara lite skarpare på linjerna så smarta Malmö inte kan få kontringslägen.

Och avsluten … Joel Lundqvist var inne på samma sak som jag:

– Lite fler skott som fastnar framför mål, ha några gubbar där som slår in returerna, det är sådana detaljer som vi måste kika på, självklart.

Oscar Alsenfelt hyllade sitt försvar när jag lyssnade lite snabbt på hans snack, jag gillade verkligen hur Malmö gjorde det bästa av en svår match.

Tajt försvarsspel, skydda målvakt, hugg när chanser ges – och ta vara på dem.

Men man kunde också ana att Malmö kände på följande vis: 

Om Frölunda får dominera så här i varje match så …

– Vi börjar hitta ett sätt att spela mot Malmö, andra matchen i rad som vi styr. Men vi kändes lite trubbiga , vi skapade nog för att vinna men … vi var lite trubbiga, i sista touchen, sista passningen, sista skottet, analyserade tränaren Roger Rönnberg och fortsatte:

– Det syntes att vi inte spelat på ett tag.

Det hade å andra sidan inte Malmö heller.

Rakapuckar.com bild

Å den tredje så … mer skilde inte än att Robin Alvarez prickade krysset medan Victor Olofsson och Carl Grundström prickade ramen.

Kanske omvänt i Malmö onsdag kväll. Eller inte. Den här serien kan ta vägen lite vart som helst, och det enda vi vet är att Joel Lundqvist hade rätt när han sa:

– I match 1 vinner man ingen serie. 

Nä, men man kopplar visst grepp.

Upp till Frölunda att ta tillbaka det nere i Skåne.

Bevarat lugn, bättre power play, bättre skärpa – så kan det lösas.

Malmö? Behöver över tid få till en mer ihållande offensiv, det kommer bli svårt att enbart kontraslå sig till fyra segrar.

Men säkert bra tryck i Malmö Arena, säkert mer av Malmöpuckinnehav då – och kanske läge för Frölunda att få till en och annan spelvändning.

***

Fem bästa frölundaiter? Sorry, det var en grundseriegrej. Känner inte riktigt att jag hinner med det i tajta slutspelstider.

***

Roger Rönnberg sa om situationen med Jens Olsson vs Jan Mursak och en misstänkt tripping på Matt Donovan:

– Det där jämnar ut sig, det kan vi inte rikta fokus på, inget vi kan påverka.

Nä, allt sådant där med domslut är mest en supportergrej, upplever jag.

Spelare och ledare vet att misstag hör till, en del av spelet, det jämnar ut sig.

Rakapuckar.com bild

***

Credd till Frölundas fans för riktigt snyggt tifo.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
24 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Lövet , 1 år sedanSvara

  Kampen framför där är nyckeln...

   Kommentar avatar
   Hövdingen, 1 år sedanSvara

   JG mot Mattsson? JG är för osäker och för ojämn, försvaret vet inte om han har en bra dag eller inte, måste ha en jämnare målvakt!!!

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  Nja, inte ändra så mycket. Får man hål på alsenfeldt i början så hade vi vunnit matchen. En sak man måste ändra är PP. Blir ju fan inga mål om man inte skjuter. Måste variera lite. Nu vet alla att lasch får pucken och han vill hitta slottet eller donovan som kommer med fart. Alla vet det, dags att ändra lite då anser jag.

  • Kommentar avatar
   Dennis, 1 år sedanSvara

   Alsenfelt är seriens bästa målvakt när han vill spela. Det är inget snack om saken, ingen som kommer i närheten. Exakt dessa matcher när det blir mycket för honom att göra som han blir som ett "spöke". Det gäller för Frölunda att inte låta honom växa. Bättre fokus i avsluten. Detta är ingen målvaktsserie. Det kommer vara Frölundas spets mot Alsenfelt som avgör det hela.

   • Kommentar avatar
    DD, 1 år sedanSvara

    Fast visst måste man få kritisera när domarna missar en sån klar situation som på Mursak. Enligt Expressen hade domarna sagt att ”Det är en utvisning men inte en 5/3 utvisning”. Nähä. Är det en annan regelbok när man har PP? Den var tillräckligt tydlig för att ta oavsett antal spelare på banan. Ursäkta uttrycket men domarna hade inte stake nog att ta den. Vill inte avgöra matcher men gör just det genom sin passivitet. Låt lirarna lira! En kanonbra match som varit ännu bättre om domarna dömde efter regelboken.

     Kommentar avatar
     Filip, 1 år sedanSvara

     Håller med dig om utvisningen, klart att samma regelbok ska gälla när man redan har en utvisad. Ska ju inte vara få fördelar av att ha en man mindre, av samma anledning tycker jag inte att Icing skall upphävas för att man spelar boxplay.

     Kommentar avatar
     John, 1 år sedanSvara

     I första vägrade de ta för en hakning i vårt pp som friställde en dansk. Domarna gav mif möjlighet att vinna.

     Kommentar avatar
     Simon, 1 år sedanSvara

     Det stora problemet med när de släppte interencen på Mursak var att malmöiten därmed fick till ett spelavbrott genom att flytta målet. I princip säger alltså domarna att man får tvinga fram avblåsning i boxplay genom att flytta på eget mål, förutsatt att man gör det medelst tackling på en icke-tacklingsbar spelare. Här får man alltså två regelbrott till priset av noll. Detta går att sätta i system. Man behöver inte vara supporter för att se galenskapen.

   • Kommentar avatar
    Matte, 1 år sedanSvara

    HL - tyvärr denna kvartsfinalserie förlorar man. Jag är bedrövad.
    Jag hoppas innerligt att Malmö alternativt Djurgården kan ge Växjö en match om SM guldet - för de andra verkar pss FHC redan inse faktum. De vet att det läcker bakåt och man har ingen som står på huvudet i målet. Att kompensera läckaget med en offensiv klarar inget av dagens lag.

     Kommentar avatar
     Dennis, 1 år sedanSvara

     Och det finns ingen målvakt som klarar av att hålla en statstik på <1GAA. Det krävs 3mål för att vinna en match i snitt. Frölunda gjorde 1. JGs 2 insläppta ska vara nog för att Frölunda ska vinna matchen.

   • Kommentar avatar
    Johan L , 1 år sedanSvara

    En bra match ändå. Känner också att det mesta var bra. Men en förlust i Malmö blir jobbigt. Vinst och allt är bra igen. Små marginaler.

    • Kommentar avatar
     DD, 1 år sedanSvara

     Dessutom. Samma grej som Lindström fick game på gav inte ens två min i Frölundas match...

     Den crosschecking som Hjalmarsson fick i ansiktet var inte snygg!

     • Kommentar avatar
      Philip Glücksman , 1 år sedanSvara

      Frölunda släppte ett antal frilägen och 2 mot 1 hur kan RR vara nöjd med det? Försvarspelet såg ut som i höstas väldigt ofta osäkert och komplicerat. Hade de möt ett lag som kan avsluta hade detta inte blivit match men 38 skott är alltid något.

      • Kommentar avatar
       Philip Glücksman , 1 år sedanSvara

       Enligt RR Sa domarna angående cross-checking på Mursak "Det är utvisning men inte 3 mot 5 utvisning " den gillar du HL?:)

       • Kommentar avatar
        Peter Paegle , 1 år sedanSvara

        Bra analys Leman ! Malmö forecheckar hårt i Frölundas PP , där måste vi vara kyligare och bättre och smartare pass så dom får ödsla mer energi. Mina top 5 : 1:a Nyberg , 2:a Mursak , 3:a Mustonen , 4:a Westerholm , 5:a Olofsson

        • Kommentar avatar
         DaRude, 1 år sedanSvara

         Mest supportrar som bryr sig? Du såg inte när domaren skällde ut RR efter noter efter att han levt rövare i båset? Skulle gissa att han var 0,2 SEK från en abuse. Och den borde han tagit. Roger alltså.

         • Kommentar avatar
          Danne, 1 år sedanSvara

          Nåja, skiljde allt mer än att ”Olofsson o Grundström träffade ramen och alvarez träffade krysset”..;-) Typ, Alsenfeldt räddade FLERA puckar uppe vid kryssen, nättaket, vid isen, vid stolparna, mm mm.. vissa räddningar skall han bara inte klara av över 60 min. Galet!

          Skulle vara intressant att få höra något från domarna el domarbasen om bl.a. crosscheckingen på Mursak vid 5-4 spelet. Eller trippingen på Donovan vid ett tidigare 5-4 spel. Solklara utvisningar, vid 99 av 100 ggr. Dessa var undantaget. Varför? Nösta match kan således Frölunda crosschecka in malmöspelare i målet och klara sig? Eller trippa solklart och klara sig? Domarna vågade inte vid de lägena då Frölunda redan hade 5-4 spel. Fegt och utvisning är utvisning, om så Malmö har hela laget på utv.bänken!!!

          • Kommentar avatar
           #18, 1 år sedanSvara

           Otrolig match av Alsenfeldt. Helt magnifikt spelat. Men han fick mycket hjälp av både sina försvarare och av domarna. Fy fan vad svårt det är att komma in framför mål når mana hålla på som gröthalsarna gjorde idag. Lyckas man dessutom slå sin gubbe utan puck får man finna sig i att bli intacklad i målburen. Skall man verkligen behöva ha en forwardsbesättning på 190 cm/95 pannor i snitt och en backbesättning på 190/100 kg i snitt för att vinna ett SM-guld? Det vi såg tillåtas i form av hakning, holding the stick, cross checking och interference idag kan omöjligt vara sanktionerat av SHL. Det är inget annat en pervers tolkning av regelboken. Bästa laget som vann idag...? En seger för hockeyn någon?

            Kommentar avatar
            John, 1 år sedanSvara

            Det blir som handboll på 70-talet. Tvåmetersmän som hänger tvätt. Men SHL vill ha det så. Tyvärr.

          • Kommentar avatar
           Boisvert_10, 1 år sedanSvara

           Andas lite nu grabbar..så tar "vi" nya tag på onsdag! Detta löser sig, även fast somliga tycks tro att JG är hämtad ifrån innebandykorpen..haha

           Hade vart än värre om vi inte lyckades skapa något. Nu har Olof, Lascha, Janne & Grunden värmt upp siktet inför match Nr 2. Längtar redan!
           Sôv så gôtt & ha en så bra tisdag ni kan ha det!

           (4 - 1 till VF i matcher som sagt :D

           • Kommentar avatar
            Johan, 1 år sedanSvara

            Malmö kommer aldrig orka i längden och Alsenfeldt kommer inte ensam kunna rädda Malmö! Malmö orkar inte med Frölundas fart och snabba spel och kan Frölunda bara få dit puckarna också har Malmö ingenting mer att hämta! Små marginaler som skiljer klara vinster mot snöpliga förluster som idag.. Våra utespelare slår Malmös alla dagar sätt till spelövertag och med så mycket fler lägen ska gubbarna bara ta det här i längden! Fortsätt bomba Alsenfeldt och kör stenhård trafik framför honom så lär målen komma och inget slarv i någon form bakåt!

            • Kommentar avatar
             Manne , 1 år sedanSvara

             Det som kommer avgöra den här serien är inte om Alsenfelt kommet fortsätta att stå på huvudet eller inte, utan om domarna kommer börja blåsa i pipjäveln. Att inte ta ut Jensa, när han crosscheckar in Mursak i målburen är väldigt svagt. Likaså crosscheckingen i ansiktet på Hjalmarsson. Men det blir väl så att ryggsäckshockeyn segrar, tyvärr.

             • Kommentar avatar
              Andreas, 1 år sedanSvara

              Det är ju en lagsport och bägge lagen var ju väldigt bra men Malmö hade ju stor nytta av Alsenfelt. Han räddade ju dom ett par gånger. Tycker också att det är riktigt konstigt att domarna missar de två solklara utvisningarna (Donovan och Mursak), det var ju nästan som när Pekka Lindmark vällte kassen på 90 talet. Visst det kunde blivit 5/3 men samtidigt lyckas inte Frölunda göra mål på 4 power play...hur många chanser ska dom ha liksom?

               Kommentar avatar
               Andreas , 1 år sedanSvara

               Självklart skall en utvisning vara en utvisning, jag menar inget annat. Bara det att, det kanske inte skulle hjälpt ett icke tillräckligt fokuserat Frölunda att vinna...

             • Kommentar avatar
              Bamse, 1 år sedanSvara

              Tycker inte man behöver hetsa upp sig, då Malmö aldrig kommer orka över tid. Lite bättre precision så hade Frölunda vunnit idag. Kommer på onsdag.
              Dom som gnäller på JG efter första matchen ni har ju bara bestämt er att han är dålig. Han kunde inget göra på dom målen.
              Hatar att gnälla men domarna? Fått sin licens i fling paketet? Riktigt dåligt!!!

              • Kommentar avatar
               Adam, 1 år sedanSvara

               Fast domarnas insats vid dom där två situationerna är ju horribla. Jämnar ut sig? Ja vad ska en tränare säga. Låt mig säga att dom där två situationerna får man hoppas inte jämnar ut sig, för då har domarna helt slutat dömma i slutspelet och forsätter missa en rad solklara utvisningar.

               • Kommentar avatar
                Karl, 1 år sedanSvara

                Frölunda förlorade inte matchen på grund av dåliga domslut, Frölunda förlorade matchen på att motståndarna hade en grym målvakt och ett bra fysiskt spel.
                Om man har 38 skott på mål och får in en puck så vinner man inga matcher, dessutom bjuder vi Malmö på mål chanser i Patti och minut!
                Frölunda har en överlägsen offensiv men tyvärr håller inte målvakt och backsidan samma kvalité, och då vinner man inget SM guld!
                Malmös fysik och målvakt spel kommer tyvärr knäcka Frölundas drömmar! Om nu inte ett RR plockar fram ett ess i leken?

                • Kommentar avatar
                 Bosse, 1 år sedanSvara

                 "Vi behöver inte ändra allt för mycket" Nej Joel, det behöver ni inte, MEN MÅLVAKTEN ÄR EN AV DE SAKERNA NI BEHÖVER BYTA FÖR I HELVETE!

                 • Kommentar avatar
                  Göran, 1 år sedanSvara

                  Frölunda gör en riktigt bra match igår. Normalt vinner man en match med 2 insläppta mål, skillnaden igår stavas OA. Han räddade Malmö och han fick bra hjälp av laget. Jag är ingen fan av JG men igår gör han vad han skall dock inget mer. Normalt vinner man en match när man är såhär överlägsen men bara att buga för Malmös försvar. Jag tycker att delar av matchen är bland det bästa Frölunda presterat i år så lite mer "grisa" framför mål och skymma sikten för OA så tar vi det här. Och snälla sluta klaga på JG det är nu dom behöver oss fans resten tar vi efter säsongen. Skrämmande många negativa inlägg efter en riktigt bra hockeymatch med två bra lag.

                  • Kommentar avatar
                   Martin, 1 år sedanSvara

                   Bosse, och alla andra som tycker att JG är orsaken till 1-2.
                   1 mål framåt är orsaken till förlust, inget annat. Mif har en grym målvakt men vi måste få in fler puckar.
                   Nej, JG är inte en topp målis i shl, men igår va han faktiskt bra.
                   1 mål framåt, då vinner man inte alltför många matcher.

                    Kommentar avatar
                    Bosse, 1 år sedanSvara

                    Ja 87% är för jävla bra, sjuktur för oss att vi har honom alltså!

                  • Kommentar avatar
                   Göran, 1 år sedanSvara

                   Vet inte , men när jag ser JG i många matcher så får jag ett intryck av att han möjligen kan ha något synfel, eftersom reaktionen kommer så sent och då är det inte lätt att vara målvakt


                   Lämna en kommentar