Frölunda–Färjestad – därför är matcherna alltid stekheta


► Sannolikt fullsatt i Scandinavium i kväll.
► Fattas bara annat – det är en klassiker vi bjuds på.
► Inte för första gången.
► Inte första gången för en del av texten nedan heller, men den kan vara värd en repris. För Frölunda–Färjestad, eller motsatsen i Karlstad, det är och förblir något alldeles extra.

Rakapuckar.com bild

Nej, något derby är det verkligen inte, Frölunda kommer från Göteborg, Färjestad från Karlstad, men annars signalerar Johan Gustafssons ansiktsuttryck verkligen vad jag vill få fram med den här texten. Matcherna när de här två rivalerna gör upp är något alldeles, alldeles extra. Förtjänar fullsatt. Varje gång.

 

FRÖLUNDA KOMMER MED laddat till tänderna efter 1–4-förlusten mot Brynäs i lördags, förhållandevis helt och friskt, minus de som varit borta ett tag.

Färjestad, ett tag med en lång förlustsvit, kommer till Göteborg stärkt av back to back-segrar mot Karlskrona; kanske, kanske kan också Michael Lindqvist göra comeback efter att för ett litet tag sedan ha testat att täcka skott med nyckelbenet (ingen bra idé).

JVM-profilen Fabian Zetterlund går in annars.

Men –  egentligen spelar ju detta mindre roll.

Hettan i de här matcherna sitter inte i spelarnamnen. Den sitter i klubbmärkena.

Frölunda–Färjestad, eller för den delen Färjestad–Frölunda, är matcher som har eget liv.

Det är historia som inte släpper taget.

Det är rivalitet som byggt upp, och fortsätter att bygga upp, massor med känslor.

Rakapuckar.com bild

Det är supportrar som vaknar med extra många fjärilar i magen.

Det tidiga 2000-talet såg högintressanta slutspelsdrabbningar när de här lagen drabbade samman.

Både Frölunda och Färjestad har triumfer att minnas, bittra nederlag att förbanna.

Men hur började allt – egentligen? Häng med och läs nedan.

Den som minns orden har fog för det, de har publicerats förut, men inför i kväll tyckte jag en repris kändes på sin plats.

Mycket nöje. När pucken släppts. Men kanske även nu.

(Förresten, håll koll i TV, på radio, i papperstidningar, på diverse sajter i dag, se hur ofta den här matchen helt felaktigt benämns "derby"; man skulle kunna spela ett dryckesspel och ta en hutt för varje gång, man hade varit full resten av livet, är jag rädd. Nu rekommenderar jag ju inga sådana dumheter, men ... tja, bara så ni förstår. Det är ett rivalmöte, en prestigefajt, men absolut inget derby. Lagen kommer inte från samma stad. Svårare än så är det inte.)

***

Kanske började allt den där höstdagen i Karlstad 1971, två veckor före det att lagen skulle mötas i pinfärska Scandinavium.

Kaoset i samband med träningsmatchen (!) är legendariskt.

Ulf Sterner, då i Färjestad men tidigare i Frölunda, sänkte Henric ”Tosse” Hedlund med ett klubbslag mot huvudet.

Nye Frölundabacken Thommie Bergman tog upp jakten på Sterner, hamnade i slagsmål med halva Färjestad, färgstarke Frölundatränaren Jack Bownass gav sig in på isen med klubba i hand för att komma till undsättning.

Varför han tänt till så?

Tja, delvis för att han sett hur Färjestadstränaren Arne Strömberg dragit Thommie Bergman i håret!

Det var nu inte slut på dramatiken, funktionären Lars Edvinsson gav sig in på isen för att försöka lugna ner de hetaste av de heta varpå han blev knockad av ett knytnävsslag.

Det var Bownass som slog.

Kanadensaren trodde Edvinsson var en Färjestadsupporter och följde taktiken ”slå först och fråga sedan.”

Är det konstigt att de här två klubbarna haft en hatkärlek till varandra sedan dess?

Rakapuckar.com bild

Det finns alltid historik att marknadsföra nutida matcher med.

Det borde alltid vara fullsatt.

5-3-matchen i Scandinaviumpremiären 1971 inför 12 855 åskådare blev rena söndagsskolan i jämförelse med kaoset i Karlstad, men fortsatt var det mer än hockey när de här lagen möttes.

”Soplag”, hade Frölundabacken Lars-Erik Sjöberg kallat motståndarklubben från Värmland.

Färjestadfansen kontrade med den numera klassiska ramsan: 

”Sopa på, FBK!”

Så tog rivaliteten än mer fart mellan ”vargarna från Värmland” och laget som kom att kallas ”Vilda Västern”.

Men Frölunda har också hämtat mycket kunskap från ”fienden”:

1975 kom Arne Strömberg, den legendariske Tre Kronor-coachen, han som luggat Thommie Bergman fyra år tidigare. Strömberg, en viktig kugge i modern, svensk hockey, var med om att lägga grunden till de framgångsrika Frölundaåren i slutet av 70- och början av 80-talet.

1987 kom Conny Evensson, en annan stor Färjestadsprofil, han tog ett Frölunda på dekis tillbaka till dåvarande elitserien (1989), under nästa sejour ledde han 031-klubben till SM-guld (2003).

Släng in tre fantastiska SM-finaler under 2000-talet på det, Per Ledins ”din tjocka, jävla tattare” till videdomaren Peter Nyberg i en av finalmatcherna 2006, samme Ledins ”Öh, tjockis!” till Tommy Salo, mitt i en TV4-intervju, och så den högdramatiska kvartsfinalserien 2008 där slutsignalen ljöd tre sekunder för tidigt så att en Färjestadkvittering inte godkändes.

Rakapuckar.com bild

Jag trodde Håkan Loob & Co skulle riva gamla ”Borgen” den gången.

Åh, det är så mycket som hänt.

Känslan är att det aldrig riktigt glöms. Tack och lov.

***

Stort tack till Szymon Szemberg och hans eminenta bok Från Bittans Pojkar till Boorks Boys ur vilken jag hämtat en del fakta.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Paegle , 1 år sedanSvara

  Gamla Goa minnen , glömmer dock inte Håkan Loobs crosschecking mot huvudet på Joakim Esbjörs i Scandinavium på tidigt 90-tal

  • Kommentar avatar
   Kenneth, 1 år sedanSvara

   Ha ha härligt å läsa , ja detta är matcherna match

   • Kommentar avatar
    LG, 1 år sedanSvara

    Hejdu, märker att du gärna vill "lära" omgivningen ett och annat. Det är bra och jag skulle gärna lära mig mer om de hockeytermer som "experterna" numera använder sig av. I dagens text är det tydligt att definitionen av DERBY är viktigt. Tror de flesta använder sig av begreppet för att beskriva den speciella atmosfär/historik som finns mellan två specifika lag och som du förtjänstfullt ger oss kul exempel på. Tror att de flesta begriper det också. Här är Wikipedia: "Derby är en term inom lagsport för match mellan två eller flera lag från samma stad, alternativt region." Men, när hade Wikipedia rätt senast :-)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     "Alternativt region" ... om man släpper så mycket på det, från stad till region, då blir det som när Bosse Hansson kallade Spanien–Portugal för ett "derby på iberiska halvön." :) Jag köper inte sådant. Någon gång måste rätt vara rätt, någon gång måste vi sluta med att fel blir rätt bara för att många gör fel.

   • Kommentar avatar
    Nike, 1 år sedanSvara

    Haha den där klockan ja :)
    Men samtidigt , tekningen var i egen zon , 5 sekunder kvar, Frölunda vann den tekningen bakåt, låste puck ,samma stund som klockan ljuder, då vinner Färjestad ut pucken när Frölunda slutade spela, hann spela upp till back varpå Ahonen i kassen står med uppsträckta händer och pucken skjuts i mål. Känslan är att dom där 5 sekunderna ändå redan hade gått. Men de får vi aldrig veta :) sen att Färjestad bara fick 3 sekunder på sig när dom valde att spela om tekningen är ju iofs en gåta, men kanske inte Frölunda eller arenans fel att dom inte fick fem sekunder på sig igen.

    • Kommentar avatar
     Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

     "Derby" används väl på samma sätt som "seriefinal", utan att man reflekterar över ordens egentliga betydelse... :(
     Underbar läsning i alla fall, måste nog försöka få tag på Szymons bok..

     • Kommentar avatar
      Johan L , 1 år sedanSvara

      Tack Henrik. Nu har du eldat på oss så att antingen somnar man med ett stort leende på läpparna ikväll. Eller så gråter man sig till sömns. HÄRLIGT

      • Kommentar avatar
       Niklas, 1 år sedanSvara

       Den som inte hoppar håller på Färjestad!!!! :-)

       • Kommentar avatar
        EDWARD 51, 1 år sedanSvara

        Kul att Du refererar till Szymon Szemberg´s bok, även med titeln
        "Västra Frölunda 50 år". Vill minnas att Ni är bekanta med varandra sen tidigare, där han också ibland någon enstaka gång kunde kommentera Dina alster på Din tidigare blogg "Snacka med Leman".

        • Kommentar avatar
         Victor Hjelmgren, 1 år sedanSvara

         Kul genomgång. Och bra att det där med ”derby” påpekas för folks kännedom. Jag har i många år väntat på att detta skall lyftas till ”högre instans”. Jag väntar fortfarande.

         • Kommentar avatar
          Conta, 1 år sedanSvara

          Rolig artikel med bakrundshistorik.Kände ej till
          ursprunget till sopa på fbk.Kul.


          Lämna en kommentar