Hur mycket tränas det på att tänka hockey?


► Ställde några frågor i veckans krönika för HockeyNews.se, lite apropå intervjun med Anton Axelsson.
► Bland annat denna, om dagens hockey där jag ser få spelgenier likt Jörgen Jönsson och Challe Berglund:
► Finns det inte längre tid att tänka? Eller tänks det för lite?

Rakapuckar.com bild

NI LÄSER KRÖNIKAN genom att klicka här, jag tänker inte upprepa mig så mycket, mest bara snabb bakgrund:

Ni vet att dagens hockey går i ett jäkla tempo, nästan så spelarna inte själva hinner med.

Jag saknar ibland en Jörgen Jönsson, en Challe Berglund, en Thomas Rundqvist.

”Det finns en, apropå din krönika i dag”, stod det tidigare i ett SMS jag tog emot från en rätt känd hockeyprofil.

Vem? undrar ni.

Jacob Peterson, 19-åringen som Frölunda har på utlån i Björklöven.

Undrar om den skicklige centern från Skaraborg får en SHL-chans i Frölunda nästa höst. Sätter inte pengar på det, tyvärr. Men det vore kul.

Rakapuckar.com bild

Nå, här några frågor jag tycker är intressanta rörande dagens hockeyutbildning (som till största delen är fantastiskt bra vad gäller individuell skolning), några jag tror en sådan som Leif Boork kanske skulle uppskatta, hämtade från krönikan:

## Hur mycket pratas det om att tänka efter före, lära sig var och när man ska göra vad, att ibland sätta lagets bästa framför egen finess?
## Hur mycket tränas det på att tänka hockey, läsa spelet, hantera situationer man inte förväntat sig?
## Hur mycket läser unga spelare böcker om ämnen de inte trodde de gillade för att utveckla hjärnan?

Inte minst det sista är en käpphäst för mig. Jag tror många idrottare tränar hjärnan för dåligt.

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mats H., 7 månader sedanSvara

  Tränarna går väl igenom vad som väntas av motståndarna.
  Hur man ska motverka detta. Men de kanske ställer över några spelare och byter taktik helt. Vilket betyder att försvarsspelet är helt fel.
  Det är ett exempel när de måste läsa spelet och ändra sig själva.

  • Kommentar avatar
   Per, 7 månader sedanSvara

   Har skrivit det tusen gånger. De långsammare men smartare plockas numera bort i tidig ålder eftersom man väljer de snabbaste. Alla som har någorlunda koll på ungdomshockeyn känner till detta.
   Därför så roligt att läsa att blåvitts konsulter medvetet letar upp de smarta spelarna för att utbilda dem.
   Förhoppningsvis kommer ungdomshockeyn inriktas mer på smartness än fart men det är allt annat än ett enkelt val. Alla ungdomstränare vill vinna matcher. I unga år vinner man matcher på fart då spelet är grovt underutvecklat. Så det krävs att det är en modig och kunnig tränare som orkar förlora i ungdomslagen för att utbilda spelgenier.
   Svårt att tro att du kan göra spelgeni av tex en Mustonen. Sådan genialitet föds man med.

   • Kommentar avatar
    Bros, 7 månader sedanSvara

    Inget nytt! Har pågått i hur länge som helst! Var ungdomstränare i Frölunda i 16 år och hörde samma snack från olika tränare att, han för långsam på skridskorna! Jag försvarade det varje gång med att killen har speluppfattning! Alla måste inte åka i 100 km! Tyvärr är det för många tränare som tänker så och därmed försvinner spelare med spelsinne!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     ... och det är ju synd, kan man tycka. Alla kan inte vara stöpta i samma form.

     Kommentar avatar
     Per, 7 månader sedanSvara

     Bros: det lustiga är att det är så oerhört mycket enklare att lära någon att åka skridskor än att göra ett spelgeni av snabbskrinnare. I div 1, AHL och SHL är nästan alla lika bra skridskoåkare och det är ofattbart att endast farten har betydelse i unga år när det senare jämnar ut sig men då har de långsammare med spelförståelse redan plockats bort. Problemet är att vi i Sverige är gör trendkänsliga. Oavsett om det är 5:2 dieter, lchf eller höghastighetshockey - alla hänger på utan eftertanke.

   • Kommentar avatar
    Daniel B, 7 månader sedanSvara

    Detta har jag pratat om väldigt mycket med personerna jag går på hockey med och andra kompisar. Just att spelarna tänker inte, dålig speluppfattning m.m. Ett ex kan vara att när Frölunda forecheckar och backen är vänd åt ett håll, då borde man som forward tänka till: aha, han borde lägga den där och så åker man dit. Sen om man inte hinner är en annan femma. Ett fotbollsexempel. Många som jag känner tyckte att Elmander var bra i landslaget men jag tyckte han var oduglig. Jo, han kämpar. Han löper mycket. Då sa jag: titta hur han löper. När han spelar forward så löper han EFTER bollen. Ytterbacken lägger en passning till mittbacken och Elmander löper efter. Mittbacken lägger en passning till den andre ytterbacken. Elmander löper efter. Han borde stängs av en kant och tvinga mittbacken lägga billen åt ett håll och då vet alla i laget att han måste lägga bollen åt det hållet. Då vet man då.
    Hmm, jag inser att det ka ske är svårt att förstå vad jag skriver men hoppas ni fattar. Mindre fart mer tänk så tror jag det blir bra.

    • Kommentar avatar
     Herr Lakers, 7 månader sedanSvara

     Tänker man förmycket så missar man! Man ska agera utan att tänka. Bästa exempletet är väl elias pettersson. Även Rasmus ligger långt fram där.

     • Kommentar avatar
      Herr Lakers, 7 månader sedanSvara

      Tycker nog Lunkan är det närmaste jörgen jönsson SHL kan komma idag. Även om jörgen (med all respekt för lundkvist) var en klart bättre spelare.

      • Kommentar avatar
       Ray, 7 månader sedanSvara

       Tydligen har Frölunda visat intresse för Malte Strömvall, enligt Sanny...

       • Kommentar avatar
        Bengt Andersson, 7 månader sedanSvara

        Bra tankar om smarta spelare, kan va svårt att jämföra med fotboll och hockey, i hockey måste ju blicken och till på köpet "balansakten" på 2 smala skenor, samt hela tiden noggrannheten i passnings spelet, och även "fina handleder" va viktigt, om inte har laget motståndaren över sig och avslut med mål i egen kasse på sekunden, i fotbollen är det lättare att reparera ett misstag vid felpass.

         Kommentar avatar
         Per, 7 månader sedanSvara

         Med tanke på farten i hockey blir det än viktigare med snabba tankegångar.

       • Kommentar avatar
        Danne#1, 7 månader sedanSvara

        Ojdå.. Malte Strömvall hade inte varit fel... det är ingen "stjärnvärvning" kanske, men absolut en riktigt bra spelare. Gjort riktigt bra med poäng i Finland med senaste säsongerna... Men, kommer han bara för att ha en "språngbräda", eller kommer han för att göra några säsonger? tveksamt...

         Kommentar avatar
         Daniel B, 7 månader sedanSvara

         Skulle Malte höja Frölundas offensiv? Är han så bra så ta in honom.

       • Kommentar avatar
        Ray, 7 månader sedanSvara

        Han skulle säkert kunna bidra, i rätt omgivning, gjorde bra med poäng i Finland, men om han skulle lyckas här kan nog inte ens Saida svara på.

        • Kommentar avatar
         Danne#1, 7 månader sedanSvara

         Daniel B: I synnerhet om du tittar på vad befintliga forwards presterar, så absolut! Skulle utan att tveka byta ut honom mot Mustonen per omgående! Förstår inte hur många kan tycka han är en tillgång.. han har fart och det ser "bra ut", men händer verkligen ingenting! Absolut ingenting! Exakt samma sak i hans tidigare klubbar, där han gå utan några som helst gnäll från fans eller liknande. Alla sa samma sak: Han åker fort, men kan inte läsa spelet eller få armarna att följa benen...

         • Kommentar avatar
          Ray, 7 månader sedanSvara

          43p på 45 matcher är inte fy skam! Så nog skulle han bidra.

           Kommentar avatar
           Daniel B, 7 månader sedanSvara

           Oj, ja verkligen.

           Kommentar avatar
           Per, Lysekil, 7 månader sedanSvara

           Men Sanny tippar han hamnar i Skellefteå :-( Som ersättning för Aaltonen.

         • Kommentar avatar
          Dallasm3, 7 månader sedanSvara

          Skulle vilja se C Berglund i dagens snabba och lite tråkiga blad mot blad hockey? Hade han stått ut då? Tänk dagens R Dahlin i SHL för 10 år sedan!!!

          • Kommentar avatar
           Johan, 7 månader sedanSvara

           Svårt att hitta den typen av spelare i SHL numera. I NHL finns det dock ett antal sådana, t. ex Nikita Kucherov (leder poängligan med 26+66 på 57 matcher) som är långt i från den snabbaste spelaren i ligan men vet var han ska vara och når fram med passningar genom klubbor. Patrick Kane är en annan spelare som kan dra ner/dra upp tempo när det behövs. Tyvärr har vi inte tillräckligt många såna spelare i Sverige. För att kunna ha den spelstilen måste man ha teknik nog att inte behöva titta på pucken, vilket kräver mycket individuell träning.


           Lämna en kommentar