Måndagens Mailbag – om Frölundas osäkerhet


► Inför ännu en het hockeyvecka med Frölunda surrar frågetecknen just ovanför min skalle:
► Varför denna mentala osäkerhet?
► Varför så svårt hitta en stark grund att stå på?
►Det är måndag, det är dags att snacka hockey – det är Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild

(SAJTKRASCH – hela inlägget med måndagens mailbag försvann, gick inte att få tillbaka, alla era kommentarer försvann. Bedrövligt. Ni har texten här, ett stort antal av kommentarerna ser ni som skärmdumpar efter texten. Hemskt ledsen för detta, vi som hade sådant gott tugg ... Världen är inte alltid som man vill. Men nu kan ni i alla fall se det mesta av vårt snack, och så haka på med nya kommentarer.) 

 


EFTER ATT FRÖLUNDA tagit två poäng mot Luleå blev det en liten snackis att tränaren Roger Rönnberg tydligen sagt till GP att han kanske kört för hårt med sitt lag.

Ta det med en stor nypa salt.

Den där hårdträningen som brukat komma så här års är inte här än, den ska – det har Rönnberg deklarerat – äga rum under OS-uppehållet.

Detta sagt kan det förstås vara så att Frölunda (likt andra lag) tränar för hårt rent allmänt, att för mycket tid läggs på enkelt uppmätta saker som fysprofiler, för lite tid på spetskvalitéträning, mental träning och så vidare, men det är en annan diskussion.

Jag menar så här:

Att ett Frölunda som under en lång period såg välfungerande ut tappade det mesta av vad spel & samspel heter i två matcher (Färjestad 1–4, Luleå 3–2) har knappast med tunga ben att göra; så snabbt går det inte.

Jag tror mer att Roger Rönnberg är väldigt fundersam, undrar vad som gick fel.

Jag upplever att han nog sökte efter en ursäkt åt sina spelare, ville skydda dem, och det är i sig hedervärt.

Men problemet löses knappast av lättare träningar i veckan.

Rakapuckar.com bild

På något sätt måste istället spelarna hitta tillbaka till tryggheten där alla drar åt samma håll, inte vinner varje gång, men i alla fall drar åt samma håll och maximerar laget Frölundas chanser.

Till och med matchen mot Brynäs (1–4) borta såg det bra ut, den förlusten var av typen ”det andra laget var bara ett snäpp vassare”, inte ”oj, Frölunda tappade allt.”

Matcherna mot Färjestad och Luleå, däremot …

Framför allt Färjestad, förstås.

Efter en rätt lång period med trygghet och acceptans för det något omgjorda spelsättet (ni vet vid det här laget: lite enklare, lite rakare, lite snabbare, inte lika aktivt i egen zon, mer boxa ut, skydda egen bur, snabba omställningar) spretade det enormt i två Scandinavium-matcher.

Skakade de där två tidigare Färjestadsmålen om så förbaskat?

Var det att tre kedjor gjordes om som skapade denna ängslighet?

Eller, hemska tanke för er som har grönvitröda hjärtan, är spelarna inte bättre än att de alltid kommer få den här typen av perioder då de inte orkar hålla i och följa matchplan?

Rakapuckar.com bild

Jag har inte svaret. Men jag är grymt nyfiken.

Söndag och måndag ledigt, det tycker jag är bra, för sedan rullar det på:

Tisdag & onsdag: träning.
Torsdag: Karlskrona borta.
Fredag: träning i Göteborg efter hemkomst.
Lördag: flyg till Skellefteå och match.
Söndag: flyg till Stockholm och träning.
Måndag: match mot Djurgården.
Tisdag: ny match mot Djurgården, nu hemma i Göteborg.

Det handlar om att hitta tillbaka till tryggheten, till förståelsen för vad som krävs, till känslan av att göra saker tillsammans.

Om det är Roger Rönnbergs uppgift, om det är Joel Lundqvists, om det är alla spelares ansvar … det kan man diskutera, kanske en annan gång.

Men det måste göras. Och jag hade återgått till de kedjeformationer som fungerade – omedelbart. 

Det såg inte alls pjåkigt ut ett tag, när Frölunda förstod att spela efter sina resurser, de som känns mindre än under närmast föregående säsonger.

Tillbaka dit. Snabbt. Annars blir det jobbigt.

Rakapuckar.com bild

***

Någon tyckte kanske jag viftade bort det faktum att assisterande tränaren Pär Johansson, han vars ansvar det är att ta hand om backarna, inte ska förlänga sitt kontrakt (Aftonbladets nyhet) när det går ut.

Klart Pär har gjort ett bra jobb. Det är en lättsam, synnerligen sympatisk människa, hans varma, go’a sätt har betytt massor inte minst för spelare som Rasmus Dahlin och Filip Westerlund.

Men Klas Östman betydde också mycket (och är trevlig som fasen).

Kunde Frölunda ersätta honom kan man nog ersätta Johansson också.

Bara så jag menar.

***

Ni frågar om Adam Pardy, jag säger … ge honom i alla fall en match till innan det är rimligt med något slags omdöme. ”Lovande, intressant”, kan jag säga efter match 1 där han föga förvånande kom fel några gånger (första matchen någonsin på stor is) men också visade rätt bra teknik.

***

Ni såg kanske att Fredrik Pettersson skrivit på ett långtidskontrakt med sin Zürich-klubb SCZ Lions.

Ingen är väl förvånad?

Fredrik har hintat flera gånger att en återkomst till Frölunda dröjer.    

***

Okej, nu har jag babblat klart, er tur: frågor, synpunkter, tankar?

Morning Mailbag är er chans.

 

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
24 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Lövet, 11 månader sedanSvara

  Känner att det du tagit upp om mindre lyckade förändringar i kedjorna kan vara en del av de senaste tidens osäkerhet. Mustonen som center t.e.x en katastrof han är ju överallt och ingenstans. Tycker han skall ha en mkt friare roll som tidigare på en vinge. Hjalle däremot klockren som center enligt mig. Känns som att vi är överens om detta?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Synnerligen överens! Detta sagt tyckte jag det var intressanta ändringar när de gjordes, så jag passar mig för att kritisera Rönnberg här. Om det blev fel så var jag inte ett skvatt bättre. Dock ska man förstås lära sig av fel, korrigera och gå vidare. Det är inget svaghetstecken, det är en styrka.

   Kommentar avatar
   Lövet, 11 månader sedanSvara

   Absolut, man måste ju våga pröva nytt annars är man ju i avveckling inte utveckling så där faller ingen skugga på RR.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Precis. :)

   Kommentar avatar
   Johan L , 11 månader sedanSvara

   Håller med om att det kändes väldigt spännande. Och efter första matchen tänkte man att det borde bli bättre i nästa, men nej. Så helt med på att gå tillbaka. Sen behöver en som Dahlin spela mindre svårt och mer rejält igen. Han gick ju åt rätt håll fram till jvm. Där blev han plötsligt ännu mer safe. Längtar han tillbaka till friare roll för mycket?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tror det var mer hela laget som började spreta åt det hållet

 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Fredrik Pettersson vill maximera inkomsten sett till hur kort en hockeykarriär är, inget konstigt med det. Däremot hans prat stundtals om hur starkt Frölunda-hjärta han har ska tas med en nypa salt. Möjligt att han jobba som sportchef/styrelse i klubben efter karriären. Vill dock inte se honom som spelare i föreningen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Vill du inte se honom i ditt lag som spelare om han vill hem om säg tre, fyra år? För att?

   Kommentar avatar
   Peter, 11 månader sedanSvara

   Nja, vilket skick är han i då? 34-35 år gammal? Tveksam, men visst är han i fysiskt toppslag så...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Aha, du tänkte rent sportsligt, okej. Miss av mig. Trodde du menade att du inte ville se honom av andra skäl. Men i dag håller hockeyspelare länge, du vet. :)

   Kommentar avatar
   Peter, 11 månader sedanSvara

   Jo, absolut men är inget fan av hemkomster för nostalgins skull, Fredrik måste isåfall vara hungrig och skadefri.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Självfallet så.

 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Hattandet med kedjorna tyder ju på att RR famlar i mörkret, klart han funderar dag o natt på detta instabila uppträdande. Återgå till det som fungerade bäst, ha det som ”mall” och försök maximera lagets kapacitet utifrån det. Lyckas man nå semi så får man nog vara nöjd. Sen rannsakan o få till det med värvningarna till nästa säsong!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Lätt att vara efterklok, jag tyckte också det var spännande ändringar. Men visst, ibland är back to basics, tillbaka till något som fungerar, rätt modell.

   Kommentar avatar
   Peter, 11 månader sedanSvara

   Jo, gick med i fällan, såg kul ut men snacka om att man satt som en fågelholk mot Fbk, står väl klart att denna trupp inte tål för mkt omkastningar. Sen som sagts, backsidan för svag. Alla måste väl vara överens om att man missat för mkt i värvningarna?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tänker du på Almquist, eller tidigare säsonger?

   Kommentar avatar
   Peter, 11 månader sedanSvara

   Värvningarna överlag inför denna säsong. Almquist är habil men ingen 25 min back som Tömmernes, det är för ihåligt bak. Nyberg är ojämn, likaså Donovan, Gunnarsson, Sigalet bra när man spelar enkelt o rakt

   Kommentar avatar
   Peter, 11 månader sedanSvara

   Enligt mig är det rekryteringsarbetetet som misslyckats totalt, sen har man tvingats till panikåtgärder. Sen viss otur med skador på PW.

 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Det är upp till bevis nu Frölunda, 4 matcher på kort tid är en väldig bra chans att visa oss fans att laget kan ta sig samman och ta fram spelet som dom hade i borta matchen mot HV 71 gnista fart och arbetsmoral!
  Och jag ser gärna att RR går tillbaka till formationerna dom spelade i denna HV match! Min känsla är att omkastningen i formationerna skapat otrygghet i ett lag som redan är väldigt sårbart, i ett lag med självförtroende kan man laborera en del men inte ett lag som söker tryggheten med behov med kontinuitet!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ligger mycket i det sista du skriver, jag trodde det fanns så mycket stabilitet nu för att tåla en del ändringar, men tydligen inte.

 • Kommentar avatar
  Bäckmörten, 11 månader sedanSvara

  Tror du att det blir Pierre som tar över efter Pär Johansson? Borde väl vara den mest lämpade iaf kan jag tycka.. men Frölunda kanske har andra (större) planer för honom längre fram?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ingen aning, faktiskt. Här känner jag mig helt utan insikt.

 • Kommentar avatar
  Nicke, 11 månader sedanSvara

  Hej Henke.

  Om vi backar bandet till dagen då rönnberg och compani tog över laget - Då sattes en ny spelidé , ett sätt med att satsa på spelare från akademin , spelare med hjärta i föreningen, spelare man verkligen fick utväxling på (Lehkonen, Fantenberg, Lasch mm mm). Sen tog man de där SM-guldet, hade gått framåt i spelet, i farten varje år. Inte oväntat tappas mycket spelare. Men om man återigen kollar från dag ett med Rönnberg så tycker jag Frölundas spelare då omfamnade spelsättet på ett bra sätt, visst man åkte ut i kvartsfinal men man gick framåt oerhört. Vad tycker du är felet efter förra året, då jag också tyckte Frölunda spelade ”Frölunda hockeyn”, är de att man inte lyckats fullt ut med sina rekryteringar? Eller vad känner du är största bekymret i år? För årets lag har ju verkligen tagit ett ganska stort kliv tillbaka jämfört med dom tidigare trupperna och då tycker jag ändå det finns en hel del spelare kvar från förra årets trupp. Vill bara kolla dina åsikter här :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Mycket bra fråga. Gott resonemang. Kanske är det helt enkelt så att det inte varje år går att hitta spelare för det spel klubben vill använda sig av, att man helt enkelt måste acceptera avsteg från den linjen, vid mellanår så att säga. Rekryteringen kan ha gått fel, det kan man argumentera för, också att utvecklingen på spelare inte blivit den man önskade.

   Kommentar avatar
   Nicke.K, 11 månader sedanSvara

   Så kan det säkert vara och ett mellanår inträffar ibland. Jag är bara lite orolig att man börjar glida ifrån den idén som gjorde dom framgångsrika igen. Att man tänker - hm jag kan släppa den spelaren och få två andra för samma pris. Sen förstår säkert alla att när 8 ordinarie SM-guld backar försvunnit på 2 år så blir de jobbigt, för backarna är den viktigaste lagdelen i Rönnbergs hockeyn och här har tyvärr Frölunda inte lyckats få den utveckling man säkert hade hoppats på. Men tack för dina svar, alltid kul att bolla med dig Henke

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Känner inte att jag har så mycket bollande att bjuda på, tyvärr. Hjärnan inte på bästa humör i dag. Men du har ju helt rätt, backarna spelar STOR roll i den här hockeyn som Frölunda vill spela, och det blir rejält hack när det inte fungerar.

   Kommentar avatar
   Nicke.K, 11 månader sedanSvara

   Tycker allt som oftast du har bra och nyanserade svar att komma med, sen att man inte alltid är på bästa humör, de är förståligt :) Att du ens orkar svara på alla frågor är ju imponerande bara de. Haha

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Vem av dagens backar kan ta pucken från egen zon och åka upp med den till anfallszonen? Dahlin. Han är den enda. Förut hade man Fantenberg, Bengtsson och Tömmernes där alla kunde föra upp pucken och se till att få långa anfall. Avsaknaden av detta är stor, speciellt när man vill komma med hög fart nerifrån. Nu är det väldigt sällan man har fart genom mittzonen, utan det är ofta stillastående och då blir man ett lätt byte för motståndarna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Almquist, Dahlin, Donovan, Nörstebö ska väl vara de drivande, spelskickliga backarna. Visar hur svårt det är att ha ett driva spel-sätt att agera på, för backar som Bengtsson, Fantenberg, Tömmernes växer inte på trän.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

  Uttrycket "Vi satt kvar i bussen" är ju välbekant. I lördags hade Robert Ohlsson i en intervju en annan liknelse-förklaring till hans lag DIFs bortaförlust mot BIF. Något med, "Vi stod kvar på perrongen". Upenbarligen hade de åkt tåg till Gävle. Undrar därför, vad som sägs när man då flyger till ett bortamöte och förlorar? Kanske något i stil med: "Säkerhetsbältena satt(fortfarande) kvar-fastspända ifrån landningen". Goda läsare, kom gärna med andra passande förslag! Mig veterligen så är det iaf inga hockeylag(SHL, Allsv.) som åker båt till en bortamatch.
  Tänk: "Skridsko(sjö)benen stod kvar på däcket".
  P.S. Tre i följd tuffa kommande bortamöten för Frölunda, varav de två sista med flyg.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Haha ... "satt kvar i planet" vore något att använda vid tillfälle. :)

 • Kommentar avatar
  DD, 11 månader sedanSvara

  Har det hänt något med sidan idag? En del av kommentarerna ser ut som en bild medan de andra ser normala ut med text.

  Menade inte att C-more inte skulle ta upp händelsen. Mer att vad är viktigast, att till punkt och pricka följa regelboken eller se till att resultatet blir rätt baserat på vad som faktiskt hände? Inte helt lätt tycker jag. Jag hade inte tyckte att FHC skulle fått ett sådant mål godkänt även om jag håller på dom men kanske är jag i minoritet. Oavsett bör nog den regeln ses över. Jämför med att någon tar en felaktig utvisning, ska man då ge andra laget ett kompensations-PP? Det blir ju ett liknande tänk. Säger varken bu eller bä bara att vi ska vara försiktiga att hänga domare som försöker göra rätt. De är ju redan utsatta som de är och det är klart att det inte blir roligt att ta en intervju om det känns som ett korsförhör.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Se början på texten, sajten kraschade, tvingades lägga in texten igen, tog skärmdumpar på flertalet av kommentarerna. Sorry, kunde inget annat göra. Vad gäller regeln, jag gillar också när saker blir rätt, men ... vilken annan regel ska man släppa på för att det ska bli rätt? Inte ta en hakningsutvisning för att man just missade en för andra laget? Nå, problemet inte så stort, sällan en domare blåser för mål utan att vara säker.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 11 månader sedanSvara

   (SAJTKRASCH – hela inlägget med måndagens mailbag försvann, gick inte att få tillbaka, alla era kommentarer försvann. Bedrövligt. Ni har texten här, ett stort antal av kommentarerna ser ni som skärmdumpar efter texten. Hemskt ledsen för detta, vi som hade sådant gott tugg ... Världen är inte alltid som man vill. Men nu kan ni i alla fall se det mesta av vårt snack, och så haka på med nya kommentarer.)

   Kommentar avatar
   DD, 11 månader sedanSvara

   Jaha. Där ser man. Det här med websidor är inte trivialt. Driver ju själv en blogg. Det jag funderar på är vad den regeln ska tillföra att domaren skall stå kvar vid beslutet. Vad är poängen? Att främja mål? Att få till kortare bedömningar? Så få bedömningar som görs är det väl ändå viktigare att det blir rätt? Jag är helt emot det här med coach's challenge. Det har ju blivit en travesti i NHL. Millimeterrättvisa kan vi aldrig få till.

 • Kommentar avatar
  Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

  Jag tror att en del av Frölundas problem ligger i att det har varit alldeles för turbulent i truppen med skador, spelare iväg på NHL-camper, JVM, utlåningar, kedjeändringar etc. Detta har gjort att man aldrig riktigt lyckats spela ihop hela laget på ett bra sätt utan varit tvungna att till stor del lita på individuell skicklighet och att några spelare har en bra dag. Lägg till detta en naiv och överoptimistisk syn på vad truppen i somras var kapabel till i kombination med att man inte ansåg det nödvändigt att träna försvarsspel så kan resultatet inte bli något annat än det vi ser nu. Ett ojämnt presterande lag med tveksamt självförtroende. Till nästa säsong så hoppas jag att man inser vikten av ett stabilt försvarsspel med tillhörande defensivt kompetenta backar, att man inte bygger laget runt spelare där det råder osäkerhet kring om de ska spela i NHL eller inte och ser till att skaffa en ny förstacenter som kan leda laget.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Förstår vad du menar med osäkerhet, men ... svårt förutse att NY Rangers ska kalla tillbaka Lias. Skadorna är ju heller inget man råder över. Vad gäller defensiva backar så är det dock intressant att se att behovet inte sågs förrän en bit in på säsongen.

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

   Syftade mer på att Lias, Nyberg och Grundström var över i Nordamerika i höstas och att det länge var oklart huruvida Grundström och Lias skulle komma hem eller inte. Att då välja att delvis bygga laget runt dessa två med vetskapen att det är osäkert om de kommer hem igen framstår för mig som en dum idé.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag förstår. Du menar att man skulle ha stärkt upp mer än man gjorde utöver dessa? Ekonomisk fråga? Dessutom, utn farmarlagsystem - du kan inte ha hur många spelare som helst.

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

   Jag hade nog prioriterat och fördelat resurserna annorlunda. Istället för att värva 2 x Westerholm + Lias så hade jag nog lagt en större del utav de pengarna på en ordentlig förstacenter och ev. någon komplementspelare alternativt erbjudit Lasu och Purre kontrakt som fått dem att stanna och därigenom fått en stabilare grund att jobba vidare ifrån. Men det är lätt att vara efterklok. Det jag framförallt tror att man måste ta med sig till nästa säsong är att minska antalet osäkerhetsfaktorer såsom många spelarbyten, ev. NHL-flyttar och spelare tvingade till att utvecklas för att det hela ska fungera.

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

   Lägg även till Friberg som en tveksam värvning där pengarna kanske hade gjort mer nytta på backsidan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det finns onekligen saker jag också gjort annorlunda om jag varit i Frölundas ledning. Frågan är bara hur mycket man använder sig av med facit i hand-resonemanget när man tänker så. Det är ju lättare nu.

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

   Av naturliga skäl ligger det säkert en hel del med facit i hand resonemang bakom. Men åsikt när de presenterades var fundersamhet kring behovet av Westerholms och likgiltighet inför Friberg. För Lias var det en form av kul att han får möjlighet att spela i Frölunda m h t hans far men samtidigt viss tveksamhet kring honom rent spelarmässigt.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 11 månader sedanSvara

  Henrik.
  Precis, minnet sviktar ju ibland..... tänker först å främst på Hjalmarsson, men ta även och räkna in Friberg..... som sagt....kommer inte på fler namn just nu. Men det är en känsla jag fått, att det är så uppstyrt att kreativiteten fått stå tillbaka.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag vet faktiskt inte om det är så uppstyrt, på ett sätt som kväver kreativitet. Rätt mycket styrt utan puck, men knappast med, upplever jag.

 • Kommentar avatar
  Stefan, 11 månader sedanSvara

  Hört och läst en del kommentarer om Pardy och att han inte håller måttet. Säger som du, lugn och fin. Tycker till och med han såg bättre ut i sin första match än vad Weber gjorde i sin debut. Då, när Weber debuterade, vet jag att jag kommenterade framför Tv:n när han blev frånåkt; "till och med jag hade hängt med bättre där...". En aning överdrivet givetvis...:)
  Och hur blev det Weber sen? Ganska bra enligt supportrarna...
  Så jag tror (Och hoppas jag har rätt) att Pardy kommer bli bra och grymt viktig!

  • Kommentar avatar
   Guestnaine, 11 månader sedanSvara

   guest test post
   [url=http://temresults2018.com/]bbcode[/url]
   <a href="http://temresults2018.com/">html</a>
   http://temresults2018.com/ simple

   • Kommentar avatar
    mike, 11 månader sedanSvara

    Tänkte svara på ditt senaste inlägg från skärmdumpen HL, det med att spela efter sina resurser. Det har du ju förstås alldeles rätt i. Det är ju bara det att Rönnbergs filosofi inte är likadan. Man har ju klart och tydligt sagt att man vill ha spelskickliga backar. Trots det uttalandet, så har man ändå rätt få av den kalibern, så det är lite lustigt. Det korrigerade försvarsspelet som så bittert kallades "Karlskrona-modellen", är ju inte så Frölunda vill spela. Med tanke på backbesättningen, så är det nog så man bör spela. Frågan är om RR & co. inser det själva.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Precis. Och jag tyckte den insikten fanns ett tag. Sedan försvann den.

   • Kommentar avatar
    Nolte, 11 månader sedanSvara

    Det finns givetvis ingen facit på vad som gått "Fel" i år, om man nu kan säga att det har gjort det, vilket jag kanske är lite hårt ibland då det bara finns ett lag som kan ta hem bucklan och resten har "misslyckats". Om man istället benämner det vad som inte blivit lika bra i år som tidigare år, så tycker jag att det är spelet från bakre delen av plan. Lägger inte bara detta på backarna, forwards har absolut sin del i det också, men jag tror att uppspelsfasen den här säsongen är en stor anledning till att man inte genererar lika mycket målchanser/får samma press som tidigare år. Allt som oftast kommer det en lång passning till en stillastående spelare på offensiva blå som antingen får skarva ner eller försöka göra någon dragning stillastående, och så blir det väldigt svårt att behålla pucken. Vet att man i Cmore någon gång tog upp att Dahlin/Almqvist va det backparet som hade bäst corsi i hela SHL, då kan man säga "ja, för almqvist skiter i defensiven, men den är med i corsi, så det håller inte) utan snarare är dom duktiga i uppspelsfasen, det enda backparet i laget som använder sig av "v-spelet" som frölunda va grymma på guldåret. Med bra uppspel så kommer man in kontrollerat och samlat i zon och har lättare att skapa lägen "on the rush" istället för att försöka jaga tag i den i sarghörnet/bakom målet och sen försöka få snurr och skapa lägen. Tror även att det är den här delen som gjort att vi tappat spelet där vi styr matcherna, för det gör vi ytterst sällan den här säsongen. Dina tankar om det? Sen vet jag att du har uppsjö med saker att skriva om, men om du får tid skulle du kunna bolla den här frågeställningen med RR & kompani, skulle inte förvåna mig om dom har statistik på "kontrollerade ingångar" vs "dump and chase" också, dom verkar ha statistik på det mesta.

     Kommentar avatar
     EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

     Nolte, Du skriver nästan som om man skulle kunna tro att Du är en vetenskapsman. ;-) Skämt åsido, har full respekt för Dig, likväl till samtliga kommentatorer på denna blogg. Gillar engagemang!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Roger pratar mycket, Nolte, om vilka fina siffror (corsi, antar jag) som Almquist & Dahlin har. Så där har du rätt. Frågan är: hur mycket bättre blev laget Frölunda efter att Dahlin kommit hem och Almquist blivit frisk? Jag kastar upp frågan så får vi se om någon nappar.

     Kommentar avatar
     Nolte, 11 månader sedanSvara

     Nej dom har inte varit så lyckad senaste matcherna, och det visar säkert fancy-statsen också skulle jag tippa på. Dahlin har med sina mått mätt varit ganska anonym och Almqvist har hamnat fel i banan väldigt ofta. MEN tror fortfarande att uppspelen och drivet bakifrån är en stor nyckel till att man inte längre är spelförande speciellt ofta. Du kan väl testa det på RR och se vad han säger? Tycks mig se det gansk tydligt att när Almqvist/Dahlin har bra dagar så skapas det väldigt mycket framåt tack vara bra uppspel med kontrollerade ingångar

   • Kommentar avatar
    Oscar, 11 månader sedanSvara

    Tjena.
    Tror du det fanns någon kontakt mellan frölunda och fredrik pettersson om ett kontrakt att komma hem? Att Sjöström kanske inte ville lägga dom pengarna som Pettersson ville ha utan att han väljer att satsa på stålberg om någon säsong? Dom har ju redan Lasch och hjalmarsson som jag kan tänka mig inte har så små lönekuver plus lundqist då med och sen då välja att satsa på en kanske "bättre" spelare som stålberg i stället som också har frölundahjärta och vill spela med brorsan? en tanke bara.

     Kommentar avatar
     Daniel B, 11 månader sedanSvara

     Kan mycket väl vara så..

     Kommentar avatar
     Danne, 11 månader sedanSvara

     Sportsligt tar jag Ståhlberg alla dar i veckan före Freddan. Med de förutsättningar som gäller! Som varumärke vore Freddan guld värd!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Oscar, jag tror faktiskt aldrig det var aktuellt att Fredrik P skulle komma hem förrän tidigast om tre, fyra år. Så Fredrik S behövde nog inte fundera på var han skulle lägga pengarna.

   • Kommentar avatar
    Lars, 11 månader sedanSvara

    Har den hårda träningsperioden startat än? funderar på om det har med spelet att göra?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Nej. Och ... jag skriver om det i texten ovan. Tror alltså inte det.

   • Kommentar avatar
    Danne, 11 månader sedanSvara

    Jösses! Är så trött på att höra: ”vi har tränat för hårt”! Som om VF är enda elitlaget som tränar hårt? Och som om den, spelmässigt, dåliga säsongen har med det att göra? Känns som om RR är desperat och letar halmstrån för att skylla prestationen på de yttre omständigheterna. När jag och mina vänner ser matcherna (har sett alla) så ser iaf vi att det är för många ”medelmåttiga” spelare som inte ”lyfter” i spelet eller sina kedjor. Dom hakar inte i varandra och det ser allmänt virrigt it, utan tydliga linjer. I synnerhet i anfallspelet. Sen känns dom oerhört tunna, för enkelt för försvararna att pressa ur spelet i sargen och hålla vfs spelare utanför boxen. Sargen verkar ju vara ett populärt tillhåll, för övrigt. Westerholm, Friberg, Mustonen är spelare som får PÅ TOK för mycket istid i förhållande till prestation. Ganska enkelt. Tror vf kommer ta sig till slutspel med en hårsmån. Men sen blir det inte mycket mer. Lite; ”jaha, det var det”....

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Ja, som sagt – jag tror inte "hårdträning" är problemet.

   • Kommentar avatar
    JT, 11 månader sedanSvara

    Lasch har ett större Frölunda hjärta än Fredrik Pettersson... för varje ” bullshit ” reportage om att återvända till VF blir han mindre värt i min värld... efter SCZ- karriären kan han för min del flasha runt i Nåt 08 lag.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Det ser jag inte hända. Freddan i en 08-klubb? Mja ... ;)

     Kommentar avatar
     Ante, 11 månader sedanSvara

     Känner detsamma. Massa snack om sitt hjärtas lag och så blir det mer pengar istället. Igen. Lasch har mycket större frölundahjärta. All heder till honom. Freddan bygger varumärke till den dagen han återvänder.

   • Kommentar avatar
    Mikael , 11 månader sedanSvara

    Henrik.
    När du pratar med RR. Kan du kanske fråga om eller varför inte spelarna ställer upp på hans motto att "vi ska vara VÄLDIGT svåra att slå" ? Vad tänker man vidta för åtgärder med dom som inte vill vara med....
    Förstår han att publiken kräver att han agerar och visar att han bryr sig???
    RR har sett förvånansvärt likgiltig ut i intervjuer senaste tiden, han är ju fan inte ens förbannad längre!
    Kan säga att folk på läktaren är ganska less vid de här läget....
    Tack för bra läsning som vanligt!
    Ps. Läste du på Frölundas sida i torsdags efter matchen mot Färjestad??? "Snöplig förlust"
    Va fan va snöpligt??? Totalt bortgjorda ju.
    Kallar man det snöplig??

     Kommentar avatar
     Danne, 11 månader sedanSvara

     Tror det är så enkelt som att tom RR inser lagets nivå och förhåller sig till det. Han vet att dom inte är laget som leder spelet eller matcherna i år, som tidigare. Du kan tro att det gnuggas och analyseras i coacheummet på dagarna. Självklart är RR helt medveten om lagets tillkortakommanden. Men det kan han ju knappast säga utåt. Det är ju som att erkänna ett misslyckande. Ilskan finns ej där, för han inser lagets begränsningar. Hade man spelat bättre, allt fungerat och man fört matcherna och gjort mer än 1 bra period på match, DÅ hade du fått se RRs svarta ögon och en kokande RR... men nu.. nja. Handlar om att rädda säsongen och ta sig till slutspel. Inte på bra eget spel, utan att kriga sig till poäng.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Mikael, jag tror bestämt att spelarna nog VILL ställa upp, men ... laget famlar efter trygghet och kvalité över lång period av tid. Det finns en osäkerhet. Precis som Danne är inne på, spelet fick anpassas efter kvalitén, jag trodde man hittat ett slags stabilitet i det spelsättet, men icke.

   • Kommentar avatar
    Isak, 11 månader sedanSvara

    Frölunda postade nyligen ett Instagram inlägg om hur bra försäljningen av Dahlin tröjorna går. Jag är själv sugen på att köpa första tröjan sedan typ 02 just pga. Dahlin innan han sticker. Hade varit intressant om du kunde luska lite i hur mycket i procent tröjförsäljningen har gått upp iår? Tänker iom att man numera kör på grönt.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Om jag minns ska jag göra det.

   • Kommentar avatar
    Conta, 11 månader sedanSvara

    Håller med om att det brister ordentligt i uppspelen från egen zon.allt för oftast vänder backarna hem ner djupt i egen zon.motståndaren checkar och vinner puck och skapar målchans/mål.Sen är som sagt tidigare här forwards inte alltid spelbara och är dom spelbara så åka det så saka ibland at en snigel kan köra om på insidan.Och forwards som ej levererat,men vad händer då?Jo dom får spela match efter match.Det skickar helt fel signaler tio spelarna.Hur dåligt jag än presterar så får jag istid ändå? Behöver ej backchecka så hårt.skiter att åka 10 meter och försöka göra mål.nej jag dumpar pucken i motståndaren sarghörn och åker och byter,lite mys i båset med grabbarna vart man skall åka på golfresa när man åkt ut slutspelet.Rönnberg begår ett stort misstag här som ej visar sitt missnöje mer markant.Nej bänka någon/några spelare och ersätt med hungriga juniorer.Går inte dalta längre,presterar man inte då kan man nöta bänk på läktaren ett tag.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Just det här att vända hem, leta efter en kreativare lösning, det var ju detta Frölunda SLÄPPTE på när man hittade ett lite enklare, mer vägvinnande sätt att spela. När detta följs av alla, när tempot drivs upp, så spelar Frölunda ofta topp 6-hockey. Men det var det där med "när" ...

   • Kommentar avatar
    robert ström, 11 månader sedanSvara

    Du är en vis man...Pardy ja du han är jag väldigt osäker på då han såg väldigt trög ut men ingen lär flytta på honom direkt men det går så fort att han inte lär hänga med tror jag...Tycker Grundström knappt syns alls denna säsong och Westerholm nja den killen får inte mkt vettigt gjort och jag tycker vi kan ta inte kalle från juniorerna nu...det är så många som ligger fel i formkurvan och kalle är värd chansen då..

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Jag tror verkligen man måste vänta med att bedöma Pardy till ... tja ... ge honom tre, fyra, fem matcher i alla fall. Inte spelat sedan april, aldrig spelat på stor is.

   • Kommentar avatar
    Robert Ström, 11 månader sedanSvara

    Svaret är enkelt spelarna i år håller inte samma klass dom förstår ju inte grunderna ens en gång och hur skall vi då spela som tidigare år nej nu gäller det göra så bra som möjligt av det vi har...doch hoppas jag många försvinner till nästa säsong och mer namnkunnigt folk kommer in och inte någon osäker börsraket som skall in...

    • Kommentar avatar
     David, 11 månader sedanSvara

     Ang. domarnivån, man kan ju säga vad man vill och helt klart är ju att man blir lite enögd när man tittar på sitt hjärtas lag. Klart domare skall få lov att göra fel, det är mänskligt att fela! Men det jag stör mig på är att dom inte är konsekventa, en hakning ger utvisning en likadan en stund senare ger inget! Widerströms ”slashing” på Rautio ger 2 min medan liknande förseelser från Brynäs inte ger något alls. Skall man stävja spelförstörande moment måste man vara konsekvent som de är i NHL.
     Man hör ju ofta att en domare inte vill avgöra en match med att ta en utvisning etc. men vad är det man gör genom att inte blåsa?
     Det kommer alltid att missas saker på isen och till en början blir det måhända mer sönderryckt men spelarna kommer att anpassa sig och till slut kommer det bli bra.
     Konstruktiv kritik av domarna bör ges!
     Rönnbergs gestikulerande och grimaserande känns som att det inte direkt gynnar Frölunda på isen?!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

      Håller helt med om att det konsekvent borde blåsas för spelförstörande moment, det hade gynnat hockeyn. Sedan ... jag ser inte riktigt allt det här gestikulerandet och grimaserandet från Rönnberg, säger inte att ni har fel, ni som poängterar det, bara att jag inte noterat. Vet inte om det påverkar, i så fall borde Luleå ligga illa till ... ;)


    Lämna en kommentar