"Tvivlar inte en sekund på hans skicklighet"


► Målskyttet är den stora snackisen i Frölunda inför säsongen.
► Vem eller vilka ska näta mer än de tidigare gjort?
► Inför CHL-premiären i veckan ger assisterande tränaren Johan Lundskog sin syn på det som många fans oroas över.

Rakapuckar.com bild

Sebastian Stålberg och Tim Söderlund, två spelare Johan Lundskog sätter hopp till vad gäller Frölundas målskytte i vinter. Foto stora bilden: TOMMY HOLL

*
NI VET HUR Frölunda resonerat inför den här säsongen, ledningen är väl medveten om att det är få i laget som på regelbunden basis gjort mål i SHL, man räknar dock med att spelare ska höja sig.

Släng in att det förstås är tillåtet för backar att göra mål (Chay Genoway och Gustav Lindström har sett lovande ut här), att en bättre defensiv också ska vara mycket värd, och så är tanken att ett power play med både Ryan Lasch och värvade Rhett Rakhshani (kommer i mitten av oktober) ska leverera.

Rakhshani är en av få i Frölunda modell 2018/2019 med vana av att hitta nätet i SHL.

Han kommer behöva kompisar som bistår.

Hur många, och hur ofta, känns som direkt avgörande frågor.

Efter 5–3 på Växjö, 2–3 mot HV71, 3–2 på Leksand och 1–3 mot Färjestad börjar nu allvaret för Frölunda, CHL-möten med Vienna Capitals (torsdag) och ZSC Lions (lördag).

Johan Lundskog, assisterande tränare med ansvar för offensiven, om vad han sett så här långt:

– Vi har tagit stora kliv, spelar med annan mentalitet i anfallsspelet, tycker jag. Sett över fem man, backarna är ju lika involverade som forwards. Annan mentalitet i hur vi pratar anfallsspel, och jag ser det instinkterna på isen också. Sedan är det förstås tidigt än, men vi har har tagit kliv och kommer fortsätta göra det.

Bättre attackmentalitet, vilja göra mål till varje pris, det var sådant Lundskog i en artikel i våras pratade om att han ville implementera i sitt lag.

Än så länge ser han alltså glädjande tecken på framsteg.

Men det krävs mer.

– Jag trodde inte alla skulle kliva igenom dörren och leverera första dagen, men de (spelarna) tar de steg de bör ta, slår Lundskog fast.

Rakapuckar.com bild

** Individer som du sett och gillat? Vilka ska fans hänga upp hoppet på?
Max Fribergs kedja, den har ju varit fantastiskt bra. De tar steg och växer både på och utanför isen, det är det mest uppenbara.

Friberg (två mål) med Joel Mustonen och Mats Rosseli Olsen har onekligen sett bra ut. Men kan de någorlunda regelbundet näta också? Trots allt går ju sporten ut på det.

– Absolut, det tvivlar jag inte på. Fortsätter de spela så här ser jag inte att de inte ska få lön för mödan, säger Lundskog bestämt.

** Fler framsteg?
Sebastian Stålberg (ett mål) har också tagit kliv, skjuter pucken på ett helt annat sätt än förra säsongen. Det gäller att han får upp tron på det skottet. Han har investerat många timmar på skottrampen och på isen, nu ska han nyttja det fullt ut i matchsituationer också, verkligen tro på det på riktigt. Sedan har ju ”Fagge” (Samuel Fagemo) ett fantastiskt skott, fortsätter ha bra offensiva instinkter.

Spontant säger sedan Lundskog:
Tim (Söderlund) – hur många mål har inte han kunnat göra på fyra matcher? Puckar som lika gärna hade kunnat trilla in men som inte har gjort det.

** Men är det så enkelt som att de inte ”trillat in”? Kanske har med kvalité och skicklighet att göra också?
– Jag tvivlar inte en sekund på hans skicklighet. Absolut inte. Fortsätter han gnugga på så kommer det.

De två första CHL-matcherna ska förstås inte tas som intäkt för hur hela säsongen blir för Frölunda, men vissa indikationer kan ni nog hålla ögonen öppna för.

Trots allt är det tävlingsmatcher.

Rakapuckar.com bild

Och Frölunda säger sig ju ta CHL på samma allvar som SHL.

Så:

Hur är det med Sebastian Stålbergs skott? Träffar Tim Söderlund och Joel Mustonen rätt och inte fel den här gången?

Och så vidare …

Oliwer Fjellström är förresten tillbaka från matcherna med juniorlandslaget. Han gjorde tre mål mot Växjö. Apropå indikationer, apropå sådant att hålla ögonen på.

Fjellström gör en mycket intressant start på torsdag.

***

Frölunda flyger reguljärt till Österrike på onsdagen, tränar i Wien på onsdagskvällen, matchar torsdag, tränar i Wien fredag förmiddag för att sedan flyga till Zürich där man värmer på lördagsförmiddagen och matchar på kvällen.

Hemresa söndag.

Hela truppen reser med, alltså inkluderat juniorerna Samuel Fagemo och Linus Nässen samt Patrik Carlsson – att denne dock inte är spelbar vet ni, om ni läste den här texten i går.

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.comFacebook.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Max, 1 år sedanSvara

  Jag hör vad Lundskog säger, mycket träning på skottramp osv. Men skulle Stålberg helt plötsligt skvätta in över 10 mål? Han och flera andra skjuter ju liksom inte för att göra mål utan mest för att avsluta anfallet och få tekning känns det som :(

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det blir onekligen spännande att följa. ;)

   Kommentar avatar
   Jock, 1 år sedanSvara

   Alla behöver inte göra över 10 mål. Kan flera göra 8-10 mål så ör laget en bra bit på väg. Men jag delar din oro över målskyttet. Hoppas det blir en laginsats i år, för mer än en eller två målskyttar ser jag tyvärr inte i laget (ingen blir gladare än mig om jag har fel)...

 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Kluven här, håller med i en hel del men skeptisk till en del också. Friberg-Mustonen-Rosse har varit genomgående bästa kedjan, medhåll. Friberg kommer slå sina 4 kassar från förra säsongen, tror även att hela kedjan har stor chans att vara den bäst levererande fjärdekedjan i SHL (Mer orolig för toppkedjorna). Stålberg känns som en typsik spelare som inte kommer lyfta sin målproduktion, att stå på skottramp är en sak, att ha sinnesnärvaro och kyla att hänga dit den i skarpt läge är en helt annan. Gällande Tim, ja han har haft grymt många lägen som kunnat bli mål, men återigen, vissa är målskyttar och vissa är det inte, så köper inte riktigt "kunde lika väl trillat in" för jag har reagerat på att 9/10 avslut smäller i sargen eller blockas. Men rimligen bör han ju lyckas trycka dit någon av dessa lägen under säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag är också kluven. Låt oss stanna där. Men som journalist tycker jag det ska bli gôrspännande att följa. :)

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Lundskog är ute och cyklar om man ska vara ärlig. Det är väldigt mycket OM. Om vi hade satt våra chanser förra säsongen i slutspelet, då hade det kunnat leda till SM-GULD. Det är inte så enkelt som han vill få det till.. Tyvärr.

   Kommentar avatar
   Raulf, 1 år sedanSvara

   Får man ut ~10 mål av Stålberg så är det bra. En spelare som snittat runt 13 minuter i speltid per (utan tid i PP) och som allt som oftast har som roll att driva på tempot och nöta ner motståndare. Titta istället på dem som spelar 15+ minuter.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Håller med dig Raulf, nu va det ju Lundskog som tog upp Stålberg som exempel. Skulle Stålis hänga 10 kassar så har han överträffat min förväntningar. Jag har varit inne på det massvis med gånger att Frölunda förväntar sig fel saker av många spelare och att man inte använder dom till det dom är bäst på. Tex när man slängde in Rosse i förstakedjan förra året, där ska inte han vara. Joel skall kanske inte vara en produktiv förstacenter, guldåret avslutade han slutspelet med Crabb & nån mer fysisk spelare som jag inte riktigt minns, i landslaget är han slitvarg, i frölunda ska han vara producerande.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Fast om man ska ha ner Joel i hierarkin så måste man ju ha ett alternativ, vem vill du hellre se med Lasch och Tim? Pathrik Westerholm? Mja ... Simon Hjalmarsson? Såg inte bra ut i fjol? Patrik Carlsson när han är spelklar?

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Det har jag också tagit upp att det finns ingen bättre ersättare, men det betyder ju inte att Joel är en perfect fit? Utan belyser snarare problemet att man saknar en kreativ toppcenter!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Absolut så, man kan argumentera för att Frölunda borde ha värvat en center. Men nu är ju laget som det är, och ska man då flytta på Joel måste man ju ha ett alternativ, så jag menar. ;) Just nu ser jag inget bättre än Joel. Tycker det är rätt att starta säsongen med honom. Skulle det visa sig att det inte blir bra, då är det läge att kika på andra, kanske Carlsson.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

  Ja, vad ska han säga? Naturligtvis tror han på deras idé och plan...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Visst är det så, Anna. Tyckte ändå det kunde vara intressant att ställa frågorna till Johan och se vilka svar jag fick.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Absolut! Det är ju ditt jobb, som vi är glada att få ta del av. :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   :)

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Detta blir spännande att följa, det krävs att ett antal spelare får denna utveckling för att det skall bli bra. Att träna på skott ramp och senare nöta på isen förbättrar givetvis skottet, sedan skall det följa med i match situationer vilket är svårare. Blir kul med tävlingsmatcher nu, ger lite mer allvar för alla.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Verkligen. Det är nu man på allvar kan börja studera, fundera, tycka och tänka. Fortfarande tidigt, men efter fyra matcher, med ett i princip skadefritt lag, nu ska det börja se allt mer okej ut.

 • Kommentar avatar
  mike, 1 år sedanSvara

  Anfallsspelet (5 mot 5) har varit rätt blekt ända sedan Robban försvann och Lundskog tog över. Blir det inte bättre denna säsongen, så är det kanske inte bara materialet man behöver se över, utan även ledarposten?

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Robban var suverän på den biten, se bara på Djurgården vilka kliv de tagit. Lundskog står mest med händerna i byxfickorna eller i kors och tuggar tuggummi.

 • Kommentar avatar
  Manne , 1 år sedanSvara

  Lundskog tror på Stålis som en målskytt i vinter, jag säger å det. Stålis är en slitvarg ut i fingerspetsarna, inte en målskytt - även om han kan hitta nätet någon gång ibland.

  • Kommentar avatar
   Johan , 1 år sedanSvara

   Värvningen av Rakshani var livsviktig men hade behövt ytterligare en likvärdig sådan! Tror tyvärr att förväntningarna på Söderlund kan vara för stora, tror inte han kommer göra en dålig säsong men folk kan nog förvänta sig för mycket av honom. Westerholm MÅSTE prestera poäng annars är de överflödiga, det samma hjälper Hjalmarsson, Mustonen och Friberg! Förväntar mig inte att spelare som Rosse, Carlsson och Stålberg ska leda laget offensivt, de gör sitt jobb i det tysta, spelar med hjärta och bidrar alltid med hårt jobb, sen att de kan göra nån poäng här å där är givetvis en bonus. Lasch känns lite för ensam och vårat spel blir för lättläst när mycket av det offensiva spelet byggs runt honom vilket märktes not Malmö I kvartsfinalerna i våras när jag vill minnas att Lasch inte alls var speciellt lyckosam om ens med i vissa matcher överhuvudtaget... Vi saknar en given målskytt (som Johnson, Lehkonen, Olofsson var) och önskar att vi haft ett par sådana. Känns som vi har för många spelare som tvingas spela över sin offensiva förmåga just nu... För att öka chansen att sprida produktion framåt anser jag därför att Rakshani INTE borde spela med Lasch! Tycker både Genoway, Lindström och Grönlund har visat att de klarar av bygga uppspel vilket känns väldigt viktigt då Frölundas spel bygger på farten från egen zon, klarar inte backarna av att leverera bra första pass när spelet vänder spelar dem fast sig, eller fastnar längst sargerna direkt.... Det är alldeles för svårt att skapa bra lägen för motståndarna är så duktiga på att backa hem och täcka av ytorna i dagens hockey.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Tror inte heller det finns en tanke att spela Rakshani med Lasch, inte annat än i power play. Det är i alla fall vad jag skrivit. Sedan får vi väl se.

  • Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Lundskog har varit hos oss länge nu. Är det först nu han luskat ut hur man ska träna och spela? Vad har man sysslat med i två år? Vilken anfallsfilosofi hade han som gjorde att Frölunda anställde honom? Varför har den inte funkat?
   Målvaktstänket verkar ändrat oxå.
   Och nu har vi muskler på backplats.
   Det här hattandet fram och tillbaka i lagets alla delar tyder på att det saknas något i den sportsliga ledningen. Det är verkligen väldigt oroande. Är det bara jag som oroas över detta?

    Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Nej, du är inte ensam. Det skulle behöva rensas på vissa positioner, faktiskt. En ny målvaktstränare tex, tyckte inte målvakterna utvecklades någonting under fjolåret. En "stark" andretränare som vågar fatta obekväma beslut, en bra ryggrad till Rönnberg.

    Kommentar avatar
    mike, 1 år sedanSvara

    Håller med dig Manne. Har gått trögt på målvaktssidan. Finns två frågetecken som jag ser det just nu, och det är Kribba och Lundskog.

    Kommentar avatar
    Per, 1 år sedanSvara

    Det räcker inte där. Det måste in en erfaren sportchef. Och någon som kan väga upp RR:s brister. Tänker på nån som Kenta. En gammal surgubbe som kan tala om för RR att man inte vinner slutspelsmatcher genom att tokanfalla och att man måste ha muskler där bak. Kort och gott, en gammal räv som varornas i många år på högsta nivå OCH är en gammal räv. Detta ser jag som det mest viktiga och nödvändiga föreningen måste göra för att undvika alla dessa nybörjarmisstag.

    Kommentar avatar
    Per, 1 år sedanSvara

    En gammal räv som varit med (dvs spelat) i många år...

  • Kommentar avatar
   Conta, 1 år sedanSvara

   Samma floskler igen, spelarna veta dom skall göra.
   Vi har tagit stora kliv.bla bla bla. Lunds har alltså trollat med truppen så
   alla före detta brukare numera är slipers och kommer göra mål i mängd? Suckar, pust, stön, hjälp. Är verkligen naivt tänkande.
   Nej Lunds snackar mycket, ingen brukare har blivit målskytt under hans tid. Mycket oroväckande med bristen på målskyttar i nuvarande trupp.
   Så många offensiva spelare borta, och Rheksani enda målskytten som värvats. Fallfrukt från Malmö.

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 1 år sedanSvara

    Intressant ämne där det säkert finns en oro i Frölundas ledning kring den faktiska förmågan.
    Dock är det ju som så att det finns x antal spelare som bör kunna peta in en puck eller två mer än vad de gjorde förra året. Tex Stålberg om han kan göra 8-10 som han har gjort innan i stället för de 5 han gjorde förra säsongen är ju det ett steg framåt. Gör han inte de extra målen i en bortamatch mot Timrå i November utan när det verkligen gäller så är skillnaden enormt stor.
    Olofsson, Grundström och Mursak gjorde ju 5 mål tillsammans i slutspelets 6 matcher förra året. Dvs 0,27 mål/ spelade matcher (18) mot grundseriens 0,54 mål/ spelade matcher (100). (alla siffror från elitprospect ) Visst det är en lagsport men om de hade varit i närheten av sitt snitt så kanske det hade varit en annan historia? Gäller ju att vara bäst när det gäller.
    MEN helt klart, det finns en hel del frågetecken som måste rätas ut om man tittar på dagens trupp./ Claes

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Kloka ord som vanligt från dig.

   • Kommentar avatar
    R, 1 år sedanSvara

    Vet du när Tomi Kallio ska hyllas? Det ryktas ju om 22:e september men det är väl inte riktigt bekräftat än?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Nä, men så lär det bli.

   • Kommentar avatar
    Rw, 1 år sedanSvara

    Tydligen har Ponthus Westerholm bråkat med Friberg på träning, detta är andra gången han bråkar med någon denna försäsong... Vill inte spelarna ha kvar honom heller? Dom flesta supportrarna vill ju inte det iallafall.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Äh, det där var inget ... sådant som händer, inget att dra några växlar på.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Spelare SKA bli griniga på varandra på träningar. Som man tränar spelar man.

   • Kommentar avatar
    Martin Jansson, 1 år sedanSvara

    Hej Leman.
    Tänkte på detta med olika PP-uppställningar. Vad hade du tyckt om att Fagemo hade fått chansen att testa i en formation. Han har ju ett bra skott och vet var målet står.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Det är en bra början. Att veta var målet står. :) Jodå, jag kan se Samuel får chansen längre fram, men kanske inte än. Behöver bli lite mer varm i seniorkläderna.

     Kommentar avatar
     Per, 1 år sedanSvara

     Var det inte så 88:an kom fram? Fick chansen som snajper och sen var han för bra för att plockas bort.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Ja, ibland behöver man få chansen också. Vem vet, Fagemo kanske kan gå samma väg. Tror bara det är en bit bort än.

     Kommentar avatar
     Per, 1 år sedanSvara

     Om man ska ha ett pp där en leftare ska skjuta direktskott kanska man ska testa leftarna med de bästa direktskotten?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Och nu står Mustonen där. Tanken är inte dum.

   • Kommentar avatar
    Olle, 1 år sedanSvara

    Vad ska Lundskog svara Men int fan blir det många mål med dessa forward

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Okej.

   • Kommentar avatar
    Matte, 1 år sedanSvara

    Tack HL för en trevlig och avslöjande intervju med Lundskog. Jag undrar om hans svar faktiskt - något måste han säga. Låter som om han har samma tvivel som många av oss andra. Annars hade han svarat med de som förväntas leverera - Lasch och Rhett. Han kunde dessutom sagt en rad andra forwards som har betalt för att leverera, men han gjorde inte det....vilket är intressant.
    Visst är det bra att Max hängt några kassar. Klart Stålberg gör några mål, men det är som flera påpekar, det är inte hans primära uppgift i FHC matchade idag. Tim är det fart på, men man kan nog inte hänga upp målskyttet på honom, Samuel, Oliver eller Nässen för då är hela resten av laget felköpt/felbyggt.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Mja, Lasch och Rakhshani var ju aldrig aktuellt att han skulle svara, frågan gällde vilka som skulle höja sig, bli bättre på att göra mål än tidigare.

     Kommentar avatar
     Matte, 1 år sedanSvara

     Ok - jag misstolkade det lite - men svaren var intressanta.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     :)


   Lämna en kommentar