Magnifik Mursak – men Dahlinsnacket har blivit fel


► Jösses, så Jan Mursak dominerade på isen i morse.
► Men det räckte inte mot Mats Rosseli Olsen & Co, och nu får vi se då:
► Hittar Fredrik Sjöström ett snabbt flyg hem åt slovenen?
► I morgon får vi se Rasmus Dahlin spela för Sverige. Men oj, så den här snackisen har kommit ut fel hos folk.

Rakapuckar.com bild

OS är över för Jan Mursaks Slovenien, för Jonas Holös och Norge väntar däremot fortsatt spel och Ryssland i kvartsfinal. Foto: KANAL 5


I FÖRLÄNGNINGEN MELLAN Slovenien och Norge (1–1) prickade Jan Mursak målramen, Lars Haugen och ”Honkens” polare räddade norrmännen som annars reste sig bra i tredje perioden, i förlängningen kunde förre Modo- och Röglebacken Alexander Bonsaksen skjuta Norge till kvartsfinal efter att Mats Rosseli Olsen agerat bulldozer & grävskopa framför mål.

Mursaks match? Magnifik.

Nå, jag kanske överdriver lite bara för att få hamra in den där allitterationen, men han har verkligen hållit en hög klass i OS: 3+3 (spelade fram Jan Urbas till 1–0 i dag) på fyra matcher, isens bäste mot Norge.

Mursak känns allt mer som en av Frölundas bästa värvningar på länge.

Får 30-åringen vara hel är han en nyckelspelare om Roger Rönnbergs gäng ska kunna göra något kul av säsongen.

Han har humor, norrmannen.

Därför tror jag att sportchefen Fredrik Sjöström kanske ändå tar det rätt lugnt och inte stressar hem Mursak, ett bortamöte med Örebro i omgång 46 är inte hela världen, viktigare att superslovenen får komma hem, landa (i dubbel bemärkelse), andas, hitta rätt i tidsomställning och ladda om.

28:e februari hemma mot Malmö, det kan vara lagom för Mursak. Då bör även Mattias Nörstebö och Mats Rosseli Olsen vara redo, för … sorry, gutter – jag tror inte ni slår Ryssland i morgon.

Det här skrev jag i går, angående hur Frölunda kan agera för att få hem spelare från OS.

Rakapuckar.com bild

***

Rasmus Dahlin, ja. Jag vet inte om jag var otydlig när jag skrev det här i förra veckan eller om ni läst på andra ställen, kanske jagat upp er ändå, men jag har fått en del mejl/tweets med två diametralt olika åsikter.

1. ”Man ska väl spela med bästa laget?!”

2. ”Hur fan kan Rikard Grönborg vara så feg?”

Alltså, jag trodde jag förklarat, men nu – inför Sveriges kvart mot Tyskland/Schweiz där Dahlin i skadade Jonas Ahnelövs frånvaro (riktigt tråkigt, dels för att det är befarad hjärnskakning, dels för att han varit bra) i alla fall kommer finnas med på bänken och säkert få lite speltid – ska jag ta det en gång till:

## Rasmus Dahlin ska självfallet inte spela för att han är 17 år.

## Rikard Grönborg ska självfallet inte spela Dahlin för att visa mod, för att visa sig lika ”fräck” som finske Lauri Marjamäki, han som gett 99:orna Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen massor med förtroende.

Det är ju ett bisarrt resonemang.

Marjamäki spelar de han tycker är bäst (och på den nivån är Heiskanen/Tolvanen).

Detsamma gör Grönborg.

Ett mästerskap är för att vinnas, inte för att coacher ska visa mod eller ge åskådare chansen att se spännande framtidsspelare.

Rakapuckar.com bild

Grejen är istället denna:

Rasmus Dahlin, 17, är ingen kille att ta med som sjunde- eller åttondeback, en som går in och ersätter vid skada och gör ett par, tre, fyra, fem stabila minuter.

Rasmus är en ung supertalang med magnifik uppsida (framför allt offensivt) men som på seniornivå fullt förståeligt har kvar att lära i defensiven.

Tar man med honom på ett OS är det för att spela honom från start, ge honom förtroende och mod att göra sin grej även om han ibland misslyckas, detta för att känslan är att han smakar mer än han kostar, att briljansen kan vara skillnad mellan kvartsfinal och … tja, något roligare.

Om Grönborg och ledningen inte är avden åsikten (helt okej), om man hellre spelar sex, sju andra backar (igen: helt okej), då finns det ingen direkt anledning att ta med den unge skaraborgaren till OS.

Dahlin är en back som ska ha 15, 20 minuters istid för att vara bra.

Han går inte in och gör fyra, fem och står ut.

Här förstår jag inte hur Rikard Grönborg tänkt. Alls.

Jag diskuterade förresten detta med en av svensk hockeys främsta experter i går, hans spontana kommentar när jag förde fram mitt resonemang var:

”Exakt!”

Hoppas alla förstår hur jag tänker nu, alltså så här: 

Nej, Dahlin ska inte spelas för att han är 17, Grönborg ska inte sätta spelare på isen för att tillfredsställa media och fans.

Däremot framstår uttagningen av hockeyvärldens hetaste talang som väldigt märklig.

Rakapuckar.com bild

***

Hoppas verkligen inte det är illa med Jimmie Ericsson, nu när han nyss (nåja) kommit tillbaka. Länk med info om vad som hände här.

TILLAGT 12.52: Nu såg jag att Skellefteåläkaren Karin Rundblad kom med lugnande besked. Bra. Profiler ska vara på isen. Inte på läktaren.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Paegle , 2 år sedanSvara

  Håller med om Dahlin. Sedan vill jag dock ha med Mursak mot Örebro. Komma in i Frölundas spel igen och känna på det. Viktigaste spelaren i VF

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det vill nog Frölunda också. Samtidigt: på sikt, tjänar man på att slita på honom på det viset? Knappast.

 • Kommentar avatar
  Gustav, 2 år sedanSvara

  Håller helt med. Det konstigaste är att Grönborg & Co ser Dahlin som en kille man bara kan kasta in i PP, en ren PP-specialist. Han har ju inte direkt spelat mycket PP den här säsongen i Frölunda. Finns många andra att välja på om man vill fylla en sådan roll (vilket man borde ha gjort). Blir mer och mer uppenbart att han togs ut för att höja intresset kring laget, det var aldrig meningen att han skulle få spela.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag börjar mer och mer känna att den teorin kanske har sina poänger. Vill inte, men ... jag hittar få andra förklaringar.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 2 år sedanSvara

  Vem pratade du med? Nyfiken... :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Om jag velat berätta det hade jag skrivit det. :)

   Kommentar avatar
   Epoe, 2 år sedanSvara

   Petter

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

   No fair..

   Kommentar avatar
   Manne , 2 år sedanSvara

   Exakt Leman!

 • Kommentar avatar
  Epoe, 2 år sedanSvara

  Klart att Murre kommer spela på lördag. Frölunda kämpar fortfarande för tabellplacering. Örebro borde vara hungriga efter värvningarna. Då ställer inte Frölunda över sin bästa offensiva (och defensiva) center.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Först ska Sjöström få hem honom med ett tidigare plan, sedan ska bedömningen göras att han är okej att spela redan på lördag. Jag är inte lika säker. Men visst, sedan är det några dagar till Malmömatchen, det är möjligt att du har rätt. Tveksamt, dock, känner jag.

 • Kommentar avatar
  Peter, 2 år sedanSvara

  I min värld är Dahlin 7-8:e back för att de andra har en mycket större rutin. Däremot kommer Dahiln inte göra bort sig på 6 och kan till och med stå för matchavgörande saker. Uttagningen till tre kronor handlar dock till största del om marknadsföring av honom, svensk hockey och att SIH ska få sitt draftval #1 i sommar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   I så fall är det verkligen en märklig uttagning, om det är marknadsföring. Hur marknadsförs han på läktaren, eller via några ynka minuters spel?

   Kommentar avatar
   Manne , 2 år sedanSvara

   Via mod. Grönborg får högre anseende hos många, han har ju plockat med en spelare som är 17år. Hade varit bättre för Dahlin att vara hemma och träna

   Kommentar avatar
   Manne , 2 år sedanSvara

   Det är alltså vad Grönborg verkar tro, annars vet jag inte. Inte den märkligaste uttagningen jag har sett, men hanteringen av den. Fruktansvärt märkligt!

 • Kommentar avatar
  Anders Olsson, 2 år sedanSvara

  Helt rätt om Dahlin, hoppas dom kan knyta till sig Mursak i flera år nu!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det hade varit något för fansen att jubla över. Men det är en bit dit.

 • Kommentar avatar
  John, 2 år sedanSvara

  Anledningen till att Dahlin inte spelar måste vara att han inte levt upp till Grönborgs förväntningar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Lite svårt att se att Grönborg tog med Dahlin utan att ha riktigt koll på precis vad han kan och inte kan. Knappast så att 17-åringen spelat bort sig med dåliga träningar.

   Kommentar avatar
   John, 2 år sedanSvara

   Inte ens Grönborg sätter en orutinerad 17-åring som backup ifall nån annan går sönder. Då hade man valt en gammal räv som varit med ett tag och kan gå in och vara städgumma. Det är som jag säger.

 • Kommentar avatar
  Peter, 2 år sedanSvara

  Håller med om att marknadsföringen inte är optimal och tanken inför OS måste nog ha varit att spela honom ganska flitigt. Oavsett speltid eller ej är jag ganska säker på att han kommer presenteras som killen som spelade för tre kronor under os eller killen med os-medalj innan han draftas. Den som lever får se i sommar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Men OS påverkar ju inte draften ett skvatt. Alla scouter har redan örnkoll. Noll betydelse.

 • Kommentar avatar
  Peter, 2 år sedanSvara

  Inte draften men mediaintresset för Dahlin vill jag nog ändå påstå=)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Medieintresset, visst. Så är det säkert.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  Vilken match han gjorde idag Mursak, rent dominant och va inblandad i giftigheter var och varannat byte. Han har varit genomgående mycket bra sen han kom till Frölunda, men känns som att han kanske lyckats hitta ytterligare en växel nu under OS. Känns som det enskilt viktigaste uppdraget under silly season att göra allt för att knyta upp honom inför nästa säsong.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Medhåll. Kan Frölunda lyckas med det är mycket vunnet för nästa säsong.

   Kommentar avatar
   Manne , 2 år sedanSvara

   Mursak kan inte själv göra underverk. Det behövs ytterligare spets och kvalitet av hans kaliber.

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Givetvis, Manne. Men Mursak är en viktig start, för då vet du att du har en center i absolut toppklass i shl, som kommer driva laget kväll efter kväll. För att ta ett exempel så är Friberg troligen alldeles för dyr för att ha i en fjärdekedja, där hade Fjellström/Emanuelsson kunnat spela istället och så kunde man lagt dom pengarna extra på att behålla Mursak, om det är vad som behövs?

 • Kommentar avatar
  Lövet, 2 år sedanSvara

  Skall va riktigt ärligt och medge att jag inte sett en enda match då jag inte riktigt går igång på denna turnering. Om Dahlin hade lirat hade jag sett mer helt klart men visst är Wikstrand med? Och där tycker jag nog Dahlin är väl så bra just nu.

  • Kommentar avatar
   Manne , 2 år sedanSvara

   Har blivit dags att plocka in en Schweizare igen. Diaz och Untersander, två bra backar. Rightare dessutom.

   • Kommentar avatar
    Johan L , 2 år sedanSvara

    Tycker att Dahlin i OS kändes konstigt redan från början. Speciellt när de spelar "safe" rutinerade spelare m.m. Det måste ju Grönborg tänkt hela tiden. Eller trodde han att matcherna mot Norge och Tyskland skulle vara lättare, och Dahlin skulle fått chansen där? Angående Mursak så är nog vila bra. Både mentalt och inte riskera handleden inför slutspelet.

    • Kommentar avatar
     Johanna, 2 år sedanSvara

     Grönborg är en värdelös coach. Han borde säga upp sig själv efter detta OS och lämna Sverige. Han är väl amerikansk medborgare med ? Kanske han kan sätta sig på ett plan och fara åt h-vete ?

     • Kommentar avatar
      Matte, 2 år sedanSvara

      HL - Du skriver bra som vanligt och det är ju helt klart att skall Dahlin var med då skall gan ha ordentligt med istid annars blir inte utfallet positivt precis som Du skrev. Får han det förtroendet samt möjligheten att träna PP så är han nog en av de bättre redan idag i världen.
      Som Du skrev Finland förbundskapten ville att de yngre skall stega upp och han har rist på ketchup tuben så mycket att de verkligen levererar bra.
      Men Grönborg vill ha de lite passivt defensivt och det kanske är lösningen på OS turneringen men jag undrar om det håller hela vägen?

      • Kommentar avatar
       Göran , 2 år sedanSvara

       HL, instämmer till fullo med dina åsikter om Dahlin.


       Lämna en kommentar