Visst fasen får barn tävla, Henke och Börje


► Klart barn under 13 får tävla, lära sig vinna och förlora.
► De ska göra det.
► Gå inte på Henrik Lundqvists och Börje Salmings uttalanden.

Rakapuckar.com bild

VECKANS KRÖNIKA FÖR nya hockeynews.se – ni finner den genom att klicka här – handlar om en stor, fet missuppfattning.

Att barn under 13 inte får tävla.

Skitsnack, givetvis.

Ändå har stora profiler som Henrik Lundqvist och Börje Salming varit ute i media och ondgjort sig över just detta.

Eftersom folk lyssnar på stjärnor tycker jag det är synd.

Knappt en jävel lyssnar väl på mig – men ni kan väl hjälpa till?

Henke, Börje, nu senast även fotbollsmålvakten John Alvbåge på Twitter, de menar säkert väl, jag är inte efter att hänga dem, deras reaktioner fullt förståeliga – om det verkligen  varit så att hockey- och fotbollsförbundet förbjudit barn under 13 att tävla, vinna, förlora, räkna mål.

Men så är det ju inte. Inte alls. 

Inga tabeller upp till 13. That’s it.

Krönikan handlar om just detta, att tävla inte bara är tillåtet för hockey- och fotbollsspelande barn under 13, det stimuleras.

Kidsen ska tävla.

Kidsen ska lära sig vinna och förlora.

Men de ska göra det för stunden, leva i nuet, inte som åttaåringar vara del av ett långsiktigt tänk där en novembermatch har betydelse i februari.

Det enda ishockey- och fotbollsförbundet gjort är att låta barn idrotta på sina egna villkor – inte vuxnas.

Kvällens match ska vinnas, eller förloras.

Armar ska sträckas i luften, eller så ska tårar fällas.

I morgon är en ny dag. Ny chans att vinna. Ny risk att förlora. Ny möjlighet att ha kul, utvecklas, träna på finter, åkning, skott.

Rakapuckar.com bild

Kanske går det bra. 

Kanske går det inte alls. 

Men snart är det ju en ny dag…

Läs gärna krönikan, länken har ni här igen om ni är för lata för att scrolla uppåt ..., och glöm inte att göra dagliga besök på hockeynews.se på webben där ni får alla era hockeynyheter samlade.

Facebook: HockeyNews.se

Twitter: @HockeynewsSe

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Ja, superbra skrivet!
  Tänker dessutom att attityder, mentalitet runt barnen och laget från föräldrar och andra ser lite annorlunda utan än när Börje och Henke var barn... Föräldrar som hotar domare till exempel...

  • Kommentar avatar
   Christian, 1 år sedanSvara

   Blir lite orolig när stora idrottsprofiler som tar ställning inte verkar insatta. Hur kan det komma sig egentligen?

   • Kommentar avatar
    Sven, 1 år sedanSvara

    Ja, man undrar ju varför Henke med flera gör sådana helt felaktiga uttalanden. Varenda vecka har mina barn hockeymatcher och de är mellan 9 och 13 år. Ibland vinner de matcherna och ibland förlorar de.
    Tycker faktiskt lite synd om dessa stora namn som framstår helt okunniga i ämnet.
    Och en tanke med att ta bort serierna är att många vuxna ledare med föreningarnas tysta medgivande inte klarar av att hantera seriespel då de toppar sina lag för att hamna så högt upp som möjligt.

    • Kommentar avatar
     Peo, 1 år sedanSvara

     Även du har fel. Inom fotbollen så får det heller inte vara några segrare om man åker på en cup om barnen är 12 år eller yngre. Enda cupen som man går ha slutspel med vinnare i är Gothia Cup. Barnen själv är väldigt medvetna om vem som vinner eller förlorar.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Inom hockeyn, jag pratade med en hög distriktsledare i går, är det inga problem. GP-pucken, till exempel, har självfallet tabeller. Fotbollen, där medger jag min okunskap, kan inte detaljerna här.

    • Kommentar avatar
     Ungdomsledare, 1 år sedanSvara

     Håller helt med dig angående serier, finns ingen nytta i det. Kan dock av olika anledningar tycka att det hade varit lämpligare att starta med serier när man byter till 9-9 (12 år) och cuper borde tillåtas från det att man kör 7-7 (10 år).

     Däremot är det en sanning med modifikation att barn får tävla. När någon av våra spelare frågar tex en domare vad det står i en match så är svaret -Vi räknar inte mål. Att barnen räknar själva JA, men det är inte samma sak som att det uppmuntras att tävla.

     Kan bara tala för alla ledare jag träffat att det finns en liten "rädsla" att fira en seger eller berätta för en spelare vad det står i en match. Skrev själv ett inlägg på vår hemsida efter en "cup" och hann tänka -Får jag lov att skriva att vi vann tre matcher och förlorade en?

     Nu blev det fotbollsreferenser på en hockeyblogg men det får du ta :-)

     Vi får hoppas på en "gummibandseffekt" och att gummibandet är utdraget till fullo just nu.

     • Kommentar avatar
      M, 1 år sedanSvara

      Inga tabeller innebär att säsongen består av träningsmatcher och inte tävlingmatcher. Samma grej som när Frölunda försäsongsspelar (minus CHL).

      Samtidigt så är det självklart så att det centrala att de får utöva sporten de gillar. Jag har kul varje gång jag spelar innebandy med kompisgänget, och jag utvecklas även över tid. Trots avsaknad av tabeller (eller ens målräkning vissa matcher).
      Blir/är barnen/ungdomarna sen såpass bra att de kan leva på sporten så är det en bonus. Sällan man ser det innan 13 år ålder ändå.

      • Kommentar avatar
       Mikael Gustner, 1 år sedanSvara

       Klart att barn ska tävla

       • Kommentar avatar
        mike, 1 år sedanSvara

        Ja, även om tabellen är borta så tävlas det ju ändå. Jag vill däremot få bort medalj för deltagande, som man har på en del cuper. Medaljer vinner man. Där gör man fel i min mening.


        Lämna en kommentar