Lasu i fem år, Raymond nog i betydligt färre


► Nicklas Lasu i fem år. Lucas Raymond i ...? Tja, sannolikt bara ett par.
► Men i kväll ska ni inte missa U18-VM, direkt i SVT. I alla fall kan ni väl zappa lite samtidigt som ni följer Färjestad–Djurgården?
► Här, förresten, för de som önskat – en repetition av Frölunda 2019/2020.

Rakapuckar.com bild

Nicklas Lasu i många år, Lucas Raymond i några få. Men Frölundaprofiler är de. I kväll ser ni väl U18-VM på TV? Foto: CHL & SWEHOCKEY.SE


REDAN NÄR JAG talade med Nicklas Lasu i vintras förstod jag att Kärpät var ett alternativ även fortsättningsvis, helt borträknad var absolut inte den finska klubben från Uleåborg (som Lasu nu ska spela final med).

Frölunda behövde visa att man verkligen ville ha hem Nicklas Lasu.

Gjorde det, ser jag i finsk media, genom att erbjuda ett långtidskontrakt som löper över hela fem år.

Bra så. 

Tydligt vad Frölunda vill och känner för Lasu. 

Tydligt vad Lasu vill och känner för Frölunda.

Mölndalskillen fyller 30 i samband med att nästa SHL-säsong drar i gång, han kommer hem för att på sikt ge den stadga som Joel Lundqvist stått (och står) för, och kan han utveckla offensiven på ”äldre dagar” så som Joel gjort är ju Frölundas fans att gratulera.

Rakapuckar.com bild

Patrik Carlsson tycktes växa ett hack under en vinter i finska Liiga.

Nicklas Lasu (efterträder säkert Jonathan Sigalet som en av två assisterande kaptener) bör ha gjort det samma under två.

Nå, snabb framtidstitt, för även om det inte var länge sedan jag skrev så är det flera som hört av sig och bett om en uppdatering gällande Frölundaläget 2019/2020.

Det kan ni väl få. Tänkte jag. 

Målvakter: Johan Mattsson, Niklas Rubin.
* Rubin? Japp, Kungbackakillen från Luleå. Johan Gustafsson? Lämnar.

Backar: Chay Genoway, Viktor Ekbom, Brandon Gormley, Anders Grönlund, Theodor Lennström (Färjestad), Julius Bergman (NY Rangers organisation).
* Jonathan Sigalet ska till Brynäs, Gustav Lindström till Detroit, Mattias Nörstebös kontrakt lär inte förlängas, men det finns hopp om att Los Angeles kan låna ut Jacob Moverare i ännu en säsong, och vem vet om David Printz imponerat så mycket på Fredrik Sjöström & Co att det blir mer än den tänka avslutningen på 18/19-säsongen. Kristoffer Gunnarsson ser ut att ha gjort sitt i Frölunda, i alla fall knappast en spelare för 19/20. 

Centrar: Patrik Carlsson, Simon Hjalmarsson, Joel Lundqvist, Nicklas Lasu, Jacob Peterson, Linus Nässén
* Stora snackisen här är förstås att Frölunda jobbar hårt på att knyta upp Johan Sundström för ännu en omstart på hemmaplan. Pathrik Westerholm lämnar. Centertjockt? Flera kan gå som vingar.

Rakapuckar.com bild

Ytterforwards: Samuel Fagemo, Oliwer Fjellström, Max Friberg, Ryan Lasch, Joel Mustonen, Rhett Rakhshani, Mats Rosseli Olsen, Sebastian Stålberg, Jesper Emanuelsson.
* Samuel Fagemo kommer inte draftas i första rundan och blir därför kvar i Frölunda även om risken alltid är NHL-camp och rutiner som ruckas på. Anton Blidh är alltid en tänkbar hemvändare (utgående kontrakt med Boston), men på forwardssidan tror jag Frölunda också tittar på någon spetsig värvning. Det kan bli trångt, även om Ponthus Westerholm lämnar; räkna med att Jesper Emanuelsson spelar någon annanstans, kanske lånas Oliwer Fjellström ut, Lucas Raymond ska ju ha lite utrymme att testas och sakta men säkert växa in i seniorkostymen. 

Jag skriver det igen: Sjöström och Frölunda är närmast sensationellt långt fram för att vara mitt i april.

Det garanterar självfallet ingenting, men det är värdefullt. Tveklöst.

***

Okej, U18-VM börjar i dag, och ni vet ju att SVT sänder.

Alla svenskar kan alltså se Lucas Raymond, Alexander Holtz och de andra blivande storstjärnorna.

För så är det ju.

Det är framtiden som visar upp sig,

Och … om Nicklas Lasu har förpliktigat sig att stanna i Frölunda i fem år så är risken (chansen, i spelarens fall) stor att Lucas Raymonds tid i indianmundering blir betydligt kortare.

Sommaren 2020 draftas den unge (17) göteborgaren. Kanske stannar han en säsong till efter det. Svårt se honom i Sverige mycket längre än så. Förutsatt att det inte blir stopp i utvecklingen.

Alltså, som det var med Rasmus Dahlin – passa på att njuta medan ni kan. 

Rakapuckar.com bild

Sverige möter USA 19.30 i dag, start i SVT2, övergår i SVT24 vid 20.00. Ser man det via datorn undviks väl slalomproblematiken, tror jag. Slalom mellan U18-VM och Färjestad–Djurgården är tuffare att göra något åt ... 

USA med förväntade draftettan Jack Hughes blir en tuff nöt för Sverige att knäcka, upp till bevis direkt.

Lucas Raymond (#26) spelar i en svensk toppkedja med Frölundakompisen Karl Henriksson (#20) och Alexander Holtz (#27), Raymond och Holtz är ju 02:or, alltså underåriga, precis som ett annat superlöfte, målvakten Jesper Wallstedt (#30).

Håll gärna ett extra öga på de här svenska backarna också:

Philip Broberg (#4), Victor Söderström (#6), Tobias Björnfot (#7). Alla är tippade att gå högt i draften i sommar.

Frölundas Elmer Söderblom (#11) kallades förresten in sent i truppen, även Isac Andersson (#15) är med.

Rakapuckar.com bild

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto.  Facebooksidan följer ni väl också?  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Erik, 1 år sedanSvara

  Är det inte så att Nörstebös kontrakt inte förlängs snarare att HAN inte kommer förlänga?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Självklart. Det var inte menat så som det stod, hans kontrakt "lär inte förlängas", var min poäng. Gick fort där. Slarvigt. Tack för att du såg.

 • Kommentar avatar
  Åsa, 1 år sedanSvara

  Tänk att man kan längta ihjäl sig till nästa säsong redan innan denna är färdigspelad.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha, är det så?

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Nej, ser ju givetvis sjunde och avgörande semifinal när vi äääntligen ska få reda upp hur finalen ska spelas och vart man måste åka och när!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Just den slalomproblematiken är svår att göra något åt, U18 vs SM-semin. Jag är själv i valet och kvalet. Tänker kanske se U18 i efterhand.

 • Kommentar avatar
  Mattias L, 1 år sedanSvara

  Fem år med Lasu, den gillar vi! Tydlig signal, precis som du skriver. Ovanligt med så långa kontrakt, men Frölunda visar ju många gånger hur långsiktigt man jobbar.
  Som helhet känns det nästan FÖR bra... Kommer Sundström hem har man ju fem centrar (dessutom Petersson, Nässén utlånad?). Säg att Carlsson eller Hjalmarsson går som vinge, då finns fyra "ordinarie" par där - Fagemo/Lasch, Mustonen/Friberg, Rahkshani/Carlsson, Stålberg/Rosseli Olsen. Ska då Blidh och/eller en spets in där också... konkurrens är ordet :-)
  Backsidan känns ju i princip klar, i alla fall om Moverare blir kvar. Fast nån mer kanske, om det inte blir Printz då. För det finns väl ingen i juniorleden som knackar på på allvar?
  Nå, finns ju några "om" innan truppen är spikad och klar. Först och främst så är det ju något på söndag som drar i gång, har jag hört...

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Kommer Sundström, så ser det riktigt bra ut. Peterson skall givetvis ha en plats. Finns ingen anledning att ens tänka på Blidh i det här läget.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Tänker dock, OM det är så att Blidh mer eller mindre anmäler sig som frivillig (inte ordagrannt, förstås - men du förstår säkert), vore det inte märkligt att säga nej då? Nu har jag iofs dålig koll på hur det gått för honom, men ändå. En spelare från egna leden, redo för nytt avstamp?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Har väldigt svårt att se Frölunda säga: "Hej, Anton, men ... nej, vi är inte intresserade."

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Ja, det vore väl i princip tjänstefel... vill Anton hem en säsong eller två (knappast fler än så, va?) så blir det med all säkerhet så.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis. Men om Anton vill detta, inte en aning, kanske får han en Bruins-chans till, kanske finns andra möjligheter. Vi får se. Blåvitt kan han ju se på TV från var som helst i världen. :)

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Blir ju lite av dilemma. Tror säkert inte Frölunda rent generellt tackar nej. Tänker mer så här att det beror väl på vilka spelare vi har tillgång till, och om det finns plats till förfogande. Jag vill tex inte att det blir så att man eventuellt säger ja till Blidh, och lånar ut tex Peterson.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Inte alls. Klart det finns plats för båda. Inga problem att gå in säsong med säg 15 forwards, det kommer skador, sjukdom, avstängningar. Efter ett tag får man titta på ev utlåning skulle behovet finnas.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Den viktiga frågan inför nästa år är att gå laget att prestera på hög nivå hela säsongen. Årets bottennapp har varit många och kanske förståeliga med både shl och chl. Man kanske inte orkar prestera med en normalstor trupp. Det kanske är så att man behöver fyra extra spelare om man ska gå långt i båda två och redan från start köra ett rotationsschema så alla hålls fräscha hela säsongen.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Klokt att skriva långt med Lasu, självklara ledaren när Joel väljer att ta på sig kostymen och jobba högt upp inom Frölundas organisation. För det ser jag som självklart att man tar tillvara på honom givet att han själv vill

   Kommentar avatar
   Ninja i pyjamas , 1 år sedanSvara

   Hade hellre sett Joel i en träningsoverall , delandes sina kunskaper och erfarenheter mest yngre spelare på g upp istället för i kostym ;)

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Joel får friheten att bestämma själv vad han vill göra inom Organisationen tycker jag

 • Kommentar avatar
  Mass, 1 år sedanSvara

  Troligt att Hjalmarsson och Purre flyttas till kanten om Sundström kommer.
  Men då blir det jäkligt fullt där.
  Känslan är att 1-2-3 stycken vid kontrakt kan lämna. Friberg, Mustonen eller Rhett känns väl troligast. Inte för dom varit dåliga men Rhett och Friberg tar ut hög lön. Mustonens plats är det otrolig konkurens på.
  Spår att Friberg lämnar, Rhett lämnar om det finns bättre alternativ. Rhett är bra men ojämn. Tänker då om Ex Stålberg (Vet du är säker på att han ej kommer. Men man vet aldrig), Wellman, Abbott kommer.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du MÅSTE räkna bort detta med Viktor Stålberg, du kan räkna bort Spencer Abbott också, Casey Wellman ... tror jag inte heller på. Att Friberg, Rakhshani skulle lämna (!) efter så bra prestationer, jag har oerhört svårt att förstå tankegången här. Frölundas ledning hade ju varit magnifikt korkad om man frivilligt släppte dessa spelare. Mustonen ser jag inte heller varför han skulle bort.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Fast det är väl närmast osannolikt att någon ur den trion (eller hela) skulle lämna? Kanske Frölundas bästa forwards i slutspelet hittills. Då de väl samtliga har kontrakt så kan jag inte se det hända. Men igen, konkurrensen kan bli väldigt tuff. Brukar ju dock oftast lösa sig ändå (skador, utlåningar, osv).

   Kommentar avatar
   Mass, 1 år sedanSvara

   Den dagen Stålberg kommer. Den dan bjuder du mig på en öl;) Handlar inte om att dom vart dåliga, utan att konkurensen är hård och att hålla alla glada o nöja. Tänker såhär. Lasch-Sundström-Ny Hjalmarsson-Lundqvist-Fagemo Carlsson-Lasu-Mustonen/Blidh Rosseli-Peterson-Stålberg Raymond,Fjellström, Nässen, Sista platsen anser jag blr vara en jämnare spelare än Rhett. Otroligt bra högstanivå men en väldigt låg lägsta nivå. Vill se en Stålberg, en Olofsson en målskytt hekt enkelt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mass: Men nu förutsätter du ju att både Sundström och Blidh kommer, OCH att Frölunda skulle värva ÄNNU mer på forwardssidan. Det tror jag inte på. Plus att Fjellström säkert spelar allsvenskt om det blir tjockt. För övrigt säger jag inte att Viktor Stålberg ALDRIG spelar för Frölunda igen, men du får säkert vänta minst tre år OM det över huvud taget händer.

   Kommentar avatar
   Janngl, 1 år sedanSvara

   Jag anser att Rhett varit en av dom bästa, kanske den allra bästa och JÄMNASTE spelaren bland forwards under slutspelet. Han håller i pucken, han utmanar och tar sig förbi sin motståndare på ett sätt som ingen annan i laget riktigt matchar och hann gör massvis med poäng. Att ens tänka tanken att skicka iväg honom tycks mig helt främmande.

   Kommentar avatar
   Janngl, 1 år sedanSvara

   Dessutom dessutom är han bra i backcheckingen. Och han leder hela slutspelets poängliga! Lika bra som Lasch offensivt men klasser bättre defensivt.

 • Kommentar avatar
  FHC, 1 år sedanSvara

  Har inte Gunnarsson kontrakt med Frölunda nästa säsong? Du skrev inget om honom.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jo, det borde jag väl nämnt, ska lägga till, tror jag hade med i förra texten. Han kommer söka sig någon annanstans. Bra att du påpekade.

   Kommentar avatar
   AJ, 1 år sedanSvara

   Tror du att det är Gunnarsson som känner att han inte har en plats eller att det är Frölunda som initierar en flytt?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det är nog ömsesidigt. Var skulle Gunnarsson in? Tar ingen plats. Bättre han får spela stora minuter i allsvenskan. Känner jag. Gissar jag inte är ensam.

 • Kommentar avatar
  FHC, 1 år sedanSvara

  Tror du Gunnarsson kommer lånas ut av frölunda eller kommer de släppa honom helt?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Egentligen spelar det ju inte så stor roll, om man inte vill ha möjligheten att kunna plocka hem spelaren under säsongen. Och så tror jag inte att det är här.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Han kommer inte att lånad ut. Får söka sig vidare till någon annan klubb. Tar inte plats i Frölunda.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   lånas*

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Känns om Oskarshamn kan vara rätt plats för Gunnarsson.....

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Känns som en bra lösning för bägge parter. Oskarshamn får en habil back, samtidigt som Gunnarsson kan få en hel del minuter och utvecklas också.

 • Kommentar avatar
  Jörgen, 1 år sedanSvara

  Raymond borde spelat i Frölundas A lag redan den här säsongen. Han är 17 år nu, 18 år innan draften 2020. Sedan kan vi glömma honom i Frölunda. För så bra är han, Han kommer gå som första valet i draften 2020, och han kommer spela i NHL direkt efter. Frölunda har gjort bort sig den här gången. Vi får iaf ha Raymond i en säsong i SHL. Alltid något.....

   Kommentar avatar
   Vega, 1 år sedanSvara

   Gjort bort sig är lite att ta i, de matcherna han spelat i SHL har han gjort det bra men däremot vägt väldigt lätt. I det slutspelsträdet Frölunda haft hade han vart helt osynlig och troligtvis fått en törn på sitt självförtroende, bättre att fasa in honom i lätt tidpunkt iaf enligt mig :)

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   så raymond borde ha spelat i frölunda för att kan han lämna snart? hahahaha. han orkade inte spela mer än 20 sekunder byten. hur skulle han orka en hel säsong

   Kommentar avatar
   Christian, 1 år sedanSvara

   Bra där, helt enig!

   Kommentar avatar
   Jörgen, 1 år sedanSvara

   "han orkade inte spela mer än 20 sekunder byten" Det var det dummaste jag läst på länge. Självfallet orkar han spela mycket mer än "20 sekunders byten". Jag vet inte vart du har fått det ifrån, men det är bara tomt prat.

   Kommentar avatar
   Jörgen, 1 år sedanSvara

   Och " kan han lämna snart?" Nej han KOMMER lämna snart, för NHL. Han är den bästa 17 åringen i världen just nu. Så ja han kommer inte spela mer än max en säsong i SHL.

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   20 sekunder!! sen hängde han över klubban o var skit trött

 • Kommentar avatar
  Jörgen, 1 år sedanSvara

  Jag är övertygad om att Raymond är den spelaren som kommer bli "framtidens P.Forsberg". Jag vet inte hur mycket någon av er har sett ifrån junior laget, men Raymond är dominant emot spelare som är äldre än honom, precis som P.Forsberg var i unga dagar. Raymond skyddar pucken precis som P.Forsberg. Sanna mina ord, Raymond är vår nästa megastjärna.

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   ett problem........ raymond e inte i närheten av att va samma fysiska exemlpar som forsberg

   Kommentar avatar
   Jörgen, 1 år sedanSvara

   Vi får se vem som har rätt. Jag tror absolut på Raymond, han kommer bli en av världens bästa hockey spelare. Du kanske hörde vad Lias sa när i Cmore "Man ska inte åka ihjäl sig i NHL".

   Kommentar avatar
   VF1984, 1 år sedanSvara

   Foppa var rätt klen i ung ålder, och lååååångt ifrån något fysiskt praktexemplar. Det var långt senare han fick den fysiska aspekten att lägga till CV:t. Däremot ser jag inte riktigt jämförelsen med Raymond riktigt - får nog vänta några år innan man ser någon eventuell liknelse.

   Kommentar avatar
   Andreas, 1 år sedanSvara

   Exakt personen ovan vet ju absolut inte vad han pratar om angående Raymonds vs Forsberg fysik. Tror också Raymond kommer gå topp 3 i draften 2020.

 • Kommentar avatar
  Boisvert, 1 år sedanSvara

  Tjena Henrik!
  Vad är din uppfattning ang Theodor Lennström? Har väldigt dålig koll på han? Hur har hans säsong varit i år? Var det stor risk för att han ev lämna för NHL t.o.m?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vet att det funnits intresse, dock ingen som helst koll på hur seriöst. Tycker TL ser spännande ut.

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   lennström spelar inte mycke i slutspelet........kanske blir nya nöstebö

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Vem är Nöstebö?

 • Kommentar avatar
  Peter, 1 år sedanSvara

  Tycker definitivt att Max Friberg borde bli assisterande kapten. Han är en ledare.

   Kommentar avatar
   Mats H, 1 år sedanSvara

   Inte Lasu ?

   Kommentar avatar
   Mats H, 1 år sedanSvara

   Hjärnsläpp ;( Sorry.

 • Kommentar avatar
  Manne , 1 år sedanSvara

  Jaha. Hockey utan ljud ikväll också då.

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   sexist eller

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Nej. Är du?

 • Kommentar avatar
  Mattias, 1 år sedanSvara

  Ser gärna Blidh i laget nästa år. En speltyp vi saknar. En agitator. Retar motståndarna, gärna framför mål. Stor och tung och har utvecklat spelet i AHL.
  En vinnartyp.
  Enda risken med lagbygget nästa år är cl att det är för många kaptenstyper och starka ledare. Hur ska alla hitta sin roll?

  • Kommentar avatar
   Mattias, 1 år sedanSvara

   Ser gärna Blidh i laget nästa år. En speltyp vi saknar. En agitator. Retar motståndarna, gärna framför mål. Stor och tung och har utvecklat spelet i AHL.
   En vinnartyp.
   Enda risken med lagbygget nästa år är cl att det är för många kaptenstyper och starka ledare. Hur ska alla hitta sin roll?

   • Kommentar avatar
    MRT, 1 år sedanSvara

    Anton Karlsson i Leksand... är han aktuell mån tro?

     Kommentar avatar
     Gustav, 1 år sedanSvara

     Hoppas jag inte. Det är ytterligare spets vi saknar bland forwards.

   • Kommentar avatar
    Gustav, 1 år sedanSvara

    Lennström spelar inte i Färjestad. Tveksam till den (eventuella) värvningen.


    Lämna en kommentar