Är det givet att talanger utvecklas bäst i Frölunda?


► Rasmus Dahlin, Artturi Lehkonen, Samuel Fagemo – men också Kristian Vesalainen, Joni Ikonen, Filip Westerlund.
► Är det givet att det är till Frölunda unga killar ska för att utvecklas? 
► Börjar färgen på talangfabrikens väggar att flagna, eller kan man bara inte lyckas med alla?
► – Det är en utmaning med unga spelare. Vi utvärderar hela tiden, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström. 

Rakapuckar.com bild

Joni Ikonen och Kristian Vesalainen, två talanger som Frölunda inte lyckats med. Foto: NHL.COM och TOMMY HOLL


ÄNDA SEDAN JVM-TRÄNARNA Roger Rönnberg och Robert Ohlsson kom till Göteborg 2013 har bilden varit denna:

Det är till Frölunda man ska för att a) utvecklas från grunden eller b) förädlas om man c) vill bli NHL-spelare.

Rönnberg och Ohlsson lockade till sig gamla juniorlandslagsspelare, vidareutvecklade talang och skickade killar som Erik Gustafsson, John Klingberg, Alexander Wennberg, Lukas Bengtsson, Oscar Fantenberg, Artturi Lehkonen, Mattias Janmark, Carl Grundström och Victor Olofsson till NHL (eller AHL),  låt oss förresten slänga in målvakten Lars Johansson här också, det var i Frölunda han fick lyftet som ledde fram till en topplön i CSKA Moskva via en vinter i Chicagos farmarlag Rockford.

Frölunda blåste också nytt liv i traditionen av att utbilda egna förmågor i ungdomsorganisationen och fick fin utväxling.

Rasmus Dahlin är senaste och självfallet det mest uppmärksammade exemplet, men här finns också Andreas Johnsson, Christoffer Ehn, Jacob Larsson, Anton Blidh, även John Nyberg har tagit steget över Atlanten.

Kort sagt: Frölunda har gjort en jäkla massa saker bra, åtnjuter med all rätt stor respekt i hockeyvärlden.

Men det finns en baksida som lätt glöms bort – de som Frölunda inte lyckas med.

Rakapuckar.com bild

I vinter: 

Unga backarna Filip Westerlund (Timrå) och Kristoffer Gunnarsson (LHC), båda utlånade efter att inte fått förväntad utväxling, unge anfallaren Jesper Emanuelsson (Vita Hästen) fick stopp i karriären redan tidigt i höstas.

Tidigare exempel:

Kristian Vesalainen, supertalangen som tröttnade på bristande speltid och förtroende, åkte hem till Finland, i dag har han NHL-kontrakt med Winnipeg och gör rätt bra ifrån sig på utlån i Jokerit (KHL).

Joni Ikonen, en annan finsk talang som inte såg en väg in i A-laget, istället åkte hem till Finland, i dag i Liiga-laget KalPa.

Det går också att tänka Tim Söderlund här, en spelare som inte fick till det i Frölunda, det går att tänka Oscar Engsund, backen som Frölunda inte alls kunde få till de höjder som Luleå lyckats med.

Givet säsongens misslyckanden med Westerlund, Gunnarsson, Emanuelsson och Söderlund är det lätt att fundera – börjar bilden av Frölunda som landets främsta talang- och utvecklingsverkstad att krackelera?

Sportchefen Fredrik Sjöström (bilden), säger:

– Jag vet inte vem som kanske målat upp oss till att vara bäst på allting just så … det är alltid en utmaning med unga killar. Vissa går det jättespikrakt upp för, som Rasmus Dahlin, men det är ett tufft jobb. Det tar olika lång tid för olika spelare. Vissa går som sagt upp ganska direkt och kan lyckas ta stegen, vissa måste ut och få speltid, det pratar vi jättemycket om, de spelare som hamnar mitt emellan, som inte riktigt får istiden, och så hämmar det dem. Det är svårt.

Givet. Och i sådana lägen är det bättre att låna ut. Som i fallet Jacob Peterson, 19-åringen som fått fin fart på karriären i allsvenska Björklöven. Snart tillbaka, i höst vill han utmana om en SHL-tröja, tillgänglig redan i vår skulle Frölunda spela längre än ”Löven”.

Rakapuckar.com bild

Men talangerna som kommit till Göteborg och misslyckats. Eller som Frölunda misslyckats med. Som Vesalainen. Som Ikonen. Som Westerlund.

Kanske är det något man helt enkelt får räkna med, att succén aldrig kommer vara hundraprocentig.

** Eller har ni gjort misstag, Fredrik?
– Det får väl andra säga om vi gjort. Vi jobbar hårt med alla, ändamålet är så klart att lyckas med alla. Sedan … kommer vi att lyckas med alla? Det kanske vi inte kommer att göra. Det tror jag inte någon annan klubb heller gör. Det är svårt.

– Som Vesalainen, om han varit kvar, det får vi aldrig veta, det kanske hade blivit jättebra. Nu är det svårt att säga att det var fel av honom, han går till Finland, han sajnar ett NHL-kontrakt (just nu utlånad till Jokerit), på något sätt kan man säga att vi var rätt ute på honom, att det var en bra spelare. Samtidigt kanske det inte var rätt för honom att vara kvar då, det är svårt för mig att avgöra. Ska jag säga att det han gjorde var fel? Nej, det är svårt att göra.

** Men kan du ställa dig frågan: vad gjorde vi för fel med Vesalainen?
– Jag tycker han var bra här också, sedan fick han det kanske inte helt, helt inte att klicka hela vägen. Men … det är unga killar, NHL lockar, det styr, jag har själv varit i den sitsen. Lätt att säga att man ska ha tålamod, jobba på, jobba på, men det är många viljor, många som rycker i dig,  många som säger vad du ska och inte ska göra.

** Ta Westerlund och Gunnarsson då, två ungdomsutbildade spelare, i dag på utlån till Timrå och Linköping efter att inte ha räckt till – är ni självkritiska där när de inte lyckades hos er?
– Det är vi nog alltid. Klart planen inte var att Filip skulle avsluta i Timrå. Vi hade höga förhoppningar på att han skulle bli ordinarie här, inget tvivel om det. Nu blev det inte så, han lyckades inte riktigt få fotfäste, och vems fel är det? Svårt att säga, jag vill inte lägga skit på någon eller ingen. Svårt, men det blev inte lyckat. Samma med ”Gunnar”, men han kom i ett läge där han inte spelade, vad ska vi göra då?

Kristoffer Gunnarsson och Filip Westerlund, två talanger som gått genom Frölundas ungdomsorganisation men inte lyckats få fotfäste i A-laget och nu är borta.


En utlåning för unga spelare är självfallet alltid bättre än att sitta på läktaren eller att gå tillbaka ner i juniorserier igen.

Problemet är när de unga inte får den utveckling som var förväntat.

Men då är vi tillbaka till det tidigare resonemanget, att det kanske heller inte är något man kan förvänta sig.

Rakapuckar.com bild

You win some, you lose some, typ. Som med Tim Söderlund, ibland går saker åt helsike. 

Ändå är det nu på sistone ett antal spelare som inte lyft i Göteborg. Noterbart. Värt att fundera på, reflektera över, kan tyckas.

** Tar ni ändå till er och funderar på vad ni kan ha gjort fel, Fredrik? 
– Ja, herregud, vi utvärderar hela tiden. Samtidigt är det så här att Filip och ”Gunnar” fortfarande har chansen att lyckas, dock kanske det inte blir hos oss. Lyckas de, vilket vi hoppas, det får man ändå säga är det viktigaste, då har vi ändå gjort någonting bra. 


Det har Frölunda verkligen gjort, enligt statistik som C More tog fram (ovan) är klubben den med flest NHL-draftade spelare sedan 1974, det finns i pipelinen en superstjärna som Lucas Raymond, 16, en redan SHL-redo center som Linus Nässén, 18, och det dräller av talanger med blågula uppdrag i J20 och J18.

Hur många av dem tar det där steget in i SHL, hur många får det ”helt, helt att klicka” i Frölunda?

Det är det som blir intressant att följa.

Intressant också att Kristoffer Gunnarsson inte riktigt verkar finnas med i planerna för nästa säsong. Men det anade ni, kanske.

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 3 månader sedanSvara

  Tycker absolut att man gjort ett bra jobb med att utveckla talanger, sen att man skulle vara så jättemycket bättre än många andra klubbar, det vet jag inte. Svårt att mäta det där. Tex Dahlin, hade garanterat varit i NHL nu oavsett vilket SHL-lag han spelat i? Förutsatt att inte laget i fråga inte hade låtit honom spela då såklart, men finns väl ingen klubb som inte hade släppt fram en sån talang? Sen så kan man givetvis inte lyckad med alla, Vesa, som nämns hade nog blommat ut i Frölunda också om han gett det ett år till. I fallet Ikonen, så hade han (eller hans agent) lite bråttom kan jag tycka, hans tid hade kommit. Sen finns det givetvis dom som man verkligen inte fått önskad utveckling på, och många av dom visade sig den här säsongen.

  • Kommentar avatar
   GöranA , 3 månader sedanSvara

   Man kan inte lyckas med alla spelare, så är det bara.
   Vissa unga spelare kan ha för höga tankar om sig själva t ex.
   Kom ihåg att mycket bygger på personkemi mellan tränarstaben och spelaren.

   • Kommentar avatar
    mike, 3 månader sedanSvara

    Extremt svårt att mäta. Ett eventuellt misslyckande behöver kanske inte klubben klandras för, då de finns spelare som kanske inte lyckas med att gå hela vägen, alternativt får den utveckling som önskas. Det är ju ändå människor och inte robotar. Frölunda får väl ändå anses ha gjort ett rätt gott jobb hittills - rätt förutsättningar finns ju. Sedan hänger det ju också på "materialet" man jobbar med.

    • Kommentar avatar
     Epoe, 3 månader sedanSvara

     Du kan inte jämföra söderlund o westerlund, vesalainen med lehkonen, wennberg, janmark. Helt annan klass på dom tre sista när dom ko till frökubda

     • Kommentar avatar
      Martin , 3 månader sedanSvara

      Vad det gäller Westerlund och Söderlund är det väl inte rätt att säga att bara Frölunda misslyckats. Det ligger väl lika mycket på spelarna själva. Söderlund hade väl kört fast redan i Skellefteå och hoppades väl på bättre utväxling i Frölunda. Westerlund slog ju igenom samtidigt som Dahlin men fick sen väldigt olika utveckling. Alla spelare har inte det där "speciella" som tar de från supertalanger till duktiga seniorer.

      • Kommentar avatar
       Kim, 3 månader sedanSvara

       Vesalainen tillhör Winnipeg. Inte Edmonton;)

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

        Hjärnsläpp. Tack!

      • Kommentar avatar
       Andreas, 3 månader sedanSvara

       Man kan ju inte stirra sig blind på endast utvecklingsbiten?? Vi har ju en a-lagsverksamhet som måste funka också, eller tycker du att man ska strunta i hur det går i SHL för att optimera utvecklingen av talanger? Tycker man sköter det utmärkt med utlåningar mm.

        Kommentar avatar
        Christoffer , 3 månader sedanSvara

        Håller med. Det enda jag kan tycka är olyckligt är att Westerlund inte flyttades tidigare. Det var ju pga JVM som man inte flyttade honom. Men han hade nog fått bättre utveckling om han flyttats tidigare, nu har ju nästan hela denna säsongen gått till spillo då han först inte spelade så mycket, och nu är hans axel skadad.

      • Kommentar avatar
       Christoffer , 3 månader sedanSvara

       Jag tycker det är lite fel sätt att se det på.
       Om man tittar på hur Frölunda bygger sitt lag så har dom en kärna utav spelare (t.ex Lasch, Joel etc.) Som är givna i truppen, sen har dom fler prospects än vad dom behöver och så låter man dessa slåss om de kvarvarande platserna.
       När det gäller Westerlund t.ex. så har han blivit omsprungen två gånger (Dahlin i fjolas och Lindström nu). Gunnarsson "förlorade" mot Moverare / Grönlund som utvecklats bättre än honom.
       Jag ser inte detta som något dåligt betyg, du drar ju just nu fram dom som misslyckats, utan att nämna dom som växt och tagit deras platser.
       Söderlunds misslyckande kan man ju vända till Fagemos succé.
       Som andra har skrivit, man kan inte lyckas med alla.
       Jag tycker f.ö. fallet Westerlund visar något som många felaktigt klagat på när det gäller Frölunda, dvs att man sätter utveckling före guldet.

        Kommentar avatar
        Christoffer , 3 månader sedanSvara

        INTE sätter utveckling före guldet skall det nog stå.

        Kommentar avatar
        Jonte, 3 månader sedanSvara

        Vilket guld?

        Kommentar avatar
        Christoffer , 3 månader sedanSvara

        Det dom satsar på att vinna varje år.

      • Kommentar avatar
       Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

       Svaret är enkelt: Det är människor, det går aldrig att helt bestämt förutspå hur en individ ska utvecklas i ny miljö, ny stad, nytt land etc.... dessutom håller spelare olika klass när dom kommer. Du kan aldrig med bestämdhet säga hur en individ ska utvecklas, man gör en ”uppskattning” innan man tar in unga spelare. Ibland lyckas det, ibland inte. Tycker inte man kan klandra någon, utan utvärdera, ta lärdom, förfina verktygen

        Kommentar avatar
        Fredrik Björck , 3 månader sedanSvara

        Bra sagt. Håller med till fullo.

      • Kommentar avatar
       Rallyclay, 3 månader sedanSvara

       Som sagt det finns ju inte ett färdigt recept på talangförädling.
       Här tror jag att det är viktigt för Frölunda att ha regionala samarbetspartners så att varje spelare kan få utvecklas i sin takt. Helst skulle jag se att man både har ett Allsvenskt och ett Division 1 lag i sitt paraply. Tror att Frölunda framöver kommer att utveckla bra spelare och "misslyckas" med några. / Claes

       • Kommentar avatar
        Rw, 3 månader sedanSvara

        Det är ju en möjlighet att den defensiva hockeyn som spelas i år inte gynnar talanger på samma sätt som den offensiva hockeyn som spelats innan har gjort. Spelarna får inte lika stor chans att spela sitt spel (om dom inte är defensivt lagda) som dom fått innan.

        • Kommentar avatar
         David, 3 månader sedanSvara

         Det är artiklar som denna som gör att du HL spelar i en helt annan liga, så intressant så nyanserat.
         Tack!

         • Kommentar avatar
          Mats H, 3 månader sedanSvara

          P. Smögen och RallyClay har rätt.
          Vissa i yngre tonnåren utväxlas fort, andra blommar ut lite senare.
          Men efter tonnåren kan många gå i stå. Sen kan de bli elitspelare vid 29 års ålder, göra sitt första mål som 30 åring. Barn, ungdommar och yngre män utväxlas väldigt olika.

          • Kommentar avatar
           Dallasm3, 3 månader sedanSvara

           Mycket intressant detta och mycket bra skrivet HL. Nyckeln i detta ligger nog i många fall i tid. Tex Dahlin började som 16åring. Spelade två säsonger. Växte sakta men säkert. Både spelare och Frölunda får inte ha bråttom.

           • Kommentar avatar
            Johan L , 3 månader sedanSvara

            Kan säkert vara att individen per automatik vill ha mer speltid för kolla på vad han fick som junior förra säsongen. Alla utvecklas inte vid samma tid eller får chansen i rätt tid för sig själv så att säga. Sen kan man ju vända på det ang. Sjöström och säga att hitta Grönlund är ett fynd. Var nog inte tänkt att han skulle konkurrera ut Gunnarsson från början. Vad hade hänt om Erik Karlsson, John Klingberg och Rasmus Dahlin varit i samma ålder. Inte hade alla 3 fått den utvecklingen i Frölunda samtidigt.

             Kommentar avatar
             MrJ, 3 månader sedanSvara

             Är helt inne på ditt spår där att det kan vara svårt att få fram för många unga talanger samtidigt, någonstans så konkurrerar dom om samma utrymme och det kan vara svårt att ge alla den speltid dom behöver, unga spelar gör misstag, det är så man lär sig men samtidigt får det inte vara på bekostnad av laget.

           • Kommentar avatar
            Herr Lakers, 3 månader sedanSvara

            I min värd utvecklas talanger väl i Frölunda. Framförallt för art jag ser Roger mer sim en juniorcoach and seniorcoach. Hans fokus är mer på träning och disciplin än skills på toppspelare. Elias, Rasmus Dahlin, kanske Dahlén osv har inte mycket att hämta hos råhet efter 18 års ålder.

             Kommentar avatar
             Herr Lakers, 3 månader sedanSvara

             Med det sagt kanske 8 av 10 talanger ändå kräver disciplinen. Medan 2 av 8 kräver mer individuell coachning för att ta nästa steg till NHL.

             Kommentar avatar
             MrJ, 3 månader sedanSvara

             Ja helt klart är VF bra på att utveckla talanger men att dom skulle vara bäst är jag tveksam till, dom får ju många talanger till klubben pga sitt goda rykte och självklart får man även fler som lyckas då.

           • Kommentar avatar
            Johan, 3 månader sedanSvara

            Oskar Olausson HV71, 16, var klart bäste svensk när han debuterade i U17- landslaget i 5-nationers i början på februari. De Ryska och Finska landslagen valde honom till turneringens bäste spelare. Hans draft-år är 2021. Han är bra på exakt ALLT. Skridskoåkningen är i världsklass. Lucas Raymond och Alexander Holtz kom i puberteten tidigt. Inte Oskar. Han lär bli närmare 190cm när han är färdigväxt. Han har gjort flest mål i J18 allsvenskan trots få matcher (olika småskador).
            Håll ett öga på honom!

            • Kommentar avatar
             Erik, 3 månader sedanSvara

             Frölunda har lyckats bra med sin talangfabrik under många år och har förutsättningarna att fortsätta så. Dock finns likheter med MoDo från 2004 där man inte var lika framgångsrik utan i större utsträckning började köpa spelare istället för att plocka ur egna led. Resultatet 13 år senare= HA, dålig ekonomi och bristande intresse för hockeygymnasiet. Jag är inte övertygad om att vi inte är på väg mot samma håll.


             Lämna en kommentar