Jag hade förväntat mig en lex Larkin av CHL


► Jag hade förväntat mig en sak från CHL:s ledning:
► En lex Larkin.
► Någon sådan har jag inte sett.
► Det är tråkigt – och oroande.
► För övrigt är det nog dags att sluta försöka uppfostra svenska hockeyfans. 

Rakapuckar.com bild

NI MINNS SJÄLVFALLET situationen. Attacken. Överfallet. Det som – sannolikt – släckte en spelares karriär och möjligen gav honom men för livet.

November i fjol.

Thomas Larkin, Mannheim. På Daniel Paille, Brynäs.

Det såg ut så här. Och jag vill aldrig någonsin se något liknande.


Nå, efterspelet var patetiskt. Eftersom straffet inte var ett straff. Larkin blev avstängd fyra matcher i CHL, och inte bara var det åt helsike för lite, det ligger ju till på följande vis:

Ett straff i CHL betyder ingenting i till exempel DEL, den tyska ligan.

Där kunde Larkin glatt spela vidare, något han gör även den här säsongen.

Mannheim slogs dessutom ut av Brynäs, spelar inte i CHL den här vintern, så summa summarum:

Larkin bestraffades inte.

Det var i princip som om inget hade hänt.

Rakapuckar.com bild

Däremot lider Daniel Paille fortfarande och vet inte om han någonsin kan spela hockey igen, hur mycket skada hans huvud tagit, hur hans liv kommer att te sig.

Den situationen går inte att göra något åt i efterhand, men jag hade förväntat mig mer av CHL vad gäller att undvika framtida upprepningar.

## Ett samarbete med samtliga deltagande ligor så att straff i CHL per automatik gäller även i den inhemska ligan. 
Den liga som inte ställer upp på detta ska förstås inte få vara med.

## Tuffare straff med böter. Fyra matcher för Larkin, för något av det värsta jag sett, var ett skämt.

I Sverige har det de senaste åren jobbats hårt för att komma åt tacklingar mot huvudet, det som är hockeyns gissel, det som hotar sportens framtid. Här trodde jag – givet vad som hände i Gävle förra året – att CHL skulle ta lärdom, tala med hög röst om straff som även gäller i hemmaligan, ökat huvudtacklingsfokus i vinter och strängare straff, gärna med böter.

Möjligt att jag varit ouppmärksam, jag var inte med på tisdagens presskonferens i Stockholm, men jag har kontaktat personer som var det, och jag har inte hört något som tyder på framsteg i frågan.

Jag surfar runt på CHL:s webbsajt men hittar inget (har jag missat något lovar jag att be om ursäkt och glatt publicera detta).

Rakapuckar.com bild

Här hade jag verkligen förväntat mig mer.

Ett slags lex Larkin.

För spelarnas säkerhets skull. 

Synd, känner jag, att detta inte är mer prioriterat.

***

En annan sak, inför ännu en CHL-vinter:

Det börjar bli lite mycket nu, det här med att svenska fans ”måste fatta” eller ”borde fatta” hur bra hockeyunderhållning CHL är.

I går citerades Håkan Loob (numera involverad i turneringsledningen) säga så här:

”And the fans need to realise that the CHL does have a high standard. European hockey needs a tournament like this. And fans will grow to understand this.”

Inte första gången. Loob (lilla bilden ovan) menar förstås väl, men vet ni vad?

Fans vare sig behöver eller måste någonting.

Fans besöker de evenemang de lockas av, de matcher de vill lägga pengar på. Inte svårare än så.

Det här att det år efter år ställs frågor om varför svenska fans inte vill gå på ännu fler hockeymatcher (redan 52 SHL-omgångar är många), att det liksom poängteras att fans borde begripa bättre, det påminner lite för mycket om det politiska klimatet där media och och politiker gärna vill uppfostra läsare och väljare att tänka ”rätt.”

Syftet kan vara vällovligt och gott, men resultatet blir sällan bra.

Rakapuckar.com bild

Själv känner jag så här:

Man ska alltid applådera, snarare än ”dissa”, de som tar initiativ, som kommer med idéer. CHL – vars prispengar blir större – är uppskattat av klubbarna, det är säkert ett bra sätt för hockeyn att öka sin publik i Europa, och fler svenskar än tidigare tycks intresserade, även om det fortfarande är rätt få om man jämför med SHL.

Jag tycker ofta det är roliga matcher att se på, tittar gärna.

Malmö kör fritt inträde i CHL, såg jag. Det kanske vara en väg. Växjö har gjort något liknande.

Svenska fans kanske tar till sig CHL. Eller inte. Men det är upp till dem. Jag tror inte människor uppskattar att bli uppfostrade.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  DD, 9 månader sedanSvara

  Det tar tid att arbeta in ett koncept, framför allt i något som sport som är så känslostyrt och baserat på rivaliteter.
  Skulle Frölunda gå med i KHL skulle jag troligen inte gå på många matcher. Varför? För att jag har inga som helst känslor för rysk hockey oavsett skicklighetsnivån eller vilka spelare som är där.
  Man kan inte tro att det här intresset kommer av sig själv. Det gäller att erbjuda något som fansen vill ha. Lägre priser är en sak så klart. Men kanske kan man anspela lite på de olika kulturerna på något sätt? Erbjuda mat som är typisk i andra länder? Vad vet jag, något ska de väl kunna klura ut på marknadsavdelningen. Det går i alla fall inte att tro att fansen kommer dit av sig självt. Sen får man ge det tid så klart. Intresset kommer nog att öka med tiden.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Jag har inga problem med att man ger det tid, kul idé med mat från gästande lags land, hoppas någon klubbansvarig läser. Vad jag vänder mig emot är den här uppfostrande tonen, att fans "borde" vara mer intresserade.

   Kommentar avatar
   DD, 9 månader sedanSvara

   Om inte annat är det ju ett roligare format för försäsongsträning. "Mästrande" brukar sällan fungera bra inom varken sport eller politik så kan bara hålla med dig här. Hade varit bättre att formulera sig i linje med "Det spelas en väldigt rolig och attraktiv hockey i CHL och med tiden hoppas vi att fler upptäcker detta och skapar en positiv stämning i arenorna".

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Precis så!

 • Kommentar avatar
  DD, 9 månader sedanSvara

  Glömde säga att gällande Larkin så är det klart att man får känslan av att det är en Kalle Anka turnering när man inte tar huvudtacklingar på större allvar. Larkin borde ju så klart blivit avstängd från all internationell hockey under majoriteten av den här säsongen.
  Hur kul är det för fans att se sina favoriter bli söndertacklade och få men för livet? Om nu Lilja kan dömas för misshandel så borde det här ju också vara i gränslandet då det inte kan anses tillhöra spelet. Han har full uppsikt, full kontroll, pucken är inte i närheten, Paille krymper inte ihop helt plötslig. Det finns i princip inga förmildrande omständigheter. Vidrigt är rätt ord, precis som Jonas sade i sändningen.

  • Kommentar avatar
   Bengan, 9 månader sedanSvara

   Håller med att Fans inte behöver lära sig. Tycker CHL bjuder på kul hockey, speciellt när man möter Finska, Tjeckiska och Schweiziska lag, blir lite annorlunda hockey. Plånboken styr många gånger hur mycket hockey man går på, tiden är också ett problem för vissa. Larkin borde inte spela hockey alls efter den smällen, kan bara hålla med dig att det är synd att CHL inte tog chansen att sätta ner foten, men de har ju inget att säga till om i de nationella ligorna, ett avtal måste till.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Här kunde CHL ha satt ner foten och ställt krav, känner jag. För spelarnas säkerhets skull.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 9 månader sedanSvara

   Ja, instämmer angående Larkin, helt galet! Kunde ju kanske bidra till ökat anseende för CHL om man utdömde adekvata straff?
   Jag tycker CHL är lite kul just för att det är andra lag än de vanliga SHL-lagen, där är det ju redan många inbördes möten som det är. Frölunda kunde ju agera lite bättre för att locka sin publik dock. Jättekrångliga system med biljetter, där man släpper till allmänheten innan säsongskortsinnehavare får boka. *Spärrar* platser som de sedan verkar släppa lite random...
   Vissa klubbar har ju gratis inträde, som sagt. Jag vet att LHC inkluderade hela CHL i säsongskorten. Vi har ju endast grundspelet och får 50% rabatt på slutspel som även det ska bokas via länkar och "'spärrade" platser.
   Gör eventet lockande så kanske publiken kommer!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Är väl extra krångligt i och med att det spelas i olika arenor, antar jag. Men självfallet, i turnering som fans är lite njugga till måste saker vara smidiga och enkla.

    Kommentar avatar
    Anna Agdestein, 9 månader sedanSvara

    Det kan göras mycket smidigare än vad det görs idag. Jag har några förslag... ;)

  • Kommentar avatar
   Petter, 9 månader sedanSvara

   Jag försökte fundera på vad jag känner för CHL. Hur jag än vrider och vänder på det, så verkar jag hamna i att jag saknar känslan av rivalitet mellan supportrar, lag, spelare, tränare. Och jag saknar känslan av att det här betyder något, på riktigt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Den rivaliteten lär ta tid, om den någonsin kommer. Däremot kan jag tycka det är rätt kul matcher, och om det lyfter hockeyn i Europa är det bra. Tveksam dock till om det någonsin blir jättehög status på en titel. Lite som ligacupen i engelsk fotboll, kul men ... inte ligan, inte FA-cupen.

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

   Vill man få ökad status som en stor internationell ishockeyturnering här i Europa med CHL, så har ju inte hanterandet med Larkins fall precis bidragit med det, snarare tvärtom för min del.
   Det är inte mycket av "a high standard" som bl.a. Håkan Loob yrar om, när man nu så flackt har glidit undan med denna tråkiga händelse mot kanadensaren Daniel Paille.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Nej, här fanns verkligen chansen att göra en markering.

    Kommentar avatar
    Conta, 9 månader sedanSvara

    Helt rätt Edward51. Larkin borde straffats ordentligt för sitt överfall. Tror många fans i Sverige tycker det är lite kalle anka turnering när spelare klaras sig så lättvindigt för sina svinerier. Påverkar chl intresset negativt att Larkin kom undan så billigt.

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

    Tack Conta! Lyssna gärna på Dick Dales låt "Scalped"! Lätt att hitta på YouTube som jag nämde till Dig för ett litet tag tidigare.

    Kommentar avatar
    Conta, 9 månader sedanSvara

    Tack för tipset Edward51.kände ej till den artisten eller låten.svängig låt .låter som kloning mellan spotnicks och the ventures

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

    Kul Conta, lägger märke till att Du är med på banan. :) Även Dick Dales låt "Misirlou" var ett av ledmotiven till filmen "Pulp Fiction" utav Quentin Tarantino. "Scalped" har iaf varit en utav Colorado Avalanches intro-låtar.

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 9 månader sedanSvara

   Jag var inne på det i samband med handlingen, och jag är det fortfarande. Samtliga svenska klubbar borde ha tagit gemensam ställning och sagt att vi bojkottar turneringen i fortsättningen om det här inte tas på allvar. Så länge alla klubbar bara tycker att "nänä, det där gjorde CHL inte bra, men nu är det överspelat" så kommer det aldrig bli någon förändring. Sätt press genom att visa att "vi är den starkaste ligan som är med här, utan oss så kommer CHL dö."

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Ja, klubbar kunde ha gått samman och agerat, det är helt riktigt.

  • Kommentar avatar
   Växjö Lakers, 9 månader sedanSvara

   Kört gratis inträde i växjö redan förra året. (Sponsorerna av mat,godis,dryck står för kalaset) problem är att vissa tog biljetter och dök inte upp. Så iår snackades det om en symbolisk summa eller att man måste hämta it biljetter.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Aha. Bra info. Tack.

    Kommentar avatar
    Håkan Carlsson, 9 månader sedanSvara

    CHL- måste bli en uppryckning runt om matchen, tyvärr så finns det för lite plats inne i Frölundaborg

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Fast det är ju sällan det kommer så mycket folk så att Frölundaborg fylls?

    Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 9 månader sedanSvara

    Nja, spärrar man större delen av restaurangen för VIP-gäster och ställer alla borden där, blir det inte så mycket plats gör oss som är fans och faktiskt vill komma på matcherna.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Det är väl bra att det blir knôkat, lite stämning, i alla fall? :)

  • Kommentar avatar
   Epoe, 9 månader sedanSvara

   ”För övrigt är det nog dags att sluta försöka uppfostra hockeyfans.” Oj. Vad ska Leman ha i sina texter då?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Det var en konstig kommentar, till och med för att komma från dig. För det första tycker jag inte att jag uppfostrar några läsare, tvärtom brukar jag påminna om att folk får tycka vad de vill och ska respekteras för det (däremot ger jag gärna MINA åsikter), för det andra är det väl viss skillnad på en journalist som blir glad om några läser hans texter och en hockeyorganisation som tycker att fans "borde förstå" hur bra produkten är?

    Kommentar avatar
    Bengt, 9 månader sedanSvara

    Epoe; Varför besöker du ens raka puckar? Syftet verkar vara att enbart lägga dryga och intetsägande kommentarer. Tråkmupp.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 9 månader sedanSvara

    Håller med dig Bengt. Du, Epoe har kommit med dryga kommentarer mot mig och andra. Jag gillar inte sånt. Du behöver inte hålla med mig eller andra om vad vi skriver men håll gärna god ton.

  • Kommentar avatar
   Håkan Carlsson, 9 månader sedanSvara

   lex Larkin, vad säger Frölunda?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Hur menar du?


  Lämna en kommentar