Stålberg om tydliga roller: "En nyckel för att gå långt"


► Vad hände egentligen med Frölunda i förra veckan?
► Är det risk för att laget tappade bort framgångsreceptet?
► För mycket kritik mot ett lag som ligger fyra i SHL?
► På dessa och en del andra frågor svarar Sebastian Stålberg. Han gör det intressant och bra, tycker jag. Inte minst det om att tydliga roller är bättre än fyra kedjor som alla ska producera.
► Läs och se vad ni tycker.

Rakapuckar.com bild

FRÖLUNDA KOM TILL prestigefajten mot Färjestad (1–4) i torsdags med tabellraden 8 1 3 (26 av 36 poäng) sedan sjunde december.

Det kändes som att den nya, lite enklare och rejälare hockeyn satt.

Det kändes som att spelarna hittat rätt.

Det kändes som att Frölunda tagit sig upp till trappsteget märkt ”stabilitet.”

Den uppfattningen tvingades vi snabbt revidera. Även mot Luleå i lördags då det ändå – vilket i sig var starkt – blev två poäng via 3–2 efter förlängning.

Plötsligt såg det inte alls synkat ut, snarare väldigt spretigt.

Sebastian Stålberg tror att Frölunda den här veckan ska hitta tillbaka till det spel som gett en hel del framgång på slutet. Upp till bevis i Karlskrona på torsdag. Foto: TOMMY HOLL


Sebastian Stålberg om hur spelarna upplevde det:

– Klart vi märkte det, vi åkte på två snabba (baklängesmål) mot Färjestad, självförtroendet blev sargat, det blev lite uppför och vi hittade inte tillbaka. Mot Luleå hängde det med, självförtroendet var lite stukat, vi kramade klubban för hårt, spelade ännu mindre offensivt, var rädda för att släppa på oss mål. Vad hade vi efter två perioder – nio skott på mål? Det är väl ett kvitto på att vi var för rädda.

Ändå var det lite förvånande, kände jag. Inte på något sätt förlusten mot Färjestad i sig, men att Frölundas kvalitetsnedgång var så kraftig.

Räckte två mål emot för att rasera tryggheten?

Behöver Frölunda nu kämpa hårt igen för att bygga total acceptans för det delvis nya sättet att spela hockey?

Sebastian Stålberg, 27-åringen som är fostrad i Lerums BK, slår ifrån sig här:

– Jag tror inte vi ska oroa oss för det, vi vet hur vi spelar, gör samma saker fem dagar i veckan på träningar och matcher. Det gäller bara att vi kommer upp, att vi har så många spelare som möjligt som kommer upp varje dag och tävlar i systemet. Då vet vi att vi är ett bra lag.

När alla följer systemet, ja. Det var svårt tidigt i höstas, det blev bättre när tränaren Roger Rönnberg drog i handbromsen och förenklade spelsättet en aning.

Ni har läst mina ord om det ett antal gånger. Här Sebastian Stålbergs:

– Vi vill sätta tidigt stopp i egen zon, sedan ett enkelt pass ur, en enkel chipp, där vi är på språng och kan få ner puckarna djupt och massera dem (motståndarna) där nere (i deras zon).

Rakapuckar.com bild

## Snabbt stopp, annars skydda egen målvakt, ”boxa ut”, vända spel snabbt vid puckvinst, vara på språng, kombinera de snabba spelvändningarna med långa anfall.

## Bygga på tuff, rejäl defensiv som görs klart.

## Låta offensiven komma från det.

Så var framgångsreceptet i december/januari, Stålberg lovar fansen att detta inte är bortglömt:

– Jag tror absolut att vi hittar tillbaka. Vi vill vara i egen zon så lite som möjligt, behöver snabbt sätta stopp så vi har kraft och energi att trycka på anfallszonen.

Här inne, på andra sajter, i sociala medier, har kritiken stundtals varit tuff mot säsongens upplaga av Frölunda.

Stålberg har läst, noterat, gnäller inte, konstaterar att det är en del av spelet, så att säga, poängterar att Frölunda trots allt ligger fyra i tabellen:

– Det blåser väldigt mycket, att det är så dåligt, men … det känner vi själva, när vi har dåliga prestationer, när vi spelat dåliga matcher. Klart vi vill höja oss, vara på topp och vinna varje match. Men ibland blir det så (sämre prestationer), då får man analysera, försöka rätta till och höja sig. Vi vill göra bra resultat, självklart blir vi lika frustrerade som våra fans när vi förlorar. Det är mänskligt. Det är så det är. 

Sebastian Stålberg och radarpartnern Mats Rosseli Olsen fick tillbaka centern Simon Hjalmarsson efter torsdagens och lördagens misslyckade experiment med ”Hjalle” som vinge i kompisen Jan Mursaks enhet och Joel Mustonen som ledare av förstakedjan.

Nu ser det ut så här igen:

Olofsson–Lundqvist–Lasch
Grundström–Mursak–Po Westerholm
Rosseli Olsen–Hjalmarsson–Stålberg
Mustonen,Widerström–Ehn–Friberg

Ett tag i höstas talade Roger Rönnberg väldigt mycket om ett lag med fyra jämna kedjor där alla kunde, skulle och borde producera.

Nu är det lite mer hierarkiskt uppbyggt, utan att för den delen vara alla ägg i en korg.

Rakapuckar.com bild

Sebastian Stålberg gillar det. Han, som inledde säsongen med Simon Hjalmarsson och Sean Bergenheim och var tänkt att bidra med fler poäng, säger:

– Jag tycker inte det blev så bra gentemot hela laget när vi hade lite otydligt, att alla skulle spela offensivt, då blev det ännu fler ojämna prestationer i början på säsongen när det fladdrade. Vi vill ändå ha en struktur där alla vet sin roll. Ryan Lasch kommer inte vara den som lägger sig på defensiven varje gång, det tror jag är en nyckel för att gå långt, att alla accepterar och vet sin roll, om man är en power play-spelare eller defensiv back.

Tillbaka i rollen som mer av en energispelare, hårt arbetande forward, ligger inte Stålberg sömnlös och grubblar över det faktum att han bara gjort tre mål, han som gjorde tio guldsäsongen och åtta förra vintern.

Hela kedjan är lite i läget att varje spelare har svårt att ens träffa öppet hav med pucken …

Stålberg: tre mål. 
Hjalmarsson: fem. 
Rosseli Olsen: tre.

– Nu är det ju inte prio 1 för oss att producera, mer en bonus, vi fokuserar mycket på PK, försvarsspelet, då kanske man inte kommer i lika många offensiva situationer, säger Stålberg, funderar lite, och det ligger ett stort, fett ”men” i luften:

– Sedan vet vi ju, när vi spelar som bäst skapar vi chanser – men vi får ju fan inte dit puckarna! En massa puckar på benskydden … 

** Lite funderar du på det ändå?
– Klart man blir frustrerad, alla vill ju göra mål, det finns inget roligare. Vi skapar chanser, men vi är usla på att trycka dit den. Frustrerande. Men det är mycket psykologi också. Om en eller två trillar dit så …

Rakapuckar.com bild

***

Pathrik Westerholm tränade med Frölunda på tisdagen, tränaren Roger Rönnberg poängterade dock att Pathrik är två till fyra veckor bort från spel.

Det lät mycket, tyckte jag. Tror chanserna är hyggliga vad gäller spel just före OS-uppehållet, i alla fall känna på det i några minuter.

   

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

  Bra snack...
  Mycket läsvärt!

  • Kommentar avatar
   Jonte, 11 månader sedanSvara

   Som vanligt väldigt bra skrivet. Känns som att alla andra sajter/tidningar bara skrapar lite på ytan. Med dig så får man inside information. Betyder mycket för oss hardcore fans!

   • Kommentar avatar
    Nicklas, 11 månader sedanSvara

    Bra intervju! Kul när spelarna verkligen tar sig tid att diskutera och förklara för oss. Fortsätt med det grymma jobbet, Henrik!

    • Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Kul att ni tycker det. Texten sannolikt mest lämpad för de riktigt insatta, men jag hoppas förstås fler läser. Tipsa gärna era vänner.

     • Kommentar avatar
      Carl, 11 månader sedanSvara

      Tjena HL!

      Hur många läsare uppskattar du följer din blogg just nu?
      Vet du vad antalet låg på innan "raka puckar" ? Har de ökat?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       X antal tusen, trubbigt mätverktyg, mäter hellre interaktionen här via kommentarer – och den är bättre än någonsin. :)

     • Kommentar avatar
      Andreas Dahlgren, 11 månader sedanSvara

      Mycket bra som vanligt...

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       Tack!

     • Kommentar avatar
      ClasseF, 11 månader sedanSvara

      Kanske inte på ämnet här,vad gör Mora som är så bra med backar som Frölunda gillar. Bengtsson, Wikstarnd, Stenqvist, Nilsson. Nyberg och Nösterbö har bara varit utlånad.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       Jag kan faktiskt inte hur Moras utbildning ser ut, men något bra måste man ju ha gjort; Bengtsson, Nilsson, Wikstrand fick ju alla fin utbildning är. Stenqvist till han var 14/15. Bra ungdomstränare, antar jag,

     • Kommentar avatar
      Rallyclay, 11 månader sedanSvara

      Intressant snack, största problemet i år är ju ojämnheten. Tycker man blandar insatserna mer än vanligt. Kedjorna ser bra ut men det som avgör för mig är att man coachar efter insatts i matchen ej efter namn på ryggen. / Claes

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       Ja, lite för mycket upp och ner, det håller jag med om.

     • Kommentar avatar
      Daniel Granér , 11 månader sedanSvara

      Mycket intressant. Kan du inte försöka få reda på Bergenheims status? Är karriären över? Hur mår han? Vilket steg på trappan? Tack för en riktigt bra sida.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       Har skrivit om det några gånger, Sean jobbar med att ta sig tillbaka till ett drägligt liv, vet inte exakt vilket steg på trappan han är på, men jag tror vanliga livet i alla fall går okej. Men mer hockey tror jag inte på, om jag ska vara ärlig. Men visst, jag sitter inte inne med kunskap om hur Sean tänker, bara gissar.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       ... och tack för att du läser och gillar. :)

     • Kommentar avatar
      Svante, 11 månader sedanSvara

      Följde du Frölunda lika intensivt HL när legendaren med Nr 33 spelade för Frölunda? På den tiden då de hade ett indianfjäder på siffrorna?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       Syftar du på Ruuttu? Nä, då var jag inte inblandad.

     • Kommentar avatar
      Conta, 11 månader sedanSvara

      Bra intressant artikel.Men man blir konfunderad när man läser att spelarna vet precis vad dom skall göra och man tränar på det varje vecka.Trots detta kommer bottennapp av och till.Visst man lyckas vinna matcher trots dåligt spel.Är inte många matcher man känner igen sitt älskade Frölunda.Matchen hemma mot LHC och borta mot hv samt borta mot Djurgården är 3 riktigt bra matcher.Sen upp och ne väldigt mycket,vid powerplay letas det alldeles för ofta efter passningar och passningar till förbannelse.Ingen vågar skjuta.mycket snurr ute i hörnen till ingen nytta.Så här har det sett ut för många matcher denna säsongen.Har varit för mycket snack från Rönnberg och spelare - vi kom ej upp i prestation.vi vet vad viskall göra.snabbt ut ur zon .rakt på mål.våga skjuta.Men likt förbannat när matchen väl börjar har man glömt allt.Och alla får spela match efter match vare sig man presterar bra eller dåligt.Bänkning verkar vara bannlyst liksom timeouter.Nu får det vara slut på snacket.Börja spela hockey nu ,visa viljan att vinna varje match.ge aldrig upp.våga skjuta.kan du ej skjuta.lägg pucken på mål.hugg på returer.Mera djävlar annamma.Kan ta förlust men många förluster svider mycket när prestation varit dålig..KOM IGEN NU FRÖLUNDA. Tack för återigen en bra Artikel Leman.Blev tyvärr längre klagan från mig än jag tänkte när jag började skriva detta inlägg.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       Du får gärna skriva på, bara kul att läsa. Och jag håller med, just det här att ta fler skott, inte svänga av, man skulle vilja se mer av det, inte minst blir det roligare för oss som jobbar med att följa Frölunda.

       Kommentar avatar
       Conta, 11 månader sedanSvara

       Tack Leman,skall försöka bättra mig och korrektur läsa mina inlägg med.Jag kan stava men blir oftast ivrig att skicka iväg inlägg så blir fel här och var.Tack för att jag ej gjort dig galen med det och hoppas också övriga läsare här ej blivit allt för galna för stavfel och ihopskrivna rader utan mellanslag.Tycker det är väldigt kul att följa din blogg Leman och läsa alla andra läsarnas kommentarer.Ha det Gött!

       Kommentar avatar
       EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

       Conta, en spelartyp som Mathis Olimb är ju inget som Du ser upp till vad jag förstår, fastän han var en stor poängmakare i Frölunda på sin tid. ;-)

       Kommentar avatar
       Manne , 11 månader sedanSvara

       Att söka upp sarghörnen är ju Frölundas största styrka, den här säsongen.

       Kommentar avatar
       Matte , 11 månader sedanSvara

       Bra Conta - spelarmaterialet och kombinationen är nog inte på den nivån som det varit tidigare. Konstigt HL att det blir sådan total kaos när man byter lite i kedjorna. Det förbryllar mig mycket. Eller är det verkligen det? Har det inte hela tiden med uppspelsfasen att göra? Kom ihåg när de nötte sm mest på att alltid passa sig ur zonen - ävensom det bilan inte funkade så ledde ju tänket till SM guld.

       Kommentar avatar
       Conta, 11 månader sedanSvara

       Jo han är duktig hockey spelare som producerade bra i Frölunda men kom bort helt i varje slutspel.Tyvärr är han alldeles för puckär och snurrar runt med pucken för länge.tappar pucken på blå för ofta med kontring för motståndarlaget som föjd.

       Kommentar avatar
       EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

       Jo, Du minns allt rätt! Många gånger kunde det vara alldeles för mycket "konståkningsprinsesse-stuk" över det hela. Och det är väl det som står i skarp kontrast mot det som vi nu många gånger pratar om, att kunna gå direkt på kassen, inte ut i hörnerna och ej heller vända bakåt i banan.

     • Kommentar avatar
      Walle, 11 månader sedanSvara

      Lash ...Joel....Olofsson
      Mustonen...Mursak...Friberg
      Grundström..Ehn...Widerström
      Stålberg,,,Hjalmarsson...Rosseli

       Kommentar avatar
       ....., 11 månader sedanSvara

       Lash ...Joel....Olofsson Mustonen...Mursak...Friberg Grundström..Ehn...Widerström Stålberg,,,Hjalmarsson...Rosseli

       Kommentar avatar
       KW, 11 månader sedanSvara

       De här kedjorna känns mkt spännande, instämmer helt!

     • Kommentar avatar
      Magnus, 11 månader sedanSvara

      Hej! Tack återigen för "gott" snack.

      Satt och funderade lite kring kedjorna, är det inte lite oroväckande att man fortfarande inte hittat en kedja som faktiskt funkar riktigt bra? En kedja som man känner att "Nej denna flyttar vi verkligen inte på". Vet att skador och ojämnheten har gjort sitt till och är inte emot förändringar, men känner att kontinuitet måste vara något som bygger upp en bra känsla bland spelarna? Det tar ju trots allt ett tag att bygga upp ett gångbart spel i en kedja?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

       Lite så är det, ja. Samtidigt ... det finns en ambition i det här när man gör om, att man vill skruva på saker, bli bättre. Men ... nä, i vissa lägen är det också bra att sitta still i båten.

     • Kommentar avatar
      Hövdingen, 11 månader sedanSvara

      Tycker det ser ut som vi har bra byggstenar inför stundande slutspel. Det är trots allt då vi ska vara som bäst! Spelarna ältar nog själva efter en dålig match, vi ska få dem att glömma.... mot SM-guld och ett roligt slutspel

      • Kommentar avatar
       Ruttger, 11 månader sedanSvara

       Underbar läsning, tackar o bugar. Gillar ditt "häng" när du intervjuar Stålberg, som det syns på Frölundas Instagram :)

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

        Va? Är jag avbildad? ;)

      • Kommentar avatar
       #18, 11 månader sedanSvara

       Jag skulle uppskatta en liknande intervju med Joel på nytt. Man kan inte låta bli att undra om han ändrat något i träningsupplägget i år, då det förefaller att explosiviteten har ersatts av ännu mer styrka. Dessutom tycker jag mig se att hans klubbor förefaller för styva för att kunna skjuta bra, är det en eftergift för att kunna teka så bra? I övrigt är jag säker på att Joels bästa tid den här säsongen ligger längre fram. Litar fullt på att han kommer att varva upp inom en månad.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

        Kanske kan vara läge för sådant snack snart.


      Lämna en kommentar