SHL 17/18 – tio med något att bevisa


► Dags för en SHL-lista igen, med bara dagar kvar till premiären.
► Nu: spelarna med något att bevisa.

Rakapuckar.com bild

INFÖR SHL-SÄSONGEN har jag satt samman ett antal listor, subjektiva sådana, så som den här typen av listor plägar vara.

Först ut var doldisarna, sedan kom talangerna, i dag är det dags för spelarna som jag upplever har något att bevisa.

Är jag rätt ute?

Snett ute?

Ligger jag någonstans mitt emellan?

Tyck till, kommentera nedan. 

## Andrew Calof, fw, Växjö.
Dramatisk dipp i poängproduktionen, från 35/34 till 17 förra säsongen i Skellefteå. I Växjö ska Calof, 26, visa att han fortfarande är en produktiv forward på SHL-nivå, kanske växa ut till stjärna med mer speltid och förtroende?

## Sebastian Collberg, fw, Rögle
Har ännu inte visat på seniornivå vad han gav hopp om på juniordito. Men stundtals såg han spännande ut debutsäsongen i Rögle, som 23-åring är det dags att få till det. 

## Robin Figren, fw, HV71
Har två okej säsonger bakom sig i Frölunda, men inte mer. Känslan var att han lite grand körde fast i Göteborg, skilsmässan var väntat, läge för nytändning i Jönköping. Har kapacitet för mer.

## Max Friberg, fw, Frölunda
Lämnade Sverige (Timrå) utan att ha etablerat sig på seniornivå, fyra säsonger i AHL har gjort tonåringen till en man att lita på defensivt, men nu behöver 24-åringen få till något av de offensiva talangerna han hade som junior. 

Rakapuckar.com bild

## Max Görtz, fw, Malmö
Lämnade Frölunda efter en enda okej SHL-säsong, inte gjort succé i Nordamerika, två år i AHL, nu – 24 år gammal – börjar det bli dags att se om Görtz är en SHL-forward av konsekvent god klass eller inte.

## Simon Hjalmarsson, fw, Frölunda
Stundtals tufft kritiserad av fansen, 5+11 i grundserien var sämre än väntat av den forne poängsprutan. Slutspelet var bättre (14 matcher, tio poäng), nu är det dags för Simon att ta en större roll från start om han vill tillbaka till den han en gång var. Centerrollen är en annorlunda utmaning, men kanske ett bra steg? 

## Cory Murphy, b, Karlskrona 
Den sympatiske kanadensaren har fyllt 39, jag tyckte det syntes förra säsongen, kontraktet med Karlskrona förvånade en smula – men vilket läge för Murphy att visa att jag, och kanske andra, har fel …

## Mathis Olimb, fw, Linköping
I Frölunda var den puckkäre norrmannen stjärna, en ledande poängspelare. I Linköping hackade det, Olimb var inte dålig, men inte på den nivå han och klubben hoppats. Nu är det dags för 31-åringen att ta ett kliv, eller två, framåt.

## Gustav Possler, fw, Djurgården
En långtidsskada förstörde fjolårssäsongen för 22-åringen som en gång lovade så gott i Modo (Buffalodraftad 2013). Blir det något riktigt bra av Possler på SHL-nivå? Dags att visa det nu då.

## Bill Sweatt, fw, HV71
Det lyfte aldrig i Luleå för Sweatt som på två (till viss del skadefyllda) säsonger inte kom upp i samma poängantal som succévintern i Brynäs. 41 pinnar 14/15, 28 totalt under Luleåtiden. Nu startar amerikanen om, HV behöver honom som han var i Gästrikland, inte i Norrbotten. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Hockeytoken, 2 år sedanSvara

  Bra lista. Om man ska se mer från ett Frölundaperspektiv vill ja ha ut mer av Sigalet, Donnavan och JG. Förutom dom du nämnde såklart.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Man kan alltid hitta fler att ta med. Nu valde jag tio. :)

 • Kommentar avatar
  Håkan, 2 år sedanSvara

  Dicken då?...kan bli årets flopp?!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Kanske skulle ha varit med här.

 • Kommentar avatar
  mike, 2 år sedanSvara

  Tycker att Figren är rätt begränsad. Men det är klart, om du enbart pratar om de två senaste säsongerna, så kan det bli lite bättre. Dock inte mer än en 30-poängsspelare, max. Det är dock inte fy skam, men någonstans där ligger figges gräns.

   Kommentar avatar
   mike, 2 år sedanSvara

   Skall tillägga också; tror faktiskt inte på en bättring i HV-dressen, men vi får väl se.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det gör jag. Men hur mycket – det är frågan.

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 2 år sedanSvara

  Intressant med enbart utespelare. Jag skulle säga att flera målvakter platsar på listan. Monstret som vissa hävdar vara en av säsongens hetaste värvningar, men som som börjar bli till åren och inte haft regelbunden speltid på år. JG som fortfarande inte vuxit in i förhoppningarna sen han kom "hem" (jag har dock större förväntningar på Mattson, lite Andersen vibbar). T.o.m. Fasth skulle platsa in på listan, för trots att han lär göra det bra är han em av de ALLA förväntar sig ska komma in och brilliera i en stark liga.

  • Kommentar avatar
   Sven, 2 år sedanSvara

   Tänk all skit Kenta fick när han inte spelade Collberg hela tiden...


   Lämna en kommentar