Morning Mailbag – med VM och ny energi i Frölunda


► Måndag, och tänkbara ämnen för dagens Morning Mailbag:
► Frölundas lag 19/20 och Fredrik Sjöströms backfokus.
► Tre Kronors inledning på VM.
► … eller något helt annat. Som vanligt är det ni som bestämmer.

Rakapuckar.com bild


NI VISSTE JU sedan länge att Nicklas Lasu var klar, i fredags kom det officiella beskedet att även Johan Sundström kommer spela för Frölunda framöver.

Jag har sett många supportrar som på sociala medier redan längtar till hösten och spekulerar i hur Roger Rönnberg kommer ställa upp.

Det sistnämnda tror jag kanske vi väntar lite med, men värt att bära med sig:

En ny säsong är just ny. Inte givet att gamla formationer bara ska fortsätta. Kan ibland vara en poäng just med att göra om för att skapa ny energi, en känsla av att det gamla är glömt, att nya utmaningar är här, så att säga.

Detta sagt, hur i herrans namn särar man på Joel Lundqvist, Joel Mustonen och Max Friberg? Nå, den dagen … Och det går. Kan till och med vara positivt.

## Avdelning upprepning som kan vara bra I:
Centrar, primärt:
Joel Lundqvist, Johan Sundström, Nicklas Lasu, Jacob Peterson.  
Ytterforwards:
Simon Hjalmarsson, Patrik Carlsson, Samuel Fagemo, Ryan Lasch, Rhett Rakhshani, Max Friberg, Joel Mustonen, Mats Rosseli Olsen, Sebastian Stålberg (Lucas Raymond, Jonatan Lundin Andersson, Karl Henriksson några som utmanar underifrån).
Notera här att det alltså är Hjalmarsson och Carlsson som i utgångsläget är tänkta att gå tillbaka till spel på en vinge. Utgångsläget. Sedan kommer skador, avstängningar.
Inga fler värvningar att vänta här, om inget händer; 15/6 är deadline för NHL-klubbarna, men spontant ser jag inte att någon försvinner.

Rakapuckar.com bild

## Avdelning upprepning som kan vara bra II:
Samuel Fagemo kommer sannolikt inte att draftas i första rundan, tar han inte direkt plats i sitt NHL-lag (vilket man aldrig vet, men det är nog svårt) så går SHL-spel före AHL-dito. Fagemo och Frölunda räknar just nu med ännu ett år tillsammans.

Det är på backsidan det blir intressant att följa sportchefen Fredrik Sjöströms jobb i vår och sommar, han sitter bra med Anders Grönlund, Brandon Gormley, Viktor Ekbom, Theodor Lennström och Julius Bergman, hoppas på ett snabbt, bra besked från Los Angeles Kings om Jacob Moverare och har inte stängt dörren till David Printz.

Sedan är jakten igång på ett större namn. Spännande att se vem det blir. Eller kanske ”vilka”?

***

För den som gjorde annat i helgen, jag tipsar om:

Julius Bergman, om det här att lämna Sverige ”för tidigt.”

Den förre Frölundabackens snabba resa – i dag tysk förbundskapten.

Jag blir glad om ni läser.

***

TILLAGT 09.27: Den här "Ishockeyjournalisternas Kamratförening" som förbundet jobbar med har utsett Frölundas Peter Pettersson Kymmer till Årets pressvärd med motiveringen: "Peter Pettersson Kymmer går in hundraprocentigt för sitt jobb och arbetar alltid för medias bästa för sina ögon. Hans service och idoga jobb har även gett eko ute i Europa i samband med CHL."  
Kan bara hålla med här. Det är i det fallet lätt att arbeta med Frölunda. Got Event som är smidigt som ett kylskåp när Scandinavium ska stängas innan journalisterna arbetat klart matchkvällar, det är en annan sak. Men det kan inte "PPK" lastas för. Han är väl värd berömmet.   

***

Jag har sökt Roger Rönnberg som inte återkommit, men enligt uppgifterna från det norska hockeyförbundet verkar inte Mats Rosseli Olsens knäskada förödande illa i alla fall.

”Bättre än fruktat, men nog illa för att VM ska vara över”, såg jag det stod. 

Riktigt tråkigt för Rosseli Olsen som för andra året i rad missar VM-spel.


***

I eftermiddag, 16.15, ta ledigt från jobbet, boka av allt ni har planerat:

Finland–USA. Kaapo KakkoJack Hughes. De två stora profilerna i sommarens NHL-draft ställs mot varandra.

Hur häftigt som helst.

Rakapuckar.com bild

Stjärnspäckade USA är favorit hos min partner Coolbet, ger 1,83 vid seger, Finland betalar 3,50. 

Direktlänk till hockeyoddsen här.

Fint välkomsterbjudande för nya kunder här.

Lycka till!

***

Tre Kronors 8–0 mot Italien på söndagen skrev jag så här om, och jag tyckte alltså att det var ett bra steg framåt.

Nödvändigt steg. Men ändå bra.

Finns outnyttjad kraft, inte minst i Elias Pettersson, men man ska minnas vad gruppspelsmatcherna är för de stora nationerna:

Ett sätt att spela ihop laget, få igång lirarna.

Rakapuckar.com bild

Kanske är Alexander Wennberg med redan mot Norge i kväll (20.15), John Klingberg är möjligen med till nästa match, och skulle sedan Gabriel Landeskog tacka ja (det gör han nog) så har Tre Kronor 21 NHL-spelare i truppen.

Tydligen rekord.

”Ostraffbart” sa man förr om siffran 21, apropå black jack. Så kanske det blir?

Frölunda, VM, något annat … fråga, fundera, tyck. Kör hårt. Morning Mailbag är här. Ha en fin måndag.

***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte följa sajten på Instagram och Facebook.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Pippo, 1 år sedanSvara

  HL, hur tror/vill du se kedjorna sättas samman?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ska jag vara ärlig så tror jag inte riktigt man börjat titta på det än, och ... nu tycker du kanske jag är tråkig, men inte jag heller. Däremot kan man dra en intressant slutsats när Hjalmarsson/Carlsson i alla fall i tanken är vingar: Frölunda tror det finns en hel del offensiv i Lundqvist, Lasu, Peterson. Och det gör det ju. Sedan TYCKER jag att Hjalmarsson är bättre som center, jag kliar mig lite i skallen här, men ... vi tar det i augusti.

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Frölundas centeruppsättning... När var senaste gången man såg ett lag i SHL med den bredden och bredden på spets? Måste ha varit ett tag sen...
  Blir intressant att se vad som händer på backsidan. Med tanke på att det är ett "namn" som ska in så borde det väl vara från AHL, KHL eller NLA då.
  Man vinner som bekant inga SM-guld i maj, men de andra lagen känner nog pressen att jaga ikapp FHC som på pappret ser ännu starkare ut än föregående år. Vilka ser du som de stora utmanarna?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Medhåll om centeruppsättningen. Har inte detaljstuderat andra lag, jämfört hit och dit, men ... Färjestad kommer bli bra, tror en del på HV71 också. Och Växjö måste väl göra en monstersatsning och studsa tillbaka? Men låt mig återkomma här.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Uppskatter texter från Sveriges VM-matcher här, jag det kanske finns mer att läsa någon annanstans, men, jag kanske föredrar att läsa här, ok?
  När startar Frölunda sin försäsongsträning?
  Kommer du fortsätta skriva hela maj, eller har du inte satt något "semesterdatum"?
  Väntar du något snart besked från dina partners, om fortsatt samarbete?
  Jag tycker givetvis att du förtjänar en "semsterlön" under din semester, så kommer fortsatt under sommaren en liten slant från mig när jag får min lilla slant(lön) från landstinget...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   De börjar redan 23/5. De som är här. Och det är väl inte så många. :) Japp, maj ut (minst) är tanken för mig, och ... ja, jag jobbar med partnerbesked. Tack, snälla, för så fin present som "semesterlön" ... haha.

 • Kommentar avatar
  Hans, 1 år sedanSvara

  Satt och såg Boston mot Carolina I går kväll....tänk om man hade fått uppleva sådan 1000%ig puls I Scandinavium. ALLA gav ALLT I 60 minuter.....WOW....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag såg till dess att det var avgjort, grymt tryck, grym fart – underbart att se.

 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 1 år sedanSvara

  Kan du se ett annat scenario än Peterson som 13e om alla är friska? Jag har svårt att se Roger & co sätta någon annan där. Tror därför att Hjalmarsson ska ses primärt som center även nästa säsong. Själv tycker jag att Stålbergs plats blivit svårare och svårare att motivera, inte för att han är dålig men det var den gångna säsongen (tycker jag) väldigt sällan man såg nummer 17 gräva ner pucken i anfallszon i boxplay eller vinna puckar med tuff forecheck. Hade kontraktet gått ut i sommar vette katten om han hade varit kvar i höst. Vad tror du?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Sjöström var tydlig: i dagsläget är Lundqvist, Sundström, Lasu och Peterson centrar. Så då blir ju den sistnämnde absolut inte 13:e. Sedan måste han förstås bevisa att han är bra nog för att spela, men det gäller ju alla. Stålberg ... tja, känslan är alltid att han har lite mer offensiv i sig, samtidigt behöver den den typen av spelare i ett lag, som tar de minuter han får, gör precis det jobb som önskas för kvällen. Jag tycker dessutom han är bra i anfallszonen, stark på pucken, bra på att skapa långa anfall, lämna över tek i anfallszonen till nästa kedja.

 • Kommentar avatar
  CK, 1 år sedanSvara

  Höjer ett varningens finger...alla pratar om att Frölunda har ett fantastiskt lag på pappret nästa säsong. Det i kombination med att man precis vunnit kommer göra nästa år väldigt utmanande för Frölunda. Kan det rent utav vara så att det är för många ledare i laget? Tror inte det blir så lätt som många verkar tro att få detta laget att toppprestera.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Den som tror det ska bli lätt kommer få en överraskning. :) Brutalt svårt att vinna två år i rad, svårt nog att vara riktigt bra två år i rad. Däremot, det skadar ju inte att få ihop ett bra lag. Men du har rätt, det gäller verkligen att behålla ödmjukheten, förstå hur oerhört svår uppgiften är.

 • Kommentar avatar
  Hansb, 1 år sedanSvara

  Funderar på om RR har planer på att skapa 5 olika kedjor. Finns det någon som försökt detta. Tänk om det går att öka forecheckingen med ännu mer fart och ge spelarna bara 30/40sek i maxfart? Nä, skulle nog bli för rörigt men kunde varit kul att testa.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   15 forwards och bara fem backar? Mja, tror nog inte det. :)

   Kommentar avatar
   Philip Glücksman, 1 år sedanSvara

   Leif Boork testade det i Brynäs. Slutade med sparken...

 • Kommentar avatar
  Hansb, 1 år sedanSvara

  När jag ändå är inne på det spåret. Varför inte prova med att spela med bara en back 5-5? Skulle nog ställa många frågetecken hos motståndarna. Kanske lika många hos VF.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Men det är intressant att du tänker brett. Kul! En back, förresten, så spelade ju Djurgården när Waltin och Hardy satsade på 1-2-2 och torpedhockey. En back, två halvor och två torpeder. Har jag för mig.

   Kommentar avatar
   Axel, 1 år sedanSvara

   Ursäkta att jag tar upp ämnet på Rakapuckar, men Frölundas hemsida är just nu inte värdig Svenska Mästare. Antingen är det jag eller den som sköter hemsidan som behöver gå till optiker för inte då det sätts in suddiga foton på nyförvärv så är för dåligt! Henrik Leman, du påpeka detta för någon ansvarig i Frölunda. Maila någon i denna fråga är av erfarenhet ogjort.

 • Kommentar avatar
  Hansb, 1 år sedanSvara

  Vad har du för intryck av Finland i VM?
  Känns som ett homogent lag där alla har ett och samma mål, hittills bör tilläggas. Sedan har de ju den där långe 204 med nr 12. Riktigt jobbig att både möta och ta pucken från. Och så naturligtvis Kakko, han kommer bli hur bra som helst pm han nu redan inte är det.
  Kommer TreKronor att ta sig till final och få möta finnarna, tror du?

   Kommentar avatar
   Hansb, 1 år sedanSvara

   Måste tillägga att som lag ser Finland p Bäst ut hittills i VM

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Den långe är Anttila, en gång i Örebro. Underbar att se med sin "power", underskattade händer. Finland har börjat bra, men man ska minnas: det här är tidigt gruppspel, de flesta lag växer, en del kanske förbi Finland? Omöjligt att så här tidigt säga något om Tre Kronors finalchanser, tyvärr.

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   tror att han vet att de e anttila

   Kommentar avatar
   Hansb, 1 år sedanSvara

   T.o.m RR uppskattar Antilla i SVT just nu

 • Kommentar avatar
  Anders T, 1 år sedanSvara

  Har du hört nåt om nån Kanadensisk back som är på ingång?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Har inga namn på någon back alls, vare sig kanadensisk eller med annan nationalitet. Tror inte Frölunda låst sig utan tittar säkert brett.

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Henrik, en kugge i Frölunda som känns väldigt underskattad är fystränaren Per Edlund. Om du skulle ha tid och möjlighet skulle jag verkligen uppskatta en längre intervju med Perra. Det förefaller mig som om våra spelare är magnifikt tränade och att man uppnått detta med en minimal mängd förslitningsskador eller överträningsskador. Hela biten med spelarnas fysiska status känns som ett av de områden som verkligen utgör ett konstant övertag mot de andra lagen i SHL och för den delen även i CHL. Dessutom vore det väldigt intressant att höra hur Perra upplevde årets träningsupplägg, där åtminstone jag misstänkte en längre men tidigare lagd period av hårdkörning än vad de brukat ha. Jag vill minnas att Thomson, som blev fysansvarig i SAIK fick mycket beröm och uppmärksamhet för sitt jobb där. Inte utan att jag tycker det hade varit roligt om Perra kunde få lite "limelight" också.

   Kommentar avatar
   E23 , 1 år sedanSvara

   Helt rätt, ingen seger utan fysik. Intervju med perra hade varit klockrent.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, jag ska se vad jag kan åstadkomma här, är lite innesittande den närmaste tiden, men kanske i juni – eller som intressant story när det drar igång igen i augusti.

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Måste tillstå att Hansb är inne på något riktigt spännande - återuppliva den gamla torpedhockeyn... fasen vet om inte vår arsenal av begåvade offensiva pjäser ihop med en mindre numerär av stabila fysiska backar hade kunnat göra något riktigt kul av det. Min uppfattning är det nu finns en riktigt spännande öppning för Filip Westerholm att komma tillbaka till Frölunda. Två säsonger sedan tog ju en viss Dahlin hans plats som spelande back. Förra säsongen togs den av en viss Chay så bytet till Timrå var bra och begåvat av Sjöström, men nu, kanske det är dags att låta Filip komma tillbaka - ge honom fram till trading deadline att bevisa att han har det som behövs och i det fall att det inte visar sig fungera så kan man säkert hitta en kanonback fram tills dess att fönstret stänger.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag gillade Filip Westerlund, tyckte han behandlades fel, hade också otur med skador, tror han kan ha en fin framtid, men han behöver – efter senaste axelskadan – starta om någonstans där han får stort förtroende och spela mycket. Kanske med Timrå i allsvenskan, kanske med annan SHL-klubb. Jag ser det dock inte hända i Frölunda, här är behovet mer en "färdig back", så att säga. Detta sagt, om Filip kan få spela en hel säsong, slippa skador, vässa sitt spel i egen zon så finns det ju verkligen en anledning till att Arizona tror mycket på honom.

 • Kommentar avatar
  Vega, 1 år sedanSvara

  Med tanke på din tidigare text att Rubin vill ha mer speltid tror du nästa säsong fortsätter med 50/50 tänk eller blir Mattsson ettan med ett 70/30 ish tänk? Samt hur är det egentligen med den där slutspelsskadan nu? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mattsson går ju in med ett högre ingångsvärde, men knappast så att speltiden är förutbestämd. Het spelar mkt, gissar jag.

 • Kommentar avatar
  Mats H., 1 år sedanSvara

  Vad tror du om Miketinac och Hasa,s framtid?
  Förstått att de är fria att söka sig vidare från Pantern.
  Men vart, är frågan. Norge kanske ? Antar deras agenter jobbar på det. Har du hört något ?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det verkar väl inte bli något med Pantern givet de ekonomiska problemen, men jag har inte hört något definitivt besked här. Min gissning är att Frölunda gärna ser båda i allsvenskan.

 • Kommentar avatar
  Mats, 1 år sedanSvara

  Jonas Holös?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   En av spelarna på marknaden, vet att Frölunda kikade på honom en gång när han lämnade Färjestad, men ... nu ... jag vet faktiskt inte.

   Kommentar avatar
   Gustav, 1 år sedanSvara

   Var inte Holös här och provspelade innan han blev ett känt namn för den svenska publiken? Vill minnas att det var i samband med ”Nubbens” tid, runt 2008.

   Kommentar avatar
   Danne, 1 år sedanSvara

   Snälla, nämn inte Nubben här inne vid namn, tack. Inte ens vid hans smeknamn...;-)

   Kommentar avatar
   Richard, 1 år sedanSvara

   Jag tror der var betydligt mycket senare. Han provspelade med oss i CHL tror jag. Men skrev på för Färjestad, vilket förvånade mig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det där har jag fullständigt glömt, måste jag medge.

   Kommentar avatar
   Manne, 1 år sedanSvara

   Holös är inget att satsa på. In med en riktig toppback. Sjöström har betydligt vassare backar i sikte.

 • Kommentar avatar
  Manne , 1 år sedanSvara

  Något jag funderat på, varför i hela helsike är det inte obligatoriskt med halsskydd? Halsskydden är ju inte direkt som förr, när det var obekvämt som tusan. Nu är de som en polotröja. En skridsko över halsen och det kan gå oerhört illa.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mycket bra fråga.

 • Kommentar avatar
  Manne, 1 år sedanSvara

  Angående Got Event. Det är fasiken knappt att slutsignalen hinner ljuda i matchen innan de börjar stressa folk att lämna arenan. Vad gör det om folk sitter kvar en stund liksom, ändå tjockt ute i foajén.


  Lämna en kommentar