Frölunda utan OS-spelare – det snackar vi om i dag


► Med OS-folket borta – hur ska Frölunda formera sitt lag?
► Jag ger ett förslag, för jag gissar det är något ni vill diskutera i dag när det är:
► Måndag – och Morning Mailbag.
► Jag är förresten i Malmö, så den som vill diskutera Slaget om Skåne är välkommen.

Rakapuckar.com bild

DET ÄR FEM tunga namn som saknas när Frölunda i veckan ska möta Skellefteå och Rögle, ni minns dem säkert, men för säkerhets skull:

Rasmus Dahlin, Mattias Nörstebö, Joel Lundqvist, Jan Mursak, Mats Rosseli Olsen.

Frölunda är förstås långt ifrån ensamt om att lida, Skellefteå har det kanske ännu värre när hela förstakedjan drar, LHC får det också kämpigt.

Ni se hur SHL-lagen har det i detalj här till höger.

Men om vi kikar på Frölunda så … tja, på backsidan är det väl inte så svårt, in med Kristoffer Gunnarsson, Filip Westerlund ska hem från Björklöven, och så får vi se om Roger Rönnberg väljer att rulla på sju alternativt gå på tre backpar och lite mindre på en sjunde lirare.

Jonathan Sigalet och John Nyberg kommer, gissar jag, dra ett tungt lass, Matt Donovan bör också spela mycket, sedan får vi se vem Adam Almquist matchas mest med.

Framåt? Där är den riktiga grejen, det större problemet. Jag hade, eftersom jag ju gillar Christoffer Ehn och anser han har mer att ge än han får ut, gjort så här:

Victor Olofsson–Christoffer Ehn–Ryan Lasch
Carl Grundström–Pathrik Westerholm–Ponthus Westerholm
Jesper Emanuelsson– Simon Hjalmarsson–Sebastian Stålberg
Pontus Widerström–Joel Mustonen–Max Friberg 
Jacob Peterson

Vad gäller juniorerna Jesper Emanuelsson/Jacob Peterson medger jag min aktuella okunskap, jag vet inte vem som är hetast i J20 just nu, men Emanuelsson passar in i rollen i Hjalmarssons hårt arbetande kedja, och har Peterson ansetts vara bra val som 13:e kan han väl vara det igen. Eller så får spännande målskytten Samuel Fagemo en chans, eller Pontus Andreasson, eller …?
(Emanuelsson, Peterson, Fagemo har landslagsuppdrag, men matcherna i veckan bör vara okej) 

Hur Roger Rönnberg tänker? Ingen aning. Sannolikt inte som ovan. 

Joel Mustonen kanske får göra ett nytt försök med Lasch, eller så blir det Simon Hjalmarsson – men inget av detta har sett bra ut tidigare.

Nå, det finns säkert något spännande alternativ jag inte tänkt på.

Intressant att se Pathrik Westherholm tillbaka hur som helst. Han är självfallet inte på topp – men han behöver spela bra.

Tappen av framför allt Lundqvist och Mursak är grymt tunga, Frölunda behöver i alla fall ett riktigt vasst vapen, det är därför jag vill ha in Ehn med Ryan Lasch och Victor Olofsson.

Rakapuckar.com bild

Jag är inte på träningen i dag, kanske inte heller i morgon, så ni får vänta lite på tränings- och kedjesnack.

Men på onsdag (möjligen tisdag) kollar vi mer på det.

Lias Andersson? Har gjort fem matcher för sitt Hartford i AHL (0+2), Frölundas hopp om att få hem honom lever fortfarande, men ... jag tror det är så där lagom stort. Tio dagar kvar till deadline. Den som lever får se. Men betänk att om Lias skulle komma tillbaka, då är det ännu en acklimatiseringsperiod. Det är nu han verkligen hade behövts. Men nu är läget som det är.

***

Såg ni att det gick så här illa med Färjestadsbacken Johan Ivarsson i lördags? Tråkigt!

***

24 matcher utan mål hade han, Artturi Lehkonen – men i natt var det äntligen dags.

Två gånger nätade den finske ex-frölundaiten när Montreal besegrade svaga Ottawa, laget som lider av Stockholmssjukan, ni vet.

***

Jag har sett att en del undrar varför SHL inte gör uppehåll under hela tiden som OS-spelarna är borta, snabb förklaring här:

SHL gjorde om schemat när NHL:s nej till OS kom, eller till och med – hade en alternativplan om NHL skulle säga nej.

Man ansåg dock inte att det gick att komprimera säsongen så mycket att upphållet gick att göra ännu längre.

På grund av VM måste man sluta säsongen vid ett visst datum, man ville heller inte börja för tidigt (dåliga publiksiffror), och det är svårt att knô in för många matcher på kort tid.

Släng in att flera av lagen spelade i Champions Hockey League så inser ni att det fanns en problematik att ta hänsyn till.

Rakapuckar.com bild

Det här var det mesta SHL förmådde göra.

Åsikter om detta får ni ta med ligan, jag bara förklarar.

***

Nå, Malmö, ja – jag är för att se häftiga Skånefajten Malmö–Rögle, det bör bli en kul kväll.

Håll koll på hockeynews.se, på förmiddagen och i afton.

***

Okej – redo för Morning Mailbag, redo för frågor, åsikter, tyckande? Härligt. Kör hårt! 

En sak dock: jag lovar inte att svara lika fort som möjligt, jag har lite annat på förmiddagen. så svaren kan dröja längre än vanligt. Men jag försöker så gott jag kan, och efter lunch lovar jag att vara på't igen. Tack för förståelsen.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

  Slaget om Skåne, nej, vill inte diskutera det..
  Nu kommer information om att Lias ”vill” spela klart säsongen i Frölunda, jag trodde det var ganska kört… och bestämmer han det själv? Vad tror du? Redan en mycket hattig säsong för honom.
  Han åkte över för att spela JVM, blev skadad och Rangers (kidnappade) behöll honom och nu spelar han i AHL. (Jag vet att de inte kidnappade honom, men det känns så…)
  Om man nu ska köra gristräningen under OS-uppehållet, kör man lika hårt med den mentala träningen då?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Sa Lias till det GP? "Vill spela klart"? Tja, det låter väl bra i en Göteborgstidning. Men NY Rangers bestämmer, och precis som du skriver, jag har varit inne på det också – det har varit en oerhört jobbig säsong för Lias med hattande än hit, än dit, juniorlandslagsläger, draft, uppmärksamhet, hem, ny klubb, JVM, och så detta med AHL. För Lias skull känns det som om lugn och ro är vad han behöver. Har svårt att se Rangers INTE inse det. Men ... jag VET inte. Mental träning? Han dyker ju upp där titt som tätt, den mentale coachen, men jag vet inte om han jobbar extra mycket nu. :)

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

   Läste bara rubriken, kan ju inte sponsra alla... Men så stod det. Tänkte de kunde passa på med mental gristräning också, skadar nog inte...

   Kommentar avatar
   John, 11 månader sedanSvara

   Intressant att se hur Rangers vill bygga Lias inför framtiden. Men håller honom kvar så han missar OS. Och kanske får han heller ingen chans att bli kung under slutspel. Eftersom han ska spela AHL. Nu är ju Lias ett fullblodsproffs och skulle aldrig gnälla. Men ändå, klart det sitter hos honom att inte få dessa möjligheter.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Eller så lever han sin dröm, bara ett telefonsamtal från NHL. Man ska inte underskatta den grejen. Men visst hade han säkert gärna spelat slutspel med Frölunda. Också. ;)

   Kommentar avatar
   John, 11 månader sedanSvara

   Han kommer spela många matcher NHL. Många. Hur mycket kommer han spela i OS? Hur många gånger kommer han spela slutspel med laget i sitt hjärta? Spelar säkert ingen roll för en som sån Lias men hade jag bestämt i Rangers hade Lias fått bygga upp sig i OS och slutspel. Jag tror det ger mer än AHL. Lekman som jag är.

 • Kommentar avatar
  #18, 11 månader sedanSvara

  Med lördagsmatchen i färskt minne... jag tycker det är underligt... Färjestad kommer på besök med ett mycket utarmat lag och får möta ett Frölunda som kommer som skjutet ur en startpistol. Första 15 minuterna är det ett envist bombardemang men med ganska få avslut i farlig sektor. I mitt tycke tycker jag att det sker ideliga regelvidrigheter från Färjestads sida som förhindrar att Frölunda kan komma in i farlig sektor. Inte en enda interference tar domarna för under matchen. Istället för mer naturliga 2 eller 3 noll efter en sån utspelning så blir det 1-1 från ingenstans och sedan vet vi hur matchen gick. Jag begriper inte vad SHL vill att svensk hockey skall utvecklas till, men att få så dåligt betalt för konstruktivt possesion-spel som Frölunda ideligen fått i år på hemmaplan tycker jag tyder på att man från SHLs sida vill ha en jämn tabell där sämre lag tillåts parkera i egen zon, boxa ut, stänga ner, kalla det vad du vill och stjäla med sig poäng. Kan detta verkligen vara bra för svensk hockey på sikt?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Utan att gå in på just Frölunda–Färjestad, jag tyckte kanske inte det var så farligt som du beskriver, så har jag full förståelse för ditt resonemang i princip. Det lönar sig för mycket att försvara sig. Det tillåts för mycket hakande. Och framför allt, min käpphäst – åt HELSIKE för mycket crosscheckande. Tog man bort den möjligheten vore det mycket svårare att "boxa ut."

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Där har du Donovan som en av kungarna, när det gäller crosscheckingar. Dock behöver man inte crosschecka för att "boka ut" spelare. Hakningarna är värst, likaså klängandet på ryggarna som vissa lag utövar ständigt.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 11 månader sedanSvara

  Visst är VF hårt drabbat av att fem spelare försvinner till OS men flera lag i SHL har ju bevisat att det går att vinna med ett brandskattat lag. Nyckeln tror jag är en snortajt defensiv och att man kommer samman som ett lag där alla tar ett steg upp.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tror absolut det går att vinna. Tror Skellefteå också känner det, till exempel. Intressant bara att se hur laget förändras, hur formationerna kan komma att bli.

   Kommentar avatar
   Lövet, 11 månader sedanSvara

   Samt hur man matchar på målvaktssidan. Sj missade jag lördagens drabbning men dottern tyckte inte det var JG's fel att det gick som det gick. Har förstått att du har liknande tankar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja. Absolut. JG var inte magnifik, borde lämnat efter 1–3, men det var inte så att han var kass, det var inte på honom Frölunda förlorade. Kände jag. Men jag förstår att många tänker annorlunda.

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   JG är den som kritiseras allra mest i Frölunda. Har svårt att se varför faktiskt, för så jädra dålig är han inte. Allting hänger ihop. Målvakt, backar och anfallare. Försvarsspel och anfallsspel.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 11 månader sedanSvara

  Håller med att det är dags att ge Ehn en fair chans med Lasch och Olofsson, det finns ju inte så många att välja på just nu. Får hoppas att några tar lite extra kliv denna veckan, för center tappet är riktigt tungt. Det är ett hett derby i Skåne, Rögle har ju gått bra ett tag, vore bra för oss om de kan vinna, blir alltid lite roligare att kolla om man hoppas på något av lagen som spelar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag ser verkligen fram emot svaret på frågan: vem spelar var? Lite småspännande. :)

 • Kommentar avatar
  Danne, 11 månader sedanSvara

  Skall bli otroligt kul att se Patrik W på isen igen! Av det jag såg honom i Brynäs förra året hade jag räknat med honom som en topp-spelare i årets Frölunda! Kul och välkommen tillbaka!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Håller med. Pathrik känns spännande.

 • Kommentar avatar
  Håkan, 11 månader sedanSvara

  Orkar inte fundera i förväg hur det kommer gå för Indianerna längre... den som lever får se
  En helt annan nördfråga istället, vet du logiken i match-benämningen i NHL. Såg Vegas-Washington igår på 3:an, med Washington som hemmalag... Kör de nån omvänd logik med hemma- & bortalag eller ?

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

   Det fick jag lära mig! Det är "Washington at Vegas" - de är gäster, alltså kommer först.. :)

   Kommentar avatar
   Håkan, 11 månader sedanSvara

   Tackar för det, omvänd logik jfrt oss då, eller...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Precis så: Leafs at Canucks, Capitals at Flyers och så vidare; en sorts artighetsgrej, kan man säga.

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Olika var man ser det. Ibland står hemmalaget först och ibland inte, dock från NHL:s sida står bortalaget först.

 • Kommentar avatar
  Conta, 11 månader sedanSvara

  Bra att prova Ehn med Lasch och Olofsson.jag har önskat det tidigare om du minns Leman? Slaget om Skåne.målfrst igen? 8-7 eller vad det var när dom möttes senast?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Bara 3-2 Malmö senast. 8-7 var i början på säsongen. Men 5-0 i Malmö förra gången, 25 mål på tre matcher ... lovar gott. :) Ja, du och jag delar åsikt om Ehn här.

 • Kommentar avatar
  Ruttger, 11 månader sedanSvara

  Har (ytterligare) en konspirationsteori att studsa mot planket: Rangers behåller Lias till den 14:e, så att han hindras från att åka till OS (vilket NHL bojkottar). Man uppnår flera saker: Rehab under övervakning, spel i AHL under bevakning, inget OS i enlighet med NHL-riktlinjer. Tre flugor i en smäll = Lias är hemma till slutspelet. Frölunda är glada, Rangers är glada och Lias är glad.
  För övrigt tror jag Frölunda kommer spela ihop ett bra lag under "OS-uppehållet", bara inte RR tränar alla sönder o samman.
  Vinst i Skellefteå eftersom de saknar sin förstalina och vi är hungriga.
  Tuffare emot i Ängelholm, då våra spelare kommer ha RR-syra i benen o huvudena.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Intressant tanke: skulle kunna vara så, att man behåller Lias så killen själv inte behöver fatta beslutet att stå över OS – om nu Rangers tycker det vore onödigt mycket för axeln. Men jag vet inte, är han hel, så ... Nå, vi får aldrig veta, antar jag. Spännande att se hur hårt det tränas efter den här veckan.

   Kommentar avatar
   Ruttger, 11 månader sedanSvara

   Tror inte Rangers är oroliga för axeln, då hade de inte låtit honom spela i AHL. Detta handlar om OS, och OS är inte prioriterat av NHL. Nu får alla som dom vill, förutom OS publik och landslaget då. Lias kommer spela många OS i framtiden, så det är ju knappast ett problem. Skal bli kul o få se Lias i slutspelet här hemma :) Säg till Coolbet att lägga upp ett spel på det, satsar lätt :D

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Haha ... kan tipsa om det. :) Men om det är inte är axeln, varför skulle Rangers vilja hålla Lias från OS, menar du?

   Kommentar avatar
   Ruttger, 11 månader sedanSvara

   1. Dom har ju bestämt att ingen fr NHL åker t OS. Politik mao. 2. De får tid att kolla på honom på "hemmaplan", inkl. AHL o rehab. 3. Sjöström och RR har säkert med hjälp av "tyst diplomati" sanktionerat detta, eftersom de (VF) då får "tillbaka" Lias tidigare än om han spelat OS.. Jag vet, konspiratoriskt värt en Oliver Stone-movie. Men fullt tänkbart anser jag :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Att Rangers vill titta på Lias, ha koll på rehab, det tror jag absolut stämmer. Men att det skulle ha en direkt koppling till OS ... jag vet inte, jag. Men intressant tanke, likväl.

 • Kommentar avatar
  Martin, 11 månader sedanSvara

  Många tror nog att Malmö kommer få en enkel resa idag, men Olle Liss har verkligen imponerat (en Mustoneneffekt som även den dör ut månne?) och Rögle såg riktigt bra ut mot Örebro senast.

  Vart tror du att matchen landar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Rögle har en tro nu, en känsla av optimism, att man kan slå alla lag, känns som att alla drar åt samma håll. Detta sagt, det finns en storebror/lillebror-effekt här, och ... jag är väl så tråkig att jag tror Malmö visar att man är snäppet vassare. Men det ska bli oerhört kul, detta.

   Kommentar avatar
   John, 11 månader sedanSvara

   Också intressant med det lite tuffare amerikanska synsättet jämfört med tex RR. Intressant att se hur det kommer att bli över tid. Gör Abbots succé kanske de bildar nästa skola efter saik.


Lämna en kommentar