Coronapandemin kan ha varit Henrik Lundqvists livlina


► Allt med covid-19 och pandemin som skakat om världen är förstås åt helvete, rent ut sagt (skrivet).
► Men tänk om det var Henrik Lundqvists livlina?
► Tänk om det var svenskens väg in i New York Rangers mål?

Rakapuckar.com bild

Kanske får han ändå något att le åt den här säsongen, Henrik Lundqvist. Foto: TOMMY HOLL


NI KAN JU situationen för Henrik Lundqvist, den mest framgångsrike hockeymålvakt som någonsin fostrats på svenska isar:

## Fast i rollen som nummer tre i New York Rangers målvaktskamp.

## Utkonkurrerad av Igor Sjestiorkin och Aleksandr Georgijev.

## Ofta på bänken som backup, men mest för sin rutin, sitt värde i omklädningsrummet.

Åsidosatt. Detroniserad. Ett jäkla sätt för Kungen av New York att avsluta karriären i klubben som varit hans hem sedan hösten 2005 – New York Rangers.  

Så var känslan innan vi tvingades lära oss om kinesiska ”wet markets”, corona och covid-19.

Men nu? Tärningarna är, vill jag hävda, upplockade från spelbordet, redo att ånyo rullas ut.

38-åringen från Järpen, Rögle och Frölunda är med i matchen igen.

Rakapuckar.com bild

Om NHL får igång sina träningsläger runt tionde juli har det gått fyra månader sedan det senast spelades hockey i ligan.

Fyra månader! Det är som att en ny säsong börjar.

Är det då givet att Sjestiorkin och Georgijev är nummer 1 och 2? Inte alls. De båda ryssarna kommer behöva bevisa sig under träningslägret som föregår slutspelsstarten.

Visst, man kan hävda att de båda har ett försteg hos coachen David Quinn, säkert så, men ni vet hur det är med form och självförtroende inom idrott.

Färskvara.

Att Lundqvist knappt spelade under de sista månaderna före pandemistoppet spelar inte längre någon roll.

Det börjar om nu.

Rakapuckar.com bild

Därför är ispassen i Frölundaborg och Slottsskogsrinken (med Frölunda, med övriga NHL-spelare som har sin bas i Göteborg) så viktiga för Lundqvist.

Veteranen har massor att träna för.

Omstarten i NHL kan vara hans chans.

Det kan bli omstarten på hans karriär.

Kan bli, visst, absolut, här finns många frågetecken, men i ett läge där ex-frölundaiten kunde kännas uträknad och passé så tycker jag själva omstartsresonemanget är intressant.

Lundqvist har slutspelsvanan, han har slutspelsrutinen, och så detta, som New York Posts Larry Brooks skrev om i veckan:

a) Lundqvist mot Carolina Hurricanes den här säsongen – tre vinster, noll förluster, en räddningsprocent på 94,70, 2,33 insläppta mål i snitt.

b) Lundqvist mot Carolina Hurricanes förra säsongen – två vinster, en förlust, en räddningsprocent på 96,40, 1,34 insläppta mål i snitt.

Rakapuckar.com bild

Vilket lag som Rangers nu ska ställas mot i play-in?

Japp, Carolina Hurricanes.

Man kan ju fundera lite på det i alla fall …

***

Forfarande återstår en del innan vi definitivt kan spika att NHL återupptar säsongen, även om väldigt mycket talar för det.

Men NHL och spelarfacket NHLPA ska komma överens om ett antal saker inte minst vad gäller säkerheten, hur isolerade spelarna kommer vara i sina ”hub cities”, vad som händer om någon smittas trots regelbunden testning och så vidare.

Dessutom finns flera rent idrottsliga frågor:

## Kommer lirare med nyskrivna kontrakt få delta redan nu eller måste de vänta på nästa säsong (som kanske inte startar förrän i december)? Den frågan vill spelare som Theodor Lennström (Edmonton), Linus Sandin (Philadelphia) och några till gärna ha svar på.

## Vad gäller för lagen 1–4 i respektive konferens? Ska verkligen lag 1 kunna rasa ner till plats 4 i händelse av tre förluster i den lilla miniserien som pågår samtidigt som play-in? Ska inte grundserien betyda mer?

## Hur blir det efter play-in, när lag 5–12 mötts och fyra vinnare är redo för kvartsfinal? Seedas de om, eller ska färdigt schema gälla, alltså att vinnaren av 5/12 möter X, vinnaren av 6/11 möter Y och så vidare?

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Synnerligen ovisst läge för New York Rangers finske supertalang Kaapo Kakko. Han har diabetes av typ 1, han lider dessutom av celiaki (glutenintolerans). Vågar Rangers låta Kakko spela? Kan finländarens säkerhet garanteras, trots att han tillhör kategorin "riskgrupp"?

Rakapuckar.com bild

*** 

Även om Henrik Lundqvist skulle få en fin omstart i sommar så är jag tveksam till framtiden i New York Rangers. Mycket talar ändå för ett utköp givet att Rangers nog vill gå in i framtiden med Igor Sjestiorkin och Aleksandr Georgijev.

Men det är en senare fråga, det. Sannolikt en bra bit in på hösten.

Lundqvist har, för den som inte minns, kontrakt med Rangers till 2021.

***

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 månad sedanSvara

  Ja, Henke har ju chans att träna på bra hemma i Sverige och kanske komma mer förberedd än sina målvaktskonkurrenter. Blir intressant att se slutet på denna konstiga säsong.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

   Komplicerat slutspel... Är det två lag i av lag 1-4 varje konferens som går till kvartsfinaler? Och möter play-inlagen?

    Kommentar avatar
    Gustav, 1 månad sedanSvara

    De fyra bästa i respektive konferens är redan kvalificerade för det riktiga slutspelet. Dessa lag möter vinnaren av respektive play in-möte.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Precis, lag 1-4 ställs mot varsin vinnare från play-in. Inte så komplicerat. Som när lag 1-2 i SHL ställs mot två vinnare från play-in (åttondel), 7 mot 10, 8 mot 9.

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Blir kul att följa kallaAnka-slutspelet. Först av kostymnissarna och sedan isprinsessiorna. Varför inte en road to serie också. The show must go on.

    Kommentar avatar
    Gustav, 1 månad sedanSvara

    Jag hade också spelat vidare om det går att genomföra samtidigt som en miljard dollar står på spel.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Ja, jag förstår inte alls det där fåniga "kalleankandet", du brukar vara mer insatt, mer seriös än så, Herr Lakers.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Ishockey är en seriös grej. Lagen tränar hårt och länge för att maximera sina sportsliga prestationer. När allt det sportsliga sätts åt sidan för business. Är inte klart var det ska spelas, hur det ska spelas, vilka som får vara med, hur spelarna och familjerna ska bo. Vissa lag vill spela, två lag vill inte spela. Bara där känns det konstigt. Som idrottsman lägger man ser sin liv i idrott och allt annan sätts åt sidan. Hela situationen känns så oerhört amatörmässig. Svårt situation, ja. Men då behöver man mallar att följa. Bättre att invänta nästa säsong och följa uppsatta regler.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Inget lag vill inte spela, jag vet inte var du fått det ifrån. Två lag hade åsikter om själva slutspelsformen, inget annat. Och det handlar inte "bara" om pengar. Spelare vill spela. Fans vill se. Sedan är inget som vanligt, men mitt i en pandemi får man ta det man får.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Två lag Röste emot att spela. Alltså ansåg de att det är bättre att vara seriös och planera, träna som ett lag där alla har samma förutsättningar. Att hänga uppe dog på kalleanka är väl ok men för mig är slutspel är det spel för galleriet. Inte ett slutspel värdigt världens bästa liga. Inte ens SHL ansåg att det vore värdigt att spela vilket är det enda rätta.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Igen: inget lag röstade emot att spela. Och ett NHL-slutspel är inget Kalle Anka, inget som görs bara för pengar. Däremot kan du självfallet tycka att det inte är intressant, hundra procent respekt för det, och då är det ju bara att inte titta. :)

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    När inte alla har samma förutsättningar eller ens vet vad som gäller 1,5 månad innan pucksläpp så känner jag att det är lämpligt. SHL tog det enda riktiga beslutet och då kunde de ändå slutfört på ett mer riktigt sätt efter som det var klart vilka lag som kvalat in för slutspel på egna meriter. Men efter som förutsättningarna var helt annorlunda gjorde de det enda rätta och försöker genomföra en säsong där alla lag har samma förutsättningar.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Tampa och Carolinas spelar röstade emot att slutföra säsongen som NHLs slipsnissar vill. Även din intervju med Lerums hockeyprins gav tydliga indikationer på hur spelarna känner inför vad som kanske kommer och då har svenska spelarna ändå klart bäst förutsättningar gentemot andra länders spelare då de kan träna på is och med elitlag i Sverige.

    Kommentar avatar
    Manne , 1 månad sedanSvara

    Hörde en intervju med Strålman, han var väldigt tveksam till att det skulle spelas vidare. Det är liksom inte bara spelarna, ledarna, domarna, ismaskinisterna osv under en match. Det är mycket mer folk än så.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Ja, det är fortfarande en del frågetecken kvar. Men inget lag har röstat emot att SPELA per se, nu orkar jag inte längre, herr Lakers.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Fair enough. Vi lägger ner och tar tag i nästa säsong istället så vi kan få fram riktigt stolta Stanley cup mästare.

  • Kommentar avatar
   HL, 1 månad sedanSvara

   Börjar inte Henrik Lundqvist tyvärr bli patetisk? Han måste ju inse när det är över liksom.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Hur är han patetisk, menar du, HL? Henrik har kontrakt med Rangers till 2021, skulle han gå till GM och säga: "Du, jag är kass, vi bryter kontraktet, ni behöver inte betala mig något mer"? Eller ... hur skulle han agera för att inte vara patetisk? Här måste jag säga att jag inte riktigt förstår ditt resonemang. Du får jättegärna förklara, HL.

    Kommentar avatar
    HL, 1 månad sedanSvara

    Gillar Henrik L, men tycker det börjar bli lite ynkligt och ömkligt. Dessa är exempel på synonymer till patetisk. Han måste inse att han är over the hill. Bättre att sluta på topp. Tyvärr finns det idrottsmän som höll på lite för länge, exempelvis Ingemar Stenmark.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Jag förstår mycket väl ordens betydelse, jag förstår dock inte hur de passar in här. Vad borde Henrik ha gjort för att inte framstå som patetiskt? Det som jag skriver ovan, gett upp när han inte platsade, bett att få bryta kontraktet? Ser fram emot svar.

    Kommentar avatar
    HL, 1 månad sedanSvara

    Han borde givetvis se till att bli utköpt inför nästa säsong. Jag tror att han har noll framtid i rangers. Han borde inse det själv också. Han är för gammal helt enkelt och rangers vill inte satsa på honom. Lägg ner NHL-karriären eller satsa på ett annat lag i NHL. Men som 38-åring... han får väl vara nöjd med sin miljard kr och hur priviligierad han varit och är. Nu framstår det ibland som att det är synd om killen. Bättre han inser fucking reality, ju förr desto bättre.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay , 1 månad sedanSvara

   Tror fortfarande att Rangers byter bort Georgijev och går på Sjestiorkin och Lundqvist denna och nästa säsong. Tror att man försökte men blev giriga inför deadline. / Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Mm, det är absolut en tanke.

  • Kommentar avatar
   Calle, 1 månad sedanSvara

   ”Åsidosatt. Detroniserad. Ett jäkla sätt för Kungen av New York att avsluta karriären i klubben som varit hans hem sedan hösten 2005 – New York Rangers.”
   Alltså, vi älskar Henke och hela den biten men att kalla det ”ett jäkla sätt” att en 38-årig målvakt får andra eller tedjespaden, som trots allt redan har haft sina glansdagar. Det är att ta i. Allt har ett slut och vi snackar NHL - det är alltid de bästa som ska spela. Jag kan inte komma på ett annat sätt än att man helt enkelt bänkar en spelare som inte levererar lika bra som sina konkurrenter/medspelare. Återigen, älskar Henke. Så detta är inget personligt

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    "Ett jäkla TRIST sätt" kunde jag möjligtvis ha skrivit, men jag syftade nu inte alls på att han inte hade en given plats som etta, det ska ju ingen ha, snarare på att han var på väg mot en väldig dyster avslutning i den karriär där han byggt största delen av sin karriär. Nu kanske, kanske historien skrivs annorlunda.

  • Kommentar avatar
   Diana Hanganut, 5 dagar sedanSvara

   När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
   1) Kärleksformer
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande stav.
   6) Uppdelningar


   Lämna en kommentar