SHL-fyra, CHL-guld – utan att vara "som förväntat"-bra


► Med 25 procent kvar av SHL är Frölunda fyra, kan dessutom skryta med ännu en CHL-titel.
► Utan att ha varit så bra som många experter trodde före säsongen.
► Det är lite intressant. För tänk om det skulle lyfta här och var. Men vad händer om inte?
► Häng med och fundera, den som vill.

Rakapuckar.com bild


FÖRRA SÄSONGEN VAR det Samuel Fagemo som klev fram och presterade över förväntan. Chay Genoways spel efter nyår, det kan man nog också säga var ännu mer än man, i alla fall jag, trodde.

Anders Grönlund var kanske den enskilt största överraskningen.

Så här långt den här säsongen? Givetvis Niklas Rubin, målvakten, men bland utespelarna? Jag hittar ingen. Gör ni?

Det ska vara det imponerande faktum att Joel Lundqvist, snart 38, ta mig tusan inte backat ett steg utan snarast spelar sitt livs hockey.

Men sedan är det tomt på ”överpresterarhyllan.”

Annat när det gäller motsatsen.

Rakapuckar.com bild

Många experter tittade på Frölundas lag inför säsongen, twittrade, facebookade och instagrammade om att det här laget var jättefavorit med alla sina hemvändare, toppspelare som stannade med mera.  

Men låt oss titta lite på det/de jag hade förväntat mig mer av.

Theodor Lennström
* Skador har stört, en del sjukdom också, och nu är Lennström borta i sex veckor. 3+12 är ett okej facit, redan lika bra som i Färjestad förra vintern, men tanken var ju att Frölunda skulle göra Lennström till ”landslagsback.”
Frölunda – som tappade Genoway – hade behövt en offensivt skicklig, puckbärande back som match efter match var instrumental i offensiven, som backade (hoppsan) upp forwards och var stadig i egen zon. Där har Lennström bara stundtals varit.  Men när han varit, då har han verkligen bidragit positivt till Frölundas spel.

Karl Stollery
* Värvad från Jokerit för att vara en stabil ”no-nonsense” topp 4-back man kunde lasta istid på. Det har han inte varit. Även här finns skador som en störande, möjligen förklarande, faktor. Resultatet lik förbaskat inte det förväntade.

Jacob Peterson
* Hade ett kanonslutspel, tog en centerroll i SHL-slutspelet som hade han aldrig pysslat med annat. Oj, den här säsongen skulle vara Petersons. Så blev det ju inte. Alls.
Började som center, petades snabbt, det hette att han inte klarade de defensiva uppgifterna (eller hur det nu uttrycktes), och även om Peterson alltid jobbar hårt och tar fina offensiva initiativ så … visst hade både skaraborgaren och Frölunda hoppats på mer.

Rakapuckar.com bild

Nicklas Lasu
* Kom hem från Finland efter två toppsäsonger, nu med massor av offensiv i kroppen, här skulle det produceras betydligt fler Frölundapoäng än förr. Började också säsongen med Ryan Lasch, en tydlig markering, lika tydlig sådan när Mölndalskillen snabbt plockades bort. Sedan ett tag mer i ”gammal vanlig” miljö igen.
Tvivelsutan har Lasu varit gedigen och bra (han vet inget annat), poängsnittet 0,39 må vara bättre än när han lämnade Göteborg (0,29), men det är sämre än guldsäsongen (0,41), och betydligt sämre än i Finland (0,64; 0,48). 

Rhett Rakhshani
* Hade ett utmärkt slutspel i fjol, jag trodde verkligen han skulle ta med sig det in i den här säsongen, amerikanen gav mig rätt inledningsvis, men den senaste tiden har inte varit lyckad. 2+1 på de 16 senaste SHL-matcherna.   

Brandon Gormley
* Poängmässigt lite sämre än förra säsongen (0,28–0,41), givet det lyft som PP-spelet fick när han ersatte Genoway förra året så hade jag förväntat mig mer skottvillighet, en kaxigare kanadensare i det fallet.
Det handlar självfallet inte bara om Gormley, det är passningarna från Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson, det är rörelsen hos alla fem i PP-enheten, men det hade behövt hända mer runt Gormley, fler skott som kanske inte primärt är för att göra mål men som skapar kaos, ställer frågor. 

Rakapuckar.com bild

När ni läst så här långt och tänker ”Varför sågar han just de här sex?” så är det bäst att förklara:

Nej, jag sågar inte. Hänger inte ut. Det finns förklaringar. Rakhshanis ljumskproblem har stört honom, Lasu kunde nog producerat lite mer i annan miljö (eller om just Rakhshani varit piggare och fräschare), Peterson kanske hade fixat centerjobbet om han fått fler chanser, så det handlar mer om detta:

Frölunda är nybliven CHL-mästare och fyra i SHL-tabellen – trots att en hel del inte fungerat. Det kan man se som en styrka om man prenumererar på teorin om halvfulla, snarare än halvtomma, glas.

Jag älskar Lasus jobb, attityd, vilja (glimtvis har han verkligen imponerat, tagit sig in på mål, kommit till skott), han kan komma att putta in fler poäng, få ett lyft, det kan en hel Rakhshani också, och kanske är det nu (förväntat spel mot Örebro) som en hel Peterson till slut visar fjolårsform? 

Igen, inget motorsågande, inget utdömande, mer ett reflekterande.

De sex jag nämner ovan var en del av anledningen, absolut inte hela men en stor del, till att Frölunda nämndes med så stor respekt före säsongen.

Rakapuckar.com bild

Så är förstås fortfarande fallet. Respekt, alltså.

Men  – Frölunda är knappast ledande guldfavorit längre. 

Tränaren Roger Rönnberg går inte riktigt in i grundseriens sista fjärdedel med det dominanta, stjärnspäckade lag som det skrevs om före säsongen.

Istället får han gräva i verktygslådan, se till att hans spelare har den hunger, den disciplin, det fokus som krävs för att snudd på maxprestera match efter match. Tigerburshockey, ni vet.

Eller också löser han ett konsekvent mer framgångsrikt power play.

Det fungerar det också …

Till de av läsarna som tycker att Johan Sundström borde ha varit med ovan – jag håller inte med. Sundström kommer från två tungt skadedrabbade säsonger i KHL, jag hade aldrig förväntat mig att han skulle gå rakt in och se ut som i det gyllene slutspelet 2016.

Mer att han stadigt skulle bli bättre. Så är också fallet.

Poängsnittet nu: 0,61. Inte långt från 0,71 2015/2016. Däremot var göteborgaren ännu bättre i grundserien säsongen efter: 0,84.  

Jag tror han kan nå dit i vår. Kan Lasu, Rakhshani, Peterson och Stollery haka på, växa lite, då ökar Frölundas guldchanser betänkligt.

***

Alla tummar hålls förstås för Kristian Näkyvä som vi inte får se i Scandinavium torsdag kväll. Cancerbeskedet skakade om denna onsdag. Måtte det gå vägen för finländaren.

***

Inte utan att det ska bli spännande att se om Fredrik Sjöström hittar en back – och vem det i så fall blir.

Givetvis finns spår som är upptrampade sedan länge, men Sjöström har konkurrens, plus att spelaren ska vara ledig.

Utplockat på hyllorna nu, jag upprepar det.

Men Oskarshamn har tydligen hittat en bra målvakt: Richard Bachman.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS   

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
22 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 7 månader sedanSvara

  Framåt tror jag fler kommer att lyfta längre fram, inget att oroa sig över!
  Problemen finns bak, skulle helst vilja se 2-3 nya backar, blir givetvis inte så. Får vi in en som kan axla rollen i PP, ta stora minuter och kan agera både offensivt och defensivt så får vi va nöjda

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Defensivt finns få problem när alla gör jobbet, bara Luleå har släppt in färre mål. Känns som en myt som vuxit till sanning att Frölunda har så dåliga backar, vad gäller det defensiva, alltså. Däremot skriker laget efter en Genoway-typ. En hel Lennström i slutspelet? Ja, kanske. Men då ska allt gå perfekt med operation, snabbt i form m.m.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 7 månader sedanSvara

   Det har varit flera misstag, svaga insatser bland backarna. Ekbom, Moverare, Printz är väl dom som motsvarat förväntningarna. Ja, vi MÅSTE ha en Genoway/ Tömmernes typ. Lennström ska vi nog inte ställa några krav på, tar tid att hitta timing o komma i form

 • Kommentar avatar
  Peter Paegle , 7 månader sedanSvara

  Peterson är ju den största överraskningen ! Har varit otroligt bra för sin ålder. Och personligen tror jag han är den som kommer utvecklas ännu mer om man jämför med tex Fagemo

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Han har jättestor potential. Men sett till hur bra han var i slutspelet, sett till vilka förväntningar som fanns, så har ju inte säsongen blivit som önskat. Det är det jag skriver om ovan, förväntningar som inte riktigt blivit verkstad av, så att säga.

   Kommentar avatar
   CK, 7 månader sedanSvara

   I slutspelet klev Peterson in i ett självspelande piano där de flesta medspelarna levererade maxprestation efter maxprestation. Tycker ändå han varit bra i år. Skapat mycket men har saknat den sista marginalen för att få in pucken.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Menar inte alls att han varit dålig. Inte det texten handlar om.

   Kommentar avatar
   Richard, 7 månader sedanSvara

   Tycker nog att förväntningarna är för högt skruvade i hans fall. Han kom in i ett extremt välsmord vinstmaskin i slutspelet. Inga träd växer till himlen. Han utveckling går åt rätt håll tycker jag

 • Kommentar avatar
  Magnus, 7 månader sedanSvara

  Tjena Henrik!
  Hur ser målvaktskontrakten ut inför nästa år?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Både Mattssons och Rubins kontrakt går ut 2021.

 • Kommentar avatar
  Joel, 7 månader sedanSvara

  Förstår inte snackat om chl, b turnering som bara Frölunda bryr sig om. Betyder absolut noll, är shl som betyder något, allt annat än guld är ett stort fiasko.

   Kommentar avatar
   Adam, 7 månader sedanSvara

   Wow, chl en b-turnering och allt utan guld i shl är ett fiasko? Tala om att ha en Jäkligt snedvriden bild av dessa två ligorna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Tror Joel trollar lite. Åtminstone hoppas jag det.

   Kommentar avatar
   Joel , 7 månader sedanSvara

   absolut inge troll, avsky chl.. så länge inte Ryssland är med så betyder det noll.

 • Kommentar avatar
  Manne, 7 månader sedanSvara

  Det har varit mer trubbel med skador och sjukdomar den här säsongen än vad jag kan minnas på bra länge. Sånt spelar alltid in, både för laget och spelaren själv. Alltid lättare om du får vara skadefri, träna bra osv. Nu har det varit hattigt på flera håll. Lennström och Stollery tex. Ljumskarna för Peterson och Rakhshani, det är ingen lek. Gäller att vara försiktig med sånt. Ge det tid. Jag är lite fundersam och tror inte att Rakhshani kommer spela mer, definitivt inte i grundserien och då komma in i ett slutspel sen. Det blir inte lätt.

   Kommentar avatar
   Peter Paegle , 7 månader sedanSvara

   Håller med Manne. Hoppas dom växer nu inför slutspelet. Lite orolig att Lennström är borta ett tag nu efter operationen

 • Kommentar avatar
  Manne , 7 månader sedanSvara

  Jag vet inte, men känslan är att Sjöström värvar någon som ingen hade någon aning om. Typ Ebert eller något i den stilen. Det finns kraft och Frölunda har ett starkt varumärke. Få komma till den miljön och utvecklas, faktiskt oavsett ålder. Sjöström hittar något bra.

  • Kommentar avatar
   Mikael , 7 månader sedanSvara

   Glömmer du inte Bergman? Honom måste man väl trott mer på eller?
   Sen har jag sagt hela säsongen att Stollery inte håller måttet, och kostar förmodligen väldigt mycket pengar. Samma med Rakshani.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Inte alls. Jag talar om spelare det snackades om, förväntades stora saker av, må dessa förväntningar ha varit för höga eller ej. Bergman var ju inte en sådan, back 7 på förhand, nu back 8.

  • Kommentar avatar
   Peter, 7 månader sedanSvara

   Visst har laget underpresterat i flera matcher och borta spelet är sämre en i fjol, men jag känner att Frölunda vet vad som behövs när det verkligen gäller, en topp 4 i serien, och sedan ha full focus på slutspelet, då tror och känner jag att Frölunda kommer prestera i matcher som gäller något!
   Frölunda är bäst när det gäller och har visat både Färjestad och Luleå vilken nivån som kommer gälla i ett slutspel för att slut Frölunda!

   • Kommentar avatar
    Henrik, 7 månader sedanSvara

    Hej Leman, vet du, eller någon här, varför man hissade CHL flaggan innan förra matchen mitt under säsongen? Tidigare som man vunnit CHL och SHL så har man ju hissat dessa första matcher säsongen därpå, som exempelvis denna säsong då man gjorde det första matchen mot Brynäs. Fattar inte varför man gjorde annorlunda nu och hissade guldet mitt under säsong? Kändes väldigt märkligt. Sådant summerar man ju efter en säsong, ska de bara hissa SHL nästa säsong om vi skulle vinna det i vår?..

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Detta är jag dålig på, inte en aning. Hissades inte CHL-flaggan direkt förra säsongen?

     Kommentar avatar
     Anna Agdestein , 7 månader sedanSvara

     Det tog lång tid innan man fick flaggan förra året. Vet att jag frågade Peter Kymmer om det.

     Kommentar avatar
     R@Y, 7 månader sedanSvara

     Ah....den gick med Post Nord.....förklarar ju den saken då.

     Kommentar avatar
     Henrik, 7 månader sedanSvara

     Nej, CHL flaggan hissades ju i höstas tillsammans med SHL. Så de hissar ju liksom två CHL flaggor på en säsong.

     Kommentar avatar
     Henrik , 7 månader sedanSvara

     Jaha okej, kan förklara saken. Känns bara konstigt att hitta två CHL flaggor under en säsong.

   • Kommentar avatar
    EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

    HL: Innan jag ens hade kommit fram till att få läsa ordet "reflekterande" i Din text. Så surrade denna "benämning" till i min skalle, redan i inledningen. En mycket nyttig reflektion gjord av Dig och som man från o med nu bör ha med sig i bakhuvudet!

    • Kommentar avatar
     Robert Ström, 7 månader sedanSvara

     MAREK HRIVIC BROC LITTLE SPENCER ABBOTT VORE VÄL NÅGOT....VI HAR SPELARE I LAGET SOM ÄR MÄTTA ELLER FALLANDE KARRIÄR...VI BEHÖVER SPELARE SOM KAN GÖRA MÅL....UTAN ATT FÅ 100 CHANSER...VI BEHÖVER SPELARE SOM ÄR HUNGRIGA SOM EJ VUNNIT NÅTT...

     • Kommentar avatar
      Conta, 7 månader sedanSvara

      Post Bords singnaturmelodi
      Retur to Sender.
      Bra genomgång Leman.
      Stollery och Gormley, Lennström och Rhakshani. De 4 spelarna har inte alls motsvarat förväntningarna. Stollery ibland bra, när han spelar mera fysiskt.
      Men tyvärr drabbas han av övermod till och från och försöker sig på dribblingar i egen zon med oftast tappad puck till motståndaren. Gormley bedrövligt svag i powerplay. Skjuter antingen mitt på målvakten eller utanför målet. Lennström har varit hyfsad när han fått spela några matcher på raken, men det stora lyftet har inte kommit.
      Rhakshani skadad och presterat svagt lång tid innan skadan. Ska han vakna till i slutspelet..?Tveksam till detta.
      Stollery och Gormley utgår jag ifrån att Frölunda skickar iväg efter denna säsong. Rhakshani sticker säkert till Schweiz. Lennström kan man kanske få bättre utveckling på men skadorna oroar. Sedan men tanke på förväntningar och utfall. Lucas Raymond är det många som hyllat här inne och krävt mera speltid. Han har fått spela men det har inte lossnat. Peterson tycker jag är värd fler chanser som center.
      Men största överraskningen denna säsong är för mig Karl Henriksson.
      Tycker han verkligen gjort det bra på den istiden han har fått. Vill se mer av honom.

      • Kommentar avatar
       Munkebäck, 7 månader sedanSvara

       Inför säsongen talade spelarna om matchen mot sig själva: hungern efter ännu ett guld. RR talar också om att hitta hungern i ditt tidigare inlägg idag HL. Hittar laget den hungern? (Klyschan: motivation slår klass).

       • Kommentar avatar
        Skaraborgarn , 7 månader sedanSvara

        Håller med till viss del men å andra sidan vill jag påstå är Frölunda oftast sämre i jan och tappar lite, lätt att halka neråt men å andra sidan väldigt lite uppåt.
        Chl guld säkrat vilket man inte trodde i sep. Sen kan jag tycka att center sidan inte vuxit men de nya pjäserna bidrar med stabilitet inte spets. Därmed kanske det inte riktigt lyfter de andra lika mycket.
        På backsidan är tappen svåra att bygga upp, det är tunga pjäser att tappa. Inte lätt att ersätta Genoway eller Sigalet. Å andra sidan tycker jag det är rätt att kanske inte erbjuda lika mycket pengar som andra ger. Då får man spelare som byggs upp och sen försvinner men man tappar 90 talets pengastinna kostnader.
        Det Frölunda som jag älskar består av hårda tunga pjäser som är jobbiga att möta och de kommer oftast fram när mer står på spel. Jag hoppas på en tyngre back eller en mer hårdskjutande back och då tror jag det kan bära hela vägen till Götaplatsen...

        • Kommentar avatar
         Matte, 7 månader sedanSvara

         Som alternativ till en riskfylld och dyr backfix - så finns en del egna backjuniorer som är intressanta - som redan visat upp sig lite samt några utlånade som kanske kan göra en Peterson i år - tex Hasa i Almtuna. Men de behöver speltid och support av teamet.

          Kommentar avatar
          Svante, 7 månader sedanSvara

          Frölunda har valt ett annat upplägg än övriga lag. Nu sitter de med kontrakt på 8 seniorbackar, där klassen är sådär på samtliga. Andra lag tar in 4-5 stabila backar som får mycket speltid och sen låter de yngre få resten av speltiden. Lite samma upplägg på anfallsfronten, för många seniorer under kontrakt vilket bara ger smulor till juniorerna...

          Kommentar avatar
          Peter Smögen, 7 månader sedanSvara

          Så är det! Till nästa säsong vill jag bara ha kvar Ekbom och Lennström. Resten håller inte måttet alls.

        • Kommentar avatar
         Tobias, 7 månader sedanSvara

         Tycker Lasu verkligen e en som varit genom gående bäst i denna säsong. Gjort en hel del poäng men framförallt ger alltid 150 procent till skillnad från många andra. Minns slut minuten i Örebro när han går in o tar en fight o får matchstraff... Skulle vilja se mer av den attityden i laget!!

          Kommentar avatar
          Gustav, 7 månader sedanSvara

          Själv tycker jag att Lasu har uppfyllt exakt de förväntningar jag hade på honom inför säsongen. Det är en spelare som inte kommer göra över 30 poäng under en säsong i SHL, utan ligger på 20-25.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

          Tobias: INGENSTANS skriver jag att jag Lasu varit dålig - tvärtom. Gillar precus du tar upp. Jag försökte belysa det faktum att Frölunda nämndes som guldfavorit, som något av ett drömlag, EN av anledningarna var att Lasu var tbx och skulle göra poäng lite som i Frölunda. Riktigt så har det inte blivit.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

          * lite som i FINLAND (förlåt)

        • Kommentar avatar
         Mogge, 7 månader sedanSvara

         Och jag tycker att Sundström har varit bra dom senaste veckorna.

         • Kommentar avatar
          LG, 7 månader sedanSvara

          "Hattigt" används ofta som beskrivning av hur det varit i januari/februari och som TÄNKBAR orsak till sämre prestationer. Det HAR varit hattigt, dels pga skador, sjukdomar, CHL och landslagsuppehåll. Kontinuiteten i träningen har inte funnits där. För några veckor sedan hade RR "överflödets förbannelse" att hantera. Vilka "ordinarie" forwards skulle vara på läktaren? På senare tid har inte läget varit så. Några träningar har varit påfyllda med 4-5 "junisar" för att över huvud taget kunna genomföras. Kontinuitet i träning och full trupp håller skärpa och konkurrenssituation vid liv. Två saker som vi INTE såg NÅGOT av i senaste matchen. Avslutningsvis; vilket är statusen i "hattandet" med Elmer Söderblom? I senaste J20 var han på plats igen, men ganska blek insats. Kanske pga H-ordet?

          • Kommentar avatar
           Håkan G, 7 månader sedanSvara

           Håller med, ingen överpresterar. Även om Fagemo varit bra hade jag förväntat mig ännu mer av honom.

           • Kommentar avatar
            Mackan, 7 månader sedanSvara

            Nyförvärv?

             Kommentar avatar
             Håkan G, 7 månader sedanSvara

             Tick tack...

           • Kommentar avatar
            Mogge, 7 månader sedanSvara

            Mr Leman. Om du hade en fet plånbok hur skulle du då förstärka laget. Eller du nöjd?

            • Kommentar avatar
             Peter Paegle , 7 månader sedanSvara

             Idag gäller det att vara med i förstaläget på dom fula tagen vid Örebros kasse med Stefan Warg som första skogshuggare


             Lämna en kommentar