Morning Mailbag #18 – tuff vecka som väntar Frölunda


► CHL-kvartsfinal mot Biel-Bienne. Jubileumsmatch mot formstarkt Djurgården. Avslutning med prestigematch mot HV71.
► Det är en jäkla vecka Frölunda har framför sig.
► Lite kul, förresten: lilla HV på tisdag, riktiga HV på lördag.
Morning Mailbag, vad vill ni ta upp i dag?

Rakapuckar.com bild


MEDAN EN OCH annan supporter säkert fortfarande är besviken efter 1–4-förlusten mot Färjestad i lördags så behöver Frölundas spelare redan ha släppt det.

Förluster kommer. Går inte att göra något åt.

Fokus på det som går att påverka: framtiden.

Biel-Bienne i CHL redan tisdag kväll, sedan två stentuffa motståndare i SHL: Djurgården och HV71. Allt i Göteborg.

Häftig vecka.

Testande vecka.

Oviss vecka.

Rakapuckar.com bild

## Biel-Bienne – tvåa i NLA, göteborgaren Anders Olsson (som coachat HV71) är assisterande tränare till Antti Törmänen, här finns spelare som Anssi Salmela, Toni Rajala och David Ullström
Tänkte ni förresten på den gemensamma nämnare här?
Japp, stämmer bra – alla har ett förflutet i HV71. Olsson alltså som  tränare, Ullström Jönköpingskille och legendar i klubben, Salmela. Törmänen och Rajala har alla haft Kinnarps Arena som bas under kortare eller längre tid.

## Djurgården – tre segrar i rad, allt friskare, har fått in Dick Axelsson, Jason Garrison, är rejält på uppgång.

## HV71 – sex segrar på de sju senaste matcherna, också på väg mot något bra, som det verkar.

Frölunda kommer verkligen att sättas på prov den här veckan, tre  matcher på fem dagar, intressant att se om Joel Lundqvist och Mats Rosseli Olsen kan vara med och lira något, om det blir en trematchersvecka för Johan Mattsson, eller om Niklas Rubin snabbt får förtroende igen.

Rakapuckar.com bild

Lite förvånad blev jag när jag såg en del kommentarer om att Rubin inte ”fixar pressen i viktiga matcher.”

Herregud, tänkte jag, killen har varit kanonbra i sin första riktiga SHL-säsong, den första där han får förtroendet på allvar, så gör han en sämre insats och är då omedelbart en som inte ”fixar pressen”?

Hm, tålamodet får nog vara lite större, va?

Roger Rönnberg lät rätt missnöjd med insatsen mot Färjestad, men det är som Joel Lundqvist sa om sin tränare nyligen:

”Han blir lätt väldigt mörk efter förluster.”

Så dåligt var det verkligen inte i Karlstad; effektiviteten, målvaktsspelet, där brast det, men halva första och hela andra perioden var bra, spelmässigt övertag för Frölunda då.

Spelarna – och Rönnberg – bör ta med det, gå in i veckan med självförtroende, med vetskapen om att kapaciteten i gruppen är hög.

Då kan det bli rätt trevligt, tror jag.

För övrigt ska det bli kul att se Frölunda matcha i de här blågula retrotröjorna på torsdag. Kommer kännas rätt skumt, eller vad tror ni?

Rakapuckar.com bild

***

Biel-Bienne? Mm, staden heter Biel på tyska, Bienne på franska, ligger i kantonen Bern i nordvästra Schweiz.

***

Bra HockeyNews.se-läsning med förre Frölundaspelaren, Lerums BK-fostrade Anton Karlsson, här.

***

Såg ni att Loui Eriksson flyttades upp i en toppkedja, fick spela 16.04 och gjorde mål för Vancouver mot Edmonton (5–2) natten till söndag?

Natten till i dag tog Edmonton revansch, vann 3–2, inga poäng av Eriksson, men fortsatt större förtroende och speltid 13.47. Han var inblandad i 2–1, satt utvisad vid Edmontons avgörande mål.

Kanske, kanske är ändå något på gång för ex-frölundaiten? 

Rakapuckar.com bild

***

Okej, vi stannar där, tror jag. Upp till er att fylla på med ord nu – det är ju Morning Mailbag.

Välkomna!  

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 månader sedanSvara

  HV-matchen var ju redan utsåld, men hur går försäljningen till övriga veckans matcher?
  I går såg det ut att finnas rätt mycket kvar till CHL. Där tycker jag det är tråkigt att Frölunda efter hand släpper bättre platser till försäljning än de som erbjuds oss med "billiga säsongskort".. Finns ju inte så många platser i borgen, kunde man inte lösa det smidigare med partners/sponsorbiljetterna? Antar att det är de som inte bokats fullt ut?
  Och hur var det egentligen med det blå-gula stället? Användes det bara en kortare tid?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Du menar att ett billigt säsongskort ... det garanterar sittplats i mån av plats, va? Men det går att köpa "bättre sittplats" även för de som inte har säsongskort? Jag kan inte detta, det ska jag villigt erkänna. Vad gäller biljetter, HV är redan utsålt, Djurgården fick jag ingen uppgift på när jag frågade i förra veckan.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 2 månader sedanSvara

   Nja, inte riktigt. Vi erbjuds sittplats, men inte där jag helst sitter. Nu fanns lediga platser där vilket inte fanns inför vår biljettlänk kom. Naturligtvis kan man köpa nu, men det blir ju till ord pris. Vi har ju rabatt...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Okej, så de bra platserna du ville ha, de var reserverade för de med finare/dyrare säsongskort? Kanske då att när dessa innehavare alla inte vill gå i morgon så läggs platserna ut till försäljning snarare än att du får chansen att byta biljett, så att säga. Eller? Är det så måste jag säga att jag kan förstå tänket rent praktiskt. Vore svårt annars. Men jag kanske inte fattar nu heller? De här sakerna är jag okunnig om.

   Kommentar avatar
   Hans, 2 månader sedanSvara

   Tyvärr inte heller. Jag har dyr biljett och kunde bara välja i kurvan samt början på långsidan. Området mellan blålinjena gick inte att välja. Vill jag köpa där så tvingas jag betala "Fullpris" vilket inte ger mig någon fördel i det hela.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Verkar underligt. Verkar mycket underligt.

 • Kommentar avatar
  Szymon Szemberg, 2 månader sedanSvara

  Jag förbereder frölundafansen för en svår match. Biel (ska ni leka schweizertyska ska ni säga typ "biu") ligger två i Allschweiziskan, har vunnit sex av tio senaste och har precis fått skarpskytten Damien Brunner tillbaka. Han gjorde två pytsar direkt i söndagens ligamatch, i sin första match för säsongen. Brunner har spelat i Detroit och New Jersey. Deras assisterande, urgöteborgaren, Anders Olsson kan Frölunda innan och utan så Biu kommer välförberedda. Om Frölunda underskattar schweizarna så kommer detta sluta på ett obehagligt sätt. Världsmästaren Timo Rajala har gjort 23p på 26 matcher.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Jag som tänkte skriva mer om de lirarna i dag ... haha. Tack för skön info, Szymon! Dessutom finns ju i laget en kille med lika ekivokt namn som Dean Ku*an, fast åt andra hållet, så att säga. ;) Hopp Suisse! (eller hur det nu skrivs).

   Kommentar avatar
   Szymon Szemberg, 2 månader sedanSvara

   Ja, du tänker på Luca Cunti... en av schweiziska hockeyns stora talanger för 10-12 år sedan. Oerhörd potential, men hans något bohemiska inställning gjorde att han aldrig blev så bra som han borde ha blivit. Vann VM-silver i Globen 2013. Biel jobbar lite som Nottingham Forest på Brian Cloughs tid, ta killar som pga av sin inställning inte lyckades fullt ut i storklubbar och så formar man om dem lite. Damien Brunner är också lite av den typen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Älskar att Brian Clough kan ta plats bland raka puckar ... Sheriffen i Nottingham var en megaprofil. Spännande info om Biel-Bienne, detta visste jag inte.

 • Kommentar avatar
  DD, 2 månader sedanSvara

  Blir en grym vecka med hockey. Vet inte vilken nivå Biel håller men skulle kännas tryggt men 2-3 måls "kudde" inför bortamatchen.
  Djurgården och HV blir två tuffa och intensiva matcher. Förhoppningsvis får man upp attacken lite inför dessa matcher.
  Stollery borde väl vara aktuell snart?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Biel är ett bra lag. Som alla schweiziska topplag. Kommer alltid krävas mycket för att vinna. Ja, Stollery har kört på bra fredag/lördag, skulle tro han är redo snart. Kanske redan i morgon.

 • Kommentar avatar
  Tillfällig användare, 2 månader sedanSvara

  Tycker att Rubin varit helt grym. Han är väldigt rolig att titta på i målet just för att han är mer rörlig än Mattsson. Mattson är lite mer av puckstoppare medan Rubin känns mer som en räddare av puckar. Om det nu går att säga så.
  Frågan jag funderade på är om det inte är så att deras spelstilar passar olika bra utifrån vilket motstånd de möter. Till exempel att Färjestad har ett bra mycket mer rörligt anfall än andra lag vilket gör att den mer puckräddande typen som Rubin är har en större risk av att vara lite för ofta på fel ställe... Hur som helst spelar de ingen roll för Frölunda gjorde bara ett mål i lördags. Tycker att det var bra lagspel men kanske inte riktigt att någon av de spelarna var i zonen - vilket inte händer ofta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Det är möjligt att det ligger något i det, samtidigt tycker jag nog Rubin varit så där tät, fått puckar "på sig" i flera matcher också, så ... jag vet inte om jag ska vara ärligt. Målen i lördags, trean och fyran, var ju sådana han ofta tar. I CHL borta var det ett högt skott på plocksidan han kanske velat ha tillbaka, det har hänt Mattsson också, så ... jag vet inte faktiskt. Men intressanta tankar, jag säger inte emot, tänker mer högt. :)

   Kommentar avatar
   Christoffer , 2 månader sedanSvara

   Jag har tänkt exakt samma sak.

   Kommentar avatar
   Tillfällig användare, 2 månader sedanSvara

   Då är vi ju ungefär lika säkra på det jag skrivit båda två, alltså int. Mer en reflektion och kanske en fundering på att ta en intervju med Målvaktstränaren angående hur/om de använder sig av video för att bestämma vem som står. Man vet väl(?) att de ibland kan ställa vissa målvakter mot speciella lag de har bra prestation mot.

 • Kommentar avatar
  Gustav, 2 månader sedanSvara

  Nu när vi är inne i december, och äntligen lämnat hemska november bakom oss, tänkte jag höra om det finns planer på en ny ”På Spåret” (likt Conny Evensson) när vi närmar oss jul? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Hade varit grymt kul. Lovar dock inget.

 • Kommentar avatar
  Mattias L, 2 månader sedanSvara

  Hade verkligen ingen aning om att Frölunda spelat i gult och blått... kul att lära sig nåt nytt :-)
  Instämmer annars med tidigare kommentar om att en ”På Spåret-variant” även i år hade varit kul, du fick ihop det grymt snyggt i fjol! Sen att jag chansade tidigt och gick bet, det är en annan femma :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Hade varit kul. Om jag inte går in i väggen så ... ska se vad jag kan göra.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 2 månader sedanSvara

   Ja, nån vägg vill vi inte ha dig i, jobba lagom! :-)

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

  Eftersom Du HL nämnde om jubileumströjorna + att jag har en text ang. detta ämne och som jag tidigare har filat på + därjämte att en annan kommenterare som är med här i dag och vars namn jag sparar till slutet, så kör jag i vind med den.
  Den gamla lagbilden på VFrölunda-färglagd i blågult och som går att hitta på deras hemsida: "Det skall vi fira", är tagen på Stockholms Stadion innan matchen mot DIF den 31 januari 1960.("Efter 2-14 var det dystrare miner.")
  Alltså, inte riktigt fullt 60 gångna år om man ska vara petig.
  Men året före, den 20 november så var det helt rätt-hemmapremiär i Allsvenskan mot DIF på Ullevi. Också vid detta tillfälle en förlust mot dem med 7-0.
  Som kuriosa kan det upplysas om att man redan då hade en
  spelare(back/forward) med namnet Ryan, visserligen som familjenamn och med tilltalsnamnet Cliff och som kom från Kanada(Ontario) och dessutom faktiskt Frölundas första utländska spelare i historien.
  Kan inte heller låta bli att nämna ytterligare en sak till angående bildandet av Frölunda-ishockeysektion 1944.
  P.g.a. dåliga isvintrar, så blev egentligen VF:s allra första spelade seriematch i tävlingssammanhang(Division IV) först av den 25/1-1946 och den gången var det mot Fellows från Mölndal. Frölunda klädda i sina sedvanliga från början färgade blågula bandytröjor, först 1961 blev VF:s hockey grönvit.("Västra Frölunda slapp undan med 1-8 i ishockeypremiären.") Vilket uppmärksammades av Göteborgs Posten med både teckning och en tvåspaltare.
  Allt övervägande berättat här, är helt och hållet tagit från Szymon Szembergs berömvärda bok "VF 50 år"(1994).

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Szymons bok är alldeles fantastisk läsning. Stod just med Kjell Jönsson och tittade i den.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

   Ja, Kjell Jönsson minns jag som spelare där 'inne' på Ullevi, på dess självaste utomhusrink-representerande VF i sina för mig då härligt sprakande röd-vit-gröna tröjor från 1961. T.ex. kalla klara vinterkvällar när det var matchdags, där samtliga spelare(inkl.motståndarna) uppträdde i sina färgglada matchtröjor på den gnistrande isen, samtidigt som de var väl 'upplysta' av den starka belysningen från de höga pylonerna + försäljarna på ståplats-sektionen i sina vita militär vinterrockar, vilka hjälpte till med att hålla värmen genom att kränga varm-glögg("Pripps"-2,5%?), förvarat i ett flertal termosar, stående i en slags stål-ställning med remmar hängande över deras axlar nedtill magen på dem. Allt detta runtomkring i den dåvarande miljön var väldigt fängslande för mig som ung grabb. :) Bofors(idag BIK Karlskoga) i blått och Södertälje var motståndarlag som jag kommer ihåg bra från denna tid, förutom självklart stor-rivalen DIF.

 • Kommentar avatar
  Erik Johansson, 2 månader sedanSvara

  Våra prestationer i SHL blir på kort sikt lidande av de viktigare matcherna i CHL. Men vi vet att framgång i CHL hjälper oss senare. Viktigt med bra resultat mot Biel. Nöjd med poäng i en av de två andra. Vi får ha tålamod med placering i SHL.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Är det givet att det är så, lidande på kort sikt? Kändes inte så efter segern mot Färjestad.

 • Kommentar avatar
  Conta , 2 månader sedanSvara

  Man vill ju alltid att Frölunda ska vinna alla matcher, men det är ju omöjligt. Men seger mot Biel och Djurgården vore skönt. Ser gärna vinst mot Hv71 med. Men förlust mot Hv svider mindre än de kaxiga 08orna. Hv71 har betydligt trevligare fans än Djurgården.
  Deras burop i Globen när Frölunda tog guld senaste gången är inte glömt.
  Där har du verkligen ett förakt/hån Leman...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Att bua när ett annat lag hyllas är bedrövligt beteende.

 • Kommentar avatar
  Gurun, 2 månader sedanSvara

  Hmm, vilka färger kommer Djurgården att lira i då, om vi kör blått med gula inslag?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Inte tänkt på det, faktiskt.

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 2 månader sedanSvara

   Borde väl spela i vitt? / Claes

 • Kommentar avatar
  Gunnar, 2 månader sedanSvara

  En häftig vecka CHL 2xBiel, DIF och HV hemma. Jobbet tar lite stryk, men kul 8 dagar ska det bli ❤️VF

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Du ska åka ner? Kul.

   Kommentar avatar
   Conta , 2 månader sedanSvara

   Trevlig resa Gunnar och god hockey underhållning. Hoppas du skriver några rader här om resan /matcherna.


Lämna en kommentar