Varför bara hockeyspelare som får uppleva sina rötter?


► Henrik Lundqvist & Co verkar älska dessa utomhusmatcher.
► Tillbaka till rötterna.
► Men varför är det bara ishockeyspelare som får ta in forntiden?
► Borde inte fler få chansen?

Rakapuckar.com bild

Här ska Sabres och Rangers lira hockey i kväll. Skärmdump från Buffalo News.

I EN JVM-MATCH nyligen möttes USA och Kanada utomhus på New Era Field.

Det var svinkallt.

Det var snöigt.

Det var jättesvårt för åskådarna att se.

Det var svårt för spelarna att få ut sin vanliga kvalitéer på det tveksamma underlaget.

Det var viktiga JVM-poäng som kunde åka än hit, än dit på en snöflinga, men vad spelade det för roll – det var ju hockeyns rötter man ville åt.

Ut-märkt.

I kväll ska slutspelsjagande New York Rangers och Rasmus Dahlin-pretendenten Buffalo Sabres få ha lika roligt, men på ett annat utomhusfält.

Citi Field.

Viasat/Viaplay sänder (start 18.30).

Rakapuckar.com bild

Ni kan själva se Henrik Lundqvist, Robin Lehner och de andra se ut som barn på julafton när de får dra på sig tre lager underställ och äntligen slippa de där bekväma inomhusarenorna de till vardags spelar i.

Och publiken är med på noterna. Ser inte så bra, sitter inte så bra – men det är ju tillbaka till rötterna.

Vem vill inte dit?

Så här på årets nya dag tycker jag lite synd om andra idrottare som aldrig får uppleva sina rötter, som aldrig får slåss om dagens ära med gårdagens medel.

Jag tänkte … det borde vi väl lösa?

## Nyårsönskan 1:

Premier League-match mellan … tja, säg Arsenal och Manchester City.

* En blöt gammal läderkula från anno dazumal.

* Sådana där höga fotbollskängor med dobbar av tveksam karaktär (bild via Wikipedia, från Piteå museum). 

* Inga avbytare (bara brutet ben gäller som ursäkt för att kliva av).

Självklart gäller matchen viktiga PL-poäng, varför inte krita upp en plan och spela i Hyde Park eller liknande?

Rakapuckar.com bild

## Nyårsönskan 2:

I Wimbledon nästa år ska Roger Federer, denne fantastiske idrottare, självfallet få chansen att gå … vänta på det … TILLBAKA TILL RÖTTERNA.

I första omgången, när schweizaren ska börja försvaret av sin titel, ska Federer och hans motståndare bara använda gammalt material.

* Träracketar från 1910-talet, av den typen som Anthony Wilding (bilden från Wikipedia) hade när han vann fyra titlar i rad 1910–1913.

* Självklart långbyxor och hela det gamla stuket.

Om matchen gäller avancemang till andra rundan 2018? Självklart. Ni förstår väl vilken chans för spelarna, de får ju ta en tripp TILLBAKA TILL SINA RÖTTER!

Förresten, tillbaka till Sabres–Rangers i kväll.

Jag förutsätter att alla reportrar lämnat sina datorer hemma.

De telegraferar väl in sina rapporter till respektive redaktioner?

I morgondagens papperstidningar kan vi således läsa om hur matchen slutade och vad som hände.

***

Om någon undrar 1: 
Den första inomhusmatchen i ishockey spelades 1875. Platsen: Victoria Skating Rink i Montreal. Mannen bakom vad som kallas sporten ishockeys första organiserade match var en James Creighton, och tanken var (surprise!) att slippa snön och kylan i nordöstra Kanada. 

Rakapuckar.com bild

Om någon undrar 2:
Om jag tänker titta på Buffalo Sabres–New York Rangers i kväll? Mycket tveksamt. Kanske står TV:n på när jag skriver Frölundaförhands, på ljudlöst, och så höjer jag när Erik Granqvist tar över showen. 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Epoe, 3 år sedanSvara

  Klaga på klaga på klagaaaaaa

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Humor och lite lättsam inställning till livet är inte din grej, va?

 • Kommentar avatar
  Johan Carlander, 3 år sedanSvara

  Hehe, få saker får dig att gå igång på alla cylindrar som en utomhusmatch i hockey!

  Men någon sorts dragningskraft och kommersiellt värde har det ju bevisligen eftersom NHL enträget kör på med det! Man har helt enkelt lyckats skapa en hype kring Winter classic!

  När Frölunda anordnade den "första" utomhusmatchen mot FBK så tycker jag att det blev riktigt lyckat, men så hade man ju sällsynt tur med vädret med! Nästa utomhusförsök mot SAIK hemma var dock helt poänglöst och rena katastrofen, höll ju på att bli vattenpolo istället för hockey! Att NHL fortsätter med sin Winter Classic får vi nog leva med så länge folk köper det, en match årligen som offras på utomhusaltaret till ditt stora förtret! ;-)

  Klipper in en fråga här från ett annat inlägg som jag tror du missade om domarnas bedömningsnivå. Har du någon uppfattning om SHL skiljer sig mycket från övriga europeiska ligor? Vore intressant att veta om "Kånken-hockey" är något som bejakas i större delen av Europa eller om det är typiskt svenskt?
  Gott nytt år Leman!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Jag måste medge att jag har lite dålig koll på detta. Tror dock det är en europeisk grej, man ser det i de här EHT-turneringarna, hakas rätt bra där. Gott nytt på dig också!

 • Kommentar avatar
  Per, 3 år sedanSvara

  Skönt att SHL har slutat med dessa spektakel. Kommer ihåg för några år sedan på Gamla Ullevi. Dyra biljetter. Det regnade och man frös på det sätt som endast går att göra i Göteborg. Hela familjen var sjuka veckan efter, Frölunda förlorade. Och det gick inte att se matchen, det var så långt till isen och dåligt med storbilds tv för publiken.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Ingen hit i mina ögon, nej.

 • Kommentar avatar
  Petrus Konvalj, 3 år sedanSvara

  Tja, de spelar väl fortfarande med moderna skridskor och klubbor. Det är bara arenan som är ändrad. Fotbollen envisas ju fortfarande med utomhusmatcher, som för hundra år sedan. Lägg en match i Slottsskogen och kalla den retro. På Vallen kanske. Med retrotröjor. Tips till Öis eller Gais. Vips 8000 på läktarna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Varför inte? Mejla dem idén. :)

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 3 år sedanSvara

  Ironi - inte för alla...
  Haha, jättekul, ju!
  God fortsättning!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Nä, tydligen inte. Tack det samna. :)

 • Kommentar avatar
  mike, 3 år sedanSvara

  Heh, en kul grej tycker jag. Däremot borde det kanske spelas som en ren jubileumsmatch, utan poäng på spel? Minns ullevimatchen och tyckte att det var en häftig upplevelse. Häftigt med så mycket folk. Samtidigt var det ju perfekta väderförhållanden den gången.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Helt annan grej då. Utan poäng på spel. En happening. Kul en gång. Kanske. Men härligt att folk gillar olika. :)

 • Kommentar avatar
  mike, 3 år sedanSvara

  Glömde fråga om en helt annan sak. Eftersom nyhetsrapporteringen är rätt skral en dag som denna, kanske mörkas det också, så undrar jag om du hört något om statusen på Lias? Vore tungt om han inte kan medverka längre i turneringen. Tror det blir tufft att gå för guld utan honom.

  • Kommentar avatar
   iqavixeino, 3 år sedanSvara

   [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

   • Kommentar avatar
    Benny S., 3 år sedanSvara

    Hysteriskt kul!!!
    Håller i sak helt med dig, även OM en utomhusmatch är liiiite annorlunda än några exempel du gav. Men, men, håller helt med dig i sak, för när det gäller tävlingsmatcher så måste man vara försiktig med ploj och festligheter.

    • Kommentar avatar
     Janne, 3 år sedanSvara

     Haha, själv stör jag mig mer på att kommentatorerna låter som tagna ur en journalfilm från 40-talet :-). Fattar inte hur folk ibland klagar på CMOREs kommentatorer när alternativet skulle kunna vara Södergren o company

     • Kommentar avatar
      Putte, 3 år sedanSvara

      Hej HL.
      Det är roligt med retro/utematcher, byggas upp en annan typ av anspänning och förväntning då det oftast blir ett mindre spektakel runt och under matchen. Det som dem skulle kunna gjort bättre just för publiken och folk på andra kontinenter som följer matcherna så bör man placera rinken i ett hörn eller långsida och bygga upp en provisorisk läktare likt utematchen på Ullevi eller den extremt fula utbyggnaden i, tror att det är, Yekaterinburg fast inne i arenan då. Bättre för publiken som kommer närmare samt bättre vinklar för dem som kollar på tv hemma i soffan.
      Keep Up the Good work Henrik!
      /Putte


      Lämna en kommentar