Johansson, Berglund, Stålberg – koll på Frölunda


► Frölunda kör dag för dag-principen när man presenterar sina redan kända nyförvärv. 
► Någon kan PR i den klubben …
► Här förklarar jag lite läget i truppen, hur jag tror tänket är, varför Gustav Berglund inte är aktuell, framtiden för Sebastian Stålberg och så vidare.
► Häng med för att få koll. 

Rakapuckar.com bild

Filip Johansson, den 20-årige Leksandbacken, är nu presenterad. Vad gäller Sebastian Stålbrrgs framtid är det fortfarande högst oklart.


NI HAR SETT hur de nya spelarna trillat in som på ett pärlband. Först skrällen Jens Olsson, sedan stjärnan Jan Mursak, i dag backtalangen Filip Johansson – och i morgon är det då kanske dags för Mattias Norlinder?

Frölunda får sin tid i mediebruset.

Någon har tänkt till.

Skämt åsido, att Filip Johansson (från Leksand) var på ingång visste ni ju, ett av Aftonbladets många avslöjanden i vinter, 20-åringen draftades redan i första rundan av Minnesota Wild men behöver få bättre fart på utvecklingen och hoppas få det i Frölunda.

Tvåvägsback som kan sätta igång spelet. Färsk på SHL-nivå. Kommer förstås behöva tid. Och framför allt förtroende att få spela och göra misstag.

– En talang vi har hållit koll på i många år, han var aktuell redan för hockeygymnasiet. Han har en grym personlighet, karaktär och utvecklingspotential, säger sportchefen Fredrik Sjöström till Frölundas webbsajt.

Rakapuckar.com bild

Så där låter det alltid när spelare värvas. I höst/vinter vet vi mer. Tvivelsutan en stor talang. Kan Frölunda ge trygghet och få utveckling i retur? Spännande. 

Snart presenteras Montrealdraftade Mattias Norlinder, en annan 20-åring som har en mer flashig offensiv uppsida, och det skapar den här backsidan:

Viktor Ekbom
Anders Grönlund
Julius Bergman
Jens Olsson

Filip Johansson
Mattias Norlinder  

Frågetecken för Theodor Lennström som drar till sig NHL-intresse.

Frågetecken också för det där lite ”större namnet” som Frölunda vill ha in. Spelare finns, för allt jag vet kan det vara långt gånget, men coronakrisen skapar oro, fullt möjligt att spelarbudgeten måste skäras i, en riktigt vass back kan dröja till i höst. 

Eller till dess att besked kommer om Theodor Lennström. Eller ... till under nästa säsong?

För så här är det ju: Norlinder (från Modo) och Johansson kommer inte till Göteborg för att sitta på läktaren eller spela sju, åtta minuter. Då blir det inte mycket utvecklat. Se på Julius Bergman. En halvt om halvt meningslös säsong för honom.

Rakapuckar.com bild

Den som vill se en på papperet uppgraderad backsida i Frölunda kan få vänta, alltså. Kan. Jag understryker det. Just nu råder oro, man vet inte från ena dagen till den andra vad som händer. Hockey är ju inte prio 1 i världen.

Det här vet jag dock:

Jens Olsson – intressant redan i vintras men då valde Frölunda att inte lägga några hundra tusen på att köpa loss honom från TPS. Han har ingen hög lön (med hockeymått mätt), värvad som lite av pappa till Norlinder/Johansson, plus då för att han kan sätta igång spelet och bidra offensivt.

Gustav Berglund – här finns, har jag nu hört från två olika källor, vissa problem med attityden till träning, Frölunda är inte nöjt med uppträdandet utanför isen. Talangmässigt ser ju alla att Detroitdraftade Berglund skulle kunna vara en SHL-back, men tydligen behöver han fullt ut bestämma sig för vad han vill med sin karriär. Den dagen han gör det finns fin framtid, vill jag hävda. Nu? Kan bli allsvenskan, division I.
TILLAGT 20.35: I den här texten finns en kommentar från Berglunds agent Andreas West som kraftigt motsätter sig uppgifterna ovan. Läs gärna. 

Måns Krämer & Axel Kumlin – de båda backtalangerna, födda -01 respektive -02, är i högsta grad med i Frölundas framtidssnack, ser ut att få något slags juniorkontrakt som också kan innebära spel i Hanhals Kings (om det samarbetet nu håller) plus ett antal träningar med A-laget. 

Rakapuckar.com bild

***

Så långt backar. Kikar vi på forwards så vet jag att många undrar om Sebastian Stålbergs situation. Jag har sökt honom för en kommentar men inte lyckats. 

Givet att killen från Lerums BK sitter på ett kontrakt värt en bit över 100 000 i månaden kan man dock räkna ut med baksidan att hans agent inte går till Fredrik Sjöström och ber att få bryta det.

Pucken hos Sjöström, givetvis. Tror Roger Rönnberg & Co mer på den lojale veteranen med det stora klubbhjärtat nästa säsong? Okej. Tycker man istället att han är ”i vägen” för de unga? Då lär Frölunda söka en utköpsdeal. 

Inte svårare än så, krävs inga högskolepoäng för den uträkningen.

Läget nu, centrar:
Jan Mursak
Johan Sundström
Joel Lundqvist
Nicklas Lasu

Ytterforwards:
Simon Hjalmarsson
Patrik Carlsson
Max Friberg
Lucas Raymond
Joel Mustonen
Mats Rosseli Olsen

Sebastian Stålberg

Rakapuckar.com bild

Utöver detta vet ni ju att Karl Henriksson ska in, Elmer Söderblom är i högsta grad aktuell, och enligt vad Fredrik Sjöström tidigare sagt så finns även till Timrå utlånade Linus Nässén med i snacket.

Ni kan göra matten själva …

Om det är tajt ekonomiskt (så är det för alla klubbar), då är det säkert på backsidan som Frölunda i första hand slänger ut en peng till. Tror jag.

***

Väntat besked från Riksidrottsnämnden.

***

HV71 kommer inte riktigt vara sig likt utan Martin Thörnberg. Men tiden är allas jävligaste motståndare. Dock trodde jag Oscar Sundh skulle bli kvar. Den gubben hade jag gärna haft i mitt lag. Om jag haft ett, det vill säga. Text från hv71.se här.

***

Jesper Olofsson, Victors brorsa som lämnar Färjestad, tittar utomlands i första hand. Allt enligt Värmlandspressen.

***

Här pratar Filip Johansson om sig själv.

 

***

Ingen aning om vad detta är, men ... så bra jobbat av er fans.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
22 kommentarer
 • Kommentar avatar
  DD, 5 månader sedanSvara

  Intressant det här med backsidan. Ett tag var det nästan bara "spelande" backar. Sen blev det mer fysiska backar. Är Norlinder verkligen klar? Modos sportchef verkar ju hävda att inte så är fallet. Stålis är nog inte tillräckligt med "bang for the buck" just nu känns det som. Synd för en kille med stort göteborgshjärta dock. Hur ligger MRO och Mustonen till i lön? som också mer av checking line spelare? Intressant info om Berglund också! Inte hört något om det här med permitteringar? Förstår inte riktigt vad det skulle lösa just nu. Man spelar ju ändå inga matcher nu så man har ju inga kostnader på den sidan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Konstanta lönekostnader för spelare under kontrakt. Så visst ska pengar ut. Kan se att många klubbar använder sig av den här möjligheten. Har inte hört annat om Norlinder, men vem vet. Kan inte löner så, men gissar MRO runt 100, Mustonen i närheten. Men jag gissar, det här med löner är INTE min starka sida.

 • Kommentar avatar
  Krille , 5 månader sedanSvara

  Du tror inte Frölunda behöver värva mer spets på forwards sidan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Ser man till vad som finns, att ekonomin är som den är i coronakrisens tid, så tror jag att man fokuserar på en bra back. TROR jag, vill jag poängtera. :)

 • Kommentar avatar
  JL, 5 månader sedanSvara

  Tror du Frölunda är intresserade av Jesper Olofsson annars?
  Hoppas att Frölunda visar intresse för Tambellini? Vad tror du Leman?
  Alttid trevlig läsning här. Bra jobb dulägger ner.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Tack! Tambellini ska till Rögle. Olofsson ... ingen aning, men nu vill han ju utomlands. Det är rätt många forwards redan, de ska få speltid, jag tror det ska vara ett större namn i så fall. Något klart mycket bättre.

 • Kommentar avatar
  Gustav, 5 månader sedanSvara

  Går man in i säsongen med den forwardsuppsättningen så ligger det långt ifrån Rogers inställning att man alltid vill komma etta. Lasch, Rakhshani och Fagemo ut - Mursak in.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Man kan inte riktigt resonera så, menar jag. Det här med att jämföra md gamla säsonger och "ersätta." Nya lag byggs. De tävlar mot nya motståndare. Plus att spelare kan utvecklas. Plus att även motståndare kan se sämre ut på papperet.

   Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   Du tror att spelare som Lasu, Friberg, musten, Stålberg, MRO kommer att göra fler poäng kommande säsong? Vad baserar du den analysen på? Själv hoppas jag att ansvariga gör en skattning av hur många poäng de enskilda spelarna är kapabla att göra för att sedan summera det till att bli lagets tänkta resultat.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Menade rent generellt, att man kan inte alltid förvänta sig status quo i livet. Människor kan utvecklas när de får chansen, får mer förtroende, större roller. Utan Lasch behöver andra ta chansen, de kommer också att få den. Raymond mer speltd, Henrikssson, Söderblom up and coming, kanske kan Friberg producera mer i annan omgivning, och så vidare. Nytt lag, nya förutsättningar. Och Lasu ...ja, där ser jag en annan potential.

   Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   Hoppas du har rätt. Men jag tror inte det. Har svårt att se att dessa gamla farbröder helt plötsligt skulle bli poängsprutor.

   Kommentar avatar
   Richard, 5 månader sedanSvara

   Hade jag varit lagbyggare så saknar vi kanske någon till forward som kan bryta mönster. Kanske har vi det redan i Raymond?Mursak känns också som en sådan spelare. Sundström likaså, men lite för långsam bitvis. Kommer inte loss. Blir nog vassare nästa säsong. Man bör ha alla typer av egenskaper i ett lag. Förra säsongen hade vi några som verkligen kunde göra skillnad. Rhett, Ryan,Samuel. Tycker nog bara en av dem gjorde det sett över hela säsongen...Ryan. Men vi behöver inte ha bråttom att bygga sista pusselbitarna nu. Rent generellt hade vi för dålig balans mellan backar och forwards förra året. Bättre vi bygger ordentligt bakifrån.

 • Kommentar avatar
  GöranE, 5 månader sedanSvara

  Gillar att du lägger in lite analys och "insider" info du fått om spelarna. Intressant läsning.
  Stålberg har väl inte producerat men vilket slit, lojalitet och vilja han visar i den situationen han varit i..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Tror inte NÅGON kan anmärka på Stålbergs jobb. Tuff situation han hamnat i.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

   Ingen kan anmärka på DITT jobb heller, bra läsning i dessa dagar... :)

 • Kommentar avatar
  Manne , 5 månader sedanSvara

  Får inte direkt skrämselhicka när jag tittar på backsidan..

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 5 månader sedanSvara

   Vad är det som kärvar mellan Frölunda och Hanhals? / Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Möjligt att det är lugnt, har bara hört att Frölunda inte är helt nöjt. Sportsligt var ju HK inget vidare i vinter, men klarade i alla fall kontraktet.

    Kommentar avatar
    Rallyclay, 5 månader sedanSvara

    Nej det var en tuff säsong där man (också) hittade vägar att förlora. Ojämna passar in även här. / Claes

  • Kommentar avatar
   Göran A, 5 månader sedanSvara

   En bra rapport av Leman.
   Raka puckar behöver då inga nyförvärv inte.

   • Kommentar avatar
    Robban 08, 5 månader sedanSvara

    Känn Sjöström på pulsen och släng ut de här namnen.
    Anton Blidh
    Christoffer Ehn
    Christian Folin
    Skulle inte bli förvånad om någon vänder hem till VF i sommar.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Blidh kontrakt till 2021, Folin har varit på tapeten, här hänger mycket på vad han själv vill, och vad gäller Ehn (kontrakt går ut) är det frågan om vad Detroit vill, förlänga, trejda, ge upp? Vet inte hur suget Frölunda är på ännu en center, måste jag säga.

   • Kommentar avatar
    Jonas, 5 månader sedanSvara

    Det finns en lång intervju (podd) med Shawn Horcoff, (Director of player development i Detroit) där många av deras draftade spelare avhandlas. Hur dem utvecklats, framtid osv.
    Berglund nämns också och utifrån vad Horcoff berättar om honom både i den intervjun och vad jag hört Håkan Andersson berättat, så får jag intrycket av att det HAR varit så som du skriver men att han tagit stora kliv sen draften i somras, vad gäller träning och den allmänna ambitionen runt sin egen satsning och egna förmåga.
    Säger inte att du har fel, ville mest upplysa om den intervjun (som kom för drygt 1 vecka sen). Kan länka till den om du skulle önska.
    Mycket möjligt såklart att det finns underliggande saker som vi aldrig får veta, och något som heller aldrig skulle komma fram offentligt.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Så kan det säkert vara, och att Frölunda uppfattar det på ett vis behöver ju heller inte vara det samma som sanningen. Men det ska spela roll här vad gäller A-lagschans. Jag gillar Gustav, gott intryck vid prat, gott intryck när jag sett honom spela, men vet alldeles för lite för att ha åsikt om annat. Tack för tips!

   • Kommentar avatar
    Mattias L, 5 månader sedanSvara

    Prime time har jag kört lite för ett tag sen, en frågesport online. Finns en app. Tio frågor, alternativ med kort betänketid. Tror fortfarande det sänds 20.00 varje dag :-)

    • Kommentar avatar
     Erik, 5 månader sedanSvara

     Har Printz meddelat att han lägger av/inget nytt kontrakt med Frölunda?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      Nej. Officiellt är "dörren öppen". Men jag tror inte det blir något. Samma här, som ovan: TROR.

    • Kommentar avatar
     Mogge, 5 månader sedanSvara

     Om jag har fattat det rätt så kommer Frölunda att stå för lönekostnaderna. Oavsett framtiden.
     Är det möjligt att göra ett Blåvitt upplägg, om verkligheten blir dyster?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      Sådant kan nog ändras från en dag till en annan.

    • Kommentar avatar
     Bengt Andersson, 5 månader sedanSvara

     Jesper Olofsson mycket stor förlust för FBK !! Jag anser att han är en guldklimp för vilket lag det nu blir, Han har allt som VF har saknat de senaste två åren, hans skott är något i hästväg, spelsinne, vinnarskalle, skridskoåkning, Jag skulle utan vidare ringa honom i Örnsköldsvik där han nu befinner sig i hop med sin NHL-broder, ta ett seriöst snack om jag vore värvaransvarig i VF, i dessa tider är inte utlandet huggit i sten för någon spelare i SHL, men det gäller att handla nu ! på denna naturligtvis dyra pjäs innan Växjö kanske är där. Efter trasaslaternas flytt som kostat måste ju VF sätta ner foten och våga satsa på en riktig kanon från Svedala., det är fansen värda, man vet vad man får !!
     Visa musklerna med ett snitt i ryggen på över 10 000 då måste man nog ge dessa fans något extra när chansen dyker upp.

      Kommentar avatar
      Gunnar , 5 månader sedanSvara

      Man ska nog värva någon brunkare istället, förslagsvis ifrån Oskarshamn eller Leksand. In med fler hårt jobbande bonkare bara!

      Kommentar avatar
      Manne , 5 månader sedanSvara

      Dags att du lär dig hockey, Gunnar. Börjar bli tjatigt med ditt ältande om brunkare hela tiden.

    • Kommentar avatar
     Mattias, 5 månader sedanSvara

     Känslan nu är att detta är sämsta backuppsättningen Frölunda haft sedan Rönnberg tog över.
     Filip Johansson platsade inte på sex backar i Leksand men kan /måste ta stora steg framåt.
     Julius Bergman kändes inte som en stabil SHL-back.
     Jens Olsson svajjig i svaga finska ligan.
     Nej, ingen bra känsla alls här.

     • Kommentar avatar
      Sandra, 5 månader sedanSvara

      Christoffer Persson har väl inte kontrakt med HV. Är han så dålig att han inte ens platsar i en tredje-fjärde femma? Riktigt go gubbe...

       Kommentar avatar
       Mattias, 5 månader sedanSvara

       Svårt ta plats i HV, ingen förstärkning för ett lag som jagar guld

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

       Sandra: Vad Frölunda vill/behöver förstärka med i det här är läget är en toppback, inte en kille som är sjätte-, sjunde- åttondeback.

       Kommentar avatar
       Sandra, 5 månader sedanSvara

       Ja, jag fattar väl det innerst inne. Synd på en sån glädjespridare.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 5 månader sedanSvara

       Ja, minst en toppback kommer in. Sen beror ju givetvis på allt med denna jäkla Corona. Hade det inte varit för Corona så hade Frölunda slagit till med 2 backar, tror jag.

       Kommentar avatar
       ..., 5 månader sedanSvara

       Det finns inga femmor i hockey.

       Kommentar avatar
       David, 5 månader sedanSvara

       Jag håller med om att han borde försöka plockas in. Han kan ju ta över Printz roll som 6-8. Annars har vi ju ingen sådan gubbe nästa år. Defensivt stabil och en bra gubbe. Vi har ju haft för få göteborgare på blålinjen länge nu. Lär väl inte kosta så mycket på ålderns höst.

     • Kommentar avatar
      Paul Axel, 5 månader sedanSvara

      Ja då väntar vi på Genoway då! Blir det inte av vad ska vi då?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

       Finns gott om spelare där ute. Tror inte Genoway är färdig i KHL än.

     • Kommentar avatar
      Yes, 5 månader sedanSvara

      Skulle bli väldigt förvånad om Stålberg finns med i höst. Även väldigt förbannad. MÅSTE kunna visa juniorerna att det finns möjlighet för dom att komma till Frölunda, ryktet dör ut på forwardssidan snart.

      • Kommentar avatar
       Martin , 5 månader sedanSvara

       "Har haft kollen på honom i flera år", en klassisk sportchefs floskel...

       • Kommentar avatar
        Sven, 5 månader sedanSvara

        Casey Wellman, Spencer Abbott tror du det är namn som cirkulerar Leman? Vem tycker du är bäst av dessa två? Båda gjorde många poäng i VF tröjan

         Kommentar avatar
         Danne, 5 månader sedanSvara

         Ni som tjatar om en "klassback", hur vet man att någon är det? Missförstå mig rätt, men bara för att en back levererat i ex Luleå över tid, behöver inte det betyda att det fungerar hos VF. Alls. Så många saker som skall klaffa, spelsystem, personlighet, miljö mm. Finns många ex på spelare som värvats direkt efter att dom gjort succe i annat lag en säsong. Brukar sällan bli bra. Däremot skall man värva in olika karaktärer, olika typer av backar. Vilket man nu gör. Sen kan man fokusera på att få in RUTIN, vilket inte är samma sak som garanterad "klass". Tycker VF gör rätt nu på backsidan. Kommer garanterat komma in en "rutinerad" back med förväntad ledaregenskap. Med ett lugn som skapar trygghet. Succe? Vet man inte. Däremot är jag mer orolig över Forwardssidan. För många liknande spelartyper som inte kan eller skall bära 1 el 2a line. Har inte det naturliga spelet eller de egenskaper för att klara av det. Ta Mustonen, folk tror verkligen han är en sådan spelare? Kommer aldrig bli en poänggörare el "lirare". Svårt att lära sig "känsla för spelet" och att "spela med blicken uppe" och slå avgörande pass i den åldern. Kommer på mig själv då o då att jag saknar Martin Pluss något oerhört inför varje ny säsong! Må Djävulen ta Nubben! Mer komplett spelare och lagkamrat och klubbrepresentant är fan svårare att finna! Han hade haft 5-6 säsonger kvar i klubben,(vilket han själv ville, pratade tom flytande svenska efter 1 säsong??!!) om inte Nubben velat ta in sina "egna" finnar...

       • Kommentar avatar
        Skogs-Matte, 5 månader sedanSvara

        Rahimi är tydligen ledig...?

        • Kommentar avatar
         Gurun, 5 månader sedanSvara

         Tja, man kan ju spekulera bäst man vill, men att Berglund inte är aktuell säger väl det mesta då om hur Frölunda resonerar och snacket som gått i bakgrunden om Berglund. Ingen rök utan eld.


         Lämna en kommentar