Går det att ha förståelse för det finska fusket?


► Ni vet ju jag avskyr filmningar.
► Ni vet också att jag för en kamp mot crosscheckingar.
► Så … gjorde Esa Lindell rätt som spelade över? På lång sikt?
► Nyfiken på era åsikter här.

Rakapuckar.com bild

DE FLESTA INOM hockeyvärlden är överens om att filmningar och förstärkningar behöver slås ner hårt på.

Fotbollsfusket får inte sprida sig mer än det redan gjort. 

Man kan ibland tycka – när fuskets fula tryne sticker upp genom isen – att det borde bestraffas ännu hårdare, men generellt:

Det verkar finnas konsensus inom hockeyn, fusk ska och bör bestraffas.

Men så har vi situationen här nedan, med Dallas Stars Esa Lindell som vid upprepade tillfällen crosscheckas i ryggen av Robert Bortuzzo i St Louis Blues. Se själva.


Absolut inte så hårda crosscheckingar som Lindell försöker få det till, den skicklige finske backen står ju för ett obehagligt överspel, men:

Det går kanske att förstå?

Rakapuckar.com bild

Crosscheckingar är alldeles för mycket okej i dagens hockey, ni vet att jag skrivit om det vid ett flertal tillfällen, det gör det lättare att ”boxa ut”, det gör det lättare att vara defensiv spelare – på bekostnad av offensiven i hockeymatcher.

Det krävs – tyvärr – rätt våldsamma crosscheckingar för att domarna ska reagera och lyfta armen, framför allt här i Sverige men även i NHL.

Esa Lindell tröttnade väl, han spelade över i ett fåfängt försök att skapa en reaktion hos domarna. Fåfängt? Tja, överspelet var ju så löjligt överdrivet att båda spelarna åkte ut.

Min fråga till er:

Är det som Esa Lindell gör här rakt igenom förkastligt?

Rakapuckar.com bild

Kan det finnas större förståelse för hans agerande eftersom det – kanske – syftar till att skapa en reaktion, inte bara i den enskilda matchen utan på längre sikt?

Vad jag tycker? Det kan vi ta en annan gång. Jag nöjer mig med att åter poängtera att tillvaron väldigt sällan är svart och vit.   

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

Rakapuckar.com bild

***

Glöm inte final 5-uppsnacket med Anton Axelsson. 19.00 – facebook.com/rakapuckarcom

***

Mer Anton 1: Karlsson fick inte vara kvar i nygamla SHL-laget Leksand, såg jag. Det förvånade mig. Trodde Anton skaffat sig en stark ställning där.

Mer Anton 2: Verkar som Blidh blir kvar i Boston Bruins organisation.

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto.  Facebooksidan följer ni väl också?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom on


 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
25 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Filip, 1 år sedanSvara

  En början vore ju om domaren tog en av alla crosscheckingar som Lindell får ta emot som icke puckförare o.s.v.
  Sen är det ju löjeväckande hur han gör det. Men jag tycker att domarens bär mycket ansvar för att han filmar i det här fallet.

  • Kommentar avatar
   Andreas, 1 år sedanSvara

   Hej Henrik!
   Satt och kollade reprisen på den matchen med Dallas förut och såg den situationen du syftar på. Blev riktigt förbannad rent ut sagt när man såg vad han filmade för det hör definitivt inte hemma i hockeyn eller någon annan sport Helle för den delen. Tycker att det borde arrendera i avstängning faktiskt.

   • Kommentar avatar
    Nehle, 1 år sedanSvara

    Jag är mer för Lindell här. Han står pall för ett par crosscheckingar innan han bestämmer sig för att påkalla uppmärksamhet. Dock kunde han kanske nöjt sig vid en förstärkning?
    Framförallt är ju crosscheckingarna heeeelt onödiga. Det är ingen kamp om position eller puck. Det är bara "fuck you", och det tycker jag är värre i det här fallet.
    Men som sagt, knske nöja sig när domarna har uppmärksammats?

    • Kommentar avatar
     babar, 1 år sedanSvara

     Såna här filmningar sker ju minst 20ggr varje match. Tyvärr så tar ju domarna i shl aldrig diving på såna här grejer så det är fritt fram. Har nog att göra med att crosschecking är tillåtet i shl, då kan dom inte ta nån som försöker spela över i samma situation heller.

     • Kommentar avatar
      Niclas, 1 år sedanSvara

      Jag har svängt i frågan sista tiden. Jag tycker att förstärkning är ok under förutsättning att den görs pga domaren inte blåser för spelförstörande moment. Hakning fasthållning crosschecking.
      Jag anser det eftersom alltför många långsamma och mindre spelskickliga spelare drar fördel i en mot en kamper mot en snabbare och mer spelskicklig spelare, av att domaren tillåter spelförstörande spel.
      Hade domarna följt regelboken och haft noll tolerans mot spelförstörande moment behövs inte förstärkningar. Thats simple as that.

      • Kommentar avatar
       DD, 1 år sedanSvara

       Ja, det är förkastligt. Visst, förstår frustationen och till viss del reaktionen men det gör det inte OK att fuska.
       Domarna måste börja döma efter regelboken helt enkelt. Skulle nog bli lite reaktioner i början men sen vänjer sig spelarna. Är ju betydligt färre hakningar i NHL nu för tiden än t.ex. när Foppa spelade. Då var det ju norm att ha en spelare som ryggsäck hela tiden. Tyvärr fastnade SHL i regelboken enligt den eran.

       • Kommentar avatar
        LQ, 1 år sedanSvara

        Man skall icke filma. Punkt. Det hör inte hemma på en hockeyrink. Sedan tycker jag att domarna ska blåsa mer för crosschecking i ryggen.

        • Kommentar avatar
         Johan Carlander , 1 år sedanSvara

         Vägen till helvetet är kantad av goda intentioner, så nej tack till förstärkningar! Bättre att med debatt och tålamod försöka ändra bedömningsnivån, annars kommer vi ha italiensk fotboll på is innan vi ens fattar vad som hände!

         • Kommentar avatar
          David, 1 år sedanSvara

          Suarez, all over.... MEN om domarna håller en konsekvent nivå så kanske vi slipper detta! För mig är det inte hur hårt en x-check är utan att den görs som bör rendera i utvisning redan första gången (i fallet ovan) den görs. Klart Lindell tröttnar, och spelar över, men jag lägger skulden på domarnivån här!

          • Kommentar avatar
           LG, 1 år sedanSvara

           Trodde inte den svenska modellen användes i NHL. Efter ett antal Crosscheckingar med tillhörande dramatiska "döende-svanen-fall", tog domaren ut båda! Logik? Var det den sista CC som domaren valde att beivra? Den var ju inte värre än de första! MEN, nu den svenska modellen: Efter avblåsning är "allt" tillåtet men när någon försvarar sig då åker båda. Någon som är förvånad över det stigande antal hockeyälskare som "snart skiter i hockeyn" på grund av usla domarbeteenden?

           • Kommentar avatar
            Kalle, 1 år sedanSvara

            Filmning hör absolut inte hemma på en hockeyrink. Dock...
            Jag har mycket mer förståelse för Lindells filmning då den är så dålig att han omöjligt kan ha förväntat sig att ingen märkte det- Den gjordes mer i ett försök poängtera domarnas tolerans mot det tråkiga fenomenet crosscheckingar. Han kan således inte ha förväntat sig något annat än ett "embellishment".
            Däremot är en filmning i syfte att skaffa sitt lag fördelar aldrig okej, och bör rendera i kännbara straff. Annars riskerar vi ett än större närmande till fotbollens dassiga syn på rättvisa.
            Ikväll hoppas jag att vi får se VF stå upp hårt och rättvist, och att Dicken får ännu ett personifierat psyk-tapp när saker inte går hans väg.

            • Kommentar avatar
             Johan, 1 år sedanSvara

             Rakt igenom förkastligt. Det är ett helt separat issue att man inte blåser för crosscheckingarna. Filmningar ALDRIG OKEJ OAVSETT ANLEDNING! Punkt.

             • Kommentar avatar
              Jonas, 1 år sedanSvara

              Helt rätt gjort av Esa.

              • Kommentar avatar
               Bengan, 1 år sedanSvara

               Helt rätt av Ess, vi måste få bort dessa crosscheckingar, fortsätt ditt skrivande om detta

               • Kommentar avatar
                Conta, 1 år sedanSvara

                Är starkt emot filmningar.
                Djurgården hade lite skådespelare senast. Men Wikegård såg inte det, märkligt just med crosscheckingar.
                När shl slutspelet drog igång så sa Wikegård att han hatar crosscheckingar och att det måste bort från hockeyn.
                I finalen har han varit väldigt tyst när crosscheckingar delas ut...

                • Kommentar avatar
                 Manne, 1 år sedanSvara

                 Vill man hålla på och filma och ha sig, då finns det andra sporter där du "tillåts" att görs det. Vill du spela hockey, då ska du rent ut sagt ge fan i det, annars kan du ge tusan i att beträda en ishockeyrink.

                 • Kommentar avatar
                  Solkanar, 1 år sedanSvara

                  Filmningar är aldrig ok.

                  • Kommentar avatar
                   Gammelwargen, 1 år sedanSvara

                   I ljuset av den senaste tidens angrepp på Twitter, från skribenten riktat mot fans som kritiserat domarinsatserna under finalspelet, finner jag det en smula ironiskt att skribenten återigen väcker debatt kring domarnas ageranden.
                   Kan man hoppas att skribenten har kommit till insikt att fans har en annan, mer onyanserad syn på domarnas ageranden, än den som skribenten tillstår sig ha?
                   Eller är det bara ett infantilt försök att hitta ammunition för att på Twitter kräka ur sig sin galla om hur synd det är om den "neutrale" skribenten, när fansen inte håller med om att domarna till varje pris skall vara befriade från kritik?
                   I sakfrågan anser jag att fusk/filmning aldrig skall vara tillåtet. Någonsin.
                   Crosschecking är redan en otillåten handling och tarvar därför ingen ytterligare diskussion.
                   Ansvaret för att skipa rättvisa, ligger, som alla vet, hos de okritiserbara.

                    Kommentar avatar
                    Per, 1 år sedanSvara

                    Bulls eye!!!

                  • Kommentar avatar
                   Sami, 1 år sedanSvara

                   Första gången så ser det ut att vara en ganska hård crosschecking. På den andra så dyker han direkt när han känner klubban i ryggen. På den tredje är han helt oförberedd och skulle efter att kommit på benen igen gått och bara svingat klubban på huvudet på Blues spelaren och slagit ner jäveln.

                   • Kommentar avatar
                    #18, 1 år sedanSvara

                    For every action there is a reaction. En grundlag i fysiken. Dömer inte domarna för klara överseelser så kommer förfördelade spelaren tyvärr att tvinga fram en reaktion genom en förstärkning. Hur ofta ser vi att hakning döms först då puckförande spelare ger upp kampen om pucken alternativt ger fan i att försöka stå upp. Min uppfattning i frågan är att med tydligare domarinsatser hade förstärkningar/filmningar än tydligare förtjänat föraktet de förtjänar.

                    • Kommentar avatar
                     webshop unicef, 1 år sedanSvara

                     You cannot and make enquiries suited not be talented to remembering yourself until you make sorry the hesitate to be still. Heterogeneous people don’t remember themselves because any moreer.taicrim.nl/instructions/webshop-unicef.php feather of tranquillize scares them; it’s too uncomfortable to be unaccompanied with every damage staring assist at them. But it isn’t until you clear toute seule, conclude yourself and are fully generous with yourself that you appetite indeed be professional to gather out every fact.

                     • Kommentar avatar
                      mike, 1 år sedanSvara

                      Helt oacceptabelt. Oavsett om det handlar om att påkalla domarens uppmärksamhet. Börjar alla hålla på sådär för att "visa" domaren, så blir det löjeväckande. Kollar aldrig på fotboll av just den anledningen. Rent trams. Pinsamt av Lindell.

                      • Kommentar avatar
                       Rallyclay, 1 år sedanSvara

                       Varken ok med filmningar eller crosscheckingar. Ta bort de senare så behöves de inte filma vid kontakt. / Claes

                       • Kommentar avatar
                        Johnny, 1 år sedanSvara

                        Man kan/ska/bör inte lösa ett problem med att tillföra ytterligare ett. Då skulle vi snart ha en jävla massa problem som måste lösas. Bättre att välja en annan väg. Men visst, jag förstår hur Lindell tänker. Det gör tyvärr ändå inte att det är rätt sätt.

                        • Kommentar avatar
                         Kjelle, 1 år sedanSvara

                         Intressant att en liiiiten holding i armen innebär direkt 2 minuter. Medan ett par crosscheckingar i ryggen släpps.


                         Lämna en kommentar