Gräset blir aldrig grönare än där Dahlin är


► Ni vet hur man ibland glömmer bort det som är nära, tittar för mycket på grannens gröna gräs?
► Gräset är aldrig grönare än där Rasmus Dahlin är.
► Fyra, fem månader kvar nu. Sedan är han borta.
► För allt i världen – passa på. Njut.

Rakapuckar.com bild

DEN HÄR VECKAN har kanadensiska mediebolaget Sportsnet skickat sin berömde skribent Gare Joyce till Sverige för att göra en maffig story på Rasmus Dahlin.

Hajpen i Nordamerika är enorm.

I veckan hade branschtidningen The Hockey News ett långt reportage med rubriken:
”HOW MUCH COULD RASMUS DAHLIN HELP YOUR STRUGGLING TEAM?”

 

I texten går skribenten Ryan Kennedy igenom vilka av de för tillfället svagaste NHL-lagen som skulle dra mest nytta av att få Dahlin efter draften nästa sommar.

17 år – och på den nivån, alltså.

Hej, Rasmus Dahlin, din lelle sketonge från Lischöping – vilket NHL-lag tror du själv att du lyfter mest nästa säsong?

Äh, jag vet, blygsamme Rasmus hade ju bara tittat konstigt på en vid en sådan fråga, men den är faktiskt relevant.

Konsensus råder: Dahlin är given etta i draften.

Allmän uppfattning: han drar direkt, ska vara redo att gå rakt in i världens bästa liga och, inte minst offensivt, bidra.

Till och med Erik Karlsson fick kämpa initialt, hjälptes av en begåvad klubbledning (Ottawa Senators) som lät svensken göra sina misstag, lät honom ha en kort sejour (tolv matcher) i AHL och verkligen växa in i den stjärnroll han snart tog.

Det är inte givet att Rasmus Dahlin tar NHL med storm från dag 1, även han kommer ha vägbulor att hantera.

Rakapuckar.com bild

Men blir Frölundabacken inte den förste svensk att gå som nummer 1 i NHL-draften sedan Mats Sundin 1989 så … tja, det skulle förvåna mer än om Paolo Roberto fick föreläsa på Södertörn.

Och blir Dahlin inte en stor NHL-profil så … äh, det blir han. Alla liknelser överflödiga.

Tänk er för innan ni väljer bort någon Frölundamatch den här säsongen.

Några novemberdagar, december, januari, februari, mars, möjligen april – mer tid finns inte.

Njut. Närmast i kväll mot Rögle. Det blir kanske mer sådant här godis?

 

Eller sådant här?

   

 

***

Noll på åtta matcher. (varit skadad) Nu har Vancouvers Loui Eriksson två på två. 

Först ett i tom kasse, sedan med andraassist av Sidney Crosby … s klubba.

Ni tänker – vad?

Häng med.

I nattens segermatch mot Pittsburgh (5–2) skulle Phil Kessel hantera pucken i egen zon, amerikanen backade, såg sig inte för, fastnade på Crosbys brutna klubba som låg på isen, Thomas Vanek fick pucken till skänks, sköt, Matt Murray räddade, men returen hamrade Loui hem.

Rakapuckar.com bild

Med det flytet ska man hoppas på många matcher den kommande tiden …

***

En vända till i KHL för Patrick Thoresen SKA det bli. Läs mer här.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  mike, 10 månader sedanSvara

  Han är en fröjd att skåda. Så svårläst. Gång efter annan ser man motståndare som tror att - nu har jag honom, och vips så kommer det en annan förflyttning än vad som väntades. Det är ju ingen liten kille som ålar sig igenom heller. Imponerande!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Motståndarna tror sig veta vad han ska göra – så gör han något annat. Makalöst. :)

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 10 månader sedanSvara

  Man tänker att man inte blir förvånad längre, men sen kommer en dragning där han lyfter så där "Rasmus-dahlinigt (troligt nytt verb i SAOL 18) och man sitter bara och gapar.
  Snygg krönika i Hockeynews, hade tänkt lyfta frågan om dina tankar i nästa Morning Mailbag, men du hugg frågan innan dess istället. Snyggt som vanligt. Dina hockeytankar är förövrigt så intressanta så nog borde du få betalt i samma skala som Sanny och Leifby, men det är en annan femma. Löning imorn, ny abonnemangsavgift kommer då

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Kul att du läste Hockeynews-krönikan. Och tack för att du är med och bidrar!

 • Kommentar avatar
  Lennart, 10 månader sedanSvara

  Jag är inte lika säker som ni om Dahlin
  NHL mindre rink mindre utrymme han måste bli mycket kvickare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Kvickare? Nog är han väl kvick som attan? Däremot är det självfallet en inkörningsperiod på liten rink, mot ännu bättre spelare, i till viss del annorlunda sätt att spela. Men ... visst är det är en framtida stjärna.

 • Kommentar avatar
  Chrstet, 10 månader sedanSvara

  Va du på värmningen idag leman hur ser laget ut

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Nej, var inte där. Vet att Joel var med och värmde, osäkert om han spelar. Tror Mattsson vaktar kassen.

 • Kommentar avatar
  Jocke Sjöö, 10 månader sedanSvara

  Hur länge skall Sverige tillåta att NHL skall sno våra spelare utan att knappt betala. Tala om att låta någon pissa en i ansiktet och fortfarande vara glad. Hur kan vi gå med på detta och plus att de hindrar Svenskar ifrån att spela OS. Riv upp avtalen med NHL och begär mer pengar annars så blir det inga spelare och killarna väljer att sticka ändå skal de bannlysas ifrån svenska lag och landslag för all framtid. Det är NHL som har nytta av oss inte vi av dom. Jag har inga problem med att killarna uppfyller sina drömmar och tjänar pengar, men svenska klubbar måste också tjäna på det. Vi vill också se våra killar på arenorna runt om i Sverige och inte bara på tv nattetid. NHL tycker det är snällt att skicka över några lag för att spela på Globen men skrattar åt oss. Ursäkta att jag låter bitter men jag gillar inte denna verklighet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Tror det är så att SHL ska jobba MED och inte MOT NHL – för utan avtal drar spelarna ändå, inte någon kommer stanna hemma även om det hotas om avstängning, och det i läget märker NHL att man får spelarna gratis. Jobba för bättre förståelse i NHL istället, förståelse för att utvecklingsarbetet här i Sverige är bra, därmed kanske spelarna stannar något längre, i alla fall i en del fall.

 • Kommentar avatar
  Jocke Sjöö, 10 månader sedanSvara

  Jag förstår vad du menar Leman men de går väll nästan gratis redan nu. Se på Modo alla de spelare de skickat över hade de fått betalt hade de troligtvist inte harvat i Allsvenskan. Ja killarna sticker nog ändå men ganska vanskligt när det är så svårt att slå sig in i NHL. Det är ganska skönt ett komma tillbaka till Sverige och slicka såren. Missförstå mig inte om att jag missunnar killarna detta men Svensk jockey är ändå viktigare än den enskilde.

   Kommentar avatar
   Philip Lindberg, 10 månader sedanSvara

   Pengar är ju ingen garanti för framgång, se på Blåvitt t.ex. Man får nog vara medveten om vart man står i hockey-näringskedjan. SHL är på en lägre nivå, hockeymässigt som ekonomiskt. Det är mot NHL man drömmer, och det är där pengarna finns. Att säga att man inte får lämna är ju någon form av idrottslig diktatur.

   Kommentar avatar
   Jocke Sjöö, 10 månader sedanSvara

   Det är sant att pengar inte behöver betyda framgångar, men det är ju inte det de handlar om, klart man skall ha betalt. Som jag skrev ovan missunnar jag inte killarna att tjäna pengar men vi måste få bättre betalt.

 • Kommentar avatar
  Philip Glücksman , 10 månader sedanSvara

  Nja ingenting är väl lite att ta i. $250,000 per spelare första 10 och sen $325,000. Vad jag vet får väl SHL inget från NLA och KHL. Det är ju inte nära fotbollen men det är ju inga andra sporter heller.

   Kommentar avatar
   Jocke Sjöö, 10 månader sedanSvara

   Ja jag tycker att det är jävligt dåligt betalt. I fotbollen får man ju mer som du nämner men det kanske beror på att NHL ( USA) är inblandade plus att fotbollen släpper de spelare till landslag. I NHL tror de att de äger spelarna. Vill en svensk förbundskapten ta ut en spelare till tex OS skall han få göra det. Där kan vi kalla dikatarurfasoner.


Lämna en kommentar