Morning Mailbag – kanske om en forward på läktaren?


► Näst sista Morning Mailbag före Frölundas kvartsfinal 1 mot Malmö.
► Ordet är fritt.
► Tyck, tänk, fråga.
► Själv funderar jag lite kring 14 forwards, och vem som hamnar på läktaren. 

Rakapuckar.com bild


MED BARA EN helg mellan Frölundas och Malmös intåg i slutspelet är enkelt att se hur tränaren Roger Rönnberg tänker sig laget.

Johan Gustafsson går in i serien som nummer i målet, det var det ju inget snack om, jag har skrivit det flera gånger tidigare.

– ”JG” står match 1, absolut. Men jag är rätt så övertygad om att båda två kommer spela, de kommer få tävla om det, sa Rönnberg i går och syftade på den nu i princip friske och matchduglige Johan Mattsson.

Backsidan: 
Adam Almquist–Rasmus Dahlin
Jonathan Sigalet–John Nyberg
Matt Donovan–Mattias Nörstebö

Kristtoffer Gunnarsson

Läget med Adam Pardy skrev jag om i går (länk här), någonstans har han ont, något är problemet, jag vet faktiskt inte exakt vad.

Tre kedjor känns gjutna:
Victor OlofssonJoel LundqvistRyan Lasch
Carl Grundström
Jan MursakSimon Hjalmarsson
Mats Rosseli Olsen
Christoffer EhnMax Friberg

Sedan är två man klara i den fjärde: Pathrik Westerholm och Sebastian Stålberg.

På träningarna har Ponthus Westerholm och Joel Mustonen turats om här, detta medan Pontus Widerström – som jag gillade i just den här omgivningen i slutet av grundserien – istället varit extra i Joel Lundqvists kedja.

Det skulle möjligen indikera att det är Widerström som hamnar på läktaren på måndag (givet att alla fortsätter att vara friska och skadefria).

Rakapuckar.com bild

Ett misstag, känner jag. Min känsla är att Frölunda behöver Kungälvskillens tuffa sätt att spela hockey i ett slutspel, samtidigt som jag förstås begriper att Rönnberg har ett pussel att lägga; visst vill man utnyttja Mustonens energi, visst är det spännande med ett tvillingpaket.

Men Widerström kan spela tre, fem eller 15 minuter, han spelar box play, han står för det fysiska, du vet vad du får – och jag kan känna att i ett slutspel behöver du även nummer 44:s egenskaper.

Nå, svårt pussel att lägga. Igen: fullt medveten om det.

Rönnberg sa så här inför slutspelet:

– Vi kommer ta med allt i beräkningarna, hur kedjorna ser ut, hur de presterar mot Malmö blir jätteviktigt, vilka roller de har i special teams, hur killarna har en förmåga att göra varandra bättre i kedjorna här och nu. Mer titt på det än titt bakåt. Men en (forward) kommer hamna på läktaren, det är korrekt. Och det är bra att vi har den bredden.

** Men jobbigt för dig?
– Ja, jag vill ju att alla killar ska lyckas, har jobbat med dem hela året. Jag minns när Sebastian Stålberg tvingades se på när vi vann sista finalmatchen (2016), det var väldigt jobbigt när man jobbat med spelarna en hel säsong. Men nu är det examenstid, de får tävla om det, killarna.

** Är det så, att nummer 14 sitter på läktaren och verkligen sätter press på övriga eller vill du hålla fast vid något som (förhoppningsvis) fungerar?
– Vi vill få fyra kedjor att fungera. Det är komplext, svårt.

Rakapuckar.com bild

Nå – blev ni något klokare? Själv känner jag mig som en kremlolog som tolkar signaler, kroppsspråk, eller för den delen bristen på sådana och sådant.

På måndag vet vi. Just nu anar vi mest. Frölunda har ledigt i dag, för den som undrar, kör i Scandinavium under helgen, stannar där till dess att slutspelet är över.

I kväll njuter jag av Luleå–Brynäs – åh, du milde, vilken häftig match 3 det blir; Coop Norrbotten Arena kommer koka, inte minst har ju ”Bulan” Berglund bidragit till att bygga på ”vi mot världen”-känslan efter att Luleåbacken Daniel Sondell fällts av disciplinnämnden men inte Brynäsanfallaren Jacob Blomqvist.

Kan bli grinigt, kan bli grisigt, hoppas dock inom rimliga nivåer.

Men det här är en match man bara inte får missa om man gillar hockey.

Såg ni förresten, apropå inget, att Anton Blidh kallades upp av Boston Bruins i går? Dock fick han inte spela i 0–3-förlusten mot Florida Panthers i natt.       

Okej – laddade för frågor, tankar, synpunkter?

Kör hårt, Morning Mailbag är er chans.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  God morgon!
  Vad tror du är en rimlig förväntan på kvartsfinalserien mot Malmö? Från en objektiv synvinkel som jag inte förmår ha…
  Har vi sett det sista av Pardy, vad tror du?
  Jag förstår verkligen inte varför Frölunda måste krångla till det så med biljetter till slutspelet? Varför ger man möjlighet till bättre rabatt och billigare biljettpris till de som köper lösbiljetter än till sina serieplatsinnehavare? I min värld känns det respektlöst och förstärker min känsla att de skiter i oss… Fine att man vill sälja så mycket biljetter som möjligt, men det finns gränser. Vi med sittplats får 20% på ordinarie pris och betalar för de flesta platser 260-290 kronor styck för kvart 1 och 3. Med Let’s Deal-rabatten betalar man 212 spänn…
  Man kan väl ta en symbolisk summa, 100 kronor som för klackbiljetterna? Eller ännu bättre, låta slutspelet ingå i seriekortet!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Rimlig förväntan, ja du ... slutspel är något annat, man ska ha det klart för sig, Men, givet att det finns rätt mycket slutspelsrutin i Frölunda, givet kapacitet och form, givet att jag tycker det finns något högre kapacitet i 031- än i 040-laget ... 4–2 i matcher är rimligt. Men om slutspel innehåller just rimligheter, så är det inte alltid. Vad gäller biljetterna så är det ju ett jäkla dilemma; jag har full förståelse för er med seriebiljetter som tycker detta känns fel, jag kan OCKSÅ förstå att Frölunda vill försöka fylla arenan så gott det går. Det stora problemet här är ju att fans inte tycks lika intresserad av bäst av sju-serier som SHL.

   Kommentar avatar
   John, 1 år sedanSvara

   Frölundas prissättning är praxis inom marknadsekonomi. Priset är som högst i början när de mest intresserade köper, dvs de som ALLTID ser Frölunda. Finns det sen biljetter kvar efter att hardcorefansen köpt måste man sänka priserna för att nå nästa grupp fans. Kolla hur prissättning ser ut på flygresor, teknikprylar mm. Dyrt i början men billigare när de som "måste" ha produkten köpt klart.

   Kommentar avatar
   Pp, 1 år sedanSvara

   Det är likadant om du har ett abb på tex Telia. Redan befintliga "kunder" skiter man i menas rabatterade erbjudande når ut till alla andra. :)

   Kommentar avatar
   Lars, 1 år sedanSvara

   Våra serieplatser valde man att höja med 445% inför kvartsfinalerna! Hutlöst kan man tycka och ett inte särskilt snyggt agerande mot oss som går hela säsongen och med hela familjen! Lär tyvärr bli många tomma stolar på måndag...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nu förstår jag inte – hur kunde priset höjas med 445 (!) procent?

 • Kommentar avatar
  mike, 1 år sedanSvara

  Ponthus Westerholm har sett över hela säsongen varit en stor besvikelse, och även om det har sett något bättre ut emellanåt, så har det varit långt ifrån godkänt. Dessutom, en relativt mjuk spelare, så för mig är Widerström given. Hoppas RR tänker likadant, för laget sjuder inte över av tuffa spelare. Vi behöver "Wide".

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mm, förstår dina tankar. Kan inte säga att jag tänker annorlunda. Möjligen ser RR ingen fysisk matchserie, tror tvillingarnas finess kan såra Malmös backar.

   Kommentar avatar
   RW, 1 år sedanSvara

   Ponthus har inte varit en besvikelse för mig, jag visste att han var såhär dålig. Han har i hela sin karriär blivit buren av sin bror. Samtidigt så skapar inte dom 2 något, dom spelar bara omkring pucken längst sargen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Inte "bara", det håller jag inte med om. Jag tror att det kan hända saker nästa år när de båda vet lite mer vad som gäller, om inte skador ställer till det. Men visst är det lite för mjukt, för runt, för svårt ibland. Men inte alltid.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Håller med dig Mike.

   Kommentar avatar
   Patrick, 1 år sedanSvara

   Tror och hoppas att Ponthus Eesterholm är 14 i första. Fastän det är en kanske mjuk runda så behöver man ändå spänna bågen ordentligt. Så istid till Wideström och till Gunnarsson

 • Kommentar avatar
  danpåkuul, 1 år sedanSvara

  Läget med Adam Pardy skrev jag om i går (länk här), någonstans har han ont, något är problemet, jag vet faktiskt inte exakt vad undrade du.

  Jag tror att han inte hänger med i svängarna så därför står han och tittar på. Om han är intesserad,,,nä tror inte det , han vet vart han skall när säsongen är slut,,,tror jag :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Om han vore petad, om Frölunda bestämt att han inte platsade på sju backar, då kunde han ju åtminstone tränat för att hålla igång i händelse av skador, eller så kunde han ha åkt hem. Så kul är det ju inte gå omkring i ett främmande land.

 • Kommentar avatar
  Kba, 1 år sedanSvara

  Kan bara hålla med om att det vore ett stort misstag att bänka Widerström. Jag hade hellre sett Ponthus Westerholm på läktaren då Widerström och Mustonen spelar på ett sätt som lämpar sig bättre i ett slutspel.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vi får se, min känsla kan ju vara fel.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Vi är helt överens om Wide. Jag tänker ju att han är urstark defensivt speciellt om man jämför med alternativen och offensiv spets har vi så det räcker. Nej jag får inte ihop det om han placeras på läktaren. Så en liten klurig fråga. Vem tror du tar ett extra kliv i slutspelet eller ser du inte ngn som gör det?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag ser Mats Rosseli Olsen kliva fram och göra Ehns kedja till ett än större hot.

   Kommentar avatar
   Janne, 1 år sedanSvara

   Tyckte att MRO sett vassare ut efter sin frånvaro, mycket möjligt du har rätt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Och det här är hans tid på året.

   Kommentar avatar
   Lövet, 1 år sedanSvara

   Den såg jag inte komma men du får gärna ha rätt:)

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Brynäs och disciplinnämnden. Hand i hand. För alltid och för evigt. Stor jävla skandal att Blomquist får spela. Blir så trött på detta daltande med Brynäs från DNs sida. Filmningar och vårdslösa tacklingar. Trodde aldrig att jag skulle yppa orden, men ketchup på min sportkeps så säger jag det... ”idag håller jag på Luleå”

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror inte det daltas. DN skiter högaktningsfullt i vilket lag det gäller. Läs gärna här. Detta är intressant – och bör förstås ändras. http://hockeynews.se/articles/2251/

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   DN skiter nog i Brynäs, dom är helt enkelt inkompetenta, bla sånt här som får SHL att framstå som amatörer. Slutspelet har inte ens börjat och dom har redan grävt ner sig i dyn. SHL borde se över hela systemet, göra sig av med DN och se till så att det blir konsekvent av domarna rakt över.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nej, DN är verkligen inte inkompetent, det är en typ av schablonmässig kritik jag tycker är dum. I fallet Blomqvist var det ju fel på systemet, denne var anmäld enbart för huvudtackling, i och med att detta inte kunde bevisas så kunde han heller inte dömas. Systemet här bör bli bredare, men de som sitter i DN är allt annat än inkompetenta.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Jo men det är väl oerhört fånigt? Är väl bara att titta på Cmores utmärkta bilder som gemene man såg och utdöma straff. Gömma sig bakom byråkrati och tappa ansiktet är knappast vad slutspelet behöver, vad sägs om att använda sunt förnuft?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Men då måste regelverket ändras. Och så kanske det blir?

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Ändå högst beklagligt, man måste kunna se helheten och rätta till det omgående, nu blir ju utfallet att Luleå behandlas orättvist med allt vad det innebär, domarna kommer att hamna i en olustig sits ikväll, den saken är klar. Publik, Bulan, Spelare kommer att sätta enormt tryck på dom....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Fast DN har ju ett regelverk att förhålla sig till, kan ju inte frångå detta. Trist för Luleå, absolut med på det, men klart som fan att DN gör rätt. Däremot behöver regelverket ses över.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Där tycker vi olika, om jag hade haft sån stelbenhet bland mina anställda så hade jag blivit galen, visst ska finnas ramar o regler men om nåt blir uppenbart heltokigt och inte kan korrigera under resans gång så är det ju ett gigantiskt misslyckande, vilket nu blev utfallet. Nåja trevlig hockeyhelg!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Men en DOMSTOL, som ju disciplinnämnden är, kan ju inte bara strunta i regler? Det kan ju få förödande följder. Trevlig helg!

 • Kommentar avatar
  Svante, 1 år sedanSvara

  Att sätta Widerström på läktaren vore direkt osmart, speciellt när Pardy inte finns med. I slutspelet krävs det fysik på ett helt annat sätt än i serielunken

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mm, jag har väl den känslan också. Nå, vi får se. :)

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Mustonen, Widerström, Westerholm... känns oerhört svårtippat. Tänk att klona dom tre till en, vilken spelare det hade varit! Skämt å sido, hugget som stucket, lyxproblem

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Japp, helt rätt, det är ett lyxproblem att ha för många att välja på. Bredden är viktig, det kommer alltid skador, sjukdomar, avstängningar.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Wideström behövs, Westerholm på läktaren men det blir nog inte så. Men förhoppningsvis blir det många matcher i slutspelet, bra med många spelare att välja på, kan ändras fort

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Japp, bredden oerhört viktig.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Min kritik mot domare är inte slentrianmässig, kortfattat sett, var konsekvent i bedömningarna. Hellre en domare som är konsekvent dålig/ bra. Sen ok om nivån höjs i slutspelet, men inte på ett sånt sätt att yxhugg och X-checking framför mål är helt legitimt. Rent, tufft spel hellre regelrätta slagsmål än fega tilltag i såfall. I förlängningen måste något göras, tror inte man kommer tillrätta med huvudtacklingar om inte farten sänks i spelet. Givetvis drabbar det även domarna, svårt att hänga med i den höga farten i dagens hockey

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vad jag anmärkte på vad den här schablonmässiga kritiken av DN, inte domarna. Två HELT olika saker. Håller helt med om att yxhugg och crosschecking framför mål inte ska tillåtas "bara" för att det är slutspel. Och ja, farten är ett problem i flera avseenden, även om den också ger något positivt.

   Kommentar avatar
   John, 1 år sedanSvara

   Lite trist är det allt att slutspelen tenderar att bli grisfester där medelmåttor hamnar i fokus och spetsen slaschas sönder. Tyvärr spelar cmore på detta genom att lyfta upp grisar innan match istället för spets. När blir Sylvegård intervjuad? Endast i slutspel.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kan ju också bero på att han är bättre då?

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   HV lät ju Sylvegård bli huvudfigur, hade man ignorerat pajaskonsterna på uppvärmningen så hade det ju självdött, nu var halva matchen vunnen åt LHC redan innan nedsläpp, så länge det fungerar lär det finnas kvar. Sen kan man diskutera om det inte borde rendera i avstängning direkt, jag vill iaf inte se sånt, jag vill se bra hockey

   Kommentar avatar
   John, 1 år sedanSvara

   Min poäng är att det inte ska gå att grisa i slutspel. Stäng av dem. Och låt lirarna glänsa istället.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Många gillar när det hettar till, när det är känslor med. Gäller att hitta rätt nivå, bara. Och den är säkert olika för olika människor.

 • Kommentar avatar
  DaRude, 1 år sedanSvara


  Jag är förundrad över inställningen att det behövs fysik. Det är inte djur som åker omkring där ute och blir uppskrämda för att någon är större än någon annan. Det är ett, i mitt tycke, relativt primitivt sätt att se på saken. Och att man är stor fysiskt går heller inte hand i hand med ”tuffhet”. Den tuffaste spelaren i laget är ju givetvis Ryan Lasch. Killen är två tummar hög och väger väl in som fjädervikt. Ändå tar han kopiöst med stryk, hakningar, slashingar osv men levererar ändå poäng och mål. Om alla Frölundas offensiva spelare kan vara lika tuffa som Ryan så kommer det bli ett bra slutspel. Vad gäller Widerströms vara eller icke-vara så tycker jag det är hugget som stucket. Det viktiga är att förlägga spelet hos Malmö och att göra fler mål än dem. Vem som vinner handskviftar-tävlingen framför mål skiter jag högaktningsfullt i.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag förstår vad du menar, och medhåll vad gäller Lasch – han är tuff. Samtidigt tror jag inte Widerströms styrka är att vifta med handskar framför mål, det där är mest fånigt och något som borde försvinna, däremot ska man inte negligera att nivån höjs när det gäller som mest, en spelare som kan spela fysiskt (nu menar jag inte fult) fyller sin funktion. Detta sagt, självfallet är inte fw nummer 13 det som är tyngst vägande skäl vad gäller vad som kommer att avgöra den här serien.

 • Kommentar avatar
  Steffo, 1 år sedanSvara

  kan de vara så enkelt att man inte e nöjda med Pardy och att han är avpolletterad helt enkelt Vad det gäller Läktaren borde en Westerholm sitta där 7an bör spela o absolut Wideström!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Om Pardy är avpolletterad borde han inte vara kvar. Tror inte på det.

 • Kommentar avatar
  Jonas, 1 år sedanSvara

  En off topic fråga men hur lägger Frölunda upp sommarträningen? 4 pass om dagen sägs det ju. Är det flera styrkepass om dagen, kondition? Hur ser det ut?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Oj, så långt framåt har jag inte koll. Brukar vara en tid ledigt efter slutspelet är över, sedan på't igen, fyra veckors sommarledigt, men mer exakt upplägg, det kan jag faktiskt inte. Sorry.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 år sedanSvara

  Blir nog PW hamnar på läktaren, trodde han hade lyckats övertyga RR i år men tyvärr tror jag inte det. Frölunda behöver ett antal spelare som klarar av att spela fysiskt./ Claes

  • Kommentar avatar
   Conta, 1 år sedanSvara

   Ser helst Pontus Westerholm på läktaren och Widerström i spel i 4e kedjan.Wide kan tackla bra och vinna sargdueller.Westerholm bara ramlar.

   • Kommentar avatar
    Bamse , 1 år sedanSvara

    Hade jag varit Roger rönnberg så hade jag satt ponthus på läktaren. Han är helt okej på att hålla pucken men blir alltid ut efter sargerna. Vi behöver widerström med muskler och raka spelstil. Hur rönnberg inte förstår det om det nu blir widerström är ju helt sjukt när dom har fått värva tuffare backar under säsongen. Då ska man ju inte ta bort den med mest fysiskt spel!
    Om det nu blir så :p

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     OM det blir så, ja. Jag svarar flera av er det, jag VET inget, bara drar små slutsatser av vad jag sett, inte alls säkert PW är nummer 14.

   • Kommentar avatar
    GöranA , 1 år sedanSvara

    Självklart behövs en spelartyp som Widerström i slutspel. En som kör och tacklar över hela banan och sakta men säkert pumpar musten ur motståndarna.
    Mustonens målsinne också viktigt. Tvillingarnas kemi kan bli ett vapen.
    Svårt val men jag hade satt Ponthus tvilling på läktaren.

    • Kommentar avatar
     Matte, 1 år sedanSvara

     HL - Händemark och Bryggman kommer trycka upp småkillarna tex AA och Lasch, utan att domarna bryr sig.
     pss Du så är jag övertygad om att Widerström och Gunnarsson behövs i denna första match.
     Men sen kanske man skall spela Wideström och Mustonen med Stålberg och låta båda tvillingarna vila?
     Alternativet funkar bra (dvs tvillingarna spelar och Julmusten och Wide är på läktaren) om domarna dömer enligt boken. Men sannolikheten är låg.
     AA skall nog inte alls spela mot Malmö, mer än sporadiskt.
     Men jag kan också tycka att RR inte har rätt målis.
     Har inte FHC lärt sig något av HV 71 uttåg mot LHC? Målvaktsspelet och det fysiska spelet förlorade HV allt på.
     Det ser liknande ut hos FHC...utan att vara negativ.

     • Kommentar avatar
      Rw, 1 år sedanSvara

      det som är så synd enligt mig är att Mustonen blev osynlig efter kontraktsförlängningen, var hur bra som helst innan. Har dock kommit tillbaka lite i slutet, men är ändå inte uppe i samma kvalité som när han värvades. Håller du med Henrik eller är jag helt ute och cyklar?

      • Kommentar avatar
       Richard, 1 år sedanSvara

       Widerström vs Westholm Po? En kedja med Westerholm Westerholm och Mustonen lär ju skapa mer och längre tryck i anfallzonen. De har bättre puckkontroll. Även trubbigt sargspel tröttar ut och kan ge fördel för andra femmor. Widerström är en krigare och kan och lär vara viktig till senare del av kvartsfinalen. Vi får se på måndag!


       Lämna en kommentar