Frölunda ska tillbaka till det som fungerade


► När Frölunda tisdagstränade stod det klart att Roger Rönnberg dragit samma slutsats som jag:
► Ibland ska man inte peta i det som fungerar.
► De gamla kedjorna var alltså tillbaka.
► Däremot ett nytt, intressant backpar: Adam Pardy och Matt Donovan.

Rakapuckar.com bild

EFTER TVÅ DAGARS ledigt såg vi det direkt i spelövningarna:

Joel Lundqvist tillbaka med Ryan Lasch och Victor Olofsson.

Simon Hjalmarsson ånyo center med Sebastian Stålberg och Mats Rosseli Olsen.

Jan Mursak hade åter Carl Grundström och Ponthus Westerholm på vingarna (med Jesper Emanuelsson som extra).

Joel Mustonen, Pontus Widerström och Max Friberg cirklade runt Christoffer Ehn.

Jag hade gått tillbaka till saker som fungerat, för efter två riktigt svaga prestationer behöver Frölunda trygghet”, skrev jag efter övertidssegern mot Luleå i lördags, två dagar efter 1–4 mot Färjestad – och så blev det, alltså.

Bra. Frölunda modell 17/18 skriker efter ordning och reda, hade funnit en struktur, tappade helt bort den i två matcher, nu kanske den kan komma tillbaka.

Roger Rönnberg försökte nästan försvara återgången till det gamla:

– Jag vet inte om vi (tränarteamet) är för påverkade av två matcher med jättedålig struktur, två matcher där vi bara kämpar, inte spelar särskilt bra ishockey …. om jag är positiv. Det finns andra faktorer, att vi hamnar i underläge, får kämpa i motvind. Jag utvärderar kedjeförändringarna med lite distans till det.

Så är det förstås, Frölundas steg tillbaka, från en ordning där alla spelare drog åt samma håll till sensationell spretigt, det berodde förstås inte bara på omgjorda kedjor.

Men jag tror det spelade en betydande roll.

Står du på väldigt stadig grund klarar du det mesta, men säsongens upplaga av Frölunda känns lite för mycket som den vilar på göteborgsk lera, och i det läget är stabilitet, trygghet, ordning och reda viktiga detaljer.

Rakapuckar.com bild

När Karlskrona (torsdag), Skellefteå (lördag) och 2xDjurgården (måndag/tisdag) väntar inom loppet av sex dagar känns återgången till en fungerande modell helt rätt.

** Du tar det säkra före det osäkra, Roger?
– Lite så. Vi vill tillbaka till att spela efter vår struktur, i vårt system. 

Mattias Nörstebö gick med Kristoffer Gunnarsson i ett backpar, Nörstebö som nu gjorde andra träningen efter knäproblemen.

** Spel mot Karlskrona på torsdag?
– Vi får se, jag tror inte det, fortfarande lite tidigt. Men han gjorde en bra träning.

Adam Almquist kvar med Rasmus Dahlin, Jonathan Sigalet med John Nyberg, och så var Adam Pardy och Matt Donovan en spännande duo.

Rönnberg:

– Det skulle kunna vara ett bra backpar. De förstår varandra, vana vid att kommunicera, talar samma språk. Känns som ett välbalanserat par.

Adam Pardy och Matt Donovan – kan det vara ett välfungerande backpar i Frölunda? Onekligen talar de samma språk, kanadensaren och amerikanen: engelska. Foto: TOMMY HOLL och FRÖLUNDA HC


***

Filip Westerlund lånas ut till Björklöven i två veckor, skriver frolundaindians.com, detta för att konkurrensen just nu är för tuff: nio backar med Adam Pardy in och Mattias Nörstebö frisk.

Men Nörstebö ska spela OS om knäet håller, Rasmus Dahlin ska definitivt göra det, då får Westerlund en roll att spela igen, bra därför att han håller igång med seniorhockey på hög nivå under tiden.

Det tyckte jag förresten att Härnösandskillen skulle ha gjort i höstas också, för att få mer fart på sin utveckling.

Då hette det att det var viktigt att han gick sina två timmar om dagen i skolan.

Nu går det visst bättre.

Nå, utlåningen till ”Löven” är bara i två veckor.

***

En busslast tjeckiska ungdomstränare var på plats i Frölundaborg för att se, studera och lära.

Roger Rönnberg fick hälsa på en kär gammal vän: förre landslagsmannen och store Luleåprofilen Jiri Kucera.

– Jag visste inte alls att han var här, blev förvånad när han kom fram och hälsade. Jag var juniortränare när han spelade i Luleå, en fantastisk människa, helt enormt ödmjuk, en av de bästa lagkompisarna killarna där uppe har haft.

Rakapuckar.com bild
Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Jonte , 11 månader sedanSvara

  Mustonen måste få spela med Murcak

   Kommentar avatar
   Janne, 11 månader sedanSvara

   Undrar också över det, ser gärna Mustonen med Murcak

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Gillade också M&M. Kanske kan bli så, att han som extraforward får några byten där.

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   För mig är det märkligt att Julmusten överhuvudtaget är 13:e forward. Har inte varit bra de två senaste matcherna, men det har ingen å andra sidan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det är han nog inte på torsdag, gissar Widerström. Å andra sidan spelar det väldigt liten roll, handlar om hur mycket istid de får, och man kan rulla på 13, ge även den 13:e, så att säga, hyggligt gott om speltid.

 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 11 månader sedanSvara

  Jag hade gärna sett att 17-20-51 fått fortsätta. Kör Mursak med Olofsson och Lasch vetja. Sen har vi Mustonen, Hjalmarsson, Friberg, Ehn, Ponthus och Pontus att bilda två kedjor av. Måste ju gå att göra något vettigt av. Mustonen och Grundström, Ponthus och Friberg med Hjalle och Ehn som centrar kanske?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Håller inte alls med, av anledningarna jag tar upp i texten. Nu är inte läge att experimentera. Stick to what works. ;)

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Det här laget är enormt känsligt för förändringar, vilket faktiskt är oerhört märkligt. Visst, det är bra med trygghet - men bara för att man ändrar om i tre av fyra kedjor så ska det inte bli en sån stor skillnad på spelet i två matcher. Litegrann som barn som surar ihop om de inte får lördagsgodis. Handlar om att de inte kommit ihop riktigt som grupp än och saknar en grundtrygghet i spelet, litar inte riktigt på varandra. Det är oroväckande, såhär långt in på säsongen. Men vi har ju sett att de kan spela bra, HV och DIF borta tex. Förväntar mig detta spel på torsdag härnäst.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Precis. Man kan tycka vad man vill om osäkerheten, men nu ÄR det så, dumt därför att ändra och krångla. Kör med det som fungerar.

   Kommentar avatar
   Patric Agblad, 11 månader sedanSvara

   Fast det är väl nu man måste testa sig fram för att hitta rätt till i april? Men jag förstår hur ni tänker också. Tycker bara inte att det gamla, "trygga" varit bra nog att fortsätta med. Blir respass i kvarten :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Hittar man inte tillbaka till det som fungerade före i torsdags är det stor risk att det inte blir någon kvartsfinal ...

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Enig!

 • Kommentar avatar
  Bengan, 11 månader sedanSvara

  Nu är det bevisat, RR läser och följer dina råd HL

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Haha ... han behöver förstås ingen hjälp. Men kul att han delade min åsikt här.

 • Kommentar avatar
  Johan, 11 månader sedanSvara

  Att spela Almqvist med Dahlin fortfarande känns helt obegripligt.... Almqvist har jätteproblem i egen zon och Dahlin måste få spela med små marginaler och följa med offensivt men då hade jag mycket hellre sett att han haft en defensivt starkare partner bakom sig..

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Håller verkligen med! Just det backparet Dahlin/Almquist har jag och många med mig varit inne på tidigare, de ska inte spela ihop. För att få ut max av Dahlin, så måste han spela med en stabil back och han växer ihop med Sigalet, då han känner sig trygg att följa med upp i anfallen, vilket han ska göra. Sigalet täcker upp bakåt. När Dahlin spelar med Almquist så försämras bådas spel, vilket är märkligt att inte ledningen sett det

   Kommentar avatar
   Matte, 11 månader sedanSvara

   Håller med - mycket förvånande.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Då visar ledningen upp de så kallade corsi-siffrorna och säger att ni har fel. :)

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   De där corsi-siffrorna kan man bli galen på. Bättre att titta på hur det verkligen ser ut på isen, hur lite man får ut av tex Dahlin. Skulle kunna få ut ännu mer, om killen får spela med Sigalet.

 • Kommentar avatar
  Johan L , 11 månader sedanSvara

  Håller med om kedjorna. Intressant backpar. Det skulle nog bli stabilare med en offensivare och en defensivare back ihop. Dela på Almquist/Dahlin och sätt dem med Sigalet /Nyberg. Sen får Nörstebö konkurrera om en offensiv plats och möjligen Gunnarsson om en defensiv?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Igen: det finns tydligen corsisiffror som visar hur bra 5/26 är tillsammans.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 11 månader sedanSvara

  I min bok är ju WIde given med Ehn & Co sen tycker jag att det är jämt skägg mellan övriga. Max har väl inte övertygat på mig även om han är energisk och täcker skott....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag anser också att Widerström är värdefull. Sedan, om man står som nummer 13 eller inte ... speltiden avgör.

 • Kommentar avatar
  Gurra, 11 månader sedanSvara

  Rylander på GP har bevakat lite klubbar i lägre divisioner, t.ex. Hanhals Kings i div 1. Hur är egentligen nivån på div 1 jämfört med juniorhockey, hade det varit ett bra alternativ på hemmaplan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag gillar ju det här att skaffa sig seniorerfarenhet, samtidigt har grabbarna skola att sköta, plus att Frölunda lägger en hel del fokus på sina juniorlag. Ett allsvenskt lag hade varit en annan sak, tror jag. Men om Hanhals Kings kan fortsätta ta steg uppåt/framåt ... jag tycker det är en bra idé att ge unga killar chansen där. Minns att Färjestad en gång la ner sitt J20-lag, lät de äldsta spela med Skåre som väl låg i ettan då. Fick inte önskad utväxling på det. Men ... jag vet inte, träna med hockeygymnasiet, matcha med J20, i alla fall känna på seniormiljön, även om det inte är allsvensk miljö kan jag tycka det är en bra idé.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 11 månader sedanSvara

  Kan ju inte påstå att RR verkade ha nån direkt lösning/idé på detta års lag......har skrivit det innan, detta är ett lag som bajsar på sig direkt när det blåser snålt.
  Henrik. Du ställde aldrig frågan om RR redan givit upp denna säsongen,Ang. Att han ser allmänt uppgiven och inte ens är förbannad längre........????

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Den frågan känns inte relevant, faktiskt. Tror du på fullt allvar han GETT UPP? Med ett lag som är topp 6 i SHL? Kom igen ...

   Kommentar avatar
   Mikael , 11 månader sedanSvara

   Nä det tror jag väl inte egentligen, men faktum kvarstår att han ser väldigt oengagerad och som sagt uppgiven ut.... Säger man på fullaste allvar att en timeout "är bara kosmetika" ja om man inte agerar, ja DÅ är det bara kosmetika. Någon gång måste man markera, det sitter faktiskt personer som betalt pengar för att se på. Och står då RR lika handlingsförlamad som resten av laget, ja då är det riktigt illa. Det jag menar är att det är viktigt vilka signaler man sänder ut till sina fans. Jag förstår att det inte riktas några missnöjen på pressläktaren men på annat håll knorras det ganska friskt i hallen...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag är ju av åsikten att man absolut bör ta timeout i det läget, men jag tror inte du ska tolka Rönnbergs "kosmetika-snack" som att han inte bryr sig. Han tycker så. Det får man respektera. Sedan förstår jag att fans reagerar. Verkligen.

 • Kommentar avatar
  Conta, 11 månader sedanSvara

  Pardy med Donovan låter spännande.Pardy sköter defensiven och Donovan kör offensiven somben kloining back/forward.Förstår tänket med att gå tillbaka till grunden,men jag kan ej komma ifrån känslan att det inte heller är helt rätt.Om man tittar på spelartruppen med fokus på forwards så borde mera mål kunna produceras.Sen är det underbetyg att man trodde att den till stora delen unga bacsidan skulle klara shl spel och glänsa.Vi har ingen riktigt etablerad toppback i laget.Märkligt att ej Rönnberg fått ut mervav laget.Sen tycker jag att även om Mursak var sämre de 2 senaste matcherna så förtjänar han inte vare 13e forward.Mustonen med Ehn och Widerström.Emanuelsson in med Mursak och Grundström.Sätt Westerholm på läktaren och Friberg kan vara 13 e forward.Men Rönnberg tror juvej på bänken tyvärr och det är ett stort problem tycker jag.Vad skickar det för signaler egentligen? Vad tänker juniorerna som kämpar för att slå sig in i A-laget? Spelar ingen roll hur bra jag är är samma spelare match efter match.och när juniorerna får vara med någon gång så får dom väldigt begränsad speltid..Så hoppas jag ledningen sportchef Sjöström och tränare. Rönnberg lär sig av denna berg och dalbanan .Var ju mycket snack innan säsongen att målskyttar skulle fördelas mellan 4 kedjor.Där har utvecklingen varit låg.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Kommer strax en text som delvis handlar om det här med fyra producerande kedjor, i alla fall berör ämnet. Ska lägga in den strax. Finns nog när du ser det här. ;)

 • Kommentar avatar
  Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

  Måste ju vara en hopplös säsong för Westerlund. In och ut ur laguppställningen och på det diverse utlåningar kors och tvärs. Vet du vad Frölunda har för plan för honom nästa säsong?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Hopplös indeed. Synd, för det är verkligen ingen dum back när han får lite trygghet, vänja sig vid vuxenhockey, rutin av att fatta smarta beslut. Vill tro han har en betydligt större roll nästa vinter.

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

   Westerlund blir ju ett typexempel en spelare som drabbas negativt av att det saknas en allsvensk klubb i närheten. Med tanke på att Frölunda vill vara en ledande klubb inom spelarutveckling så borde man ju inse värdet av att ha en allsvensk klubb i närheten och därigenom hjälpa till med att finna resurser nog till att sätta ihop ett lag som kan nå allsvenskan.

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Att Gunnarsson går före Westerlund är i min bok otroligt märkligt. Jag vet, det är olika typer av backar, men ändå. Westerlund har en större uppsida!

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

   Skulle gissa att man ser ett större behov av Gunnarssons fysiska styrka än Westerlunds spelskicklighet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Precis så. Du behöver spelare i numerära underlägen också.

 • Kommentar avatar
  Richard, 11 månader sedanSvara

  Helt rätt att återgå till de femmorna där vi hade stabilitet i spelet. Tror vi har haft för mycket spelaromsättning (skadade spelare in och ut plus nyförvärv iår) i år och därför ser det så styggt ut när RR ändrat i femmorna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Kedjorna. ;) Länge sedan man använde "femmor." Flåt. Kan inte hjälpa det ... Men du har rätt, jag känner också så, laget skriker efter stabilitet.


Lämna en kommentar