Finns lite hockey kvar – och den spelar roll


► Jag ljög förstås när jag i veckan skrev att hockeysäsongen var över.
► Korkat misstag.
► Minst en finalmatch kvar i jakten på Calder Cup. Och AHL-slutspelet ska inte fnysas åt.
► Se Calle Roséns, Andreas Johnssons och Carl Grundströms mål här. 

Rakapuckar.com bild

Mååål! Andreas Johnsson i centrum efter sitt 1–0-mål. Sedan skulle även Calle Rosén näta. Två gånger, dessutom. Och riktigt snygga mål var det också.


TORONTO MARLIES KÖRDE över Texas Stars på bortaplan i natt, 6–2 betydde 3–2-ledning i finalserien, därmed en chans att ta hem Calder Cup hemma i Ontario natten till onsdag svensk tid.

När jag, efter Washington Capitals Stanley Cup-seger, skrev något om att hockeysäsongen var över, inte längre levde eller vad för ord jag nu använde, så var det inte bara slarvigt och dumt – det var också korkat.

AHL ska inte på något sätt förringas. Tvärtom.

Allt fler NHL-organisationer, i lönetakets tid, ser vikten av att utbilda väl och kunna plocka upp AHL-spelare som – för en förhållandevis liten penning – kan gå upp och göra jobbet i NHL, en del dessutom växa och bli riktigt bra spelare.

Pittsburgh Penguins har gjort det, Tampa Bay Lightning har gjort det … Washington Capitals gjorde det.

Inte mindre än tio av de Caps-spelare som var på isen i sista Stanley Cup-finalen mot Vegas Golden Knights har spelat AHL-hockey i farmarlaget Hershey Bears.

Jay Beagle och John Carlson var med och vann Calder Cup 2009 och 2010, målvakten Braden Holtby bidrog till 2010-triumfen, och svenskarna André Burakovsky och Christian Djoos har båda härdats, utbildats väl och stått ut i Hershey innan de blivit värdefulla delar av Caps NHL-lag.

Rakapuckar.com bild

Så rynka inte på näsan åt AHL-slutspelet. Det vore ett misstag.

Andreas Johnsson (1+2), vars kedja med Carl Grundström (1+1) och Miro Aaltonen (0+1) hade det tungt i början av finalserien, öppnade målskyttet i natt, Calle Rosén – backen som Frölunda en gång hade men slarvade bort – var en dominant med två finfina mål och även Grundström satte dit en puck.

Ni ser målen i ett snabbt sammandrag här. Väl värt några minuter av er söndag.


Väl värt för svenskarna att stå ut också, för det spelar stor roll hur de presterar i AHL vad gäller deras framtida NHL-chanser.

Johnsson ligger redan, efter de fina insatserna med Toronto Maple Leafs i vinter, utmärkt till för att ta en tröja i Leafs kommande säsong, även kedjekamraterna Grundström och Aaltonen kommer vara på camp och kämpa om en plats i Mike Babcocks gäng.

På backsidan är konkurrensen stentuff, Calle Rosén har bland andra unge Timothy Liljegren och Andreas Borgman att fajtas med.

Rakapuckar.com bild

Borgman är skadad, det vet ni säkert, övriga svenskar i Marlies är Dmytro Timashov och Pierre Engvall.

Ingen svensk i Texas Stars eftersom John Nyberg inte spelar. Ex-frölundaiten har totalt medverkat i sex av 20 slutspelsmatcher.

***

Den som vill se Toronto Marlies mot Texas Stars match 6 kan klicka här. Kostar 13 dollar.

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
2 kommentarer
 • Kommentar avatar
  ClasseF, 1 år sedanSvara

  Ben Smith i Toronto Marlies borde Sjösrtöm kolla på om han kunde locka till Frölunda

  • Kommentar avatar
   Generalen , 1 år sedanSvara

   Vet du om Nyberg är så kallad "healthy scratch"?

    Kommentar avatar
    Nolte, 1 år sedanSvara

    Intressant fråga om det är så att han inte platsar. Efter årets säsong i Frölunda kan jag mycket väl tänka mig att så är fallet, klassen på AHL skall inte underskattas.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Han har precis åkt över, spelade klart säsongen med Frölunda, hoppade rakt in i ett lag som varit tillsammans hela vintern, ett som håller hög klass. Inget konstigt med att han inte platsar, känner jag. Det är nästa säsong som Johns resa inleds.


  Lämna en kommentar