Förstemålvakt? Nej, men het keeper ska få stå mer


► Den som vill ha en renodlad förstemålvakt i Frölunda kommer få skrika sig hes även i vinter.
► Däremot kan en het keeper få stå lite mer, några fler matcher i rad.
► Lite som det var guldsäsongen 2015/2016. 

Rakapuckar.com bild

Något förändrad situation för Johan Mattsson och Johan Gustafsson i vinter. Eller "utvecklad", som målvaktstränaren Kristoffer Martin beskriver den. Foto: TOMMY HOLL


SÅVÄL SUPPORTRAR SOM experter har haft åsikter om sättet Frölunda matchat sina målvakter de senaste åren.

Låtit båda konkurrera under grundserien om förtroendet i slutspelet.

Lagt upp planer i förväg.

Velat ge två individer chansen att växa, därmed skapa ökad målvaktstrygghet i händelse av skada.

Men också: ibland satt en formstark målvakt på bänken, inte gett honom chansen att spela vidare.

Tro inte att klubben gjort helt om. Den som hoppats på det blir besviken. Såväl Johan Mattsson som Johan Gustafsson lär spela ett stort antal matcher.

Men … i vinter kommer ni ändå få se en viss förändring. Eller som målvaktstränaren Kristoffer Martin (bilden) skjuter in:

– Viss utveckling. Vi har pratat mycket med målvakterna, det har kommit mycket från dem, de vill ha det så.

”Så” betyder att en målvakt som är ”i zonen” kan få stå några fler kvällar i rad, att matchningen inte är lika förutbestämd som tidigare.

Rakapuckar.com bild

Större än så verkar inte skillnaden vara. Fortsatt vill Frölunda ”ha med” två målvakter som är redo att spela slutspelshockey.

– Ja, slår Martin fast, jag är helt övertygad om att de kan hjälpa oss vinna SM-guld. Vi ska ha med dem. Det är bara att … det är lite lättare för utespelare, det är lite som att säga ”Victor Olofsson gör tre mål i power play, ska jag byta honom då, till nästa match?” ”Nej”, säger du. Men vi har gjort det ibland, känt att ”okej, då kan han få prestera”, för det är en helt ny match. Men det är klart att en målvakt känner att när han håller nollan en match och gör en bra prestation, så klart han känner att han har bra självförtroende, och då ska vi låta dem få spela det självförtroendet.

Inte längre lika förutbestämt som tidigare vem som ska stå vilka matcher.

Mer att startande keeper bestäms av form och prestation.

Kristoffer Martin:

– Spelar du bra så är det mycket möjligt att du får fortsätta. Lite mer så. Vi hade mer annat upplägg förut, nu kanske vi går mer på prestationen. Då ska man inte glömma det: prestation och resultat är jäkla skillnad, förlorar du med 0–1 betyder inte det att du gör en dålig prestation. Förstår du? Det är inte vinst och förlust. Lätt att säga att … vinner man så spelar man vidare, men det är inte vad det handlar om, det är prestationen.

Mer spel för het målvakt, fler matcher i rad, men:

Ingen riktig förstemålvakt, i alla fall inte uttalat.

– Vi kommer aldrig ha den tanken. Det tror jag inte vi kan göra. Säsongen är för lång och vi har två för bra målvakter för att kunna ha en uttalad förstemålvakt. Däremot kan vi se olika mönster, när en målvakt spelar bra, då ska han få visa att han kan spela bra över tid, resonerar Martin.

Rakapuckar.com bild

 ** Kan man tänka sig att en formstark målvakt står tio matcher i rad?
– Tio tror jag inte, däremot ett mönster där de får några i rad och … det går liksom inte att vila en månad, det funkar inte. Det kan innebära att någon målvakt får någon match till, att man kan fylla på med två, tre matcher, kanske fyra. Tre matcher i veckan, det går rätt fort då.

Det här påminner om guldsäsongen 2015/2016 då Johan Gustafsson var ny och Lasse Johansson växte ut till SHL:s bäste målvakt.

Lasse medverkade i 37 av de 52 matcherna.

Johan i 22.

Det är, på ett ungefär, den typen av skillnad ni kan få se i vinter – förutsatt att någon av Johan Mattsson och Johan Gustafsson visar sig snäppet bättre än den andre.

** Att ni nu är tillbaka i 15/16-tänket, Kristoffer — betyder det att ni gjort fel de senaste åren?
– Det tycker jag inte, för vi har inte haft den här situationen förut. Vi hade den med Lasse och JG, bara att ni inte frågade så mycket om det då …

** Men det var samma målvakter förra säsongen?
– Det är ett annat läge nu, kan jag tycka.

** Hur då?
– Jag tycker väl att … ”Mattan” var ny förra året, kom från allsvenskan, nu har han kommit in och blivit varmare i kläderna. De är väldigt jämna, tycker vi, då visste vi inte riktigt hur jämna de var, så att … man ska få vinna av en bra prestation. 

Rakapuckar.com bild

Vad gäller målvaktsvalet nere i Österrike och Schweiz får vi vänta på besked, min gissning är att Johan Mattsson och Johan Gustafsson står var sin match, att det här med att en bra keeper fortsätter i kassen får vänta till dess att säsongen inte bara är fyra matcher lång.

Men det är just en gissning, inget annat.

Min känsla? Ett bra steg, tror jag. Återkommer säkert i ärendet.

Om inte förr så när vi ser mer av hur det blir i verkligheten.

***

Någon som reagerade på att 37 +22 = 59 och inte 52? Enkelt: i ett antal SHL-matcher 15/16 medverkade både Lasse Johansson och Johan Gustafsson, den ene bytte av den andre.

Vad Lasse gör i dag? Storspelar i KHL-laget CSKA Moskva, dock som något av andremålvakt bakom Ilja Sororkin.

Lasse var på isen i 21 grundseriematcher förra vintern, Sororkin i 37.

Lasses stats: 93,80 – 1,31. Sororkins: 93,10 – 1,59.

Snacka om välbeställt på målvaktssidan i CSKA …

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook.

***

Frölunda drar till Österrike i dag ondag, jag har tidigare skrivit bland annat detta inför matcherna mot Vienna Capitals (torsdag) och ZSC Lions (lördag). Glöm förresten inte att ex-frölundaiten Fredrik Pettersson fortfarande är avstängd (sedan finalspelet i NLA i våras) och missar båda mötena med sitt gamla lag,

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Paegle, 9 månader sedanSvara

  Frölunda gör rätt tycker jag. Ang målvakterna

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Blir mycket spännande att följa hur det blir i verkligheten, känner jag.

 • Kommentar avatar
  Hannah, 9 månader sedanSvara

  Om det är sant att den hetaste målvakten ska stå, så betyder det att JM kommer stå 9 av 10 matcher. JG kommer komma in och stå en match, vi förlorar givetvis den och sedan tillbaka till JM. Jag hoppas verkligen att det blir så här, orkar inte se en säsong till där JGska spela oavsett hur sämst han är.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Som du säkert läste i texten så är det knappast tal om några nio i rad, däremot kanske fyra, fem, lite beroende på hur spelprogrammet är.

   Kommentar avatar
   Manne , 9 månader sedanSvara

   Varenda gång som Mattsson vaktar kassen så syns det en skillnad på laget, hur de agerar i egen zon. Står JG så blir det genast mer oroligt, de blir mer som yra höns eller som kalvar på grönbete. Det har synts även i dem första träningsmatcherna. Oavsett vilken målvakt man gillar bäst, så är JG väldigt fladdrig och orörlig. Mattsson har en helt annan rörlighet och är mera kompakt, lugn och stabil. Ett genombrott den här säsongen, om han får spela minst 60% av matcherna.

 • Kommentar avatar
  Henrik indian i exil, 9 månader sedanSvara

  Bra beslut även om jag inte håller riktigt med om att de har ”två för bra” målvakter för att den ena ska hållas på bänken. Den ena av dem har varit långt ifrån ”för bra”. Tack för en mkt bra intervju och att för att du även följer Lasse, fantastisk räddningsprocent på honom och kollegan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Martin är väl optimist, tror JG kan vara "för bra" i vinter? ;) Kul att du uppskattade intervjun, tack för fina ord.

 • Kommentar avatar
  Malte, 9 månader sedanSvara

  Riktigt dåligt. Alla lag ska ha en uttalad förstamålvakt. Svårt när JG har den lönen, då kan han inte bli "andramålvakt".. allt handlar om principer.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Man kan absolut ha åsikter om vem som ska stå, men tror knappast JG:s lön är en faktor. Frölunda och Kristoffer Martin tror på det här med två målvakter, om det kan ni absolut ha åsikter, men att tro att lönen spelar roll ... till syvende og sidst handlar det om att vinna hockeymatcher.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 9 månader sedanSvara

   Klart JG's lön är en faktor. Hade lönen motsvarat nivån på hans spel förra säsongen så tror jag definitivt att Frölunda hade valt att ställa honom åt sidan. Nu har han en lön som är så hög så ingen klubb skulle ta över det kontraktet, vilket gör att han är kvar. Vilket gör att man känner sig tvingad att spela honom.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Tror du verkligen det? Jag är OERHÖRT tveksam. Vore ju sensationellt oprofessionellt av en SHL-klubb att agera på det viset. Däremot spelade ju höga lönen roll när/om Frölunda tittade på om någon klubb ville ta över kontraktet. Men det är en helt annan sak.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 9 månader sedanSvara

   Oavsett om du håller med eller inte, så lek med tanken att Frölunda hade velat göra sig av med JG men inte hittade en klubb som ville ta över med den lönen som han har. Man ställs man med två val, antingen så ställer man ändå JG utanför laget och hoppas på att han väljer att sluta eftersom han inte får speltid, eller så spelar man honom och "hoppas" på att det blir bra. Är du beredd att hålla med?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   OM det var så att Frölunda letade klubb åt JG men inte hittade lösning så har man ju bara ett val: se till att han tränar och spelar så bra som möjligt. Hade Frölunda tyckt JG är så svag som många av er fans gör så hade man ju köpt ut honom på något vis, iaf tydligt deklarerat att "vi tror inte på dig", men så är ju inte fallet. Nu kommer JG och JM konkurrera, och den bäste för stunden ska – enligt Martin – spela vidare ett tag, i alla fall i tre, fyra, fem matcher.

 • Kommentar avatar
  mike, 9 månader sedanSvara

  Håller man det man säger, så är det kanon. Man behöver inte ha en uttalad etta - så länge den formstarkaste står, så funkar det. Förra säsongen var ju en smärre katastrof, då JM kunde komma in och göra en kanonmatch, för att sitta på bänken matchen därpå. Både korkat och opsykologiskt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Skriver det igen: ska bli spännande att se hur det blir, hur länge den hete står, vad det gör med den bänkade, och så vidare.

 • Kommentar avatar
  Johan, 9 månader sedanSvara

  Anser att det behövs en utpräglad 1:a för att verkligen lyckas. Samtidigt måste 2:an vara bra nog att han kan spela lite då o då o bara vara stabil. Säg att JG o JM tjänade 300 000 var, o motståndaren hade en målvakt på 500 000 o den andra på 100 000. Du kan bara ha en på plan åt gången, så då syns det vem som har övertag bortsett från skador (jag vet att lön=prestation inte alltid gäller, använde det bara av praktiska skäl)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Jag är hemskt ledsen om jag är mer trög än vanligt, men jag fattade inte det där med pengarna. Om båda lagen lägger lika mycket på två målvakter, lönebilden är den samma ... sorry, kopplar inte. Men det kan ha att göra med att jag sitter med en annan text i huvudet samtidigt. Suck. :(

 • Kommentar avatar
  Hannah, 9 månader sedanSvara

  @Johan I Frölunda fungerar det så (lön=prestation) ju mindre målvakten tjänar desto bättre är han ;)

  • Kommentar avatar
   Johan L , 9 månader sedanSvara

   Tveksam till hattande med målvakterna. Den som är i bäst form skall stå. Sen VAD betyder det? Man måste få göra misstag utan att direkt bli utbytt. Sen kan man inte låta någon få "för många" chanser heller. Känns som att timingen över detta blev helt fel förra säsongen. Påminner lite om hur VNL har det i United för tillfället. Hoppas på bättring här.... Men hur? Svårt att veta.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Och nu SKA den i bäst form få stå. Fast inte i evighet, typ fyra, fem matcher. Som jag förstår det. Igen: det blir spännande att se hur det fungerar i verkligheten.

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 9 månader sedanSvara

   Förstår inte varför den bästa inte ska få kunna stå i en evighet. Säg att vi hade fått tillbaka Henke eller Andersen. Jag vägrar tro på att JG hade fått stå mer än en handfull matcher då, oavsett hur de matchat tidigare. Inte en chans.

    Kommentar avatar
    Rasmus, 9 månader sedanSvara

    Och nej. Givetvis säger jag inte att skillnaden mellan JG och JM är lika stor som mellan JG och Henke. Men det här är inte ett "vi tror på att det här kommer göra att målvakterna blir bättre" utan det är ett envist "så här gör vi i frölunda, och vi vägrar se att vi kan ha fel"

    Kommentar avatar
    Rasmus, 9 månader sedanSvara

    I övrigt så är det bara Ryssland-politik som gör att Lasse inte står mer, de värderar ryssar så sjukt högt där borta. Att Lasse sen inte fått chansen i tre kronor än är ren svågerpolitik med samma "så här har vi gjort förr"-tank som med JG. En övertro på att Fasth kommer spela fantastiskt, spelar ingen roll om prestation eller hur bra han är jämfört med konkurrens.

    Kommentar avatar
    Rasmus, 9 månader sedanSvara

    Pass på den? :-)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Jag vet inte riktigt vad du vill jag ska svara på här? Om Henrik Lundqvist flyttat hem i morgon, hade han då spelat mer än JG? Klart han hade. Om CSKA spelar Sororkin mer för att han är rysk landslagsmålvakt? Möjligt. Men han är ju också just rysk landslagsmålvakt.

  • Kommentar avatar
   Conta, 9 månader sedanSvara

   Jag hoppas verkligen Frölunda lever upp till detta.JG fick stå alldeles för många matcher gångna säsongen.Vill se Mattsson stå minst 70% av matcherna. JG är inte Shl mässig längre,på tok för ojämn.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Lite tveksam till om det blir 70/30, det lät inte som att det skulle dra iväg så långt, men ... igen, jag vill se det här i verkligheten innan jag säger för mycket.

  • Kommentar avatar
   Matte, 9 månader sedanSvara

   Trevlig intervju - men jag är ånyå lite förvånad över uttalanden efter förra årets otvetydiga SHL statistik för FHC målvakter. Det är ju inte den roligaste läsningen. Kravet är nog en signifikant förbättring.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Inget snack, det kommer krävas bra målvaktsspel. Helst från båda, tänker Frölunda.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 9 månader sedanSvara

   Hoppas att JM tar ett kliv framåt i år. Det tillsammans med ett bättre försvarsspel bör bidraga till ett lugn bakåt. Sedan kan man bara hoppas att JG studsar tillbaka så det blir en kamp och målvaktsplatsen till slutspelet. Jobbigt om Frölunda behöver gå in i 19/20 säsongen med 2 helt nya målvakter. Om utvecklingen går rätt skulle jag tippa att Arvid S är redo 20/21 (?). / Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Ja, kontinuitet är bra, även på målvaktsposten. Gissar Frölunda ser en mycket bra framtid i Mattsson, annars hade man inte knutit upp honom från början.

  • Kommentar avatar
   Guest, 9 månader sedanSvara

   Det finnns ingen förste målvakt Frölunda hade dom spelat i ett annat SHL lag hade deras karriär varit slut innan den börjat

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Då hade de ju inte ens haft en karriär? Om den tagit slut innan den börjat. :)

  • Kommentar avatar
   Epoe, 9 månader sedanSvara

   Vilket system hade man 16/17?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Det var då Bakala visade sig för svag för att spela så mycket som tanken var från början, därför blev det 38–20 i JG:s favör. Men det var inte menat så när man gick in i säsongen.

  • Kommentar avatar
   Olle, 9 månader sedanSvara

   Det bästa för Frölunda vore att JG och JMs karriär inte börjat över huvudtaget

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Hoppla ... Det var tuff kritik, det. Tja, alla har rätt till en åsikt. Alla gillar olika, som bekant. :)

  • Kommentar avatar
   Vigge, 9 månader sedanSvara

   Förra säsongen va de väl "varannan" med fördel JG såklart, så hoppas nu dom håller sig vid detta Kristoffer Martin lovar när de kommer bli tydligare och tydligare att JM är den bättre målvakten

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Går det som många fans är inne på, att JM visar sig vara den starkare, så lär det visa sig i matchningen. Tror bara inte vi snackar 80/20, snarare 60/40, kanske 65/35 på sin höjd. TROR, är nyckelordet. Vi får se.

  • Kommentar avatar
   Johan , 9 månader sedanSvara

   Fattar Rogers och lednings dilemma här. Från utsidan är det helt givet att Mattsson i sig själv spelar stabilare, men ger även laget en helt annan trygghet i spelet än när JG står mellan stolparna... Sen är det givetvis en balansgång. JG kommer inte kunna vinna matcher om han inte får hjälp från och kan lita på att utespelarna gör sitt jobb och utespelarna blir självklart osäkra om målvakten inte agerar stabilt... Ja JG släpper väldigt mycket returer och är mycket flaxigare än JM men hur oräkneligt många gånger ifjol och året dessförinnan tabbade sig försvararna, bjöd på helt öppna lägen eller var oförmögna att spela undan/få bort pucken och hålla rent framför vårat mål? Den hjälpen våra målvakter fått, lite för ofta gör det definitivt inte enklare för dem å kunna prestera bra... Sen finns det ju ett stort hål i hela Frölundas spelidé... Lyckas de inte spela enkelt å få med sig farten redan från egen zon, fastnar de lätt längst sargerna och I hörnen, motståndarna hinner hem och kan hålla slottet mycket enklare och på så sätt hindra våra spelare att verkligen få solklara målchanser eller så tappar pucken i mittzonen för att de krånglar till det eller spelar på stillastående spelare och motståndarna får billiga kontringar... Frölunda äger allt för ofta mycket puck men är alldeles för omständiga och oskärpa i avslutslögena medan motståndarna, vänder blixtsnabbt, lägger 3,4 enkla, distinkta pass och skjuter i kryssen typ.... Känns ofta väldigt billigt.....

   • Kommentar avatar
    Johan , 9 månader sedanSvara

    Det är givetvis inte bra att Frölunda kan behöva flera perioder och 25,30 skott för att faktiskt få pucken i vissa matcher medan motståndarna får klara målchanser så fort de får en farlig kontring...

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Nej, inte minst för målvakter är det hemskt jobbigt. Rätt som du är inne på, handlar om att snabbare ta sig ur egen zon, oftare ha attack in på mål, inte gå på spelvändningar lika ofta. Tycker ändå att jag sett tecken på detta i de fyra första träningsmatcherna. Intressant att följa fortsättningen.

     Kommentar avatar
     Manne , 9 månader sedanSvara

     Jag blir alldeles mörkrädd när jag ser hur vi spelar boxplay. Jagar puck i tid och otid och lämnar motståndare helt fria framför mål. Flera gånger under förra säsongen som vi jagade puck så mycket så att motståndarna fick drömläge efter drömläge. Tillslut blev det mål också. De kör något liknande den här säsongen..

   • Kommentar avatar
    Molle, 9 månader sedanSvara

    Vem visar matchen imorgon?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     TV3 sport, Viasat/Viaplay.


   Lämna en kommentar