Inget nytt när Frölunda lirar i Scandinavium – än …


► Vad händer med arenaupplevelsen i Scandinavium? Ingenting. I alla fall inte än. Men enligt Frölunda är saker på gång.
► Rimlig siffra mot Mora på lördag? 10 000. Här ser ni hur det varit de senaste åren.

Rakapuckar.com bild

TILL FRÖLUNDAS PREMIÄR i SHL 2017/2018 mot Mora är cirka 6400 biljetter redan sålda. Målet är förstås alltid slutsålt, men det blir det med all sannolikhet inte.

Kanske 10 000?

Nå, själva siffran är sekundär, känner jag – vad som verkligen gäller om Frölunda, och andra SHL-klubbar, ska locka åskådare till sina matcher är själva upplevelsen inne i arenan för de som köpt biljett.

C Mores TV-sändningar är högklassiga. Nästan för bra, om ni förstår.

Blir det så här maffig stämning mot Mora på lördag? Återstår att se, det.

 

Här krävs att publiken på plats får något extra, må det vara exklusiva intervjuer, C Mores försnack ut i högtalarna, eller något helt annat.

Vad har Frölunda för nytt att bjuda på i Scandinavium den här säsongen? 

– Inledningsvis ingenting, berättar presschefen Peter Pettersson Kymmer.

** Okej. Men … just arenaupplevelsen är väl något ni inser är väldigt viktigt att förbättra?
– Vi diskuterar detta hela tiden. Nu har vi en ny kommersiell chef, Åsa Nathell, hon kommer från nöjesbranschen, hela hennes tänk handlar om arenaupplevelsen, före match, match, efter match, men hon har bara jobbat i fyra veckor och inte hunnit sätta sin prägel på det än. 

** Något nytt är ändå gång – fast inte från start?
– Det kommer synas under säsongen, vi ska testa, pröva, idéer saknas inte, men exakt vad är inget jag kan gå in på nu. 

Rakapuckar.com bild

En sak kommer synas redan på lördag, detta på grund av jobbet med entrén. Indian zone, ni vet det som varit borta vid stora ljustavlan mot Skånegatan, man har bland annat kunnat skjuta puckar och tävla, det flyttar nu in i Scandinavium. 

Indian zone, Fans’ corner, och rookies – allt detta blir mer av ett evenemangsområde på insidan.

***

6400 biljetter sålda till premiären, plus att ett antal hundra Morafans väntas göra resan söderut.

Frölunda marknadsför matchen flitigt i sociala medier, annonser i tidningar, och … tja … en gissning är väl kring 10 000. 

Presschefen Peter Pettersson Kymmer ville inte diskutera i termer som ”rimligt”, men frågar ni mig så är femsiffrigt är bra, givet hur det sett ut tidigare år, givet att motståndet (förlåt, Mora) är inte är ligans allra sexigaste.

Här har ni premiärsiffrorna under 2010-talet: 

* 10 046 (Brynäs, 16/17)
*   8772 (Rögle, 15/16)
*   9566 (Brynäs, 14/15)
* 10 027 (Luleå, 13/14)
*   7927 (LHC, 12/13)
* 12 044 (Växjö, 11/12)
*   9198 (AIK, 10/11)

(Ber om ursäkt för en tidigare felaktighet, premiären 2011 var en match tidigarelagd från omgång 6, och det var fullsatt då)

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Robertino Hökklo, 2 år sedanSvara

  När man ser på de siffrorna är nog 10.000 väldigt bra. Sist vi mötte Mora så hade vi 11.628 personer på plats. Men det var helt andra tider då...

  Jag gillar hur de har ändrat på Ticketmaster. Nu får man upp en popup ruta med info om bland annat Familjebiljetter varje gång du går in på vald matchsida. Det gör att fler folk hittar de biljetterna. :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Bra. Det med Ticketmaster. Familjepaketet är ju ett riktigt bra erbjudande.

 • Kommentar avatar
  Håkan, 2 år sedanSvara

  Tror tyvärr inte på över 8000, som sagt cmore gör att många stannar hemma i tv-soffan. Jag är en av dem.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Du är nog inte ensam. Men det är synd, för ju fler på plats desto mäktigare blir upplevelsen.

   Kommentar avatar
   Morgan.Nilsson, 2 år sedanSvara

   Vad kostar cmore 1 år ! Ett årskort för att se frölunda live kostar 2400:- , billigt tycker jag för att uppleva sport live

 • Kommentar avatar
  Oscar, 2 år sedanSvara

  Var det inte fullsatt i premiären mot växsjö säsongen 11/12?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Helt rätt. Hade glömt, det var en match framflyttad från senare på säsongen. Missade den. Tack för att du är så vaken!

 • Kommentar avatar
  Sven, 2 år sedanSvara

  För att öka antalet åskådare kan man även jobba med alla dem som inte bor i Göteborg. Frölunda är Sveriges mest populära lag och har många fans över hela landet. Jag drömmer om att man kan köpa ett paket med matchbiljett, resa och hotell. I dagsläget kostar det ca 3000 kr för mig och grabben att se en match på plats. Då blir det inte så många per år. Bor ca 45 mil från Scandinavium. Nog borde Frölunda kunna sy ihop detta med hjälp av alla sponsorer?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Sven, det är ett alldeles utmärkt förslag – tycker i alla fall jag. Kan man ordna paketresor för att se på teater borde det gå att lösa även för en hockeymatch,

   Kommentar avatar
   Janne, 2 år sedanSvara

   Skoj att du håller på Frölunda! Hur kommer det sej att du håller på dem när du inte är från västkusten el dyl.?

   Kommentar avatar
   Sven, 2 år sedanSvara

   Bodde i Göteborg i väldans många år.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Det är jätteviktigt att Frölunda aktivt jobbar med att locka publik till arenan, det är inget som löser sig ändå... Det är ju alltid roligare och bättre stämning med fullsatt/näst intill fullt. Det är ju sådant som gynnar laget också, eller hur?
  Det måste vara "extra allt" som exklusiva intervjuer, locka med aw-buffé i legends, öppna alla barer för all publik, ordna så vi får se ordentliga repriser, bättre koll på läget i matcher som går samtidigt för att välja att vara på plats i arenan. Annars finns Cmore, oavsett hur långt man har till Scandinavium. Dessutom så här i början av säsongen är det ju alltid annat som konkurrerar, extra viktigt att då försöka göra något extra.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Fullt medhåll från mig. Jag har skrivit det förut, detta är SHL:s kanske allra viktigaste fråga, skapa bra arenaupplevelse som kan konkurrerar med lättjan framför TV:n.

 • Kommentar avatar
  Tomas, 2 år sedanSvara

  1. Viktigast av allt, LYSSNA på fansen och supporterklubbarna. Vad tycker man är viktigt, vad har dem för saker som kan gynna upplevelsen? Det är motorn i alla arenor. Börja där.
  2. Varje hemsida kan ha en rubrik ´´arena upplevelse´´ där man kan gå in och ge förslag på vad man kan förbättra. Låt folket tala. Lita inte på en lite grupp om 4 pers som ska vara facit och tro det löser sig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Goda tankar. Kommunikation med betalande publik är alltid ett viktigt steg. Fans ska känna att de blir lyssnade på. Sedan vill förstås inte alla 12 044 ha samma sak, men det är en annan femma ...

 • Kommentar avatar
  Mattias, 2 år sedanSvara

  Jag tänker så här, för min del finns det ingen tv-sändning i världen som kan slå känslan av en bra match med grym stämning och tryck på läktaren. Men för att nå dit krävs ju först och främst mycket publik. Och hur nå dit? Jag tror inte det är så lätt att "bara" sänka priserna. Visst, det ÄR dyrt, framförallt om man är några stycken och vill ha bra platser. Men om produkten är dålig finns väl ingen större anledning att återvända, även om det är någon hundring billigare?
  Det viktiga, tror jag, är att hitta lösningar som passar många. Familjer, singlar, kompisgäng, hard core-fans, "måttligt" intresserade, osv. Att både kunna erbjuda sport i toppklass men också sidogrejer. Jag älskar tävlingar och är väl inte ensam om det, det är något jag tror vore bra. I någon form.
  Paketpris med övernattning som Sven skrev tycker jag är bra. Själv har jag "bara" tio mil enkel väg, så jag kan ändå ta mig hem efter matchen. Men visst är det lite drygt att landa i sängen 23:30 (eller senare) om man ska upp dagen efter. Kan man förlänga kvällarna? :-)
  Blir spännande att se vad som kan ske iaf.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Du sätter fingret på något viktigt: fans, åskådare är olika, alla gillar inte samma, måste finnas mycket för många. Partners är viktiga, hardcore-fansen är viktiga, då och då-besökarna är viktiga. Att bättre kommunicera att alla biljetter faktiskt inte är så dyra är ett steg, men det är också som du skriver, priset är inte alltid avgörande, är produkten inte bra räcker det inte med sänkta priser. Jag hade gärna jobbat med den här typen av saker. Men nu gör jag ju inte det ...

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

   Jag tror du skulle ha haft bra idéer...

 • Kommentar avatar
  Jeanette, 2 år sedanSvara

  Som gammal seriebiljettsinnehavare blir det ändå mer tv-soffan än live i år. Förra året såg vi alla helgmatcher som man då kunde köpa i ett paket. Till i år har Frölunda tagit bort det paketet bara för att det inte sålde tillräckligt. Jag ger inte 3500 kr mer än då i bara biljettpriser utan då blir det istället Cmore som jag redan betalar för. Trist när det är så mycket roligare att se hockey live än via tv.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Åh, det paketet är borta? Visste jag inte. Vem vet, det kommer kanske något annat erbjudande som du nappar på. Men jag har stor respekt för att det för många är dyrt att se hockey, Dock finns ju även billigare biljetter, det ska man inte glömma.

   Kommentar avatar
   Jeanette , 2 år sedanSvara

   Handlar i vårt fall också om resorna till och från match eftersom det är en bit. Men förhoppningsvis hittar de på något annat bra istället. Och några matcher blir det säkert på plats ändå. Känslan av att se det live är svår att slå med tv.

 • Kommentar avatar
  Andreas, 2 år sedanSvara

  Man måste satsa lite för att vinna mycket, Använd lokala resurser som vår tekniskahögskola för att för att spica upp intron mm. Samarbete med lokaltrafiken, låt folk åka gratis på matchbiljetten, vi har alldeles för mycket bilar i staden. Skärmar och åter skärmar där man visar comores sändning med kringsnacket. Cmore är också beroende av att det är folk i arenan, det blir bättre matcher och roligare upplevelse med mycket publik. Och snälla, använd fansen, ut i Facebookgrupper och fråga hur man ska göra för att locka folk. Annonsera i all ära men att få igång snacket lite mer är både billigare och roligare, lite mer interaktivitet, chattar, videos och roliga inlägg på socialamedier, vem tar över efter Figge t ex??

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Just det här med lokaltrafiken skrev jag om förra året, men Västtrafik lät inte så piggt på att subventionera något likt en del annan kollektivtrafik gör i Europa. Handlar nog om att lägga på en slant på biljetten i så fall. Synd, finns ju en miljövinst att göra. Kanske går att söka EU-pengar? Fler och bättre reprisskärmar hade jag faktiskt trott på. Men inget där. Än, i alla fall.

 • Kommentar avatar
  Daniel Eliasson , 2 år sedanSvara

  Den ständiga 10 000 kr frågan? Folk drar folk enkelt uttryckt. De flesta vill känna, uppleva något tillsammans med andra. Drömmen är en tajtare arena där man kommer nära spelet. Om det blir för mycket kringarrangemang kan det upplevas som påklistrat och inte med hjärtat. Man går dit för att se hockey i första hand. Några enkla saker: Bättre matutbud, minska trängsel i pauserna vid köp av tilltugg och kaffe. Loungeytor att kunna sitta ner i pausen samtidigt som cmore studiosändning visas på skärmar runt om i arenan.

  • Kommentar avatar
   mike, 2 år sedanSvara

   Ticketmaster är fortfarande värdelöst ur den aspekten att det är enbart de sämre biljetterna som man kan komma åt först, de andra är "sålda", eller som det så fint heter, "icke tillgängliga". Det går visserligen att lösa genom att ringa, men det vore ju smidigare om man kunde boka de biljetter man vill ha över nätet, och inte de som TM vill sälja först.


   Lämna en kommentar