Knappast siffrorna som backar upp Frölundas förändring


► Det är måndag, det är hockeyvecka – det är Morning Mailbag.
► Välkomna att tycka till.
► Backförändringar? Corsi-siffror? Speluppehåll? Ni väljer – jag svarar.

Rakapuckar.com bild


LÅT MIG BÖRJA med söndagskvällens nyhet, att Frölunda gör om i sina backpar, den som jag skrev om här.

Egentligen ingen jättestor grej, men det finns en småkul twist.

Så här: Frölunda rullar sedan rätt länge på sju backar, det betyder att backparen inte alltid håller ihop; visst, du spelar mest med din partner, men absolut inte bara.

Dessutom: över tid avgörs Frölundas framgång mer av andra saker, så som att alla följer spelmodellen, gör rätt saker, ja … ni vet, allt det där.

Detta sagt finns förstås detaljer som gör att vissa spelare, i det här fallet backar, passar bättre med A än med B, det kan i de nya paren finnas såväl offensiva som defensiva uppsidor.

Jag har tidigare varit inne på att Chay Genoway och Gustav Lindström ibland blir för breda, för offensiva, släpper till omställningar, frilägen emot. Det är inte alls Rasmus Dahlin och Adam Almquist ”all over” (inte minst är det ju offensivt dubbelt så bra), men lite åt det hållet.

Rakapuckar.com bild

Genoway och Anders Grönlund, Lindström och Jonathan Sigalet – visst kan det vara en väg fram.

Det roliga här, den lilla twisten jag nämnde, är ju att tränaren Roger Rönnberg tog upp statistiken som anledning till förändring, att det finns siffror som säger att de här spelarna i de här konstellationerna gör varandra och Frölunda bättre.

Folk som har tillgång till hockeysiffror berättade för mig:

Lindström och Sigalet har inte ens spelat 20 (!) minuter tillsammans i höst.

Genoway och Grönlund har knappt tio.

Viktor Ekbom och Jacob Moverare, som också var ett par på söndagsträningen, ligger på ungefär samma siffror.

Jag säger inte alls att förändringarna är av ondo, tvärtom – men det är då inte mycket till statistiskt underlag att gå på. Det kanske ändå räckte, var bra nog?

Nå, finns säkert fler anledningar som Frölunda inte vill berätta för oss murvlar. Och igen: allt det här är en detalj, det kommer inte avgöra om Frölunda kommer tia eller tvåa.

Men viss påverkan kan det förstås ha. Kanske kan Lindström få ut mer offensivt nu, jag tycker han tagit stora, fina steg i sin allroundutveckling. Men – tänk om Genoway får för sig att göra ännu mer med pucken nu när han har Grönlund jämte sig, i så fall är det inte bra; just Genoways lyft från överkonstruktiv till dominant back på slutet är väl anledningen till att backparsförändringarna fick mig att höja på ögonbrynen en smula.

Rakapuckar.com bild

Igen: så stort är detta alltså inte. Men lite intressant, lik förbaskat.

Sannolikt ligger det till på följande vis: genom att sära på Genoway och Lindström vill Frölunda skaffa sig två backpar som kan bidra offensivt; detta, mycket mer än eventuella defensiva brister hos #5 & #10, är anledningen. Tror jag.

***


Den här bilden (från Frölundas webbsajt) är så gullig – tycker ni inte? Köpte ni några biljetter till era fäder? Fick ni fäder några biljetter av era barn?

Apropå gullig, vad säger ni om den här sötchocken? Tagen före 1–4-förlusten mot Arizona Coyotes, nota bene. Sedan var det mest öken för Washington Capitals.

***

Några snabbisar: 

1. Fortsatt förtroende för äggkedjan – något annat hade jag inte förväntat mig. I veckan är det nog bra om Rhett Rakhshani börjar röra på sig lite. 

2. Filip Westerlund och Samuel Fagemo kan komma att spela redan mot Skellefteå i morgon tisdag, trots tre landskamper fredag–söndag; de båda var ju dessutom i Schweiz med Frölunda och har varit hemifrån en vecka. Nog för att Fagemo redan är viktig, men vore det inte smart att tänka långsiktigt här, vänta till torsdag (Djurgården)?

3. Westerlund, ja – var ska han in? En känsla smyger sig på mig, att den unge backen kommer få kämpa väldigt hårt för speltiden. 

Rakapuckar.com bild

***

Okej – släng iväg era frågor, tankar, funderingar, åsikter – det är måndag och Morning Maibag. Tack för att ni läser, tack för att ni förstår att journalistik kostar.

Ni vet ju att:

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Jag tycker de här speluppehållen förstör så mycket, känns som man måste början om från början igen. Kanske bra för spelarna, vad vet jag? De hade ju tydligen en bra träning i går?
  Men nu äntligen lite matcher igen och matcher som ska ses live! Tänkte fånga alla resterande i november, inklusive CHL Trots Frölundas biljettsjabbel där…
  Vilket osökt för mig till frågan om fler quiz? Får ni till något mer? Jag är fortfarande grymt besviken på att jag missade sist, trots all noggrann planering… :(

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Uppehållen beror ju oftast på att låtsaslandslagen ska spela matcher, så den frågan får du ta med förbund och ligor. Vad gäller quiz: inget klart, men tror på repris.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

   Men i år också ett spelschema där det blir ”uppehåll” på en månad utan hemmamatcher... Gärna en liten förvarning när quizplanerna blir mer konkreta...

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Du har två matcher denna veckan, sedan en veckas uppehåll igen. Visst, CHL match däremellan. Men spelschemat den här säsongen är märkligt, det måste sägas. Aldrig bra med för många hemmamatcher i rad, då publikintresset kan minska. Max två i rad enligt mitt tycke, sedan bortamatch.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Där håller lagen verkligen med dig, för många hemmamatcher i rad på kort tid och stor risk för sviktande siffror. Men detta är ju inget SHL gör med flit, det är svårt att få ihop ett program när många lag inte äger sina arenor och det blir en jämkande och trixande.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Medveten om det. Har dock aldrig varit så rörigt som den här säsongen. Känns som att säsongen "läggs på is" med alla dessa uppehåll. Blir ingen rytm, inget flyt.

 • Kommentar avatar
  mike, 1 år sedanSvara

  Söta bilden, kan jag väl hålla med om. Sötchock och liknande (tokchock, tokhyllning) är "ord" jag inte mäktar med. Snälla HL, tänk om. Det är aftonslaskan-nivå.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... tyckte du "sötchock" var så farligt? Jag tycker det är ett kul ord, beskriver verkligen känslan.

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Njae, farligt är det väl inte, men ett ord jag förknippar med clickbait-artiklar. Från någon som är så noga med att skriva korrekt, förväntar jag mig det inte. :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Äh, kom igen – det har ju inget med "korrekt" att göra, det är ett kul ord, "sötchock", ett som på ett roligt sätt beskriver "åh, wow"–känslan." Inte mer än så. :)

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Du får tycka att jag är fånig, men att något är så sött så jag blir chockad har aldrig hänt, och lär inte hända heller. :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... tycker absolut inte du är fånig, vi tycker bara olika. :)

   Kommentar avatar
   Airikr, 1 år sedanSvara

   Hade varit en annan sak om du i rubriken skrivit ”SÖTCHOCKEN när Washington caps föll mot Arizona!” Haha, där har du clickbait !

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, för att det ska fungera tillnärmelsevis som klickbete får man nog ta sig ända dit. ;)

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Nu påstod jag aldrig att Leman använde sig av "clickbait", men att jag förknippar ordet med det. Du kan bättre, HL. ;)

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   Håller inte me mike. Leman kör clickbaits mer o mer. Han lärde sig från gt

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... sicket tramsresonemang. :)

 • Kommentar avatar
  Christoffer, 1 år sedanSvara

  8 min räcker säkert för att undersöka saken djupare, t.ex. videogranska vad som hände under dom 8 minutrarna och sedan testa om det fortsatt funkar lika bra.
  Har följt Buffalo denna säsongen och dom gjorde ngt liknande där.
  Dahlin spelade först med McCabe, Ristolainen med Scandella. Dahlin + McCabe var ok, men Ristolainen + Scandella var en katastrof. Man märkte också att 10 min utav Dahlin + Beaulieu gick väldigt bra. Därför kände man sig ok med att testa McCabe + Ristolainen och köra Dahlin + Beaulieu.
  Så, statistiken ligger säkert till grund för att ändringarna skett, sen har man garanterat inte bara tittat på statistiken och sagt: nu kör vi! Utan har granskat varför datan visar som den gör.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det tror jag också. Finns säkert goda anledningar. Tyckte mest det var en kul grej att det statistiska underlaget var så pass litet.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   Man tar nog vad man har :) Tränarna hade ju garanterat velat ha större underlag för att kunna säga något säkert, men enda sättet att få det är ju att para ihop dom. Om man märker att det går väldigt dåligt så tar det nog inte lång tid innan man sätter ihop de förra backparen igen. (T.ex. den matchen där Tim tog Fagemos plats bredvid tvillingarna).

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag vänder mig INTE ALLS emot förändringar, mest kul att siffrorna sades vara anledningen när minuterna var så få.

 • Kommentar avatar
  Ingemar B , 1 år sedanSvara

  Först - Lyssnade på podden som tog upp och diskuterade "Raka Puckar". Intressant och, förmodar jag, nyttigt för dig att få belyst utifrån. Även om en inte håller med om allt... Det visar, tycker jag, att du hittat något intressant. Att du gjort något som är värt att reflektera över.
  GRATTIS!
  Som följare kände jag mig delaktig...
  Abstinensen börjar göra sig påmind. Härliga matcher stundar. Mustonen på G, det är intressant, även om han behöver ett antal matcher. Rhett måste synas mer i veckan...
  Skellefteå å så Djurgården... härligt.
  Det var inte så mycket vettigt jag hade att säga, kanske, men det var mina tankar i detta nu...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag tackar för ditt "grattis" och är glad att du skriver ... man måste inte alltid ha en skarp åsikt. Bara delaktigheten glädjer mig.

 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

  Hoppas verkligen att Westerlund får rejält med speltid. Tycker han lyft sig och startat säsongen mycket lovande. Likaså gäller Nörstebö, även han har höjt sig en nivå och såg ut som en mycket bra SHL-back innan skadan. Hård konkurrens om backplatserna...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, vill du ha in de två måste du ta bort två. Minst sagt tuff konkurrens. :)

   Kommentar avatar
   Göran, 1 år sedanSvara

   Håller inte med om Nörstebö. Var han bra före skadan? Kommer inte ihåg matcherna exakt. Men kommer ihåg hans passningar till Moraspelare i slutet på den matchen. Det var katastrof o tre tappade poäng.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Hans "passning", möjligen. Vid sista målet. Vid ett annat tappade han skäret. Men det är inget lätt läge för Nörstebö att hux flux slå sig in i ett lag som som börjar fungera allt bättre defensivt.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Ska man vara hård så finns det ingen plats för Nörstebö just nu. Genoway, Lindström, Ekbom, Sigalet, Grönlund, Moverare, Gunnarsson/Westerlund - där är topp sju. En är utanför laget varje match. Som sagt, ingen plats för Nörstebö. Gunnarsson har växt när han fått spela mer, likaså Westerlund. Men när de får sitta åt sidan och sedan spela 6-7min per match då sjunker de snarare. De måste låna ut någon back.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Helt rätt att testa lite nya backpar och se om man kan få ut ännu mer, det handlar ju som bekant om att få ut maximalt av sin trupp. Förhoppningsvis kan både Lindström & Genoway lyfta ytterligare offensivt med varsin defensive partner, misstänker att det är Frölundas baktanke också? Helt rätt läge att göra detta också när man har skaffat sig en fin tabellplacering och har bra självförtroende. Tänker på förra säsongen och var man låg placerade då vid de här tiden, då fans inte lyxen att kunna laborera :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Var just inne på det, tror det är tanken, få lite mer offensiv bakifrån. God tanke. Väl värd pröva.

 • Kommentar avatar
  Nike, 1 år sedanSvara

  Nån back skall ju vila så Westerlund står rimligen över mot Skellefteå. Fagemo lär spela om han själv vill/orkar, men antagligen växla med 13:e forward ofta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det är nog rimligt, ja.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Tror nog att dom nya backparen kan bli bra faktiskt. Intressant att se om Rhett mått bra av uppehållet känns som att han bör börja prestera inom kort.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, veckan blir intressant i ett Rhett-perspektiv.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   Menar du inte att veckan blir intressant ur Rhett perspektiv?

 • Kommentar avatar
  Philip Glücksman, 1 år sedanSvara

  Tycker det är jätteintressant att bröderna Westerholms har bäst och 3e bärst Corsi i laget. Jobbigt för många här inne dock...
  Stålberg och Friberg sämst bland forwards. Något att fundera på också.
  Moverare sämsta backen, synd.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Oj, du har verkligen grottat ner dig. Spännande.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Roade mig faktiskt också med att kolla på Individuella Corsin I helgen. Att tvillingarna ligger högt förvånar mig inte, då dom varit spelmässigt bästa kedjan I 5 mot 5. "ägg-kedjan" hade svagt positiv Corsi och sen såg det ganska mörkt ut.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Hoppas verkligen Westerlund ges möjligheten att utvecklas, tycker han tagit stora steg denna säsong, men det är trångt på backsidan. Tror säkert att statistik kan hjälpa till, även om underlaget var litet så finns en anledning att testa, intressant att följa detta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ruskigt trångt. OM alla förblir hela ett tag blir det säkert tal om utlåning längre fram.

 • Kommentar avatar
  Boisvert, 1 år sedanSvara

  Till alla här inne på forumet ! =)
  Inklusive Leman. Om ni måste välja EN spelare genom åren i Frölunda som ni har som favorite, vem blir det då?
  Gärna varför också...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag får gå tillbaka till mina tonår då, när jag var supporter och inte journalist, i så fall är det ju Anders Broström, tveklöst. Det var min uppväxt.

   Kommentar avatar
   Nickekondens, 1 år sedanSvara

   Lars-Erik Sjöberg! Skridskoåkningen, höfttacklingarna! Var anledningen till att jag själv valde att spela back (trots min ringa storlek).

 • Kommentar avatar
  Nils , 1 år sedanSvara

  Leman, många här inne inklusive undertecknad hade säkerligen ej förväntat sig att bröderna skulle leverera så som dem faktiskt gjort. Och då speciellt PA men Po har ju visat ett otroligt nyttigt spel med att hålla puck. Vad tror du, blir det förlängning med båda? PA måste ju va given?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Så långt har jag inte tänkt. Här hänger det ju på om Frölunda har annat på gång, truppens sammansättning och så vidare. Men helt klart har båda stärkt sina aktier. Dock – vi är bara i november.

   Kommentar avatar
   Rw, 1 år sedanSvara

   Problemet med att förlänga med Westerholmarna är ju att det blir många lediga spelare efter säsongen som man vill ha hem, tex Stålberg, Lasu, Klingberg, Blidh osv. Sen är ju frågan hur realistiskt det är att få hem dom.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Stålberg är jag tveksam till, tror inte han är mogen redan. Blidh kanske, men inte alls samma spelartyp. Klingberg – nog vill väl han vara ute ett tag till? Samma där, svårt se hemkomst redan.

 • Kommentar avatar
  Hansb, 1 år sedanSvara

  1 Finn Lundström
  2 Bros
  3 Ove Karlsson
  Alla tre hårda vilda västernspelare som alltid gav allt för laget.
  Märks att man börjar bli till åren!

  • Kommentar avatar
   Maxad, 1 år sedanSvara

   Håller med....tveklöst Bros!!!

   • Kommentar avatar
    Greg , 1 år sedanSvara

    Tycker de är intressanta förändringar spontant känns de som de kan bli lite mer balans i backparen. 5 och 15 gillar jag. Tycker Grönlund varit en av de absolut bästa defensivt så här långt tillsammans med Sigge.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Kul att se Grönlund i den nya rollen. Tycker absolut han gjort ett fullgott jobb.

   • Kommentar avatar
    Lövet, 1 år sedanSvara

    NR 24 för min del:)

    • Kommentar avatar
     Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

     Joel Lundqvist, i går, i dag, i morgon...

      Kommentar avatar
      Boisvert, 1 år sedanSvara

      Hehe

    • Kommentar avatar
     Mackan, 1 år sedanSvara

     Kung Kallio sedan finns det ingen spelare efter honom


     Lämna en kommentar