Rakapuckar.com bild

Granqvist om Lehner: "En gladiator i spelet"


► Robin Lehner har fått en jobbig start på NHL-säsongen, men experten Erik Granqvist kallar göteborgaren ”en gladiator”, kommer med förklaringar och tips.
► Kanske ser vi Lehner starta i målet för Buffalo mot New Jersey, direkt i TV10 i kväll.
► Garanterat ser vi Jesper Bratt. Högtidsstund väntar.

Rakapuckar.com bild

HUR BRA ÄR han egentligen, Robin Lehner, göteborgaren som just startat sin andra säsong som nummer ett i Buffalo Sabres målbur? 

I kväll får ni kanske själva bedöma (TV10, 21.00) – om nu Lehner, 26, får chansen att starta för Sabres hemma mot New Jersey Devils.

Utbytt i lördags mot New York Islanders (klippet nedan är från efter den matchen), kanske bänkad till förmån för Chad Johnson i kväll.

Alldeles oavsett, Lehner – med tidiga juniorår i Frölunda – känns ibland (kanske är det bara min uppfattning, ge mig gärna er) lite bortglömd här hemma, och jag tog ett snack med experternas expert för att höra mig för.

Erik Granqvist, alltså.

Men det förstod ni ju …

– Han är en av de största målvaktsbegåvningar vi har i Sverige, slår Granqvist fast.

Erik Granqvist. Foto: VIASAT

Men:

– Han har inte fått hjälp på rätt sätt, förra året spelade han med den sämsta backuppsättningen i ligan.

Granqvist analyserar vidare:

– Jag tycker han är en gladiator i spelet, extremt modig målvakt som vill spela aggressivt mot skytten. Men han behöver hjälp med spelet i sidled, returerna.

** Där har Buffalos försvarsspel inte varit tillräckligt bra?
— Exakt. Man vill ha ett ”integrerat försvarsspel” så att målvakten kan spela till sina styrkor, men Robin har behövt ta både skytten och sidledspasset.

Det finns hopp om bättring, dock. Backlegendaren Phil Housley är ny coach i Buffalo, nya backar som Scandella (Minnesota), Antipin (Magnitogorsk), Beaulieu (Montreal) och Tennyson (Carolina) bör kunna ge bättre stadga åt defensiven. 

Dock har det inte visat sig än.

2–3 mot Montreal, 3–6 mot New York Islanders.

Robin Lehner, som förra säsongen spelade 59 matcher med en räddningsprocent på .920, insläppta mål i snitt-statsen var 2,68, har  så här långt .893 och 3,91 på två matcher.

** Utöver att Buffalo behöver ett mer integrerat försvarsspel, Erik – kan Robin göra något själv?
– Han skulle få ut ännu mer av sitt spel genom att ”do less, get more”. Jobba lite längre in, få kortare vägar till nästa position och kunna vara mer samlad och i balans i fler situationer. Ändå ha kvar sin naturliga aggressivitet som en klangbotten i spelet!

Rakapuckar.com bild

Ett annat problem för Robin Lehner är straffarna.

När Sabres haft oavgjort efter 65 minuter har svensken inte kunnat bidra så bra som han säkert vill.

Tre räddningar på de 16 senaste. Inget kul facit.

Granqvists råd:

– Robin behöver ha mer tålamod så han inte går på skyttens första rörelse och blir rökt utan håller sig kylig istället på fötterna i en atletisk ställning och agerar därefter.

***

Måndagen kommer med en häftig ”doubleheader” i TV10:

Boston Bruins–Colorado Avalanche
Buffalo Sabres–New Jersey Devils

Med all respekt för Patrik Nemeth, Anton Lindholm, Gabriel Landeskog och Carl Söderberg i Colorado, det är förstås Buffalos fajt med New Jersey som är den heta.

För Jesper Bratts skull.

Den svenske succérookien fick mig att damma av en gammal Jesper Blomqvist-rubrik och twittra YES…PER sedan han varit 1+1 och storspelat i mot Colorado.

Är han lika vass igen? 

Rakapuckar.com bild

Åh, den här kvällen ser jag fram mot.

Start 18.30 i TV10 och Viasat, sedan rullar det bara på.

HÅ O CE KÅ E Y … hockey, som en viss Södergren skaldade … 

***

Varför NHL-hockey på svensk kvällstid en vanlig måndag? Columbus Day. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
2 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Med matcherna efter varandra?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Antar de tar Boston-Colorado i mål, fast ... det beror kanske på vad det står. Vet ej.

 • Kommentar avatar
  #18, 2 år sedanSvara

  Påminner inte Lehner inte så lite om en viss JG som får ta emot ett hiskeligt massa tyckande om sin insats... Att ha en naturlig aggressivitet och kanske vilja lite för mycket kan vara ödesdigert speciellt i ett läge då man känner att man borde vara förstaval i mål, samtidigt som man inte får den hjälp man förväntar sig av, som i JGs fall, ett antal nya backar. Det är i varje fall en förklaring som skulle knyta ihop Rönnquists tankar med Grankvists, samtidigt som det förklarar varför RR är så noga med att understryka försvarets tillkortakommanden i spelet framför mål.


  Lämna en kommentar